Môzem hneď ako odrodím opustiť pôrodnicu?
vie mi niekto poradiť, aký je postup pri tzv. ambulantnom pôrode? aké vyšetrenia pre dieťa by som si musela dorobiť, ak by som odchádzala cca 24 hod po pôrode?
ty mozes opustit, ale babatko az po 4 dnoch
@ferox ty mozes na reverz. Dietatko nie,nerataj s rod.prispevkom ani porodnym. Ambul.porod je nezakonna forma porodu na uzemi SR.
A na co 24 hod po porode? Ked ambulantne tak len prides odrodis a ides nie? Na co by di vobec ostavala co len hodinu
mozes odist aj s dietatom, podpises reverz. to nie je pravda, ze dieta az po 4 dnoch. viem, o pripade, kedy mala mama doma 19 mes. dvojicky a sla na 2. den po porode domov. vysetrenia sa daju dohodnut, (odber krvi, vysetrenie oci a usi)
@marlenka222 preco by nemala dostavat rodicovsky? ved ten dostavaju aj zeny, ktore porodia doma.
@zuzka0605
@marlenka222
Zakonnym zastupcom dietata su rodicia a ak nie su zbaveni rodicovskych prav tak nikto iny nema ziadne pravo rozhodovat o dietati. Takze ak podpise matka reverz - za seba aj dieta, tak odchadza s dietatom domov a nikto jej v tom nemoze branit.
@marlenka222 mozes prosim uviest zakon v ktorom sa toto pise?
@pribinak
@fokuska ano to je pravda. Mozem uviezt aj priamo- drzim pred sebou papiere pre rodic.prispevok aj lrispevok pri narodeni. Avsak po splneni vsetkych zakonom stanovenych podmienok. Zakonom stanovene podmienky su osetrenia aj seba aj dietata. Skor uvedte ktory akon na uzemi SR umoznuje ambulantny porod a reverz pre dieta. Chcela by som rodit v takej porodnici ktora toto umozni. Som zvedava ktora matka sa postavi a na 2.den po porode pojde s dietatom bez povinneho zdravotneho poistenia vysvetlovat lekarovi a stat na chodby do cakarni aby sa podrobili vsetkym povinnym vysetreniam. Nehovoriac o dajme tomu novor.zltacke
Ktora matka dokaze bez vysetrenia povedat ze ma zltacku pokial nepojde na odber krvi? Az taktor riskovat koli pohodliu?
@pribinak lenze zeny ktore nahodou odrodia doma, su nasledne prevezene do nemocnice.
Tu mas odbornicky na Ambulantny porod, existuje aj skupina. Kludne rod doma, neunuvaj sa do nemocnice. Zober kona a odrod v poli kdesi, bez zasahu a lek.pomoci ako v praveku.
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/ambulantny-porod-realne-skusenosti-na-slovensku/
@marlenka222 ale cosi, poznam osobne dve kocky co rodili doma, do nemocnice vobec potom nesli, 1 bola druhorodicka a ta 2. mala uz 3 dieta, na druhy den sa obe hlasili iba u pediatra. na kontrolu sli ku gynekologovi normalne az po 600nedeli
A nemusí si potom rodička platiť pôrod? Lebo poisťovňa prepláca až keď hospitalizácia trvá 3 noci... Či nie?
ahojko, otazka znie ci mozes hned po porode odist z nemocnice - ano mozes - robia to tak bezne napr. romky ☹ doslova zdrhnu z oddelenia, ale dieta tam nechaju, nakolko doma maju dalsie deti o ktore sa treba starat (neodsudzujem ich) ale babatko nechavaju v nemocnici na doosetrovanie a vracaju sa pon o par dni ked je mozno ho prepustit z nemocnice, nikdy ho neberu so sebou, vzdy sa vratia pon neskor.
predsa len nezijeme v stredoveku a zivot dietata si vazime nadovsetko, najma novorodenca .... tak preco mu nedopriat tu najzakladnejsiu lekarsku starostlivost hned po porode?! o par tyzdnov ci mesiacov aj tak my rodicia budeme behat okolo jeho prdov, boliestkov a riesit lekarov aby mu pomohli a starali sa o neho, ak si budeme mysliet ze mu nieco je... tak preco mu to odopriet hned po narodeni??!! nechapem ak k tomu nie je dovod☹
Môžeš odísť na reverz, ale akékoľvek komplikácie teba či dieťaťa idú na tvoje “ triko “. Ja viem, ze byt v nemocnici nie je nič príjemné ale ja by som to uz len kvôli tomu babatku tam vydržala , su to len 4 dni 🙂
Odísť mozes aj s dieťatkom. Na základe negatívneho reverzu, čiže ak sa nahodou dieťatku zhorší zdravotný stav napriklad aj z dôvodu velmi bežnej novorodeneckej žltačky riskujes trestne stihanie. A ďalšia vec poisťovňa ma podmienený porod 24 hodinovou hospitalizáciou takze ak odídeš skor stavas sa samoplatcom. Tak treba ratat aj s tym ze to nie je záležitosť par desiatok €
Keď som druhýkrát rodila, bola v nemocnici žena, ktorá chcela odísť len čo porodí. Porodila, ale nepustili ju. Až po 24hod. od pôrodu pre možné popôrodné komplikácie. Dieťatko tam muselo ostať 4dni. Až potom ho pustili.
Sluzbukonajuci lekar vam nemusi dat reverz podpisat...
Tak v čase,keď som bola ja v nemocnici po pôrode, baba somnou na izbe chcela podpísať reverz a ísť domov, ale bábo jej nedali, to muselo ostať v nemocnici
Baby a nie je podmienka na vyplatenie pôrodného aj to, že musíš byť normálne hospitalizovaná a pod dohľadom lekára? Teda ak odíde žena skôr tak jej zaniká nárok na pôrodné? Mne sa niečo také zdá, ale nie som si istá. Ďakujem
Chod rodit do zahranicia - napr rakusko a nebudes mat problem, to len tu na sr robia z tehotenstva a porodu chorobu a birokraticky sa v tom vyzivaju
ahoj...vim ze u nas take ako ambulantny porod neexistuje...co je smutne....reverz podpisat budes moct urcite ale ako to je s dietatkom ti neviem povedat....ja som planovala domaci porod pri druhom synovi a viem ze aj zeny domarodky maju narok na vsetky prispevky a nie su s tym ziadne problemy takze aj keby si odsila po porode toho sa bat nemusis o ziadny prispevok neprides 🙂drzim palce 🙂
ja som sa na to vyslovene pri druhom porode pytala, takze to mam z vlastnej skusenosti.bol to prirodz porod, a dieta bolo zdrave.chcela som odist po 3dnoch, teda som sa pytala ci by to bolo mozne, ze sa citim dobre, nic mi nebolo, bolo zbytocne tam zotrvavat.zial povedali mi, to co som pisala, mna nemozu drzat, mozem sa zobrat a odist, to nie je basa.dieta ale moze ist domov az po 4krat 24hodin, cize ukoncene 4dni cele, aj ked je dieta bez komplikacii.tak som samozrejme este par hodin pockala...
@drakvak ak sa nemocnica rozhodne,tak to da rodicke zaplatit.prave preto,ze u nas ambulantny porod neexistuje.. Na Slovensku zavisi teda od nemocnice,nie od poistovne. Poistovna jedine nepreplaca ambulantny porod v zahranici..tam hospitalizscia musi trvat viac ako 24,az potom to rodicke preplatia (do vysky zmluvnych vien na SR).
Teda, keď čítam niektoré reakcie, mám dojem, že pôrod je choroba a dieťa po pôrode je pacient! Kde sme sa to ako spoločnosť dostali? ja som myslela, že dieťaťu má byť dopriate po pôrode objatie matky a nie lekárska starostlivosť! Pôrod je choroba?
@katka0905 Porod nie je choroba ale ani prechádzka ružovou záhradou, ze si dieta odrodim oblečiem a idem preč aspoň ten moj nebol...

Ahoj..poradit newiem,ale myslim,ze statut ambulantenho porodu ako takeho u nas nie je..asi jedine podla mna porodit a podpisat revers..no ako je to potom s babatkom,to neviem..snad niekto poradi lepsie😊