Môzem hneď ako odrodím opustiť pôrodnicu?
vie mi niekto poradiť, aký je postup pri tzv. ambulantnom pôrode? aké vyšetrenia pre dieťa by som si musela dorobiť, ak by som odchádzala cca 24 hod po pôrode?
Každá máme na to svoj názor, tak sa rešpektujme. Nebudem urážať a obviňovať ženu, čo chce odísť hodinu po pôrode, lebo sa s tým nestotožňujem, ale ani sa nenechám urážať len, preto, že mi nerobí problém ostať v nemocnici 4 dni. Mali by dať možnosť výberu a každá by sa rozhodla po svojom. V zahraničí sa veľa veci robí inak, napr taká žltačka sa absolútne nerieši, u nás Ťa nechajú v nemocnici dlhšie. Osobne by som nešla tak skoro po pôrode preč, lebo človek nikdy nevie čo sa môže stať, ale tá čo chce odísť nech ide. Podpíše papiere a hor sa domov. Veď nech si každá žena robí ako uzná za vhodné ona sama. Ja osobne som 3 hodiny po pôrode vstala a šla sama na wc, sestrička až zhíkla, že som ju mala volať, lebo takých hrdiniek tam je veľa a potom ich "kriesia" lebo poodpadávajú. Mňa tie 4 dni v pôrodnici nezabijú a viem, že je dieťa pod dohľadom lekára.
@katrin21 nemusi.
@lenqua_12325 normalne mozes odist aj s babatkom kedy uznas za vhodne. Nemocnica nie je vazenie a vy nie ste vazni.
@katrin21 nesir prosim ta bludy. Za dieta su zodpovedni rodicia. Lekari potazmo nemocnica su zodpovedni za poskytnutie spravnej starostlivosti. Tu ty mozes kedykolvek odmietnut.
@myjusiatko no tak ked myslis, skus si to dieta domov zobrat. nikto , nikto ti ho neda... jasne povedia : vy mozete odist, dieta tu musi zostat.... hotovo.
@katrin21 povedat mozu, klamu. Drzat vas tam nemozu. Ja som z porodnice sla na reverz s dietatkom po 48hod. Takze mam osobnu skusenost.
@katrin21 ale ty mozes domov odist aj bez spravy a tu si nechat potom poslat postou. Nie je ziadna paka ako si niekto moze nechat proti tvojej voli tvoje dieta. Jedna jedina vynimka je, ked je dietatkomv priamom ohrozeni zivota. PRIAMOM nie hypotetickom. Za slovicka ta nikto nechyta.
@myjusiatko ale chyta, ze kto by mi nedal dieta, ze ved ho mam na izbe :D ale ja sa nebavim o roomingu 🙂 ale nevadi...
Kazdopadne, nikdy som nemala potrebu utekat z porodnice, je tam full servise, clovek si tam oddychne, tie tri dni sa daju vydrzať.. a to nevravim ze som tam kvoli problemom napr. ja bola 13dni ( po preemklapsii mi neklesal tlak, tak ma nechceli pustit domov) a kedysi napr. po sekcii sa byvalo v nemocnici 10dni a nikto nereptal a to uz bolo ozaj psycho, na 7 den som mala inu depku, ze chcem ist domov... ale teraz su zeny take rozmaznanejsie ( teraz niekto po mne isto hadze virtualnu rajcinu :D rovno do ksichtu :D) ,ale je to tak....
myslim, ze mozeme byt castokrat radi, ze mame moznost byt trochu viac sledovani, ako inde, kde sa porodi a hajde domov cela ubolena.
@katrin21 ano, kazdy si moze zvolit slobodne, co jemu vyhovuje. A co vyhovuje tebe, nemusi inemu. Preto sa tu bavime cisto o pravnej rovine toho, na co ma zena a dietatko po porode narok. A snazim sa vyvracat rozne jedna babka povedala informacie, ktore tu zaznievaji. Ked mamicka chce s dietatkom domov skor, nez po 4 dnoch, ma na to plne pravo a nemozu jej v tom branit. Mozu ju maximalne poucit o rizikach a je na jej uvazeni, ako bude postupovat.
Lebo pomaly Aj Romka so zakladnym vzdelanim vie posudit, Co je v rovine hypotetickej a Co v priamom ohrozeni zivota. Neviem, naco tych lekarov vobec mame, vsakze....
Ja bych taketo doma nechala rodit, naco sa trepu vobec do nemocnic? 😂 len Co lozka zaberaju.
Prosím vás niektoré netrepte ked sa v tom nevyznate. Hrôzy čo tu citam. Môžeš odísť aj ty aj dieťa. Držať vás tam môže len rozhodnutie sudu ak dieťa nie je v priamom ohrození života. Dajú ti podpísať reverz. Ak nie tak aj tak môžeš odísť. Nemajú žiadne právo ťa držať. Ak budú zavolaj políciu.
@katrin21 áno to ti povedia lebo sú manipulátori. Konajú však PROTIZAKONNE. Tak tu nesir jpp informácie.
Nie som ziadna biomatka, velmi neuznavam alternativne sposoby liecby a verim farmaceutikam...ale jeden zavazny dovod preco neostavat v porodnici dlhsie ako je to potrebne a v pripade ak nie su komplikacie absolvovat ambulantny porod su nozokomialky...ked zdravy nivorodenec ostane v porodnici niekolko dni v drvivej vacsine si so sebou zoberie aj patogennu mikrofloru...stafylokok, streptokok, candidy....aj ked ho mate na izbe systemom rooming in, chidia si po nehi na vysetrenie, sem tam vam ho zoberu na umytie...proste manipulacia tam je a najviac povodcov nakaz je pravdaze na rukach zdravotnickeho personalu...zial mozu si ich umyvat, dezinfikovat ale ta rezistentna flora tam zostane, s tym neurobia nic...potom mamicka odide so zdravym dietatom a problemy pridu neskor, sopkenie, vyrazky, zahlienenie...prv sa to nelieci, potom sa spravi vyter objavi sa patogen, podaju sa atb ale vacsinou az po mesiacoch, kedy je tazke sa ho zbavit...takze cim kratsie v nemocnici, tym mensie riziko nozokomialok...to je fakt...a na margo tu spominanej zltacky...ak ma novorodenec zltacku, v porodnici vas aj tak nechaju max 6,7 dni...potom ci chete alebo nie idete cestou obvodu do detskej nemocnice ak je potrebna terapia...
@agathachristie vies co, ja mam na toto trochu taky nazor, ze take matky, co sa pracu prec, su vacsinou tie eko bio raw, najradsej by zjedli placentu a utekali s nou este 10dni vsade s dietatom ( vid lotosove porody napr. v cechach a inde) ... bez urazky....
zazila som totiz taku mamu, ked som mala ja babo na jiske, tak ona mala normalne donosene, ale nejako sa im nieco nezdalo ci s dychanim, ci s takychkardiou, dali ho na sledovanie na monitor do inkubatora.... co ta tam robila, ako jej vzali dieta a co si to dovoluju....
Pre mna chore.. vsetci an nu kukali, ci je v pohode... inak "typek žena" uz na pohlad.. dredy po pas, v marci tam behala namiesto slapiek ( asi doma take nepoznaju) v takych tych remencovych sportovych sandalach.... no cela divna bola.... a ona len dieta chce a chce a chce a vsetci su mimo , len ona vie, co je pre neho dobre a preco jej ho tam dali, ked neni nedonoseny....
Evidentne pani mala zastrete... tak potom sa necuduj mojmu nazoru, lebo vies, ja co tak sledujem, tak vacsina beznych ( enchcem povedat zamerne ze normalnych 😃) zien neriesi, ze sa bude pratat s dietatom 24h po porode domov, lebo uz neznesie byt niekde dalsie dva dni... vacsinou su to presn taketo maminy a to ich fakt nechcem urazit, ale vacsinou su naozaj v niecom take zvlastne....
ale oK, ako povies, ich dieta, ich vec... len ja sa s tym nestotoznujem.. budme radi, ze nas sleduju trochu viac ako naépr. v Anglicku, kde zenu casto ani gynekolog nevidi, kde deti ci maju hypertonus, alebo hypotonus, ,nikkto neriesi .... atd atd.... proste starostlivost o nicom...
a tam naozaj hrozi, ze ked rodic nieco chce, co sa vymyka ich zvykok, tak ti socialka vezme dieta a dovi dopo.. ved kolko takych bolo...
@katrin21 Katrin je to strašne dlhé stačila mi prvá veta. Pani sa nepýta čo si ty o tom myslíš. Pýta sa na právnu stránku veci. Choď si o tom svoje myslieť na fórum kde sa na to pýtajú.
@agathachristie dik za poucenie, o ktore ta tiez nikto neziadal :D a hlavne , ak necitas, tak co chces komentovat :D
nevadi, ja aj tak viac k tomu nechcem pisat, takze pohoda. 🙂
@katrin21 tak potom vsetky matky- rodicky v zahranici su take tie "eko bio raw" a este aj doktory maju "zastrete" ked ich podporuju v skorom navrate domov resp ambulantnom porode a vlastne aj cela legislativa tam je v tomto uplne mimo .... to len my na sr tu vieme ako na to, ako to je naj, hlavne ze chceme byt svetovy ...
@katrin21 Neunuvaj sa. Toz, to su matky bohyne, ktorym sa musi prisposobit Dokonca cely system, spolocenstvo ako k jednotlivcovi, Lebo nadobudli velavazeny status „matka“.
Cize vsetko mozu, nic nemusia Ako ostatni v spolocnosti, Ale zo spolocnosti profitovat - Ako uplatnit s statne prispevky, Tak to im v kazdom pripade prinalezi. Takymto nezelam nic ine, Ako riadne komplikovany porod v domacom prostredi s porodnou babou 😂 Ved staci utekat potom, Ked bude dieta v priamom ohrozeni zivota, nie v hypotetickom😛
@charlie1980 mas pravdu v mnohom,ale ja napr. osobne nikomu nic zle nezelam, ani by som si to nedovolila, lebo cloveku sa vsetko zle vrati 🙂 peace
Zalezi od nemocnice v akej rodis. Ja ked som minuly rok rodila tak mne sestricka povedala, ze po 24 hodinach od porodu mozem ist domov, ale dieta pustia az na piaty den.
@maronkovam klamala ti.
Po jednej strane suhlasim s @katrin21 , no na druhu stranu v anglicku sa zena ledva stihne osprchovat a uz ju balia prec aj s dietatom... ale kedze zijeme na slovensku,musime dodrziavat nase pravidla
@katarinka289 nie, zdravotnici sa musia riadit zakonmi a rodicia tiez. A na takyto odchod maju pravo. Doba stravena v porodnici je len odporucanie danej institucie a to nie je nad zakonom.
môžeš odísť ale dieťa ti dajú až po 72hod, presne takýto postup robíme aj pri našim spoluobčanoch... mali sme mamičky čo podpísali revers ale odchádzali v sprievode polície, pozor na to aby ti nezobrali aj čo to z dávok..

@charlie1980 a potom, ak sa niečo stane, vypisovať na koňa, že sanitka neprišla za 5 minút...