icon

Ako dostať zaschnutú živicu z auta bez poškodenia?

2. sep 2026

Auto stálo cez leto dosť často pod stromami a až teraz som si všimla, koľko zaschnutej živice ostalo na kapote. V umyvárke to nezliezlo a nechcem do toho ísť naslepo nejakým riedidlom alebo chémiou. Čím ste to dávali dole tak, aby lak zostal v poriadku?

madeincssr
2. sep 2026

@anonym_autor v predajniach autodielov/autodoplnkov/autokozmetiky kupis specialne pripravky na odstranovanie asfaltu a zivic z laku auta. Zrejme ich bude treba na stvrdnutu zivicu nechat dlhsie posobit.

elenka.k
2. sep 2026

@anonym_autor ahoj, mne sa osvedčil odlakovač na nechty - neboj neponičí lak auta
dáš na tampón
my sme tak mali na audine

madeincssr
2. sep 2026
@elenka.k

@anonym_autor ahoj, mne sa osvedčil odlakovač na nechty - neboj neponičí lak auta
dáš na tampón
my sme tak mali na audine

@elenka.k ano, je aj viac ludovych receptov (okrem pomerne agresivneho acetonu, riedidla C6000, ktore vdak lak silno odmastnia). Vraj aj sprej WD40 zivicu uvolni. A mastny flak po nom sa bud odlesti makkou cistou handrou, alebo casom zide sam (dazde, umyvanie auta...)

lauruska_sumienka
2. sep 2026

moj muz pouzil domacu slivovicu ktora sa nedala pit

anonym_168a86
2. sep 2026

@anonym_autor dala som na hanricku benzin a slo to

anonym_49c20d
2. sep 2026

Pokiaľ ste boli na samoobsluznej tak sa nediv že to nešlo dole. Dajte auto normálne do umyvarky a dajú vam to dole bez experimentov z odlakovacmi a podobne keďže sj odlakovac bez acetonu obsahuje rozpúšťadla a zíde ti dole aj vrstva laku nie len živice. Poprípade kúpiť odstraňovac asfaltu ktorý je na to urceny.

anonym_3c9c48
2. sep 2026
@anonym_49c20d

Pokiaľ ste boli na samoobsluznej tak sa nediv že to nešlo dole. Dajte auto normálne do umyvarky a dajú vam to dole bez experimentov z odlakovacmi a podobne keďže sj odlakovac bez acetonu obsahuje rozpúšťadla a zíde ti dole aj vrstva laku nie len živice. Poprípade kúpiť odstraňovac asfaltu ktorý je na to urceny.

@anonym_49c20d dobre vytvrdnutú živicu z laku neodstráni žiadna umyvárka a aj lieh (slivovica) a technický benzín sú na vytvrdnutú príliš slabé.

anonym_49c20d
2. sep 2026
@anonym_3c9c48

@anonym_49c20d dobre vytvrdnutú živicu z laku neodstráni žiadna umyvárka a aj lieh (slivovica) a technický benzín sú na vytvrdnutú príliš slabé.

@anonym_3c9c48 normálny človek čo sa rozumie umývaniu aut a ošetreniu laku a nepoužíva len šampón, studený vosk, 100 ročnú hubu a zodratu jeleniu vie presne čo ma robiť. Pravidelne mám živicu na aute nakoľko nemám kde inde hocikedy parkovať a vždy mi to odstránia

malapepka
2. sep 2026

Ja som dala zivicu dole alpou. Ziaden flak nevznikol ani sa neposkodil lak.