Názor pôrodných asistentiek
Príjemný dobrý deň! Táto diskusná skupina bola vytvorená po vzhliadnutí mnohých komentárov na prácu lekárov pôrodníkov, pôrodných asistentiek a sestier pracujúcich na neonatologickom oddelení. Je určená najmä pre spomínaných ľudí, ale samozrejme aj pre všetky maminky, ktoré majú potrebu si to tu s nimi vydiskutovať.
Všade čítam, aký bol ten a ten lekár, tá a tá sestrička, ale všetko je to len z jednej strany ( strana mamičiek). Musíte uznať, že tak,ako majú maminky právo zažiť ten svoj pôrod ako ten najkrajší pôrod, takisto majú právo na dobre a svedomito vykonanú prácu aj zdravotnícky personál. Maminka nenapíše ani raz, že to práve ona vyprovokovala svojim správaním sestričku, aby zareagovala nevhodne a tým urazila dotyčnú maminu. Práca na pôrodnicach je náročná,ja som rada, že tam pracujem,snažím sa ku každej matke pristupovať individuálne, podľa jej potrieb,ale častokrát sa už pri prvom kontakte s budúcou maminou, prípadne rodinným príslušníkom stretávam s odmeraným správaním, dokonca pod vplyvom alkoholu s urážkami....to nevidí nikto.
Preto by som bola rada, keby si mohli niekde aj zdravotníci "uľaviť" na duši, samozrejme so zachovaním súkromia a ukázať maminkám, že mnohokrát si za to môžu samé, keď sa stretnú s nahnevanou pôrodnou asistentkou. Už sa mi stalo, že počas veľkých bolestí bola rodička nepríjemná, no po pôrode sa mi ospravedlnila a ja som to brala ako súčasť celého bolestivého procesu. Ale stalo sa mi aj to, že bolesti neboli príčinou neprimeraného správania rodičky voči personálu, rodička bola odmeraná, nepríjemná, prípadne aj spolu so sprevádzajúcou osobou, bez ospravedlnenia, a hneď písala sem na modrého koníka o tom,s akým otrasným prístupom sa stretla.
Milé maminky, aj my sme len ľudia, nie sme stroje a tak vzájomnou empatiou môžme dospieť ku nádherne prežitému zážitku, akým je Váš pôrod!
Milý zdravotnícky personál, nebojte sa žienkam povedať, čo Vás trápi, nech vedia, že robíte všetko,čo je vo Vašich silách,ale potrebujete aj od nich cítiť,že o to stoja🙂
Verím, že sa dohodneme🙂
@isabel11163 v den, ked som rodila ja, bolo 15 porodov - na antolskej, takze si to @jasminet rozhodne nevymysla
@sharmana na Antolskej sa sestricky zdravili, zatvarali dvere a s kojenim pomahali, ked neslo v jednej polohe, skusali druhu. Nehovorim, asi nenahradili laktacnu a casto tri sestricky - tri rozne nazory ako najlepsie kojit, ale ta ochota a aspon ciastocne znalosti urcite boli
@isabel11163 tiez som bola s kamaratkou na Antolskej, ked tam rodila. Do styku som tiez prisla s pani porodnou asistentkou Majkou, a pani asistentkou, ktoru volali Andy. Mozem vam povedat, tak zlate, mile a prijemne osoby to boli, proste ste ich pri odchode chceli objat. Kamaratka im tolko raz priamo na sale podakovala, az to vyvolalo smiech. Mala slecna prisla na svet o jedenastej, a pritom v ten den uz bola siedmym narodenym dietatom. Porodne asistentky si uz robili zarty, ze kolko ich v ten den este bude... takze tie cisla na Antolskej su ozaj vysoke...
Prosím PA z Antolskej, ak môžete, dajte mi aspoň pár info z prvej ruky, čo ma u vás čaká... teda, samozrejme, už nejaké veci sú mi jasné, keďže som rodila.. 😉 ale skôr ma zaujímajú nejaké detajly, ktoré by ma možno nenapadli, že sa odlišujú od iných pôrodníc... ja som 2x rodila na Kramároch a tentokrát by som išla na Antolskú, lebo sme sa prisťahovali do Petržalky... niekde napr dávajú klistýr, niekde čípky..niekde holia aj keď už doma nejaká tá príprava prebehla, nikede už nie... niekde môže sprevádzajúca osoba už na čakačku, niekde až na sálu...atd.. Možno budem trošku teraz veľmi vyzvedať, ale určite už zo spolupráce s konkrétnymi lekármi viete svoje... ktorý je naozaj super a ktorý má nejaké tie zvláštne "muchy" , aby som sa prípadne vopred pripravila.. 😎 hoci ja sa považujem za dobrého pacienta, so mnou určite nebudete mať problém..., len aby som vedela.. 😉
prípadne na novorodeneckom.... čo je inak? dajú bábätko hneď mamine na izbu? alebo ak rodí večer, tak dajú ráno?? lebo ja by som rada hneď... je to možné? prosím, ako je to u vás?
@inypohlad nepomylila si si prispevok na ktry reagujes? Ak aj nie ukludni sa, nie som si vedoma ze by som ti nieco podbne pisala. Okrem toho toto je verejne forum a ak neznesies iny nazor nezakladaj temu. Je az vtipne ako lahko sa nechate vytocit. Medove motuzy ti nikto tahat pod fuzky nebude a uz vobec nie matky co nieco v tom nasom zdravotnictve okusili na vlastnej kozi. Takze daj sa do pohody 😉
@sharmana ja som mala pri prvej tiez velke problemy, a pri druhej dcerke to islo same a to sme pri prvej mali aj laktacnu poradkynu. Pri prvej mam pocit, ze som sa az prilis snazila. Mala nechcela vobec pit z prs hoci som mliecko mala. Upozornila som na to hned sestricky novorodenecke pri druhom porode, lebo aj druha bola planovanou sekciou a snazili sa mi pomoct. A islo to. Ale aj ja som bola kludnejsia. Pri prvej dcere si nepamatam pomaly prvych 6 mesiacov jej zivota, lebo som stale bud krmila alebo odsavala. Teraz som si povedala, ze bud bude pit sama alebo dostane nutrilon a mala pila bez problemov. Neviem ako v inych porodniciach, ale u nas sa umele mlieko takmer vobec nepouziva, jedine ak maminka nema mlieko ani pred odchodom z nemocnice, aby si babo zvyklo na umele mlieko. Aj druhu dcerku zo zaciatku dokrmovali ale materskym a asi po 3 dnoch uz bola plne kojena. Drzim palce nech to pri druhom vyjde. Je to absolutne bozske, ked nemusim nic odsavat, nic sterilizovat, zohrievat, jednoducho vytiahnem a mliecko je pripravene🙂
ahojte.musim aj ja reagovat.velmi zaujimava tema.ja tu mozem napisat z pohladu zdr sestry ale aj mamicky ktora pred rokom rodila.zijem momentalne v zahranici ,sestru som robila len doma na sk.tu o tom v porodnici ani len netusili a napriek tomu sa ku mne chovali ako ku princeznej.ked som studovala na zdr.skole tak do nas stale hustili ake mame byt mile,usmievave,empaticke,zachovavat intimitu pacientov,mat uctu ku kazdemu pacientovi bez ohladu na rasu,ci socialne postavenie,atd,atd.realita bola naozaj ina.po skole som nastupila do domova dochodcov,kde som vydrzala pracovat rok.robilo sa tam kopec nasilnosti na starych ludoch.chovali sa tam k nim ako k dobytku.po tom ako som videla sanitarku kopat staru zenu len preto ,ze isla pomaly ,som sa nastvala a postavila sa na odpor.stazovala som sa vsade kde sa dalo,vsetko zmietli zo stola a ja som dostala vypoved.som zdr.sestra lebo ma tato praca naplna,robi mi radost pomahat druhym a vzdy robila.nikdy som necakala a prisaham ani nevzala ziaden uplatok v podobe cokolady,dezertu alebo nedajboze obalky.uz 5 rok zijem v zahranici ale nepracujem ako sestra.nasla som si pracu ktora ma naplna este viac,venujem sa vychove deti.pred rokom som tu rodila a citila som sa naozaj ako kralovna.hlavne co sa tyka starostlivosti a prace sestier a porod asistentiek.ani tu to vsak nie je so vsetkym ruzove.je tu uplny iny system predporodnej starostlivosti.pri kazdej beznej prehliadke vas vysetruje a kontroluje iny lekar.ja som mala smolu ,ze som natrafila na jedneho hlupaka ktory nieco zanedbal a tak som mala velmi komplikovany porod,ale vdaka bohu vsetko dobre dopadlo.nemocnice su tu na vysokej urovni co sa tyka vybavenia a pristupu personalu.tu si nikto nemoze dovolit neusmievat sa na pacienta,alebo nedajboze nanho kricat,mat nemiestne poznamky.pacient je tu boss.zazila som uzasne spravanie zdravotnickeho personalu,velmi ludsky pristup aj napriek tomu,ze som cudzinka.takztiez k mojmu manzelovi.kazdy kto je s vami v kontakte sa vam najprv predstavi,povie ci je lekar alebo sestra,povie meno a vysvetli co ide s vami robit.o zachovani intimity ani nevravim.vsetko sa deje tak diskretne a s uctou k cloveku.tento rok som bola doma na slovensku po 2 rokoch a musim povedat ,ze chyba nie je len v zdr.personale.az teraz sa mi otvorili oci a ja som videla tie zachmurene tvare vsade okolo,mrzute pohlady,nezaujem pomoct .na uradoch,u lekara,na ulici,v obchode ci v lekarni.ja viem, ze na slovensku nie je lahky zivot a ludia sa nemaju dovod usmievat.nechcem aby to vyznelo tak,ze sa tu povysujem lebo nezijem doma.skor si myslim ,ze je to o mentalite.doma mi proste chybaju take drobnosti ako je len tak niekoho pozdravit na ulici a usmiat sa.tu s avsetci prihovaraju cudzim detom na ulici,vychvalia vam dieta do neba tak,ze mate pocit ,ze to vase je najkrajsie a najgenialnejsie na svete 😀 ,je to kopec malickosti ktore vam den spravia krajsim.hlboko sa klaniam vsetkych zdravotnikom ktory robia svoju pracu zo srdca.niektori si ani neuvedomujeme ako je to psychicky narocna praca.a je tazke prist len tak domov a vymazat vsetko z hlavy.za murmi nemocnic sa skryvaju velmi tazke osudy ludi,a je vemi narocne to vsetko psychicky spracovat.mozno sa mile mamicky niekedy stalo ,ze k vam prisla porodna asistenka kktora sa vam zdala nesympaticka.ale ona len mozno prave spracovava to,ze niekto vo vedlajsej izbe prisiel o zivot ,alebo on bojuje,alebo sa narodilo velmi postihnute babetko.nie sme stroje,vsetci sme len ludia.su to velmi silne zazitky.ja rozumiem ze sa tu mamicky stazuju.sama mam velmi vela negativnych skusenosti zo slovenska.aj spred mesiaca.zubarka sa na mna usmiala az ked som jej dala dezert,do vtedy mi ani nepozrela do oci,za co ma moj manzel velmi vyhresil,pretoze som podporila korupciu.proste tak sme doma nauceni,aj pacienti aj zdravotnici.verim,ze raz sa to skonci.zdravotnici budu dostatocne oceneni a budu sa usmievat na pacientov 😉 aj bez obalky
prosim pozrite si toto video do konca.to presne vystihuje to,co som sa tu snazia napisat.je naozaj velmi krasne 🙂
precitala som si par predoslych prispevkov a nebolo by temy ,aby sa tu zeny neurazali.nie je problem mat na vec iny nazor a dat ho najavo ,diskutovat,ale da sa to aj slusne a s uctou.urpimnost a drzost su 2 odlisne veci.ja som z takych ludi vycerpana.mozte sa hanbit baby.ked takto nastartovane idete rodit do porodnice,do poradne alebo naopak zdravotnici do prace ani sa necudujem ,ze to potom tak vyzera. ☹
@isabel, ked citam Tvoje prispevky, som zhrozena, ze na slovensku existuje porodnica, ktora takto funguje. Myslim, ze aj viem, kde to je - je to porodnica, kde som sa narodila a ktoru mi mama velebila ako vychyrenu a presviedcala ma, ze tam mam ist rodit. Prepac, ale neviem si predstavit ako je mozne, ze existuje miesto, kde su zdrave deti oddelovane od zdravych matiek. Je to popretie vsetkeho, co sa vie o dojceni, adaptacii novorodenca, jeho imunite, psychckom stave matky po porode. Podla mna to nie je o tom, ze matky nemaju o rooming zaujem. Podla mna matky, ktore maju iny pristup idu rodit do Dolneho Kubina. Predstava styroch dni stravenych na izbe s inymi styrmi zenami s babtkom bohvie kde mi pripada ako nocna mora. Mam styri deti. Prvy syn bol odo mna oddeleny tretiu a stvrtu hodinu po porode, potom, potom uz len na 2-3 minuty, kym som bola v sprche (strazila spolubyvajuca). Pamatam si tie dve hodiny dodnes - akoby mi odsekli kus zo mna a drzali to v inej miestnosti (pritom tam s nim bol manzel), nemohla som zaspat, ani odpocivat, kym nebol pri mne. Dcerky som si uz zobrat nedala. Doniesla som si ich z porodu rovno k sebe, nijako mi nebranili odpocivat, sama vies, ake su babatka po porode unavene. Babatko som si vyzliekla, polozila na moju nahu hrud, doplazili k prsniku, trochu potahali a spali sme spolu. Vdaka tomu sa mi laktacia spustila den po porode, nemala som problem s naliatymi prsnikmi ako u synceka, ktoreho som kojila v urcenych intervaloch. Kupali sme ich s manzelom a boli pri tom aj starsie deti. Neviem, odkial sa vzali reci o "zachladenych" prsnikoch. Kojila som deti na zjazdovkach a klziskach, ale zapaly prsnika som mala vzdy len v horucom lete. Kde dospela tato doba, ked cudzi ludia robia za matku, to co tisicrocia robili matky same a su na to nastavane. Neviem, co ste to mamickam vsegerovali, ale ja som bola na izbe s prvorodickou, ktora den po sekcii umyla svojmu babatku zakakany zadok v umyvadle na izbe. Druhy den dojcila a pri tom hackovala malemu ciapocku. Cudujete sa, ze mamicky maju depresie a "hormony" a blues? Ked ich oddelite od toho, cim boli 9 mesiacov prepojene, tak sa necudujte. Izolujete ich aj od ich blizkych, su same v cudzom prostredi, vlastne deti k nim nosite ako na navstevu. Ocenujem, co vsetko dokaze urobit zdravotnictvo pre chore a predcasne narodene deti. Ale to co sa robi so zdravymi detmi a ich zdravymi matkami je chore. Viem, nie je to Tvoja chyba, len ma to zarazilo. Myslela som si, ze uz pokrok vymizol zo vsetkych porodnic, ze vsetky porodnice snazia vratit do predpotopnych cias, ked sa o zdrave dieta starala jeho rodina o chore dieta lekar.
A este ku vztahu PA a matiek. Som dospela bytost. Strasne by som som si prijala, aby tu na slovensku bola moznost, aby ma pri mojom porode sprevadzala PA, ktoru poznam dlhsie ako par sekund a ktorej doverujem. O ktorej viem, ze ku mne pristupuje ako k dospelej a svojpravnej bytosti a doveruje mne, ze dokazem porodit vlastne dieta. V takejto situacii by bola tato zena obrovskou podporou. Keby povedala, ze ma obavy, ze nieco nie je OK, na slovo by som ju respektovala a podrobila sa vsetkym zdravotnickym ukonom, ktorych pouzitie by mi vysvetlila. V tom systeme, ako je nastaveny sa deje to, ze pridem do cudzieho prostredia a cudzi ludia ma presviedcaju, ze mam doverovat ich zasahom, ktore mi nevysvetlia, viac, ako svojmu telu, ktore poznam roky. Som slusny clovek a snazim sa vzdy komunikovat slusne. Neocakavam, ze ma niekto bude ofukovat. Ocakavam vsak respekt. K svojmu telu, k porodu ako takemu, k mojej intimite. Rani ma ak niekto zosmiesnuje moje pocity a tvari sa ako majster sveta, len preto, ze ja zazivam iba stvrty porod a oni uz tisici. Mam pocit, ze v nasom porodnictve komunikuje personal s rodickami zvrchu - oni porod VEDU, mamicka MAKA. Nikdy som nemala porodny plan, prave preto, ako zvrchu sa personal nan pozera. Ale ved to by mala byt normalna vec - kedze mamicku nepoznaju, nic o nej nevedia, ako im moze dat informaciu o tom, ze bolest zvlada, potrebuje vsak skor pokoj a intimitu. V porodnych bolestiach sa tazko vysvetluje. Same vidite tu na forach, ake rozne ocakavania maju matky - niektore cakaju, "ze bude o ne postarane", ze im povedia co maju robit, zbavia ich bolesti, dieta z nich co najskor dostanu, hnevaju sa ked si ich nik nevsima, ine ocakavaju skor pokoj, pripadne povzbudenie, aby svoje dieta porodili same, personal vnimaju ako poistku, ktora zasiahne ak je pruser. Ako mate vediet koho mate pred sebou, ak nie z porodneho planu? A k tej vdacnosti - doteraz s neskutocnou vdakou spominam na PA, ktora mi pomasirovala krize, odniesla tasku na salu a poprosila svoju kolegynu PA, nech na mna nekrici a neziada odo mna popisat informovany suhlas vo dverach na porodnu salu vo chvili, ked mam medzi nohami hlavicku babatka. Podakovala som sa jej aj o niekolko rokov, ked som uz bola na sestonedeli s dalsim babatkom a nahodov ju stretla pri ranajkach. Jej tvar a ukludnujuci hlas si zapamatam navzdy, pripadala mi vtedy ako anjel. Som vdacna aj lekarom - muzom, ktori mi pri prvom, druhom a stvrtom porode doverovali, ze dokazem aj bez ich "medicin" a "finticiek´" porodit svoje dieta. Viem, ze to nie je samozrejmost, lebo pri tretom porode som o tuto moznost musela bojovat.
@ada274 Máš pravdu, toto je verejné fórum, tak ako tu mamičky vyjadrujú svoju nespokojnosť s prácou PA a ostatných zdravotníkov, rovnako majú toto právo aj PA a ostatní zdravotníci. Alebo sa mýlim? Ponižovať a hľadať len to zlé, to dokážeš,ale uznať niekomu aj to dobré, to asi nie je dnes v móde. Táto skupina prvotne nebola vytvorená na to,aby sa tu ponižovali sestry a PA. Na to tu máte dosť iných skupín, kde si veselo urážajte. Touto skupinou sa chcelo dokázať niečo iné, ale ako vidím, to je nad Tvoje zmýšľanie....mnoho žienkam to nerobilo problém pochopiť, takže evidentne bude chyba na Tvojej strane a pravdepodobne budeš jedna z tých, ktoré si nevedia ceniť prácu iných. Samozrejme mnoho žien tu písalo veľa negatív, čo je normálne, nemyslím si, že si vymýšľali, a je mi ľúto, že sa stretli s takým správaním, ale na druhej strane vedia uznať stranu aj nám. To Ty ale nedokážeš...
@inypohlad ja len malu poznamocku, ze preco nepiseme tie pozitivne skusenosti a nechvalime napr.personal ale piseme kritiku. Pretoze slusne spravanie by malo byt samozrejme 😉 Neviem preco by malo byt samostatne spomenute ze lekar alebo porodna asistentka mi nevynadali. Ja som extremne slusna, som nenarocna, skromna, ticha, nepotrebujem okolo seba rozruch, ak nieco potrebujem poprosim, podakujem, snazim sa neobtazovat. Pri druhom porode som velmi nekricala, dalo sa to zvladat. PA pri porode bola neprijemna, manzelovi sa dokoca zdalo ze z nej citil alkohol, aj mala take zvlastne pohyby ako pripita 😒 Po mne hucala, stale sa ma vypytovala na cosi nepodstatne pre porod, ale len pre administrativu.. ked som uz kontrakcie mala kazdu minutu a ked som ju poprosila ze pocas kontrakcii sa mi naozaj neda sustredit sa a odpovedat tak bola neprijemna. Kazala mi vyzliect sa do naha, mala som top a leginy, vyzliekla som si top a zostala do pol pasa naha, lebo prisla kontrakcia (do 40 minut uz bol maly v mojom naruci, takze to boli uz pomerne silne kontrakcie) tak som predychavala a ona prisla ze preco som hola...tak som predychala a povedala ze sa vyzliekam ale ze som mala kontrakciu a ona ze no a co, ze sa mam obliect a ci tam chcem byt hola. Uplne neprijemna.
Ja si uvedomujem ze na oboch stranach su rozni ludia. Ale matkou moze byt takmer kazda, kdezto zdr.personal by mal byt nejaky vyber. Takze ja ocakavam ze tam budu ludia na urovni, ...no...staci ked budu zdatni vo svojej profesii a budu aspon slusni, netreba nejake extremne mile chovanie, staci slusne. Je mi jasne ze niekedy su na strane mamiciek pripady, mozem mat preto pochopenie s personalom, ale ja ako slusna matka nebudem predsa trpiet neslusnost personalu kvoli tomu, ze medzi nami sa najdu aj take maminy s ktorymi je tazka komunikacia, spolupraca.
takze znovu sa tu vytvaraju tabory... ak som to spravne pochopila, tato tema vzikla ako reakcia na ine temy, kde sa zienky stazuju na pracu zdravotnickeho personalu... v tejto teme sa maju vyzalovat PA na rodicky, ake su nemozne, neslusne, atd atd.
samozrejme mate na to pravo vytvorit 'protitabor' 😉 ale nebolo by lepsie zamysliet sa nad tym, preco tolka kritika? ze to asi nebude nejaky vymysel nafukanej rodicky? ze neprofesionalne spravanie zdravot. personalu na Slovensku je vseobecne znama skutocnost? nebudem tu popisovat svoje skusenosti, kazda z nas ich ma urcite niekolko 😒
uznavam, ze slovenske zdravotnictvo je na tom velmi biedne, aj viem, ze vasa praca je urcite financne nedocenena... ALE tento problem nie je len o tom, je to hlavne o tom, ze sme vsetci LUDIA a mame sa tak navzajom k sebe spravat....
a pacienti k vam prichadzaju nedobrovolne, vacsinou nie su ok psychicky a fyzicky a preto je ich treba tak brat... kto sa nevie k tomu tak postavit, nema v zdravotnictve co robit 😔
Ahojte, keď som ja išla rodiť 1x tak som bola na "vzdydhárni" 20 hodín. Počas tejto doby sa vystriedali 3 zmeny sestričiek. S tými prvými som bola spokojná. Musím povedať, že ja nie som taká, čo sa nejako veľa sťažuje, alebo tak.
A aj som sa tak chystala, že nebudem hysterická ale naopak budem statočná. Napriek tomu keď som už ležala napichnutá a vzdychala (podotýkam, že nekričala, len možno nahlas odfukovala pri kontrakciách), tak sa sestričky aj so sanitárom za mojím chrbtom rozprávali, že ako už ženy nevedia rodiť. Že jednu zo sestričiek nejaká mamička pohrízla, atď. a to všetko za minimálny plat. Pritom ich vôbec nezaujímalo, že som tam a všetko počujem. Bolo to maximálne neprofesionálne. No nič. o tri roky som išla rodiť zas a kto ma čakal na pôrodnej sále? Boli to tie isté sestričky. Ešteže som išla rodiť cisárskym.
Na druhej strane, zas po tom mojom cisárskom mi na izbu doviezli jednu mamičku tiež po cisárskom, a ako sa preberala asi hodinu, robila taký randál, že sa chodilo na nás pozerať celé oddelenie (ležala ako mŕtvola, ruky pri tele, oči zavreté a len jajkala-ochkala ale tak nahlas, že som nerozumela manželovi, keď som s ním volala). Bolo jej zima, tak ju sestrička prikryla, potom jej bolo teplo na nohy, tak ju sestrička odokryla a neviem čo ešte. No už mne liezla na nervy a aj som ju pár krát ohlásila. Chcela sa napiť a zavolala si na to sestričku, tak som jej povedala, že má
operované brucho a nie ruky. Naozaj boli sestričky zlaté, vždy nám naliali vody do pohára a ten stal na stolíku. nebol problém si ho vziať. Potom zas potrebovala vreckovku, potom zas niečo, a zakaždým volala sestričku. No hrôza.
V ten deň ešte jedna iná mamička zakaždým chodila za sestričkami, nech ju naučia masírovať prsia, lebo sa jej zdalo,
že má veľa mlieka a dosť ju boleli. To bolo asi každu hodinu. Tam musela zakročiť dr. a ohlásila ju, že sestričky radi poradia a ukážu, ale musí to robiť sama, inak sa to nenaučí. Takže v tejto situ som si zas povedala, že byť tak na ich mieste tak asi mlátim tie mamičky hlava-nehlava.
Zhrnutie: KAŽDÁ MINCA MÁ 2 STRANY (bolo by dobré sa občas pozrieť na vec aj z tej druhej strany) !!!
@zuzanale mne sa stalo to isté, akurát, že ja som rodila na vlastnú žiadosť cisárskym. Inak by sa mi stalo to isté, čo tebe. A nechce vedieť, ako so mnou primár zaobchádzal, že nechcem rodiť normálne. A keď sa ukázalo, že som mala pravdu my povedali, že vraj obmotaný pupočník sa na ultrazvuku aj tak nedá vidieť, tak kde je pravda?
ada274 nie je rozumnejšie najprv slová zvážiť a potom písať? Napísať tu niekomu, že je otrasný, hysterický, agresívny a nechceme sa mi vypisovať dalšie urážajúce slová a potom sa OSPRAVEDLNOVAT. Túto stránku otvorila PA pre PA ak si si dobre prečítala názov stránky. Nás veľmi teší, že ste sa pridali a opisujete svoje dobré i zlé zážitky z tej ktorej pôrodnice.Práve takéto názory nám pomôžu vyjadriť svoje skúsenosti medzi sebou, pretože každá pôrodnica je iná, tak ako každá rodička je iná. PA, ktorá otvorila túto stránku, chcela len vedieť v akých pomeroch, s akými ľudmi robíme my PA, čo hovoríme na správanie rodičiek a o doprevádzajúcich sa radšej nebudem rozpisovať, lebo by som bola podla teba otrasná. inypohlad ti už toho napísala dosť, tento môj príspevok je skôr pre inypohlad, s ktorou vo všetkom súhlasím a chcem jej odkázať, že naša práca je nádherná, radostná, šťastná i ked bohužiaľ občas aj smutná, aby ju otrasné slová niektorých diskutujúcich, ktoré nás nepoznajú ešte viac povzbudili do nádhernej budúcnosti. inýpohlad prajem krásny Nový rok, veľa zdravia, štastia a v práci len radosť, spokojnosť a krásnu spoluprácu medzi všetkými ľudmi. ada274 tiež prajem všetko naj, zdravie, šťastie, more lásky, žiadne vrásky, ktoré by ťa nútili písať veci, za ktoré sa potom ospravedlňuješ.
@gojka klienti su zial rozni. Pracovala som s ludmi niekolko rokov, a musela som sa denne premahat byt mila a slusna, lebo naozaj ta skala je siroka. Castokrat to boli ludia s ktorymi by som sa dobrovolne nebavila, ale kedze to boli klienti, musela som. Je zbytocne zakladat temu "podnikam a ludia su rozni, casto krat idioti". Proste tak to je. Tym ze o tom budem pisat ich nezmenim, nevychovam. Pochopia to len ti, ktori su na tom s IQ lepsie ako ti o ktorych by som pisala. Chapem ze praca PA je tazka, ja osobne nevyzadujem nejaky nadstandard ako je usmev, mile slovo navyse. Staci profesionalita a slusnost. Sme ludia, aj zena co rodi je clovek, tym ze je v tej chvili odkazana na pomoc sa nestava o stupen nizsou bytostou na ktoru sa moze kricat, posmievat sa jej, ponizovat ju. Rodila som pred 6 rokmi a pred 4 mesiacmi. Naozaj sa vela zlepsilo. Pri prvom porode vizita na izbu neklopala, doktori pri prichode do izby nepozdravili, pediatri si ruky pred vysetrenim necistili, nikto sa nepredstavil, menovky na sebe nikto nemal, podpora dojcenia nulova, sestry zatvarali dvere tak ze klucku nepouzivali, len tresli. Teraz to naozaj bolo kus lepsie.To su len malickosti ktore by ale mali byt samozrejme. Preco sa pacient na sk musi citit v nemocnici ako zviera? Lebo to su veci ktore su zadarmo, v peniazoch to nebude. Chvilu som si myslela ze je to preto, aby bol clovek povolnejsi, ked je ponizeny, lahsie sa s nim manipuluje, ale neviem, skor sa uz priklanam k tomu, ze niektori ludia proste nezvladaju nadradenu poziciu nad slabsim.
Este raz sa pytam: AKO pomoze zanadavat si na pacientky ? Ak si to tu nejaka precita, zlepsi sa jej spravanie? Alebo to ani nepochopi a je podla nej normalne sekirovat personal, byt panovacna a drza.
Je tu jeden detail ktory este na sk nedorazil: Pacienti su klienti. Platiaci klienti. Akokolvek je pravda ze peniaze od pacienta sa nedostanu tam kam maju a v konecnom dosledku chybaju, ale to nie je problem pacienta. Ono to pride snad aj sem, komunizmus sa vytrati, za par generacii...
Hovori sa na hrube vrece hruba zaplata. Aj to funguje, nebudete asi mat uspech s utlocitnym pristupom pri urcitych typoch ludi. Ale je taky problem rozoznat ludi a ludi? A spravat sa k nim aspon tak ako sa sprava pacient k Vam? Teraz samozrjeme nemyslim konkretne Vas 😉
Este mam otazku: Mate medzi sebou nejake kolegyne ktore sa spravaju podla vas hrozne k pacientkam? Vidite to aj z Vasej strany medzi sebou?
sissmiss. Máš úplnú pravdu vo všetkom. Ja mamičky nepovažujem za pacienta, pokial tam bohužiaľ nie je patologia. Tehotenstvo a pôrod nie je choroba. Nám tu išlo o to, aby tá naša práca bola krásna. Viem, že aj medzi nami je veľa nepríjemných, neochotných a odporných sestričiek. Mne konkrétne išlo o to, aby ked ja som milá, príjemná a usmievavá pri prijímani klientky, ktorú chápem, že má bolesti, strach, že nevie čo ju čaká /rodila som, viem čo ju čaká/ nebola ponižujúca, nespolupracujúca. Ver mi, že aj nám sa lepšie pracuje v kludnej, spokojnej a v dobrej atmosfére. Arogancia, drzosť, ponižovanie z oboch strán neprináša nič dobré, len nespokojnosť na oboch stranách. Pracujeme v ženskom kolektíve a tak ako sa pýtaš, sú aj medzi nami mnohé rozdielne názory na oddeleniach a aj v iných nemocniciach. Ešte na záver, ako si písala, práca s ľudmi je strašne ťažká, ale naša, myslím si je najťažšia, ale aj najkrajšia. Všetko dobré.
@sissmiss ahoj, ja by som len pár slov k tomuto:
---Este raz sa pytam: AKO pomoze zanadavat si na pacientky ? Ak si to tu nejaka precita, zlepsi sa jej spravanie? Alebo to ani nepochopi a je podla nej normalne sekirovat personal, byt panovacna a drza.
Pred MD som pracovala v zdravotníctve, nie priamo s pacientami, ale v ženskom kolektíve (najmladšia, šikovná 😝 , dobre som vychádzala so všetkými nadriadenými atď.). Možem ti z vlastnej skúsenosti povedať, že niektorí ľudia si jednoducho dovod na zanadávanie nájdu, aj keď nemajú dovod. My sme pracovali s roznymi vzorkami - krv, kostná dreň, atď., a niektoré kolegyne (staršie ročníky) sa dokázali rozčulovať a kaziť náladu ostatným aj kvoli tomu, že lekár posiela ešte vzorku naviac na došetrenie, alebo poslal kus uzliny, ktorú bolo treba trochu inak spracovať, alebo prišla vzorka už od pohľadu zle odobratá, alebo sa niečo muselo robiť rýchlo, lebo bolo treba rýchlo stanoviť presnú diagnózu a začať liečbu... jednalo sa vždy o onkologických pacientov a tieto moje kolegyne namiesto toho, aby si robili svoju (rutinnú) prácu, len nadávali, všetko bol problém. Ale keď niečo od lekárov potrebovali (recept, alebo rýchlejšie vybavenie napohotovosti), tak sa išli po...ať od úctivosti.
A keď takýto ľudia pracujú vyslovene s pacientami, je to ešte omnoho horšie. Ventilujú si tým vlastnú frustráciu z niečoho, bohužiaľ....Jasné, každý z nás pozná, že niekedy si človek potrebuje pofrflať oprávnene, alebo je čas aj na trochu humoru, ale vo veľa prípadoch je to problém nášho národa (resp. mentality) neschopnosť spracovať status nadradenosti - v tomto prípade vo vzťahu "pacient" (rodička) - zdravotník (resp. zamestnanec).
@gojka tak ja ti to vysvetlim, presne pre tuto vetu si ta ako pa nemozem vazit - koho zaujima, ze velakrat pride rodicka odporna hnusna spinava a to nehovoriac o bezdomovkyniach, narkomankach, utecenkyniach, nakazenych roznymi pohlavnymi chorobami....
Pytam sa utecenkyna, bezdomovkyna, narkomanka atd. Nie su ludia? Akym pravom sa o nich takto vyjadrujes? Stale tu pises ze o vas a vasich problemoch nic nevieme a sudime vas, ale ved presne to iste robite aj vy. Ak cloveka posudzujes podla toho aky je spinavy, je to plytke, ludia maju rozne osudy a ziju rozne zivoty. Niekto lepsie niekto horsie. Kazdemu tu len prajes krasne vianoce, ale tie tvoje priania maju velmi horku prichut.
A k tomu, ze si nevazim pracu pa dost dobre nerozumiem, co si mam na praci pa vazit. Je to praca ako kazda ina. Stazujete sa, na rodicky, ze vas kritizuju. Nuz ano kritizuju, lebo maju skusenosti ake maju. A ak sa aj najde medzi vami profesionalka ktora je aj mila, bohuzial reputaciu to nenapravi. Spravy o zlych skusenostiach sa siria tri krat tak rychlejsie ako tych dobrych.
Vazim si ludi, ktori sa neboja hovorit pravdu aj ked riskuju postavenie, vazim si ludi, ktori bojuju za svoje prava, lebo tym bojuju aj za prava inych, vazim si ludi ktori stoja na strane slabsich, spinavsich, chorych, chudobnych.
Pred tym nech sa do niekoho zase nabuduce pustis, precitaj si svoje prispevky, mozno pochopis preco ludia reaguju ako reaguju.
musim este napisat ,ze zalozenie tejto temy vidim ako velke pozitivum.vela mamiciek,ci tehuliek potrebuju poradit a myslim si,ze tu im porodne asistentky velmi radi poradia a pomozu 😉 .nadavok uz stacilo
ada274. Ty si absolutne nepochopila založenie tejto stránky. Krásne napísala michaela18, že táto stránka nie je pre nadávky, urážky,osočovanie, ale pre normálne názory nás všetkých.
Ty si si asi zle prečítala môj príspevok o našej práci. Myslela som radosti, starosti, utečenkyne, bezdomovkyne, ani jednu som nenazvala špinavou, ale,že pracujeme s ľudmi, ktorí sú z rôznych vrstiev.Ja som ťa nikdy nežiadala, aby si si vážila našu prácu. Veľmi rada príjmem kritiku, ktorá bude opodstatnená, prídem a vyriešime problém, ktorý vznikol. ver mi, že rovnako pristupujem ku každej klientke, ktorá príde. Nemám chuť sa do nikoho púšťať, a tiež tu vyjadrujem svoju pravdu, neurážam, nenadávam, neosočujem a nekritizujem.Tvoje bojovanie za svoje práva je ako bojovanie s veternými mlynmi.Ty si myslíš, že moja práca nie je spojená so starostlivosťou aj o slabších, chudobnejších, chorých a špinavých? Ty si ich tak nazvala, ja nie.
Ešte na záver, kto tu dourážal, osočoval, kritizoval a vyjadroval svoje práva, si bola Ty. Ja som nikoho v tejto diskusii nikdy neurazila, k tomu ani nedôjde, to je pod moju úroveň.
necitala som to tu este cele, ale najdem si na to cas, lebo ma to cele zaujima. Ja som rodila raz zatial, na nikoho som nebola neprijemna, ale za to mne BEZDOVODNE tak strpcovali cely porod, ze az. Mala som kontrakcie 10hodin vkuse bez otvarania kazde 3 minuty. Nejdem sa rozpisovat o tom, ze som mala dojem, ze sa zle postupuje pri celom mojom porode, ale ked nadranom, ked uz mam dojem, ze mat tak poruke nozik, tak sa rovno zapichnem, lebo sa to uz nedalo vydrzat pridu lekari a povedia mi, aby som sa otocila na chrbat, lebo pan Mudr. ma chce vysetrit a ja im na to poviem SLUSNE ci by nemohli pockat (lezala som na boku), kym mi prejde kontrakcia a oni sa na mna rozhucia (podotykam ze som v tu noc rodila sama, nik iny tam nebol), ze co si o sebe myslim, ze pan prednosta nema cas cakat kym sa mne uraci otocit, alebo ked som uz mala tlacit a neslo mi to, bola som naozaj vysilena, tak som si jeden jediny krat zakricala pri tlaceni a oni zas vsetci na mna, ze nech nekricim, co si o sebe myslim?Ze preco robim divadlo???! a pri siti bez umrtvenia po tristvrte hodine sa pytam, kolko to este bude trvat(lebo to bolelo ako slak) mi povedia, ze nech som ticho, ze ci to chcem mat take ako predtym? a nasledne na to, ze ok, nastriekajte jej tam umrtvujuci sprej , ze ved uvidi ako ju to bude stipat, ked sa tolko stazuje? Proste hroza a des...normalne sa desim dalsieho porodu. Nemala som nikoho zazmluvneneho a nemienim to urobit ani teraz a budem sa modlit, ze tento krat mi osud privedie k porodu citlivejsi a ludskejsi personal!
@nefertitka ak sa bude dat, maj pri porode blizku osobu, mamu, manzela alebo sestru, proste niekoho komu doverujes. Personal sa vtedy viac ovlada, predsa len je tam svedok. A mozno budes mat tentokrat viac stastia, drzim palce.
@ada274 ja som tam praveze mala manzela a aj napriek tomu sa takto spravali. A dakujem

@lubkaeck presne, ale mohli by brať na novorodeneckom do úvahy aj žiadosť matky o mlieko... proste nenaťahovať tam matku a ked si po celodennom kojení večer vypýta mlieko, tak jej ho dať a nie sa tam hádať, či áno, či nie.... žena po SC je na tom zle sama so sebou a nieto ešte ťahať dieťa na rukách non stop..... Ja si určite aspon domov zavolám laktačnú poradkynu, tentokrát to len tak nevzdám a dúfam že budem mať aj viac šťastia na to mliečko... Mna to aj velmi mrzelo že som to nezvládla 😔