Pôrod v Amerike - skúsenosti
Ahojte mamicky, mate niektora skusenosti s porodom v USA? Prisla som tu na prazdniy a neplanovane som tu otehotnela. Vsetci v USA mi radia, aby som porodila tu kvoli americkemu obcianstvu pre maleho a vsetci doma v SR mi zase radia, aby som prisla domov rodit, ze budem potrebovat pomoc po porode a tu v USA mam len priatela a 2 kamaratky, s ktorymi som tu pricestovala. Som z toho uz zmatena... ☹ ☹ ☹ .
@luba28 v Kanade nemusis ist hned na druhy den domov, ale treba si otvorit usta a povedat, preco sa na to necitis. Ja osobne som sa tesila, ze som na druhy den isla domov, ale vedla mna bola pani, ktorej neslo dojcenie a poziadala ich, ze chce este ostat v nemocnici, kym to s laktacnou poradkynou nezmaknu.....
@adkasmolka nemas pravdu, za predlzeny pobyt si nezaplatis nic, mame tu bezplatnu zdravotnu starostlivost.
@aristka nevies si predstavit, ako to tu funguje lebo sa na to pozeras ocami slovenskeho zdravotnictva. Dieta je v priebehu tych 24 hodin kompletne vysetrene, vratane odobratia krvy z paticky. Matka a dieta je pozorovane den, noc, k dispozicii je laktacna poradkyna, tu to nie je zena z ulice, ktora ma nejaky kurz tu je to univerzitne vzdelana zdravotna sestra s nadstavbou a po prichode domov starostlivost prebera terenna sestra, ktora pride domov skontrolovat teba aj dieta. Maju so sebou vsetko potrebne na vysetrenie - napr. vahu, teplomer, pristroj na meranie zltacky, odpovedia na vsetky otazky. Neviem ako dlho chodia do rodin, mne stacila jedna navsteva a dalsiu som uz odmietla. Dala mi telefonne cisla, na ktore sa obratit v pripade problemov a mohla som jej zavolat, ak by som ju este potrebovala. Dieta, ktore musi byt hospitalizovane koli zltacke, ci inym zdravotnym problemom urcite nejde do infekcneho prostredia ako pises, ze sa to deje na SK.
No ja to mam trosku komplikovanejsie. Prisla som tu do USA s kamaratkami na "holiday". Po tyzdni som stretla svojho priatela a po mesiaci som sa dozvedela, ze som tehotna. Vsetko sa zbehlo, tak strasne rychlo, behom minuty sa moj zivot otocil o 180 stupnov. Viza mi vyprsali a ja som tu zostala, pretoze som sa bala v prvom trimestri letiet lietadlom 9 hodin, aby som nahodou nepotratila. Priatel nieje obcanom USA. Vsetku zdravotnu starostlivost mi plati stat, dokonca aj jedlo mi davaju zadarmo. S priatelom sa pozname takmer tak dlho ako som tehotna a vobec teraz netusim ci s nim chcem zalozit rodinu. On nemoze vycestovat z USA a ja sa chcem vratit domov za svojou rodinou... Premyslam len ad tym, ci mi to americke obcianstvo pre maleho niekedy na nieco bude...
@briketa ked nelegalneho rodica deportuju co je zriedkave a hlavne koli vaznemu trestnemu cinu, vtedy ma na vyber ci dieta berie sebou, a kedze by vybavila aj sk obcianstvo dieta by samozrejme islo s nou na sk. To len boli pripay ked do juz. ameriky nechceli dat deti narodene v usa ked ich rodicov deportovali, lebo potom sa im v 18r. vracali do usa uplne nevzdelany obcania, nevedeli citat, pisat a v usa museli ich to zadarmo naucit , a vsetko zabezpecit, byvanie, davky od statu, zdrav starostlivost, preto radsej chcu aby deti ostali v usa a chodili do skoly.
@wiky729 tak nemas co rozmyslat, ked mas poistku, jedlo dokonca od statu tak porod v usa, starostlivost v nemocnici je velmi dobra. a potom sa rozhodnes kedy pojdes na sk. usa obcianstvo dietatu mozes zrusit kedy chces, ale ked porodis na sk,usa obcianstvo nedostane lahko, pokial si ho nevybavy cez manzelstvo, pracu atd. ked bude dospely. Dali ti tu madicaid a Wic alebo food stamps? tam sa pytaju na to ci si legalne?
baby, vidite nejaky moj prispevok? zrusilo sa to len mne?
@monika15 nie, mam poistku, ale boli to stale tisice. My sme selfemploed- podnikatelia, takze mame najhorsie a najdrahsie poistky. Ja k lekarovi nechodim vobec, okrem naozaj porodu. A napriklad moj najmladsi potrebuje teraz operaciu, tak pojde az ked na to bude nasetrene. To nekecam
.. pretoze najstarsi ma (samozrejme neplanovane) zlomenu ruku a najprv treba zaplatit jeho.
@briketa ja som porodila o 4pm a domov isla o 8pm. jedine bolo ze sme museli prist na druhy den aby jej mohli robit odber krvi po 24 hodinach po porode a este nejake prvo-dnove vysetrenia. to veru nezavidim tie sukromne poistky a este I tak musite platit a platit
@luba28 kamaratka isla po cisarskom na druhy den domov. ale vyskytli sa jej potom komplikacie tak potom museli chodit sestricky k nej a cistit ranu 😝
@sisaka ja som napísala svoju skúsenosť tu a ešte niečo aj v špitály je mamičkám aktívne robená pomoc a poučenie ohľadom kojenia a starostlivosti o novorodenca a mamičky ju aj využívajú a je to od sestričky zo skúsenosťami a na to určenými nerobia to ženské sestry ,nie od dievčata z ulice .....tieto laktačné poradkyne čo sú aj tu neviem kto platí a kto ich financuje a aké majú školy....
@sisaka ale to nie je o hádke ,ja sa nemám prečo hádať a som rada ,že už aj na slovensku mamičky začínajú ignorovať nemocnice ,kde fakt je to na prd a je tu aj problém ,že čo mesto to špitál a potom sa tak odvíjajú aj služby a dovolím si povedať posledný pôrod som mala pocit ,že mi fúkali až práškový cukor a to môžem porovnať spred 10 rokov a teraz ten pokrok ,či už pomoc prvorodičkám ohľadom dojčenia ,jedna sestrička neustále na odd.a chodila z izby do izby ...inak ak mi vieš povedať ,kde sú hospitalizované detičky ak je treba u vás ak nie na dojčeneckom odd.,kde sú izby rozdelené podľa diagnóz ak je to potrebné ,lebo tu už neprijmú mamičku na šestonedelie a dieťa na novorodennecké a nechce sa mi veriť ,že by u vás to tak bolo....
@aristka ako som pisala, tu to funguje inak. Napriklad v nasej nemocnici neexistuje nieco take ako predporodne, porodne, poporodne oddelenie. Si prijata na izbu, kde sa pripravujes na porod, kde porodis a kde si, az kym nejdes domov. Novorodenecke oddelenie neexistuje, vsetky novordeniatka su s mamickami na izbach. Kazda izba len jedna mamicka s dietatom + samozrejme je tam postel aj pre otecka, alebo nejaku blizku osobu. (Ja som rodila v inej nemocnici, starsej a tam su este niektore izby, kde su 2 zeny na poporodnu izbu) Novorodeniatka s problemami su na NICU - neonatal intensive care unit (novorodencka jednotka intenzivnej starostlivosti), tam su babatka tiez samostatne, v pripade potreby sa daju umiestnit 2, toto oddelenie je priamo vo vyssie spominam oddeleni, navstevnost je tu obmedzena na rodicov a maximalne jedneho rodinneho prislusnika v rovnakom case, taktiez su tam zvysene poziadavky na hygienu, navstevnici musia byt zdravi.a pod... Ak je dietatko prepustene domov a ma nejake problem, pre ktore sa musi vratit do nemocnice je prijate na toto oddelenie, podla zavaznosti problemu - ak je to velmi vazne, mame tu vysokospecializovane NICU v univerzitnej nemocnici. Nemoze sa stat, aby sa nejaky novorodenec ocitol na izbe s infekcnym batolatom a od neho sa nakazil. Nepripustne! Aj v detskej nemocnici su izby len pre jedneho pacienta, kde je sucastou aj postel pre rodica a vlastna kupelna, takze nakaza od ineho je velmi stazena ...
@sisaka ,ale to je aj na slovensku ,ak je to aj takto malinký drobec a prijme sa do špitála napr,žltačku nedajú na izbu z hnačkami ,tie izby sú delené podľa diagnóz ,ale aj keď personál dodržuje asepsu tá hrozba nozokomialky tam je a je to väčšie ako keby sa to doriešilo na novorodenenckom ...inak aj tu dávajú drobcov už od prvej noci ,jedine sekciám nie ,ale to je dané anestéziou či už celkovou alebo regionálnou ....

@wiky729 za komplikovanejsi cisarsky s poslednym synom som mala fakturu na 45-tisic, len s lokalnou anestezou. On na JIS-ke nebol. Musela som mat krvne transfuzie denne pocas styroch dni pobytu. ceny sa pohybuju podla nemocnice, podla statu. vsade je to ine @tova ma pravdu s tym obcianstvom, tam som sa mylila. plati len tolko, ze obcianstvo dietata nedava obcianstvo aj rodicovi. a ak nelegalneho rodica deportuju, dieta si nechavaju a odovzdava sa social services.
Prirodzeny porod som mala fakturu 13000 ak si dobre pamatam. Potom to islo este cez poistovne, to boli tie pociatocne faktury