Pôrod v Břeclave
Milé mamičky a cakatelky, kedže nemám odvahu rodiť v Bratislave, uvazujem nad pôrodom v Breclavi. Mám o tejto porodnici sprostredkovane pozitívne informácie, ale nepoznám nikoho kto by tam rodil alebo to mal v pláne. Na konikovi som tiež nenašla žiadne info. Budem rada ak sa od vás dozviem podrobnejšie informácie. Chystám sa tam osobne až začiatkom júla.
No, baby... ja som tam rodila este v juni, na poradne som chodila svojmu gynekológovi, do Breclavi som prisla az ráno v deň pôrodu s kontrakciami. Pôrod na parádu, nemám čo vytknúť. Celý pobyt úplne skvelý, až na tú stravu, ale s tym oni nevedia nič spraviť. Dokonca sa nám sestrička za to ospravedlnila. Vložky nám dali, koľko bolo treba, toaletak bol ako kedy. Podložky sme tiež dostali, aj nočné košele. Každý deň doniesli zavinovacky a košieľky s plienkami (látkové) pre deti. Sestričky chodili aj v noci, ak bol problém.
Celý porod aj s pobytom ma vysiel 742 +28 eur. Na refundaciu momentálne čakám. Vybavila som ju bez rodného listu, žiadosti boli dve - jedna na moje meno, druhá na meno syna. Akurát bolo treba doložiť faktúry, doklady o zaplatení a prepúšťacie správy. Mali problém s jednou faktúrou z FN Brno, ale napísala som tam a bez problémov mi vyšli v ústrety.
Rodny list prišiel tento pondelok, ale rodičovský príspevok aj prídavok na dieťa som vybavila už na začiatku júla iba s českým rodným listom, slovenský som teraz len dolozila. Len teda príspevok pri narodení sa neda vybaviť, lebo tam treba potvrdenie z matriky. Takže tak za mna
Ozaj, ak myslíte takú tmavovlásku Slovenku, tá mi asistovala pri pôrode a teda nemôžem povedať jedno zle slovo. Inak je tam kopec Slovákov z personálu
@lin123 vszp. ono minulý týždeň som posielala ešte nejaké veci na dolozenie, tak som zvedavá, čo si zasa vymyslia. v podstate som len vypisala dve žiadosti o refundaciu, pridala faktúry a doklady o zaplatení. fakturu z Brna chceli rozpisat úkony - napísala som mail do Brna a v pohode mi to poslali. A ešte im chýbali prepúšťacie správy. tak som zvedava
@lebera ono treba rozlišovať štáty. slovenské príspevky sa viažu na slovenských občanov, české na českých. a ako slovenskému občanovi ti sú české razitka nanič. Ale s tym príspevkom nie je problém, oni to z osobitnej matriky pošlú rovno s rodným listom, len treba tie tri mesiace počkať
@majusqwa V ziadosti o prispevok je aj otazka, ci ste ziadali o prispevok v inom state, takze ta moznost tam asi je. A prispevok vlastne ziadam ja ako matka, nie dieta, oni len chcu potvrdit z matriky, ci sa ozaj narodilo, a v podstate dieta ma slovenske obcianstvo, aj ked este nema slovensky rodny list. Tak to chapem ja. Tak mi to len napadlo, ze ci by sa nedalo uz v porodnici dat potvrdit matrikarkou ziadost a tym padom by to bolo skor. 🙂 Mne je to ale vlastne uplne jedno, to bol len napad. 🙂
Chcem sa Ta ale spytat, ci si do poistovne k prihlaske poistenca dokladala aj potvrdenie o trvalom pobyte. Lebo mne tak povedala pani z poistovne, kedze este mala nema rodne cislo.
@lebera no, to som chcela napisat, aby sa tu zasa do mna niekto nepustil :P s tym ziadanim v inych štátoch - mozes, ak tam pracuješ tuším minimalne rok. napr. švagor pracuje v CR, aj všetky príspevky majú odtiaľ. to je ale iná vec. ak obaja rodicia pracuju na SVK, nárok maju len na slovenske davky.
No to je dobra blbost, nie? Lebo teda ja som syna oficiálne nemohla prihlasit na trvaly pobyt kym nemal slovensky rodny list. Lebo tam treba taky papier - oznámenie o narodení, ktory posiela matrika, osobitná. Takze syn tri mesiace pre Slovensko neexistoval. Teta ho mala poznaceneho, ale bývame oficiálne na dedine, tak tam každý pozná každého. Až keď som dolozila slovenský rodný list, dostala som potvrdenie o trvalom pobyte.
Keď som vybavovala kartičku, dala som len svoj OP a kópiu českého RL. Oni poslali kartičku s nahodne vygenerovanym cislom, teraz pošlú druhu s riadnym rodným číslom.
Ono najvacsi problém vidím v tom, že uradnicky absolutne netušia, čo treba. Čo sa teda divím
@janulienka1122 podarilo sa ti prosím vykseftovat tie predporodne kontroly V nejakej našej pôrodnici ako si plánovala? Teda že si sa tvárila že ideš U nich rodiť A potom šup Breclav?
@antamauru ano, oni to tu vobec neriesia, ked tam budes chodit do poradne, nezavazuje ta to, ze tam aj musis rodit 🙂 hlavne, ak nemas zazmluvneneho porodnika, tak je tam zakazdym iny lerkar a myslis, ze to tam niekto sleduje? 🙂. Im je to uplne jedno. A dalsia vec, ty si kludne mozes vybrat porodnicu, kde chces rodit, no v pripade nejakej komplikacie, nedajboze ze by musel niekto volat sanitku, tak v trakom pripade je uplne jedno, kde chce zena rodit, aj tak ju odvezu do nasjblizsej porodnice 🙂. Takze pokial neodovzdas tehotensku knizku, stale sa mozes slobodne rozhodnut, nakolko stat sa moze vselico 🙂 mne Breclav nakoniec nevysiel, na konci tehu som mala problemy s vysokym tlakom a hospitalizovali ma :( ale tak taky bol plan, v pripade komplikacii som bola rozhodnuta nespekulovat a hlavne neohrozovat mna alebo babatko 🙂 rodila som v Ruzinove a nemozem povedat jedine krive slovo 🙂 mala som krasny porod, uzasny zazitok 🙂 drzim palce, aby ti vsetko dopadlo, ako si zelas, ale hlavne, aby si ty a dietatko boli v poriadku 🙂. To je najdolezitejsie 🙂 ak by si chcela, uverejnila som svoj porodny pribeh tu na konikovi na fore "porodne pribehy" 🙂 mozno ta bude inspirovat ;) drzim palce 🙂
@janulienka1122 ďakujem veľmi pekne za rady, idem prečítať tvoj príbeh A samozrejme gratulujem K bábätku 😉
nedavno sme odrodili v breclave personal super snazili sa manzelke vyhoviet skazdou poziadavkou pokial by to dieta neohrozilo.dokonca si mohla hodinku polezat vo vani v teplej vode len aby to zmiernilo bolesti pri kontrakciach.porod trval 4h a zena to zvladla statocne bez epiduralky.
@antamauru dakujem pekne 🙂
ahojte, vedeli by ste mi napisat ako dlho trvalo kym ste porodili od momentu kedy sa vam porod zacal?
My zvazujeme Breclav, ale mame to tak 1.15-1.30 hod cesty a manzel sa boji, ze mu porodim v aute, aj ked ho ubezpecujem, ze to tak rychlo urcite nebude 🙂 na 100 percent to ale neviem, som prvorodicka
Ak ste nahodou predsa len rodili v Bratislave aj napriek planom v Breclavi, co bol dovod, ake komplikacie? Vopred dakujem
@vladkaolejar ja som z BA a stihli sme to uplne v pohode. Okolo pol siedmej rano som zacitila prve kontrakcie, este som cakala nejake tri hodky, ci to nie su poslickovia iba a neprejde to, ale opakovali sa kazdych 20 minut. Zrovna v ten den som mala ist na poradnu, tak som tam sla, nech ma pre istotu kuknu, sla som na monitor, to uz boli kontrakcie kazdych 10 minut. Doktorka na poradni zrovna nebola a sestricka, ze mam ist na prijem. Tak som sla domov, zavolala do Breclavi, ze tam teda idem. Po jedenastej sme vyrazili, o dvanastej sme tam boli. To boli kontrakcie tak po sest minut. Uz ma tam cakala doktorka medzi dverami, ze videla bratislavske auto 😊 do tej tretej sa to este tak rozbiehalo, potom som si dala supnut epiduralku a o pred siestoj vecer bol krpec na svete 😊
Mna od toho vela ludi odhovaralo, ze porodim po ceste a tak, ale som rada, ze som sa nenechala zneistit a sla som tam. Som si hovorila, ze ak budem mat taky rychly porod, ze porodim v aute, tak super 😂 a ze radsej v aute, ako na Antolskej alebo Kramaroch...
Pred siestou 😊
My sme to tiez stihli v pohode. Kontrakcie sa zacali rano o pol piatej, este som cakala, ci to neprejde, z BA sme vyrazali okolo osmej rano, ked som mala kontrakcie kazdych 5-7 minut, ale boli este znesitelne, vedela som , ze do porodu to este potrva. V aute sa bolest stupnovala, ale intervaly predlzovali a po 45 minutach po prichode sa stratili. Obavala som sa, ze ma poslu domov, ale bola som na 3-4cm, tak si ma nechali. Porodila som nakoniec po 3 hodinach o 12.44. Myslim, ze si to zena musi zvazit a vediet nejak vycitit, kedy ist do porodnice. Riziko, ze nestihne, je tam stale. Nam sa este stalo cestou spat z porodnice, ze sa stala nehoda opacnym smerom (cize do Breclavi), dost velka, prevrateny kamion, a auta stali (ktovie ako dlho). A na dialnici sa neda otocit a vratit spat do BA. Ja som skor rozmyslala pozitivne a velmi chcela a verila, ze sa to podari. 🙂
ja som sa pre istotu pytala este aj mamy, lebo som pocula aj take, ze porod trva priblizne podobne z pokolenia na pokolenie :D a jej to trvalo pri mne prvej cca 6 hodin od prvej kontrakice a pri bratovi ako druhorodenom 4hodky... tak neviem co je na tom pravda
@vladkaolejar tak to ja netusim, maminu uz nemam, takze som sa nemohla opytat. Ja som si proste povedala, ze to stihnem 😊 ale zas, keby mi praskla voda a bola by nejaka zafarbena, alebo by sa mi nieco nezdalo, tak by som sla do najblizsej porodnice, tu cestu by som neriskovala. Cele tehotenstvo som samu seba presviedcala, ze to bude v pohode a ze tam proste pojdem, tak ma to telo nejako posluchlo.
@lin123 dnes nam tam na kurze hovorili, ze ani na nadstandarde nemoze, iba v ramci navstevnych hodin (od 2 do 7 vecer).
@modry_mesiac tak toje skoda zmenili to
Ja som rodila v Břeclavi a musím napísať, že som mala pozitívnu skúsenosť. Výborný prístup asistentiek, nechali nás s priateľom prežívať pôrodné bolesti osamote, avšak v určitých fázach, keď vedeli, že by mi mohli nejakým spôsobom uľaviť (vaňa, masáž, vrecko s horúcimi kôstkami a pod.) prišli a navrhli mi, či to chcem. Samozrejme v určitých časových intervaloch ma vyšetrovali a monitorovali. Mňa rodila primárka Bambasová, ktorá bola nesmierne ľudská a vďaka nej som dlhý pôrod zvládla. Vedela ma ukľudniť a zároveň povzbudiť. Samotná nemocnica, myslím priestory, dobré. Na izbe sme boli dve a izba bola veľká, takže kopec priestoru aj pre návštevy. Páčilo sa mi, že sme si bábatká kúpali sami na izbe. Ďalšia vec, že vás hneď po prijatí dajú na pôrodnú sálu, kde ste s priateľom v kľude a nepočujete iné ženy, ako napr. inde na vzdychárni. Máte tam pomôcky, ako napr. fit loptu, rebriny. Taktiež sestričky vedeli pomôcť a poradiť pri kojení. Boli veľmi ochotné.
Čo sa týka financií, požiadala som o refundáciu nákladov poisťovňu a bola mi preplatená takmer celá suma (okrem 12€), čo som nečakala.
Takže Břeclav jednoznačne odporúčam a verím, že aj druhé bábatko sa mi podarí odrodiť tam.
Ja som cestovala do Břeclavi 1 hod. a 20 min. a v pohode sme to stihli, šla som, keď som mala kontrakcie každých 8 minút. Čo sa týka návštevných hodín, síce píšu od drhuej poobede, ale bežne tam boli návštevy už od jedenástej a neboli vyhodení. Takže ani toho sa nemusíte báť.
@evarakovska chodievala si tam aj pred porodom na kontrolu alebo tam mozem dojst clovek aj bez akejkolvek predoslej navstevy ?
Nechodila, nie je to potrebné. Na kontroly som chodila do Trnavy, ale rodiť som šla do Břeclavi. Nevyžadujú kontroly, stačí prísť a odrodiť 🙂

@lebera
@bestinka
ak sa ti podari mat nadstandard nasestonedeli, tak tamv pohode moze byt aj manzel s vami stale