Pôrod v Břeclave
Milé mamičky a cakatelky, kedže nemám odvahu rodiť v Bratislave, uvazujem nad pôrodom v Breclavi. Mám o tejto porodnici sprostredkovane pozitívne informácie, ale nepoznám nikoho kto by tam rodil alebo to mal v pláne. Na konikovi som tiež nenašla žiadne info. Budem rada ak sa od vás dozviem podrobnejšie informácie. Chystám sa tam osobne až začiatkom júla.
Ano, maju to tak aj na stranke napisane, ze staci zazvonit u hlavnej sestry 🙂 a mam to odskusane, nebol ziaden problem, hned sa nam ochotne venovali 🙂 na mna ta porodnica spravila fakt dojem, taky klud, pohoda, velmi utulne prostredie a hlavne mily personal! Od vratnicky, cez sestricku az po hlavnu sestru, ktora nas sprevadzala 🙂
@stastnamimi ahoj, ja som sa chcela spytat, kedze si tam nedavno rodila, ze ako sa aktualne pohybuju ceny. Rodila si prirodzene ci sekciou? Tie poradne si asi absolvovala dve? Netreba sa na ne objednat, proste pridem, ze tam chcem rodit a je to? A teda ako bolo pisane inde, zapocita sa to do vyslednej sumy za porod? Co sa tyka papierovaciek okolo rodneho listu, vybavili ste to este v nemocnici? Vraj by sa to malo dat, ze rodny list vybavit v ramci toho pobytu tam - teda za asistencie otecka. 🙂
@martinaaav ahoj, ja ti odpoviem ak mozem 🙂
na poradne sa neobjednava, proste tam prides na osmu a povies, ze si prisla na prenatalnu poradnu, alebo tam ani na poradne nemusis chodit, cena sa ti zapocita do vyslednej faktury, mozes poradnu absolvovat aj na slovensku a potom ked ta chyti porod tam tam prides alebo v den, ked mas urceny termin porodu...rodny list vybavis pocas pobytu na sestonedeli, my sme tam boli kratko, tak sme tamnechali len papiere a poslali nam rodny list, ani som sa nestretla s pani z matriky, lebo nas nezastihla.
@lin123 dakujem za odpoved lin123, a cenovo to ako vychadza vies mi napisat? ja som tam totiz bola uz na tom "sedeni" co robia raz za mesiac, tie ceny sa hybu, tak ma zaujima, ze aky je aktualny stav, resp. ako to vyjde, kedze na SK to cele tusim aj tak nepreplatia... ty uz mas refundaciu z poistovne naspat? bola si tiez spokojna so vsetkym okolo porodu?
@martinaaav tak ako pisala @lin123
Ja som rodila prirodzene, boli sme o jeden deň dlhsie lebo maly mal zltacku + nejake extra vyšetrenia nám robili a konecna suma bola 1030. Poisťovňa nám do 2 tyzfnov preplatila nejakych 970 e. Rodny list nam dosiel domov cesky,no na Slovenský cakame do teraz a to už bude mať maly 3 mesiace...
Inak Breclav odporucam,pojdem tam rodit znova.
@martinaaav max.spokojna hlavne co sa tyka takej ludskosti, informovanosti, respekotvania mojich priani a tiez ohlad na sukromie, intimitu, dostojnost...cakame na slovensky rodny list a tak nemozem nic vybavit ani refundaciu. Platili sme 1050eur. Mala som sekciu a je to suma za mna a maleho.
@stastnamimi podarilo sa vam poziadat o refundaciu aj bez slovenskeho rodneho listu?
@stastnamimi v ziadosti treba vyplnit slovenske rod. cislo a to bez rodneho listu nemame...poradis ako sa vam to podarilo vybavit?
@stastnamimi dakujem za odpoved, to je super, ze tolko preplatili, mozem vediet aj poistovnu? ten rodny list tolko trva? tieto nase urady :( aby si stihla poziadat o prispevok (to je do pol roka)
@lin123 dakujem tiez za odpoved, sekcia sa vyvinula v procese ci bola planovana? bola si v celkovej ci tej polovicnej, ako bolo s prilozenim po sekcii?
@lin123 no to už si nepamätám či chceli rodne číslo, akú máš poisťovňu? Ja mam union a fakt veľmi rychlo to vybavili len ta matrika ma stve že niesu schopní jeden papier vybavit,rodila som 28eho maja,a ešte som nedostala od statu ani cent lebo nič neviem vybavit bez slov. rod. listu...
@martinaaav ja mám union,snáď už cimskor dojde lebo už má hnevaju,ani nikam nemozme ist s malym za hranice ani nič vybavit :(
Maju na to 3 mesiace a vraj na čele slovensko su len 3 uradnicky a rocne maju 10 tisic ziadosti.
@stastnamimi aha, tak to bude tou poistovnou, ja mam vseobecnu a bez rod.cisla nemozem podat ziadost..je to na naervy bez.rodneho listu.
@lin123 my sme posielali kopiu rodneho listu,to im stacilo
@lin123 ahoj Lin, pozeram tu ziadost co som nasla tu ... https://www.vszp.sk/poistenci/zdravotna-starost..., nema tam byt tvoje RC? ved poskytli zdravotnu starostlivost tebe... i ked nasledne i babetku. Oni ti potvrdili, ze potrebuju aj RC dietata?
@stastnamimi to je des, skus a im pripomenut, lebo v tomto letnom mode maju urady cas.... :( este otazka - ty si tam absolvovala dve poradne - 39 tt + 40 tt?
@martinaaav no asi tam zavolám lebo už to trvá dlho.
No ja som tam bola v 39tt,a v 40tt a deň po termine som porodila,ale keď prenasas tak každý druhý deň sa chodí
@martinaaav sekcia akutna, nakolko porod nepostupoval a mala som spinal. Neprikladaju na prsnik po sekcii s odovodnenim, ze nemozu zasahovat do operaneho pola. Prveho syna som mala tiez sekciou na kramaroch a tam to bola samozrejmost, ze mi ho prilozili...urcite sa to da, odporucam este vopred si toto s nimi vydiskutovat a dohodnut sa, ja som o tom nevedela...a rodne cislo dietata, nakolko sa vypisu dve zaidosti , jedan za mna ako ziadost za starostlivost o mna a zvlast ziadost za babo...aj fakturu v breclavi vystavuju zvlast...jeden pan v poistovni mi poradil dat vsetko na jednu ziadost len s mojim rod.cislom..ale napriek tomu to nepreslo.
@lin123 ahoj, som sa chcela spytat, ze pri lekaroch to ako funguje, kedze predpokladam, ze bez slov.rodneho listu ani kartu poistenca nevystavia, funguje to na nejakom dokladovani ziadosti? a co sa tyka tej refundacie, tak min. za seba si nepodala zvlast a za maleho az ked bude RL, to by ti mohlo urychlit tie peniaze, ci?
@stastnamimi ahoj, chcela som vediet, ze ci ti robili aj usg na poradniach v Breclavi, kedze tu na SK sa nerobi pri kazdej poradni a nevies nahodou, ze ked absolvujes tie poradne tam, netreba ich absolvovat aj na sk, ci? Prepac, ak sa javia otazky ako blbe, ale tento slovensky system poradni v nemocnici kde planujes rodit mi pride uplne scestny.... :( nechapem preco vlastne nemozes chodit ku vlastnemu gynekologovi dokonca ( jediny vyznam vidim v pripade zazmluvneneho porodnika, inak chodis vlastne vzdy k niekomu inemu), a preto sa pytam, ze ci vlastne existuje nejaka "povinnost" absolvovat vsetky poradne na SK, pre pripad, ze sa to vyvinie tak, ze musis porodit na SK. Dakujem vopred.
@martinaaav mne v breclave povedali že nemusím k ním chodiť do piradne,že ak sa cien dohodnúť so svojím gynekológom tak mozem k nemu chodiť a tam prist iba porodit,moj dr. s tym problém nemal tak som chodila k nemu, akurat v 39tt av 40tt som už bola v breclave na poradni ale len aby poznali môj zdravotný stav keďže mám iné zdravotné problémy.
Ultrazvuk mi robili keď som tan bola prvý krát v 39tt aby zistili aké veľké je babo,to mi aj zmenili termín pôrodu o 2 dni podľa usg z 12tt co som mala údaje v knižke zapísané.potom už mi dávali iba tie pasyna ozvy ana kontrakcie.podľa mňa keď sa dohodnes so svojím gyn tak môžeš k nemu chodiť do konca.
@martinaaav za seba som podala a bolo mi poradene, daj na jednu ziadost aj za maleho. Ale nepreslo to napokon. Nakolko ale musim do troch mesiacoch podat ziadost, tak som sa rozhodla ju podat aj tak a ze dodatocne poslem udaje.
@martinaaav a pri lekaroch mas na mysli ako je to u pediatra? Zatial ide vsetko na moje meno cez moju poistovnu alebo cez starsieho syna, na jeho meno.
@lin123 ahoj, ano to som myslela, dakujem za odpoved. Pediater s tym teda nema problem a ani poistovna.
Tak sa nam to podarilo a porodili sme v Breclavi. Mam odtial dobre skusenosti. Porodna asistentka bola velmi mila, snazila sa robit vsetko pre to, aby mi pomohla a aby som sa citila dobre, respektovala moje poziadavky, lekarka takisto, napr. nastrih hradze som nechcela a hned mi na to povedali, ze oni to tam nerobia rutinne a ani mi ho nespravili. Tiez ked mi neodtiekla voda a PO navrhovala prepichnut, chcela som este pockat, ci sa nespusti sama, tak pockali. Jedine, co nevyslo, dotepanie pupocnikovej krvi. Aj boli ochotni to respektovat, len ked uz prislo na vec, sa asi pozabudli a manzel tiez. Ale bola tam mamicka, ktorej manzel sa zdohadal a ked sa chystali prestrihnut, vravel, ze nech ho nechaju dotepat a bez problemov to respektovali. Inak so mnou riadne komunikovali, vsetko mi vysvetlili, ako som na to, co chcu spravit.
Na sestonedeli vacsina sestriciek uzasne mile, velmi mi pomohli, ked som mala problem s naliatymi prsiami. Takze na par vynimiek personal mily a ochotny. Priestory pekne, navstevy skoro vzdy povolene, jedine, co bolo minus strava, ale s mojim poporodnym apetitom som zjedla vsetko. 🙂
Ak by som sla este rodit, tak tam rada pojdem znova. 🙂
@bestinka Bola som na klasickej izbe. Izby su pre 2 mamicky a su dost velke, 2 izby maju spolocnu sprchu a zachod. Ja som bola uplne spokojna, v BA by som to mala ako plateny nadstandard. 🙂
Pre Teba: doklady, matersku knizku, sobasny list, prehlasenie o volbe mena, co maju na stranke, nam to dali tam, ale mala som este v pohode cas to vyplnit 🙂, urcite toaletny papier, na zaciatku Ti daju vlozky a podlozku, potom nedoplnaju, my sme si ale vypytali a dali nam, len vraveli, ze je lepsie mat vlastne, nemocnicnych nocnych kosiel maju malo, takze su radi, ked maminky nosia svoje, co je asi aj samozrejme.
Pre babo: plienky, tam davaju len latkove, kym sa babo prvykrat nevycika, potom mas vlastne, su tam kosielky pre babo, len su to tie stare klasicke, co z mojej malej vzdy padali, nechapem, ako to kedysi deti nosili, tak nam manzel potom doniesol z domu bodicka pre malu, ak chces, tak krem na zadocek, tam ho nedavaju, mala vzorka je v reklamnom kufriku, ktory dostanes ako darcek, ostatne Ti daju.
Inak standardne veci, co aj do inej porodnice. Este mi napadlo nejake ovocie a zeleninu 🙂, to Ti ale mozu priniest, lebo ta strava je tam fakt onicom, ziadne vitaminy. :(
@bestinka Neviem, ci nemyslis porodnu izbu. Tu sme chceli aj my nadstandard, ale v den mojho porodu bol naval rodiciek, nadstandard bol obsadeny a este som cakala, kym sa uvolni nejaka porodna izba. V nadstandarde na sestonedeli to neviem ako funguje s prespanim manzela.
Mojou PO bola pani Hanka Janotova, bola vyborna, spravala sa velmi milo, ochotne, respektovala nase poziadavky. Ale ktora doktorka ma rodila, netusim, lebo v tych bolestiach som nevnimala, kto tam je, ale bolo tam viac ludi, zo 4. 🙂 Prijimala ma ale ina lekarka, taka mlada Slovenka, tiez velmi mila.
To je Tvoje prve babo?

Ja som tam volala a dohodla sa na obhliadke, maju to aj na stranke, ze sa to da aj s tel.cislom. Najlepsie je v ten den rano zavolat, my sme prisli medzi 15-16 poobede. Porodna asistentka mi vsetko ukazala a dopodrobna porozpravala, bola velmi mila.