icon

Ako prekonať nervozitu a zlepšiť emocionálnu stabilitu?

8. okt 2025

Ahojte. S týmto bojujem doslova od kolísky. Proste mám povahu nerváka. Tatko je taký, babka bola taká, pradedko…proste celé generácie ľudí u nás v rodine. Ja to vnímam ako zlé a veľmi na sebe v tomto smere pracujem. Určite som na tom lepšie ako by som tom bola keby že si to neuvedomujem a ale nie je to stále také aké chcem. Pár mesiacov dozadu ma moja vlastná povaha prevalcovala a tak som si na skúšku dala predpísať citalopram nech som viac v pohode. Že uvidím. Brala som najnižšie dávky ako sa dalo. Cítila som sa lepšie. Lepšie sa mi premýšľalo, lepší výkon v práci, triezvejšie myslenie a hlavne nemala som svoje nervove stavy. Nebola som vôbec utlmená, stále som sa vedela nahnevať aj rozcítiť ale to rozpätie emócií bolo menšie. Proste ak existuje škála emócií 0-10 tak som si išla líniu 4-6. Predstavovala som si že ok, už to viem ovládať takto nastavená som fajn, toto nastavenie si ponesiem a postupne som liek vysadila. No a dnes uz citim ze to zacina. Proste mozem si ja povedat ze toto neni problem ktory je hodny mojho hnevu. Vedome si uvedomujem ze nepotrebujem tu zlost ale citim ju. Proste to pride a ide ma roztrhnut. Ide to zvnutra. Zatial to davam, zatial to viem asi predychat ale bojim sa ze sa to dostane znova do bodu ze budem klbko nervov a kazdemu hned vykricim co mam na srdci. Ja ale nechcem zit cely zivot na AD preto ze mam drbnutu povahu. Ani neviem co chcem pocut. Snad nieco co mi pomoze. Dakujem.

Strana
z2
viestta
8. okt 2025

Nechcela by si radsej ako lieky skusit nejaku terapiu? Relaxacne cvicenia, vyskusat metody na zmiernenie stresu a zvladane stresovych situacii?

dvoncb
8. okt 2025

Tebe nepomôže ani svety Peter

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
anonym_49d08b
8. okt 2025

@anonym_autor prečo ľudia berú AD ako cukríky?Pomáhali ti tak aký bol dôvod ich vysadiť????Tak ako sú celé generácie uzkostlivych ľudí, kde sa lamentuje nad každým problémom, tak sú aj nervaci, cholerici.Kazda rodina má svoju líniu svoj osud a trápenie.
Nasad lieky znova a neprestávaj ich užívať.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
anonym_635044
8. okt 2025
@anonym_49d08b

@anonym_autor prečo ľudia berú AD ako cukríky?Pomáhali ti tak aký bol dôvod ich vysadiť????Tak ako sú celé generácie uzkostlivych ľudí, kde sa lamentuje nad každým problémom, tak sú aj nervaci, cholerici.Kazda rodina má svoju líniu svoj osud a trápenie.
Nasad lieky znova a neprestávaj ich užívať.

@anonym_49d08b v mojej rodine nikto antideptresiva nebral par generacii a viedlo to k fyzickym utokom, nervom, rozbitym vztahom ktore sa dodnes neuzdravili.... Potom na starobu jeden zo starych rodicov, plus potom aj moja generacia zacala brat AD ale nielen tak ale s spolupraci s poriadnou dlhodobou terapiou , pracou na sebe.....a rozhodne su vysledky lepsie, menej hnevu, viac pochopenia, ze problem som ja a ze ostatni nie su moj ventil ze si na nich nieco vylejem. pred AD a terapiou z jednej strany jedneho rodica to bolo - cela rodina je pre mna ventil, do nich si hocijako kopnem, ked som nervozny.

minenkaa
8. okt 2025

Dá sa to naučiť ,keď chces vybuchnú tak jednoducho sa usmej nádychmi a daj si chvíľu čas na odpoved
Ja som bola presne taká istá a teraz mám na háku ,nič aj tak nestojí za rozculovanie ,nevravim,že nevypenim niekedy, ale aj vtedy odpovedám s kľudom alebo ostanem ticho
Dnes štyri hodiny v lietadle za mnou žul chlap žuvačku ako krava,som sa slusne opýtala či to tak musí ,prestal na chvíľu,ale radsej som si dala do ucha sluchadko ,zbytocne by ma to žralo

anonym_49d08b
8. okt 2025
@malinkajozka
Odpoveď bola zmazaná

@malinkajozka ale houby.Tak ako sú rodiny melancholické, hyperaktívne tak sa dedí aj typ osobnosti nervové vzruchy.Nemusi mať v sebe žiadnu traumu nič ťaživé.My sme ako adhd rodina sestry, mama, babka stále v pohybe, rýchlo rozprávame, robíme viac veci naraz máme veľa konickov, kamarátok mňa, keby zatvorili do kancelárie a mám tukať do PC zbláznim sa😭

zuzinka888
8. okt 2025

Je to generacny vzorec spravala sa tak babka, pradedo otec/ matka. Vyrastal si tak a preto to vnimas ako normalne. Nic ine ako terapie a sebaovladanie ti nepomoze. Naucia ta zvladat navaly hnevy- dychanim, ratanim,.......a potom je to uz len na tebe, trenovat, trenvat,. Ziadna pilulka na to nie je.

autor
8. okt 2025
@viestta

Nechcela by si radsej ako lieky skusit nejaku terapiu? Relaxacne cvicenia, vyskusat metody na zmiernenie stresu a zvladane stresovych situacii?

@viestta to som skusala roky. Nedala by som sa na to keby som predtym neskusila vsetko.

autor
8. okt 2025
@dvoncb

@dvoncb svety urcite nie. Ale diky za nazor. Pomohol.

autor
8. okt 2025
@malinkajozka
Odpoveď bola zmazaná

@malinkajozka vies co. Prave mi napisal priatel nieco co sa mi nepacilo a snazila som sa zareagovat tak ako keby to so mnou nezarezonovalo. A zlost odisla. Mozno fakt len potrebujem trpezlivost sama so sebou a nereagovat hned tak ako to citim.

autor
8. okt 2025
@malinkajozka
Odpoveď bola zmazaná

@malinkajozka ja som mala predpis. Radila som sa o tom s odbornikmi. Dohodli sme to tak ze na skusku. To zas ja nie som saman co si sam naordinuje.

anonym_ded4b0
8. okt 2025
@dvoncb

@dvoncb ale si jej pomohla. Proste sú také cholerické povahy, je to vrodený temperament za ktorý človek nemôže. Môže ho držať na uzde a stojí ho to veľa úsilia.

autor
8. okt 2025
@anonym_635044

@anonym_49d08b v mojej rodine nikto antideptresiva nebral par generacii a viedlo to k fyzickym utokom, nervom, rozbitym vztahom ktore sa dodnes neuzdravili.... Potom na starobu jeden zo starych rodicov, plus potom aj moja generacia zacala brat AD ale nielen tak ale s spolupraci s poriadnou dlhodobou terapiou , pracou na sebe.....a rozhodne su vysledky lepsie, menej hnevu, viac pochopenia, ze problem som ja a ze ostatni nie su moj ventil ze si na nich nieco vylejem. pred AD a terapiou z jednej strany jedneho rodica to bolo - cela rodina je pre mna ventil, do nich si hocijako kopnem, ked som nervozny.

@anonym_635044 ano presne tak to vidim aj ja. Ze oni to neriesili. Sak ani neboli take moznosti ako dnes, chapem. Ale ja to vidim ze to bolo zle a ja sa chcem tohto zbavit.

autor
8. okt 2025
@minenkaa

Dá sa to naučiť ,keď chces vybuchnú tak jednoducho sa usmej nádychmi a daj si chvíľu čas na odpoved
Ja som bola presne taká istá a teraz mám na háku ,nič aj tak nestojí za rozculovanie ,nevravim,že nevypenim niekedy, ale aj vtedy odpovedám s kľudom alebo ostanem ticho
Dnes štyri hodiny v lietadle za mnou žul chlap žuvačku ako krava,som sa slusne opýtala či to tak musí ,prestal na chvíľu,ale radsej som si dala do ucha sluchadko ,zbytocne by ma to žralo

@minenkaa dakujem. Takto nejako by som sa chcela nastavit. Budem na tom vedome pracovat.

billy_jean
8. okt 2025
@malinkajozka
Odpoveď bola zmazaná

@malinkajozka citalopram je veľmi dobré AD a dobre znášané. Čiže za mňa dobrá voľba AD. Neviem o čom rozprávaš, lebo toto je jedno z AD, kde nie je prescripčné obmedzenie a môže ho predpisovať aj OL.

autor
8. okt 2025
@anonym_49d08b

@malinkajozka ale houby.Tak ako sú rodiny melancholické, hyperaktívne tak sa dedí aj typ osobnosti nervové vzruchy.Nemusi mať v sebe žiadnu traumu nič ťaživé.My sme ako adhd rodina sestry, mama, babka stále v pohybe, rýchlo rozprávame, robíme viac veci naraz máme veľa konickov, kamarátok mňa, keby zatvorili do kancelárie a mám tukať do PC zbláznim sa😭

@anonym_49d08b sranda, ja to mam naopak. Som “kancelarska krysa” a denne riesim milion problemov. Cim viac mentalnej prace mam, cim viac musim riesit sracky, cim viac ten mozog namaham tym sa vecer citim lepsie. Ked mam vela volneho casu alebo idu veci lakho potom moj mozog je akoby uz naprogramovany ze musi premyslat a vymysli akukolvek hlupost 🤣

autor
8. okt 2025
@anonym_ded4b0

@dvoncb ale si jej pomohla. Proste sú také cholerické povahy, je to vrodený temperament za ktorý človek nemôže. Môže ho držať na uzde a stojí ho to veľa úsilia.

@anonym_ded4b0 dakujem. Je to tak.

anonym_853a52
8. okt 2025

Poviem ti co som pocula o hneve, popremyslaj nad tym:
Hnev je opravnena emocia, ako kazda ina. Hnevat sa mozeme, dokonca aj na niekoho sa hnevat mozeme, ale skusme to nie v jeho pritomnosti.
Taktika "Pohnut hnevom" - ked na teba ide hnev, chod do inej miestnosti, zavri za seboou dvere a silno sa zapri do steny a odtlacaj stenu, mozes pri tom aj kricat aj nadavat. Toto ti pomoze zbavit sa tej nahromadenej energie. Potom sa vrat do miestnosti a povedz, ze si sa bola vyhnevat, ak pocili nejake kriky a ze uz si zas anielik a mozete pokracovat v debate.

autor
8. okt 2025
@billy_jean

@malinkajozka citalopram je veľmi dobré AD a dobre znášané. Čiže za mňa dobrá voľba AD. Neviem o čom rozprávaš, lebo toto je jedno z AD, kde nie je prescripčné obmedzenie a môže ho predpisovať aj OL.

@billy_jean ano, suhlasim. Akoze za seba ho mozem len a len odporucit. Len tym ze ja nemam vlastne ziadne psych. ochorenie len blbu povahu tak sa mi uplne nechce zleniviet pracovat na sebe a uspokojovat sa liekmi. Proste mi pomohol nakopnut sa a teraz sa v tom zmysle nejako chcem len udrzat. Urcite ale je to lepsie ako predtym. Tym ze som zazila ake je to zit bez toho kolisania nalad a tym ze mi bolo lepsie…

anonym_ded4b0
8. okt 2025

Ono je super, že si to plne uvedomuješ, čiže môžeš s tým pracovať. Ja som podobný typ a je to zložité veru. Vedela som sa navonok ovládať medzi cudzími ale vnútri to vo mne vrelo. Čiže škodím sama sebe. Mrzí ma že vybuchnem doma, navyše ak za to dotyční nemôžu

anonym_853a52
8. okt 2025

A este: Hnev je emocia, ktora ma obrovske mnozstvo energie.
Niekedy sa potrebujeme nahnevat, ked na to, co mame spravit nemame energiu.
Preto ked ide na teba hnev, skus ho presmerovat - znovu to navadza k tomu odchodu z miestnosti a rob nejaku rpacu, co sa ti nechcelo - chod vydrhnut umyvadlo, zachodm vylozit umyvacku, prezliect periny... cokolvek, co sa ti dlhsie nechcelo a na co musis zbierat enerigu. nahnevana jej maz az az...

autor
8. okt 2025
@anonym_853a52

Poviem ti co som pocula o hneve, popremyslaj nad tym:
Hnev je opravnena emocia, ako kazda ina. Hnevat sa mozeme, dokonca aj na niekoho sa hnevat mozeme, ale skusme to nie v jeho pritomnosti.
Taktika "Pohnut hnevom" - ked na teba ide hnev, chod do inej miestnosti, zavri za seboou dvere a silno sa zapri do steny a odtlacaj stenu, mozes pri tom aj kricat aj nadavat. Toto ti pomoze zbavit sa tej nahromadenej energie. Potom sa vrat do miestnosti a povedz, ze si sa bola vyhnevat, ak pocili nejake kriky a ze uz si zas anielik a mozete pokracovat v debate.

@anonym_853a52 ano take nieco uz aj praktizujem akurat nie nejako teatralne, proste sa v dany moment stiahnem a reagujem ked vychladnem. Akurat ze moja ambicia je aby ten hnev neprisiel. Lenze to neviem ci sa da ovladat. Skor asi nie.

autor
8. okt 2025
@anonym_ded4b0

Ono je super, že si to plne uvedomuješ, čiže môžeš s tým pracovať. Ja som podobný typ a je to zložité veru. Vedela som sa navonok ovládať medzi cudzími ale vnútri to vo mne vrelo. Čiže škodím sama sebe. Mrzí ma že vybuchnem doma, navyše ak za to dotyční nemôžu

@anonym_ded4b0 och presne. Ty mi hovoris z duse. Presne takto to mam aj ja.

autor
8. okt 2025
@anonym_853a52

A este: Hnev je emocia, ktora ma obrovske mnozstvo energie.
Niekedy sa potrebujeme nahnevat, ked na to, co mame spravit nemame energiu.
Preto ked ide na teba hnev, skus ho presmerovat - znovu to navadza k tomu odchodu z miestnosti a rob nejaku rpacu, co sa ti nechcelo - chod vydrhnut umyvadlo, zachodm vylozit umyvacku, prezliect periny... cokolvek, co sa ti dlhsie nechcelo a na co musis zbierat enerigu. nahnevana jej maz az az...

@anonym_853a52 🤣 to robievam. A veru pomaha.

anonym_853a52
8. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_853a52 ano take nieco uz aj praktizujem akurat nie nejako teatralne, proste sa v dany moment stiahnem a reagujem ked vychladnem. Akurat ze moja ambicia je aby ten hnev neprisiel. Lenze to neviem ci sa da ovladat. Skor asi nie.

@anonym_autor Ziadnu emociu si nezakazuj, lebo sa v nej zaseknes, ona potrebuje byt prezita. Cize ked citis hnev, musis ho vzdy zo seba dostat, nie potlacit. Jedine pravidlo - nevychrlit ho na ludi. Ale osamote, naozaj trebars tym cvikom - tlakom do steny, alebo pracou na niecom na co si zbierala dlho energiu.

anonym_f9877b
8. okt 2025

@anonym_autor Ja som rovnaká. Celý život výbušná, netrvák,stresmen.Hlavne keď nestiham, mám toho veľa a cítim sa vyčerpaná a musím napriek tomu. Ja to dusím,zožieran sa vnútry,ale keď kalich pretečie vybuchnúť viem riadne.A tiež vykričím všetko aj to čo by som povedať nikdy nechcela. Niekedy stačí, že som nevyspatá a musím makať ,stíhať normu, dom a ma čaká kolotoč v domácnosti, keďže mi nechcú doma pomáhať a som ako bomba.Ukludnuje ma prechádzky v prírode, výlety,dobrá hudba..Ale nie vždy mám čas .Takže to rozumiem.

anonym_3e88b9
8. okt 2025

@anonym_autor to znie ako trauma, tak reagujes takto lebo si to nespracovala. Mozno si a na to aj zabudla. Asi si detstvo nemala optimalne. Skus si o zvladani hnevu precitat nejaku literaturu ci pohladat kurz. Si stale v obrannom mechanizme. Ja som zivy priklad ze sa to da aj bez liekov ale bojujem...otazka je ci chces zit alebo prezivat....brat alebo nebrat

zabka79
8. okt 2025
@anonym_f9877b

@anonym_autor Ja som rovnaká. Celý život výbušná, netrvák,stresmen.Hlavne keď nestiham, mám toho veľa a cítim sa vyčerpaná a musím napriek tomu. Ja to dusím,zožieran sa vnútry,ale keď kalich pretečie vybuchnúť viem riadne.A tiež vykričím všetko aj to čo by som povedať nikdy nechcela. Niekedy stačí, že som nevyspatá a musím makať ,stíhať normu, dom a ma čaká kolotoč v domácnosti, keďže mi nechcú doma pomáhať a som ako bomba.Ukludnuje ma prechádzky v prírode, výlety,dobrá hudba..Ale nie vždy mám čas .Takže to rozumiem.

@anonym_f9877b fuha pises o mne ? 😊 najhorsi je casovy tlak

Strana
z2