Predčasniatka Kramáre - Antolská

elementissa
3. sep 2019

Ahojte baby, keď sa dieťa narodí 33+, nechávajú si ho už na Kramároch v inkubátore alebo prevážajú na Antolskú ešte? Mate niekto skúsenosť?
A po akom dlhom čase vám mimčo v takom týždni vytiahli z inkubátora a pustili domov?

franci70
3. sep 2019

@elementissa preco by ho mali prevazat z kramarov na antolsku?nasa sa narodila v 34tt a bola na kramaroch vo vedlajsej izbe boli dvojicky narodene v 31tt.je to individualne kolko bude v inkubatore nasa bola len 2dni, potom na vysetreniach a pozorovani domov sme sli o 10dni.

elementissa
autor
3. sep 2019

@franci70 lebo tak mi povedali sestričky. Bola som tam minulý týždeň a mala som na izbe mamičku, čo porodila v 26. na Kramároch a dieťa jej previezli na Antolskú. Tak sme sa pýtali sestriciek, že prečo a povedali, že také malé sa prevážajú na Antolskú kvôli vybaveniu. Len ma zaujímala tá hranica, že odkedy sa už neprevazaju. Tiež som počula už predtým, že od 31,32 si ich už nechávajú na Kramároch, len to bolo také JPP.
Jej, to super, že iba 2 dni bola v inkubátore 🙂 34.je dobrý týždeň už. Ja som teraz 33, ale veľa šancí mi nedávajú, stačí, že sa trochu postavím a mam pocit, že malý vypadne. Je trochu menší v porovnaní s gestacnym vekom, ale zároveň ma malo miesta, tak ze sa pcha von.
Samozrejme, necakala som, že by sa mi pôrod začal spúšťať tak skoro, takže niektoré veci nemám pre malého ešte nachystané. Ale je iné, keď porodíš a máš dieťa ešte 2-3 týždne v inkubátore, tak si ešte pripravis co treba a iné, keď ti ho hneď dávajú domov.
A ty si tam tiež bola tých 10 dní, či si za ňou chodila a potom si ju vzala z nemocnice? Teraz, čo tam boli baby na chodbe, čo porodili skôr, tak niektoré poslali domov, že budú za deťmi chodiť a iné nie... Neviem vôbec podľa čoho to je, ale rada by som sa pripravila co mam očakávať

janapeterjana
3. sep 2019

@elementissa moj maly sa narodil v maji, v 35. tyzdni, na Kramaroch. Nechali si ho tam, ale hned prvy den ho dali do inej budovy, ako som bola ja, kedze potreboval vacsiu podporu dychania. Tri dni bol teda inde ako ja a mohla som za nim len cez navstevne (2 hodiny denne). Ked ma prepustili, ubytovala som sa v jeho budove a uz som s nim mohla byt castejsie. Medzicasom uz nepotreboval inkubator, ale stale bol na sledovani. Domov sme isli na 9. den od porodu.

franci70
3. sep 2019

@elementissa ja som rodila marec 2016 a za malou som chodila z domu na papanie rano o 6 zostala som cca do 11, takze 2papania potom domov za muzom a poobede sme isli spolu za nou ja ako matka som mohla prist hocikedy on od navstevnych hodin a ostali sme az po vecerne kupania a papanie a o 8vecer domov.takze sme my kupali ak krmili cez den.neviem ci to teraz zmenili 2016 to bolo tak.ja som rodila inde a potom mi tam dcerku prevazali ked mala 8 hodin, lebo sa jej zhorsilo dychanie.drzim palce nech vydrzis co najdlhsie, ked sa narodila mala 2450g, ocakavali bola sono
mensie babatko, takze tie merania zo dona su len orientacne.kamoske zase, ze ma velke babo skoro 4kg a nakoniec ledva 3100g.

ivana.natasha
3. sep 2019

@elementissa a za vami nebol nikto z neonatologickeho oddelenia? Ja som lezala minuly mesiac na Antolskej pre hroziaci predcasny porod, hned v prvy den prisla sice psychologicka, ale hned povedala ako to funguje, ze dietatko ide do inkubatora, ze ho mozem navštevovať , ci z oddelenia alebo neskor ked by ma prepustili, tak z domu dochadzat cely den bez obmedzenia, ze je dobre ak by som dojcila, co najviac casu travila s nim-pri nom. Ak uz realne hrozil porod, pri vysetreni mala baba z izby uz aj lekara z neonatologickeho odd. Bola 29t+par dni. Ale vsetko zalezi na tom co bude dietatko potrebovat, ako dozrete sa narodi. Nastastie sa u mna nepotvrdila diagnoza.

elementissa
autor
3. sep 2019

@janapeterjana
@franci70
@ivana.natasha
Ďakujem dievčatá za odpovede 🙂 za mnou nebol z neonatologie nikto, totiž, o štvrtej v noci som prišla s pravidelnými kontrakciami, nechali ma na pásoch, povedali mi, že sa spúšťa pôrod,že ma pozrie doktor a prijmú ma na izbu.
Doktor mi pozrel krcok, že krátky síce nebol, ale mäkký ako blato, ale nie som ešte otvorená, takže pôrod zastavia. Zobral ma ešte na USG, povedal, že krpec je v poriadku a dýchal by už sám. Potom mi vzal nejaký výter na kultivaciu, odviedli ma na izbu, dali mi tokolytika na zastavenie kontrakcii a ďalej sa už o mňa 4 dni nikto nestaral. Žiadne vyšetrenie, nič. Len na vizite sa ma doktori pýtali, ako sa cítim ci mi netvrdne brucho a tak. Tvrdnutie som ja nikdy nemala, ani raz za celé tehotenstvo mi nestvrdlo, len mi v noci začali kontrakcie, nevedela som, čo to mam, tak som šla na pohotovosť. Keď som sa pýtala, či mi budu robiť nejaké vyšetrenie, že nie, vraj na čo 🤷‍♀️ keď som sa pýtala, ako dlho budem v nemocnici, tak to oni nevedia. Sťažovala som sa na tu liečbu, lebo mi robila neskutočne zle, takže po 4 dňoch mi ju úplne vysadili. Stále som sa pýtala, prečo som začala rodiť, z čoho to je... Nikto nevedel. Každý povedal, že krpec má málo miesta, lebo neexistuje žiadny iný dôvod, prečo iné by chcel ísť von v 32.tt.
Potom mi už nechali len guajacuran a magnézium a vzali ma v deň odchodu na ultrazvuk - tam mi povedali, že vnútorná bránka je otvorená a krcok ma funkčnú časť už iba 1,5 cm a teda mam ležať a pripraviť sa na to, že čoskoro porodim.
Ale žiadne info, čo a ako s dieťaťom bude a ako to bude fungovať mi nedali. Povedala mi doktorka, aby som sa snažila v najbližších dňoch neporodit (akoby som to vedela ovplyvniť)... A nikto ani bu ani mu. Mala som na izbe mamičku, ktorej dieťa brali na Antolskú a jej vôbec nikto nič neprišiel povedať. Keby jej muž nevolal, že mu na Antolskej povedali toto a toto, tak ona by ani netušila. Ja aj keď som bola prvý krát na Kramároch v apríli, tiež mi nič nepovedali, len ma tam držali... Nepáči sa mi úplne tento prístup, viem, že sú tam odborníci aj všetko, ale zasa nedať pacientovi žiadne info... Ja som taka, ze mam rada, keď je nejaký plán - napr. "v prípade, že sa v nasledujúcich dňoch vrátite opäť s pôrodom, štandardne postupujeme takto.... Doneste si toto a toto a budem robiť, čo je v našich silách. Keby malo dieťa problém (taky a taky), tak ho prevezieme (Antolská, Ružinov), zvyšok vám vysvetlia sestričky na novorodeneckom".. Alebo : "v 33.tyzdni majú novorodenci už dobrú prognózu, ak prídete sem, dieťa tu ostane, bude par dni v inkubátore a budeme ho monitorovať. Ideálne však bude, ak skúsite vydržať do ukončenia 36.tyzdna. Ak by ste mali hocijaké problémy, príďte radšej hneď na pohotovosť "..
Asi je to moja profesionálna deformácia, lebo keďže ja takto komunikujem s mojimi klientmi a keď s nimi niečo riešim, tak im objasňujem postup, aj čo sa bude diať, keď nastane nejaký plán B, tak očakávam, už tak nejako automaticky, že aj ku mne sa budú správať zasa odborníci za ktorými prídem ja a nie, že mi povedia - tam choďte ležať a neporoďte 😅 asi teda, keď porodím, tak mi dajú nejaké info (alebo popri tom, ako budem rodiť), ale nie je úplne iste, ze vtedy to aj spracujem zase 🤷‍♀️🤣🤣🤣😅

mon895
3. sep 2019

S nemocnicami neporadim moj je narodeny inde ale je 33+3 a v inkubatore bol 14dni v nemocnici celkovo 25dni drzim palce 😊

ivana.natasha
3. sep 2019

@elementissa vo vseobecnosti malo narazis na lekara, ktory ti toto povie, casto oni sami nevedia tu prognozu, pri prvej dcere som tiez lezala v 34t na rizikovom, tyzden som okrem magnezka nic nebrala, monitor mi robili ale to bolo vsetko, izbova lekarka nic somnou nerobila, potom som si zazmluvnila lekara, a ten ma uz v 35t poslal domov lezat, a kontrola kazdy tyzden. Posledna kontrola pred porodom v 39t prebiehala o 15 popoludni so zaverom ze nakoniec budem asi prenasat, o 23 v noci som bola na prijme a o 7 sa narodila dcera prirodzene. Sam lekar povedal, ze nevie ako sa mi to podarilo. A nic som pre to nerobila, proste som zase lezala. Teraz lez kolko sa ti bude dat, naozaj kludovy rezim, kazdy den, co vydrzite pokope znamena lepsiu prognozu pre tvoje dieta a aj pre teba, ja mam pred sebou ešte vela lezania, som len v 29 tyzdni, ale modlim sa aby sme to dotiahli aspon do 34 tyzdna, potom to chapem uz ako bonus, ze by sme dlhsie vydrzali, a aj menej casu straveneho v inkubátore, pripadne "zbytocne" v nemocnici.

elementissa
autor
3. sep 2019

@ivana.natasha no to si parádne potiahla 🙂 ďakujem pekne a držím aj ja tebe palce, aby si to dotiahla aj tentoraz do úspešného konca 🙂 a malé bolo zdravé a cule 🙂

evkamotka
3. sep 2019

Mne sa narodil predcasne v ruzinove a nikam ho neprevazali. V inkubatore bol 4 dni ale dokopy sme tam boli 11 dni. Pri sebe som ho mala malicko, lebo potreboval JIS (z inkubarora isiel este na podlozku + potreboval infuzie a potom mal silnu zltacku). Myslim ze 28 ci co pises vyssie a 33 je rozdiel a tiez zavisi od konkretneho stavu babatka. Lorod mi inak vedeli oddialit 6 dni

elementissa
autor
3. sep 2019

@evkamotka to je jasne, ona rodila v 26 a do 33 máš ďalších 7 týždňov, to spraví dieťa mega posun 🙂 a co ti dávali okrem tokolytik na oddialenie? Ja som teraz akurát 6.den od toho prvého spúšťania pôrodu, tak som sama zvedavá, kedy sa "rozsypem". Mne bolo z tokolytik hrozne zle, takže po 4 dňoch mi ich zrušili, jeden deň 4x, druhý 3x, tretí 2x, v nedeľu už len ráno a od včera nemám vôbec. Ani na doma mi nedali, len ten guajacuran a mg, ale to je také proforma podľa mňa. Muž sa už strašne teší, že zachviľu pôjde malý von (ja vlastne tiež, ale samozrejme chcem, aby bol v prvom rade zdravý, nech už sa narodí, kedy bude chcieť, aj preto by som bola rada, aby ešte aspoň do 15.vydržal vnútri), ale hoci iba ležím a nič nerobím (prejdem na WC a po jedlo max), tak napriek tomu mam akoby MS bolesti, brucho síce netvrdne, ale podbrusko citlivé a malého cítim úplne medzi nohami... A vkuse sa len puci puci, snaží sa pohnúť, tak ma kope do rebier, taka som už ubolena.. A utlaca mi vnútornosti... On rastie každým dňom, moje brucho vôbec a tak mu je stále tesnejsie a tesnejsie. Vo štvrtok musím ísť na kontrolu k doktorke - tak ho snáď v buse nevytrasiem 😅🙈

vmatuscinova
3. sep 2019

@elementissa zazila som cca to iste, v noci kontrakcie, otvorena pre prst, krcok 1 cm, bola som
35 skoro ukonceny, dali kortikoidy na pluca, to na zastavenie kontrakcii a magnezko. Nazov si nepamatam, no postupne znizovali davku toho lieku na zastavenie a ja som mala zas bolesti akoby sa vo mne niekto vrtal. Nasadili liek spat a o par dni zas znizovali, po ukonceni 37tt ma prepustili s rovnakym nalezom a tiez s tym, ze sa zrejme rychlo vratim a nech som ready kedykolvek porodit. Doma som lezala ozaj prisny kludovy rezim, wc a 1x vonku so starsim 50m od panelaku na lavicku. Viac som nepresla, mala som presne ten pocit, ze zo mna vypadne kazdu chvilu, kazdy jeho pohyb ma bolel... no vydrzali sme pokope az do dna terminu, pred par tyzdnami mal 1 rok a vsetko ok. Ten zaver bol bolestivy, ozaj som len lezala, no porod celkom rychly, kedze bol uz nizko. Drzim Vam aj babatku palce

evkamotka
3. sep 2019

@elementissa nic iba tie infuzie, magnezium a mne do zadku kortikoidy na synove pluca. Nakoniec ale porod museli vyvolat. Skoda ze to mas na spandnutie, synovi technicky nic vazne nebolo a aj tak sme ho rok "davali dokopy" kym tych 6 tyzdnov dohnal.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre