Nikdy by som nešla rodiť do štátnej nemocnice
Ahojte, druhe dieťa by som nešla rodiť do štátnej nemocnice leboto, čo počuvam je hrôza. Ale to je v mojom okoli. Zažili ste niečo v statnej nemocnici,na čo nemate dobré spomienky a na základe toho by ste tam dalsie dieta nesli rodiť? Ja som prve rodila v sukromnej, teraz som chcela statnu. ale bojim sa
moja sestra bola v statnej pri prvom, v druhom v kochu a bolo to neporovnatelne. tiez tam pojdem.
Prve statna - Nr - radsej doma v posteli, druha Koch - aj keby pytali 3000 by som sla opat, vtedy este Koch bol drahy oproti stovke dnes, cakam tretie a idem do Kochu opat
Ahoj, prvé KE-Šaca, druhé v štátnej PO. Žiadny rozdiel som nevidela, už by som sa do KE netrepala.
Mám za sebou viac pôrodov v štátnej pôrodnici a som spokojná.
Rodila som na antolskej. O kochu ti poviem toľko... Kým je všetko v poriadku a pôrod bez problémov, je to neporovnateľne lepšie ako kdekoľvek v štátnej. Prostredie, prístup, starostlivosť. Keď je problém, prevážajú na antolsku a vtedy ide o minúty, sekundy. Mala som kamarátku, ktorá takto začala rodiť v kochu a potom jej len len zachránili život po prevoze na antolsku. Ja som sa rozhodla neriskovať a oželieť príjemné prostredie a rovno rodiť na antolskej. Vďaka Bohu, tiež to bolo len len, ale malého mi zachránili. Nedám na nich dopustiť. Pôrod je síce fyziologický proces, ale je veľa vecí, ktoré sa môžu pokaziť. Každý ako chce, ale ja by som rodila len vo fakultnej nemocnici, kde majú veľa veľa skúseností. Komfort v tomto prípade ozeliem. Ale sú ženy, ktorým záleží na tom, či dostanú klistir, či ich vyholia a či budú mať vonnu lampu pri pôrode. Každý ako si zváži.
Prvý pôrod v štátnej, nemám jedného zlého slova. Idem znova.
Ja práveže na súkromné počujem skôr negatívne recenzie (ale možno je to preto, že ženy majú veľmi vysoké očakávania, keď už si za to platia).
Oba v statnej .prvy taky normalny kedze nevies co mas cakat ale nemam co vytknut a druhy jednoznacne o poznanie lepsi pristup moznosti strava komunikacia vybavenie.rovnaka nemocnica len s casovym odstupom 8 rokov
My sme boli v štatnej v čechach, 2 krat, šla by som znova, sice sme to platili, ale poistovna nam väčšiu časť preplatila.
ja som rodila druhé v pente ale teda ten prvý pôrod v štátnej bol malina oproti tomuto -skúsenejšia lekárka a oveľa lepšie vedenie pôrodu, ale zase izba s wc a sprchou, sestričky na šestonedelí a z casti aj z novorodeneckeho sa nedá porovnať so štátnou. neskutočná starostlivosť a záujem o rodičku
Tak ja vswtky 3 deti v štátnej prvú pred 16 r a posledného pred 2 rokmi a za mna top. Nikoho som nemala zazmluvneneho . A to mam porody ťažké.
Rodila som na antolskej. O kochu ti poviem toľko... Kým je všetko v poriadku a pôrod bez problémov, je to neporovnateľne lepšie ako kdekoľvek v štátnej. Prostredie, prístup, starostlivosť. Keď je problém, prevážajú na antolsku a vtedy ide o minúty, sekundy. Mala som kamarátku, ktorá takto začala rodiť v kochu a potom jej len len zachránili život po prevoze na antolsku. Ja som sa rozhodla neriskovať a oželieť príjemné prostredie a rovno rodiť na antolskej. Vďaka Bohu, tiež to bolo len len, ale malého mi zachránili. Nedám na nich dopustiť. Pôrod je síce fyziologický proces, ale je veľa vecí, ktoré sa môžu pokaziť. Každý ako chce, ale ja by som rodila len vo fakultnej nemocnici, kde majú veľa veľa skúseností. Komfort v tomto prípade ozeliem. Ale sú ženy, ktorým záleží na tom, či dostanú klistir, či ich vyholia a či budú mať vonnu lampu pri pôrode. Každý ako si zváži.
@bambulkaaskatulka neviem preco niektore baby siria famy taketo nepodlozene o kochu a ty k tomu prispevas rovnako. Ked rodis v Dunaskej Strede, v Dolnom Kubine a pod - nerozhoduje sa tam o sekundách a nemás daleko specializovane pracoviska? Skoro vsetky porody na Slovensku su riesene v nemocniciach, kde nie sú špecializované pracoviská na perinatálnu starostlivost o choré a nedonosené deti... celkovo je fuikčných na slovensku 53 porodníc. Centrum Lokalita Typ starostlivosti
I. G‑P klinika LF UK a UNB Bratislava (Ružinov, Antolská) Terciárne perinatologické centrum
II. G‑P klinika FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica Terciárne perinatologické centrum
Neonatológia, FNsP Prešov Prešov Perinatologické centrum pre východ SR
ja som jedno dieta rodila v statne, 2x v sukromnej a mám za sebou hospitalizáciu aj pocas tehotenstva, ktorá rozhodla, ze pojdem rodit do sukromne. bolo to velmi negatívne správanie personálu k pacientom, od kricanie, ze si máme upratat izby pred vizitou, buzerácia pomaly za pohár na stolíku, budenie o 5:00 a buchanie so vsetkým, kde sa upratovalo od 6.00, ignorantske správanie lekárky, cakanie na konzultáciu celý den a kedze lekár nebol vybavený (co mi zabudli povedat, ze to nedoriesili) tak sa predlžila hospitalizácia o 2 dni, kedze medzitým bol statny sviatok.
Nikdy za žiadnych okolností by som na Slovensku nešla rodiť do súkromnej nemocnice. Je to síce o tvojom pohodlí, áno vyzerá to tam super, ty sa cítiš super, ale mám iné priority. A keby sa náhodou niečo stalo dieťaťu, ver, že zrazu ten komfort ti bude nanič. Čo sa týka dieťaťa - pre neho je bezpečnejšia a lepšia štátna nemocnica a dieťa bolo pre mňa prvoradé. Lebo čo ak.....
Nikdy za žiadnych okolností by som na Slovensku nešla rodiť do súkromnej nemocnice. Je to síce o tvojom pohodlí, áno vyzerá to tam super, ty sa cítiš super, ale mám iné priority. A keby sa náhodou niečo stalo dieťaťu, ver, že zrazu ten komfort ti bude nanič. Čo sa týka dieťaťa - pre neho je bezpečnejšia a lepšia štátna nemocnica a dieťa bolo pre mňa prvoradé. Lebo čo ak.....
@luliu takze rimavska sobota, Roznava, Michalovce, Dolný Kubin je ok a Bory a Koch nie?
Prvé som rodila v štátnej. Povedala som, že never ever. Zhodou okolností som druhé rodila na tom istom mieste, lebo ako jediná nemocnica majú neonatologiu, keby náhodou (to je tá známa, na ktorú sme sa skladali celá republika).
A druhýkrát som bola spokojná,l. Zavážilo viacero veci:
1. nebola som vyklepana a neskúsená prvorodička, vedela som, čo ma čaká a do čoho idem, tak som bola pokojnejšia. Nebola to už akútna sekcia, ale plánovaná kvôli môjmu stavu a presné som sa na to vedela pripraviť aj duševne.
2. syn mal nejaké zdravotné problémy, ktoré sa dali korigovať, ale aj tak ma to trošku vyplasilo, tentoraz bolo všetko OK, tak som zostala opäť pokojná ja
3. vedela som, ako na bábätko, ako prebaliť, utíšiť, dokonca sa podarilo aj prisatie a aké take kojenie
4. Vychytala som nadštandardnu izbu, kde som bola sama
5. Personál mal oveľa lepší prístup, majú uuuuuuuzasnu laktačnú, naozaj chápavú, nápomocnu, zlatú, ozaj anjel, žiadne extrém typu sekta, práve naopak, aj sestričky boli fajn, niektoré vyslovene zlaté. Dokonca prišla aj rehabilitačná, si študentmi, ktorí mi vysvetlili, ako cvičiť po sekcii, ako dýchať, ako vstávať správne, vychytali nedostatky,nktore robím zle (napr. Plytké dýchanie), piprechadzali sa so mnou na chodbe a navyše sama rehabilitačná sestrička mi ponúkla pomoc so sprchou, akože fakt klobúk dole. Až na jednu ozaj že ľadovú kráľovnú sestričku na novorodeneckom a jednu takú naladovejsiu na oddelení sestonedelia nemám personálu čo vyčítať.
6. Mladí lekári. Toho som sa trošku obávala, ale bolo to OK. Profesionálny a odbornú prístup, starostlivosť o pacienta, všetko podrobne vysvetlené. Komunikácia z očí do očí, predstavenie sa, aj podanie ruky - pre mňa velmi príjemná zmena, lebo sa cítim ako človek, ktorého berú vážne a nie ako "mamička sem, mamička tam".
Či boli nedostatky? Áno, boli. Na figu kúrenie, jedlo čistá hrôza, a ak nie si na nadštandarde, tak naozaj že zle. Zvažujem, keďže už mám na to viac priestoru, že im kúpim ako dar nejaké ohrievače do izieb (žiaľ, Slovensko 🫤) a nové rýchlovarné kanvice, nech sú aspoň dve, tri na oddelení a mamičky nemusia shareovať tu jednu obchytanu).
Či by som tam rodila opäť, keby som rodila (čo sa nestane, lebo sme výrobu definitívne ukončili 😅)?áno, rodila.
Ja som rodila všetky 3 deti v klasickej “štátnej” v Česku - hoci pár km za hranicami, ale ako keby to bol iný svet. Proste všetko skvelé 🙂
@luliu takze rimavska sobota, Roznava, Michalovce, Dolný Kubin je ok a Bory a Koch nie?
@oriesocek ja som z Ba, riešim Ba. A kvalita starostlivosti o dieťa a schopnosť zachrániť dieťa sú medzi Kochom a Antolskou či Kramarmi neporovnateľne. A to bolo pre mňa rozhodujúce. Chces ísť rodiť do Kocha choď, mne je to úplne jedno, len mi nevnucuj svoje názory, ja ti nebudem vnucovať svoje. Je to slobodne rozhodnutie každej jednej matky
1. Porod Koch - vsetko na 1*
2. Porod Bory - tiez vsetko na 1*...ale, keby sa nepodarili Bory, isla by som znova do Kocha
V statnej som nechcela rodit.
Čo ale musím štátnej nemocnici fakt vyčítať, je ten prístup "my sme tu fakt že nemocnica, kde sa veru dojčí", ale tak, že na to nie sú vytvorené podmienky. Možno je to tak aj v súkromnej a nejaké postupy musia byť a nepustia, neviem. Ani nejde o to, že napr. V mojej izbe bola zima, tak nejaké vyzlečenie bábätká na plienku a priloženie skín to skin nehrozilo, ja som bola rada, že mala tam neochorela, ale tak celkovo ten režim. V noci nespíš. Lebo kojis utesujes bábätko atď. O piatej ti príde do izby končiaca smena, zmerajú veci, dajú liek ak treba. O pár minút začne trieskať upratovačka mopom a zapne neony. Skúšaš kojiť, konečne dieťa sa prisaje konečne nezaspí na prsníku a ťaha, a už na teba kričia z ampliónu že mamičky, pripravte sa vizita. Fajn, prejde vizita, opäť kojis, zase pripravte sa vizita pre bábätká. Vyzlec dieťa, nech je pripravené, čakaj v pozore. Prídu, dieta už rozrusené, hladné, unavené, ty zase začneš kojiť, opäť vreskot do ampliónu, že mamičky raňajky! Nemusíš zobrať z chodby (lepší prípad, ak máš nadštandard), či ísť do jedálne (horší prípad), len potom nežereš. A keď nejes, nemáš čo? Dosť mlieka. Potom zase prídu a berú bábätko vážiť, či okúpať. Čiže dieťa ti od noci prakticky nejedlo, zaspava na prsníku, lebo je unavené a hladné, ale furt dačo musí byť, čo ho vyruši a preruši.. A potom ti ho vrátia že ide pod lampu, lebo žltačka, lebo nepriberá. Pýtam sa z čoho a kedy? Čiže na jednej strane fajn, že na nástenku dáme pre mamky, že only materské, lebo to je super potravina a my to tu taaaak podporujeme, ale kojiť za podmienok, ktoré tam sú, najmä ak ti ešte ani nenabehla laktacia poriadne, je priam heroicky výkon.
@oriesocek Roznava, Michalovce, RS su sukromne nemocnice, patria pod Pentu rovnako ako Bory. DK je krajska nemocnica ZSK.
@viestta ale ziadne z nemocnic nemaju peri alebo neonatalogicke centra. to ma iba par nemocnic na SK. Takze sukromne nemocnice, neziskovky, patriace pod agel a vsetky ostatne - a rovnako ako aj nemocnice v heinburgu, Breclavi a pod sú iba bezne porodnice, kde sa rodi vacsina deti. Takze neustále hanit niektoré zariadenie iba preto, ze mozem nie je v poriadku - ale teda internet vela znesie....
@bambulkaaskatulka neviem preco niektore baby siria famy taketo nepodlozene o kochu a ty k tomu prispevas rovnako. Ked rodis v Dunaskej Strede, v Dolnom Kubine a pod - nerozhoduje sa tam o sekundách a nemás daleko specializovane pracoviska? Skoro vsetky porody na Slovensku su riesene v nemocniciach, kde nie sú špecializované pracoviská na perinatálnu starostlivost o choré a nedonosené deti... celkovo je fuikčných na slovensku 53 porodníc. Centrum Lokalita Typ starostlivosti
I. G‑P klinika LF UK a UNB Bratislava (Ružinov, Antolská) Terciárne perinatologické centrum
II. G‑P klinika FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica Terciárne perinatologické centrum
Neonatológia, FNsP Prešov Prešov Perinatologické centrum pre východ SR
@oriesocek prosím ťa aké nepodložené fámy? Povedala som skúsenosť svojej blízkej kamarátky a svoju, resp. Svoj spôsob rozhodovania. Áno, ja viem, že sú ženy, ktoré to do väčšej nemocnice majú ďaleko a rodia v regiónoch. Ale to jednak nebol môj prípad ( vieš, zdelujeme tu každá svoju skúsenosť) a jednak tak ani nebola postavená otázka. Otázka bola - súkromná či štátna. Za mňa jednoznačne štátna, z dôvodu bezpečnosti, odbornosti, skúseností. Toť vsjo
Ja obe v statnej, nebol ziaden vazny problem,ale som rada,ze uz mam odrodene😀.
Sestra v Kochu - nechali ju dlho trapit sa, maleho potom cisarskym vytiahli omotaneho a zeleneho ako vodnik.
Nastastie bol v poriadku.potom uz mala ale komfort na izbe
Ja som rodila v štátnej na ktorú som počula same zle veci a na moje prekvapenie som mala "luxux". Nikoho som nemala zaplateného ani zazmluvneneho, no asi mi vtedy priali hviezdy alebo co🤣 nikto nerodil, len ja, mala som cely box pre seba, hudbu, tlmené svetlo, relax, muž bol pri mne.. Len my dvaja a občas prišla PA. Polohovala ma, masirovala, v sprche som mohla byť koľko som chcela.. Bez zásahov, bez ničoho. Výber polohy bola samozrejmosť. Ja som reálne bola v nemom uzase
Statna,2 deti a bez akychkolvek problemov.Nedramatizuj
2 rozne statne a nemozem jedno krive slovo povedat. pre mna ale bola rozhodujuca blizkost neonatologie a nie sukromna izba.
@bambulkaaskatulka vybavenie v kochu je na urovni nemocnic v mensich mestach. cize ano, horsie ako na antolskej alebo na kramaroch, ale to maju aj vsetky zeny z myjavy, humenneho a podobnych miest rodit len a len v univerzitnych nemocniciach?
@viestta ale ziadne z nemocnic nemaju peri alebo neonatalogicke centra. to ma iba par nemocnic na SK. Takze sukromne nemocnice, neziskovky, patriace pod agel a vsetky ostatne - a rovnako ako aj nemocnice v heinburgu, Breclavi a pod sú iba bezne porodnice, kde sa rodi vacsina deti. Takze neustále hanit niektoré zariadenie iba preto, ze mozem nie je v poriadku - ale teda internet vela znesie....
@oriesocek toto je tak individualne. Jedna moze mat vybornu skusenost s porodnicou fakultnej nemocnice, dalsia neda dopustit na porodnicu v Krompachoch. Pritomnost vysokospecializovanej neonatologie este automaticky neznamena, ze jej porodnica bude vyhovovat kazdej. Niekto ma ako prioritu respektujuci pristup a sukromie, dalsia ma ako prioritu erudovanost personalu, ina dostupnost neonatologickeho centra. Pre niekoho je prioritou dostupnost nemocnice, dalsia vyzaduje nadstandardne sluzby. Niekto si zaplati porodnika, dalsej je to jedno. Ani zazmluvneny porodnik nezaruci nic, a aj porod pri doktorovi, ktory ma akurat sluzbu moze byt absolutne pohodovy. Aj v tej istej porodnici moze byt jedna nadmieru spokojna, dalsia na nu spomina v zlom. To iste plati aj pre kazdeho jedneho doktora alebo kohokolvek z personalu.
@oriesocek ja som z Ba, riešim Ba. A kvalita starostlivosti o dieťa a schopnosť zachrániť dieťa sú medzi Kochom a Antolskou či Kramarmi neporovnateľne. A to bolo pre mňa rozhodujúce. Chces ísť rodiť do Kocha choď, mne je to úplne jedno, len mi nevnucuj svoje názory, ja ti nebudem vnucovať svoje. Je to slobodne rozhodnutie každej jednej matky
@luliu keď už máš svoj názor a chceš ho vyjadriť, tak by nabudúce možno stačilo, ak by si ty svojimi príspevkami nenaznačovala, že ak žena rodí v súkromnej nemocnici má zrejme iné priority ako dieťa oproti žene, ktorá rodí v štátnej. ;) A prosím ťa nepíš mi, že ty si nikde nič také nenapísala, viď tvoj prvý príspevok.

pocula som negativa na sukromne, napr taky Koch. dve baby mali problem
mne zachranila statna nemocnica zivot