icon

Porucha elektriky vo vozidle: Ako riešiť vybíjanie batérie?

patrik4425
Dnes o 10:58

Mam wv touareg 2009 3.0tdi v ktorom je nova bateria novy alternator lenze mi bateriu vybija pocas jazdy a vyhodilo mi kontrolku osvetlenia lenze osvetlenie funguje vsade ako ma .plus ked sa bateria merala tak ukazovalo kolisajuce hodnoty od 8 do 13 V a neviem co to moze byt

madeincssr
Dnes o 11:06

@patrik4425 nemenil si (alebo niekto) nejake ziarovky osvetlenia? Uz som zazil ked do patice pre dvojvlaknovu ziarovku (ma dva plusove kontakty) ktosi dal jednovlaknovu (ten jediny kontakt ziarovky prepojil tie dva v patici). Nema auto tazne zariadenie? Mierim na celkom zoxidovanu zasuvku pre prives. Nemenilo sa autoradio za neoriginalne?
Ked vybilo bateriu, treba ju poriadne nabit nabijackou. Ked kupis elektronicku impulznu s riadenym nabijanim, netreba bateriu odpajat os auta, len paralelne pripojit elektronicku nabijacku.
A potom k dobremu elektrikarovi zmerat kludovy odber - to na modernych autach treba vediet ako.
Ked na VW Group autach svieti oranzova kontrolka so symbolom ziarovky, je niektora vypalena. V zadnych svetlach byva viacero ziaroviek (niektore silne (napr. brzdove) svietia "polovicnym" vykonom aj ako zadne svetla a pod.)

anonym_03f65a
Dnes o 11:20

Mne vcera menili bateriu na BMW bol som prec pol roka auto nejazdilo chlapik co prisiel ze to je normalne lebo tie nove auta minaju aj ked nejazdis tzv. parazitnu energiu, ale k veci jemu trvalo tak 10 minut na jeho pocitaci aby zladil novu bateriu s mojim autom.

anonym_eb9cae
Dnes o 11:26

Ak vybija bateriu pocas jazdy, nieco bude s alternatorom. Nedobija spravne.

dvadsatosem
Dnes o 11:45

Raz mi odišiel regulátor napätia v motorke. Jedna dióda v ňom. Aj sa tváril že nabíja, napätie bolo vyššie pri naštartovanej, ale celkovo batéria strácala kapacitu počas jazdy.

patrik4425
autor
Dnes o 12:31
@madeincssr

@patrik4425 nemenil si (alebo niekto) nejake ziarovky osvetlenia? Uz som zazil ked do patice pre dvojvlaknovu ziarovku (ma dva plusove kontakty) ktosi dal jednovlaknovu (ten jediny kontakt ziarovky prepojil tie dva v patici). Nema auto tazne zariadenie? Mierim na celkom zoxidovanu zasuvku pre prives. Nemenilo sa autoradio za neoriginalne?
Ked vybilo bateriu, treba ju poriadne nabit nabijackou. Ked kupis elektronicku impulznu s riadenym nabijanim, netreba bateriu odpajat os auta, len paralelne pripojit elektronicku nabijacku.
A potom k dobremu elektrikarovi zmerat kludovy odber - to na modernych autach treba vediet ako.
Ked na VW Group autach svieti oranzova kontrolka so symbolom ziarovky, je niektora vypalena. V zadnych svetlach byva viacero ziaroviek (niektore silne (napr. brzdove) svietia "polovicnym" vykonom aj ako zadne svetla a pod.)

@madeincssr ziadna ziarovka sa nemenila ale je tam novy alternator aj bateria maju cca 3 mesiace inak sa nemenilo nic len este jedna vec moze byt ze sa mi tam menil kostriaci kabel a teraz tam je kabel s rovnakym priemerom kablu len zmena je v tom ze oka su tensie a neni to pozynk ale cista med to je jedine co sa menilo inak je vsetko povodne

madeincssr
Dnes o 13:18
@patrik4425

@madeincssr ziadna ziarovka sa nemenila ale je tam novy alternator aj bateria maju cca 3 mesiace inak sa nemenilo nic len este jedna vec moze byt ze sa mi tam menil kostriaci kabel a teraz tam je kabel s rovnakym priemerom kablu len zmena je v tom ze oka su tensie a neni to pozynk ale cista med to je jedine co sa menilo inak je vsetko povodne

@patrik4425 ak auto obcas nenastartovalo, casto to byva hlavnym hrubym kostriacim kablom, ale niekedy nie nim samotnym (aj ked dal by som ho uz novy), ale zaoxidovanym miestom, kde oko kabla prilieha na karoseriu. Snad to tam PORIADNE vycistili brusnym platnom. Po utiahnuti cely spoj navazelinovat.
Ale ak ti nieco pri odstavenom aute vybija dobre (nabijackou) nabitu bateriu, to bude musiet vypatrat dobry autoelektrikar, ktory vie ako sa spravne meria kludovy odber (pri odstavenom aute).

madeincssr
Dnes o 13:24

...aha, pozeram ze bateriu ti vybija pocas jazdy, tak to je ine ako neziaduci kludovy odber. Hrube kable na alternatore su dobre dotiahnute? A ked uz budete kontrolovat, pozrite aj hruby kabel k starteru.

anonym_eb9cae
Dnes o 13:59
@madeincssr

...aha, pozeram ze bateriu ti vybija pocas jazdy, tak to je ine ako neziaduci kludovy odber. Hrube kable na alternatore su dobre dotiahnute? A ked uz budete kontrolovat, pozrite aj hruby kabel k starteru.

@madeincssr ved to neziaduci pomaly kludovy odber trva 2-3 dni, kym vymlati bateriu a nedeje sa to pocas jazdy, ked sa bateria priebezne dobija alternatorom.
toto pise AI a dava to zmysel. Bola nakodovana nova bateria a novy alternator? Ak vymenis bateriu, treba to nastavit vo VAG, inak si system dalej mysli, ze je tam stara bateria.
AI
Váš problém s kolísajúcim napätím (8 až 13 V) počas jazdy znamená, že alternátor nedobíja batériu správne, hoci je nový. Napätie počas chodu motora musí byť stabilne medzi 13.8 V a 14.4 V. Hodnota 8 V je kriticky nízka a spôsobuje postupné vybíjanie batérie a zmätenie riadiacich jednotiek (čo vysvetľuje falošnú kontrolku osvetlenia).
Najpravdepodobnejšie príčiny a postupy riešenia sú rozdelené podľa nasledujúcich kategórií:
1. Problém s kódovaním (BEM modul)
Nenaprogramovaná batéria: VW Touareg z roku 2009 využíva inteligentný manažment nabíjania (BEM). Ak ste po výmene batérie nezadali do riadiacej jednotky (cez diagnostiku VAG/VCDS) nový kód batérie, auto si myslí, že je v ňom stále stará, nefunkčná batéria.
Následok: Systém zámerne obmedzuje prúd, odpája palubné systémy a môže vyhadzovať chyby svetiel, hoci žiarovky svietia.
2. Chyba v ukostrení alebo kabeláži (Častá vada Touaregov)
Uhnitý ukostrovací kábel motora: Hlavný prepojovací kábel medzi motorom a karosériou (často umiestnený v pravej prednej časti podbehu/motora) u Touaregov s vekom koroduje.
Následok: Alternátor vyrobí prúd, ale kvôli obrovskému odporu zlej kostry sa prúd nedostane do batérie. To spôsobuje masívne kolísanie napätia (8–13 V) merané na batérii.
Skrat na svorke + (Plus): Skontrolujte hlavné napájacie káble vedúce z alternátora do štartéra a do interiéru (pod sedadlo vodiča, kde je batéria).
3. Chybný nový diel (Alternátor / Regulátor)
Chyba z výroby: Aj nový alebo repasovaný alternátor môže mať vadný regulátor napätia alebo diódu. Ak regulátor zlyháva pri zahriatí počas jazdy, napätie začne prudko padať.
Voľný remeň / Voľnobežka alternátora: Ak preklzuje remeň alebo drhne voľnobežka alternátora, alternátor sa netočí správnymi otáčkami a nedokáže vygenerovať stabilné napätie.
4. Parazitný odber (Kľudový odber)
Hoci uvádzate vybíjanie počas jazdy (čo ukazuje na nedobíjanie), zmätená riadiaca jednotka komfortu kvôli nízkehu napätiu nemusí po vypnutí motora "zaspať" a batériu dorazí aj na mieste.

️ Odporúčaný postup krokov
Zmerajte napätie priamo na alternátore: Naštartujte auto a zmerajte napätie plusového kolíka priamo na alternátore voči obalu alternátora (kostra). Ak je tam stabilných ~14 V, ale na batérii pod sedadlom kolíše 8-13 V, chyba je stopercentne v kabeláži alebo kostre.
Skontrolujte ukostrenie: Prepojte štartovacím káblom čistý kovový bod na motore priamo s mínusovým pólom (alebo pomocným ukostrovacím bodom karosérie v motorovom priestore). Ak kolísanie prestane, musíte vymeniť hlavný ukostrovací kábel motora.
Vykonajte diagnostiku (VCDS):

Skontrolujte a zapíšte novú batériu (Battery Coding).
Vyčítajte chybové kódy z adresy 19 - Gateway a 09 - Centrálna elektrika (tu uvidíte, prečo svieti kontrolka svetiel – pravdepodobne kvôli nízkemu napätiu/prepätiu).