Sú nutné pravidelné servisné prehliadky automobilu Kia kvôli záruke?
Ahojte, pred 3r som si kupila Kiu, mensie auto. Jazdim na nom hlavne cez vikendy, po meste. Uz 2x som bola na servisnej prehliadke 250-280 eur. V zasade vzdy vsetko ok. To musim chodit 7r teraz kazdy rok do autorizovaneho servisu? Ak chcem uplatnit zaruku v pripade poruchy?
Samozrejme
Mas predsa jasne dane,po kolkych km,po kolkych rokoch mas ist s nim do servisu.Na to mas tu servisnu knizku.A ano kto chce nove auto,musi mat aj na tieto prehliadky,nic neni zadarmo aj ked si to mnohi myslia.Ten olej,filtre nieco stoji,to nikdy nikde nebude zadarmo.
preto nekupujem nove auta, oleje, filtre, platnicky, kotuce, sviecky si menim sam za zlomok ceny oproti servisom
@anonym_autor ak chces mat platnu 7-rocnu zaruku, tak bohuzial musis. A to po 4 rokoch od prihlasenia noveho este pribudne kazde 2 roky TK+EK (tesne pod 100€ za obe kontroly, plus pripadna oprava ak neprejde).
Hovori sa, ze vsakovake predlzene zaruky su draho zaplatene a ked ma clovek naozaj vaznejsi technicky problem, casto sa z toho vykrutia, ze na to sa predlzena zaruka nevztahuje, ze je to bezne opotrebenie resp. nespravne pouzivanie.
ano musis, niekde dokonca nemozes ani presvihnut interval... lebo zaruka padne..
@anonym_autor musis, vies usetrit tak ze oleje a diely si donesies vlastne
Nemusíš. Ale si bez záruky. Veľa ľudí zabúda k novému autu pripočítať cenu garančiek. Tých 250€-280€ je ešte celkom fajn cena.
Oleje a filtre stoja same o sebe 200eur,teraz sme menili na 2autach,obe naraz 400eur len material,muz si to vie urobit tiez sam.
@anonym_autor musis, vies usetrit tak ze oleje a diely si donesies vlastne
@simca06022011 v tom pripade pride o zaruku, takze servis odmietne pouzit prineseny material. A to nielen autorizovany servis. Autoopravari su v sucasnosti aj obchodnici a na nimi dodanych dieloch maju obrovske marze.
To je ešte v pohode cena, ja platím v autorizaku za ročný servis vyše 500 eur za Hondu Civic 2020, novú som kupoval. Ale tento rok už pôjdem do neautorizovaného servisu.
Nemusis chodit,ale stratis zaruku. Ale zas za mna,je to absolutne bezporuchove auto,takze to je max.co do neho musis vrazit.
Oleje a filtre stoja same o sebe 200eur,teraz sme menili na 2autach,obe naraz 400eur len material,muz si to vie urobit tiez sam.
@anonym_312405 neviem aky olej a filtre ste davali, ja kupujem 5 litrov olej Shell za 21 euro a olejovy filter Ufi za 8 euro.
@anonym_312405 neviem aky olej a filtre ste davali, ja kupujem 5 litrov olej Shell za 21 euro a olejovy filter Ufi za 8 euro.
@anonym_6a5448 kupovalo sa k tomu rozne mazania,aby motor lepsie isiel,aditiva a ine.Kupovalo sa to bez blocku,a teda este aj zlavu dal.
Ako garancny technik z kia ti to potvrdzujem, ano musis chodit na pravidelne servisne prehliadky podla toho, co nastane skor, bud najazd km alebo doba, ktoru mas vymedzenu v servisnej knihe podla typu tvojho vozidla, v inom pripade ti garancia pada.
@anonym_autor ak chces mat platnu 7-rocnu zaruku, tak bohuzial musis. A to po 4 rokoch od prihlasenia noveho este pribudne kazde 2 roky TK+EK (tesne pod 100€ za obe kontroly, plus pripadna oprava ak neprejde).
Hovori sa, ze vsakovake predlzene zaruky su draho zaplatene a ked ma clovek naozaj vaznejsi technicky problem, casto sa z toho vykrutia, ze na to sa predlzena zaruka nevztahuje, ze je to bezne opotrebenie resp. nespravne pouzivanie.
@madeincssr zaruka sa vztahuje presne na to, co mas urcene od vyrobcu vozidla. To, ze ti predajca nebol sposobily pri predaji vozidla povedat na co sa vztahuje a nevztahuje zaruka je problem na strane predajcu, ktory nasledne musime riesit my v servise. Ano, su diely, na ktore sa nevztahuje zaruka, lebo sa skutocne jedna o bezne opotrebenie. To nie je zavadzanie, to je fakt. Ze ta o tom neupovedomil predajca pri uzatvoreni kupno predajnej zmluvy alebo si sa ho ty na to nespytal, to je uz smutne. Kazdopadne, predajca ti odovzdava servisnu knihu o vozidle, kde sa podpisujes a zakaznik si ma nastudovat tuto servisnu knihu. Rovnako ako ked kupujes cokolvek ine tak si pozries manual alebo rozne zarucne knihy, to je uplne bezny postup, nie zavadzanie, len pri tovare za 1000 eur to cloveka mozno tak neboli, ked si to nenastuduje ako pri aute za 40 a viac tisic.
Ako garancny technik z kia ti to potvrdzujem, ano musis chodit na pravidelne servisne prehliadky podla toho, co nastane skor, bud najazd km alebo doba, ktoru mas vymedzenu v servisnej knihe podla typu tvojho vozidla, v inom pripade ti garancia pada.
@anonym_4a6c9e
Podľa nariadenia EÚ č. 461/2010 (tzv. Bloková výnimka) nemôže výrobca vozidla podmieňovať platnosť záruky tým, že budete chodiť iba do autorizovaného servisu.
To znamená, že:
- Môžete si vybrať aj nezávislý servis, pokiaľ dodržiava predpísané postupy.
- Výrobca nesmie automaticky zrušiť záruku, ak údržbu vykoná iný servis než
autorizovaný.
- Neautorizované servisy môžu vykonávať pravidelný servis, ak používajú kvalitné diely
a dodržiavajú špecifikácie výrobcu.
@anonym_4a6c9e
Podľa nariadenia EÚ č. 461/2010 (tzv. Bloková výnimka) nemôže výrobca vozidla podmieňovať platnosť záruky tým, že budete chodiť iba do autorizovaného servisu.
To znamená, že:
autorizovaný.
- Neautorizované servisy môžu vykonávať pravidelný servis, ak používajú kvalitné diely
@anonym_6a5448 v poriadku, mozes chodit aj do neautorizovaneho servisu, ale ak sa tam nedodrzia postupy a nieco ti pokazia, obrat sa na nich. Ked mam auto v zaruke a kupim si ho od autorizovaneho predajcu, kde mechanici a technici chodia na skolenia dane znackou, tak idem tam, ked mi nieco pokazia, riesim si to s nimi a nie este s tretou stranou. Ano, mali sme aj taketo pripady.
@anonym_6a5448 v poriadku, mozes chodit aj do neautorizovaneho servisu, ale ak sa tam nedodrzia postupy a nieco ti pokazia, obrat sa na nich. Ked mam auto v zaruke a kupim si ho od autorizovaneho predajcu, kde mechanici a technici chodia na skolenia dane znackou, tak idem tam, ked mi nieco pokazia, riesim si to s nimi a nie este s tretou stranou. Ano, mali sme aj taketo pripady.
@anonym_4a6c9e Môžeš napísať na čo sa záruka nevzťahuje tá sedemročná z vecí čo sa často menia-okrem brzd-to viem že nie. Ďakujem
@anonym_4a6c9e nemam Kiu, v minulosti som mal Peugeot a v autorizovanom servise mi nevymenili olejovy filter iba nauctovali. Iba ak by si vsimli znacku co som na nom urobil a rovnaku urobili na novom filtri. Auto zrejme nebolo ani na zdvihaku a stary olej odsali. Taktiez mi nauctovali doplnenie kvapaliny do ostrekovacov hoci som mal nadobku plnu po hornu rysku. Od tej doby nekupujem auta v zaruke a udrzbu si robim radsej sam.
@anonym_4a6c9e Môžeš napísať na čo sa záruka nevzťahuje tá sedemročná z vecí čo sa často menia-okrem brzd-to viem že nie. Ďakujem
@marsmykkok prepac, ale som pomerne dlhsi cas na materskej, takze tieto veci nemam uplne cerstvo v hlave, ale mas to napisane v servisnej knihe, minimalne na co sa zaruka vztahuje. Niektore znacky to maju pekne rozpisane aj podla datumu, napriklad ta Kia, niektore diely maju specificku zaruku, nie celych 7 rokov, napriklad radio, audio system a pod.
Ale v zasade su to diely ako ziarovky, disky, pneumatiky, brzdy, stierace a pod. Pripadne veci, ktore si znicis nespravnym uzivanim, kde sa moze zahrnat napr potah sedaciek, zniceny volant, spojka ak je jej opotrebenie sposobene nespravnym uzivanim a sposobom jazdy, povedzme, ak na spojke nonstop stojis a pod.
Mozes si to skonzultovat so svojim predajcom alebo so svojim servisnym technikom / poradcom.
@anonym_4a6c9e nemam Kiu, v minulosti som mal Peugeot a v autorizovanom servise mi nevymenili olejovy filter iba nauctovali. Iba ak by si vsimli znacku co som na nom urobil a rovnaku urobili na novom filtri. Auto zrejme nebolo ani na zdvihaku a stary olej odsali. Taktiez mi nauctovali doplnenie kvapaliny do ostrekovacov hoci som mal nadobku plnu po hornu rysku. Od tej doby nekupujem auta v zaruke a udrzbu si robim radsej sam.
@anonym_6a5448 ale ja nikde netvrdim, ze zamestnanci autorizovaneho servisu maju nad hlavou svatoziaru a su vo vsetkom 100%, vsetci su ludia, aj ja robim chyby, aj ty. Ja som si kupila auto, inej znacky nez v ktorej pracujem, bolo v zaruke, pani nechodila do autorizaku, ja po kupe som do autirizaku chodit zacala aj po padnuti zaruky. Je to na kazdom ako sa rozhodne.
@anonym_6a5448 ale ja nikde netvrdim, ze zamestnanci autorizovaneho servisu maju nad hlavou svatoziaru a su vo vsetkom 100%, vsetci su ludia, aj ja robim chyby, aj ty. Ja som si kupila auto, inej znacky nez v ktorej pracujem, bolo v zaruke, pani nechodila do autorizaku, ja po kupe som do autirizaku chodit zacala aj po padnuti zaruky. Je to na kazdom ako sa rozhodne.
@anonym_4a6c9e vymenit olej a nevymenit filter nie je obycajna chyba ale nedodrzanie predpisaneho postupu a specifikacie vyrobcu co je dovod na padnutie zaruky.
@anonym_4a6c9e vymenit olej a nevymenit filter nie je obycajna chyba ale nedodrzanie predpisaneho postupu a specifikacie vyrobcu co je dovod na padnutie zaruky.
@anonym_6a5448 verim, ze si to s nimi vyriesil k tvojej spokojnosti
@anonym_4a6c9e neprekvamilo ma ze nemas Kiu, poznam manazerku z Kie zo Ziliny, je to Korejka a nema Kiu, lebo ju nepovazuje za dobre auto..
@simca06022011 v tom pripade pride o zaruku, takze servis odmietne pouzit prineseny material. A to nielen autorizovany servis. Autoopravari su v sucasnosti aj obchodnici a na nimi dodanych dieloch maju obrovske marze.
@anonym_6a5448 nepride, ani nesmie. Treba si to nastudovat.
@anonym_4a6c9e neprekvamilo ma ze nemas Kiu, poznam manazerku z Kie zo Ziliny, je to Korejka a nema Kiu, lebo ju nepovazuje za dobre auto..
@anonym_6a5448 mozno keby robim v skodovke, kupim si radsej kiu?
@anonym_6a5448 ale zas, mam kolegu, ktory robi tiez garancneho technika a ma kiu. Ja som mala predstavu o svojom vysnivanom aute. Kolega mal predstavu, ze ked sa mu nieco pokazi a je “priamo pri zdroji” tak tie opravy su vyhodnejsie.
@anonym_4a6c9e
To znamená, že:
autorizovaný.
@anonym_6a5448 len ci blokova vynimka neplati len pre standardnu 2-rocnu zaruku vyplyvajucu z legislativy a uz nie pre predlzenu zaruku (v tomto pripade +5 rokov) poskytovanu vyrobcom/importerom, kde si on moze stanovit svoje (odlisne) podmienky? Neviem, pytam sa.
@anonym_6a5448 len ci blokova vynimka neplati len pre standardnu 2-rocnu zaruku vyplyvajucu z legislativy a uz nie pre predlzenu zaruku (v tomto pripade +5 rokov) poskytovanu vyrobcom/importerom, kde si on moze stanovit svoje (odlisne) podmienky? Neviem, pytam sa.
@madeincssr v dokumente sa dlzka zaruky nespomina

Ano