Pôrod v Hainburgu
Ahojte,chcem sa dozvediet niečo o porode v Hainburgu. Ak ste tam niektora rodila dajte vedieť 🙂 . Vopred vam dakujem 😉
@lula313 aku si mala, mna napriklad vobec nejak neorganizovala,do poloh, iba povedala,ze,sa,mam dat ako najlepsie vyhovuje,mne a,dalej to uz vobec neriesila, no co sa tyka bondingu snažili sa,aj u mna zobrat malu skor, len sala tak som sa im dvakrát povedala ze teraz saje, nech pridu neskor, a po hodine od narodenia ju zvážili, odmerali a potom hned vratili, ale pri prvom by som tiez nevedela az tak ze co a,ako, ale to som mala evu bauer zaplatenu, cize syna sme mali dlho asi aj tri-styri hodiny az potom ho odmerali, vážili. Vtedy ale bolo malo pôrodov, teraz pri dcere neskutocne plno, ako na,námestí tam bolo rusno.
@dulkagabulka v com inak? Podľa mna je to diskutabilné a veľmi závisí na tom, na koho narazíš, ale verim tomu, že určite taká Sebikova by odviedla lepsie porod ako taká PA Gertraud.. ale samozrejme, nebudem ich tu blamovat, podaj by sa slovenské štátne nemocnice aspoň z časti priblížili tým rakúskym..
@chrummka ja som mala práve Gertraud a bonding bol určite do polhodiny, sup sup odmerať, sup sa ist vycikat, sup sa ist naobedovat s sup na rodinnú izbu, ako píšeš, tlačila má do mne neprirodzenej polohy, ale jasne, ako prvorodička si v takom štádiu, že nevieš, druhý porod bude určite iný, viac podľa mna a možno už aj s inou PA😊 ale ako píšem, je to o ľuďoch, kto ti sadne, ale určite som tým nechcela povedat, že Hainburg je zlý. Z porodu traumu nemam a dokonca sa nebojím ist rodit ďalšie dieta a to účel splnilo😊 ale aj koch naozaj siel dopredu a veľmi sa tam snažia, keby nemam e-card a porod v AT “zadarmo”, určite by to bola pre mna vážna dilema😊
@lula313
V Kochu môžeš rodiť iba na kresle /poloha v stoji nehrozí/, skúsenosť jednej ženy spred pár dní, že ani na boku na tom kresle rodiť nemohla, lebo MUDr. povedala, že ona takto dieťa nevie chytiť a doslova ju prinútila lahnúť na chrbát, urobila nástrih proti nesúhlasu ženy /pôrod nebol komplikovaný/ dieťa tiež berú, odutá sestrička prinesie dieťa naspät zavinuté v zavinovačke a odmietea ho dať do kontaktu koža na kožu, lebo ONA chce, aby sa zohrialo v zavinovačke, povinne dostatneš oxytocín, dokonca ti to všetko dajú dopredu podpísať už pred dopredu, že súhlasíš.
Možno sa tam dá , pri troche šťastia porodiť lepšie pri niektorých osobách.
Podľa mojich skúseností a pozorovaní používajú iné postupy hlavne ak sa pôrod skomplikuje.
@dulkagabulka mna PA doslova donútila tlacit v polohe, ktorú som nechcela-vzdy keď som sa dala do mojej, tak že nie, musím na bok a držať si nohu hore.. Cvičila som s aniballom, chcela som v inej polohe a tlacit ako som trénovala s aniballom(do ktorej polohy som sa aj tak nakoniec dala a mala bola na dve kontrakcie vonku) a pri tlačení mi povedala, že nemam dychat, ale tlacit, čiže potom som dávala ako ona chcela, na boku, s nohou zdvihnutou po 23 hodinách kontrakcii, kedy mi nezabrala epidurálka a ešte som sa polhodinu trápila tlačením v tej jej polohe.. a oxytocín som dostala, lebo mi nepostupoval porod a mala bola vysoko(s týmto som ale súhlasila, lebo mám autoimunitne ochorenie čriev a mala som aj krce v bruchu, takze som to chcela mat za sebou). Uvedomujem si svoj podiel viny, že som si mala ist svoje, preto píšem, že závisí od PA.
Čo sa týka bondingu, tak naschval som si pozrela telefon, že koľko tak mohol trvať, lebo mužovi som dala telefon, nech ju ide fotit, ako ju obliekala. Narodila sa 10:23 a 10:42 už podľa casu bola umyta, zvažená, prebalena, oblečená do prvej vrstvy. A o 5 minut už bola zabalená, ale inak to si až teraz uvedomujem, že koža na kožu potom mohla byt realne len do 15 minut.😞
@chrummka tak ja som bola jediná, čo rodila. Večerná smena si aj tak užila, lebo epi nula bodov a ja totálne krce a hocičo mi dat od bolesti nemohli kvôli autoimunitnej chorobe. Ale tuto nočnú smenu chválim, že aj PA super aj doktor, skoda, že som nestihla odrodit pri nej, ale nevadi.. možno pri dalsom porode😊 a mne sa aj tie Slovenky PA páčili, či Žanetka, či Mariannka, či Jarmilka, porod s nimi môže byt super😉
@chrummka kokos, to musela byt rychlovka😀 ako ja som bola hrozne vyhukana, či vlastne rodim, lebo Eva povedala pri kontrole krčka, že to na porod nebude, že nech prídem na vyvolanie(to som už prenasala), s kontrakciami som tam dobehla, pozrela má tá Sousane, či ako sa volala, že to nevyzera na porod, že vôbec nie som otvorená, kontrakcie som na pase vtedy vôbec nemala🙄. Za hodinu som došla s 3 minútovými kontrakciami, otvorená na 5cm, ale odrodila som až za 10 hodín.. ale naozaj je to tak, že žena na ten porod zabudne a už vidí len to svoje babatko😊
@lula313 no to bola...nooo podla mna bábätká su uzasne s,dcérou sme spali na sebe/ pri sebe do rana do osmej, cize to je fakt neopisatelny pocit, a a dcérou som zazila aj samoprisatie, co som len s,obdivom sledovala na youtube, a stale som ocarena z toho ake su tie deti mudre hned po narodení, proste presne vedia kam ist a co hladat, kym na to dostanu priestor samozrejme...ale je to bolest jak svina 😂 ci prve dieťa ci druhe, az taky rozdiel som nevnimala, ale urcite to stoji za to...
@lula313 ja som rodila v podstate od rana od šiestej lenže sa to rozbiehalo velmi decentne cize mala som pocit ze to bude trvat dlhšie, no co ti poviem hlavne ze druhorodicka 😁 tak sme sa nejako neskoro vymotali z domu, a to som zvazovala este cechy 😂😂😂 tam by som nedošla ani, lebo uz v ba som muzovi vravela ze ak je to viac ako 15 minut, vystupujem z,auta ja a rodim 🙊🙈 a nahodne som vychytal a čisto rakusku smenu, ziaden slovak tam nebol, cize vdakabohu za dulu co bola so mnou a vedela nemecky...
@lula313 tak uspesne sme absolvovali prehliadku v piatok a boli sme spokojni obaja 🙂 Ze starsia? Aj ja chcem take stare slovenske nemocnice aj atmosferu 😍 Mozno by sme isli este raz v decembri dotiahnut nejake detaily. Nevedela som ze to cele bude prebiehat len ako odpovede na otazky (mali sme hebamme Zanetu a Karovica) a sedeli sme dost vzadu tak nie vsetky otazky bolo vzdy pocut. Navyse ked prisiel prednasat anesteziolog, polovica sa vytratila a asi sa sli rozpravat s hebamme. My sme nevedeli koho teraz pocuvat, bo aj prednaska bola celkom zaujimava. Tak najblizsie ju ozelieme a pojdeme za hebamme. Neukazovali nam ziadne ambulancie ani ine priestory, porodne saly boli obsadene, rovnako ako izby a momentalne to tam cele prerabaju a od novembra tam bude nejake nove novorodenecke (?) oddelenie. Tak sme iba v zasadacke boli.
Mna by zaujimali aj take detaily ako napr. parkovne. Teraz tych 0,50/hod. bolo sice v pohode, ale ako sa to riesi ak tam budeme 3, 4, 5 dni? Neda sa niekde parkovat bez poplatku?
@lula313 je mi to lúto. Zažila som , že upozornili ženu o zmenu polohy, ak v polohe, v ktorej bola, boli zle ozvy /stáva sa to občas, že bábätku v niektorých polohách klesajú ozvy/. Alebo ked už bol pôrod nie fyziologický. Čo sa bondingu týka, v tom majú v Hainburgu veľké medzery. Ale moja skúsenosť je taká, že ak žena povie, že si neželá tak skoré ošetrovanie, akceptujú.
@dulkagabulka bonding počítate priamo na sále koža na kožu? lebo mňa teda pri obidvoch pôrodoch presunuli do miestnosti vedľa a tam sme boli aj s manželom 2 hodiny. Na tej sále bolo silné svetlo, ja som tam bola polonahá. Mne to tam zase také príjemné nebolo, aby som tam bola dve hodiny. Lepšie mi bolo vedľa, kde sme boli iba my traja a celkovo to bolo fakt krásne. Samotný bonding na sále bol možno tých 20 minút, spýtali sa ma, či môžu malú vyšetriť. Mne to teda nevadilo, bola 2 metre odomňa, celý čas som na ňu videla. Mne to prišlo že lepšie predtým, ako potom keď už sme boli v prítmí a intímnej atmosfére. Lepšie si to vlastne ani neviem predstaviť. Teda bonding koža na kožu jedine pri dompôrode 🙂
@tehulka2011 ano lebo zo zadu boli vysvetlivky. Uz mam rodny list slovwnsky
@dulkagabulka co sa tyka polohy. Menia ju len koli ozvam.... v Hainburgu som rodila 2 deti a max.spokojna, rodila som konkretne aj pri Gertrau a super. Boding super ja som bola spokojna. Prvy krat som boding na porodnici... lebo bolo plne a rodilo sa ... druhy porod nas presunuli na vzdychacku teda tam kde je zena po porode... cize obo to zavisinod toho ako su obsadene. Pri prvom to v porodnici praskalo vo svykoch... a aj napriek tomu ze druhy musel byt vyvolany som bola spokojan s max. zaxhovanim prirodzeneho..
@dugyna ja som mala ozvy úplne v poriadku(inak by má tam nenechali tlacit vyse polhodiny bez akéhokoľvek progresu), chcela som rodit v podstate v bežnej polohe na chrbate podopretá laktami(ako som mala nacvičené s aniballom), čiže žiadna krkolomná poloha. Proste PA mala pocit, že keď som prvorodička, tak to nezvládnem a mala potrebu to riadiť. Týmto je asi tá PA známa, lebo na dni otvorených dverí bola táto konkretne spomínaná, že k nej ženy nechcú chodit rodit, na čo Jarka vravela, že je dobrá, len jej štýl nie kazdemu sadne a toto sa stalo aj mne, že mi nesadla, nechala som sa žiaľ pretlačiť a to sa mi vrátilo tým, že som tlačila polhodinu zbytočne, keďže v takej polohe by som neporodila ani do Vianoc. A po porode mi vadilo to naháňanie, rýchlo sa najesť, rýchlo na wc, rýchlo na rodinnú izbu, aj keď tam ziaden iný porod nemali a vďaka Bohu tam bol úplne klud.to váženie po porode nám Jarka vysvetlila, že dieťa potrebuju zmerať a odvážať, aby si porod vedeli uzavrieť v počítači. To by bolo za mna Ok, keby po ňom som absolvovala bonding kozu na kozu a nie naháňanie, či už som najedena, či už môžem ist na wc, či už sa mozeme premiestniť..
samozrejme v žiadnom prípade nechcem kydať na Hainburg, preto nerozoberam iné konkrétnosti, čo mi trochu vadili, len som oponovala tvrdeniu, že Koch nie je úrovňou Hainburgu, čo podľa mna nie je až tak pravda, lebo Koch sa snaží a keď má niekto zlu skusenost(nastrih, nepríjemná sestrička), tak to je zase len o prístupe toho jedného človeka, nie celej pôrodnice😊
Mne sa v Hainburgu páčila dôstojnosť, ktorú mala žena, ktorá rodí/porodila. Žiadne ukazovanie rozkroku, vlozky desiatim ludom a pod. Taktiež ochota sestričiek pomôcť s hygienou babatiek, kojenim. S úsmevom na perách.. Za toto má u mna 100 bodov a rada tam pôjdem rodit zas😊
@anett52 tak je starsia, izby vyzerali ako kajuty na lodi, na nadštandarde nám tiekol radiátor, čiže Koch je oproti Hainburgu luxusný hotel, ale zase všetko potrebné máš zadarmo, vrátane vložiek, nočných košieľ, uterákov.. za mna Žanetka bola najmilejsi, najempatickejsi človek, ju dostať k porodu, musí byt vyhra😊a Jaro Karovic má zahraničnú prax(Nemecko)a to ho veľmi ovplyvnilo, že je velky pedant, zodpovie všetky otázky a tiež k pacientovi má taký “neslovensky” prístup.
Bodnidng je proces NERUŠENEHO , hormonálne umocneného deja, kedy je bábatko v kontakte koža na kožu s matkou, najmenej do samoprisatia a nadojčenia, najlepšie niekoľko hodín /teda aspoň tie dve, ešte lepšie by bolo aspoň 6 hodín/. Ak dieťa počas bondingu zoberú za 20 minút na odmeranie a odváženie a prvé vyšetrenie, aj keď je to v miestonsti, kde je žena, bonding NEpodporujú. Hormonálne procesy v mozgu dieťatka, ktoré je po pôrode odlúčené od mamy /aj hormonálne procesty u ženy, ktorej dieťa bolo separovanéˇ/ veľmi dobre vysvetľuje Dr. Nils Bergman, švédsky neonatológ a neurovedec. Vyznáva nulovú separáciu.
@alenie_ sprevádzala som v Hainburgu ženy, ktoré počas tých dvoch hodín dieťa na váženie a meranie nedali. V tomto sa v poslednej dobe v Hainbugru zhoršili, čo počúvam ženy. Berú deti aj po 20 minútach. Nie je to postup zhodný s medicínou založenou na dôkazoch. Dieťa ani nepriberie ani neschudne a ani nenarastie ani sa nescvrkne keď sa odváži a odmeira neskôr. Nehovoriac o tom, že merať sa dá aj krajčírskym centrimetrom. Dieťatko naťahovanie pri meraní môže bolieť a sú nemocnice, kde od merania naťahovaním v deň narodenia už úplne upustili.
@dulkagabulka ja opisujem svoje pocity a myslím si, že keď žene vyslovene vadí, aby babatko merali a vážili tak to neurobia. Ja z reálnych skúseností by som iba nechcela a neviem si to u seba predstaviť, aby to robili neskôr. Na sále mi tých 5 minút vôbec nevadilo, kdežto potom sme už boli iba my a vtedy som si najviac chcela užívať intimitu bez vyrušovania. Rozumiem čo mi píšeš, mala som to naštudované aj ja. Mne to prišlo úplne normále v tej chvíli ( a to som zažila už 2x), že mi to môj čo najprirodzenejší pôrod vôbec nenarušilo. Proste som bola rada, že som si obliekla voňavú košeľu, presunula sa na postel a nie pôrodné kreslo a pôrodnú sálu a bonding (síce teda ako píšeš, bol prerušený) sme mali v pokojnej intímnej atmosfére 2 hodiny. A potom som išla spať a bábätko aj tak spinkalo vedľa v postieľke.
nenarastie, nepriberie, nesvrkne...no ale musia si porod uzavriet v pocítači, 🙂))
@saimaa pôrod v počítači sa môže uzavrieť aj bez toho. Moja priateľka neonatologička to robila tak, že písala do PC vymyslené miery /také aby vedela, že sú nereálne a že sa k nim bude musieť vrátiť/ a potom ich prepísala. Všetko sa dá, keď sa chce.
@saimaa počítač nemôže byť prednejší ako ľudskosť. Keď rodí gorila v ZOO, po týždni nevedia povedať, či sa narodil samček alebo samička. Oddôvodňujú to tým, že ich nechcú rušiť, lebo vedia, že by to mohlo narušiť pripútavanie sa bábatka a matky. V ZOO je to omnoho lepšie ako v pôrodnici v tomto smere. Neviem prečo by práve ženám mohli kradnúť deti na meranie po 20 minútach. Prečo nepočkať aspoň tie dve hodinky.
@dulkagabulka hrozne napriklad ani babatka by sa nemuseli umyvat oni nie su spinave a to biele sa zlupe aj same. v nemocnici ich rychlo umyvaju lebo vyjdu zo zeny aby ich mohli sestricky chytat rukami a bolo to pre ne hygienickejsie...
@dulkagabulka ja som si tiez myslela ze deti treba umyt ze su spinave, a jedna porodna asistentka ktora porodila 3 deti sa sama rozculovala ze deti beru a hned ich s tou vodou v umyvadle v nemocnici bezcitne umyvaju. dieta vystresovane este ani pri matke riadne nebolo, prave sa narodilo, matku ktoru 9 mesiacov pocuje z brucha zrazu nepocuje a pocuje nezname hlasy... mali by ich po porode aj 2 hodiny nechat same s matkou nech su spolu. ze je to este system v plienkach. a vlastne aj preto sa dedicky boja kupania lebo si zapamataju ako ich bezcitne umyvali v nemocnici. a kupanie maju zafixovane ako negativny zazitok.
@dulkagabulka mna by zaujimalo pri kolkych porodov ste boli v Kochu, sama som tam rodila a mam vela kamaratiek dul ktore tam aktivne chodia k porodom a vela veci sa tam robi inak ako to tu vykreslujete.
@hanka787 áno, ak dula sprevádza ženu, ktorá má zazmluvnené dve konkrétne pôrodníčky, pôrod môže vyzerať trochu lepšie, ako som to popísala. Ale aj tie pôrodníčky musia poslúchať vedenie. Mám veľmi dobré informácie , mimo iného sme robili prieskum pôrodníc. Nádješ v publikácii Ženy Matky Telá.

@dulkagabulka v com inak? Už aj v kochu sú take porodne postele, chodila som celé tehu do kocha, takze ja až take výrazne rozdiely nevnímam..
v Hainburgu má bohuzial PA nútila tlacit v polohe, ktorá mi nebola po volí, kým som sa dala do svojej polohy pri ktorej bola dcéra na 2 kontrakcie vonku, 30 minut som sa natrapila, ani bonding nebol dostatočne dlhy, ale žiaľ ako prvorodička som sa nechala, ale uvedomujem si, že to závisí od PA a mala som “stastie” na taku, k