icon

Moje veľké sklamanie v pôrodnici v Čadci

lenusamamusa
26. okt 2011

Ahoj tehuľky. Obraciam sa na vás so svojou skúsenosťou v pôrodnici v Čadci. Ak si užívate to nádherné obdobie tehuľkovania a hľadáte pôrodnicu v ktorej by ste chceli priviesť svoju ratolesť na svet, a zvažujete pôrodnicu v Čadci, podelím sa s Vami o svoju skúsenosť v tejto pôrodnici. Dlho som vyberala ktorá z pôrodnic by vyhovovala mne aj môjmu dieťatku nakoľko najhlavnejšou podmienkou bolo, aby som mohla mať dieťatko od narodenia pri sebe, respektíve len s čo najkratšou odlukou. Na stránke http://tehotenstvo.rodinka.sk/sprievodca-porodn... som si prešla všetky najbližšie pôrodnice v mojom okolí, t.j. Žiliny. Úplne najideálnejšia by bola Banksá Štiavnica, ale nakoľko ako druhorodička som sa obávala dlhšej cesty a hlavne nevyspytateľnej cesty pod Strečnom, rozhodla som sa pre Čadcu. Pôrodnica je síce krásna ale tam to asi končí. A tu sa potvrdilo to že papier naozaj veľa znesie. Ani z 90% nie je pravda to čo píšu o svojich službách a kvalitách. Je toho mnoho čo by som všetko musela rozpísať, pôrod prebiehal skvele, sestričky na pôrodnej sále boli skvelé, ale veľmi ma mrzí, že ani po mojom naliehaní mi po pôrode maličkú nechceli priložiť na bruško, hneď mi ju odnieslo a doniesli mi ju až po 4 hodinách. TAkže prvé priloženie k prsíku bolo až po tých 4 hodinácha. Ďalším problémom bolo, že tam absolútne nefunguje rooming. Detičky zbierajú a každé 3 hodiny ich roznášajú k mamičkám na kŕmenie a to takto funguje aj na oddelení šestonedelia. V noci samozrejme detičky nerozvážajú, nechávajú si ich na novorodeneckom až do rána do cca 6 hodiny ☹ . Poradenstvo v dojčení "katastrofa". Bola som druhorodička takže som si vedela pomôcť sama, ale keď som videla tie chudiatka prvorodičky, nebolo mi všetko jedno. Inak za celú dobu v pôrodnici si mamička svoje dieťatko neprebalí, neokúpe a ani neoblečie, toto všetko robia sestričky. A keď som sa dožadovala , že si chcem dieťatko prebalovať sama, bolo mi povedané, že to musia robiť oni, lebo kontrolujú stolicu. Pripadalo mi to , akoby na novorodenckom zastala doba, minimálne nejakých 30 rokov. Prístup k matkám a bábätkám bol nepredstaviteľne chladný. Maličká mala po narodení aj nejaké zdravotné problémy, ale dostať sa k informáciam čo sa vlastne s mojou dcérkou deje bolo nad ľudské možnosti. Informovanosť nulová!!!! Mimochodom kojenie bolo a je u mňa prvoradé, a preto som sa pýtala sestričiek čo dávajú mojej dcérke papať, kým sa mne spustila laktácia. Bolo mi povedané, že glukúzku. Bola som s touto info spokojná, lebo som nechcela aby mi ju natlačili umelým mliekom. Samozrejme, že po dvoch dňoch som zistila, že malá je natlačená nejakým umelým mliekom, lebo obsah ktorý vygrcla bol biely ako sneh, a moje mliečko bolo ešte žlté. Takže klamali. Žienky, ktoré zvažujete túto pôrodnicu, dobre si zvážte toto rozhodnutie. Išla som tam s vedomím, že keď napíšu o svojej pôdornici info o službách ktoré poskytujú, tak to musia aj dodržať. Tu to však neplatí. Inak pôrodnicu som si bola obzrieť aj pred pôrodom, ale ako sa hovorí, keď vtáčka lapajú pekne mu spievajú. Túto pôrodnicu odporúčam, len ženám ktoré si chcú po pôrode oddýchnuť, lebo na to budú mať ideálne podmienky, nakoľko dieťatko nebudú mať pri sebe, respektíve len v krátkom čase.

aduskatt
27. okt 2011

@sisaha tiez mam obcas ten pocit.......

stardust
27. okt 2011

@sisaha pri niektorych zdravotnych sestrach to nie je take jednoduche, povedat si, ked na teba divne zazeraju a blabolia cosi o tom, ze dieta ma byt cely cas pri matke, nezavisle na tom, ako sa citi po porode. A potom posli svoje dieta s takou nafrndenou zenskou niekde prec...

bubulka722
27. okt 2011

@lenusamamusa No toto som zažila ja pri synovi, ale bolo pred 12-timi rokmi a popravde skoro všetky pôrodnice na SK zaspali dobu. Druhé dieťa som rodila v Piešťanoch a o dôležitosti neodlučovania bábätka od matky som urobila primárke novorodeneckého pred pôrodom doslova prednášku. No nepochopila a môj pôrodný plán mi odmietla podpísať s argumentom vraj "u nich sa to tak nerobí" a bodka. Bolo toho samozrejme oveľa viac čo som chcela počas pôrodu a po ňom a stretla som sa len s arogantnými a výsmešnými poznámkami. Nakoniec som to vyriešila tak, že som svoj PP podala na podateľni nemocnice. Adresované to bolo primárovi pôrodníckeho, primárke novorodeneckého a riaditeľke nemocnice. Takto to bolo pre nich záväzné a v deň keď som prišla rodiť, nemohli ani ceknúť. Doktorka novorodeneckého robila dusno, ale nič si nepomohla, presne som poznala chartu práv pacienta a vždy som vecne argumentovala. Celý pobyt v nemocnici som musela byť veľmi asertívna, aby som to ustála. Odchádzala som domov po 3 dňoch na reverz, mala som ich už po krk.

sisaha
27. okt 2011

@stardust ja som rodila na kramaroch a veru prvu noc som im tam malu krasne odniesla, ze sa potrebujem vyspat a oni mi ju bez slova zobrali..potom uz bola iba pri mne...

sranda88
16. dec 2012

ahojte,píšete že aká je čadca zlá a podobné veci,..osobne môžem len chvaliť čadcu a cely kolektív čo tam je,rodila som tam dvakrat a dvakrat som bola maximalne spokojná 🙂 ked som porodila,malú mi položili na bruško a hned vzali na vyšetrenia,..píšete,že ste chceli deti hned mať pri sebe,alehadam zdravy rozum dava,že necham dieťa u odborníkov a spravia všetky vyšetrenia čo robia novorodencom,tým padom som si ja hned po porode aspoň oddychla a niečo pospalaa nie že by mi hned dali malú,bola som dosť vyčerpana a potrebovala som oddych,...sestričky na pôrodníckom oddeleni sú milé,ústretové,vždy mi poradili,pomohli 🙂) vratim sa ešte k tym detičkam,ja osobne a aj tie ženy čo boli so mnou na izbe boli len radi,že sme nemuseli mať deti stale pri sebe,pretože sme poväčšinu času pospavali,alebo prišla navšteva a šli sme von,na požiadanie na novorodeneckom oddelení vam hocikedy dieťatko dajú,.bola som aj pri tom,ked robili posledné vyšetrenia pred prepustením z nemocnice,takže som videla,že nič nezanedbali,..dokonca sme koľkokrat ajs doktormi len tak na izbe kecali aj so sestričkami,takže nechapem vaše negatívne videnie na túto nemocnicu,..zmenila sa ako nemocnica,tak i lekari,..ja som bola maximalne spokojná 🙂))

tamona
18. dec 2012

Ja som v Čadci rodila tiež dvakrát a som absolútne spokojná, keď som ešte nemala mliečko prikŕmili mi ho glukózou, videla som to... Mamičkám ukazovali kúpanie aj prebaľovanie a deti sme si mohli sami prebaliť... Tak neviem či sa tam od leta niečo zmenilo alebo čím to je...

evkaco
19. sep 2014

ja som tiež s pôrodnicou v CA veľmi spokojná. Horšie to je s novorodeneckým, ale asi treba mať veľké ústa a svoje nároky si vybojovať. Prístup niektorých sestričiek sa mi nepáčil. V konečnom dôsledku tam však chcem ísť rodiť opäť.

ouwecka
3. jan 2015

ca uz ma titul baby friendly a vsetko co chcete mozete mat a zazit 🙂

bejbinka
3. jan 2015

@ouwecka baby friendly? neviem sice co to presne znamena v praxi v CA, len ten epidural akosik nemaju domysleny, holt dufam, ze na druhykrat sa mi podari sa "nacasovat" v pracovnych dnoch a max. odrodit do pol druhej...tak mi bolo minule povedane... 😅

ouwecka
3. jan 2015

@bejbinka mne ho v cadci ponukali o pol 5vecer.. tak neviem..

bejbinka
3. jan 2015

@ouwecka hm, tak to ani ja...neviem sice, kedy si rodila, ale tak mozno sa to medzicasom zmenilo alebo si len mala stastie na ochotnejsieho doktora...vsak za par tyzdnov zistim, ako to je 😉

mamaveronika
3. jan 2015

Ahoj takisto som mala podobný ale ešte očosi horší zážitok práve v čadci 😠 (nechce sa mi rozpisovať:D), druhé som rodila v martine a bolo to úplne o niečom inom, všetko čo ty vyčítaš čadci že chýba je v martine samozrejmosťou...takže dobuducna isto martin 😎

ouwecka
3. jan 2015

@bejbinka
@mamaveronika rodila som teraz v novembri..bonding,rooming in bol,epi mi ponukal primar a aj porodnicka,odmietla som

bejbinka
3. jan 2015

@ouwecka Ja pred vyse dvoma rokmi, ziadala som epi a hned mi bolo povedane doktorkou, ktora ma prijimala a vysetrovala pred porodom, ze uz mi ho nepichnu, lebo nema kto...bolo okolo druhej. Ale dik za info, snad budem mat rovnaku skusenost teraz ako Ty. 🙂

mischelka7
3. jan 2015

@evkaco Ahoj, a prečo je to horšie s novorodeneckym.? Ja tiež rozmýšľam nad CA. Takže kocky, ktoré tam budete rodiť, dajte potom info. Budem vďačná.

ouwecka
3. jan 2015

@mamaveronika ahoj,keydy si rodila v ca a v martine

kiki1234
15. feb 2015

Už nemôžem čítať takéto príspevky týchto chorých bio materí,čo si prečítajú pár článkov o tom,ako je dôležité si hneď po pôrode priložiť dieťa k prsniku a rovno nech sa aj napije... Dieťa po pôrode prvý krát dýcha ale vy by ste mu napchali cicek hneď do úst. Strašne chcete byť moderné,aké je to dôležité,aby bolo dieťatko pri matke hneď od narodenia a krvavé nech vám ho hneď položia na hruď a neviem čo. Aby si to dieťa urobilo hneď vzťah s matkou. Tvoja matka si ta tiež priložila? Ak nie,tak ju asi nemáš rada. Sa spamätajte. Ja som rodila v čadci a bola som nadmieru spokojná. A nedajte sa odradiť tuto nejakou premaznanou bio materou. Bola som rada,že nemám malú celý deň pri sebe,keďže som mala bolesti,bola som unavená,nedokázala by som sa o ňu riadne starať,takže som bola rada,že si oddýchnem. Personál super,sestričky mi vždy ochotne pomohli,treba sa iba spýtať a pomôžu. Mala si ísť rodiť niekde do pralesa,tam by si mohla mať dieťa non stop pri sebe. Mali pravdu tie sestričky,povedali mi,ked mi pomohli a dakovala som im,že vždy sa snažia pomoct a potom ich na modrom koniku ohovárajú. Choďte žiť do pralesa,lebo vám vadia cumliky,fľašky,klobuciky na kojenie a este neviem čo. Len kedysi,ked sa tieto veci pouzivali nebolo toľko deti chorých,sprostých ako je teraz,ked ich vychovávajú takéto vytreté bio matere,co majú všetko nastudovane z internetu a všetko hovoria v zdrobneninach. Takže môj odkaz v tvojom jazyku : Daj si vyšetriť tu hlavičku,či tam nemáš kakaničku miesto mozočeka lebo z toho co tu čítam sa mi tiež robí sniežikovo biela grcanička!
!!

monika15
15. feb 2015

@kiki1234 no pekne napisane ;) hihih ja som sa tak neodvazila ale pravda no.... tie take krvave fotky atd... fakt nemusim..... 🙂))

ja som mojho nekojila ... ale je taky mamin cecok hihihihih ze bezaomna ani na zachod a mame krasny vztah takze da sa vztah vypestovat bez kojenia 🙂))

sardinka32
16. feb 2015

Ja osobne si myslim, ze je dobre, ked babatka zbieraju na noc. Aj ja ako matka si potrebujem oddychnut a takisto treba mysliet aj na ostatne zeny na izbe, ktore sa chcu tiez vyspat. Je ale pravda, ze mne ako prvorodicke takisto chybalo poradenstvo ohladom kojenia. Sestricky len rozniesli deti na izby a povedali, ze nakojit, prebalit a doniest odvazit. Samozrejme ze som sa pytala, ale necitila som velku ochotu z ich strany (asi som zle utrafila)...a navyse kazda mi radila uplne nieco ine, takze som sa trapila doma este mesiac, krv mi tiekla z prsnikov, ale tak dali sme to nakoniec...uz ked som myslela, ze to vzdam, rozkojili sme sa. A este mam jednu výtku a to k epiduralu, uz to tu aj niekto spominal, ani mne ho nemal kto pichnut. Toto by uz mal byt standard si myslim, ale ked sa na to pytate, tak sa doktori tvaria akoby ste chceli neviem co. Inak v pohode, ale nemam s cim porovnavat, kedze som rodila len raz. 🙂

kulinan
16. feb 2015

@kiki1234 tak si sa krásne rozpísala. Ale likovat ti to nebudem. Nie som biomater,nepotrebujem všetky tie veci čo si napísala. Mne stačí normálny personál. Ale tu by som nešla rodit ani keby platili. Tak si to tu vychválila,že tu robia božskí ludia. to si teda nemyslím. Poležala som si tu a žijem tu. to mi stačí...nikdy ale nikdy by som tu nešla, toto mesto a ludia tu...jedna nenávist,závist,neochota,zloba, chlad a pod. Dole na tretom to nie je o nič lepšie....teda na chirurgii,mala som aj tu čest. Ak nemusím ,obchádzam toto zariadenie zdaleka a cestujem do daleka...Prerobili oddelenie,ale neprerobia ludí...celé zle 😎

vejula
17. feb 2015

@kiki1234 tak ani sama nevieš ako si odporuješ. mášp ravdu v tom, že dieťa hned po pôrode nieje pripravene citujem "strčiť cicek do pusy" Ono sa cca hodinu, niekedy aj dlhšie adaptuje kým sa priplazí k prsníku. To práveže ten personál (aj v CA) rýchlo strči dieťaťu cicek do pusinky, aby mali odfajknute že prisatie prebehlo na pôrodnej sále a nemuseli čakať kým sa dieťa samo adaptuje a priplazí k prsníku. Takže to neprirodzené ktoré pripisuješ biomateriam roví vlastne samotný personal 😎

slniecko77
17. feb 2015

@kiki1234 fuj, kolko zloby v zene, v matke 😒
Mam pre teba navrh...chod do pralesa zit ty a daj slusnym ludom pokoj 😉 vela stastia..

vejula
17. feb 2015

@kiki1234 a prečo rodiť do pralesa??? Uplne by stačilo rodiť v ZOO, lebo už aj tam vedia ako sa správať k cicavčej matke. KEd sa v PRažskej Zoo narodila mala opica, novinári sa niekolko dní po pôrode pýtali , že či je to samček alebo samička. Odpovedať nevedeli, dôvodom bolo to, že na určenie pohlavia by museli odtrhnuť mlada od svojej matky, ktorá si ho od pôrodu drží na svojom tele, a to by vraj bolo nevhodné.. ooo aký paradox aj v ZOO vedia lepšie ako v pôrodnici, čo potrebuje matka jej mlada po pôrode.

alexa5
17. feb 2015

to su velmi tvrde slova, ja som mala moznost rodit moderne ako to nazyvas, dostala som syna po narodeni na brucho a bol to najkrajsi pocit na svete, potom ho zobrali odvazili, odmerali a po par minutach mi ho priniesli a dve hodiny som ho mala na hrudi na porodnej sale, boli sme tam len ja, on a manzel, nikto mu prsnik do ust nepchal, on sam sa prisal, intuitivne alebo co, naozaj tieto veci nemam nastudovane, ale bolo to nieco nadherne, potom sa odomna nepohol, cely cas bol so mnou na izbe, kontroly pediatra prebiehali na izbe, kazdej zene by som dopriala taky porod, prostredie a personal aky som mala ja. Mamicka predsa nemala ziadne divne poziadavky, v kazdej porodnici by mali respektovat poziadavky matky. Mala som moznost dat syna na novorodenecke aby som si oddychla, ale neurobila som to, ale bola ta moznost a o tom to je, mat moznost sa rozhodnut, nevidim na tom nic zle ked zena poziada o to aby jej dieta zobrali, ze je vycerpana, ale brat dieta matke ak s tym nesuhlasi...zvlastne metody...

gretocka
17. feb 2015

no tak popisaneho je tu hooodne.... niektore perly - no az mi rozum zastava....
sice skusenost s Cadcou nemam, ale v podstate som zazila rovnake fungovanie o par kilometrov dalej - v Povazskej Bystrici. So sestrickami som dost hovorili o tom co a ako. Zakladny rozdiel vnimania je kto ma zodpovednost za dieta..... ked som rodila prve dieta na Kramaroch, zodpovedna za dieta som bola ja ako matka a novorodenecke bolo len ako pomoc... bola som pritomna pri vsetkych vysetreniach, navstevy mohli vidiet maleho kazdy den na cele dve hodiny, kupali sme si sami, vazilo sa len raz denne - pri rannej vizite - proste dohlad ale pohoda, z nicoho sa nerobila tazka veda....
Dcerku - druhy porod uz som absolvovala v PB. Postoj nemocnice - zodpovedni za dieta sme my - vazenie pred a po kazdom kojeni, dokrmovanie ked dieta nedosiahlo tabulkovy objem krmenia, zakaz vybalovat deti z periniek, kupanie len pod dohladom sestricky, dokonca na cestu domov mi malu obliekala do mojich vlastnych veci sestricka.... sice sa mi podaril rooming in, ale aj tak to prebiehalo takto. A manzel a syncek si malu mohli nazivo pozriet az ked sme vysli z nemocnice - dovtedy len cez sklo....
Pre mna nepochopitelne, ale akceptovala som... nevnimam to zas tak tragicky, ze by sme mali s malou horsi vztah kvoli tomu.
Ak budem este raz rodit, pojdem zas do PB aj ked mi ich postup nevyhovuje, ale moje porody su velmi rychle, takze neriskujem..... 🙂

Damy odporucam niektorym z vas ubrat z pary vo vyjadrovani. Maminy sme rozne, jednej vyhovuje jedno a druhej druhe, ale nie je pre to lepsia alebo horsia.

kiki1234
20. feb 2015

@slniecko77 ty si myslíš,že si ten slušný človek? Nikto ti neprikazuje to tu čítať. Ja tu reagujem na to,že vy vsetky ste múdrejšie ako doktori,sestričky atď. Asi vám celý život niekto prestiera červený koberec pod nohy.

kulinan
21. feb 2015

@kiki1234 nie nie sme múdrejšie,len ty nevieš akceptovať požiadavky iných. A vyhánaš ludí do pralesa....zdravotník nie je boh,nie je vyššia bytosť ako my, a nie sú neomylný tak nerobme z nich niečo čo je nad nami nie je nič lepšie na svete. My s manželom sme mali obe deti po porode u seba a sme radi. Tu by som takú možnosť nikdy nemala,tak som cestovala vyše 200km...a ano celý celučičký čas bol manžel pri mne, vela vecí si uvedomil a som rada že to tak dopadlo. Tu útočíš zato že niektoré majú vyššie požiadavky ako ty. Ani ty to mu vlastne nemusíš čítať. Nikto nemá prestriete na červernom koberci,ale halooo máme tu dobu kedy si môžeme urobiť ako chceme, povedať svoje požiadavky a pod. To že tu v čadci skapal pes, nemocnica detto, mám možnosť tak radšej utekám preč. Ved môžeš tu rodiť koľko chceš a vychváliť do nebies.

kiki1234
21. feb 2015

@vejula No to dá rozum porovnávať opicu s bábätkom,niektoré zvieratá svoje mláďa zožerú alebo zabijú... Ale máš pravdu,niektoré sa dajú porovnávať so sliepkami...

kiki1234
21. feb 2015

@kulinan Nevychvalujem do nebies,ako to chceš zveličovat. Len mi daj rozumný argument,prečo to doteraz nikto nepotreboval robiť a zrazu to je strašne podstatne. Bude ta mať to dieťa radšej? Bude lepším človekom? Áno,treba hľadať interhotel pre vás. Alebo ste mali rodiť doma. A nerobiť tu haló kvôli ničomu. A strašiť tehotné ženy,aké ste to mali ťažké...

vejula
21. feb 2015

@kiki1234 no v tomto prípade by som bola radšej tou opicou ako človekom... Ak by mi to zaručilo, že mi dieťa nechaju, tak ako tej opičej matke 🙂