Škoda Fabia 1.0 TSI cuká pri rozjazde? Možné príčiny a riešenia
Včera o 06:48
Zdravím chlapi aj baby, mám Škoda Fabia 1.0 TSI 70 kW, ročník 2020, najazdené 62 000 km a pri studenom motore mi začala jemne cukať pri rozjazde na jednotke. Po pár minútach je pokoj. Sviečky menené neboli, tankujem väčšinou OMV, kontrolka nesvieti. Servis mi cez telefón povedal, že to môže byť spojka aj zapaľovanie. Mal niekto rovnaké príznaky? Vďaka
Skákavý benzín, asi spojka. Alebo svícne. Vymeniť a vyskúšať. Rozjázd treba otáčky. Ani veľa ani málo

Přehled od AI
Cukanie pri studenom motore na 1.0 TSI (70 kW) pri 62 000 km najčastejšie spôsobuje zanesenie zapaľovacích sviečok, chyba zapaľovacej cievky alebo softvérová chyba riadiacej jednotky, ktorá zle reguluje zmes pri zahrievaní. Problém môže čiastočne súvisieť aj s únavou materiálu spojky, no pri týchto km je pravdepodobnejšia elektrika.
Odporúčané kroky:
Vymeňte zapaľovacie sviečky: Pri 62 000 km sú na hranici životnosti a studený štart je na ich stav najcitlivejší.
Diagnostika v servise: Zamerajte sa na vynechávanie zapaľovania (misfires) na konkrétnom valci.
Aktualizácia softvéru (Flash): Informujte sa v servise Škoda, či neexistuje aktualizácia pre riadiacu jednotku motora, ktorá upravuje bohatosť zmesi za studena.
Ak auto po zahriatí jazdí bez problémov, ide o typický prejav, kedy motor potrebuje prejsť do "closed-loop" režimu (kedy riadiaca jednotka používa údaje z lambda sondy). Do tej doby môže byť zmes príliš chudobná alebo bohatá.