icon

Prirodzený pôrod alebo pôrod doma

vierka75
7. mar 2012

velmi by som chcela priniest moje babatko na svet mimo nemocnice. pozna niekto z vas moznost rodenia doma alebo v porodnom centre?

gabika783
29. jún 2013

@molka ahoj... našla som si tvoj starší príspevok.. a vidím, že už máš bábätko aký bol pôrod podaril sa prirodzený? 🙂

molka
29. jún 2013

@gabika783 žiaľ nie, nepodaril sa. Ale som rada, že som mala možnosť to aspoň skúsiť. Kontrakcie som mala celú noc, nad ránom už prišli aj tlaky, ale vôbec som sa neotvárala. Nakoniec som kvôli vyčerpaniu súhlasila s cisárskym.

gabika783
29. jún 2013

@molka som veľmi rada, že si to vyskúšala... aj ja som po cisárskom.. akútnom.. nestihla som sa ani spamätať a už ma rezali.. samozrejme s dnešnými informáciami by sa to zrejme odvíjalo inak. 🙂 Aj ja sa veľmi teším na prirodzený pôrod pre mňa liečivý 🙂

kacenkaharris
2. júl 2013

@gizka74 Ahoj gizka, kde v USA si rodila? Si este tam? Ja v Pittsburghu, PA.

kacenkaharris
3. júl 2013

Dievcence, zaujimalo by ma, kedze sa zaujimate o prirodzeny porod(a porod doma), ci ste poculi o zjedeni placenty po porode. Mate niektora skusenosti s "vymahanim" placenty z porodnice? Nenasla som tu podobnu temu a myslim si, ze tato je tomu najblizsie. Ako som uz vyssie spominala, rodila som v porodnom dome v USA a prezradim, ze placentu som si mohla slobodne zobrat domov 😉

veronnikka
3. júl 2013

@veronnikka uz ma nas chlapcek narodeny doma rok...drzim palce mamickam a bojujte!!! stoji to za to!!!

makovienka
28. aug 2013

@kacenkaharris Ano, pocula. Porodna asistentka z Rakuska, ktora bola pri mojom porode doma, hovorila ,ze placenta obsahuje vela hormonov, ktore pri poziti v surovom stave (staci male mnozstvo placenty) pomahaju zastavit krvacanie. Jedna mamicka, ktoru sprevadzala, si z placenty robila nejaky koktail, zmiesany s ovocim. Pila ho kazdy den prvy tyzden po porode. Citala som o tom aj v jednom pribehu neastitovaneho porodu, ked mamicka dost po porode krvacala a spontanne dostala chut na kusok z placenty. Naozaj to zafungovalo - krvacanie sa zastavilo.
Ine pouzitie pozitim je - nechat placentu vysusit v rure, rozdrvit a potom pridavat ako medicinu po lyzickach do vselicoho pre celu rodinu. Ale to asi nie je optimalne, pokial sa jednalo o lotosovy porod a teda placentu by sme nemohli dat do rury v ramci par dni od porodu.

makovienka
28. aug 2013

@wewerka0 Pri planovanom porode doma s odbornou asistenciou nikdy nejde o sekundy. Taketo zvraty sa deju len v porodnici, vdaka zasahom. keby sme sa podrobnejsie pozreli na Tvoju skusenost, kedy ste skoro obaja zomreli, mozno by sme zistili, ze by ste doma nemali vobec ziaden problem. (Bola druha doba na chrbte?riadene tlacenie?s monitorom cez brucho?...)

wewerka0
28. aug 2013

@makovienka jasnacka, urcite

kacenkaharris
28. aug 2013

@makovienka Ano, v USA si zeny davaju placentu odborne vysusit a nasypat do kapsul, ktore potom uzivaju. Mne sa zdalo prirodzenejsie jest ju surovu, v koktejli. Dodala mi vela energie a VOBEC som nemala problem s vykyvmi nalad ci depresiou. Ktovie, mozno mi i zachranila kojenie, s ktorym sme mali prve tyzdne problemy kvoli nedostatku mlieka. Vraj sa placenta uziva i na to.
Skoda, ze na Slovensku robia take problemy s branim placenty z porodnice. Verim, ze kazda zena ma pravo na svoju vlastnu placentu!!

monika15
29. aug 2013

@makovienka nejde o sekundy ... to srandujes vsak ??? NIKTO nemoze tvrdit ze porod naplanujeme a idem ena to... nikdy nevies co sa moze stat.....nikdy

makovienka
30. aug 2013

@monika15 🙂 Presne tak, nikdy. Vzdy je tu iste riziko, ze sa stane nieco s cim sme nepocitali. Skusenosti pri porodoch doma (planovany doma, s odbornou porodnou asistenciou a u nizkorizikovych tehotenstiev) su vsak take, ze pokial sa zacne take nieco diat, je dost casu na pozvolny a rozvazny presun do porodnice. Nejde o sekundy. Mozno to najhorsie, co sa moze stat pri porode doma je prepadnuty pupocnik. Porodne asistentky, v krajinach, kde su upravene postupy pre porody doma, vedia, co maju robit - obvykle zena zaujme polohu na styroch so zadkom vystrcenym hore a porodna asistentka ma v nej ruku ako protitlak proti hlavicke. Nie je to velmi pohodlne a urcite je to aj trochu stres, ale stava sa to skutocne velmi, velmi zriedkavo. Moja porodna asistentka, ktora mala v case, ked doprevadzala mna, za sebou asi 400 doprovod domacich porodov, vravela, ze sa jej to stalo raz a to tak, ze kym prisli do porodnice, dietatko sa medzi tym posunulo hore, pupocnik sa zasunul a nakoniec mamicka porodila normalne. Rodila som cca 40 km od najblizsej porodnice, a tato skusena porodna asistentka z toho nemala vobec obavu.
Skutocne, tie sekundove dramy sa stavuju v porodniciach, kde sa uz ale nejedna o prirodzeny proces. Blizsie som o tom pisala tu http://www.mamaaja.sk/tehotenstvo-a-porod/porod... .

makovienka
30. aug 2013

@monika15 Oznacenie "planovany porod doma:, ma vylucovat tie porody, ktore sa udeju doma prekotne, a teda nie celkom dobrovolne a bez pripravy.

makovienka
30. aug 2013

@kacenkaharris Ako sa pozeras na lotosovy porod, kde by sa mala nechat placenta aj s pupocnikom prirodzene odpadnut? Trochu sa to bije s tym, ze sa zje. Ako to vidis?
Nase macky vzdy placentu zozrali, ale vraj je nejaky druh simpanza, alebo nejakej takej vyspelejsej opice, kde opicie babatko po porode pobehuje a s hrackou - placentou na pupocniku.

monika15
30. aug 2013

@makovienka viem co to je planovany porod doma ;);)
ale rizika su aj tam.... Lekar studuje medicinu preto aby bol lekarom... sorry porodna assistenka je len porodna assitentka... nebudem sa tu hadat... proste je to maximalne nezodpovedne sorry :((((

kacenkaharris
1. sep 2013

Ja som sla domov po 8 hodinach, aj to som si tie posledne dve "vyprosila", lebo som este cakala na laktacnu konzultantku, ktora mala vtedy o poschodie vyssie prednasku pre buduce maminy. Cerstve mamicky v porodnom centre mozu odist domov uz po 4 hodinach, ak chcu a ak je mininko je v poriadku. Babice veria, ze miminu i mamine je najlepsie doma 🙂 .

makovienka
11. sep 2013

@monika15 Nezodpovedne je zverit sa do ruk niekomu bez toho, aby som si sama bola plne vedoma toho, co je to za proces, co vsetko sa moze stat, kedy, ako preco, ako sa tomu da predist a ako sa to da riesit. Toto vsetko sa da zistit aj bez studovania mediciny, kde je o fyziologickom porode mozno 5 stran a aj to som asi prehnala. Nezodpovedne je nemat respekt sam k sebe, k svojmu dietatu a k svojim a jeho prirodzenym schopnostiam. Prax v porodniciach neprinasa o fyziologickom procese ziadne alebo len minimalne poznatky. Rodim ja, ja si nesiem zodpovednost, ci chcem, ci nie.

makovienka
11. sep 2013

@kacenkaharris A preto, ked sa da, je najlepsie aj doma porodit a nepresuvat sa zbytocne hore-dole🙂

monika15
11. sep 2013

@makovienka no sorry ale kazdy porod je iny nemozes sa spoliehat na to ze ked ta osoba odrodila uz deti ze sa nic nemoze stat....
a ano tvoja zdopovednost ale potom netreba oplakavat osobu co sa tak rozhodla a nakoniec prisli problemy ako aj ta
co sa stalo naposledy..... uz som tu hodila link.. .si to pozri ....

takze moj nazor je jasny...

argyro
11. sep 2013

škoda že som o zjedení placenty nevedela skôr.. zatiaľ je stále v mrazničke, teraz ju už jesť asi nemá význam hmm

stellamaris
11. sep 2013

@kacenkaharris ahoj,ja mam za sebou akutnu sekciu,ale o placentu som mala zaujem,chcela som ju vidiet 🙂 Bohuzial po sekcii rychlo poupratovali a bolo po placente.Lekar ma vypocul a vravel,ze mam pred dalsim porodom povedat na operacnej sale,aby mi placentu schovali a mozem si ju vziat domov.Nemaju s tym problem,rodila som v Nemecku.Chceme pri dalsom dietati zasadit stromcek a placentu pod neho 😉 Jest by som ju nedokazala.....

kacenkaharris
11. sep 2013

@makovienka Ja som na porod doma nemala podmienky. Mame 6 zverov, vsade chlpy, macky by mi liezli do postele 😀 a ani som necitila v tom prenajatom byte tu spravnu atmosferu. Mna porodny dom vyhovoval, citila som sa ako v peknom hoteli a nemusela som nic po sebe upratovat 😉 Za inych podmienok by som asi rodila doma.

kacenkaharris
11. sep 2013

@argyro Zeny si placentu nechavaju i na menopauzu, pomaha s hormonalnym vykyvom. Uskladnuju ju ale vysusenu a v tobolkach. Mrazena by tak dlho nevydrzala. Uplne prinajhorsom sa s nou da odtlacat na papier, kedze vyzera ako krasny strom 😉

kacenkaharris
11. sep 2013

@stellamaris No vidis a ja som 12 rokov vegetarian! Zavrela som oci a sup do pusy - v ovocnom smoothie! Nebolo to vobec citit.

stellamaris
11. sep 2013

@kacenkaharris tak to ta obdivujem! ja by som to nedokazala aj inak v jedle som prieberciva 😀 Kvoli neplodnosti som skusila aj pit tekvicovy olej,to bolo sebazaprenie uz.......

argyro
11. sep 2013

@kacenkaharris no, ideme teraz sadiť stromčeky, tak hadam pod nejaku marhulu ju zasadím 🙂

makovienka
13. sep 2013

@monika15 OK, tvoj nazor respektujem. Skus mi prosim hodit este raz sem ten link, tazko sa mi to bude hladat takto dozadu.

makovienka
13. sep 2013

@argyro 🙂 aj ja ju mam v mraznicke a chystam sa ju zasadit pod nejaky strom, len este stale neviem pod aky...

makovienka
13. sep 2013

@kacenkaharris Ved hej, ono aj ten porod na nejakom speci mieste moze mat svoje vyhody.