icon

Pôrod v Amerike - skúsenosti

wiky729
6. dec 2013

Ahojte mamicky, mate niektora skusenosti s porodom v USA? Prisla som tu na prazdniy a neplanovane som tu otehotnela. Vsetci v USA mi radia, aby som porodila tu kvoli americkemu obcianstvu pre maleho a vsetci doma v SR mi zase radia, aby som prisla domov rodit, ze budem potrebovat pomoc po porode a tu v USA mam len priatela a 2 kamaratky, s ktorymi som tu pricestovala. Som z toho uz zmatena... ☹ ☹ ☹ .

verca99
10. dec 2013

A ked ide o tie tasky ty si sla spoloprazdnou domov a ja som extra dostala 50 plienok pampers flasku avent 2 cumliky deku mokre utierky a krem na dupku proti zapareninam mast na bradavky a. Odsavacku a ty si co dostala?

aristka
10. dec 2013

@verca99 len sa pozri na posťovací systéme na slovensku a v USA ,čo dievčatá píšu a j čo tam žijú ,na rozdieľ od toho na slovensku ,či mamička pracovala alebo nie ,to jest či odviedla tomuto štátu alebo nie dostane starostlivosť ...napíš ako je to v USa a mamičiek ,ktoré ešte nepracovali ..,ktoré nemajú poistku a do akého špitála sa dostane...potom môžem hovoriť o špitáloch b tt a nitre a tam šestonedelie pekne vymaľované ,postele čisté a aj sprchy upravené a čisté a v nitre aj pekne zrekonštruované a kto chce viac ,to jest internet na izbe a byť sám na izbe nech si to zapaltí a dovolí si to zapalatiť aj epidural ,kto na to má a mamička ,ktorá pracuje alebo aj manžel ,na to majú a nie sú ti tak horibilné sumy ...takže treba pozerať na to aj takto a doplň info ,čo tie čo nemajú v USA poistky .....inak buď rada ,že to máš ako máš ,lebo to čo my tu vidíme v tv napr.na animal planet bohužiaľ ja mám pocit ,že sa tam má dobré len horných 10 percent a zvyšok tam žijú ako u nás rómovia v osadách a neviem či aj tí nemajú momentálne lepšie bývanie....

aristka
10. dec 2013

@verca99 dostala som svoje dieťa a slušné chovanie a starostlivosť ,plus náš štát mi dal ako príspevok vyše 700 euro a tých balíkov pampersiek som za to mala niekoľko....

verca99
10. dec 2013

@aristka a mozem sa ta opytat kde si rodila v amerike? Lebo tema je skusenost s porodom v USA
Ak si rodila na slovensku tak sa nezapajaj do debaty :-!

aristka
10. dec 2013

@verca99 ja hovorím o slovensku a mám právo reagovať ak tu niekto píše hlúposti alebo nemá info a mám právo povedať si ohľadom toho svoj názor a zaujíma ma ako úžasne sa tam majú tie nepoistené mamičky ..takže si to začala tak mi odpovedz......a zadávateľka dala rodiť v USA alebo na slovensku v jej príspevku ...a inak rodila si na slovensku ,keď vieš ako to tu je...

verca99
10. dec 2013

@aristka tych 700 euro co si dostala tak si doplatila lieky pre seba neake vitaminy odsavacku urcite ti nieco prislo z nemocnice ze musis zaplatit za prve doktorske navstevy z babatkom si urcite doplacala

verca99
10. dec 2013

@aristka viem akoto vyera. V slovenskych nemocniciach staci vidiet televizne noviny a nemaju ani na naramky na rucky koli identifikacii musia pisat babatku na telicko

aristka
10. dec 2013

@verca99 za čo som mala doplácať odsávačka ma stála okolo 100 e ,kúpila som si kočík a bolo nedplácala som nič a naša pedina spravila prvú poradňu u nás doma do pár dní po pôrode a za dara ....plus 36 týždňou som dostavala trištvrte svojho platu ...nie nedoplácala som nič....jedine ak by som mala epidural alebo nadštandartku ,ale tá je zbytočná na izbe sme boli dve a bolo nám veselo a internet a tv mi nechýbal ....

aristka
10. dec 2013

@verca99 to si vtipná samozrejme ,že máme nárámky to tu bolo aj kedysi a na telíčko sa píše po skúsenosti susedov čechov ,kedy aj napriek náramkom sa im podarilo vymeniť detičky ...takže je to dvojití istota a hlavne u mamičiek ,ktoré rodili sekcoiu.....

verca99
10. dec 2013

@aristka to hovoris teraz ze ti to nechybalo ale teraz bud uprimna keby si maka moznost byt sama na izbe s telkou a z vymozenostami aby tebe bolo lahsie komfortnejsie.nebrala by si?a druha vec je ze ak mas deti chore a idesdo lekarne tak doplacas za lieky ja viem ze ano a tu nie o tom hovorim ze treba platit

verca99
10. dec 2013

@aristka myslis ze preco davaju tie rozne pridavky na deti a porodne lebo by taka mlada rodina nedala rady vyzit s 500 eur mesacne kt.samozrejme nieje zavisla od mamickya otecka

sisaka
10. dec 2013

@aristka
vsak som ti dala priklad Kanady, kde je bezplatna zdravotna starostlivost, tak si mohla porovnavat. Ale nech okolo seba kopes, kolko chces porovnavas neporovnatelne. Materialne a technicke vybavenie je na uplne inej urovni - polohovatelne postele su samozrejmostou, izby s vlastnou kupelnou tiez, vlozky, plienky (ziadne smejdy, normalne Huggies) su k dispozicii. Do nemocnice si nenosime pribory, toaletny papier, inkontinencne podlozky do postele, vlhcene obrusky na utieranie zadockov, jednorazove nohavicky.... mohla by som pokracovat, list je dost dlhy a nepresvedcis ma o opaku, kedze su tu cele temy o tom, co si brat do porodnice. V SK nemocniciach nie je zakladny zdravotnicky material, v nemocniciach nie je MYDLO!!!! Nechce sa mi temy citat, ale je toho fakt vela. U nas sa nedoplaca za epidural, ci pritomnost manzela pri porode, nikto ta nenuti behat po oddeleni bez nohaviciek, mozes si smelo dat vlastne nohavicky, bez toho aby si dostala hubovu (asi by sa tu pozerali na teba ako na exota, keby si si ich nedala). A male veci navyse? : Napr, u nas sestricky vo volnom case strikuju novorodencom ciapocky, takze si mozes vybrat z roznych vzorov a farieb, tu ciapocku ti nechavaju a toto uz fakt nie je o peniazoch, ale ludskom pristupe, ktory sa neda zaplatit ziadnou poistkou. Taktiez babatka tu nie su po porode kupane, len utrete, ak chces, aby ti okupali urobia tak v tvojej pritomnosti, babatka su vysetrovane vzdy v pritomnosti rodica, odber z paticky prebieha tiez priamo na izbe v pritomnosti rodica, donesu ti aj glukozu pre babatko, do ktorej si namocic prst a das babatku cucat, kym mu beru krv (zistene, ze to odburava stress 😀 ) K rodicke, partnerovi a babatku sa pristupuje s uctou a respektom. Od momentu, ako sa mi narodil syn bol v mojej, ci manzelovej pritomnosti, nebol bez nas ani na 5 min!!!!!Pred prepustenim sa ubezpecia, ze si zvladla techniku dojcenia, ze dietatko je spravne priputane v autosedacke a kopec inych malych detailov. Teraz ta potesim z porodnice som si nedoniesla NIC, ziaden darcek, nemocnice su tu statne, sukromne firmy si tu nemozu robit svoj biznis, ci reklamu - takze ziadne vzorky kremov, plienok, ci dokonca umeleho mlieka sa tu nedavaju. (to posledne je absolutne nepripustne, pretoze propagovat UM na ukor materskeho je tu zakazane). Ja som rodila aj na SLovensku, vedela som, ze to nebolo v poriadku a aj ked si odmyslim materialnu stranku, na to clovek rychlo zabudne, ten postoj lekarov, sestier nezabudnem do smrti - hrubost najvyssieho zrna, neucta k pacientke, odtrhnutie novorodenca od matky 😢 a podobne chutovky, ktore ma budu matat do konca zivota a po tom, co som v Kanade odrodila ako clovek o to viac ma mrzi,ze dcera nedostala taky start do zivota, na aky mala ako ludska bytost pravo. 😔 a kaslat na cele porodne, ktore som pri nej dostala, ten otrasny sposob ako prisla na tento svet a ako prezila svoje prve hodiny svojho zivota ziadne peniaze nevykupia. Ale proti gustu ziaden disputat - tebe sa asi pacia ziapuce sestricky (mozno sa ti nestalo, kedze si ako zamestnankyna tam mala urcite vyhody, taktiez typicke pre Slovensko), hrube zaobchadzanie s matkou, spravanie sa k nej ako k nesvojpravnej osobe, nerespektovanie jej nazorov, odtrhanie novorodencov od matiek, nedostatocna pomoc a podpora matky pri dojceni, umele drzanie matiek po porode v nemocnici, koli peniazom poistovne .... mohla by som este dlho pokracovat, ale zda sa, ze niektori ludia na tom nevidia nic zle ....

slavkath
10. dec 2013

ja som rodila v New Yorku dve deticky v 2010 a v 2012 a mam iba dobre skusenosti.

slavkath
10. dec 2013

@wiky729 ...ja som rodila 2 deti v usa v New Yorku a moj nazor je rodit v USA. Neviem kde sa nachadzas, lebo kazdy stat v usa ma iny system, ak potrebujes poradit ako je v NY poradim, budes urcite spokojna. Nerodila som na slovensku, nepoznam, ale z citania sa to neda porovnat.

verca99
10. dec 2013

@sisaka krasne si to napisala

verca99
10. dec 2013

@katieg85 ja mam dodnes od mesta ako sa vola poistenie lebo ja mam all kids

amiga
10. dec 2013

@tova
@verca99 Ženy, verte alebo neverte, my sme za môj pôrod doplácali, koľko som písala. Ale v porovnaní s vyčíslením celkovej sumy na faktúre, sme vlastne boli radi, že to bolo len "toľko". To sa nedá zovšeobecňovať, že keď vy ste nič neplatili, tak aj ostatní nebudú. Vy ste síce mali cisárske rezy, ale predpokladám, že po 2 dňoch vás pustili aj s deťmi domov. Môj prípad bol iný, mňa hospitalizovali na JIS, nadopovali liekmi, jednak na zastavenie pôrodu a ďalšie na rýchly vývin orgánov dieťaťa, v prípade predčasného narodenia. Prvé 3 dni som bola pripútaná na lôžku, nechodila som ani na záchod a mala som zavedenú vnútrožilovú výživu, max. mi dali ľad do úst. Za deň ma boli pozrieť 3 rôzni lekári, ktorí sa každý deň menili a trochu aj pochybujem o ich odborných znalostiach, keď sa nevedeli zhodnúť ani na tom, či ďalej udržiavať tehotenstvo alebo to ukončiť. A potom moje dieťa bolo 1 celý mesiac v nemocnici a je známe, že poisťovne nebudú platiť za pobyt len tak zo srandy, iba v nevyhnutných prípadoch, prečo si myslíte, že sa tak skoro ide domov? Určite bábätku robili aj špeciálne vyšetrenia, ktoré sú drahšie, než sa robí riadne donoseným deťom. A to som mala tiež súkromnú poistku, mesačne sme platili dosť peňazí, ale môžem čestne prehlásiť, že žiadnu nadštandartnú starostlivosť v nemocnici som nemala. Domov som išla s lacnými vložkami a plastovou odsávačkou mlieka, nič extra, ktorá určite nestála $800. Keďže dieťa ostávalo pre neho nič a potom pri jeho odchode mi dali jednu formulu Enfamilu, ktorú som ani nemohla používať, lebo mi nakázali kúpiť iné pre nedonosené deti. A ešte mi pribalili poloprázdne telové mlieko Johnsons, čo je najhoršia detská kozmetika, plná chémie a cumlíky také smiešne gumové priesvitné. A ani plienky mi nedali, asi ich za ten pobyt spotrebovali. Epidurálku alebo partnera na izbe nie každý využije, môj pôrod bol iný a ani nebol už čas na to, takže je to zbytočná služba, hoci zadarmo, na SK kto chce si za to priplatí. A nemám dobrú skúsnosť s laktačnou poradkyňou, v nemocnici mi dali na ňu kontakt, nikdy si nevedela nájsť čas, aby k nám prišla, moje dieťa bolo malé, slabé, aby dokázalo piť z prsníka a v nemocnici ho prikrmovali fľašou, takže sa nevedelo prisať, veľmi skoro po 2 mesiacoch som stratila mlieko, lebo som nestíhala odsávať, kŕmiť dieťa z fľaše a ešte sa sama starať o celú domácnosť, žiadnu pomoc som nemala a všade, kde trebalo odskočiť, musela som s 2 kg bábom. Môj manžel 16 hodín v práci.
Pridám ešte, že teraz máme v USA iné poistenie, mesačne platíme menej, ale je výhodnejšie... aj napriek tomu, pri každej návšteve lekára alebo za vyšetrenie platíme poplatok a v lekárni za každý recept, tak celkom zadarmo to nie je. A robili mi aj odbornejšie vyšetrenia, CT, MRI a tam platíme viac.

@tova Mňa nikdy v tehotenstve na prehliadke nevyšetrili z vnútra, zobrali moč, odvážili a zmerali tlak. A sono som mala iba jedno, v nejakom 5. mesiaci, kde nám dali vedieť aj pohlavie dieťaťa. Do nemocnice som prišla kvôli krvácaniu a začali mi aj kontrakcie, to už bolo neskoro, na 6 cm otvorená. Keby ma boli pozreli na prehliadke, ako je na tom krčok, mohli to zistiť včas a nariadiť kľudový režim.

verca99
10. dec 2013

@tova ahoj ja mam dodnes tu mestku poistku no nie ja ale jakubko. Teraz je to velmi komplikovane stimy poistkami mnanepitali ziadne papiereiba doklad o trvalom bydlisku a ze som tehotna ale terz to postupne beru lebo vela ludi to zneuziva takze neviem vies o tom nieco ? Mne tozatial funguje ake kamoska uz nema. Je tam limit nesmieszarabat viac ako 2000$ mesacne a ked ju robis tak od teba pytaju aj dane

verca99
10. dec 2013

@amiga nevie kde presne si rodila ale ja som mala vsetko zadarmo zalezi aj od poistky ja mam mestku a ta mi vsetko hradila a rodila som prirodzenou cestou a pri odchode ma nabalili riadne muselasom telefonovat muzikovi ze dones este jednu tasku🙂 v piatoksom porodila a v sobotu som bola doma.

verca99
10. dec 2013

@amiga mna vysetrovali z vnutra ale myslim ze to bolo az od siesteho mesiaca a brali moc vazili odmeral brusko tlak zmeral stale pocuval ci babatju bije srdiecko a sono som mala u lekara. V 5 ,8,a 12 tyzdni potom na urcenie pohlavia v 20 a vsetko brali mi krv na tehotensku cukrovku mala som test na downow syndrom a v 8mesiaxi mi bral vyter z pochvy na neaku bakteriu ze keby som ju mala a dieta by sa tlacilo von tak by ju mohlo dostat tak v tom pripade su podavane antibiotika tesne pred p po rodom a to tak vssetko

mariuskaa
11. dec 2013

mna vysetrovali in/out mala som velmi dobru tehotensku starostlivost, porod bol fajn. Izba uplne super - apartment s vlastnou kupelkou, epiduralka, kolko ludi chcem tolko mozem mat pri porode. to vsetko samozrejmost. Tiez dali vsetko plnu tasku similac mlieka... flasky, huggies,...oblecenie...
@sisaka to je pekne, ze podporuju u vas dojcenie pred Umelym.. Tu nie! Tu by som povedala naopak. Ked som im nepovedala v porodnici, ze chcem len materske mlieko davat, davali by pocas noci ... UM.
Mam drahu poistku ale zda sa mi ze som doplacala (copay sa to vola) $300.
(pocas tehotenstva, kazde jedno vysetrenie copay $30)

verca99
11. dec 2013

@amiga neverim ze si tolko platila z poistkou podla mna si vymyslas moj bratranec mal rakovinu vyliecil sa z nej konkretne kolena a platil 100 000$ podla mna ta sorry za vyraz. Ale riadne oje..li

verca99
11. dec 2013

@wiky729 vybav si mestku poistku a povedz ze nepracujes len tvoj priatel a ked savmestite do 2000$ do mesiaca tak mas vsetko zadarmo a povedz ze nemas viza a hotovo

luciask
11. dec 2013

@verca99 prepac, ale klamat, aby si ziskala benefit od statu- to je ozaj typicke pre nasincov, viem pochopit, ked ide ozaj o socialny pripad, ale klamat kvoli poistke je pre vacsinu obyvatelov neprijatelne.

briketa
11. dec 2013

Nasa mestska statna nemocnica a porodnica kde som rodila, zvonka a zvnutra. zase az tak zle to tu nie je ako ukazuju na Animal planet, neviem kto to tu spominal ako ukazku zivotneho stylu v usa, ale dobre som sa zasmiala. Ano aj tu prezentuju mnohe zdroje Slovensko ako krajinu Ciganov na vozoch.

verca99
11. dec 2013

@luciask a kto tu klame my sme tu nelegane a ja naozaj nepracujem a priatel ma 800$ na tyzden tak neviem preco matak hnusne obvinujes ked nevies o mne nic a ze skadial mas tu info ako mame my taksom napisala

luciask
11. dec 2013

@verca99 na to ci sa kvalifikujes na poistku sa rata household income a sama tvrdis ze priatel ma prijem $800 na tyzden x 4 tyzdne do mesiaca je $3200 na mesiac, takze podla toho co spominas, by ste sa na tu poistku nemali prihlasovat, kedze vas prijem prevysuje maximalnu sumu, ktoru si udavala- ja som si nic nevymyslala, len ty si niekomu odporucala klamat kvoli tomu, aby ziskali poistku.

verca99
11. dec 2013

@luciask ano to je prijem za mesiac bez dane a odpocitava sa este byvani za kt.platime 800$

verca99
11. dec 2013

@briketa ja som mala tiez taku izbu

katieg85
11. dec 2013

@verca99 o joj tak to ja uz neviem jak sa volala.rodila som aj na slovensku a ked mam porovnat usa a sk tak radcej idem do usa rodit,je tam strasne dobra starostlivost a finacne ta to vyjde viac na sk.tam hned od zaciatku ti lekar robi vysledky hoc jake,co ti chyba a da ti recept na vitaminy ktore ani neplatis co na sk ked sa doktora nespitas co ti chyba tak ti to ani nepovie a doplnky vitaminove si uz vyberes sama jake chces z plnym poplatkom.no je proste toho vela.a este keby si chcela odyst na slovensko do pol roka dietata tu mozes vybavit aj porodne ktore je nejak do 800e.na obcianstvo cakas 2 tyzdne a na rodny list 3 mesiace az potom pridavky.takze keby si sa chystala, 🙂 tak dat uz do predu rodicom vybavit rodny list.