icon

Poraďte pôrodníka - zástancu prirodzeného pôrodu v Košiciach

lucon
28. mar 2013

Zdravim žienky, viete o niekom, kto rešpektuje a podporuje prirodzeny priebeh porodu, ziadne vyvolavanie, ani oxytocin, ani kanyla, ani nastrih za kazdu cenu.... a hlavne, niekoho, kto pristupil na alternativnu polohu nez lezat na porodnom stole? Povazujem to za novodobe tyranie zien, skryte za ruskom odbornej pomoci. Prosim zienky, ktorym spominane praktiky imponuju, nech si setria cas a zdrzia sa komentara. jestvuje tu iste mnoho for, kde ich nazory ocenia. vopred dakujem a tesim sa na rady.

Strana
z2
lucon
autor
2. apr 2013

@zolinka131313 a ako sa vola relacia v ktorej bol? nech si ho lepsie obzriem. 😉

zolinka131313
2. apr 2013

@lucon Zatial nemam osobnu skusenost, tu budem mat az zajtra. Co sa tyka toho vyvolavania, pravdepodobne ste mali na mysli programovany porod, tzn. dohoda pacientky a porodnika o presne stanovenom datume porodu. Ziadny porodnik nenuti pacientku k vyvolavaniu porodu, pokial neprenasa, resp. je po termine. Vtedy je vyvolanie porodu nutne kvoli bezpeciu babatka a samozrejme aj matky. Pokial by nejaky porodnik cielene tlacil rodicku k vyvolavaniu porodu, je to v rozpore...A to by si urcite primar na svedomie nevzal, takze netreba riesit reci z pocutia, velakrat nemaju vela spolocneho s pravdou. Co sa tyka referencii, rodili pri nom viacere moje zname a kazda o nom rozpravala len same pozitivne veci. Nepoznam ziadnu, ktora by sa zmienila o tom, zeby jej chcel bezdovodne vyvolavat porod. Este raz zdoraznujem, indukcia porodu sa praktizuje z tychto dovodovpredĺžená tehotnosť,
viac ako 24 hodín po spontánnom odtoku plodovej vody bez spontánneho nástupu kontrakčnej aktivity,
hypertenzia alebo obličkové ochorenie v tehotnosti (preeklampsia, nefritída ...),
tzv. prekotný predchádzajúci pôrod (teda pôrod trvajúci menej ako 60 minút),
relatívnou indikáciou je pôrod mŕtveho plodu v minulosti, či „geografická“ indikácia u rodičiek, ktoré majú vzhľadom na miesto bydliska sťaženú dostupnosť pôrodnice,
ale tiež je možné pôrod indukovať v prípade optimálnych podmienok (termínová fyziologická gravidita, pripravené pôrodné cesty ...), v optimálnej dennej dobe pre matku, plod a ošetrujúci personál. Ak teda mate pochybnosti, najlepsie je sa s nim dohodnut na stretnuti v ordinacii a polozit mu vsetky otazky, na ktore chcete dostat odpoved, lebo debaty typu "jedna baba povedala" aj tak nevedu kk nicomu. Dufam, ze som aspon ciastocne pomohla. Po porode Vam budem vediet napisat aj svoju vlastnu skusenost z porodu.

zolinka131313
2. apr 2013

@lucon Relacia sa vola FOCUS/ZDRAVIE alebo tak nejako...Dnes bola tema o nepravidelnej menstruacii, amenorei, dysmenorei-bolestivosti menstruacie atd...

lucon
autor
2. apr 2013

@zolinka131313 🙂 dakujem za vycerpavajucu odpoved, ja viem, ze lekari zeny nenutia. len odporucaju, nahovaraju ,...sama som sa s tym stretla, ked som bola uz kolo terminu a bolo mi neprijemne odmietat ich "dobre myslene" rady, no ustala som to a napokon som porodila 6 dni po termine bez ovplyvnovania lekarov, cize ok. no proste to je jedno, som zvedava ako pochodis 🙂 dufam strasne velmi, ze budes spokojna. Ty ides na programovany porod? mas nejake poziadavky?

zolinka131313
2. apr 2013

Ak zena dlhsie prenasa, nie je to celkom dobre pre plod v tele matky, pretoze v poslednych dnoch moze dojst u dietata k vylucovaniu mekonia do plod.vody, t.j., prvej stolice a to je nebezpecne kvoli riziku prehltnutia. Preto sa vseobecne odporuca ukoncit graviditu v takom pripade indukciou porodu. Ja konkretne mam poziadavky-vyhnut sa epiziotomii, v nutnosti podanie PEDA, pokial sa mi PEDA nepoda, pytala som si dostatocnu davku mezokainu v pripade, ak by som sa trosku natrhla a bolo by potrebne urobit steh a taktiez nechcem ziadne tlacenie na brucho ako sa to zvykne este praktizovat v niektorych nemocniciach, kde neuznavaju novodobe metody.

mimamimi
3. apr 2013

@mireag Tak to asi skočím za tým Molokačom aj ja. Dosť dobré ohlasy, aj na iných fórach som sa už stretla.
A babenky, nerodila náhodou niektorá z vás v NOvej nemocnici na pôrodnom kresle?

vierushka
24. jún 2015

@mimamimi ahoj, rodila si nakoniec u dr molokaca ? Skusenosti - vysiel v ustrety tvojim poziadavkam ?

mimamimi
25. jún 2015

@vierushka AHoj , u Molokáča som nakoniec nerodila, aj keď som k nemu chodila na predpôrodné vyšetrenia. Bol veľmi milý, lenže ja som prenášala a on išiel na dovolenku, takže som nakoniec rodila pri ROšákovej...a to bola katastrófa:(

alerka
1. mar 2017

@zolinka131313 prenasanie je individualna vec.. su rody ktore prenasaju 3-4tyzdne.. a deti su "dobre donosene"

Strana
z2