icon

Prvorodička a vyčerpanosť na neonatologickom oddelení Ružinov

vanesa304
25. aug 2026

Ahojte chcela by som sa opytat ci niektorá prvorodička skúšala poprosiť personál na nočnej aby sa postaral o novorodenca kvoli oddychu . Od porodu su to uz 3 dni a ja som spala 12 hodín som strasne vyčerpaná boli ma brucho a samozrejme štichy medzi nohami ako inak ked som išla hocikedy v noci po sestričku s tym ze malu neviem utíšiť a skúšala som hocičo pomoci sa mi nedostalo iba to je normalne , zvykajte si , tak to je nemuseli by sa takto správať k prvorodičkam na toto sme pripravene neboli kedze na to vas ani žiaden kurz nepripravi co sa deje po porode. Potrebovala by som jednu noc fakt na regeneráciu ale s tym aké su odmerať sa bojim opytat ale cítim ze telo to uz nezvláda.
Odpovede typu a co budeš robit doma si prosim odpustite pretože príchod domov mam zariadený po svojom ďakujem.

Strana
z2
anonym_8799e1
25. aug 2026

Co robis cely den, ked si spala dokopy 12h? babo je placlive, ci ako? ved spali sme vsetci cele dni a noci, jedine na krmenie sme boli hore... take babatko dokopy nic ine cez den nerobi len spi. lahni a spi. Hned ides domov a uz si rezim spravite. Ak ma prichod domov zariadeny, tak treba zavolat pomoc aj do porodnice ak je moznost :D
Inak myslim, ze ti dieta len tak nevezmu, ono mne napr nosili mlieko presne na cas, ale nekrmili a nestrazili mi dieta vobec. A to co mala musela tam byt, lebo zltacka, tak velmi by som ruzove predstavy o tej starostlivosti nemala a dieta by som tam nedala, tie deti dostali erarne dudle, flase a proste spali tam, ked plac tak prebalit a tym to haslo.

anonym_95102a
25. aug 2026

Zlaté sestričky v pôrodnici v Žiline. Rodila som tam 2x a vždy okolo 10 večer sa chodili pýtať, ako nám je a ktorá nevládala a potrebovala spať, tej dieťa vzali, nech sa vyspí.
Niektoré sme to využili a iné to kritizovali.

anonym_acc2db
25. aug 2026

Tiež som sa 5 nocí nevyspala. Išla som domov ako zombie. Môj synček tam nevedel spinkať. Narodil sa skôr o dva týždne a stále chcel byť na prsníku. Iba málinko spinkal aj on. Prišli sme z pôrodnice domov, obriadila som ho, nakŕmila a spinkal 5 hodín, ja som sa tiež vyspala. Potom spinkal aj pol noci a zasa pol dňa. Doma to bude lepšie, aj ty sa upokojíš, aj bábätko.
Želám všetko dobré a veľa trpezlivosti mladá mamička. ❤

aileen_mt
25. aug 2026

@vanesa304 ahoj, dari sa ti s dojcenim? Tiez som bola v Ruzinove a po prvom porode to bol u mna masaker s unavou, lebo som nevedela, ze dcera sa sice prisava, ale realne vypila strasne malo... takze bola hladna, zle spala, vela plakala... ked som sa na treti den vysilena so slzami v ociach postazovala pediatricke pri rannej vizite, poslala za mnou laktacnu sestricku - dovtedy som ani nevedela, ze tam niekto taky je... a ta bola skvela, ked som s jej pomocou prvy krat regulerne nadojcila dceru tak, ze ju este pocas jedenia vyplo a spokojne spala 2h, bolo to az neuveritelne... po dalsich porodoch som si uz dojcenie postrazila a laktacnu sestru som si pytala aj sama, ked sa mi nieco nezdalo a bol to uplny game changer
Drzim palce! ♥️

anonym_3557be
25. aug 2026

A to si sa este nestarala o novorodenca so zasitym celym bruchom a drenazou z rany. Nespala som 5 noci vobec. Babo som prebalovala tak,ze som si v ruke drzala flasku s hadickou v jednej ruke a druhou som manipulovala s novorodencom. Vedeli to. Povedali - ze su baby friendly,ze som matka a musim sa postarat. Ani som nevedela,aka som silna💪

anonym_e39bf9
25. aug 2026

@vanesa304 ja som prvú noc potrebovala pomoc, malý plakal nevedela som prečo alebo čo robiť. Uprostred noci som mala problém zabaliť ho naspäť do tej akože ulitkovej látky a zavinovačky a sestrička nebola moc nadšená, že som ju vyrušila avšak naozaj som si dlho už nevedela s tým rady. Potrebovala som pomoc pri dojčení, niektoré veľmi neochotne, niektoré fajn. Išla by som aj druhýkrát ale prístup personálu občas zvláštny. Pôrodnica super, jedlo super.
Maximálne ti trochu pomôžu ale nemyslím, že vezmú na celú noc... Aj tak bábätko chce byť hlavne blizko teba, ale skús poprosiť na 3 hodinky či by som nemohli strážiť a ty budeš oddychovať. Je to náročné celkovo, držím palce

eli43
25. aug 2026
@oskvarka

U nás v pôrodnici tvoje naopak večer tak neskôr asi o 21-22 (možno aj neskôr presne nepamätám) deti vezmú a donesú až ráno o 4-5 na kojenie asi na hodinku necelu a potom zase vezmú a donesú o 8 po vyzite... Čo ako na oddych bolo fain horšie bolo že ja som tam zanašala decká na poslednú chvíľku lebo si musel... inak ti ho prišli zobrať a ešte ti vynadali.. a presne som tam počula tie deti revat..oni ich prebalili asi nad ránom a ak moc vrueskali dali trochu fľašku a inak ich nechali plakať...tak mi to bolo ľúto ja som chcela dieťatko pri sebe... Ale podľa mňa ak sa zle cítiš tak by ti vyšli v ústrety vyskúšaj aj keď jasné oni si ripnu keď môžu...smutné to je ...ja som imúnna jedným uchom dnu druhým von ja som to robila tak cez deň že som prevalila naklonila dala spinkať a hneď ako dieťa spalo aj ja som ľahla a spala...celkom sa mi to darilo asi aj viac ako v noci keď tie bábätká tam všetky plakali

@oskvarka bože to ktorá pôrodnica a v ktorom roku? To je strašné

zuzana2910
25. aug 2026

Skús ich poprosiť, pri najhoršom Ti povedia nie, iné nič sa nestane. Je fakt pravda na akú povahu sestry natrafíš, no ja by som pomohla, aj keď sama som zažila po pôrode v 35 týždni prevoz dcéry do BA, kde ma s nou nepreviezli, sama som sa musela do BA dopravit na druhý deň po pôrode. Sestry tam rôzne, my sme tam boli 3 týždne a ja som v podstate stále bola pri dieťati, aj v noci na každé krmenie, odsávanie, prípravu do fľaše ma budili. Ku koncu už asi videli na mne únavu a pomohli, nechali ma v noci vyspať, nasla som ráno v písanke, o ktorej a koľko x dcérku nakŕmili...určite sa opýtaj. Nikdy nevieš. Držím Ti palce.

anonym_cb0a45
25. aug 2026

Ja som rodila síce inde ale dieťa mi na noc brali skoro celý pobyt. Dieťa malo infekciu takže stále plakalo, ja som mala extrémne šitie. Poprosila som ich, vysvetlila situácia a skoro celý pobyt mi pomáhali. Pomáhali aj zdravým mamičkám, brali im deti cez noc keď chceli a aj cez obed aby sa v kľude mohli najesť.
Choď a pekne sa opýtaj či by ti dieťa nezobrali na 3-4 hodinky lebo si potrebuješ pospať a je ti zle.

anonym_0cf8b2
25. aug 2026

ja som išla , poprosila sestričku so slovami že som veľmi unavená - síce pôrod som mala ok, ale tak sme sa dohodli že bábo si nechajú na noc.
videla som že sestrička neskákala radosťou, ale bábo si nechali. Len to bola iná univerzitná nemocnica , nie Ba.
Doporučujem ísť a poprosiť lekárku . kľudne aj na večernej vizite.

michaela329
25. aug 2026
@anonym_95102a

Zlaté sestričky v pôrodnici v Žiline. Rodila som tam 2x a vždy okolo 10 večer sa chodili pýtať, ako nám je a ktorá nevládala a potrebovala spať, tej dieťa vzali, nech sa vyspí.
Niektoré sme to využili a iné to kritizovali.

@anonym_95102a tiež mám odtiaľ takú skúsenosť, ale ja som nechala len tú prvú noc po pôrode, lebo som rodila dlho😃 Ostatné bol u mňa a síce som každé cca dve-tri hodiny kŕmila, ale mne v nemocnici malý hodne spal aj cez deň, tak som oddychovala aj ja. No mne dokopy nič nebolo, niekto môže byť jednoducho unavenejsi.

anonym_8f9641
25. aug 2026

Joj veľmi ti rozumiem, pre mňa pobyt v pôrodnici bol hrozný, veľmi zle na to spomínam, obe deti plakali celé noci, ani oka som nezažmúrila a nad ránom, keď sa upokojili tak sa začal kolotoč vizít a hluku a ja som mala pocit, že už za chvíľu budem mať z únavy halucinácie... Doma to potom bolo už úplne o inom, dalo sa naozaj pospať vtedy, keď dieťa spalo, keď nie v noci tak aspoň cez deň... Skús ich poprosiť, nedáš za to nič...

anonym_f6de81
25. aug 2026

@vanesa304 ja ti neviem poradit ale ja som rodila pre 25 a 20 rokmi ked bolo treba rooming-in po znamosti vybavovat. A som vdacna ze som bola plebs ktory tuto vymozenost nemal. Normalne som sa 5 dni v porodnici vyspala. Deti nam nosili len na den. O 19tej ich zobrali na kupanie, potom priniesli na posledne kojenie a potom zobrali a my mamicky sme spinkali do 6tej rano. Mamicky z nadstandardu s rooming-in chodili ako matohy nevyspate, chodili nas prosit nech im postrazime mimino ked potrebovali ist do sprchy. Sestricky im tuto sluzbu neposkytovali.

anonym_c68fd0
25. aug 2026
@anonym_3ac383

@anonym_c68fd0 pritom dieťatku stačí iba dat sa napiť a pre baliť.... píšeš, tak potom by to mala zvládnuť aj matka nie? predstavte si, že by chceli postrážiť deti všetky matky na oddelení v noci... od toho tam personál naozaj nieje, má vykonávať zdravotnú a ošetrovateľsku starostlivosť nie babysitting

@anonym_3ac383 matka narozdiel od sestry rodila niekoľko hodín alebo má rozrezane brucho. Samozrejme radšej budú v noci spať ony aby mali pokoj.

oskvarka
25. aug 2026
@biba_18

@anonym_84409a my sme v nemocnici žiadne monitory dychu nemali

@biba_18 ani u nás...ja som ho stále obslzerala či dýcha 🙈

eeffka
25. aug 2026
@anonym_c68fd0

@vanesa304 chápem ťa mne sa stalo to isté bola som úplne hotová, po sekcii cukalo má od unavy s dieťaťom na rukách som zaspala len na cuklo čosi že nemôžem spať keď ju držím,dieťa plakalo a mňa vypinalo nevedela som už čo robiť, dala som malú do postielky aby mi nespadla. Bola som tiež poprosiť sestru či mi nezoberú malú na noc, odbila má, ale hnusne už nepamätám čo mi povedala. Tak som malú nechala plakať v postieľke aby mi nespadla a mňa vyplo úplne od unavy som sa zobudila krížom cez posteľ. Bol covid, zakázané návštevy čiže nikto z rodiny neprišiel pomôcť ani na 5 minút. No hnusná bola tá sestra, tiež sa má to dotklo. Nič v zlom ale cigánky poutekaju (česť výnimkám), tam sa o deti vedia postarať a žene po operácii s rozrezanym bruchom v bolestiach (cisársky som neplánovala, bol akútny ) nemá kto pomôcť je to smutné a to žena žene. Nikto nehne proste ani prstom navyše. A pritom by stačilo aspoň na pár hodín iba nech sa žena vyspi. Pritom tomu bábätku fakt stačí dať jesť a prebaliť. Mne keď svokra rozprávala že jej muža nosili akurát na kojenie inak ho nemala pri sebe normálne som jej závidela ale to bolo pred 45 rokmi. A všetky super matky uvedomte si že nie každý to ma rovnako ako vy. Musíš len vydržať, každým dňom ti bude lepšie a bolesti raz pominú. Držím palce ❤️

@anonym_c68fd0 bolo to aj pred 21r, o 20 mi ju vzali a rano o 6 doniesli, ked som porodila druhu v 2012 som o 20 sla odovzdat dieta, sestricka sa tak smiala uprimne ,ze nova doba pani 🤣tak nic

anonym_f1a614
25. aug 2026

Ja som rodila tri krát v Ružinove, vždy v noci. A ponúkli mi v tú noc po pôrode, že si bábo nechajú. Inak neviem, neskúšala som

anonym_b8a05f
25. aug 2026

@vanesa304 no ja som sice teraz rodila 5.x, ale nespala som tyzden, len male zdriemnutia a to som bola na vyvolavacke kvoli vysokemu tlaku. Navyse dieta malo podozrenie na infekciu. Moj tlak 188/110, no a staraj sa. Ale ja som ani nechcela malu od seba, to by som nespala uz vobec. Prva noc, kedy som si pospala, bola doma po 5 dnoch, aj to nejake 4 hodiny, ale konecne aj lieky na tlak zabrali.
Je to tazke. U nas v BB mi aj povedali, ze mi malu postrazia, no ale ja by som aj tak myslela furt na to, ze ci neplace a daju jej umele mlieko, cajik,....ja som si ju aj prikladala casto, hlavne v noci, ked je najviac hormonov, vdaka tomu mi mlieko nabehlo postupne, ziadne velke hrce. Navyse, mala som este kombo proti bolesti, zavinovanie maternice bolelo, ako ked mi pustili 36 ml/l oxytocinu, skriabala som steny, to sa mi aj po liekoch nedalo spat, krce nonstop. A dalsia vec, nie kazda zena po porode vie spat. Mne to neslo ani po jednom. Driemalo sa mi kratko po porode, par hodin, ale to bolo treba hned papiere na matriku a milion veci riesit a potom to prislo, ako obvykle - stresove hormony a napriek unave, som spat nedokazala...kazda sme ina.
Nechapala som, ako ine zeny zaspia tak, ze nevedia o sebe 🫣.
Je to fakt tazke a na mna celkovo ten pobyt v nemocnici posobi zle, to je ako za trest.

katkaseiner
26. aug 2026
@anonym_1ad634

@katkaseiner pani je 3! dni po porode. tak hadam je to dost ine, ked uz bude fit ako ked si ani od porodu nemohla odddychnut. a zdravotnicky personal ma pomoct vysilenej zene. potom sme tu prekvapeni, ze zeny chcu rodit doma, ked sa nam toto zda ok.

@anonym_1ad634 pozri, ja som mala 2 cisarske. S tym, ze uz par dni pred cisarskym som nespala, do toho to vstavanie s ranou nie je sranda, na izbe sme boli 2, vzdy niekomu pipala ta podlozka pre drobcov (kedze clovek nebol zvyknuty, zdvihol dieta a ta az za chvilu zacala jacat), sama so sebou som mala problem ale aj tak ma drzalo to, ze to dieta ma potrebovalo a napriek unave som k nemu vstavala... zakazdym. Ona uz podla mna dnes ide domov, tam budu vsetci v pozore stat, lebo sa potrebuje vyspat... Toto nie je ze nesucitim... toto je to, ze mama ide aj cez unavu, aj cez bolest... a nepovedz mi ze nie...

anonym_a1c5b7
26. aug 2026
@anonym_a39415

@vanesa304 ja len zo zvedavosti, ako to máš poriešené doma?

@anonym_a39415 nezavid ze mas hlupeho muza, niektore maju muzov normalnych a beru si otcovsku dovolenku, zenam niekolko dni doma pomahaju. Zato strigy v nemocnicy, vyhorene buzeruju rodicky, nemaju pekneho slova. Takze ano niektore to maju doma lepsie poriesene, dokonca aj muzov co vedia varit.

anonym_1ad634
26. aug 2026
@katkaseiner

@anonym_1ad634 pozri, ja som mala 2 cisarske. S tym, ze uz par dni pred cisarskym som nespala, do toho to vstavanie s ranou nie je sranda, na izbe sme boli 2, vzdy niekomu pipala ta podlozka pre drobcov (kedze clovek nebol zvyknuty, zdvihol dieta a ta az za chvilu zacala jacat), sama so sebou som mala problem ale aj tak ma drzalo to, ze to dieta ma potrebovalo a napriek unave som k nemu vstavala... zakazdym. Ona uz podla mna dnes ide domov, tam budu vsetci v pozore stat, lebo sa potrebuje vyspat... Toto nie je ze nesucitim... toto je to, ze mama ide aj cez unavu, aj cez bolest... a nepovedz mi ze nie...

@katkaseiner samozrejme, ze ide. ale zmyslom nema byt, ze vydrzim alebo kto vydrzi viac. kazde telo je ine, kazde babo je ine. je v nemocnici, aby sa o nu postarali a pomohli jej. funguje to tak, ze zena je tam sama, bez rodiny. nikto iny tam neni kto by jej pomohol, tak by mali sestricky/doktori prip iny personal. inak, rovnako si myslim, ze by to malo byt aj pri inych hospitalizaciach - je super, ze sa zvladne zlozita operacia ale niekto by mal dozriet aj na to, ci sa vladze clovek najest, napit atd.

michaela329
26. aug 2026
@katkaseiner

@katkaseiner veď ale je také ťažké pochopiť, že každý človek má iné rezervy a iné prežívanie? Či jedna žena sa jednoducho musí furt iba drať, kašľať na seba a aj na úkor zdravia dokazovať, že vie trpieť, že len taká matka je dobrá matka? Veď autorka otázky môže byť aj na pokraji poporodneho blues. Ja som po pôrode hneď fungovala, dobre sa hojila, nikto okrem manžela mi nemusel doma pomáhať - mňa ani šitie nejak extra nebolelo a dobre sa hojilo, mám teraz spochybňovať všetky ženy, ktoré to majú inak? Načo je tomu dieťaťu zodrata a zúfalá matka? Keď jej stačí si len možno pár hodín pospať.

anonym_128442
26. aug 2026

@vanesa304 mas moznost tam mat aspon cez den manzela? Ja som bola v Boroch, tam bol s nami aj na noc a babatko sme mali na striedacku. Ale aj cez ten den by si sa aspon dospala... Drzim palce, nech si coskoro trochu odychnes 🤞🏻

katkazatka
26. aug 2026

poprosila som ich a dieta mi bez problemov na noc zobrali.

vanesa304
autor
26. aug 2026
@michaela329

@anonym_95102a tiež mám odtiaľ takú skúsenosť, ale ja som nechala len tú prvú noc po pôrode, lebo som rodila dlho😃 Ostatné bol u mňa a síce som každé cca dve-tri hodiny kŕmila, ale mne v nemocnici malý hodne spal aj cez deň, tak som oddychovala aj ja. No mne dokopy nič nebolo, niekto môže byť jednoducho unavenejsi.

@michaela329 ja som rodila 14 hodín predtým mi 3 dni vyvolavali najprv hamilton potom balonik z ktorého mi tiekli take slzy ze som len pri posteli prešlapovala a az 3 den mi podali konečne tabletky a zabrala druha davka 45 minut som z toho tlacila no nic moc 🙄.

vanesa304
autor
26. aug 2026

Nakoniec to skončilo tak ze prisiel za mnou gynekolog v noci s tym ze počul že mam zapálené naliate prsniky . Ja ze ano ze strasne to boli ze som do toho este aj unavená spala som 12 hodín len tak mi povedal ze treba odniesť babo aspoň na jednu noc povedala som ze odbili ma že ma ma mala odsať lenze ťažko by ma odsala ked prsia take naliate ze hruza des . Večer ešte prišla známa (pôrodná asistenka) a ukazala mi ako dostať zo seba mlieko a hneď mi povedala ze rano ist do lekárne po klobúčiky. Klobúčiky mi vazne pomohli a som zato neskutočne vďačná. Malu mi mali zobrať na celú noc avšak ked uz sa gynekológ nepohyboval po oddelení si to odsledovali a doniesli mi ju po 4 hodinach. Ked som ich išla pýtať prikrm povedali ze mam mlieka dosť ale z neochotou mi dali prikrm . Malu som si uz ale rano priložila so zaťatymi zubami . Porod v Ružinove nebol vobec krok vedla sestricky na 600 nedeli aj gynekológovia uplne super . Ale zato sestričky na neonantologii nic sa ich nepýtajte a HLAVNE ich neotravujte jedna bola milá škoda ze nemala smenu každý den 😄🫤.

vanesa304
autor
26. aug 2026
@anonym_b8a05f

@vanesa304 no ja som sice teraz rodila 5.x, ale nespala som tyzden, len male zdriemnutia a to som bola na vyvolavacke kvoli vysokemu tlaku. Navyse dieta malo podozrenie na infekciu. Moj tlak 188/110, no a staraj sa. Ale ja som ani nechcela malu od seba, to by som nespala uz vobec. Prva noc, kedy som si pospala, bola doma po 5 dnoch, aj to nejake 4 hodiny, ale konecne aj lieky na tlak zabrali.
Je to tazke. U nas v BB mi aj povedali, ze mi malu postrazia, no ale ja by som aj tak myslela furt na to, ze ci neplace a daju jej umele mlieko, cajik,....ja som si ju aj prikladala casto, hlavne v noci, ked je najviac hormonov, vdaka tomu mi mlieko nabehlo postupne, ziadne velke hrce. Navyse, mala som este kombo proti bolesti, zavinovanie maternice bolelo, ako ked mi pustili 36 ml/l oxytocinu, skriabala som steny, to sa mi aj po liekoch nedalo spat, krce nonstop. A dalsia vec, nie kazda zena po porode vie spat. Mne to neslo ani po jednom. Driemalo sa mi kratko po porode, par hodin, ale to bolo treba hned papiere na matriku a milion veci riesit a potom to prislo, ako obvykle - stresove hormony a napriek unave, som spat nedokazala...kazda sme ina.
Nechapala som, ako ine zeny zaspia tak, ze nevedia o sebe 🫣.
Je to fakt tazke a na mna celkovo ten pobyt v nemocnici posobi zle, to je ako za trest.

@anonym_b8a05f presne tak som to mala aj ja 7 dni 3 dni vyvolavania samozrejme ze uz dej pred nástupom do nemocnice ani človek nespi ze čo ho čaká.

suge
26. aug 2026
@vanesa304

@anonym_b8a05f presne tak som to mala aj ja 7 dni 3 dni vyvolavania samozrejme ze uz dej pred nástupom do nemocnice ani človek nespi ze čo ho čaká.

@vanesa304 A čo možnosť ubytovania s manželom alebo nejakou inou sprievodnou osobou, že by ste sa v noci pri bábätku striedali a aspoň trochu by si sa vyspala? V Ružinove také ponúkajú.

michaela329
26. aug 2026
@vanesa304

@michaela329 ja som rodila 14 hodín predtým mi 3 dni vyvolavali najprv hamilton potom balonik z ktorého mi tiekli take slzy ze som len pri posteli prešlapovala a az 3 den mi podali konečne tabletky a zabrala druha davka 45 minut som z toho tlacila no nic moc 🙄.

@vanesa304 ja 19... posledné jedlo som mala v sobotu večer a ďalšie až v pondelok ráno 😅 Ale ja som mala inak pôrod fakt pekný, v dobrej atmosfére a k záveru mi dali aj epidural, takže ja sa sťažovať nemôžem, no viem pochopiť, že nie každý to má rovnako a že každý z nás má iné rezervy. Vzali Ti ho nakoniec?

Strana
z2