icon

Názor pôrodných asistentiek

inypohlad
19. dec 2012

Príjemný dobrý deň! Táto diskusná skupina bola vytvorená po vzhliadnutí mnohých komentárov na prácu lekárov pôrodníkov, pôrodných asistentiek a sestier pracujúcich na neonatologickom oddelení. Je určená najmä pre spomínaných ľudí, ale samozrejme aj pre všetky maminky, ktoré majú potrebu si to tu s nimi vydiskutovať.
Všade čítam, aký bol ten a ten lekár, tá a tá sestrička, ale všetko je to len z jednej strany ( strana mamičiek). Musíte uznať, že tak,ako majú maminky právo zažiť ten svoj pôrod ako ten najkrajší pôrod, takisto majú právo na dobre a svedomito vykonanú prácu aj zdravotnícky personál. Maminka nenapíše ani raz, že to práve ona vyprovokovala svojim správaním sestričku, aby zareagovala nevhodne a tým urazila dotyčnú maminu. Práca na pôrodnicach je náročná,ja som rada, že tam pracujem,snažím sa ku každej matke pristupovať individuálne, podľa jej potrieb,ale častokrát sa už pri prvom kontakte s budúcou maminou, prípadne rodinným príslušníkom stretávam s odmeraným správaním, dokonca pod vplyvom alkoholu s urážkami....to nevidí nikto.
Preto by som bola rada, keby si mohli niekde aj zdravotníci "uľaviť" na duši, samozrejme so zachovaním súkromia a ukázať maminkám, že mnohokrát si za to môžu samé, keď sa stretnú s nahnevanou pôrodnou asistentkou. Už sa mi stalo, že počas veľkých bolestí bola rodička nepríjemná, no po pôrode sa mi ospravedlnila a ja som to brala ako súčasť celého bolestivého procesu. Ale stalo sa mi aj to, že bolesti neboli príčinou neprimeraného správania rodičky voči personálu, rodička bola odmeraná, nepríjemná, prípadne aj spolu so sprevádzajúcou osobou, bez ospravedlnenia, a hneď písala sem na modrého koníka o tom,s akým otrasným prístupom sa stretla.
Milé maminky, aj my sme len ľudia, nie sme stroje a tak vzájomnou empatiou môžme dospieť ku nádherne prežitému zážitku, akým je Váš pôrod!
Milý zdravotnícky personál, nebojte sa žienkam povedať, čo Vás trápi, nech vedia, že robíte všetko,čo je vo Vašich silách,ale potrebujete aj od nich cítiť,že o to stoja🙂
Verím, že sa dohodneme🙂

isabel11163
27. dec 2012

@scrabble v tom rozčarovaní z toho čo ste napísali mi iné oslovenie ani nenapadlo to je pravda.. tak sa teda ospravedlňujem ak sa vás to tak dotklo..prečítajte si ešte raz váš príspevok pred tým oslovením a možno vám dôjde čo ma tak rozčarovalo..

hradnapani
27. dec 2012

@ada274 tiez mam svoj nazor na BFH certifikat... Je az zarazajuce, v akom rozpore su opisy porodnic a postupov a moznosti pri porode uvedene napriklad v pomerne cerstvom Sprievodcovi porodnicami a to co je realitou. Zial, ja som tiez "naletela" tomuto sprievodcovi, ktoreho dotazniky casto vyplnali primari oddeleni v snahe urobit si dobru reklamu. Osobne, velmi by som bola za to, aby sa urobila revizia tychto certifikatov, ale je to vraj velmi tazke tieto tituly odobrat alebo prehodnotit... Pretoze aj tato situacia prispieva k tomu, ze mamicky maju tazke srdce na zdravotnicky personal a odnesu si to aj mnohe asistentky, lebo rodicky pri tomto slovenskom pristupe uz ani netusia ci pri nich stoji sestra, asistentka, medicka alebo kto, lebo tolko ludi sa popri nich premelie... a potom jasne, ze sa postazuju na fore...

scrabble
27. dec 2012

@isabel11163 Nemusim si ho citat. Viem co som napisala. Pretoze z vasich predchadzajucich prispevkov jasne vyplyva ze podla vas krmenie z flasky nie je skodlive. Sama tu citate ze mnohe matky koja len vdaka laktacnym poradkyniam ale vlastnu chybu si nepriznate. Jednoducho ma nepresvedcite ze dat dietatu flasku s UM je spravne.( Samozrejme ze su pripady kedy je to potrebne pre zdravie babatka o tom teraz nehovorim )Ste proste lahko urazliva. To Vase " Ja nepotrebujem pocut ....." Mne to znelo ako by ste pisala: ja vsetko viem najlepsie. Tak zase vyzneli mne Vase prispevky. Ak taka nie ste v skutocnosti tak preco tak diskutujete?

scrabble
27. dec 2012

@hradnapani To je prave velka skoda ze to nikto neprehodnocuje. Mnohe nemocnice by o ten certifikat asi prisli ☹ Myslim, ze niekedy je to fakt len o tom ze papier znesie vsetko.....

hradnapani
27. dec 2012

@scrabble zrejme sa to tazko dokazuje, lebo ano, papier znesie vela a zena po porode je tak mimo zo vsetkeho, ze pisat staznost je asi to posledne, na co ma silu. A s odstupom casu uz nema ako dokazat, ze sa principy bfh porusuju... velmi dobre premyslene 🙄

isabel11163
27. dec 2012

@scrabble a zase sme pri tom umelom mliečku ktoré si myslíte že tu propagujem alebo čo.. ja som viac menej hovorila práve o tom že je to potrebné najmä vtedy keď mamka mliečko nemá a keď je bábätko ohrozené dehydratáciou.. taktiež som písala že deti dokrmujeme v malých dávkach keď prídu z kojenia a nič nenavážime nie keď majú vypité materské mlieko...mňa dostala tá vaša veta že každé dieťa po narodení chudne! to hovoríte niekomu komu prešlo rukami viac než 1000 detí .. nie je to o tom čo ja napíšem vy si to aj tak premietnete po svojom.. takže táto naša nekonečná konverzácia nevedie nikam.. a ak ja som urážlivá tak vy ste potom aká ? a kto z nás dvoch si tu presadzuje svoje ?? ste to vy a nie ja.. keby ste pozorne čítala tak si uvedomíte že som tu nič nepísala v zlom sú to len a len moje skúsenosti.. ale vy počujete slovo umelé mlieko a už si pod tým prestavujte že ho nasilu ládujeme do detí a natláčame maminkám.. už som to tu napísala asi 10 krát ale môžem aj znovu ja som šťastná za každú jednu matku ktorá ma dostatok svojho mliečka a každej rada pomôžem a poradím nie raz spolu nájdeme aj niečo na internete ale ja vás o ničom presviedčať nemusím ten kto ma pozná vie aká som a mamky ktoré so mnou prídu do kontaktu sú spokojné.. a vy si teraz môžete kľudne zase povedať že sa hrám na poloboha... asi ste sa ešte nestreli s protivnými a arogantnými ľuďmi ktorý sa hrajú na polobohov..

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
isabel11163
27. dec 2012

@fidka79 nie väčšina ale všetci novorodenci po pôrode chudnú..viem že mamky majú kolostrum a že pre bábätká je to veľmi prospešné a preto sa snažíme detičky hneď poprisávať..

isabel11163
27. dec 2012

@fidka79 čudovali by ste sa ako si človek zvykne na ten plač 🙂 keď bábätko plače ideme ho zaniesť mamke nech si ho prisaje.. ale rooming by bol fajn.. u nás fakt nemajú ženy záujem..dúfam že časom sa to zmení potom bude viac času venovať sa mamkám.. chápem každá žena je po pôrode unavená ale s tým mala rátať keď sa dala na materstvo 🙂 každá mamička sa naučí čo treba vedieť chce to len čas a keď príde domov sama si urobí svoj systém aby doma všetko postíhala 🙂

fidka79
Odpoveď bola odstránená
sisulka7
27. dec 2012

Ja musim suhlasit, ze to hlavne zavisi od toho ako sa maminka chova. Rodila som na Slovensku, v Skalici a mozem povedat, len ze som bola maximalne spokojna so starostlivostou o babatko. Ja si dovolim tvrdit, ze to hodne zavisi aj od samotneho babatka. Prvá dcéra nebola kojená takmer vobec, hoci mliecka som mala dost.(8 mesiacov odsávania) Svagrová je novorodenecká sestra, mali sme i laktacnú poradkynu, proste ona bola lenivá tahat. S druhou dcérou to islo uplne bez problémov, hoci boli obidve sekciou. Sestricky sa mi snazili pomoct po vsetkých stránkach, ale som si vedomá aj vlastných chýb pri prvej dcére. Mna to strasne bolelo a ona nechcela vobec sat, tak bolo zo zaciatku pre mna jednoduchsie to odsat a sestricky ma varovali, ze budem mat problém, proste doteraz bojujeme s jedlom.
V porodnici sme nemali sme za celých tych 7 dní jedinú neochotnú sestricku, ale mozno preto, lebo i my maminky sme boli v pohode a nemali sme pocit, ze sme na internete pojedli vsetku mudrost sveta.

itwasajoke
27. dec 2012

@inypohlad citala som len uvodny pripsevok a musim povedat ze zazial som porod ako na slo0vensku tak v zahranici tam dokonca dva x a teda moj prvy porod sa neda porovnat s tymi dalsimi...bohuzial !chapem vela veci a viem ze praca s ludmi je teda najhorsie co moze byt a hlavne ta zdravotnicka ,je nedocenena ako zo strany zakaznika 😒 tak zo strany zamestnavatela!no musim povedat ze moj prvy porod a aj nasledne situacie po nom su a aj ostanu najuhorsimi spomienkami ,odhliadnuc od toho ze prve dietatko zomrelo po tazkom boji...okorenovali to prave situacie vzniknute zo sytrany nemocnicneho personalu 😖 bohuzial slovensky zdravotnici by mali mat nejake preplatene psychologick cvicenia aby dokazali mat seba kontrolu vo vypetych situaciach..a to si dovolim tvrdit ze nie som narocna ani povrchna snobka ...zialbohu som mala velmi negativne skusenosti ...nieco podobne sa mi v zahranici teda nestalo...ani na pohotovosti ani u zubara ci pri porode s asistentkou...je pravda ze nemali dovod byt ku mne zly pretoze nie som ani hystericka ani arogantna koza ,ale vzdy s atu chovaju k nam s uctou a to s amusi teda nechat...
neda mi nepovedat aj to ze chapem ze ako sestry ci doktory alebo porodne asistentky su tiez ludia a maju svoje problemy a chapem aj to ze nie kazdy den je nedela!no bohuzial slovensko je v plienkach co s atyka pristupu k zakaznikom nie len v zdravotnictve ...co ma vsak bohuzial prekvapuje nakolko slovaci su velmi rodinne zalozeny a dokazu silno spojiut svje sily v tomto ma vsak zatial nepresvedcili...
pisat litanie a pribehy o tom co mna teda riadne odrovnalo v slovenskom zdravotnictve nebudem...ale po mojich skusenostiach ak by som s avratila zit na slovensko a mala opet rodit asi pojdem opet mimo 😒
PS:na neurologickych novorodencoch som dostala vynadane za to ze sa neviem postarat o dceru!pretoze som jej nevedela odsat hlieny!!!ze co som to z aneschopnu matku?!a to dceru ledva previezli z jednej nemocnice do druhej...ako rozmyslam tak rozmyslam nechapem po dnes co som tym ludom urobila?

isabel11163
27. dec 2012

@fidka79 ďakujem za trošku pochopenia aj z vašej strany naozaj sa snažíme pomôcť každej mamke a detičky nosiť aj mimo hodín na dojčenie 🙂 🙂 🙂 ale niekedy to nie je možné sme 2 sestry v službe a keď sa pri pôrode niečo skomplikuje a nejaké bábätko sa nemá dobre lietame o dušu.. ale to je na figu systém v slovenskom zdravotníctve.. verím tomu že raz sa zmenia podmienky tak ako pre maminky tak aj pre nás sestry..

itwasajoke
27. dec 2012

@fidka79 ja podotknem len tolko ze slovenske mamicky su skutocne "rozmaznane" 4 dni full service od nemocnicneho personalu a este sa zduvat budu ze niekto k nim nieje mily???v uk vas vysupnu 12 hodin po porode domov ani nestihnete svec povedat a staraj s amamicka 😉 nikto sa vas nepyta ci ste sa vyspinkali a ci potrebujete dietatko priniest na krmenia...mas babo tak sa staraj 😉 samozrejme ak su kompklikacie tak ostava sa aj dlhsie napr.po cs ale aj to je max 48 hod. a ide sa domov pekne ....to co zazivaju slovenske mamicky je maximalny luxus ktory v zahranici poznaju mozno len celebritky 🙂 ja som v tomto bola stasstna ako blchja ze boli deti pri mne hned..od prvej sekundy jejich nadychu 😉 sa na mne smiala sestricka ked ma viezla s porodnej izby na poporodnu a podavala mi babu ...a ja na nu plestila oci 😨 😨 😨 😨 ze cooo to mozem?a ona na mna so smiecho :musis 😀 ved je tvoje 😉 takze aj o tomto to je ...
@inypohlad aby som nezabudla ...ano klobuk dolu pred zdravotnikmi na slovensku niekedy ide naozja o nervy...zazial som par "adeptiek" na ranu bejzbalkou 😝 na sk...no z pohladu mojeho slovensky zdravotnicky personal by naozja mal obsolvovat aspon nejake skolenia,pretoze nie vsetci sme zdravotnici a to co vam pride ako "stupidna otazocka" pre nas je spanielska dedina 😉 a pod...chapeme sa vsakze ...
pridam priklad jednej mamicky 😉 aby som teda bola spravodliva...tehulka tak 25 tt vola na sestricku...pani sestricka to mi akoze nikto ani dvere nepodrzi??? 😠 😠 😠 😠 😠 noooo konec japonec...ale ano sestricka jej slusne odpovedala ked pouzijete ruky zvladnete to aj sama 😉 😀 😀 😀 😀 😀

itwasajoke
27. dec 2012

@isabel11163 no po pravde este mi neda nereagovat ...sestricky na niektorych oddeleniach maju u mna teda klobuk dolu aaaaa este niiz...lebo niekedy som mala pocit ze su len ako handy do ktorych si spinave huby obtieraju ako pacienti tak doktory!a ako s ahovori kto nezazil nepochopi 😒 tak vela stastia a hlavne pevne nervy 😉

isabel11163
27. dec 2012

@itwasajoke páči sa mi s akou ľahkosťou to všetko beriete keby bolo viac takých žien bolo by to skvelé..a presne si myslím že o tom by to malo byť trošku si odľahčiť to materstvo a zrazu to ide všetko ľahšie..povedať si nemôže to byť také hrozné keď to zvládajú aj iné ženy.. trošku menej perfekcionizmu a je to 🙂 🙂 🙂 nemyslím ľajdáckosť samozrejme aby ma zase niekto nechytil za slovíčko 😎 nikto nie sme dokonalý a samozrejme ani my zdravotnícky pracovníci a veľa je práve o vzájomnom pochopení,rešpekte a kompromisoch.. 😀

itwasajoke
27. dec 2012

@isabel11163 jasne ze sa to da...ved nase mamy to zvladli pred nami aj babky a to mali ovela horsie podmienky na porod ako my 😉 ono vsetko je o tom ako sa clovek k situacii postavi 😉 je mi jasne ze nieje to vsetko az take ruzove...a kazda situacia si vyzaduje osobitny pristup ...ale zas na druhej strane ved porod je prirodzena vec tak naco si ju kazit ze ano 😉 ja osobne som napriek mojim skusenostiam bola rada ze som mohla rodit uplne na "prirodno" nemala som okrem rajskeho plynu nic 😉 a aj ten mi zobrali ked islo do tuheho 🙂 tehotenstvo je uzasne obdobie kedy mame aj strachy 😉 a v tomto chapem zase mamicky ze by uvitali viac citlivosti zo strany personalu predsa len ten personal to berie tak ...ze uz je to pr enich rutina...no prvorodicka nevie vo co go 🙂 a pod...noooo je to kazdopadne sranda ked si clovek uvedomi obe strany 😉 a mne osobne prid evelmi smiesne obcas ked debatujem s kamoskami o tom ako rodia a co vsetko chcu a co maju v plane a pod...to nieco take tu nehrozi 🙂

isabel11163
27. dec 2012

@itwasajoke Viete ja si myslím že tie plány sú akurát tak na dve veci.. nie preto že nám sestričkám sa niečo nechce..ALE každá jedna maminka bude ťažko sklamaná keď jej niečo z toho plánu neklapne.. a popri tých hormónoch..z vlastnej skúsenosti moja teta pri prvom bábätku mala popôrodné depresie a je to niečo hrozné ten kto to nezažil nevie si ani predstaviť aké to je..ako pre ženu tak aj pre to dieťatko..našťastie po nasadení tých správnych liekov a delaktácii sa z toho dostala..teraz pri druhom dieťatku jej povedali že nevidia dôvod nato aby ju delaktovali. !!!! ( u nás v pôrodnici sa to robí každej žene ktorá mala nejaké depresie alebo inú psychiatrickú diagnózu) samozrejme po pôrode sa spustila laktácia 2 týždne fungovala normálne a potom to prišlo.. znovu depresie.. je to hrozné teraz sa trápi a bojuje s tým ako sa len dá ale tie myšlienky a všetko okolo toho čo prežíva..hrozné pre takého človeka je neskutočne ťažké prekonať sa postaviť sa z postele a umyť si zuby nie to starostlivosť o novorodenca..takže niekedy prehnaná snaha o dojčenie zo strany zdravotníckych pracovníkom prináša aj takéto trápenia.. dojčenie činnosť ktorá je prospešná pre dieťatko niekedy môže spôsobiť aj neskutočnú tragédiu kedy je ohrozená nie len matka ale aj bábätko...

itwasajoke
27. dec 2012

@isabel11163 mala som slabsiu formu PND a aj som kojila nikto mi nepomohol sama som si pomohla ako s kojenim tak s novorodencom a to nejdem hovorit o tom ze mam medzi detmi doooost maly rozdiel jedno dietatko ktore zomrelo (bohuzial ) a zrejme to bol dovod mojej PND ...ono jazsne ze kazda sme ina a mame svoje muchy a aj potreby... a podla toho treba aj pristupovat...myslim si nakolko som zazila sovje na sk v suvisloti zo strarotslivostou dr.aj sestier ako gynekologa porod a poporode problemy s dcerkou novorodenecku jisku ako aj patologickych novorodencov neonatologiu plus umrtie dietata a po umrti tiez ...tak teda dovolim si tvrdit ze slovensko s ludskostou nema vela spolocne bohuzial 😒 tam sa prave clovek stretava s tvrdou realitou a bohuzial aj z neempatiou okolia a to nie len zdravotneho personalu ...

co sa tyka porodu a planovania a pod...niekedy mam pocit ze slovensko je na inej planete 😕 ked citam mamu a ja...citam pozadu lebo neobjednavam 😀 len docitavam stare cisla...tak mam pocit ze slovenske mamicky maju nadstandartny zivot!co vsetko im je umoznene a o co vsetko maju zaujem sa mi obcas mozog zastavi ..a tie plnay 😅 no obcas naozja iny vesmir...a zhodujeme sa aj v tom z eano potom su sklamane a vypisuju srdcervuce listy do mamy a ja o otm ako neludsky im bol odmietnuty porodny plan 😕 😔 ako sorry ale obas trosku sebareflexie...ved keby sa to dalo vzdy takto vtesnat do priebehu porodu tak by sme vsetci zili blazene ako hviedy 😒
si spomina ako som na porodnu asistentku vytiahla porodny plan 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 tu v uk... 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 a ona ze ok zalozim si ho do vasej karty...potom mi slusne vysvetlila preco asi tak 90% mojho planu nieje mozne 😀 a tym to haslo...bola som najprv sklamana aj ja ze ako ma zrusila 😅 a po case som si uvedomila aka zbytocnost to je...ok predstava porodu je jedna vec a da sa o otm poihovorit s asistentkou...ale zase aby som "rezirovala" nieco co babo narezirovalo " same 😉 mi pride ovela ovela krajsie...neda mi nepovedat to...ako som rodila druhu dcerku a bez toho aby som to mala v "plane" mi asistentka hovori :uz je hlavick avonku chcete si chytit? 😨 😨 😨 😨 😨 chytila som s i 😉 a pre mna najuzastnejsi moment v zivote a nikdy nezabudnem (pokial nedostanem alzhajmera 😀 ) a aj bez toho aby som mala plan...ked je porod dobry a ked nie su komplikacie vzdy ostane prietsor aj na tektop veci ...si myslim ja 😉 ale toto j nieco co vela ludi nepochopi...a co mna najviac mrzi ze tak ako mamicky na sk tlacia do planov tlacia aj do inych veci..cheli by 20 scanov najlepsie aby mali doma prenosny 😉 chceli by kontrolu pomaly kazdy den...chceli by cisarsky na pockanie chceli by epidural cheli by vsekto bez bolesti a aj aby im niekto dieta naucil kojit najlepsi ehned po porode by s amalo vediet hend sa mo prisat ak nie nech s ao to postaraju sestricky ved od toho su tam,ved oni rodili oni sa chcu vyspat...ale ze sestricka taaha uz 3 nocnu to nikoho netrapi ze ano...chceli by vsetky vysetrenia a nejlspei gratis ak nie tak si aj zaplatia..vsetky ockovania...aaaa vakum 😕

deniseee
28. dec 2012

@isabel11163 bola som nedavno doma u mamicky, ktora tiez nemala svoje dietatko v nemocnici pri sebe, ale nosili jej ho po troch hodinach na nakojenie, vzdy zavinute v perinke. S dietatkom bola doma uz tyzden. Ale tym, ze ho v nemocnici nemala pri sebe, bolo vidiet obrovsky rozdiel oproti mamkam, ktore svoje deti mali pri sebe od prveho okamihu a starali sa same o deticky. Tato mamicka dietatko len s tazkostami prebalovala, bez zavinovacky jej dietatko skoro vypadlo z ruk, lebo ho nedokazala chytit, a ako priznala, zatial ho doma vobec nekupala, lebo sa boji, ze by jej vyklzlo z ruk... to je zial odvratena tvar nemocnic bez roomingu, kde mamicky nie su nutene starat sa o svoje deti same, ale vsetku starostlivost preberaju sestricky. O to horsie potom je, ked sa taketo mamicky ocitnu doma same, a uz naozaj bez pomoci, ktoru by mohli zavolat. V tomto smere je iste s viacrodickou menej prace, pretoze ked ma mamka svoje 4 dieta, obvykle jej netreba vysvetlovat a ukazovat, ako ma dietatko chytit, ako sa dava cista plienka, ci ako podat dietatku nejaky vitamin.
Navstevy by tiez nemuseli byt problemom. Vo vacsine nemocnic je jasne, odkedy dokedy su navstevne hodiny a v tomto case sa nikdy nerobia matkam vysetrenia, nerobia sa kontroly, nekupe sa... Naopak, v nemocniciach, kde su navstevne hodiny nepretrzite, alebo od 9-21 h., maju ten system, ze s navstevou mamicka nesedi niekde vonku, ale priamo u seba na izbe. Nedavno som bola takto pri porode v malickej zapadnutej ceskej porodnici, kde otecko byval s mamickou na izbe (u nich nijaky problem, prave naopak, otec bol vitany), bol to prave otecko, kto kupal dietatko, nie sestricka... a mame aj fotocky z izby, kde boli mamicku navstivit jej rodicia, aj svokrovci a dokonca aj oteckova sestra so svojimi 5 detmi. Dietatko bolo celu dobu tam s mamickou, ziadny problem s navstevami nenastal.
Zaujimavy bol tiez pohlad na matku po sekcii, o ktoru sa opat nemusela velmi starat sestricka, pretoze tam mala priamo na izbe svoju mamku (islo o slobodnu mamicku), a ta jej pomahala so vsetkym, dokonca aj kym bola tato mamicka este len leziaca. Dokonca svojej dcere prikladala babatko. Aj toto by mozno u vas mohlo pomoct v praci sestrickam. Ako vravim, inde to tiez nebolo jednoduche, prejst na uplne iny system, ale podarilo sa, a funguju inak.
Problemy flasiek, cumlikov, alebo klobucikov, to je tiez jedna velka skupina. Ak mate nemocnicu, ktora je BFHI, pouzitie flasiek je zakazane (hovorime v teoretickej rovine, ale viem, ze su aj na Slovensku miesta, kde sa to dodrziava). Opat upozornujem, hovorime o pouziti flasiek, nie o nutnom dokrmeni babatiek, ktore to naozaj potrebuju, ale sikovne sestricky vedia dnes rovnako rychlo dokrmit inak, nie flaskou. Sem spada aj cumlik, pretoze kazda sestricka vie mamke povedat, aby dietatko po neprijemnom vysetreni prilozila k prsniku, nie aby mu dala cmulat cumlik.
Z dlhodobeho hladiska pouzitie klobucikov vedie k znizovaniu tvorby mliecka, kedze dieta nedrazdi bradavku matky, ale dotyka sa len silikonoveho klobucika. Preto pouzitie klobucikov je tiez u BFHI nemocnic nedoporucovane, a sestricky by mali problem matiek riesit inak, rozhodne nie klobucikmi. Osobne nepoznam mamku, ktora by dala do ust dietata klobucik zakrvaveny menstruacnou (alebo akoukolvek inou) krvou. To, ze vylozia na postel kufre, ci si neumyju prsnik, mi pride normalne. V nemocnici obvykle nie je kde vylozit kufor (kedze v normalnych izbach nie je obvykle iny nabytok, ako postel, skrina a toaletny stolik). Samozrejme, na nadstandardoch uz obvykle je, kde co polozit. Doma vsak mamky tiez nebudu prsniky umyvat pred kazdym dojcenim, a uz vobec nie, ak budu dojcit vonku na lavicke, v restauracii, alebo na prechadzke v lese. A tiez si budu klast babatka do postele, kam predtym povedzme vyskocilo ich starsie dieta, a poskakalo celu postel.
Nehygiena je samozrejme velky problem, najma ak sa stretavame s tym, ze niektora mamka je tak neumyta, az ... ale to neznamena, ze su take vsetky. Prave naopak, tych pripadov je nastastie dost malo.
Este k stastnej matke a stastnemu babatku. Jediny raz som stretla matku, ktora mala babatko po tom, ako jej pred rokmi vzali prsniky, kvoli rakovine. Mala velmi skarede jazvy na hrudi, a podprsenku iba vycpanu, aby na nu ludia nezirali, a aby sa citila ako zena. Vsetkym bolo jasne, ze dojcit nebude. Od prveho dna samozrejme pouzivala flasku a umele mlieko. Toto bolo jej stvrte dieta (a posledne). Nikdy jej nikto nepovedal, ze je zla matka, lebo nedojci, a myslim, ze je to fantasticka matka.
Ak vsak matka dojcit moze, urcite jej treba poskytnut lepsiu podporu, ako su flasky, cumliky a klobuciky, a zial, sestricky nemaju priestor venovat jednej matke tolko casu, co je treba. Poznam laktacnu poradkynu, ktorej jedina navsteva u jednej mamicky trva vzdy cca 2 hodiny a venuje sa len jej jedinej. To musite uznat sama, ze na take nieco, ked mate na oddeleni 25 zien, jednoducho priestor nie je. Aj preto byva niekedy pre sestricky jednoduchsie urobit mliecko do flasky. Tym samozrejme nemyslim konkretne vas, ale uz som sa aj s tym stretla...

amouramour
28. dec 2012

@itwasajoke 4 dni full service a kde?vo vacsine nemocnic ako sa uz postavis (aj po cisaraku)mas dieta na starost a ficis...🙂

martinano
28. dec 2012

@deniseee ja by som celkom nesuhlasila, u nas su vsetky izby rooming a navstevy na izbu nesmu, su v podstate nepretrzite,ale navstevy sedia vonku na chodbe. nemocnica BFHI velmi pekne,ale realita flasiek cumlov ina, deti sa dokrmuju cez flasku a co sa tyka cumlov, podla najnovsich vyskumov sa zistilo,ze sa maju davat, pretoze v ustnej dutine je vela nervovych zakonceni a vraj sa maju davat,takze sa davaju a su u nas povolene, vraj teda ja som tie vyskumy necitala,ale toto vsetko zavisi aj od vedenia si myslim.

sharmana
28. dec 2012

No ja mám čo sa týka kojenia zas takú skúsenosť, že mna sestričky nútili stále len a len kojiť, žiadne prikrmovanie. Bola som po SC, mliečka sa tvorilo málo, samozrejme techniku kojenia mi nikto nevysvetlil, skúšala som sama, čo je najlepšie, bradavky som mala napadrď... Či bola zlá technika neviem, laktačnú poradkynu či sestru som tam ani náhodou nezazrela, malá sa mi vedela od začiatku prisať perfektne, snažila som sa robiť presne ako sa to má, čo najväčšia časť dvorca, nožtek volný atd... Bolesť to bola preukrutná.. Proste ja mám velmi citlivé bradavky na dotyk aj teraz. Žiadnu sestričku to tam nezaujímalo, dokrmovať mi odmietli, aj ked mi malá stále plakala a už som bola brutálne vyčerpaná, nosiť dieťa na rukách nonstop po cisáraku, nie je veru sranda... Spánok žiadny, a ked sme už zaspali, tak nás budili na vyšetrenia, alebo upratovačky, alebo sestričky.. no hrôza. Bol to Ružinov. A viete ako to nakoniec dopadlo? Prišla za mnou dr, že dcérka dostala horúčky "od hladu". Takže musím sa zastať aj @isabel11163 a ja by som veru brala, keby mi dieťa prikrmovali, samozrejme by som dalej kojila a určite by som sa tak zbytočne nevyčerpala!!! ako som bola tam vyčerpaná!!! mna tam zničili, bola som zúfalá, lebo ked už nevedia poradit ako kojit a len mudrujú sestričky každá iné, dobre že ma jedna nesprdne že mám kojit krátko, druhá že mám kojiť dlho a potom mi dieťa chytí horúčky, tak nech idú aj s takým babyfriendly do R..I!! To je už načo dobré? Každá sme proste mlieko nemali hned a ja si myslím, že ako matka mám právo si aj vybrať. A inak v Ružinove ked prikrmovali, tak sa snažili materským mliekom, videla som to, lebo som ich on prosila a oni ho tam naozaj pripravovali a dávali len a len "striekačkou" a vôbec nie flaškou!

lubkaeck
28. dec 2012

@sharmana no mne na tento problem pomohli klobuciky, tiez to bola inak sodoma gomora s dojcenim a poradila mi to laktacna a odvtedy nebol problem, no u nas tiez velmi nechcu prikrmovat - docentka bola vazne proti pred tromi rokmi, neviem ako je to teraz 😕

dedenini
28. dec 2012

@lubkaeck ak mozem poviem vam o svojich skusenostiach ja ..s rodenim v UK. zacnem stym ze som bola nadmieru spokojna so vsetkym. Zacalo to tak ze pri normalnom vysetreni ma poslali na vacsie vysetrenie do hlavnej nemocnice na podozrenie preklempsie.. nakoniec som ju mala.. najprs si ma tam nechali noc na vysetreniach. mala som krasnu izbu, sama, s wc aj s kupelnou..bol to luxus.aj s internetom, telkou, radiom..no vsetko. nakoniec mi museli pre tu preklempsiu vyvolat porod v 37 tyzdni. sestricky o kazdom kroku ma informovali a pytali sa ci mozu..bolo to zvlastne pre mna, ale mile. neviem dobre anglicky, tak stale bol pri mne priatel. na izbe so mnou, na vysetreniach..ak nieco nechapal aj on, tak nam cez telefon prekladali. dali mi vyvolavacku tak pre vecerom asi okolo 5, neviem presne..povedali ze na druhy den na obed ze mi daju este nejaku hadicku. tak priatela som poslala domov nech sa ide vyspat.. no nakoniec hned vecer o pol 7 prisli kontrakcie. tak rpiatela zavolali naspat.. vo vsetkom mi pomahal, sestricka chodila kazdu chvilku ma pozriet, nosit, vlozky , ciste utierky, lebo sla zo mna strasne moc voda.. priatel bol stale so mnou.. ked som bola otvorena dostatocne, tak som si presla po svojich na porodnicke oddelenie... bolo to troska divne ist kolo muzov s kyticami, a ja v pyzame s bolestami a vytekajucou vodou..ale prezila som..priatel siel pri mne so vsetkymi tazkami..veci jakeby na mesiac 🙂 tam mi hned od bolesti dali taky kyslik, inekciu do stehna..kyslik som mohla pouzivat stale sama pri kazdej kontrakcii, bolo to super..ale som bola s toho dost odpalena ... ale sestricka bola stale pri mne..tam sa vola sestricka midwife, ktora je pri mne, a priatel so mnou..vzdy len jedna.. potom akurat prisiel doktor ktori mi pichal epiduralku..vsetko prebehlo ok..spokojna som bola .. no epiduralka mi zabrala len na jednu stranu..a bohuzial nie na tu kde som maladost velke bolesti v krizoch..co som mala od 3 mesiaca v tehu.. bola to vacsia bolest jak tie kontrakcie..ale prezila som.. sestricky si menili smenu prave chvilu pred tym jak som uz mala ist tlacit-rodit.som bola trosku v soku z toho ale verila som im... na sale som bolalen ja , sestricka a priatel.. ktory bol jak hlavny doktor, vo vsetkom mi pomahal... po 14 hodinach v case 8:33 dcerka sa narodila.. vsetka bolest odysla.. nastala radost, a vsetko stym spojene.. pred tym som dala suhlas ze mozu prist studenti..ti nabehli v tom jak ma zasivali..boloto zvlastne, ale bola som hrda na seba ze som to zvladla a vobec mi to neprekazalo ze sa mi tam niekto pozera//skor naopak, nech sa priucia.. to bolo asi 2 minutky a sli prec..prisladruha sestrcka, umyli ma, obliekli, blahozelali, ze som to zvladla.. vsetko..boli mile usmievave.. odviezli ma na posteli do izby aj s babatkom..stale dcerka bola pri mne ani raz ju nevzali prec..a ked ju brali na vysetrenie, tak jedine so mnou.. stale ma o vsetkom informovali a pytali sa ci to mozu urobit.. s kojenim mi pomahali. chodili vselijake zeny co sa starali o kojenie.. dost tlacili nato aby som kojila.. aj telefonovali stale ci je vsetko ok, ci mi ide kojenie... tu u nas ma pustili na na druhy den domov. na dalsi den hned prisla midwife, na kontrolu. zobrala malickej krv, bo hned bola zlta.. strasne mila pani to bola.. ukazala nam jak dieta kupat, poradila vsetko... potom nam volali ze mame ist naspat do nemocnice, malinka mala zltacku.bola ozarovana 3-4 noci pod takym modrym svetlom..ja som z toho bola na nervy. musela som dcerku nostop strazit 24 hodin bo na ockach mala take aby nevidela, a tyaku skrabosku, a stale si to davala dole.no nesmela, koli ockam, nastastie priatel mi pomohol.mohol hocikedy prist, odist, aj o pol noci, bol celu noc pri mne,,este mu deku dali aby sa zakril ked spal na takom rotahovacom kresle co mam pri mojej posteli... bolo to super.. vsetko dobre dopadlo..dcerka prekonala zltacku a sli sme spokojne domov.. mala som od nich aj podarovanu odsavacku..bo malicka niekedy nechcelapit mliecko z prsnika..tak som aj kojila aj odsvala a dokrmovala..potom sestricky chodili na kontroli k nam domov... to bolo super.. skontrolovali aj mna, ci je vsetko ok..vzdy boli mile, poradili nam vo vsetkom, ci s kojenim, ci z detskymi centrami a tak... TAKZE SOM NADMIERU SPOKOJNA SO SESTRICKAMI A DOKTORMI ...... a podotknem este ze vsetko som mala zadarmo... aj travu v nemocnici, ranajky, desiata, obed, olovrant, vecera..aj priatel dotal jest, samotna izba, som vsetkym..a vsetko zadarmo, takze spokojnost nadovsetko 🙂TOMOJA SKUSENOST

deniseee
28. dec 2012

@martinano no ved prave, ze navstevy mozu byt len vonku, tam zase nedovolia ist s dietatom..., cize mamicky su nutene nechavat deti sestrickam, co ich zase zatazuje, ked zrazu maju u seba 25 deti, lebo vsetky mamicky postavaju v chlade na chodbe a mrznu, alebo sedia na plastovych studenych stolickach... a do toho neustale drncanie zvonca k sestrickam, ktorej mamicke prisla navsteva. Keby smeli navstevy na izbu, bolo by to ine. Ja sama som posledne svoje deti rodila v nemocnici, kde toto bolo uz normalne. Ale je pravda, ze pri prvom som este bola tak, ako to opisujete. Vonku, v zime, a dietatko sme ukazovali len cez sklo, a stali v rade, aby sme vobec mohli dietatko otcovi ukazat, lebo sklo bolo na jedinych dverach. A potom sme mali dve hodiny, pocas ktorych sme sedeli vonku... a sestricky sa nam starali o deti a nevedeli sa dockat, kedy prideme a vezmeme si ich naspat.
BFHI by prikrmovat flaskami nemali. Ano, deje sa to, a je to smutne. Hovorila som s panom Newmanom, ked bol na SK, a bolo zhodnotene, ze ziadna z nasich nemocnic by v podstate tento titul nosit vobec nemala. Dokrmovanie flaskami, cumle, nedodrziavanie zasad dojcenia, nedostatok pomoci matkam, a k tomu vsade pritomne reklamy na vyrobcov umelych mliek, na umelu vyzivu a pod. (bola som nedavno so synom v nemocnici a priamo v cakarni bol stojan s letakmi (aj s reklamami na umele mlieka), pricom sam stojan, velky ako ja, bol jednou obrovskou reklamou). Ked som bola v Canade, tento titul nemocnici neudelili prave preto, ze na jednom mieste nasiel kontrolor jedinu nalepku, ktora na sebe mala logo vyrobcu umeleho mlieka.
Samozrejme, ze v ustnej dutine je vela nervovych zakonceni a roky sa vie, ze cumlanie, cmulanie a satie dietata mu sposobuje pocit hlbokeho uspokojenia. Avsak... tento pocit, by mohlo mat dieta na matke, nie z flasky, alebo cumla. Pred dvoma tyzdnami mi porodila priatelka, ktora ma svoje tretie dieta. Po dvoch hodinach na sale, ked ju prelozili na izbu, vzala dietatko (robi bezplienkovu komunikacnu metodu), dala ho vycikat, a sup s nim do satky. Takto spolu existuju do dnesnych dni. A spokojnejsie babo a spokojnejsiu mamu len tazko hladat.

isabel11163
28. dec 2012

@deniseee bohužiaľ ako som už spomínala nedá sa ukazovanie kúpania stanoviť na jednu určitú hodinu pretože nikdy nevieme kedy budeme rodiť..takže si myslím že ak prvorodička nevie kúpať svoje bábätko a chce sa to naučiť oželie jednu návštevu a príde sa nato kúpanie pozrieť poprípade si to kľudne môže aj vyskúšať.. ohľadom tých prsníkov a cumlíkov na krvavých vložkách buďte rada že ste sa s tým nestretla lebo by sa vám zastavil rozum..chcela by som vidieť mamku ktorá si položí na krvavé vložky chlieb a zje ho ! je to maximálne nehygienické! inak ako ste opisovali tie návštevy v tej nemocnici tak super to by sa mi páčilo aj u nás.. ale myslím si že návštevy všetkých rodinných príslušníkov od sesterníc až po bratrancov z druhého kolena nie sú dobré ide aj trošku o zníženie rizika nozokomiálných nákaz.. veď doma sa už budú tešiť všetci a návštev bude až až..

martinano
28. dec 2012

@deniseee k tym navstevam, u nas to nie je na studenej chodbe a plastovych stolickach, su tam deti, nikomu to nerobi problem, ksor by to malo robit problem matkam moj osobny nazor ako pise @isabel11163 su maximalne nevhodne navstevy celych rodin a vysedavania tam cele hodiny,keby sa toto dovolilo na izbach tam tam budu sediet cele generacie a cele hodiny.prakticky si to vobec neviem predstavit,aj ked su na izbe po dve,ze by tam sedeli navstevy......
hygiena u matiek je niekedy velmi zalostna, ja nezabudnem,ked matka isla s wcka s babom a po otazke,kde ho tam dala bolo do umyvadla polozila v perinke no sak co.teraz sa vsetky chytia za hlavu,ale po pravde kolke vplyvom hormonov narobili taketo hluposti?mnohe aj bez toho aby trpeli laktackou, ja mam kamosku,ktor mi povie,ze vies co som robila,ked ma pustili domov, drhla som v noci kupelne v dome a vobec si to nepamatam.
zdravotnictvo u nas by sa malo zmenit upne inde, ja som lezala v nemocke v zahranici,kde na jednu izbu,kde na jednu sestricku boli dvaja pacienti nie ako u nas na dva sestry je cele oddelenie viac ako 60 ludi, to zahrna aj rizikove gravid.SC aj po spon.porode, proste kvantum ludi.a takyto zalostny stav je aj na novorodeneckom, proste malo ludi,ale roboty kantum, ktorej treba spravit, ap otom sa pacientky ohrnaju,ze sestricky sa na nich vykaslali a kedy to maju stihat?

deniseee
28. dec 2012

@isabel11163 Ospravedlnujem sa, ja som az teraz pochopila, ze vy kupete dietatko po narodeni a k tomu prizyvate mamicky z oddelenia. Moje deti boli kupane nie hned po narodeni, vtedy boli len otrete plienkou a kupali sa az druhy den po narodeni a kupala som si ich sama (iba prve, tretie a stvrte uz kupal manzel, uz sa nebal). Ak kupete po narodeni, a k tomuto prizyvate mamicky, potom je jasne, ze svoj cas musia trosku prisposobit oni. To by tiez nemusel byt taky problem. Ved ked su navstevne hodiny trvajuce cca 2 hodiny, nemal by byt problem uvolnit sa na 10 min. Iba vas lutujem, ak musite takto zvolavat mamicky po vonku, pripadne zhanat mamicky z bufetu, ci spred nemocnice (ak isli niekoho odprevadit, ci prejst sa az tam), kvoli kupaniu pocas navstevnych hodin. Neslo by spravit vzdy 2x do tyzdna modelove kupanie jedneho dietatka v presne stanovenu dobu (nie prave narodeneho, ale povedzme dvojdnoveho), aby to bolo aj pre vas jednoduchsie a aj pre mamicky, ktore by to kupanie teda videli naraz, vy by ste ich zhanali len na oddeleni a nie po vonku vselikade, a nebolo by to v ramci navstevnych hodin? Mne sa to samozrejme jednoducho vravi, ale mozno by to bolo vyhodne pre obe strany...