icon

Prieskum: najväčšie nedostatky počas Vášho pobytu v pôrodnici

adriana1609
1. okt 2018

Zaujímalo by ma, čo vnímate ako najväčší nedostatok počas hospitalizácie? Prosím Vaše osobné skúsenosti, príp. skúsenosti Vašich známych, pravdivé, bez dokreslenia. Vďaka

asia83
2. okt 2018

@adriana1609 Bolo super. Jediné negatívum: stav budovy. V noci hučal radiátor, nedoliehali dvere, takže keď boli otvorené okná, dvere búchali o zárubňu.

evalin88
2. okt 2018

Neochota xenskych sestier dat akukolvek aj banalnu radu ohladom starostlivosti o babo a nemoznost zavolat detsku sestru na izbu. Bolo treba stale behat a niekoho hladat s postielkou a babom. A slaba hygiena a upratovanie socialnych zariadeni... raz za 3 dni

evalin88
2. okt 2018

@stellasweet to poznam.. taky podobny mi dali tesne pred porodom.. resp asi v polke prvej doby a furt nic nevideli.. skoro nestihli pychnut epidural

evalin88
2. okt 2018

@ukulela mna upozornili ze zvlast pre porodbicu sa nevari ale pre celu nemocnicu.. ze si mam dat pozor a nejest automaticky vsetko (segedinsky gulas) ale hned po porode som riskla šulance s orechami.. v rodine alergiu nemame a maly bol ok. Bola som pred porodom od polnoc na lacno a fakt vyhladovana

lenkaam_1
2. okt 2018

Neinformovanost ohladom babatka...nepovedali mi samy od seba na co aky liek mu davaju...dokonca ani to ze ho dali na infuziu (sicke len glukoza ale aj tak)
A pozerali po mne a davali mi najavo ze ma na novotodeneckom nechcu krd som chodila maleho pozerat ☹

matazirafa
2. okt 2018

Ja viem porovnať BA kde je všetko a východ kde nie je nič. Syn sa narodil v Ružinove, mesiac pred pôrodom som ležala na 10. poschodí tam to bolo super aj sestričky aj doktori v rámci možností, priestory zrekonštruované, strava ako v nemocnici ale v pohode. Po náhlej sekcii na JIS bola jedna sestra ktorú vyslovene otravovalo že sa musí o niekoho starať, ale na odd sestonedelia to uz bola čistá hrôza. Priestory z roku 1974, sestričky úplne nezáujem, bol deň kedy som ani jednu nevidela, chodili skôr z novorodeneckeho, aj tam bolo zopár strašne múdrych a jedna ma tam vydeptala že som sa tam rozrevala co inak nerobím. O tom ze v miestnosti 2x4m narvali 4 postele, keď chcete z liezť z postele musíte posúvať postieľku a stolíky aby ste vyšli z izby tak aj všetkým ostatným. Deti nonstop na izbe, keď teda v tej minimiestnosti plakalo jedno pridali sa ďalšie.
Oproti tomu Stará Ľubovňa. Čisté zrekonštruované oddelenie (celá nemocnica je opravená). Sestričky milé, starali sa chodili sa pýtať ci je všetko ok, lekári tiež v pohode, deti na novorodeneckom sme mohli odniesť keď bolo treba ísť na WC alebo na obed (v ba povedali vystriedajte sa nejak) potom na noc od 11 do 4 ich mali tam aby sa baby aspoň trochu vyspali. Na Ľubovňu sa nemôžem sťažovať, rodiť tu chodia aj ženy z Bardejova ci Prešova kde pôrodnice majú, ale kvôli kvalite sa rozhodnú ísť sem.

mikadooo
2. okt 2018

@adriana1609 ja by som prežila všetko, fakt nie som náročná, keby sa zmenil prístup PERSONÁLU. ochota, záujem, úsmev, povzbudenie, pochopenie, to je to čo chýbalo. A čo ma vytáčalo, keď o vás v tretej osobe hovoria pred vami, nech viem kto je tam boss... Aj upratovačka je viac ako pacient. Česť výnimkám, samozrejme boli aj milé a zlaté sestričky, u mňa to bolo tak fifty fifty bohužiaľ. Ale to je všade podobné, keď sa bavíme o prístupe k "zákazníkovi" na Slovensku - oduté predavačky, tety na pošte, kuriéri, doktori, som zvedavá kedy sa z tohoto socializmu konečne vykopeme na Slovensku. Vidím pomaličky posun k lepšiemu, ale teda veľmi veľmi pomaličky. Asi by to chcelo nejaké povinné školenia slušnosti k zákazníkovi. Idem pár km za hranice a tam vie každý pozdraviť usmiať sa opýtať sa či si ešte niečo prajem. A nemyslím že je to o peniazoch, je to o ľuďoch.

nikuska_1303
2. okt 2018

V Poprade sestričky na šestonedelí vobec neberu do úvahy ze rodicka mozno posledné 2mesiace trpela nespavostou. Ja som z posledných sil porodila o 10:45 a na druhy den o 4:00mi malu priniesli s tym ze celu noc nespi nech si ju beriem k sebe. Ked mi mala cez den zaspala ja som spala s nou sestričky mi prisli povedat ze ma ist mala na vyšetrenie, ja som si vazne potrebovala oddýchnuť oni ani nápad ze malu vezmu, musela som ist ja. A ako sa dieta kupe mi ukazali raz, mala som pocit ze to je skor test ako pomoc prvorodickw. Druhýkrát mi ju okúpať nechceli, ze ved mi to uz ukazovali. To je len zlomok z toho co mi v popradsej pôrodnici vadilo.

bubinko1506
2. okt 2018

Ja som rodila na Antolskej - mala som naplanovanu sekciu. Personal, ci uz lekari alebo sestricky boli fajn, kazdy den chodil za nami primar novorodeneckeho, ci je vsetko v poriadku - mali dostali zapal ociek. Co mi vadilo, boli priestory a vybavenie - stara budova, sprchy a wc v stave, ze sa tam clovek bal ist. Na izbe namackane 3 postele, stare netesniace okna.

alicam
2. okt 2018

@mikadooo Komunikáciu netreba zlepšovať, školenia nebudú! Beztak to WHO nemá dobrý názor. Alebo odborník na svojom mieste, že... (kto si chce zdvihnúť tlak) https://www.aktuality.sk/clanok/628438/porody-n...

Za mňa nemožnosť návštev, bolo síce chrípkové a nejaké i tak boli "z milosti sestier", na chodbe a bez dítka, to len cez sklo.. ale keď nemali dobrú náladu, rozprávať ste sa mohli po "telefóne" cez to sklo. To som ešte nevedela že sa to dá aj inak a že otec dieťaťa nie je návšteva ale zákonný zástupca..
Taktiež režim, to bolo každú hodinu niečo, upratovačka (bola milá, ale radšej by som spala), jedna vizita, druhá vizita, potom raňajky, zas niečo, obed, potom chvíľu kľud, o 6 kúpanie, zase upratovanie a spánok s nemožnosťou vypnúť svetlá, čo keby náhodou, že? Keby som mohla, celé to tam prespím, ale nemohla som..
Komunikácia tiež chýbala, proste zobrali dítka, odviezli na vyšetrenia, ani nepovedali aké, kedy ich vrátia, prípadne výsledky.. a keď som sa opýtala sestier, vačšinou len pozreli: "A doktor vám nepovedal?" Niektoré povedali, niektoré nie. Ukážka štýlom musíte to takto, nie, tak nie, robíte to špatne, ste nepozerali keď som vám to ukazovala?
A tak.. teraz pojdem domov na reverz, keď sa vobec dostanem do porodnice.

extempore
2. okt 2018

@stellasweet ja hovorím takej mladej doktorke, že mám kontrakcie .. ona pozerá na monitor a hovorí - nemáte. Potom ma vyšetrila a skonštatovala, že nerodím, vraj som zatvorená... O dve a štvrť hodiny som už raňajkovala aj s malou na šestonedelí. Potom sa mi bola tá dr. na izbe ospravedlniť, že monitor fakt nič neukazoval, lebo že mám hrubú brušnú stenu. To, že som o15 min. po jej vyšetrení, že som zatvorená, porodila, mi už nevysvetlila. Asi som nejaká medicínska anomália. Tí dr. vôbec nepočúvajú ženy, robia všetko tak, aby bolo pohodlne im. Ja som si napr. pri pôrode odmietla dať nohy do takej polohy na kožu ako oni chceli, strašne ma to bolelo, ako keby mi niekto lámal kosti. Zase protestovali, že či sa má pri mne lekár plaziť. Povedala som im, že to bude proste takto, lebo inak tie nohy dať neviem a basta. Btw, ešte k tým pádom - do slovenských porodníc už dorazil ten výdobytok techniky, že sa ctg dá robiť aj tak, že žena nemusí ležať, že je to bezdrôtová technológia. A

marylynn
2. okt 2018

Ja by som to všetko zhrnula ako Neucta k pacientovi. Ale rozpisem:
1. Porod. Namiesto toho, aby mi dali cas prist na to ako tlacit mi hned tlacili na brucho. Kvoli tomu ma museli nastrihnut, hoci som cvičila s aniballom a masírovala hradzu. Strihali bez upozornenia.
Tiez netusim preco sa mi pri tlačení na vaginu divalo 7 ludi a kto ti ludia boli.
2. Oddelenie sestinedelia bola cista katastrofa. Aspoň keby na nastenke bol približny rozvrh co sa kedy deje, lebo zena ozaj netusi. Neohladuplne upratovacky, nezmyselné vizity, ktoré raz boli dve, inokedy len jedna a vy musite cakat s rozkrocenymi nohami, aby sa vam tam vsetkych tych 5-15 ludi mohlo pozrieť...
3. Problémy s kojenim. Tych sme mali dost a 90% sestričiek proste nebolo ochotných. A ta jedna, ktorá konecne ochotná bola, aj tak radila totálne zle. Nikdy by som nekojila ak by som sa riadila tym, co kazali v pôrodnici.
4. Prostredie. Neverím, ze 50rokov neprerobene priestory, ktore upratovali tak ako upratovali boli vhodne pre novorodenca. Bolo by nam isto lepšie doma, poisťovne by platili menej, sestričky by mali menej roboty... Preco neist domov hned na druhý deň ak je všetko vporiadku? Lebo aj tak som sa nic nenaučila.

alicam
2. okt 2018

@marylynn Možme odísť na reverz pár hodín po porode.. len keď to niekde spomeniem som "praštěná eko-bio-lesana čo chce zabiť svoje dieťa, mám tam tých pár dní vydržať a nevymýšľať si, čo keď sa doma niečo stane? (A v porodnici nee!)" To sú tí lepší "prípadi", tí horší mi povedia že je to protizákonné alebo ja možem, ale dieťa povinne ostáva 4 dni. A budú presviedčať aj keď viem že to ide.. Ale nájdu sa aj v pohode ľudia 🙂

ka3eena
2. okt 2018

nemoznost navstev - ale to bolo chripkove obdobie, takze som mala smolu. Ale aj tak som nechapala preco nemohol prist aspon manzel ako otec dietata, fakt by sa mi tam pomoc bola zisla. Preplnena porodnica, cize mala izba pre dve zeny s 2 detmi (podla mna to mala byt povodne izba len pre 1 osobu s dietatom). Jedna sestricka, co sa na mna vyziapala ked som nevedela, ze malej davali nutrilon, lebo som nemala mlieko. Inak bolo vsetko fajn, lekarka, co ma rodila bola super, aj potom sa o mna starala a inak sa stazovat nemozem. Ale bola to sukromna porodnica. Tie vizity rano, upratovacky a strava to je klasika nasich nemocnic, nie len porodnic (osobna skusenost). Akoby tam nelezali chori ludia, ktori potrebuju oddychovat. Nieco absurdne.

bosorkabb
2. okt 2018

Ja mam svokru zdravotnú sestru (cit nemá žiaden, empatiu už vôbec nie) a keď som sa pýtala na tie upratovačky, meranie teploty, vizity tak odpoveď bola : lebo tak sa to robiť má a basta. Sama nechápe čo každému na tom vadí. Pacient je len číslo, on nieje človek.

vevesh
2. okt 2018

@adriana1609 co mi vadilo:
-pristup sestriciek- boli to mali bohovia na zemi,cest vynimkam, niektore dokonca vedeli viac ako lekari a pristup max. Neludsky k dojcatam
- pouzivanie pristrojov zo sociku- a ked som sa dozadovala novsieho (lebo ten stary ani na 3x nechcel naskocit), tak odpovedali, ze maju najnovsie pristroje, ale tie sa mozu pouzivat az vtedy, ked dojde zivot tym socikovskym a so suhlasom primara😳😳nakoniec bola nutena doniest ten novy, ale ten narek okolo toho, ze ho musi pouzit, ked s tym nevie ani robit a maju ho v nemocnici uz nejaky ten rok🤐
- neodbornost lekarov- pri posteli sa vystriedali 4 a kazdy tvrdil nieco ine, az posledna cerstva absolventka isla zistit, ako to naozaj je (islo o velmi podstatne vedlajsie ucinky liecby)
- nosenie si priborov, hygienickych potrieb a co. Dobreze nie si clovek aj vlastnu postel ma doniest
- navstevy a navstevne hodiny- pripominaju skor vazenie ako nemocnicu

sashenocka007
2. okt 2018

@evittam ja teda mam velmi malo dobrych skusenosti so zilinskou nemocnicou 😪 celkovo od ambulancii az po lozkove oddelenia. cest vynimkam. ja som isla rodit do Čadce a nelutujem nieje to ani tam nejaka super vyhra ale do ziliny som sa bala ist.

stvura
Odpoveď bola odstránená
extempore
2. okt 2018

@stvura no hej, lenže v Heliose ťa aj skásnu. Mne to fakt pripadá, že je to o peniazoch. Keď cvakáš, tak by ti aj holandské kakao do zadku fúkali....

evittam
2. okt 2018

@sashenocka007 To sú tvoje skusenosti. Moje som už napísala. Rodila som 2x.

extempore
2. okt 2018

@evittam vieš čo? Ja som robila v manažmente žilinskej nemocnice... Ale teda tiež by som tam dobrovoľne nešla rodiť...

evittam
2. okt 2018

@extempore A? Ja by som isla aj 3x. Bola som maximalne spokojna. So vsetkym. Aj moje kamosky a zname. Dokonca jedna povedala aka bola hlúpa,ze sa pri prvom dietati zbytocne trepala do MT.

asia83
2. okt 2018

@marylynn Zase ja vám mu musím oponovať. Možno zariadenie je ako pred 50 rokmi, ale rodičky také určite niesú. V súčasnosti je až príliš veľa takých "mudrych" rodičiek akoby vyštudovali medicínu, atestáciu z pôrodníctva maju všetky za sebou, všetko vedia lepšie ako sestry, lekári dokopy, rozhodujú ako majú mať nohy, či nástrih alebo nie, a potom, keď sa niečo stane dieťaťu, na chybe je doktor. Nemáte absolútne žiadnu pokoru, nepočúvate doktorov, žiadate, aby sa ku vám správali minimálne ako ku anglickej kráľovnej a potom sa čudujete, že doktorov a sestry nebavíte, nechce sa im s vami ani baviť a kašlú na vás. Aj ja by som. Mne všetko v pôrodnici vysvetlili, ukázali a povedali, kúpanie, dojčenie, prebaľovanie, asi preto, že som tú pokoru mala. Ak aj nejaká sestra ma "nehladkala", ako by ste očakávali vy, chápala som to, aj ona je iba ČLOVEK, ako aj vy či ja a má právo nemať svoj deň. Určite výnimka potvrdzuje pravidlo, sú aj zlé sestry, no teraz som nehovorila o nich.

fokuska
2. okt 2018

@nikuska_1303 Fiha a praveze ja sa stretavam s tym, ze sa zeny stazuju, ze im deti nenechali stale pri sebe, ze ich beru na vysetrenia sestricky a matka nemoze ist s nimi a pod.
To, ze mam dieta stale pri sebe a vsetko s nim absolvujem ja a vsade ho sprevadzam ja povazujem praveze za obrovsku vyhodu - mne sa toto velmi paci.

sashenocka007
2. okt 2018

@evittam ved ja nie v zlom. tiez som rodila 2x len to tam tak vnimam. aj moje svagrine tam rodili aj moja mama a ine zeny z rodiny ci zname, len ja mam akysi blok... mohli by tu zapracovat na tom zdravotnictve... a su to len 4 dni clovek na ne zabudne ako aj na bolest pri porode, hlavne aby boli deti zdrave.

lilliku
2. okt 2018

Ja som rodila v BA na kramaroch. Ako prvorodicka som samozrejme absolutne netusila do coho idem, ale nastastie nie som z cukru takze som cely pobyt aj s krpcom zvladla v relativnej pohode 😊 kedze mam pozitivne ale aj negativne skusenosti, skusim sa trosku rozpisat. Prve co ma zaskocilo bol fakt, ze na tej "vzdycharni" bola jedina funkcna sprcha spojena s WC. Neviem ako ste to mali vy ostatne, ale mne vyliezali aj oci ked mi dali pred porodom klystir a nie ze este aj nieco ine 😁 a nechcem si vobec predstavit ako by to vyzeralo keby nam dali klystir trom ci styrom naraz. Porod prebehol celkom dobre, az na to ze im prestal fungovat monitor uz ked som bola na sale a sestricka tam zacala kricat na doktorku v panike, snazili sa zistit ci je maly v poriadku, ale mne samozrejme nikto nic nepovedal. Az potom co ten monitor restartovali tak zistili ze je vsetko ok a iba sa na mna usmiali ze hups, blba stara technika. Porodila som o desiatej, na porodnom stole ma nechali do jednej. Este aj obed mi tam doniesli, tak som po porode lezala na boku na porodnom stole a snazila sa nejako do seba natlacit rezen so zemiakmi 😂 ozaj, tak dlho som bola na sale lebo nemali volnu izbu pre mna.. po prevezeni do izby som zistila ze mam nastastie super spolubyvajucu (boli sme na nadstandarde, chcela som ho iba z toho dovodu ze tam bola sprcha s WC na izbe, co bola pre mna obrovska vyhoda). Dni nam ubiehali dobre, ja osobne som bola s personalom spokojna, sestricky boli mile a to najma tie z novorodeneckeho. Harmonogram sme mali vylepeny na nastenke, takze ma ziadna vizita nezaskocila, a ani to ze nam chodili merat teplotu a upratovat skoro rano mne osobne nevadilo. Takisto s jedlom som bola spokojna, a kedze sa mne aj malemu dobre darilo tak nas pustili na treti den domov (mali sme byt dlhsie, ale opat sa tam riesil problem s miestom takze sa nas potrebovali co najskor zbavit 😁) jedine co mi na celom mojom pobyte vadilo bolo to ze som absolutne netusila s kym sa rozpravam, kto ma vysetruje. Ani jeden z doktorov, doktoriek, sestriciek nemal na sebe menovku. Keby pri porode nekricala sestricka na doktorku ze nejde monitor tak dodnes ani neviem kto ma odrodil. Aha, a este jedna vec. Smutne bolo ze sa tam kazdy jeden den riesili problemy typu nemame volnu izbu, a co je horsie, ze ked uz sa aj nejaka ta postel uvolnila tak jednoducho nemali ciste obliecky. Toto je naozaj smutne, ako si niekto bez chbrtovej kosti s usmevom plni vrecka peniazmi a mamicka po porode si nema ani kam lahnut 😫

mirkavic
2. okt 2018

Nebudem tu komentovať s čím som nebola spokojná čo sa týka vybavenia a pod....ale je tu jedna vec, ktorá má zarazia spolu s holkou na izbe.... opíšem situáciu....dostali sme drobcov na kŕmenie, vonku krásne svietilo slnko ktoré presahovalo aj nám do izby...v tom sa nám laktačná poradila, že keď majú drobčekovia žltačku nech ich dáme na 5 minút na priame slnko, vraj im to prospeje...v tom vošla ďalšia so zhrozeným výrazom že pre Boha toto čo robíme, že max. rúčku môžu mať na slnku, tak nám to nedalo a šli sme sa opýtať hlavnej sestry z novorodeneckého a pozerala na nás ako mucha puk že či sme normálne však dieťatká sa na slnko absolútne nemôžu dávať....a to boli nie mladé študentky, všetko staršie "vraj skúsené" sestry z novorodeneckého....vedomosti 0 bodov, každá inak pristupovala k prikladaniu...jedna mi dovolila odviazať drobca, druhá len hlavou krútila že musí byť v perinke...no proste celé zle..ja som si potom musela doma rozbehovať poriadne mlieko lebo niekto tam sa nevie dohodnúť na jednom 😈

malinajahoda
2. okt 2018

@jayoshko nápodobne 😱.

bosorkabb
2. okt 2018

@asia83 to že sú aj zlý pacienti nepopieram. Lenže to nikomu nedáva právo kričať po rodickach alebo po pacientoch ako takých. Bola som v nemocnici niekoľko krát aj s deťmi(to že 1,5 ročnej nechceli dať jedlo celý deň lebo sa stratilo, a do bufetu nemôžem lebo sestrička ju nepostrazi ani náhodou. Veď musí cumiet na telku) a mala som možnosť skúsiť aj nemocnicu v AT a to sa vôbec porovnať nedá. Na Slovensku som sa cítila ako odpad, v Rakúsku bol každý milý vrátane upratovačky, odpovedali na každú otázku, manžel mohol prísť kedy chcel (v noci nechodil tak to neviem) O strave ani nejdem písať. Nik tam na nikoho nekrical, nebudil ráno. A o platoch to nebolo. Ako je to teda možné? Žeby za to mohol chudák pacient? Čo si to vôbec dovoľuje prísť do nemocnice. To je ale drzosť, má porodiť, odoperovat sa sám doma! Čo vôbec lezie do tej nemocnice aj tak tam každému prekáža.

stvura
Odpoveď bola odstránená