icon

Nikdy by som nešla rodiť do štátnej nemocnice

18. jún 2025

Ahojte, druhe dieťa by som nešla rodiť do štátnej nemocnice leboto, čo počuvam je hrôza. Ale to je v mojom okoli. Zažili ste niečo v statnej nemocnici,na čo nemate dobré spomienky a na základe toho by ste tam dalsie dieta nesli rodiť? Ja som prve rodila v sukromnej, teraz som chcela statnu. ale bojim sa

ktobytobolpovedal
18. jún 2025

Obe deti v statnej a bola som spokojna

leuska0910
18. jún 2025

Obe deti som rodila v statnej a nemozem povedat jedno zle slovo. Ci poradne, si 6nedelie, ci detske oddelenie.. vsetko mili ludia🙂

bambulkaaskatulka
18. jún 2025
@deedol

@bambulkaaskatulka vybavenie v kochu je na urovni nemocnic v mensich mestach. cize ano, horsie ako na antolskej alebo na kramaroch, ale to maju aj vsetky zeny z myjavy, humenneho a podobnych miest rodit len a len v univerzitnych nemocniciach?

@deedol ja predsa nehovorím, v majú robiť všetky ženy. Ja hovorím, ako som sa rozhodovala ja. A inak btw, ja aj keby som bola z myjavy, hunenneho atď, riešila by som väčšiu nemocnicu. Na Slovensku je všetko blízko 😃 ale to som ja... Vyšší vek, rizikové tehotenstvo.... Možno keby som mala 20 a perfektný priebeh, bolo by mi to jedno....

kiki68
18. jún 2025
@oblecenie99

Čo ale musím štátnej nemocnici fakt vyčítať, je ten prístup "my sme tu fakt že nemocnica, kde sa veru dojčí", ale tak, že na to nie sú vytvorené podmienky. Možno je to tak aj v súkromnej a nejaké postupy musia byť a nepustia, neviem. Ani nejde o to, že napr. V mojej izbe bola zima, tak nejaké vyzlečenie bábätká na plienku a priloženie skín to skin nehrozilo, ja som bola rada, že mala tam neochorela, ale tak celkovo ten režim. V noci nespíš. Lebo kojis utesujes bábätko atď. O piatej ti príde do izby končiaca smena, zmerajú veci, dajú liek ak treba. O pár minút začne trieskať upratovačka mopom a zapne neony. Skúšaš kojiť, konečne dieťa sa prisaje konečne nezaspí na prsníku a ťaha, a už na teba kričia z ampliónu že mamičky, pripravte sa vizita. Fajn, prejde vizita, opäť kojis, zase pripravte sa vizita pre bábätká. Vyzlec dieťa, nech je pripravené, čakaj v pozore. Prídu, dieta už rozrusené, hladné, unavené, ty zase začneš kojiť, opäť vreskot do ampliónu, že mamičky raňajky! Nemusíš zobrať z chodby (lepší prípad, ak máš nadštandard), či ísť do jedálne (horší prípad), len potom nežereš. A keď nejes, nemáš čo? Dosť mlieka. Potom zase prídu a berú bábätko vážiť, či okúpať. Čiže dieťa ti od noci prakticky nejedlo, zaspava na prsníku, lebo je unavené a hladné, ale furt dačo musí byť, čo ho vyruši a preruši.. A potom ti ho vrátia že ide pod lampu, lebo žltačka, lebo nepriberá. Pýtam sa z čoho a kedy? Čiže na jednej strane fajn, že na nástenku dáme pre mamky, že only materské, lebo to je super potravina a my to tu taaaak podporujeme, ale kojiť za podmienok, ktoré tam sú, najmä ak ti ešte ani nenabehla laktacia poriadne, je priam heroicky výkon.

@oblecenie99 a preco nekojis za pochodu? Ja som teda ako prvy vec sa naucila kojit nonstop a druhou rukou riesit veci 😂😂😂 U nas zas boli vo Viedni taki brutalisti, ze nikomu nic nepomahali, deti nevzali nejak, tak som sa naucila vsetko robit jednou rukou a nejako sa proste premotat. Taka vojencina

luliu
18. jún 2025
@lalala94

@luliu keď už máš svoj názor a chceš ho vyjadriť, tak by nabudúce možno stačilo, ak by si ty svojimi príspevkami nenaznačovala, že ak žena rodí v súkromnej nemocnici má zrejme iné priority ako dieťa oproti žene, ktorá rodí v štátnej. ;) A prosím ťa nepíš mi, že ty si nikde nič také nenapísala, viď tvoj prvý príspevok.

@lalala94 nauč sa čítať s porozumením, píšem o sebe, ako to vnímam ja a nikoho nesudim, je to každého osobná vec, čo si vyberie. Niekto je viac úzkostlivy, niekto si určite veci nepripúšťa. Takže mi nevkladaj do úst, čo som nenapísala. Ďakujem.

oblecenie99
18. jún 2025
@kiki68

@oblecenie99 a preco nekojis za pochodu? Ja som teda ako prvy vec sa naucila kojit nonstop a druhou rukou riesit veci 😂😂😂 U nas zas boli vo Viedni taki brutalisti, ze nikomu nic nepomahali, deti nevzali nejak, tak som sa naucila vsetko robit jednou rukou a nejako sa proste premotat. Taka vojencina

@kiki68 Ješkove oči, to asi nie 🙈 ja som pri prvom ani netušila, ako vyzerá prisate dieťa, lebo syn teda išiel do brutálneho bojkotu, tak teraz som už bola celá Happy že mala jak tak s klobucikmi. Čiže držať si tie klobúčiky na mojich mínus Áčkach, do toho s rozparanym bruchom po sekcii, ešte ju správne nainštalovať do vhodnej polohy, bola som rada že som, nevedela by som s ňou ešte aj chodiť 😁 aj teraz mi trvá oveľa dlhšie, kým si vyzleciem tričko, podprsenku, kojaci vankús, malú dať, taká poloha, hentaka, stláčať prsník aby mala, podržať veci, za ten čas mám davno pripravené UM a mala už aj polku dovtedy zje (musím dokrmovat). Preto sa vždy smejem, ak niekto povie že dojčenie je pohodlnejšie... No ako pre koho 😅

basulaak
18. jún 2025

u mna nastali komplikacie, rodila som na antolskej. Prave sluzil prednosta prof. Borovsky a ten rychlo usudil ze je treba akutna sekcia. Syna kratko ozivovali, prakticky mu zachranil zivot. Dnes mam vdaka nemu uzasneho 4 rocneho chlapceka. O tom ake boli poniektore sestry na sestonedeli pomlcim, aj to ake hnusne pristory boli na nepriplatkovom oddeleni. Ale hlavne bolo, ze maly bol odrodeny v poriadku, bez nasledkov a robi nam velku radost.

diewcatqoo
18. jún 2025

To gro podla mna vzdy stoji a pada na ludoch. Pokial su zdravotnici frustrovani a daju vam pri kazdej prilezitosti pocitit, ze ich obtazujete, nechcete to zazit znovu a este pri takej citlivej udalosti, akou je porod. A taky personal sa najde ako v statnom, tak aj v sukromnom zariadeni.

kiki68
18. jún 2025
@oblecenie99

@kiki68 Ješkove oči, to asi nie 🙈 ja som pri prvom ani netušila, ako vyzerá prisate dieťa, lebo syn teda išiel do brutálneho bojkotu, tak teraz som už bola celá Happy že mala jak tak s klobucikmi. Čiže držať si tie klobúčiky na mojich mínus Áčkach, do toho s rozparanym bruchom po sekcii, ešte ju správne nainštalovať do vhodnej polohy, bola som rada že som, nevedela by som s ňou ešte aj chodiť 😁 aj teraz mi trvá oveľa dlhšie, kým si vyzleciem tričko, podprsenku, kojaci vankús, malú dať, taká poloha, hentaka, stláčať prsník aby mala, podržať veci, za ten čas mám davno pripravené UM a mala už aj polku dovtedy zje (musím dokrmovat). Preto sa vždy smejem, ak niekto povie že dojčenie je pohodlnejšie... No ako pre koho 😅

@oblecenie99 tam u nas boli maniaci na kojenie, nas tam chudak schudol 400g, lebo tam proste kazdu hodinu a pol hod kojit a ziadne dokrmovanie. Tazka vojencina. Baby co im to neslo tak im tam odsavacky dali a ficali jak u nas na JRD 😀🙈🙈 Ja som len bezhlavo kojila a kojila. 😂 Bol to zazitok za mna, vela ma to naucilo, hlavne ako zit bez jednej ruky 😂

marianarem
18. jún 2025
@oblecenie99

Čo ale musím štátnej nemocnici fakt vyčítať, je ten prístup "my sme tu fakt že nemocnica, kde sa veru dojčí", ale tak, že na to nie sú vytvorené podmienky. Možno je to tak aj v súkromnej a nejaké postupy musia byť a nepustia, neviem. Ani nejde o to, že napr. V mojej izbe bola zima, tak nejaké vyzlečenie bábätká na plienku a priloženie skín to skin nehrozilo, ja som bola rada, že mala tam neochorela, ale tak celkovo ten režim. V noci nespíš. Lebo kojis utesujes bábätko atď. O piatej ti príde do izby končiaca smena, zmerajú veci, dajú liek ak treba. O pár minút začne trieskať upratovačka mopom a zapne neony. Skúšaš kojiť, konečne dieťa sa prisaje konečne nezaspí na prsníku a ťaha, a už na teba kričia z ampliónu že mamičky, pripravte sa vizita. Fajn, prejde vizita, opäť kojis, zase pripravte sa vizita pre bábätká. Vyzlec dieťa, nech je pripravené, čakaj v pozore. Prídu, dieta už rozrusené, hladné, unavené, ty zase začneš kojiť, opäť vreskot do ampliónu, že mamičky raňajky! Nemusíš zobrať z chodby (lepší prípad, ak máš nadštandard), či ísť do jedálne (horší prípad), len potom nežereš. A keď nejes, nemáš čo? Dosť mlieka. Potom zase prídu a berú bábätko vážiť, či okúpať. Čiže dieťa ti od noci prakticky nejedlo, zaspava na prsníku, lebo je unavené a hladné, ale furt dačo musí byť, čo ho vyruši a preruši.. A potom ti ho vrátia že ide pod lampu, lebo žltačka, lebo nepriberá. Pýtam sa z čoho a kedy? Čiže na jednej strane fajn, že na nástenku dáme pre mamky, že only materské, lebo to je super potravina a my to tu taaaak podporujeme, ale kojiť za podmienok, ktoré tam sú, najmä ak ti ešte ani nenabehla laktacia poriadne, je priam heroicky výkon.

@oblecenie99 Toto je presne moja skusenost z BA Kramare, ze furt s niecim rusili. Ako vsetko ostatne za mna dobre, nemam krive slovo. Ale to ze nonstop na izbu niekto vbehol, nieco chcel, od 5 rana kludne aj do 23. Stazovala som sa na to, ze nie je sanca si tam ani oddychnut a pospat si, na co mi bolo povedane, ze pri babatkach sa predsa neoddychuje a nespi.

malaopicka
20. jún 2025

Mňa osobne zaujímalo len moje dieťa a jeho dobro. Šla som rodiť do najlepšieho perinatologického centra čo do odborníkov a starostlivosti. To, kde budem spať a vo budem jesť mi bolo absolútne ukradnuté, tie tri dni človek prežije naozaj hocikde. Ale teda bola som veľmi spokojná s absolútne všetkým a nikdy by som nemenila. Nemám jediného zlého slova.

ravehami
20. jún 2025

Ja zas poznam 2 maminky, ktore druhe uz v kochovi rodit odmietli..podla mna to strasna suhra nahod, psychickeho rozpolozenia, priebehu porodu a aj zdravia dietata a maminky..zle aj dobre skusenosti mozu byt aj tam aj tam, zial :(.. ja som rodila obe v statnej a rodit tretie idem zas do statnej, odporucali mi to aj odbornici ku ktorym som chodila.. podla mna urob tak aby si sa citila hlavne ty fajn 🙂

selena_luna
20. jún 2025

Ja mam zo statnej strasnu traumu. Najma z toho komumistickeho pristupu starsich sestier a sanitarok. Mala som nieco s prsnikom, sestra mi doslovne povedala - ze to mate za to, ze si decko valate v hovnach. What? Uplne som onemela - po tazkom porode, obrovskom siti a velkej strate krvi som dokazala kojit len po leziacky - a vtedy sa mi stalo ze sa detska perinka otlacila o 2 kvapky krvi. Ked som to s placom referovala detskej sestre, povedala mi, ze perinky mavaju casto od krvi, ze zeny normalne krvacaju a aj na to tie perinky su. Mozno to znie ako blbost, ale je to len priklad sustavneho ponizovania, kriku a neospravedlnitelneho spravania sa k matkam ako k handram. Naozaj som velmi silna osobnost, ale v najzranitelnejsej chvili ma to velmi zasiahlo.
Druhy porod bory - bol liecivy, dostojny a respektujuci. Az tam som pochopila, ze keby sa mi na kramaroch niekto pocas porodu aspon chvilku uprimne venoval, nemusela som skoncit s jazvami az do pol zadku.
Za mna - statna nikdy viac. Ak sa teraz nepodaria opat bory tak urcite aspon koch.

selena_luna
20. jún 2025
@kiki68

@kiki68 pozor na to kojenie za pochodu, aj ja som to robila, musis si velmi davat pozor na chrbtove svaly. Tie medzi lopatkami musis uvolnit. Mne sa prirodzene napali a potom som skoncila s pulzujucou bolestou na vrchu hlavy, az tam sa to totiz upina. Kontroluj si postoj, aby si ich nepretazovala ♡

michaela329
20. jún 2025

Rodila som v Žiline, v štátnej - v krásnom novom boxe, kde som mala vybavenie ako niekde v CZ. S milou Dr. dvomi úplne zlatými PA. Mala som naparku, mohla som si pustiť hudbu, mala som epidural a zaplatený nadštandardný apartmán akurát. A bola som teda maximálne spokojná.

lenka7477
20. jún 2025

3x Trenčín štátna nemocnica - žiadny problém - nehľadaj problém, kde nie je - buď rada , že máš možnosť rodiť pod dozorom kompetentných pôrodníkov

slovakboy
20. jún 2025

Prijemne prostredie vie vytvoriť aj laik s peniazmi a s hotelovou školou. Profesionálnu lekársku starostlivosť len skúsený personál s kvalitnou technikou a liekmi. Možno raz budú aj súkromne nemocnice na takej úrovni ale kým nemajú zvládnuté aj ťažké veci tak by som radšej oželel. Frustrovaná sestrička alebo lekár na štátnej klinike ale dokážu pekne znepríjemniť pôrod.

1mina
20. jún 2025

Bola som dva krát v štátnej, ja nemám nič také čo vyčítať ...

mircalla
20. jún 2025

A naco si nam povedala tento nazor, ktory nikoho nezaujima? Mne je dost jedno,kde rodi nejaky nick z MK, este k tomu anonymny, ako inak. Najlepsie sa vzdy nadava anonymne

slovakboy
20. jún 2025
@selena_luna

Ja mam zo statnej strasnu traumu. Najma z toho komumistickeho pristupu starsich sestier a sanitarok. Mala som nieco s prsnikom, sestra mi doslovne povedala - ze to mate za to, ze si decko valate v hovnach. What? Uplne som onemela - po tazkom porode, obrovskom siti a velkej strate krvi som dokazala kojit len po leziacky - a vtedy sa mi stalo ze sa detska perinka otlacila o 2 kvapky krvi. Ked som to s placom referovala detskej sestre, povedala mi, ze perinky mavaju casto od krvi, ze zeny normalne krvacaju a aj na to tie perinky su. Mozno to znie ako blbost, ale je to len priklad sustavneho ponizovania, kriku a neospravedlnitelneho spravania sa k matkam ako k handram. Naozaj som velmi silna osobnost, ale v najzranitelnejsej chvili ma to velmi zasiahlo.
Druhy porod bory - bol liecivy, dostojny a respektujuci. Az tam som pochopila, ze keby sa mi na kramaroch niekto pocas porodu aspon chvilku uprimne venoval, nemusela som skoncit s jazvami az do pol zadku.
Za mna - statna nikdy viac. Ak sa teraz nepodaria opat bory tak urcite aspon koch.

@selena_luna tiež smutná skúsenosť. Nie každá štátna je schopná podať profi výkon. To už nie sú skúsenosti, ale úpadok.

mirkam3
20. jún 2025

Rodila som v 2024 u Kocha a síce by sa určite našli veci na zlepšenie, ale celkovo to hodnotím ako najlepsie rozhodnutie. Ak by náhodou bolo babo c2, tak určite zas tam.

semtexka1
20. jún 2025

2x v štátnej v Ružinove a bola som maximálne spokojná. Pôrod na jedničku, boli tam prítomní študenti, ale to mi nevadilo, oba pôrody robili skúsení lekári.Takze od lekárov cez sestry a sanitatov, nemám do vytknúť, požiadala som prezliecť posteľ, prezliekli, postrážiť dieťa, postrážili, mlieko na dokrmovanie dali na požiadanie, pomohli s dojčením, kúpaním, prezliekanim. Dokonca pri druhom som bola sama s dcérou na obyčajnej izbe, lebo všetky si v tom čase platili nadštandard. Spali sme spolu a ráno nás ani nebudili len potichu odmerali teplotu, vizita prebehla v poriadku a strava výborná.

radostka
20. jún 2025

1. dieta v sukromnej (Koch), 2. dieta pre komplikacie planovane v statnej (Ruzinov). Vopred som to velmi oplakala, po strasidelnych pribehoch zo statnych nemocnic, zhickana Kochom, to pre mna bol sok a ked to prezeniem, zrutil sa mi svet. Musim vsak teraz povedat ze nemam na Ruzinov ziadnu vycitku, vsetci boli mili, napomocni, isla by som tam pokojne aj pri tretom. Prof. Zahumensky tam urobil viditelne velmi dobru robotu…

pipimonterova
20. jún 2025
@oblecenie99

Prvé som rodila v štátnej. Povedala som, že never ever. Zhodou okolností som druhé rodila na tom istom mieste, lebo ako jediná nemocnica majú neonatologiu, keby náhodou (to je tá známa, na ktorú sme sa skladali celá republika).
A druhýkrát som bola spokojná,l. Zavážilo viacero veci:
1. nebola som vyklepana a neskúsená prvorodička, vedela som, čo ma čaká a do čoho idem, tak som bola pokojnejšia. Nebola to už akútna sekcia, ale plánovaná kvôli môjmu stavu a presné som sa na to vedela pripraviť aj duševne.
2. syn mal nejaké zdravotné problémy, ktoré sa dali korigovať, ale aj tak ma to trošku vyplasilo, tentoraz bolo všetko OK, tak som zostala opäť pokojná ja
3. vedela som, ako na bábätko, ako prebaliť, utíšiť, dokonca sa podarilo aj prisatie a aké take kojenie
4. Vychytala som nadštandardnu izbu, kde som bola sama
5. Personál mal oveľa lepší prístup, majú uuuuuuuzasnu laktačnú, naozaj chápavú, nápomocnu, zlatú, ozaj anjel, žiadne extrém typu sekta, práve naopak, aj sestričky boli fajn, niektoré vyslovene zlaté. Dokonca prišla aj rehabilitačná, si študentmi, ktorí mi vysvetlili, ako cvičiť po sekcii, ako dýchať, ako vstávať správne, vychytali nedostatky,nktore robím zle (napr. Plytké dýchanie), piprechadzali sa so mnou na chodbe a navyše sama rehabilitačná sestrička mi ponúkla pomoc so sprchou, akože fakt klobúk dole. Až na jednu ozaj že ľadovú kráľovnú sestričku na novorodeneckom a jednu takú naladovejsiu na oddelení sestonedelia nemám personálu čo vyčítať.
6. Mladí lekári. Toho som sa trošku obávala, ale bolo to OK. Profesionálny a odbornú prístup, starostlivosť o pacienta, všetko podrobne vysvetlené. Komunikácia z očí do očí, predstavenie sa, aj podanie ruky - pre mňa velmi príjemná zmena, lebo sa cítim ako človek, ktorého berú vážne a nie ako "mamička sem, mamička tam".

Či boli nedostatky? Áno, boli. Na figu kúrenie, jedlo čistá hrôza, a ak nie si na nadštandarde, tak naozaj že zle. Zvažujem, keďže už mám na to viac priestoru, že im kúpim ako dar nejaké ohrievače do izieb (žiaľ, Slovensko 🫤) a nové rýchlovarné kanvice, nech sú aspoň dve, tri na oddelení a mamičky nemusia shareovať tu jednu obchytanu).

Či by som tam rodila opäť, keby som rodila (čo sa nestane, lebo sme výrobu definitívne ukončili 😅)?áno, rodila.

@oblecenie99 a to teda kde konkretne?🙂

samozrejme999
20. jún 2025

Prvé dieťa som rodila v súkromnej Košice - Saca: úplne o ničom prístup. Druhe dieta v štátnej( stara nemocnica Košice): uzasne sestričky, doktor, praktikantky, upratovacky...Takže za mňa jednoznačne štátna.

saxalendra
20. jún 2025

Ja som mnohodetna mamka, tri deti som rodila v Bratislave, prvé dieťa - ešte existovala pôrodnica na zochovej, ďalšie dve na antolskej. Bez akýchkoľvek výhrad. Druhorodený mal komplikácie, boli sme aj na patologických novorodencoch, tak dobrý personál ako tam, klobúk dole. Ďalšie deti som rodila v Prešove. Tu mam jednu zlú skúsenosť s pediatriou, so žltačkou u bábätka, začali ju riešiť neskoro, máme následky. A na gynekológii s popôrodným krvácaním, zražanlivosťou krvi, išlo mi o život. Pôrodná asistentka by ma poslala na šestonedelie, že mi nič nie je, že bolesť brucha poriešia s paralenom. Ja som mala horšie bolesti ako kontrakcie, opuchlo mi brucho, neodtekala krv, všetko ostalo vnútri. Ale lekár mi nie len život zachránil, ale aj maternicu. Pokiaľ sa nič nedeje, je jedno kde rodíš.

44janica44
20. jún 2025

Nerobme tu zo štátnych nemocníc strasiak...
Však keď sa mi nepáči ako sa niekto správa mam asi ústa nie?

Rodila som v štátnej a idem znova akurát si chcem platiť nadstandard lebo chcem svoju kúpeľňu inak mi nič nechýbalo a ani nikto po mne nevrieskal. A keby aj si ústa otvorím.
Známa rodila v Kochu a doniesla si odtiaľ nejakú infekciu. Kľudne sa to môže stať aj v štátnej ale od súkr. Vychvalenej kliniky by som to necakala, bolo to x rokov dozadu takže platila za pôrod celkom dost.

44janica44
20. jún 2025
@michaela329

Rodila som v Žiline, v štátnej - v krásnom novom boxe, kde som mala vybavenie ako niekde v CZ. S milou Dr. dvomi úplne zlatými PA. Mala som naparku, mohla som si pustiť hudbu, mala som epidural a zaplatený nadštandardný apartmán akurát. A bola som teda maximálne spokojná.

@michaela329 rada to čítam, chystám sa tam znova aj ja

selena_luna
20. jún 2025
@44janica44

Nerobme tu zo štátnych nemocníc strasiak...
Však keď sa mi nepáči ako sa niekto správa mam asi ústa nie?

Rodila som v štátnej a idem znova akurát si chcem platiť nadstandard lebo chcem svoju kúpeľňu inak mi nič nechýbalo a ani nikto po mne nevrieskal. A keby aj si ústa otvorím.
Známa rodila v Kochu a doniesla si odtiaľ nejakú infekciu. Kľudne sa to môže stať aj v štátnej ale od súkr. Vychvalenej kliniky by som to necakala, bolo to x rokov dozadu takže platila za pôrod celkom dost.

@44janica44 vies, ja som velka papula, ale po narocnom porode som sa nedokazala zastat sama seba. Ta unava, bolest, ponizenie sa tak ns mne podpisali ze az doma som si vlastne uvedomila, co vsetko som zazila. A s tym aj tie neprijemne sestry rataju, ze mas uctu k autoritam a nebudes predsa robit problemy... :(

michaela329
20. jún 2025
@44janica44

@michaela329 rada to čítam, chystám sa tam znova aj ja

@44janica44 jediné, čo teda nebolo dobré, bolo jedlo - a to ja nie som nejak rozmaznaná 😅