Porucha motora Golf 6 2.0 TDI
Ahojte, co si myslite ze moze byt za konkrétnu závadu ked mi po nejakom case vyskoci blikanie žhavenia a núdzový rezim ale motor je 3000 po generálke a zhavice aj vsetko bolo spravene. Staci resetartnut motor a zas auto ma plny vykon a bez kontrolky, sprava sa normalne. Myslite ze to bude nejaky spínač a elektronika iba?
@chlapec18 bude to chciet skuseneho mechanika, ktory dokonale pozna VW Group motory a vie pouzivat diagnostiku s porozumenim. Ak to nepojde inak (budes chodit od jedneho mechanika k druhemu a problem bude pretrvavat), prestuduj ceske VW forum (vw-club.cz) a vyhladaj najlepsich borcov na VW aj mimo svojho bydliska (nejaki su aj na SK, ale skor Morava a CZ).
Kolko ma auto km? Co sa robilo a preco pri spominanej "generalke"?
...ak auto "pada do nudzaku", t.j. po opatovnom nastartovani ide, ako ma, najpravdepodobnejsou pricinou je haprujuca regulacia plniaceho tlaku (nastavovanie lopatiek statora turboduchadla (tzv. VTG)). To vsak moze mat spustu pricin od silneho zanesenia turba (zadrhavania lopatiek) po poruchy podtlakovej ci elektrickej/elektronickej casti VTG az po banality typu poskodenia/sprhnutia niektorej z podtlakovych hadiciek, ak tvoj motor ma este podtlakovy akcny clen nastavovania lopatiek statora (tzv. "plechovku" na turbe).
Kupit bluetooth adapter na VAG, nainstalovat nejaky free OBD skener na mobil a vies si kedykolvek vycitat chyby z riadiacej jednotky auta. Potom zadas chyby do AI, nech ti poradi, co s tym. Nasledne do servisu, ale uz aspon vies, co ta caka.
Ak je to DPF, tak v nudzovom rezime mozes jazdit aj roky, len ti to nedovoli ist nad 2 tis otacok a ist viac ako 100-110 km/h. A samozrejme neprejdes s tym cez STK.
@chlapec18 bude to chciet skuseneho mechanika, ktory dokonale pozna VW Group motory a vie pouzivat diagnostiku s porozumenim. Ak to nepojde inak (budes chodit od jedneho mechanika k druhemu a problem bude pretrvavat), prestuduj ceske VW forum (vw-club.cz) a vyhladaj najlepsich borcov na VW aj mimo svojho bydliska (nejaki su aj na SK, ale skor Morava a CZ).
Kolko ma auto km? Co sa robilo a preco pri spominanej "generalke"?
@madeincssr vymena rozvodov, zhavicov, tesnenia, olej, repas hlavy, čistenie sania atd lebo odisli rozvody. Bolo to po zlom majiteľovi
@chlapec18 čítam tvoje predchádzajúce témy, ty si do pekného h.v.a sliapol s tým autom, to na čo si kúpil taký vrak?
.. ale inak, nezabudni, ze stale sa daju auta predat, odpisat straty a posunut sa dalej. Aj moje (myslim ze druhe) auto bol podobny pripad 🙂 som sa nechal namotat .. 🙂 ale to uz bolo davno
.. ale inak, nezabudni, ze stale sa daju auta predat, odpisat straty a posunut sa dalej. Aj moje (myslim ze druhe) auto bol podobny pripad 🙂 som sa nechal namotat .. 🙂 ale to uz bolo davno
@wade ano ano viem 🙂 ale ked som tolko uz investoval a vyrovnal trhovú hodnotu toho auta tak si ho necham. Milujem golfy a je to srdcovka a moje auticko takze davam ho dokopy a bude dobre. Mam 19 takze chapes asi, poučil som sa ale zvladnem to

Zhavenie a nudzovy rezim je casto upchate DPF.
AI
U Volkswagenu Golf 6 2.0 TDI (najčastejšie kódy motorov CBAB, CFFB, CBDC) tento konkrétny prejav zužuje okruh možných príčin na niekoľko typických chorôb tohto koncernového motora. Keďže je motor 3000 km po generálke, s obrovskou pravdepodobnosťou ide o detail spojený so spätnou montážou dielov.
Pri motore 2.0 TDI v Golfe 6 ide najčastejšie o tieto 3 konkrétne veci:
1. Podtlaková banka na turbe s chybou snímača (Veľmi časté)
Tento motor má na turbodúchadle podtlakovú banku (aktuátor), ktorá ovláda variabilnú geometriu lopatiek, a jej súčasťou je snímač polohy (tzv. potenciometer G581).
• Prečo po generálke: Ak sa banka menila alebo dávala dole, stačí, aby bola tyčka nastavená o milimeter inak, než vyžaduje riadiaca jednotka. Riadiaca jednotka po čase vyhodnotí nesúlad medzi požadovaným a skutočným tlakom a hodí auto do núdzového režimu.
• Čo hľadať na diagnostike: Chyba P2563 (Snímač polohy ovládania tlaku preplňovania - nevierohodný signál) alebo P0299 (Nedostatočný tlak).
2. Ventil N75 a podtlakové hadičky
Ventil N75 riadi podtlak, ktorý hýbe geometriou turba.
• Prečo po generálke: Pri nastrojovaní motora sa mohla prehliadnuť stará, spuchnutá podtlaková hadička, ktorá pod záťažou prisáva vzduch, prípadne sa prehodili hadičky medzi sebou. Ak ventil N75 nestíha reagovať, auto kvôli ochrane turba padne do núdzového režimu.
3. Regulátor tlaku paliva (na Common Rail rampe)
Golf 6 2.0 TDI je citlivý na mikroskopické nečistoty v palivovom systéme.
• Prečo po generálke: Ak sa pri skladaní motora dostala do palivovej rampy čo i len mikroskopická špina, mohol sa pridrieť regulačný ventil tlaku paliva N276 (nachádza sa na konci common rail rampy). Ak pri akcelerácii nestihne vyrovnať tlak, auto okamžite bliká žhavením a stráca výkon. Po reštarte sa ventil uvoľní a auto ide opäť normálne.
• Čo hľadať na diagnostike: Chyba P0087 (Tlak v palivovej rozdeľovacej lište - príliš nízky).
Odporúčaný krok:
Keďže auto po reštarte funguje bezchybne, mechanická časť (piesty, ventily, hlava) je v poriadku. Problém je čisto v riadení tlaku (buď vzduchu alebo paliva).
Navštívte mechanika a požiadajte ho o načítanie chýb z riadiacej jednotky motora (01 - Engine).