Ako ste riešili voľno manžela v práci počas vášho pôrodu?

30. aug 2023

Ahojte, ako ste riešili voľno manžela v práci počas vášho pôrodu? Manžel má bude musieť odviezť do pôrodnice a v čase mojej hospitalizácie byť doma so starším dieťaťom. Využiť OCR, alebo sú na to iné riešenia? Ďakujem

nafka0483
30. aug 2023

OCR alebo dovolenka

patka06
30. aug 2023

OČR na koho?
Ty si hospitalizovaná a staršie dieťa zdravé.
Dovolenka, prípadne na odvoz do pôrodnice aj P.

nafka0483
30. aug 2023

@patka06 Na starsie dieta aj ked je zdrave ak je osoba ktora sa o neho bezne stara prijata napr do nemocnice alebo nie je schopna starat sa. Do 11 rokov dietata to je mozne.

amelia89
30. aug 2023

normalne si vzal dovolenku

lienka.7
30. aug 2023

Vezme si dovolenku, kde je problém? Keď to sam nezvládne, tak niekto z rodiny nech pomôže.
Nic v zlom, ale tebe bude kto potom pomahat?

anjelicek26
30. aug 2023

Bud proste odijde skor a tie hodiny si nadrobi, alebo si vezme dovolenku... na tie dalsie dni s dietatom sa prestriedaju babky, alebo na tej dovolenke proste ostane... OCR na zdrave dieta je nejaka blbost, aj ked uz som citala kadeco...

liz_lemon
30. aug 2023

@anjelicek26 zase sa vyjadrujes k nieco, o com nemas vedomost, ZP umoznuje otcovi, aby odviezol do/z porodnice, nic si nemusi nadrabat, a takisto moze ist na OCR

anjelicek26
30. aug 2023

@liz_lemon ved vravim, ze uz som citala vselico, od OCR na zdrave deti az po pandemicku OCR v lete 😅

kivivi
30. aug 2023

Otec moze ist na otcovsku dovolenku trvajucu 14 dni uz odo dna porodu. Toto sa mu odrata z celkovej dlzky materskej, ak by na nu neskor nastupil. Financne sa to oplati viac ako ocr a mne dobre padlo, ze bol chvilu doma aj po navrate z porodnice.

tosomja
30. aug 2023

Už dopredu mal vybavenú dovolenku. Pár dní pred a pár dní po.

lienka.7
30. aug 2023

@liz_lemon haloooo co sa tu navazas do
@anjelicek26 ????
Napisala len 1 z možností!!! Mnoho žien tu hneď začne vypisovat ze nieee OCR lebo plat nízky a bonusy a bla bla bla.
Dieta nema vari otca? A potom tu vyplakavaju, ze ich odvšadiaľ vyhodia, keď je dieta doma chore, sú len ony.
A sorry, pokial je dieta zdravé, nema byt co na OCR. Ma si vziať dovolenku alebo to vykryť rodinou keď už tak. Snáď po cca.1 dní si každý (dedko, babka, a trebárs aj brat, sestra, to je úplne jedno) vie vziat dovolenku, aby pomohol. Aspoň v normálnych rodinách to tak chodí.

mamelka
30. aug 2023

@anjelicek26 ale aj v Nemecku je,že keď sa o dieťa nemá kto starať a matka je v nemocnici,tak je možnosť OCR😉 tiež keď som bola na kyrete,tak som nemohla zobrať Máriu so sebou.

janinah
30. aug 2023

Nechávam si dva týždne dovolenky kvôli pôrodu dcéry.ak by ma potrebovala.a to som len babka ..lebo pôrod je vec.o ktorej dopredu vieš.ze bude aj približne kedy...lenže vychcanost platí aj tu...však využijem od štátu úplne všetko.aj keď to nemá logiku ani opodstatnenie.

mima1608
30. aug 2023

Odo dňa kedy sa bábo narodí si môže vziať otcovskú dovolenku (tu nech nahlási v práci aspoň mesiac dopredu - samozrejme CCA, aj môj muž to tak urobil). Ak by si bola deň-dva dopredu v nemocnici, tak dovolenka alebo aj paragraf je asi najjednoduchšie riešenie.

anjelicek26
30. aug 2023

@mamelka no jo tu skor dostanes pomocnicu do domacnosti od zdravotky ako platene volno na zdrave dieta, toto viem urcite... mas narok na neplatene volno v tej dobe, ale to je asi tak cele... ale tak roky sme to nemuseli riesit a predtym si vzdy bral dovolenku.

liz_lemon
30. aug 2023

@lienka.7 zakon umoznuje zobrat OCR, tak ty nemusis ci sa to ma alebo nie, ty advokatka inych😂

mamelka
30. aug 2023

@anjelicek26 lenže ja som pomocnicu nemala kedy riešiť,keďže sama vieš,že kyret nemáš vždy na plánovanie. A samozrejme treba spomenúť,že v Nemecku vie dat zamestnavatel extra 3dni, čo som naposledy citala je to už 10dni po pôrode 😉

nafka0483
30. aug 2023

OCR v tomto pripade nie je ziadne zneuzivanie ani obchadzanie zakona ani nic take. Je to uplne normalny narok, ma na to plne pravo.
Neviem preco mate niektore zafixovane ze to musi byt na choreho clena rodiny. Zakon jasne stanovuje pre ake pripady je urcebe OCR.

lienka.7
30. aug 2023

@liz_lemon zjavne si nepochopila pointu celeho príspevku, nauč sa čítať s porozumemim, ty odborníčka na všetko 👌

janage
30. aug 2023

Baby kľud. Nie každý má rodinu či babky čo môžu a nie každému to vyhovuje. Ak by bola situácia, že doma 3mesacne dieťa a matka na akútnu operáciu slepaku žlčníka alebo zlomenina? A tiež zdravé dieťa doma. Čo by sa samé staralo o seba či ako? Ročné, 2rocne, 3 ročné alebo cez prazdniny akýkoľvek vek, čo nemôže zostať sám doma? Toto slúži presne na takéto prípady.

kate_cs
30. aug 2023

@patka06 na staršie dieťa si môže vziať OČR ak je matka hospitalizovaná. Môjmu manželovi to navrhla sama pediatrička a dokonca sa tak dohodol aj v práci. Nie je to žiadne zneužívanie, reálne bol doma a staral sa o dieťa.

mamelka
30. aug 2023

@janage presne ako pises.... tiež pozerám ako sa do nej navazaju. Tiež nemám rodinu,ktorá by si išla brat voľno🙈 to,že si niekto vezme voľno je pekné, ale teda ja nepoznám u nas v rodine také.

riyadh
30. aug 2023

@anjelicek26 ty uz radsej necitaj, zijes v nemecku, nemas paru, ako funguje system na SK a ze tebe sa nepaci, mnuz s tym nic nenarobime, ale tak mas moznost sa stqzovat a davat podnety, Lebo v nemecku je to tak a tak😂

eeffka
30. aug 2023

@mima1608 otcovsku si vie vziat az ked je dieta z porodnice doma. Nie odo dna porodu.

kivivi
30. aug 2023

@eeffka otcovsku si vie vziat odo dna porodu. Volala som kvoli tomu do socialnej poistovne a moj muz ju tak aj mal. Celu mu ju schvalili aj zaplatili, aj tie dni, co som bola v porodnici.

lienka.7
30. aug 2023

@riyadh presne ako píšeš, keďže takýto systém "využívania a zneuzivania všetkého mozneho" funguje na SK, preto sme tak kde sme a Nemecko nedobehneme nikdy 👌

eeffka
30. aug 2023

@kivivi ano citam, uz to upravili ale logika je kde? Ty s dietatom v nemosnici a otec doma nasucho? Teraz riesim narodene dieta, nie surodencov.

andovka007
30. aug 2023

@kate_cs tiež nás to čaká, ak sa môžem spýtať moc v tom nemám jasno. Starší syn nastupuje do školy, môže si manžel zobrať ocr na syna a syn bude chodiť do školy? Na dobu kým budem v nemocnici. Potom by prešiel na otcovsku. Je toto možné?

terezka1947
30. aug 2023

Manžel si bral na čas plánovanej sekcie dovolenku. Keď sme mali už druhé dieťa,a ja som bola vyše 3t v nekocnici-pôrodnici,neskôr po pôrode v detskej nemocnici,kombinoval dovolenku s OCRkou.

terezka1947
30. aug 2023

@janinah teraz si zbytočne krutá. Lebo nikdy človek dopredu nevie. Nie každý má babky a rodinu,či širší okruh blízkych,ktorý je ochotný strážiť deti,čo potrebujete môcť nejako v rodine. Čiže je na mieste,že si rodič,kto.ostsne doma s malým dieťaťom vezme ocr,aj keď je zdravé. U nás pri druhom tiež nikto nepredpokladal,že hoci si manžel zobral 2t voľna pri plánované sekcii,že nepôjdeme s bábätkom do detskej nemocnice na ďalšie dni a o dva mesiace som skončila zase v nemocnici na operácii ja,čiže opäť bol na ocr s dvoma malými a zdravými deťmi sám.
Nie každý vybabrava so systémom a je normálne,keď sa rodičia starajú o deti.