Ako nájsť vlastnú cestu v živote?
Ahojte. Niečo o sebe - som šťastne vydatá, mám vytúžené dieťa, dom, skvelého muža - toto bol vždy môj sen. Mám vyštudovanú hotelovú akadémiu, na výšku som sa necítila (nikdy na štúdium nebavilo, napriek dobrým známkam), celý život až do materskej som pracovala v gastre. Práca ma už ku koncu vôbec nebavila a nenapĺňala, časom sa zo mňa stal introvert a necítila som sa dobre medzi ľuďmi. Teraz som už 2 roky na materskej, zostáva mi jeden rok. Druhé dieťa je 50 na 50, určite ale nie hneď teraz.
Môj problém? Neviem čo chcem, neviem kto som, neviem čo chcem robiť.... Neviem, akú prácu chcem po materskej robiť, vždy som bola len v gastre a viem, že tam sa vrátiť určite nechcem. Nemám žiadne sny, ambície. Neviem čo by ma bavilo. Rýchlo ma veci nadchnú a potom zrazu o to prestanem mať záujem. Chcem všetko a zároveň sa nezmôžem na nič. Mám pocit, že som vo svojom živote nič nedokázala - nemala som žiadnu zaujímavú robotu, neštudovala som, takže moje vedomosti sú slabé, neviem poriadne ani po anglicky ani iný jazyk,... Raz chcem ísť študovať na vš, raz chcem ísť robiť kozmetičku, raz chcem byť účtovníčka, raz chcem vyšívať, raz chcem čítať veľa kníh,....... Chápete ma? Lebo ja sama sebe nerozumiem.
Čo s tým? Ako sa nájsť? Mám ísť k psychológovi? Mám si spísať veci na papier? Ako zistím, kam patrím a čo chcem?
Ahoj, denník si si neskúšala písať? Skús - nechaj tomu taký voľný priebeh len si sadni každí deň nad papier a spíš si že čo cítiš že ťa dnes ťahá a prečo. Napríklad dnes budem písať o tom že prečo ma tak ťahá práca kozmetičky. Čo si myslím že by mi to dalo, ako si to predstavujem, čo by ma odrádzalo, čo sa v mojom živote práve teraz deje (možno sa cítim neužitočná a chcela by som skrášľovať ľudí lebo mi do dáva také estetické naplnenie), čo ja viem čo ti napadne. 20 minút si píš a potom 10 minút oddychuj alebo rob niečo úplne iné.
Ďalší deň - dnes by som chcela vyšívať. Čo sa dnes deje, čo sa stalo, je to moja kreatívna stránka, zameranie na detaily, v samote, v tichu, všetko čo ti napadne. Hlavne necenzúruj. Ani to nejako neanalyzuj, proste len píš čo ti napadne. Zas cca tých 20 minút a potom 10 minút sa venuj len sebe, okoliu, nejakému oddychu.
A tak si píš každý deň, ani si to po sebe nečítaj len si píš.
Keď sa ti nechce písať o práci, kľudne len si zhrň deň, čo ťa naštvalo, ako sa cítiš, čo ťa nebaví, čo by si chcela zmeniť, kľudne len daj myšlienky na papier, hoci aj blbosti.
Účel? Utriedia sa ti myšlienky, mozog sa nejako vycentruje, začne sa rozvidnievať. Daj tomu mesiac-dva a sama uvidíš kam ťa to dovedie.
@anonym_autor ak máš takýto problém, isto by ti pomohlo sa porozprávať s odborníkom, vyhľadať nejakú psychologičku, ktorá by ti vedela spraviť aj test osobnosti ale možno by ti pomohlo len také vyrozprávanie sa a zistenie, čo ozaj v živote chceš ďalej robiť a kým chceš byť
hmm, tak s tymto ti asi psycholog nepomoze. ano, vyrozpravas sa, ulavi sa ti, ale tvoj problem asi len tazko vyriesi 🙂 podla mna sa este len hladas a skor ci neskor zistis aj sama, co by ta skutocne bavilo.
To sa takto nemôže rozmýšľať, keď niekto má vzdelanie aj keď len SŠ, musí si hľadať zamestnanie, na ktoré má základy, aj kozmetička musí mať odborné vedomosti, prax, účtovníčka tak isto musí mať základné odborné vedomosti zo svojho odboru a k tomu ešte aj aktuálne, lebo predpisy sa menia. A z vyšívania nikto ešte nevyžil, to môže byť ako koníček na voľný čas. Niektorí ľudia si myslia, že hocijaká iná práca je jednoduchá a ľahká, lebo o nej nič nevedia. A keby ju začal robiť, tak uvidí, aké je to náročné.
To sa takto nemôže rozmýšľať, keď niekto má vzdelanie aj keď len SŠ, musí si hľadať zamestnanie, na ktoré má základy, aj kozmetička musí mať odborné vedomosti, prax, účtovníčka tak isto musí mať základné odborné vedomosti zo svojho odboru a k tomu ešte aj aktuálne, lebo predpisy sa menia. A z vyšívania nikto ešte nevyžil, to môže byť ako koníček na voľný čas. Niektorí ľudia si myslia, že hocijaká iná práca je jednoduchá a ľahká, lebo o nej nič nevedia. A keby ju začal robiť, tak uvidí, aké je to náročné.
@petronelag ja som nikdy nepovedala, že byť kozmetičkou je ľahké, nikdy som nepovedala že ona práca je ľahká. Proste som vyhorela z gastra a hľadám niečo iné. Čo sa týka vyšívania, nebolo to myslené ako pravá na plný úväzok, patrilo to ku voľnočasových aktivitám ako čítame kníh, ktoré som spomenula. Ďalšia vec, môj primárny problém nie je akú prácu budem po materskej vykonávať, môj hlavný problém je, že neviem čo v živote chcem, alebo že chcem všetko a nerobím nič.
@anonym_autor... ja som nič nedokázala....Naozaj??? Veď udržuješ domácnosť, udržuješ dobré manželstvo a vychovávaš dieťa. Tá otázka, to je depka z materskej a z materskej vie ženám dobre "zadr*bávať" v hlávke .Nastúp opäť do gastra,Veď to je práca, ktorú vieš robiť...A keď ťa to nebude baviť v 1 prevádzke, tak pôjdeš inde.Možno to nieje reštika,možno to bude kaviareň čo ťa chytí za srdce..Niesi kariéristka .To by si si nezaložila rodinu alebo ako kariéristky bežne robia,srala by si na ňu trocha...Tak načo sa hrnieš na výšku???Navyše sa nerada učíš..to si tie skúšky chceš kupovať?😆 Daj drobca/drobcov do škôlky, začneš pracovať ,zarábať..A môžeš mať potom ČAS NA SEBA..tou knihou,niečím iným, alebo tamtým čo ťa nadchlo...Nemusí každý mať koníčky, ktorým sa pevne venuje..Môžeš mať aj len záujmy, niečo čo ťa na chvíľku zaujme a potom to časom vymeníš za niečo iné..Proste svoj život si tým "obšťastníš"😘
@petronelag ja som nikdy nepovedala, že byť kozmetičkou je ľahké, nikdy som nepovedala že ona práca je ľahká. Proste som vyhorela z gastra a hľadám niečo iné. Čo sa týka vyšívania, nebolo to myslené ako pravá na plný úväzok, patrilo to ku voľnočasových aktivitám ako čítame kníh, ktoré som spomenula. Ďalšia vec, môj primárny problém nie je akú prácu budem po materskej vykonávať, môj hlavný problém je, že neviem čo v živote chcem, alebo že chcem všetko a nerobím nič.
@anonym_autor gastro je práca z ľuďmi. Ak chceš niečo iné, Veď skús fabriku, tam si odrobíš a ideš domov...nikto na teba nezazerá,že si mu na stôl krivo položila lyžičku. Veľa ľudí tam chodí robiť aby zabudli na bývalé zamestnania, dokonca VŠ vzdelaný...
@anonym_autor ahoj, neviem ci mas ChatGPT, ale aj ked nie, mozes kludne napisat na google, a najdi si HumanDesign, Genove kluce, vela ti o tebe prezradia tieto veci, podla tvojho datumu narodenia. Mozno ti to bude vediet pomoct, aky smer sa k tebe hodil naozaj. Ak mas chatGPT, tak ti vie velmi krasny rozbir spravit z Human Designu aj Genovych klucov. Drzim palce, a to ze si teraz na takejto krizovatke znamena jednu dolezitu vec, ze sa uberas novym smerom a stava sa z teba nove ja.
@anonym_autor V gastre sa dá robiť na rôzných pozíciach a záleží aj od ľudí, ktorých má okolo. Keď začnete novú činnosť , bude to treba budovať od nuly.
@anonym_autor... ja som nič nedokázala....Naozaj??? Veď udržuješ domácnosť, udržuješ dobré manželstvo a vychovávaš dieťa. Tá otázka, to je depka z materskej a z materskej vie ženám dobre "zadr*bávať" v hlávke .Nastúp opäť do gastra,Veď to je práca, ktorú vieš robiť...A keď ťa to nebude baviť v 1 prevádzke, tak pôjdeš inde.Možno to nieje reštika,možno to bude kaviareň čo ťa chytí za srdce..Niesi kariéristka .To by si si nezaložila rodinu alebo ako kariéristky bežne robia,srala by si na ňu trocha...Tak načo sa hrnieš na výšku???Navyše sa nerada učíš..to si tie skúšky chceš kupovať?😆 Daj drobca/drobcov do škôlky, začneš pracovať ,zarábať..A môžeš mať potom ČAS NA SEBA..tou knihou,niečím iným, alebo tamtým čo ťa nadchlo...Nemusí každý mať koníčky, ktorým sa pevne venuje..Môžeš mať aj len záujmy, niečo čo ťa na chvíľku zaujme a potom to časom vymeníš za niečo iné..Proste svoj život si tým "obšťastníš"😘
@popcorn2myska práveže týmto som si prechádzala aj pred materskou - jeden deň som si zháňala informácie o dobrovoľníctve v zahraničí, druhý deň som si pozerala kurzy účtovníctva, tretí deň som...... Jediné čo mi z materskej zad*balo je, že som to napísala na modrý koník 🙈😂😂 áno áno, toto všetko si uvedomujem, zase nechcela som vyznieť že by som sa znevažovala, skôr som myslela nejaké pracovné úspechy, nejaké zaujímavé životné úspechy, cestovanie,.... A myslela som aj na to, že sa neviem do ničoho zahryznúť, nič ma nebaví, alebo teda rozmýšľam o Tom ako by to bolo super robiť toto a hento, ale do ničoho sa nemám.
@anonym_autor gastro je práca z ľuďmi. Ak chceš niečo iné, Veď skús fabriku, tam si odrobíš a ideš domov...nikto na teba nezazerá,že si mu na stôl krivo položila lyžičku. Veľa ľudí tam chodí robiť aby zabudli na bývalé zamestnania, dokonca VŠ vzdelaný...
@popcorn2myska ale ja nechcem robiť hocičo, chcem robiť niečo, čo ma baví, kam sa budem tešiť, chcem zistiť, čo má napĺňa. Ja viem robiť hocičo, ale toto som robila 15 rokov svojho života. Ja chcem robiť to, čo chcem robiť.
@anonym_autor ahoj, neviem ci mas ChatGPT, ale aj ked nie, mozes kludne napisat na google, a najdi si HumanDesign, Genove kluce, vela ti o tebe prezradia tieto veci, podla tvojho datumu narodenia. Mozno ti to bude vediet pomoct, aky smer sa k tebe hodil naozaj. Ak mas chatGPT, tak ti vie velmi krasny rozbir spravit z Human Designu aj Genovych klucov. Drzim palce, a to ze si teraz na takejto krizovatke znamena jednu dolezitu vec, ze sa uberas novym smerom a stava sa z teba nove ja.
@zuzinapipina ďakujem. Áno, chat gpt je niekedy môj najlepší kamoš 😂 vyskúšam, ďakujem!
@anonym_autor Ja len ze Ta uplne chapem a mam to podobne...len s rozdielom ze mam deti 3 a som tesne pred 50tkou :/
@zuzinapipina ďakujem. Áno, chat gpt je niekedy môj najlepší kamoš 😂 vyskúšam, ďakujem!
@anonym_autor a este sa vo fabrike nenarobis,teda ked mas stastie ako ja,ale ja na to nic nerobenie strasne frflem,viem,co by ini za to dali nic nerobit ale ja fakt vtedy neviem,co zo sebou,cas sa vlecie a ja uz korene zapustam a kvitnem pritom ako ruza.
A to ked robim tak extremne pomaly,lebo je to tak nastavene.Vsetko.
A to viem hovorit,ze do prace si idem oddychnut od plienok,teda tie uz nemame.Maly uz zacal chodit do skolky a ja od roka v praci.Ale tato nova pozicia je este pomalsia ako predosla.Tam som sa aspon trosku ponahlala,sem tam ale tu.Musim si len zvyknut oddychovat.
Skus ist do hocijakej prace,je to nove,nove pocity,strach,euforia,nadsenie a vsetky emocie dokopy.
Drzim ti palce.
Neverím ze existuje ešte niekto ako ja...napisala si presne moje pocity a myšlienky...úplne ma to ubíja a to mam 37...mam 8 mesiacov na to aby som zistila co chcem robiť, čo je dosť blbé keďže nad tým rozmýšľam dennodenne a na nič som neprišla...nechcem prežiť zvyšok života v práci ktorú budem neznasat, potom doma ďalšia sichta, padnem od únavy a ďalší deň znova..a keďže vela nezarobim tak počítať každé euro sko doteraz, žiadna radosť...no nepomohla som ale aspoň vieš ze v tom nie si sama..

psychológ ti môže pomôcť urobiť test osobnosti - na čo sa hodíš, ktoré sú tvoje silné stránky, našim študentom to robí školská psychologička keď končia školu a vyberajú si smer kam ísť ďalej (aj na ZŠ aj na SŠ), skús nejakú v tvojom okolí osloviť a uvidíš čo ti poradí
napr. ja som si na staré kolená robila 2-ročnú zdravotnú nadstavbu a mala som spolužiačky zo všetkých možných odvetví