icon

Moje veľké sklamanie v pôrodnici v Čadci

lenusamamusa
26. okt 2011

Ahoj tehuľky. Obraciam sa na vás so svojou skúsenosťou v pôrodnici v Čadci. Ak si užívate to nádherné obdobie tehuľkovania a hľadáte pôrodnicu v ktorej by ste chceli priviesť svoju ratolesť na svet, a zvažujete pôrodnicu v Čadci, podelím sa s Vami o svoju skúsenosť v tejto pôrodnici. Dlho som vyberala ktorá z pôrodnic by vyhovovala mne aj môjmu dieťatku nakoľko najhlavnejšou podmienkou bolo, aby som mohla mať dieťatko od narodenia pri sebe, respektíve len s čo najkratšou odlukou. Na stránke http://tehotenstvo.rodinka.sk/sprievodca-porodn... som si prešla všetky najbližšie pôrodnice v mojom okolí, t.j. Žiliny. Úplne najideálnejšia by bola Banksá Štiavnica, ale nakoľko ako druhorodička som sa obávala dlhšej cesty a hlavne nevyspytateľnej cesty pod Strečnom, rozhodla som sa pre Čadcu. Pôrodnica je síce krásna ale tam to asi končí. A tu sa potvrdilo to že papier naozaj veľa znesie. Ani z 90% nie je pravda to čo píšu o svojich službách a kvalitách. Je toho mnoho čo by som všetko musela rozpísať, pôrod prebiehal skvele, sestričky na pôrodnej sále boli skvelé, ale veľmi ma mrzí, že ani po mojom naliehaní mi po pôrode maličkú nechceli priložiť na bruško, hneď mi ju odnieslo a doniesli mi ju až po 4 hodinách. TAkže prvé priloženie k prsíku bolo až po tých 4 hodinácha. Ďalším problémom bolo, že tam absolútne nefunguje rooming. Detičky zbierajú a každé 3 hodiny ich roznášajú k mamičkám na kŕmenie a to takto funguje aj na oddelení šestonedelia. V noci samozrejme detičky nerozvážajú, nechávajú si ich na novorodeneckom až do rána do cca 6 hodiny ☹ . Poradenstvo v dojčení "katastrofa". Bola som druhorodička takže som si vedela pomôcť sama, ale keď som videla tie chudiatka prvorodičky, nebolo mi všetko jedno. Inak za celú dobu v pôrodnici si mamička svoje dieťatko neprebalí, neokúpe a ani neoblečie, toto všetko robia sestričky. A keď som sa dožadovala , že si chcem dieťatko prebalovať sama, bolo mi povedané, že to musia robiť oni, lebo kontrolujú stolicu. Pripadalo mi to , akoby na novorodenckom zastala doba, minimálne nejakých 30 rokov. Prístup k matkám a bábätkám bol nepredstaviteľne chladný. Maličká mala po narodení aj nejaké zdravotné problémy, ale dostať sa k informáciam čo sa vlastne s mojou dcérkou deje bolo nad ľudské možnosti. Informovanosť nulová!!!! Mimochodom kojenie bolo a je u mňa prvoradé, a preto som sa pýtala sestričiek čo dávajú mojej dcérke papať, kým sa mne spustila laktácia. Bolo mi povedané, že glukúzku. Bola som s touto info spokojná, lebo som nechcela aby mi ju natlačili umelým mliekom. Samozrejme, že po dvoch dňoch som zistila, že malá je natlačená nejakým umelým mliekom, lebo obsah ktorý vygrcla bol biely ako sneh, a moje mliečko bolo ešte žlté. Takže klamali. Žienky, ktoré zvažujete túto pôrodnicu, dobre si zvážte toto rozhodnutie. Išla som tam s vedomím, že keď napíšu o svojej pôdornici info o službách ktoré poskytujú, tak to musia aj dodržať. Tu to však neplatí. Inak pôrodnicu som si bola obzrieť aj pred pôrodom, ale ako sa hovorí, keď vtáčka lapajú pekne mu spievajú. Túto pôrodnicu odporúčam, len ženám ktoré si chcú po pôrode oddýchnuť, lebo na to budú mať ideálne podmienky, nakoľko dieťatko nebudú mať pri sebe, respektíve len v krátkom čase.

knizocka
22. nov 2016

@mariajuraj no však toto stresujem jak slak...😟

mariajuraj
22. nov 2016

@knizocka vsak ja som uz zvazovala koli tomu aj zilinu a martin. Tam pichnu hocikedy. Len ked ma to chyti cez vikend, tak aj martin odpada.

knizocka
22. nov 2016

@mariajuraj no martin určite, ale do žiliny by som nešla, mam tam velmi zle skusenosti na gynekologii, o nicom ta neinformuju, arogantny pristup lekarov, ked sa clovek chce dozvediet blizsie informacie, za mna urcite nie. Do Martina je to daleko, takze ja v tej Cadci proste skysbem 😀 Kedze mam zacat chodit na rizikovu poradnu k primarovi o dva tyzden tak dufam, ze sa dozviem ci sa da anesteziolog zaplatit v kazdej dobe. Aj ked su pekne drahy samo o sebe, za epi 100€ 🙄 som druhu dceru rodilav cr a ta epi som zaplatila v orepicte 25€.... uz nevedia, kde by podojili tych ludi fakt. Ked som videla ten ich cennik a nezmyselne poplatky tak som fakt nechapala, ze ci to myslia vazne 🤔😎

alenocka777
22. nov 2016

Tak ja pridám tiež moju skúsenosť S porodnicou V Čadci...Ako prvorodicke sa mi narodila dcéra,večer okolo siedmej,po pôrode mi ju len ukázali A hneď brali okúpať,obliecť A kde aké vyšetrenia. ..Potom mi ju seteicka prišla ukázať a ani mi ju nedali na ruky A brali ju znova preč...Odvtedy mi ju dali až na druhý deň ráno O 6tej...Len mi ju dali do postele bez toho aby mi ukázali ako kojit...mala plakala A ja som nevedela čo mám robiť. ..skúšala som sama ALe nešlo mi to...tak S uplakanou na rukách som šla na chodbu hľadať neaku sestričku aby mi pomohla...našťastie som našla milú sestričku. ..ale teda ako prvorodicke mi to mohli ukázať aj samé od seba či? Ale boli tam teda aj riadne hnusne sestričky. ..staršie...jedna mi prišla prastit do ksichtu rukavičky ktoré som dala malej aby sa neskriabala po tváricke so slovami že ona mi ich opatrovat nebude...pri tejto sestričke počas 6tich dní mi bolo pár krát do plaču. ..Hnusná,neochotna. ...

mariajuraj
23. nov 2016

@knizocka ak ja skusom zistit u mojho gyndosa, ze ako je to s tou epi naozaj. Chodi sluzit do CA, tak som zvedava, ze co mi povie.....potom porovname informacie 😁

knizocka
23. nov 2016

@mariajuraj tak daj potom vediet som zvedava co sa podozvedame 😀😉

hranolka22
24. nov 2016

@alenocka777
Gratulujem k dcérke a nech ste obe zdravé. chcem sa spýtať, potom od druhého dňa si už mala bábo pri sebe či ti ju len nosili? Ďakujem

alenocka777
25. nov 2016

@hranolka22 Ďakujem pekne,dcérka už bude mať 6rokov.Nosili mi ju na kojenie iba,po dvoch dňoch mi ju mali dať na izbu že ju budem aj prebalovat A bude tam celý deň ale dostala detskú zltacku takže musela byť pod tou lampou takže zas mi ju dávali len na.kojenie.Ale aspoň som si po pôrode oddychla lebo mám aj takú skúsenosť že pri druhom pôrode (V zahraničí ) mi nechali malého na izbe celý deň A celú noc,vyčerpaná som bola po pôrode a malý bol strašne uplakany takže som si ani neoddychla,cez noc tiež často plakaval...to bolo hrozne,keď som sa chcela sprchnut tak som musela čakať na manžela kým ho bude utesovat az tam nebudi ostatné bábätka na izbe. ..ale zas keď sa mi tam narodil druhý syn tak som ho mala tiež pri sebe a to bol taký spachtoško takže pri ňom bola pohoda,oddychnuta A aj som sa tam troška nudila už 😃

sany_max
18. jan 2017

@knizocka z mojich vlastných skúseností môžem povedať, že epi ti dajú jedine v pracovné dni do 15:00 hod., ak sa rozhodneš rodiť inokedy máš smolu ako ja žiaľ

bluff
18. jan 2017

Naozaj hrozne. Zastal cas na Slovensku... ?

knizocka
18. jan 2017

@sany_max no to si ma teda nepotešila, ja nechapem či tam maju jedineho anesteziologa na celu nemocnicu a v noci, ked musia akutne operovat, tak tych ludi rezu za ziva?

knizocka
18. jan 2017

@bluff no na porodnici asi ano a je to skoda, lebo inak maju preferencie dobre... neviem ci primar zaspal na vavrinoch....

fazy
19. jan 2017

Že za živa 😁. Šak celkova anestezia je niečo ine ako epi.

knizocka
19. jan 2017

@fazy no ale ak mam dobre zakladne informacie tak anesteziolog je pritomny u kazdej operacie, pretoze on je ten kto davkuje rajsky plyn na uspanie v celkovej anestezii 😉 takze bez neho nemoze byt ziadna operacia mozna....

sardinka32
19. jan 2017

@knizocka Jasne, ze je v nemocnici k dispozicii anesteziolog kvoli operaciam, ale je ozaj pravda, ze co sa tyka epi je to v Cadci 100 rokov za opicami. Od pondelka do piatku do nejakej druhej-tretej poobede, vtedy Ti pichnu. Ja som rodila v noci, oba razy a hoci bol k dispozicii anesteziolog bolo mi povedane, ze nechodi davat epi rodickam.

knizocka
19. jan 2017

@sardinka32 no mozno keby ste mu strcila stovecku, tak by aj pichol nie? 😉 no tak toto je tam fakt 100 rokov za opicami....

sardinka32
19. jan 2017

@knizocka Myslim, ze asi ani za stovecku by sa neobtazovali. Oni uz teraz na to nie su odkazani, platy maju fajn. Radsej si asi pospia. 🙂
Epidural by mal byt uz standard si myslim, ked zena chce, zaplati si, nech jej ho ma kto pichnut...kedykolvek pocas dna aj noci. Osobne nechapem tolke chvaly na cadciansku porodnicu, ale bude to asi tym, ze ta zilinska, co citam a pocuvam, je strasna...takze ta cadcianska oproti nej je potom super. 🙂

knizocka
19. jan 2017

@sardinka32 a ja si myslim, ze to je aj o ludoch a pristupe, co pocuvam tak kazdy chvali pristup primara aj personalu, nech to znie akokolvek toto je vzdy jedna s priorit. Pokial toto funguje tak aj nervna rodicka to znasa lepsie... a samozrejme ja som tam rodila pred 19 rokmi a to tam bol fakt horor, ako v base..😀 kto zazil vie... teraz to tam je krasne vynovene, da sa nadstandard, moze byt muz u porodu, navstevy tam mozu chodit, prijemny lekari aj sestry....Verim, ze aj u samotneho porodu je pristup iny 😊 no mam rodit o 3 tyzdne tak sa necham prekvapit 😉 kazdopadne suhlasim s tebou, ze epidural je v dnesnej dobe standart a bolo by fajn, keby sa tam v tomto spametali, ved si to tie zeny radi zaplatia a aspon nemaju s porodu traumu, ale radost 😊

knizocka
19. jan 2017

@sardinka32 inak k tej zilinskej.... to je fakt hrozne, bola som tam na odberoch plodovky a to jednanie.... strasne som nevychadzala s uzasu, totalna arogancia, pacient posledne hovno, nedajboze sa na nieco opytat.... dostanes taky kartac, ze nevies do ktoreho kuta by si zaliezol, no ak sa necitis, ako nesvojopravny dement, tak po vysetreniach tam na gynde sa tak budes citit zarucene....

jujala
19. jan 2017

Boze, je mi uprimne luto tych mamiciek, co prezili to co zakladatelka. Ja som rodila 2x v zahranici, dieta prilozene hned na hrud matky este s pupocnikovou snurou na takych 20min, potom prestrihli snuru a opat na hrud. Na par min. vzali dieta odmerat, odvazit /robilo sa to v miestnosti, kde som rodila/ a opat k matke. Dieta sa neumyva. Sestricky sa pytaju rodicky, ci si chcu oddychnut, tak zoberu dieta ak nie, tak dieta je non stop u matky. Je moznost sa osprchovat. Matka koji, kupe a vsetko riesi sama ako doma, ak treba, poziada o pomoc. Dakujem Bohu za taky porod a za ten pocit hned ako som citila a vonala dieta na hrudi.Dozivotny zazitok.

petruldo
19. jan 2017

@knizocka no ja ti neviem, ja som ležala 3 týždne na rizikovom v za a teda žiadna 1. trieda ale prežila som v plnom duševnom zdraví, žiadny dementing sa nekonal, tak nepreháňajte.

knizocka
19. jan 2017

@petruldo ja som tam nelezala bola som tam na vysetreni neviem posudit samotne odd., ale amb. chovanie k pacientom des a bes

sardinka32
20. jan 2017

@knizocka Tak ja som natrafila v cadcianskej nemocnici aj na jedneho mladeho arogantneho doktora a aj mnej ochotne pomoct sestricky z novorodeneckeho oddelenia, ale tak v globale je to tam fajn...maju vsak este co vylepsovat. Jednak ten epidural a tiez pomoc prvorodickam...ja som musela spolubyvajucu ucit kojit a tiez prebalovat...chuda, nevedela si dat rady s babatkom a pomoci od sestriciek sa jej velmi nedostalo. A Tebe drzim prsty, nech si spokojna a vsetko dobre dopadne. 🙂

evittam
20. jan 2017

@jujala Tak ja som presne podobný pôrod zažila v pôrodnici na SVK - dokonca v štátnej a dokonca v tu "zatracovanej ZA" a dokonca to bude zajtra presne 9 rokov.😉 Perfektný prístup už od príjmovej ambulancie, potom na pôrodnej sále či už od PA alebo sestričiek, taktiež lekára - dnešného primára. Ako sa malý narodil tak mi ho priložili, potom na pár minút odniesli - ako ty píšeš a potom znovu doniesli. Celý čas tam bol so mnou môj muž. Išiel so mnou aj na izbu. A tiež som si mohla vybrať či si chcem oddýchnuť alebo chcem mať syna už stále pri sebe. Takže nie je to všade také katastrofálne ako sa tu píše. Druhýkrát som tiež rodila v ZA - tiež perfektný prístup - ale mala som bohužiaľ akútnu sekciu ale tiež nemôžem povedať krivé slovo na ZA pôrodnicu - či už pri pôrode alebo starostlivosť a prístup po pôrode. Keby som sa chystala mať ešte jedno dieťa tak idem znovu do ZA. 🙂
@knizocka

evittam
20. jan 2017

@sardinka32 Vôbec nie je strašná - kuk sem. Ako som už napísala. A nie som jediná - mám xy známych a kamarátiek čo sú a boli maximálne spokojné......😉
https://www.modrykonik.sk/group/6509/

evittam
20. jan 2017

@knizocka No veď jasné, že žiadna operácia nie je možná bez anestéziológa. Epi ti tak príde pichnúť a ide preč - tam ho nie je treba.🙂
A ak nebudeš mať komu "pichnúť" stovečku tak ju môžeš "pichať" koľko len chceš......🙂

sardinka32
20. jan 2017

@evittam Ja zas som natrafila na ludi, co hovorili opak. 😉 Dokonca aj na izbe som bola naposledy s jednou zilincankou, ktora dosla rodit do Cadce a co mi ta porozpravala o zilinskej nemocnici, som neverila vlastnym usiam. Ja som tam nebola, cize naozaj neviem, ale co som pocula, som pocula. Je to vsak vysoko individualna zalezitost...ale cosi na tom asi bude, ked tolko zien z okresu ZA chodi radsej rodit do Cadce. Podla mna by ich bolo aj ovela viac, ale mnohe si to nakoniec rozmyslia a zostanu v ZA, lebo sa boja, aby neporodili v aute. 🙂 Ale som rada, ze mas pozitivnu skusenost so ZA a kiezby kazda jedna rodicka mala.

knizocka
20. jan 2017

@evittam no ja rozhodne nikomu nič pichat neplanujem, keď sú neochotný ich reklama 😉

evittam
20. jan 2017

@sardinka32 Pozri, beriem. Skús si prečítaj tie komentáre v tej skupine a sama uvidíš. A ako som už napísala-poznám dosť veľa žien čo majú len a len pozitívne skúsenosti. Kamarátka bola tiež vystrašená, išla rodiť prvé do MT, druhé musela ísť do ZA - a sama povedala, že aká bola sprostá, že vôbec išla prvýkrát do MT a to len kvôli sprostým rečiam a tretie tiež rodila v ZA.😉
Vieš, ono záleží aj od tej dotyčnej -a tým nechcem tvrdiť, že nemôžu byť zlé skúsenosti - ale poznám pár akože "hororových príbehov" a nakoniec to bola len precitlivelá mamička - ako nám rozprávala aj PA na predpôrodnom kurze - mali rodičku, snažili sa pomôcť - nič nezaberalo - len hystericky kričala po personále, zjapala na celú pôrodnicu a podobne, chceli jej dať ten kyslík čo majú na pôrodnej sále lebo sa jej zle dýchalo - hodila masku do tváre PA - no tak čo s milou rodičkou - šup na CR - a mohla sa tomu vyhnúť...... Vieš, a potom bohvie čo takáto žena narozpráva o svojom pôrode - no len to ako ju "týrali" a neviem čo....
Sú komplikovaná pôrody - a lekári aj PA robia čo môžu aby pomohli ale treba hlavne aj spolupracovať a nie si myslieť, že to pôjde bez toho a že všetci budú okolo mňa behať ako okolo anglickej kráľovnej.....😉

mishach
20. jan 2017

Ja som rodila v CA pred 2 rokmi.A mala som maleho cely den.od nejakej 6 do pol noci,potom mi ho zobrali.nechcem byt zla,ale bola by som stastna,keby mi ho zobrali aj cez den.bola som po cisarskom,dieta cely den pri mne,mlieko este nebolo,stale plakalo...uplne som bola unavena.oproti na oddeleni deti vozili kazde dve hodiny myslim a som im zavidela...a nemyslite si,ale maly bol chcene babo vzdy,planovane a milujeme ho.