icon

Ako sa rozhodnúť medzi láskou a vzdelaním?

21. okt 2025

Ahojte, mám v sebe obrovskú dilemu, a bojím sa že toto rozhodnutie môže bolieť, stretávam sa seriózne s jedným mužom, je starsi ako ja a momentálne som na škole ktorú mám pomaly ešte 3 roky, on aj ja hľadáme seriózny vztah, len problém je ten, že sme od seba vyše 1000km, on pracuje a nemá úplnú možnosť a ani nechcem, aby prišiel byvat na SK, paci sa mi kde je, ma tam fajn podmienky pre rast a život, no nedávno sa vyjadril, keďže chce so mnou byt vo vztahu, chce aby sme bývali spolu, tvorili pár a pod. Lenže mne ostávajú 3 roky školy, a neviem či je úplne dobrý nápad ju zahodiť, ak by bolo po škole je to úplne iná situácia, zároveň sa vyjadril že mi so všetkým pomôže či už školou, prácou všetkým. Ale mám z toho taky pocit, že ak sa nerozhodnem ísť k nemu tak nebudeme spolu, opustí ma. Do toho mám ešte panicky strach z opustenia takže je dosť možné, že sa z toho zrútiť. Napriek svojmu strachu, snažím sa na sebe pracovať a posúvať sa vpred. Co si o tejto celej situácii myslite? Nejaké rady ako ďalej? Mám pocit, že je to šanca ktorú mi život ponuka… vďaka!

Strana
z6
autor
23. okt 2025
@any_soj

@anonym_autor a ešte píšeš... "zase na druhu stranu, je laska o tom, že si stanovis podmienky a musí sa všetko do bodky splniť, inak toho človeka opustím? Neviem…"
Nie, takto sa láska neprejavuje. Prosím, urob dve veci, ktoré podľa mňa to dosť pomôžu v rozlišovani aj do budúcnosti.
Pozri si Frozen 1. Seriózne. A vsimaj si Annu. Keď som to pred rokmi videla, presne som si vravela, že toto má kapacitu ukázať žene, ktorá je na tom tak, ako opisuješ, že sa rúti do nešťastia a že musí najprv riešiť seba, svoje zranenia, lebo bude stále ľahkou obeťou. A aj keby tento chlapík bol úplne super a žiadny narcis, aj tak ty pred vážnym vzťahom musíš poriešiť seba, svoje zranenia.
A druhá vec - super vec je podcast Ako si nezobrat teľa zvlášť prvá časť 10 spôsobov ako vstúpiť do zlého vzťahu. Veľmi odporúčam. O tom, čo si všímať na druhom, aby si vedela, či je schopný naozaj milovať. Riešila by som to pracovnými prázdninami v Holandsku a budúci rok Erasmus. Toto je žalostne malo, čo sa poznáte a čo o sebe viete. A nie, to, že sa k nemu nastahuješ, ti nepomôže lepšie ho spoznať, aby si sa mohla slobodne rozhodnúť, či je to muž nastálo pre teba. Naopak, oberie ťa to o slobodu vycúvať zo vzťahu, ak by si aj chcela. Ja by som ani nebyvala u nich, keby som tam šla pracovať a na Erasmus. Normálne niekde prenájom izby, či intrák.
Všetko dobré ti prajem ❤️
https://skpodcasty.sk/podcasty/ako-si-nezobrat-...

@any_soj ďakujem za veľmi milú odpovedať, a máš určite pravdu, že do toho všetkého musím riešiť aj seba, keďže je co zlepšovať, pozriem aj na ten podcast určite

autor
23. okt 2025
@catherinah

@anonym_autor ake rozhodnutie padlo z Tvojej strany?

@catherinah Rozhodnutie je zatiaľ také, že sa musíme ešte lepšie spoznať, zatiaľ zo školy neodchádzam, a ak hej tak mi navrhol aj partnerskú zmluvu predom, ale to je esze vo hviezdach, čaká nás ešte vela spoznávania

autor
23. okt 2025
@miadi

Ved ked tak velmi chce byt s tebou tak vydrzi do leta . Cez prazdniny mozes ist na skusku snim byvat a uvidis ci sa ti vobec paci snim existovat. Poznala som babu z HK ćinanka tiez holandana nasla cez net raz dosiel za nou do HK raz ona za nim do Holandska velka laska hnet svadba dieta. Po 2r bola total zdeptana ze uplne ine si to predstavovala co predtym bola mega tullipanova farma ich rodiny bola po Roku realneho zivota zapadakov total jej chybal moderny svet HK jeho rodinu neznasala a on bol moc naviazany na nich prestala si ho vazit a odisla aj s babom zit domov k rodicom. Ty si kludne ries ci sa ti da realne studovat a žit v Holandsku ale sebestacne. Nie ze chlap co si 2x stretla ti to zabezpeci Lebo to je Len vo hviezdach a tvoj ciel by mal byt dokazat to snim ci bez neho. Ani ste si este lasku nevyznali a ty mas vsetko zahodit bezat za nim a spoliehat sa ze vse bude ok ? Lebo jemu nestojis za to na teba pockat ? Uz teraz tahas za kratsi povraz . To co ty potrebujes nema ani jeden z vas za prioritu. Popracuj na sebe .

@miadi toto si presne aj ja myslím, že ak niekoho skutočne milujem, tak prečo nepockam si na neho? ak to ma byt na celý život, co je tých pár mesiacov mimo seba, nez si dokončím veci.

anonym_250604
25. okt 2025

A akú výšku študuješ? Aký titul z nej budeš mať? Uznávajú titul ktorý získaš na Slovensku v krajine kde chces ísť žiť? Lebo ak chces odísť titul ktorý získaš na SVK ti môže byť v zahraničí na dve veci... Napr ak študuješ právo alebo učiteľstvo sj atď... Ti bude v Holandsku ale už aj v Čechách prd platná taká škola....

anonym_5cd2f5
25. okt 2025
@anonym_autor

@catherinah Rozhodnutie je zatiaľ také, že sa musíme ešte lepšie spoznať, zatiaľ zo školy neodchádzam, a ak hej tak mi navrhol aj partnerskú zmluvu predom, ale to je esze vo hviezdach, čaká nás ešte vela spoznávania

@anonym_autor partnerská zmluva? No ja neviem ale mne to nepríde moc ako čistý záujem o teba a byt s tebou, ak by ťa naozaj miloval nekládol by podmienky ale prijal by akékoľvek tvoje rozhodnutie .. a prečo vlastne nepadol aj taký návrh že kým ty budeš tu doma študovať tak príde on sem na Slovensko a bude tu s tebou? Milujúci partner ktorý odmieta žiť v oblasti odkiaľ pochádza jeho priateľka není niečo v poriadku a už len nad tým by som sa pozastavila...

adka176
27. okt 2025

Veľmi, veľmi, veľmi si to premysli...si dosť inteligentná na to, aby si si našla niekoho v tvojej blízkosti....nie tak ďaleko...a bojíš sa, že ťa opustí, že ho stratíš, ale obávam sa, že sa chceš práve rútiť do takej situácie, ktorá zaváňa pochybným vzťahom a práve tým sklamaním, ktorého sa tak bojíš...
Toto isté spravila moja sestra....odišla do zahraničia za starším mužom, všetci sme ju odhovárali, aby si to premyslela, aby nenechala školu, aby mala rozum...ona si išla po svojom...tvrdila, že jej len všetci závidíme a nechceme jej dopriať šťastie...vydala sa tam za staršieho muža, na svadbu nepozvala ani vlastných rodičov...chvíľku trvalo šťastie, prišlo dieťa a potom sa začali rútiť všetky krásne sny....manipulovaĺ s ňou, nemala slobodu, bola priviazaná k dieťaťu, keď aj chcela prísť naspäť na Slovensko nemohla kvôli dieťaťu, trpela tam všetko, čo on manipulátor s ňou robil...psychicky sa zrútila, dodnes má strašné psychické problémy....
Sama povedala, že to bola najväčšia chyba odísť...iná mentalita ľudí, iné zvyky, aj keď sa rýchlo vedela prispôsobiť nikdy nebola pochopená jej mentalita, jej vnímanie priorít...každý národ má iné nastavenie...ja viem, že dnes je to vnímanie sveta iné, dokážu si ľudia porozumieť aj s inými národnosťami, ale vždy tam bude niečo, niečo čo má ten národ iné...česť výnimkám...ale ja keď sa zamyslím koľko ľudí poznám a odišli a našli si partnerov za hranicami tak 90 % ľudí sa už aj rozviedlo a trpia tým, že sa hádajú o deti, kde budú žiť a s kým...
Ale toto nemusí byť samozrejme tvoj prípad....
Ale ak ideš do vzťahu s tým, že už teraz sa bojíš, že ťa opustí, tak už teraz je to na zamyslenie sa ...

Do vzťahu idem s inými cieľmi...nie so strachom, lebo toto ťa bude ničiť celý život...ty sa potrebuješ nájsť, poznať svoju hodnotu, poznať svoje možnosti a hranice a ak si povieš že áno som silná a aj ak ma opustí som schopná existovať, tak vtedy ti držím palce....ale ak si odpovieš, že ak ma opustí zrúti sa mi svet a nebudem vedieť bez neho žiť, tak ti odporúčam do takéhoto vzťahu neísť a zostať vo svojom bezpečnom prostredí, kde máš aké také zázemie, pomoc rodiny, kamošky...

autor
31. okt 2025
@catherinah

@anonym_autor ake rozhodnutie padlo z Tvojej strany?

@haley7897
@sovica
@kikulienkadd
@stanka_k
@zabka79
@som_realistka
@anonym_687a54
@catherinah
A všetky co ste sa zapojili do diskusie…
Začínam mať z neho naozaj pocit, že to kus narcistu, pretože ako som spomínala, máme sa stretnúť co najskôr, ale proste určitý týždeň nemôžem, pretože mám byt s rodinou a rodičmi, plus si vyprať veci, a on sa milostivý chytil toho že si mám “vyprať” veci a nechcem za ním prísť ten víkend ako si on želá, ale pritom som mu povedala že prídem na ďalší týždeň, že nech pocka, co urobil je že úplne znevažoval moje dôvody, plus ak by som mala prísť ten týždeň co si želá, bolo by to cele veľmi komplikovane pre mňa a potom po celej tejto konverzácii, mi odpovedal - máš ma stále ešte rovnako rada? Mám z toho naozaj zvláštny pocit, až mi je do plaču lebo cítim tam manipuláciu z jeho strany, a to sa bavíme o bežnej veci ako kedy sa stretnúť, začal mi ešte rozpravat že tým ako si voláme tak to cíti ako leby sme boli vo vzťahu, a že som časť jeho… moje nervy… netuším co robiť

any_soj
1. nov 2025
@anonym_autor

@haley7897
@sovica
@kikulienkadd
@stanka_k
@zabka79
@som_realistka
@anonym_687a54
@catherinah
Začínam mať z neho naozaj pocit, že to kus narcistu, pretože ako som spomínala, máme sa stretnúť co najskôr, ale proste určitý týždeň nemôžem, pretože mám byt s rodinou a rodičmi, plus si vyprať veci, a on sa milostivý chytil toho že si mám “vyprať” veci a nechcem za ním prísť ten víkend ako si on želá, ale pritom som mu povedala že prídem na ďalší týždeň, že nech pocka, co urobil je že úplne znevažoval moje dôvody, plus ak by som mala prísť ten týždeň co si želá, bolo by to cele veľmi komplikovane pre mňa a potom po celej tejto konverzácii, mi odpovedal - máš ma stále ešte rovnako rada? Mám z toho naozaj zvláštny pocit, až mi je do plaču lebo cítim tam manipuláciu z jeho strany, a to sa bavíme o bežnej veci ako kedy sa stretnúť, začal mi ešte rozpravat že tým ako si voláme tak to cíti ako leby sme boli vo vzťahu, a že som časť jeho… moje nervy… netuším co robiť

@anonym_autor pomooooc utekaj od neho. Časť jeho lebo si voláte 🤦🏻‍♀️ a chodíš za ním len ty a ešte ti aj vyčíta, keď dáš prioritu niečomu inému... Keď by ste spolu žili, pravdepodobne by ťa nepustil ani za kamoškami.

jonnie
1. nov 2025

ZENA, dievča, však nepoznáš iných chalanov tu, s ktorými by si mohla ísť von? Na svete je 8 miliárd? Musíš ich viac spoznať. Nik ti nekalé s nimi mat intímny vzťah. Iné je písať s niekym, iné byt s nim denno denne pol roka.
Určite by som sa nedala opiť rozkom. 3 roky školy vôbec nie je veľa. Zatiaľ sa stretávajú aj s inými, najmä rozpravaj. Pro jedno kvitli, slnce nesviti. Zvyčajne je to tak, že preto ho nik z jeho okolia nechce, lebo ho majú prekuknuteho. Tebe nerozpráva, že len ty ho chápeš. A zväčša ženy majú potrebu o niekoho sa starať, ty ho ideš zachrániť. Neurob somarinu. Počká, ak chce. Držím ti palce, aby si sa rozhodla, čo TY chceš, nie chlap, ktorému možno usiel vlak.

lucia147852
1. nov 2025

Keby si moja dcéra, tak ti dám asi 2 facky aby si sa prebrala. A to ozaj nie som zástanca fyzického násilia. Čítaš to po sebe? Ten chlap je cesta do pekla. Si mladá a hlúpa. Vidíš za ním útek do zahraničia. Ale že raz sa vrátiš ako troska, ak sa vôbec vrátiš to nevidíš.

zabka79
1. nov 2025
@anonym_autor

@haley7897
@sovica
@kikulienkadd
@stanka_k
@zabka79
@som_realistka
@anonym_687a54
@catherinah

@anonym_autor to nie je pocit. Je to narcis, pozor! Najlepsie narcistu identifikujes ak povies slovo NIE. a reakcia bude pripominat nejake cirkusove cislo plne vycitiek a hlavny utok na pocit viny na ktorom narcis u obete v podstate funguje roky. Pre pocit viny obet vo vztahu zostane dalsich xy rokov. Natuduj si narcizmus a poruchy osobnosti a porovnaj si.

Strana
z6