icon

Pôrod v Hainburgu - reálne skúsenosti

lverffy
1. apr 2014

Ahojte hladam konkretne skusenosti s porodom v Hainburgu. Nezaujmaju ma administrativne detaily ale naozaj priebeh porodu - vsade sa diskutuje o rodnych listoch cenach a inym detailoch ale skusenosti s porodom sa daju najst velmi tazko. Pomozte mi a napiste mi vasu skusenost ak ste teda v Hainburgu rodili. Dakujem za pomoc.

alenie_
13. mar 2018

Ahojte, máte nejaké aktuálne skúsenosti, príbehy, informácie? 🙂

bambi1979
13. mar 2018

@alenie_ ja som rodila v decembri, pytaj sa, co Ta zaujima kludne 🙂

alenie_
14. mar 2018

@bambi1979 Ja som tam rodila pred dvoma rokmi, tak či je to stále dobré, priateľské, či tam odvtedy nie je veľa pôrodov 🙂 čo sa zmenilo, ale to keď si tam rodila prvé asi nevieš. Tak, proste ako to tam prebieha, či stále príjemný pôrod podľa požiadaviek rodičky.

cutest
19. mar 2018

Ahojte. Posledny prispevok sice z 2015 ale pridavam moju skusenost. Rodila som 5.3.2018. Uz pred tym som chodila na kontroly, ultrazvuk a ctg do porodnice v hainburgu a urobilo to tam na mna dojem. Dokonca som bola aj dni otvorenych dveri pre SK ktore maju kazdy prvy piatok v mesiaci o 11 30 tusim. Rodi sa tam hlavne s porodnymi babami (hebamme) a z tusim 9tich co tam robia je ich 5 z SK. A vsetkych 9 su super zeny! Napomocne, usmiate, trpezlive, povzbudzujuce, realistky ..ja som tam prisla z kontrakciami a uz zbalenou taskou toho 5.3. 2018 a hned sa ma ujala hebamme pani Jarka. Bola skvela! Strasne som jej vdacna za priebeh celeho porodu aj ked to neslo uplne podla predstav..maleho som nevedela vytlacit a nakoniec ho zo mna museli tahat lebo uz hrozil cisarak. A ona bola cely cas pri mne. Robila co mohla. Pomahala mi. Podporovala ma. Radila co a ako..proste super.
No a potom po porode ma previezli na izbu kde sme boli dve. Dve slovenky. Starostlivost uplne na jednotku. Ked sme sa pytali este na tom dni otvorenych dveri ze co si zbalit so sebou a povedali nic tak to uplne plati. Naozaj cez poporodne nohavicky, vlozky, nocne kosele, vsetko pre miminko, plienky, oblecenie, flasky, dudle...vsetko bolo a kazdy den doplnali! Jedlo ako hoteli..ja som to ani jest nevladala a vyber z troch moznosti. Chvilami som sa citila jak na wellness nie v porodnici. Babatko cely cas s vami kym sa nerozhodnete ze potrebujete sprchu alebo hocico a vtedy vam ho postrazia. Furt sa o vas staraju. Naucili ma kupat maleho, odmerat teplotu, pomahali s kojenim a fakt ze trpezlivo! No ja si neviem vynachvalit. Ked som sla domov po 4 dnoch lebo sme nemali ziadne komplikacie tak som si chcela zobrat domov cely personal...akurat co treba su papiere. Mala som prelozeny rodny list moj a manzela a sobasny list a hned na druhy den po porode prisla nejaka uradnicka, toto vzala a ked sme sli domov z porodnice zastavili sme sa na urade a vyzdvihli maleho rodny list a vratili nam tie papiere co som im dala. Takze papiere treba a vlastne šlapky/prezuvky😊 inal este aj zubne kefky Vam daju ak si zabudnete. A o pol 8mej donesu ranajky a vezmu babatko na vysetrenie, prezlecenie, vazenie. O 8mej je vizita. A potom stale chodia a upratuju, doplnaju, pytaju sa ci nic netreba...o pol 12 obed. a dalsia vizita je o 16 a vecera o 17. Navstevy uplne hocikedy. Moj muz tam bol skoro furt so mnou v hocijaku hodinu ako mohol. Pokial to nevadi spolubyvajucej na izbe. Ale su tam aj miestnosti pre navstevy a kade tade stolicky kde sa tiez da..a jedine teda co by som si netrufla-ja osobne by som tam nesla rodit bez zakladov nemciny a anglictiny. Ale boli tam aj take zeny. To si neviem predstavit. Takze toto moja extra pozitivna skusenost ☺ dakujem im! Hlavne pani Jarke..❤

jonkaamisiko
4. apr 2018

Ahoj, som rada za tvoju pozitivnu skusenost. Ja tiez velmi uvazujem nad Haiburgom, uz som bola pozriet ine 4 porodnice a Hainburg a Vyskov je u mna na prvom mieste. Mozem sa opytat ci si isla domov na reverz, alebo kolko dni si tam bola? A este ma zaujima ci je dobre si aj zazmluvnit konkretnu PA, alebo su tam naozaj vsetky slovenske PA take skvele? Dakujem

bambi1979
5. apr 2018

@jonkaamisiko ja som tam ostala 6 dni, bola sok cisarskym, takze tak, ako mi povedali, som aj ostala. Tam sa myslim, ani neda zazmluvnit, ale vsetky su dokonale 🙂) vobec netreba

lula313
5. apr 2018

@jonkaamisiko mna púšťali na 5ty, ale ani som sa skôr domov nepýtala. Zazmluvnit sa dá, pokial s tým samotna hebamme súhlasí. Ja už by som si asi dalsikrat zazmluvnila. Tiež som mala dojem, že sú všetky super, ale ako je to vzdy, niekto ti proste sadne viac., niekto menej.. Rakúšanka Sousane(či ako sa volala), bola úplne super, ale keď sa vymenili služby, dostala som Rakúšanku, ktorá mi vôbec nevyhovovala, ale zase lekár aj po výmene služby, tuším Rakúšan Štefan, bol úžasný, milý, povzbudzujúci, s dobrou angličtinou a hlavne usmievavý, takze v tom som mala zase stastie, že mal sluzbu. Najprv som sa bala rodit v cudzom jazyku, počas porodu som bola za to aj vdacna, že manzel niektorým veciam nerozumel🙈Ale porod tam jednoznačne odporucam, veľmi im záleží na kojení, mne moc pomohla Žanetka a Gabriela, obe boli perfektne a dosť sa mi venovali, aby sme naštartovali dojčenie.

jonkaamisiko
5. apr 2018

@bambi1979 Aj mne hrozi sekcia tak ak mozem rada by som sa ta opytala? 🙂 ako to cele prebiehalo? Resp. ma najviac zaujima, ci vam doniesli babatko az po 24h. od sekcia, alebo to bolo skor? Je mozne urobit aj bonding aj oteckovi? Ak ano, ako dlho to bolo (2 hod)?. A este ma zaujima, kolko ste platili za celkovy pobyt? Myslim, ze posledne hovorili, ze 1den. stoji 660€, tak ste platila 4000€? :/ A mali ste slovensku PA? Ja nemam tozit ang. na takej urovni, takze ak tak, potrebola by som slovensku PA. Dakujem 🙂

bambi1979
5. apr 2018

@jonkaamisiko babatko bolo hned po porode s ockom, mna zasili a po 3 hodinach uz sme boli na izbe všetci traja spolu 🙂 Ja robim v rakusku, aj viem super po nemecky, takze rec nebola problem a neplatila som našťastie tiez ani jedine eurko.

bambi1979
5. apr 2018

@jonkaamisiko mne bonding ponukali, myslim, ze ani s ockom by nemal byt problém, oni su tam naozaj maximalne ustretovi. Mne masirovali prsia kazde dve hodiny, davali obklady, doniesli homeopatila, cokoladu a neviem co vsetko len, aby sa mi spustilo mliecko, o elektrickej dvojodsavacke, ktoru som mala pri posteli cely cas ani nehovorim 🙂

alenie_
5. apr 2018

@jonkaamisiko vieš čo, pozri si cenník. Pretože cisársky, nakoľko je to operácia sa platí zvlášť. Čo si pamätám, tak bolo cez 2000 eur. Ale keď Ti na Slovensku hrozí cisársky, tak je dosť možné, že sa v AT nad tým zasmejú 🙂 Ja som mala na Slovensku indikovaný cisársky TROMI lekármi, bez diskusie. A tam sa na mňa pozreli, že prečo akože? 🙂)

jonkaamisiko
5. apr 2018

@bambi1979 To je skvela informacia 🙂 Ja som sa na to teraz pytala v Kochu a tam vam daju babatko na izbu az po 24h. a nenechali by ho ani s otcom za priplatok na izbe co je pre mna nepredstavitelne, kedze mam uz zlu skusenost pri prvej sekcii.... . Takze ak to spravne chapem, bonding bol s tatinom a potom ste mohli mat a tych prvych 24hod. babatko pri sebe (v izbe), ked manzel potom odisiel domov?

bambi1979
6. apr 2018

@jonkaamisiko babatko mas non stop s Tebou. Stale a stále. Beru ho len n na ranne vysetrenie na par minut prec, ale aj to by si mohla ísť s nim, ak by si vladala alebo ocko. Inak je s Tebou proste neustale od porodu, az pokym nejdete spolu domov. Jedine ked ma zasivali a dve hodiny pozorovala som ho nevidela. Inak naozaj stale 🙂

cutest
6. apr 2018

@jonkaamisiko ja som rodila v pondelok a v piatok doobeda sme isli domov. Tam reverz neexistuje. Ak chces ist domov pustia ta na vlastnu zodpovednost. Nikto ta tam drzat nebude 😊 a ani robit z toho dramu. A dievca co rodilo cisarskym a bola so mnou na izbe bola o par dni dlhsie..tusom 7-8dni. A da sa aj zazmluvnit ale vsetky su tam skvele ci slovenky ci rakusanky 😍

jonkaamisiko
6. apr 2018

@bambi1979 To je pre mna uplne stastna sprava. Kiezby takyto pristup bol aj na SK. Dakujem velmi pekne

jonkaamisiko
6. apr 2018

@cutest Dakujem za odpoved 😁Pocula som, ze so SK PA je velmi dobra Marianna. Mate s nou skusenost?

alenie_
6. apr 2018

@jonkaamisiko všetky sú dobré 🙂

trinity_cs
6. apr 2018

Ahojte moje zkusenost s porodem v Hainburgu je z 02/2018.
Druh porodu: sekce, puvodne planovana pak akutni
Tyden porodu: 38tt
Pojisteni: Union a E-card (na zaklade trvaleho pobytu)
Komunikacni jazyk: cesky, slovensky, anglicky (partner nemecky)
Anestezii: spinalni - nasledne uplna
Bonding: otec primo po porodu (cca.2h)
Dite na pokoji: ano - ihned po prevezeni.nasledne cca.8h po operaci
Pokoj: pro 2 osoby
Delka pobytu: 7 dni
Partner u porodu: z duvodu sekce v plne narkoze mimo operacni sal (cekal na dite a bonding)
Navstevy: otec neomezene behem 24h kdykoliv, ostatni doporuceni mezi vizitami od cca.10-17h (navstevy na pokoji z duvodu operace)
Predporodni vysetreni: ano + ambulance doktor Karovic (SK), primar Gampert (AT), hebemamme Zuzana, Mariana, Marta, Zaneta, Silke (AT - laktacna poradkyne), anesteziolog Stanislav (SK) a Alexander (AT), chirurg David (SK)
Navsteva ambulanci pred porodem: 2x (35tt a 37tt)
Vysetreni pred porodem: EKG, odbery krve, setkani s anesteziology, ozvuky plodu,priprava porodu hebemama Mariana, dok.Karovic + primar
Prvni setkani: den otevrenych dveri prvni patek v mesici - v slovenstine

Po zkusenostech s nemocnicemi v SR jsem se rozhodlz rodit v Hainburgu z nasledujicich duvodu: bylo to blizko naseho bydliste
dobre reference
mily a privetivy personal
nebralo me jako dalsi cislo mezi porody
moznost rodit i cisarskym (od 20tt na rizikovem tehotenstvi od 30tt hospitalizace v SR)

Prvni setkani probehlo pri dni otevrenych dveri prvni patek v mesici (SK verze), na ktere vse podrobne vysvetlila hebemama Mariana a primar:
popis porodu - info k ucasti doprovodu k porodu
ukazka porodnich mistnosti - moznosti porodu do vody, zavesny porod, ruzne porodni polohu atd.
ceny porodu: cca.1800 eur prirozeny porod, 2200 eur cisarsky porod, 680 eur den pobytu v nemocnoci, zazmluvneni hebemama 400 eur, pobyt otce na pokoji cca.450 eur (sumy jsou priblizne, nepamatuji se presne vse mi slo z pojisteni)
kurzy predporodni pripravy v SK ppd vedenim Mariany
info co se vzit do porodnice - taska: jen hygienicke potreby, veci na cteni, osobni veci - mobil, nabijecka, papuce atd. vse nemocnice poskytuje jak pro matku i dite (vlozky, nocni kosile, plenky, obleceni, pribory, toaletni papir atd.)
Info k masazim hraze, aniball, nastrihum atd. - nastrihy nejsou v Hainburgu automaticke zena k nim musi dat souhlas (preferuji masaz hraze a jine techniky)

Od 12/2017 se mi tehotenstvi zkomplikovalo a akutne jsem musela byt hospitalizovana v Trnave na rizikovem, nebot BA je jedina novorozenecka JIS na Antolske (byla obsazena) a dalsi jsou jen v TT a NZ.V Hainburgu je mozne rodit od 38tt (vyjmecne od 36tt-37tt - jinak nutny prevoz do Vidne nebo Eisenstadt).Po propusteni z TT byla hebemama Mariana max.sdilna a zorganizovala mi kompletni vysetreni pod svym dohledem se slovenskym personalem (EKG, anesteziologie, odbery, ambulance).Dite bylo ulozeno zadeckem dolu ve spatnr poloze, doktor Karovic i primar mi dali samostatne na vyber zda chci rodit sekci nebo prirozene - prosli se mnou vsechna rizika a veskerou diagnostiku.Me rozhodnuti podstoupit sekci prijali bez jakychkoliv poznamek a dokonce se vyslovili pozitivne k cele zalezitosti (v TT me primar i jeden lekar ujistovali ze oni by porodili i zadeckem jen by to trvalo bezne pres 24h - bohuzel byla jsem svedkem co dokazou zpackat na takovem porodu jak u rodicky tak i zdravi ditete).

Setkani s anesteziology bylo vice nez prijemne.Pan Stanislav mi podrobne behem 45 min vysvetlil vsechny nalezitosti epiduralu, spinalky i uplne anestezie.Informovali me i o tom ze pred vpichem budu mit umrtvenu kuzi a vpich pujde v poloze na boku nebo v predklonu mezi obratle v krizove oblasti.Od podani anestezie plod/dite vyjmou do 20 min.

2x se mi podarilo pred porodem dojit na pohotovost kvuli poslickum a odlucovani zatky.vzdy byl i v noci personal mily a pohotovy - zadne okrikovani, zadne dlouhe cekani, vzdy mi dovolili mit s sebou v ambulanci nebo na pokoji doprovod.

Porod se mi spustil 3 dny pred planovanou sekci prirozene.Nevnimala jsem mnoho hodin kontrakce ani mi neodtrkla voda, presto jsem sla v patek okolo 17:00 na pohotovost pro jistotu.Po nahlaseni na recepci me prijala slouzici hebemama Zuzana (SK) a pri kontrole ozvuku usoudili s dokorem Davidem (s personalem jsem si ve vetsine pripadu tykala, proto si nepamatuji vsechna prijmeni) ze je porod rozbehnuty a tak se pristoupi k cisari.Hebemama Zuzana me pripravovala na sal s neskutecnou peci a uzasnym klidem, pomohla mi vyslect, zavolat partnerovi at prijde, dat mi infusy i antibiotika, privezla mi postel, odlozila osobni veci a zavedla katedr tak, ze jsem ani nepostrehla kdy se tak stalo.

Po prevozu na operacni sal kde me cekal chirurg David se mi postupne predstavilo kompletni osazenstvo cca.8 lidi.6 lidi mluvilo slovensky jen pediatricka anglicky a druhy chirurg nemecky. Zavedeni spinalni anestezie bylo presne tak jak mi jej popsali anesteziologove na setkani - bezbolestne s vpohode.Personal mi pomahal na maximum s presunem z postele na operacni stul a dokonce instrumentarka me behem vpichu spinalky drzela v objeti a nasledne za ruku.Bohuzel diky velkemu mnozstvi kortizolu v krvy spinalka zabirala pomalu.Anesteziolog mi navrh uplnou anestezii a vysvetlil mi vsechna pro a proti - 3x nadech a uz jsem o sobe nevedela. 2h po uspani me budili a ptali se jak se citim, uprimne nevim kdy jjsem se tam vyborne vyspala. Na pooperacnim se se mnou pri prevoze na pokoj rozloucili oba chirurgove, instrumentarka i anesteziolog (ten me jeste informoval o podani analgetik na vyzdani).

Po prevozu na pokoj me zde jiz partner s ditetem, ktery absolvoval misto me bonding, videl dite hned po prevozu ze salu, jeho myti, vazeni, a vse s tim spojene.Personal a hebemama nas nechali cca.hodinu spolecne s pak me nechali oddechovat a spat.Cca.6h po sekci jsem si vyzadala analgetika.

Rano po porodu prisla vizita a vetsina co byla u meho porodu.Doktor se slusne zeptal zda mi muze sundat perinu a skontrolovat muj stav.Informoval me ze po vizite me prijdou umyt, prevlect, dat dalsi analgetika a prinesou mi dite.ptal se i zda mam zajem kojit aby mi zajistili laktacni poradkyni.
Sestry me prisli osetrit a prevlect, byli velmi ohleduplne a setrne.Vse probihalo v leze na posteli. Nasledne prisel partner i s ditetem a byl se mnou az do vecera.V podvecer me pomohli 2 sestry vstat a za podpory udelat prvni kroky-opetne prevlect a udelat zakladni hygienu (zadna sprcha, pomohli me se poutirat vlhkymi trplymi zinkami a rucniky), dalsi hlidala dite a jedna sestra mi vymenila postelni pradlo.
Na dalsi den mi hebemama Maria odstranila kateder (opetne bezbolestne) pomohla s hygienou, jidlem a ditetem. Po obede se za mnou dostavila hebemama Silke, ktera mi pomahala se zacatkem kojeni.Za dobu pobytu mi Silke venovala cca.6-8h poradenstvi ke kojeni, potrebnemu dokrmovani, peci o dite atd. Pokud ma nekdo moznost vrele Silke, Marianu a Zuzanu doporucuji!!!! Vsechny slouzici sestry, doktori i doprovodny personal byli na vybornou - vse mi peclive vysvetlovali, pomahali, polohovali me, byli k dispozici.

Kazdy den se opakovali 2x vizity, vstup partnera za mnou a ditetrm nikdo neomezoval, kazdy den jsem mela moznost si vybrat jidlo, soc.zarizeni na pokoji a ze svych veci jsem pouzila jen hygienicke potreby - vse jsem mela od nich.

Zvlastnost: po operaci jsem si vsimla ze mam korzet na stazeni maternice.Jeho obdobu jsem mela behem celeho pobytu, usnadnoval mi pohyb a zdalo se mi ze zmirnoval bolesti.

4ty den nas sestra Zaneta (SK,HU,AT) vzala na pediatrickou kontrolu ditete, kontrolu bedrovuch kloubu a me i partnera ucila jak spravne manipulovat s ditetem, jak ho koupat, oblekat, polohovat atd.bylo super ze i partner si mohl vse vyzkouset.

7ty den primar a doktori usoudili, ze ja i dite jsme vporadku.Vsechma vystreni dopadli vporadku.Behem pobytu jsem dostala infusi, antibiotika po operaci do infuse, ockovani kvuli rozdilu krevnich skupin, injekce proti tromboze a doporuceni k rubeole, poporodnim cvicenim.Dite melo kontrolu krve a skupiny (odber z paticky), bedernich kloubu-ultrazvuk, odber na genet.poruchy (vse vporadku), kontrolu u pediatra a poslechoby test.V nemocnici se jiz neockuje stejme jako v SR - vse je pak v kartr pro gunekologa a pediatra.

Rodny list - vystavuje nemocnice.V pripade pobytu v AT se automaticky informace zasilaji na mistni matriku a ta vystavuje veskere dokumenty. Vydani rakouskeho rodneho listu trvalo od narozeni asi 4 prac.dny s vydani slovenskeho rod.listi na specialni matrice asi 2 tydny.

Porod v Hainburgu urcite neni levnou zalezitosti pokud clovek nema E-card, ale za me vrele doporucuji.Za cely cas jsem nemela pocit ze by personal jakkoliv narusil mojo dustojnost, moje soukromi, o vsem me informovali a zadali soucasne souhlas. Mam i dalsi zkusenosti s gynekologickoporodnickym odd. v Trnave a BA-Ruzinov, kde je mi lito ze nemohu hodnotit tak kladne, byt i zde jsem se setkala s osobami maximalne oddanymi svemu povolani.

Nize prikladam foto pokoje kde jsem lezela v Hainburgu.

trinity_cs
6. apr 2018

Soc.zarizeni na pokoji a ukazka stravy.

jonkaamisiko
7. apr 2018

@trinity_cs Klobuk dole, skvelo napisane 🙂 Gratulujem k babatku a pozitivnej skusenosti.

trinity_cs
7. apr 2018

@jonkaamisiko dekujeme pekne za prani 🙂 snazili jsme se jen o to aby mimi prislo na svet v co nejvetsim klidu, pohode a s minimalizaci vsech rizik jak fyzickych tak i psychickych. A doufam ze info treba i nekomu pomuze, me pred porodem chybelo mnoho informaci co se na netu nedalo dohledat.

PS: Anesteziolog pan Stanislav nas navstvil jeste i nad ramec operace pri odchodu z nemocnice, popral vse dobre a chtel az budeme mit nekdy cas at se zastavime ukazat. Potkala jsem pri kocikovani uz i porodni asistentku Silke a velmi prijemne jsme se zvitali.

jonkaamisiko
7. apr 2018

@trinity_cs urcite to vela mamickam pomoze, su to vsetko velmi uzitocne informacie. Tak to by sa na Slovensku nikdy nestalo😮

trinity_cs
8. apr 2018

@jonkaamisiko je mi velmi lito ze to tak neni.Toto co jsem zazila ja je standart v AT, nic navic a zadna protekce apod. Takto,jestli ne jeste lip,by mela zazit kazda zena i v SR. (Na druhou stranu pokud bude nedostatek personalu a financi v zdravotnictvi asi se nic nezmeni.Klobouk dole pred vsemy sestramy v SR co delaji svoji praci rady a za tu odmenu/plat co maji.)

Vim jeste i o tom ze se zeny boji co kdyz se neco stane.V Hainburgu nelze rodit pred 37-38tt (stejne tak jako predcasne narozene deti v BA resi Antolska spolus rizikovym) presto i pokud by se neco stalo je mozny prevoz helikopterou do Vidne (jen cena tohoto je asi 4000 EUR pokud nema zena E-card je to silena cena.Den na detske JIS je asi 1000 EUR - sumy vim orientacne od hebemama).Na Kramare neni v soucasnosti mozny prevoz, nebot legislativa a byrokracie statu dovoluje prevoz jen po hranice.Primar a nemocnice v Hainburgu toto resi uz asi 3 roky s vedenim Kramarov, bohuzel zakony a pojistovny jim komplikuji se dostat k nejakemu zdarnemu vysledku.

lula313
8. apr 2018

@trinity_cs no Zrovna sestry a lekári v nemocniciach nezarábajú zle. Známa na Kramároch už pred 6 rokmi ako sestrička zarábala cez 1200 v hrubom, čo nie je zle, keďže nemá ani VS. Ale táto praca by sa nemala robit kvôli peniazom, ale kvôli poslaniu, lebo potom to tak vyzerá, ako to vyzerá.. osobne som vdacna za to, že som nemusela rodit v statnej nemocnici..
Inak rodit sa dá normálne už od 36 tt, mám to od lekára priamo z nemocnice a ešte by som poopravila(nie v zlom, len aby vedeli ženy, s čím ratat)že od 1.1.2018 je cena pre samoplatcov okolo 747eur na den, pri tejto triede sa neplatí nič navyse(za porod, epiduralku), rodinná izba s wc stala okolo 75 EUR na deň a zahŕňala aj stravu pre manzela.

trinity_cs
8. apr 2018

@lula313 dekuji za doplneni.Sumy jsem psala cca a orientacne, nebot pro me nebyli smerodajne - vse mi slo z pojisteni.Info o sumach pro samoplatce mi hebemama Mariana podavala k 1.12.2017 (pak jsem byla jiz hospitalizovana). Pri samoplatcich se plati i vykony ambulance treba pri pohotovosti nebo poplachu od cca.80 EUR nahoru (opetne me slo vse z pojisteni).Pozor pak na platby kartou na recepci, banka v AT vam muze rezervovat dvojnasobek sumy do doby zuctovani transakce - v prekladu na ucte je dobre mit dvojnasobnou sumu toho co platite jinak muze byt transakce zamitnuta.
Jen doplnim ja jeste...pri samoplatcich se na recepci rezervuje tzv.kauce od ktere se odecitaji ukony (presne info v nemocnica dni otevrenych dveri).Den pobytu se bere od pulnoci do pulnoci tj. Pokud zena prijde 22:00 a dite porodi treba rano tak se plati 2 dny.
Hebemama Mariana me informovala ze standart pro porod je od 38tt v Hainburgu, vyjimecne driv pokud je dite vporadku a lekari se shoduji ze muze byt porod vykonan i drive.Doporucuji konzultovat individualne primo podle konkretniho tehu s lekarem a hebemama, jako v mem pripade kdy byli v 30tt. podany kortikoidy na vyvin plyc ditete a porod od 36tt.jiz nepredstavoval riziko.

julkat
27. apr 2018

@trinity_cs Dakujeme za super podrobne info. Prosim ta, mas nahodou priamy kontakt na Hebamme Marianu? Telefon, email... Dakujem!

trinity_cs
27. apr 2018

@julkat dobry den.Kontakt mate ve zprave.Pristi tyden 4.5. Je tusim den otevrenych dveri v slovenstine a tam by mela i byt a zodpovi vam otazky.

kreata
2. máj 2018

Ahojte,

ja som rodila v Hainburgu pred 6 tyzdnami. Mam velmi pozotivnu skusenost za ktoru budem vdacna cely zivot. Prvy porod bol cisarskym kvoli patologickemu srdecnemu obrazu babatka, uplne bez kontrakcii. Druhy som mala spontanny podla mna prave vdaka pristupu lekarov, ich trpezlivosti a tomu, ze mali cas sa v malej porodnici akou je Hainburg so mnou a mojim porodom prosto zaoberat. Vo velkej porodnici kde porody bezia ako na pase by ma s najvacsou pravdepodobnostou uz znovu rezali. Takze bolo to takto: Vo stvrtok sme boli na poslednej kontrole, dalsiu nedelu sme mali prist na vyvolavacku, lebo uz bol 6. den po termine, moj krcok bol nezrely na porod a hlavicku malo babo vysoko. No ale ten stvrok, kedy sme doobeda boli na tej poslednej kontrole pred vyvolavanim, mi vecer odtiekla plodova voda. Kedze som nemala skusenost so spontannym porodom, radsej sme volali sanitku a odviezla ma do Hainburgu. Poznamka - byvame v Rakusku. Po prichode do nemocnice sa ma hned ujali, hebamme ma cakala uz pred dverami ordinacie. Nechali si ma tam cez noc s predpokladom ze zacnem rodit. Cez noc som rodit nezacala. Na dalsi den rano mi mali dat vyvolavacku - oxitocin. Povedala som ci je moznost este cakat, aby sa mi porod rozbehol spontanne. Nemali s tym problem. Ze ked si to tak prajem, mozme pockat do dalsieho rana. Tak som bola cez den v porodnici a cakala. Pravidelne som chodila na ctg. Zacala som postupne mat nepravidelne bolesti. Podla mna celkom neprijemne aj relativne intenzivne, no na kazdom ctg mi povedali, ze to este nie su porodne bolesti a ze krcok je zatvoreny a hlavicka babatka vysoko. Takto to islo od stvrtka vecera do soboty rana - celkom to bolo uz na psychiku, takmer 9 dni po termine v urcitych bolestiach s odtecenou vodou a stale som pocuvala ze teda nevyzera ze sa porod rozbehne. Krcok zavrety hlavicka vysoko. Personal bol vsak velmi trpezlivy, nikto nevravel ziadne prenahlene prognozy, ze: to bude cisarsky a tak, kazdy bol mily a spravali sa tak akoby si boli isti ze napriek nepriaznivej situacii porodim spontanne. Ani jednu stresovu myslienku som od personalu nezazila. Tak prisla sobota rano, kedy mi dali vyvolavacku prostaglandinom - takym cipkom na snurke. S tym ze kontrakcie by sa mali asi do 10 h rozbehnut. Ked som sa pytala doktora co bude ak sa nerozbehnu pokojne laskavo odpovedal, ze sa rozbehnu a ze nemam nateraz na ine zbytocne mysliet. Kontrakcie sa rozbehli - rano mi dali vyvolavacku a poobede o stvrt na tri zacali byt dvakrat za 5 minut. Cela stastna ze su pravidelne som isla opat raz na ctg, kde mi bolo zial povedane, ze krcok je zatvoreny, hlavicka vysoko, ze sa mozem vratit na izbu. Vtedy som zacala byt dost rezignovana a ani neviem ako to nazvat - no prosto bolo to velmi vycerpavajuce dva dni pocuvat ako nerodite, ani napriek vyvolavacke a uz pravidelnym bolestiam. Zostala som potom asi hodinu na izbe v bolestiach, a povracala som sa. Vtedy som zavolala na sestricku. Zobrali ma do oddychovej miestnosti a dali prostriedok proti bolesti. Vtedy za mnou prisiel lekar. Bolo asi 6 hodin vecer. Zacal sa so mnou rozpravat, bol velmi empaticky, stale opakoval ze som zena, a to znamena, ze to urcite zvladnem. Aj mi slzy vybehli ale citila som sa pri nom ze je to uplne normalne a ze ma chce povzbudit a podporit. Porozpravali sme sa asi pol hodinu o vselicom, psychicky mi to velmi pomohlo. Viem ze si ma pokojne nemusel vsimat, po zdravotnej stranke zatial nebolo co riesit, len cakat, ale on prisiel a stravil so mnou cas, povedal ze rozmumie tomu ze som zufala, ale ze to spolu zvladneme. Doniesol mi vodu na pitie a zostal este nejaky cas pri mne. Podakovala som mu a povedala ze si potrebujem pospat. Povedal samozrejme to pomoze, zobudime vas ked dietatko pride na svet. Zasmiala som sa unavene a on to len laskavo zopakoval - zobudime vas, ked dietatko pride. Tak som zaspala. Matne som ale vnimala ze bolesti pokracuju a ked som mala kontrakciu kompenzovala som ju aj vseljakimi zvukmi. Driemala som a zaroven vnimala, aka som slaba a omamena. Mala som aj teplotu okolo 38 stupnov. Ked som sa viac prebrala opytala som sa hebamme kolko je hodin. Bolo 11 v noci. Prinielsa mi jedlo, ze som hladna a dehydrovana, dala mi infuzku s vodou. Ja som nemala chut jest. Ale bola som jej vdacna za to ako na mna mysli. Pytala som sa co teda so mnou bude ked mam bolesti a vecer mi bolo povedane ze sa neotvaram vobec. Na to mi pozrela krcok a zazrak - bola som na tri cm! Cize porod sa zacal rozbiehat! Nevedela som od radosti ci mam sa smiat alebo plakat, na druhej strane ked som si uvedomila ze po 8 hodinach pravidelnych bolesti som otvorena na 3 cm, chcelo sa mi zaroven plakat. Hebamme mi povedala ze bude lepsie ked sa zacnem prechadzat ze ked len lezim ide to pomaly. Tak som sa okolo polnoci zmobilizovala a zacala som sa prechadzat. Kontrakcie som mala asi kazde dve minuty. Snazila som sa byt tam dole cez kontrakcie uvolnena, ako mi hebamme povedala, nech necham dietatko ist dole, lebo ked som stahovala svaly menej to bolelo, ale bolo to kontraproduktivne. Takto som sa prechadzala asi 2 hodiny, bola som uz dost slaba, omamena, s teplotou. Hebammme mi sama navrhla ci nechcem epiduralku. Vravim jej ze ano, tak mi o druhej v noci dali epiduralku. Predtym ma pozrela a zazrak - bola som na 6 cm za tie dve hodky prechadzania! Nasledne epiduralka mi nesmierne pomohla a myslim si ze mi aj uchranila energiu na tlacenie. Ucinkovala prakticky do pol piatej rana a zatial som sa dootvarala na 10 cm. Doktor ma chodil pozerat. Ked som bola uz na tych 10 cm, zrazu ale mi hebamme hovori, ze diettako sa uz nema dobre ze este to moze skoncit cisraskym. Hovorim si dokelu nie po tom vsetkom - zacala som sa prihovorata babu ze to zvladneme nech este vydrzi. Dalej o cisarskom nikto nic nehovoril, Nikto ma nestarsil ani mi nedaval ultimata stresujuce typu - ak neporodite do pol hodiny budeme musiet operovat...korektne mi povedali aka je situacia a dalej postupovali s tym ze porodim spontanne. Presunuli ma o pol piatej rano z postele na ktorej som lezala vedla na porodnu postel a zacali sme tlacit. To bolo! Hodinu som dcerku zo seba tlacila. Bola som uz chvilami zufala nevladdala som. Na tlacenie prisiel manzel - nevedeli sme ako to s celym porodm bude tak som ho volala mobilom az nadranom - sami mi povedali - kde mate mobil - donesieme vam ho, aby ste mohli zavolat manzela. Pocas tlacenia sme spolu skusali viacere polohy, sami mi navrhovali - hebamme - ako by sa dalo. Najlepsie mi bolo na styroch, nemali s tym vobec problem, ked som povedala ze najlepsie je mi takto, nechali ma bez problemov. Islo zo mna vela krvi, stolice, atd mala som infuzku a este neviem co napichane. Hmyrila som sa. Nikto nemal ani jeden negativny ci neuctivy komentar, Hebamme presuvala okolo mna ten stojan s infuzkou podla toho ako som sa hemzila, ani raz nemala ziadnu poznamku. Ked som uz fakt nevedela ci dcerku vytlacim povedala - nefnukajte, tlacte uplne pragmaticky. Po trisvrte hodine tlacenia mi povedala - este tri kontrakcie, potom vam pomoze doktor. To ma nakoplo na zmobilizovanie sil, tlacila som co to dalo a na tretiu kontrakciu som dcerku vytlacila. Bola pridusena, neplakala, utekali jej dat kyslik, asi po pol miunute sme ju poculi plakat. Hned mi ju doniesli, pomojkala som si ju. Potom ma isli zasivat a dali ju na ruky manzelovi, ktory bol stale pri mne. Doktor laskavo hovori: taz vidite, ze to ide. Podakovala som sa - pricom reagoval - vy ste odviedli pracu. Povedala som ze epiduralka mi velmi pomohla - povedal ze vdaka Bohu ze existuje taka pomoc, ak si to zena praje. Celu noc ma chodil pozerat ako mi je. Bol mojim porodom prepleteny ako taky tichy anjel strazny. Vzdy mal len laskave povzbudive slovo, Nedovolil mi mysliet na inu moznost ako ze porodim spontanne. No zaroven som presvedcena ze boli zodpovedni natolko ze keby bola operacia nevyhnutna operovat by sli. Napriek tazkemu tlaceniu mi nenastrihli hradzu, len zasili potrhane. A to som bola dost. Umrtvenie cez sitie bolo samozrejme. Este cez tlacenie ma brutalne bolel chrbat. Manzelovi dali bez slova krem nech ma masiruje. Celkovy dojem z porodu, ktory zacinal velmi negativne a neperspektivne ze bude spontanny, je taky, ze mi ho v Hainburgu svojim pristupom pomohli dotiahnut do spontanneho porodenia a celkovo do nadherneho konca. Citim sa tak ako sa zena ma po porode citit, stastna z dietata, s obdivom ku svojmu telu, hrda na seba, dokonca tesiac sa do Hainburgu na svoj treti porod, prave vdaka vsetkym tymto pocitom. A okrem porodu sa tam tesim aj na sarostlivost - dobre jedlo, vymenenu postelnu bielizen kazdy den, ak si to zelam. Ako pisem, nezazila som jedninu negativnu poznamku na nic - ani na to ze islo zo mna vela stolice, ani na zvuky ake som vydavala, ani na to ze tazko sa mi porod rozbieha - len povzbudenie a uctivy pristup. Doktor sa ma na druhy den pyta - verim, ze ste na seba hrda. Hovorim mu - ano, som. Bol to nadherny zazitok pre mna. Vo velkej porodnici- a je jedno podla mna ci na SVK ci v inej karjine - by ma uz s najvacsou pravdepodobnostou operovali. Preto na male porodnice nedam dopustit. Citila som ze maju priestor sa tam mnou zaoberat individualne, ze maju preistor dat mojmu telu cas, ze maju prosteor ma povzbudit a ochutu i cas sa so mnou porozpravat,...odrodil ma dr Layr a hemabbe Gertrau - bola pragmaticka uctiva a korektna - mne jej pristup vyhovoval. Samozrejme kazdy porod je individualny, tak ako aj kazda rocdicka i doktor su individualne osobnosti. Preto sa neda pausalizovat. Ale teda moja skusenost je takato - a ako pisem, urcite Hainburg znovu pre mna. Vdaka ich pristupu mam z porodu nadherny zazitok i ked bol narocny a zdlhavy. Pokial ide o jazyk - ja som komunikovala v nemcine. Viem ze najma niektore sestricky maju problem s anglictinou - tak potom je komunikacia tazsia. Hebamme aj slovenske vedia po nemecky, neviem ako po anglicky, Aj ked je tam dost slovenskeho personalu, moze sA STAT; ZE NA VAS POROD VYCHYTITE RAKUSANOV - AJ DOKTORA AJ HEBAMME: nEVIEM TEDA DO AKEJ MIERY VEDIA HEBAMME A DOKTORI PO ANGLICKY; CHCEM LEN POVEDAT; ZE MOZE NASTAT JAZYKOVA BABRIERA PREDSA LEN NAPROEK SLOVENSKEMU PERSONALU A POTOM TO MOZE BYT DOST NEVYHODA; KED RODITE A ALEBO RIEISTE KOJENEI ANEVIETE SA DOBRE POROZPRAVAT: Toto som pisala velkym lebo som si nevsimla ze mam zapnuty Capslock - takze nic som tymi velkymi pismenami nechcela povedat, len sa mi to nechce prepisovat. Tolko za mna. Porodnice by podla mna mali byt male s individualnym pristupom a perosnalom, ktory sa neciti hnany. Ja som to tak zazila a je to super. Samozrejme zavisi, moze sa stat ze aj v Hainburgu naraz rodi 5 zien, potom je to predsa len ine. No je to individualne, ale ja za seba odporucam velmi.

kreata
3. máj 2018

a ako som pisala prvy porod bol cisarsky v celkovej anesteze. manzel bol na sale. po narodeni dcerku mal hned po vykonani par ukonov on a mna ked som sa prebrala hned dali na izbu a hned mi aj dcerku dali na hrud.manzel mohol zostat na izbe do vecera .ja som cez noc mohla mat malu pri sebe ale bola som stale z toho vsetkeho omamena slaba nehybna tak sa mi bez problemov o nu postarali. az nadranom mi ju sestrccka priniesla ze neplace ale ze vyzwra ze chce byt pri mame☺to bomo take pekne.len ju na mna polozila a spali sme tak do rana. na alsi den ma stavali. dcerka bola stale so mnou.ked som potrebovala, postrazili.
pokila ide o dokumenty na zaciatok treba sobasny list a rodne listy oboch rodicov prelozene do nemciny uradne overene.go odovzdate matrikarke ktora chodi osobne do porodnice.za par dni si na matrikw v Hainburgu vyzdvihnete rakusky rodny list dietata a vratia vam dokumenty. na matrike vo vasom bydlisku by vam na zaklade rak.rodneho listu mali dat do Viedne vybavit slovensky rodny list. to trva niekedy aj dva mesiace. potom si uz mozte pre babo vybavit pas.
pokial ide o poplatky za porod v Hainburgu neviem lebo som poistdna v Rakusku tak toto som nemusela riesit.

janica0071
9. máj 2018

Presne ako vravíš. Spokojna som nadmieru. Tiež ma rodila Jarka. Veľmi som sa tešila na vaňu,lebo doma mi to pomáhalo sa močiť vo vode. No nestihli sme. Od príjmu do pôrodu necelé 3 hodky a malá bola vonku. Personál úžasný, nápomocný a usmiaty.