icon

Prvorodička a vyčerpanosť na neonatologickom oddelení Ružinov

vanesa304
25. aug 2026

Ahojte chcela by som sa opytat ci niektorá prvorodička skúšala poprosiť personál na nočnej aby sa postaral o novorodenca kvoli oddychu . Od porodu su to uz 3 dni a ja som spala 12 hodín som strasne vyčerpaná boli ma brucho a samozrejme štichy medzi nohami ako inak ked som išla hocikedy v noci po sestričku s tym ze malu neviem utíšiť a skúšala som hocičo pomoci sa mi nedostalo iba to je normalne , zvykajte si , tak to je nemuseli by sa takto správať k prvorodičkam na toto sme pripravene neboli kedze na to vas ani žiaden kurz nepripravi co sa deje po porode. Potrebovala by som jednu noc fakt na regeneráciu ale s tym aké su odmerať sa bojim opytat ale cítim ze telo to uz nezvláda.
Odpovede typu a co budeš robit doma si prosim odpustite pretože príchod domov mam zariadený po svojom ďakujem.

Strana
z2
evkamotka
25. aug 2026

Tiez som sa tam stretla so strasnym prístupom. Preto som sla druhe rodit ku kochovi. Zadarmo to zial v statnej takto vyzera :(

alma34
25. aug 2026

3.dni keď nemá žltačku už pôjdete aj domov keď nie dneska tak zajtra. Len ty si myslíš že sa tie sestričky starajú a čičíkajú,len tak to nieje. Na tej sesterskej izbe, tie deti plačú až zaspia.

anonym_a39415
25. aug 2026

@vanesa304 ja len zo zvedavosti, ako to máš poriešené doma?

alma34
25. aug 2026

A brucho ťa bolí rovnako ako každú jednu po pôrode, zavinuje sa ti maternica. Skús sa opýta, možno trafiš na nejakú lepšiu smenu, len ako som ti vyššie písala nikto ti malú nebude cicikat celú noc keď bude plakať, max ju prebalia, dajú mlieko.

alma34
25. aug 2026
@anonym_a39415

@anonym_a39415 Nie zbytočný komentár? Asi mama, manžel je iné keď sa striedajú dvaja pri novorodencovi aspoň prvých pár dní keď má ešte aj veľké poranenia.

anonym_9c82e3
25. aug 2026
@anonym_a39415

@anonym_a39415 asi budu nastúpení celá široká rodina 🤭

makyp
25. aug 2026

Neviem preco ste niektore take protivné, tiez som to tak mala. Bola som 5 dní ani jednu noc som nespala, fakt by mi tiez stacila jedna noc sa vyspat...Skus sa opytat, za to nic nedas, ja som sa bala opytat- no velmi dobre by mi to padlo.

katkaseiner
25. aug 2026

ahoj, neber to ako kritiku, ale dieta porodis a uz s nim existujes. Bodka, personal oddelenia tam nie je na to aby ti uspaval dieta a staral sa, oni tam proste su pre pripad zdravotnych tazkosti. Ked ti doma nikto nepomoze, pretoze predpokladam ze manzel tiez po par dnoch pojde do prace a mama tiez, tak co budes robit? Spi ked dieta spi, robili sme to vsetky. Ano, niektore deti su spave, niektore su viac hore, boli ich brusko, ale to neznamena ze potrebujes mat okolo seba regiment ludi. Budes sa musiet prisposobit rezimu dietata, resp. si postupne nejaky vytvorit. Moja dcera bola do 2 rokov v noci hore 20 az 30x, nezartujem, nezvelicujem, nikto mi v noci s nou nebol, len ja. Manzel pracoval, mama pracovala, sestru nemam, a ani som si nikoho na toto nezaplatila. Proste sme sa museli naucit spolu fungovat. A poviem ti, cez den mi tiez spala len v kociku kym sa hybal, takze 3 hodiny som sa prechadzala aby aspon vtedy spala. Drz sa

simsalabim
25. aug 2026
@anonym_9c82e3

@anonym_a39415 asi budu nastúpení celá široká rodina 🤭

Zeny, trosku sucitu by nezaskodilo. Porod je velka zmena, casto velmi fyzicky a psychicky narocny. V starych kulturach sa o takuto zenu a dieta staralo siroke pribuzenstvo. Teraz je na to casto zena sama a este su k nej ine zeny protivne.

zltalienka
25. aug 2026
@simsalabim

Zeny, trosku sucitu by nezaskodilo. Porod je velka zmena, casto velmi fyzicky a psychicky narocny. V starych kulturach sa o takuto zenu a dieta staralo siroke pribuzenstvo. Teraz je na to casto zena sama a este su k nej ine zeny protivne.

@simsalabim presne to som chcela napisat.
Mne v Kosiciach aj pri 4.tom porode v noci na par hodin postrazili dietatko. Kto iny ma tam pomoct cerstvej rodicke?
Doma si to uz vie mamicka usporiadat, v porodnici nema tolko moznosti ako doma.

oskvarka
25. aug 2026

U nás v pôrodnici tvoje naopak večer tak neskôr asi o 21-22 (možno aj neskôr presne nepamätám) deti vezmú a donesú až ráno o 4-5 na kojenie asi na hodinku necelu a potom zase vezmú a donesú o 8 po vyzite... Čo ako na oddych bolo fain horšie bolo že ja som tam zanašala decká na poslednú chvíľku lebo si musel... inak ti ho prišli zobrať a ešte ti vynadali.. a presne som tam počula tie deti revat..oni ich prebalili asi nad ránom a ak moc vrueskali dali trochu fľašku a inak ich nechali plakať...tak mi to bolo ľúto ja som chcela dieťatko pri sebe... Ale podľa mňa ak sa zle cítiš tak by ti vyšli v ústrety vyskúšaj aj keď jasné oni si ripnu keď môžu...smutné to je ...ja som imúnna jedným uchom dnu druhým von ja som to robila tak cez deň že som prevalila naklonila dala spinkať a hneď ako dieťa spalo aj ja som ľahla a spala...celkom sa mi to darilo asi aj viac ako v noci keď tie bábätká tam všetky plakali

biba_18
25. aug 2026

v nemocnici som mala malého vedľa seba na posteli a spala som tak, spal on, spala som ja. aj tak som bola nevyspatá, prišla som domov a spala som 24 hodín vkuse 😏

oskvarka
25. aug 2026
@biba_18

v nemocnici som mala malého vedľa seba na posteli a spala som tak, spal on, spala som ja. aj tak som bola nevyspatá, prišla som domov a spala som 24 hodín vkuse 😏

@biba_18 my sme mali také malé postielocky vedľa seba tam sme ich mali...som rada že nie v posteli vedľa seba boli dosť úzke tie postele by som sa bála...

sevrin
25. aug 2026

Vám ženám nie je čo závidieť. Len snáď máte dobrých mužov, lebo tých čo ženu opustia ešte pred pôrodom, by som dal zbičovať.

biba_18
25. aug 2026
@simsalabim

@simsalabim na toto presne moja mama odpovedala, keď som nevedela povedať sestričke či chcem izbu bez dieťaťa alebo rooming-in a sestrička začala že čo som za matka a kto sa mi bude starať o dieťa keď sa nenaučím v pôrodnici - tak moja mama že čo ju do toho, že aj keby sa mi celé košice starali o dieťa 😏

anonym_84409a
25. aug 2026
@biba_18

@biba_18 Bože toto jej neraď, lebo ju tam akurát zhukajú, dieťa má byť v tom vozíku napolohované s monitorom dychu.

anonym_c68fd0
25. aug 2026

@vanesa304 chápem ťa mne sa stalo to isté bola som úplne hotová, po sekcii cukalo má od unavy s dieťaťom na rukách som zaspala len na cuklo čosi že nemôžem spať keď ju držím,dieťa plakalo a mňa vypinalo nevedela som už čo robiť, dala som malú do postielky aby mi nespadla. Bola som tiež poprosiť sestru či mi nezoberú malú na noc, odbila má, ale hnusne už nepamätám čo mi povedala. Tak som malú nechala plakať v postieľke aby mi nespadla a mňa vyplo úplne od unavy som sa zobudila krížom cez posteľ. Bol covid, zakázané návštevy čiže nikto z rodiny neprišiel pomôcť ani na 5 minút. No hnusná bola tá sestra, tiež sa má to dotklo. Nič v zlom ale cigánky poutekaju (česť výnimkám), tam sa o deti vedia postarať a žene po operácii s rozrezanym bruchom v bolestiach (cisársky som neplánovala, bol akútny ) nemá kto pomôcť je to smutné a to žena žene. Nikto nehne proste ani prstom navyše. A pritom by stačilo aspoň na pár hodín iba nech sa žena vyspi. Pritom tomu bábätku fakt stačí dať jesť a prebaliť. Mne keď svokra rozprávala že jej muža nosili akurát na kojenie inak ho nemala pri sebe normálne som jej závidela ale to bolo pred 45 rokmi. A všetky super matky uvedomte si že nie každý to ma rovnako ako vy. Musíš len vydržať, každým dňom ti bude lepšie a bolesti raz pominú. Držím palce ❤️

biba_18
25. aug 2026
@oskvarka

@biba_18 my sme mali také malé postielocky vedľa seba tam sme ich mali...som rada že nie v posteli vedľa seba boli dosť úzke tie postele by som sa bála...

@oskvarka ja som sa nebála a keď bol v tej malej postieľočke plakal, keď bol vedľa mňa tak neplakal… tak bol so mnou na posteli…

biba_18
25. aug 2026
@anonym_84409a

@biba_18 Bože toto jej neraď, lebo ju tam akurát zhukajú, dieťa má byť v tom vozíku napolohované s monitorom dychu.

@anonym_84409a my sme v nemocnici žiadne monitory dychu nemali

kristina2412
25. aug 2026

Ja som druhú dcéru rodila sekciou v Ružinove ,samé sa mi ponúkli , že vidia, že sa mi zle vstáva , že ešte jednu noc si ju môžu nechať. Ja mám pozitívne skúsenosti.

anonym_1ad634
25. aug 2026
@katkaseiner

ahoj, neber to ako kritiku, ale dieta porodis a uz s nim existujes. Bodka, personal oddelenia tam nie je na to aby ti uspaval dieta a staral sa, oni tam proste su pre pripad zdravotnych tazkosti. Ked ti doma nikto nepomoze, pretoze predpokladam ze manzel tiez po par dnoch pojde do prace a mama tiez, tak co budes robit? Spi ked dieta spi, robili sme to vsetky. Ano, niektore deti su spave, niektore su viac hore, boli ich brusko, ale to neznamena ze potrebujes mat okolo seba regiment ludi. Budes sa musiet prisposobit rezimu dietata, resp. si postupne nejaky vytvorit. Moja dcera bola do 2 rokov v noci hore 20 az 30x, nezartujem, nezvelicujem, nikto mi v noci s nou nebol, len ja. Manzel pracoval, mama pracovala, sestru nemam, a ani som si nikoho na toto nezaplatila. Proste sme sa museli naucit spolu fungovat. A poviem ti, cez den mi tiez spala len v kociku kym sa hybal, takze 3 hodiny som sa prechadzala aby aspon vtedy spala. Drz sa

@katkaseiner pani je 3! dni po porode. tak hadam je to dost ine, ked uz bude fit ako ked si ani od porodu nemohla odddychnut. a zdravotnicky personal ma pomoct vysilenej zene. potom sme tu prekvapeni, ze zeny chcu rodit doma, ked sa nam toto zda ok.

lienka.7
25. aug 2026

@vanesa304 je mi ľúto, že sa tak trápis. Normalne im povedz,že sa potrebuješ vyspať. Nebolo to sice v Ružinove ale keď som bola na Antolskej, tak spolubývajúca to tak urobila. Povedala im, že 3 dní nespala a proste sa potrebuje vyspať. Frflali, dokonca to došla riešiť sama primarka, ale babo jej nakoniec na noc vzali. Drzim palce ✊🍀

anonym_d94dd5
25. aug 2026

@vanesa304 nemám skúsenosti konkrétne s Ružinovom ale chapem ťa. Ja som plačúce dieťa nosila na rukách a počas toho zaspávala. Poprosila som ich a úplne bez problémov si malého na noc zobrali. Mliečka som mala naštastie dosť, tak som ho odsala do fľašky a dali mu ho. Vyspala som sa a od vtedy som už dokázala byť plnohodnotná matka. Spýtaj sa, pôrod je vyčerpávajúci a takto iba tlačíš únavu pred sebou. Tá jedna noc bola pre mňa úplna záchrana.

anonym_a44c8e
25. aug 2026

@vanesa304 vydrž..pojdeš domov..pomoze muz alebo mamina ci svokra.Od bolesti daj liek a zial musis sa pozbierat..zaciatky su tažke...oto viac ked si v zlej nemocnici...u nas boli uzasne sestricky same aa opytali ci maju nechat malu u seba aby som si oddychla.

anonym_3ac383
25. aug 2026
@anonym_c68fd0

@vanesa304 chápem ťa mne sa stalo to isté bola som úplne hotová, po sekcii cukalo má od unavy s dieťaťom na rukách som zaspala len na cuklo čosi že nemôžem spať keď ju držím,dieťa plakalo a mňa vypinalo nevedela som už čo robiť, dala som malú do postielky aby mi nespadla. Bola som tiež poprosiť sestru či mi nezoberú malú na noc, odbila má, ale hnusne už nepamätám čo mi povedala. Tak som malú nechala plakať v postieľke aby mi nespadla a mňa vyplo úplne od unavy som sa zobudila krížom cez posteľ. Bol covid, zakázané návštevy čiže nikto z rodiny neprišiel pomôcť ani na 5 minút. No hnusná bola tá sestra, tiež sa má to dotklo. Nič v zlom ale cigánky poutekaju (česť výnimkám), tam sa o deti vedia postarať a žene po operácii s rozrezanym bruchom v bolestiach (cisársky som neplánovala, bol akútny ) nemá kto pomôcť je to smutné a to žena žene. Nikto nehne proste ani prstom navyše. A pritom by stačilo aspoň na pár hodín iba nech sa žena vyspi. Pritom tomu bábätku fakt stačí dať jesť a prebaliť. Mne keď svokra rozprávala že jej muža nosili akurát na kojenie inak ho nemala pri sebe normálne som jej závidela ale to bolo pred 45 rokmi. A všetky super matky uvedomte si že nie každý to ma rovnako ako vy. Musíš len vydržať, každým dňom ti bude lepšie a bolesti raz pominú. Držím palce ❤️

@anonym_c68fd0 pritom dieťatku stačí iba dat sa napiť a pre baliť.... píšeš, tak potom by to mala zvládnuť aj matka nie? predstavte si, že by chceli postrážiť deti všetky matky na oddelení v noci... od toho tam personál naozaj nieje, má vykonávať zdravotnú a ošetrovateľsku starostlivosť nie babysitting

ruzovakrava
25. aug 2026

Vidím že sú veľké rozdiely v pôrodniciach aj v prístupe samotného personálu. Rodila som síce pred 5 a 8 rokmi v Čadci, ale večer o 22. deti pobrali a doniesli o 4-5 ráno, jedine staršie sestričky nosili aj o 1 v noci na papanie. A boli veľmi prekvapené keď som si deti nechávala pri sebe celú noc, asi to nebolo pravidlo že si tie ženy k sebe brali deti.
Zas sa mi nechce veriť že sú tam všetky sestry také, že keď ich normálne poprosíš, aby ti nevyhoveli 🫪 či? Povedzte mi že to ešte takto na svete nechodí, že už fakt nikto s nikým nesúcití

anonym_e10656
25. aug 2026

Je mi ľúto, že ti nechcú pomôcť. Môj už má 18 preč, ale boli sme v čase, keď sa narodil 2 na izbe, veľa detí sa narodilo, takže sme ani neboli na šestonedelí. Tej druhej mamičke bábo celé dni aj noci tak strašne plakalo, že sme obe prosili sestričky, nech nejako pomôžu. Pomohli tak, že jej na noc požičali kočík, nech si ho skúša uspať v ňom. 2 dni po cisárskom 🤦‍♀️. Tak zdá sa, že sa toho veľa nezmenilo za tie roky.

andulka220989
25. aug 2026

Ak si rodila vaginálne a nie sú žiadne problémy tak by ťa (vás) mali zajtra pustiť domov nie? 🙂 Tam to bude úplne iné. Bábätko dáš do hniezda, postieľky,kočíka a ty si oddýchneš 🙂 Ja keď som sa išla sprchovať a žiaľ trvalo mi to po cisárskom dlhšie trochu tak som sa vrátila na izbu a malá tam nebola. Spala keď som odchádzala, ale začala plakať tak si ju sestričky vzali k sebe a uspali. Ale teda to bolo počas sprchovania. A neodporúčam spánok v jednej posteli. Ešte doma kde dáš nejaký mantinel, paplón, niečo. Ale nie na posteli keď ešte ani ty nemáš na 100% pohyb v poriadku a bez opory na spadnutie.

anonym_d4985e
25. aug 2026
@anonym_3ac383

@anonym_c68fd0 pritom dieťatku stačí iba dat sa napiť a pre baliť.... píšeš, tak potom by to mala zvládnuť aj matka nie? predstavte si, že by chceli postrážiť deti všetky matky na oddelení v noci... od toho tam personál naozaj nieje, má vykonávať zdravotnú a ošetrovateľsku starostlivosť nie babysitting

@anonym_3ac383 ešte pár rokov dozadu to tak bolo, keď nám nechceli nechať dieťa na noc. To sme pre zmenu bojovali o to, aby sme mohli byť s vlastným dieťaťom. A nie je to tak dávno. Čo tam potom sestričky robia, keď sú v noci všetky deti na izbách?

anonym_f01707
25. aug 2026

@vanesa304 joj moja zlata, sucitim s tebou.. tie strigy, co tam boli, keď som tam bola ja. Och boze.

Strana
z2