icon

Ako sa vyrovnať so štyridsiatkou?

1. okt 2025

Uprimne,neviem ako sa k tomu tak sama pre seba vnutorne postavit.Som vdacna, ze som tu,ze mam to privilegium zit a starnut,mam vsetko co som si vysnivala do tohto veku,veru na ten vek ani velmi nevyzeram,ale predsa len...40tka je tu.A po nej uz len 50tka 😱. Ze ako jrntonta pesnicka o tej korytnackr...?Uz to bude len horsie a horsie po kazdej stranke -a realne neviem ci za touto vetou dat bodku ci otaznik.
Tak teda ako ste to prezivali vy?Ako to zvladnut? Necitim sa v tom celom uvedomeni, ze mam 40 vobec prijemne.

daniela232
6. okt 2025

Ja som sa s tym tak vyrovnala,že v 46 som dostala rakovinu a prestala riešit somariny,tešla sa z každeho pribidnuteho roku,a už sa tešim 5ty rok🙂

autor
6. okt 2025
@daniela232

Ja som sa s tym tak vyrovnala,že v 46 som dostala rakovinu a prestala riešit somariny,tešla sa z každeho pribidnuteho roku,a už sa tešim 5ty rok🙂

@daniela232 Ano,rozumiem,absolutne.Totonsu naozaj situacie,ktore otvoria oci kazdemu.Ale predsa len mame pravo aj na trochu zenskych "malichernosti" a dumat o takychto veciach,akonl pribudanie rokovaj to patri k zivotu 😊

anonym_127151
6. okt 2025

My s manželom mame 40 budúci rok . Deti bude mať 17 a 14. Ja ti neviem ale ja sa cítim skvelo ako nikdy predtým . Po každej stránke. Aj co sa týka sexu to nikdy predtým lepšie nebolo ako si to vieme užívať teraz. Hypotéka splatena 😀 mame zdravie a jeden druhého samozrejme deti. Nič si z toho nerobím. Akurát ma trosku trápia padnúť viečka ale povedala som že ako darček na 40 tku si doprajem blaferoplastiku 🤣🤣

barbie2023
6. okt 2025

Mňa to tiež čaká 😬 pocity mám podobne ,ale trochu menej tragické . Skôr sa mi horšie akceptuje,že ten čas letí strašne rýchlo

vespertine
6. okt 2025

Veľmi závisí, v akom období života tá 40-ročná žena je. Niektoré píšu, že im je super, lebo už majú dospelé deti (verím), ale ja osobne 40tničku s dospelými deťmi nepoznám. Ja mám 40, deti na ZŠ, kamarátky majú ešte škôlkarov...do toho chodíš do práce, riešiš domácnosť...za mňa aktuálne najviac aktívne a hektické obdobie života. Medzi 30 a 40 som bola na materskej, do toho Covid...toto teraz je zas úplný opak. A možno je to vlastne fajn. Ja by som prijala trochu menej stresu možno, naozaj v tomto veku mám najviac povinností v úplne každej oblasti života. Ale to si musí človek vedieť aj sám zabezpečiť, každý deň chvíľu kľudu.

janulka1802
6. okt 2025
@simsalabim

@anonym_autor tak neviem, mna nejake sproste spolocenske uzusy nikdy netrapili a nebranila som sa ist proti nim. Napriklad aj "zenske domace prace" su spolocensky uzus, ktory som vzdy ignorovala. Vek neoklames, viem presne, o com hovoris - klby, kila... ale tymto sa da trapit a umarat, alebo to prijat ako fakt a fungovat s nim. Ja volim to druhe. Ako som pisala, tesim sa z kazdeho dna a inych ludi - hlavne takych, co mi na nich nema preco zalezat - si nevsimam. Ich nazory ma nemaju preco trapit. Asi je to o celkovom nastaveni - ja sa vseobecne netrapim vecami, ktore neviem zmenit.Vidim pohar poloplny, nie poloprazdny.

Ak sa niecoho bojim, tak staroby, ked budem bezvladna fyzicky alebo myslou a budem pritazou pre deti alebo budem odkazana na milost nejakeho opatrovatela.

@simsalabim veľmi rozumne, zrelo píšeš. Úplne s Tebou súhlasím vo všetkom.

elvia
6. okt 2025

@anonym_autor divné zmýšľanie ale ako už žienky vyššie píšu zjavne si ešte stále mentálne nezrelá.
ČO JE VEK?
Dnes je mojim zámerom povedať ti, že nie si stará.
A je úplne jedno či práve teraz máš 20, 45, alebo 88 rokov.
Chybou nás ľudí je, že sa stotožňujeme s akýmsi číslom, ktoré máme napísané v dokladoch.
Ako plynú roky čoraz viac sa vplyvom okolia nechávame tým číslom oklamať.
Na našich rovesníkoch si časom začneme všímať prvé hlbšie vrásky, šediny a diagnózy ktoré „patria“ k veku, a potom sa podvedome s tým stotožníme a naprogramujeme tak: „že už je čas, aby sa to dialo aj mne“.
Od okolia počúvame, že už máme „svoje roky“ a mali by sme si viac dávať pozor na zdravie, alebo nemali by sme sa obliekať tak, ako sa nám páči, ale „primerane“ svojmu veku ...
Viem, naše okolie to myslí dobre, ale pre nás to nie je dobré.
Je to iba ďalší program, ktorým sa nechávame ovplyvniť a začneme si o sebe naozaj myslieť že sme zostarli.
Akýsi vrchol pozitivity je, ak mi niekto povie, že vek je iba číslo.
No ani to nie je celkom pravda.
Skúsme sa na vek pozrieť trochu inak.
Vieme, že čas je iba akási ilúzia, na ktorú sme si my ľudia privykli a v podstate neexistuje.
Je iba tento moment, ktorý práve teraz prežívame.
To telo, ktoré máme práve teraz sme si iba „požičali“ pre tento život.
Nechali sme si nahovoriť, že toto telo je meradlom nášho veku.
Ale naše vyššie JA, alebo duša vek nepozná.
Vek teda nemôže byť číslom.
Náš vek je náš vnútorný pocit.
Náš vek je to, akú energiu cítime v sebe – to je náš ozajstný vek.
Nedovoľte, aby vás okolie ťahalo dole rečami o tom, „že už máte svoj vek“.

Poznám pani, ktorá v 75 rokoch učí jógu, ďalšia si na osemdesiatku darovala zoskok padákom, mnohí umelci a vedci až po sedemdesiatke objavili a vytvorili tie najhodnotnejšie objavy a diela.
Nestarnite „nasilu“, lebo sa to tak od vás očakáva.
Prišli ste tu, aby ste žili šťastne, v radosti a v dobrej energii.
DOVOĽTE sami sebe žiť podľa vnútorného pocitu a nie poľa čísla, ktoré je iba fikcia.
Skúste si dnes nacítiť svoju mladú energiu a urobte niečo bláznivé, niečo také – čo sa k vášmu veku nehodí.
Garantujem vám, že sa budete cítiť skvele 💚

elvia
6. okt 2025
@euka210

@anonym_autor vitaj v klube 😁 ...ja som ani neoslavovala...niet co oslavovat...najlepsie roky uz za mnou...je to take pesimisticke, ale tak to vnimam...

@euka210 je mi ľúto žien čo vek tak tragicky prežívajú,nikdy som to veľmi nechápala.Moje kamarátky sa hanbili vek priznať už keď mali asi 28
😅😅 .. ja mám teraz 46 a vôbec to neriešim ,cítim sa fajn ,som vnútorne vyrovnaná a žijem každý deň prítomným okamžikom.Citim sa energická ,zdravotné problémy som nikdy nemala a ani žiadne strachy z chorôb.To je základ , mám tuhý koreň a dobrú genetickú výbavu tak si to môžem dovoliť.
Netreba sa porovnávať a budete so sebou všetky spokojné.
PS: jedno čo v živote na ženách priam neznášam sú ich komplexy menejcennosti.

anonym_69aab6
6. okt 2025

@anonym_autor ja som sa s tým stále nevyrovnala, mám už 41. Je to veľký komplex…..

elvia
6. okt 2025
@anonym_69aab6

@anonym_autor ja som sa s tým stále nevyrovnala, mám už 41. Je to veľký komplex…..

@anonym_69aab6 to vážne?? 😅😅😅😅

anonym_69aab6
6. okt 2025
@elvia

@anonym_69aab6 to vážne?? 😅😅😅😅

@elvia naozaj. Presťahovali sme sa na novú štvrť, som tam najstaršia 🫣 zrazu mi vykanie vadí, navyše chodím do školy, tam som tiež najstaršia 🫣

anonym_96ec06
6. okt 2025

@anonym_autor pre mna toto bolo neprijemne ked som mala 34, 35, prisiel aj strach, aj pocit ,ze pre mladsich znamych som stara, atd. Potom sa postupne povynarali vyhody.

asi velka cast pre mna bola to, ze som sa neustale venovala zlepsovaniu psychickeho zdravia, vyrovnania sa s tazkymi vecami z minulosti, ucenim sa, ako denne robit zivot prijemny iba pre seba. A postupne mi proste prislo tolko vyhod na mysel, aspon pre mna osobne, ze som skor spokojna:

1. pokoj a klud ohladne toho co si myslia druhi. Uz ma to tak nestresuje ako pred 30kou alebo v puberte. Velmi jasne vidim ako malo druhi rozumeju mne, mojmu zivotu a castokrat aj sami sebe. Som so sebou spokojna.

2. ziadne rozlietane hormony. lahko sa viem upokojit, nie ako kedysi.

3. menej strachu z autorit. jasnejsie uz vidim, ze kazdy je len kopka komplexov a traum a problemov, nikto ma nemoze sudit. 🌴

4. dobry vek nebat sa prist o pracu. Mladi tazko hladaju pracu, lebo nemaju dost skusenosti, starsi su vnimani, ze su prilis stari, okolo 40ky ma clovek idealny zivotopis.

5. viac odvahy venovat sa len sebe, ist sama na dovolenku, do kina, na nove kurzy, ktore su len pre mna. uz to robim len pre seba, nie preto, co druhi hovoria, co je trend, co je v mode, co prikazali starsi, co prikazali ti, ktori su "cool"

6. ziadny strach strapnit sa. aj ak sa nejaki ludia na mne smeju, vsetky neprijemne pocity z mladosti su prec. Usmejem sa a zabudnem na to do polhodinky. Den je stale pekny. Skusam nove veci aj dalej. 😎

7. lahsie chapem veci, ktore sa mnohym aj mne kedysi zdali komplikovane. je to nadhera. myslim tym napriklad ze aj pesnicky z mojej mladosti zneju inak, zaujimavejsie, zrazu chapem toho skladatela.. je to dobrodruzstvo ❤

8. zdravotne ma trapi skoro to iste co v puberte. musim si viac davat na zdravie pozor ... ale... uz ziadne nasledovanie trendov ako anorexia a bulimia. uz si nenicim zdravie pre krasu. zijem pre seba, nie som dekoracia pre druhych.

9. nemusim sa uz nikam tolko ponahlat. aspon nie preto, ze druhi tvrdia. co chcem, to si postupne pomalicky vybavujem, ak sa da. Druhi ma uz nevedia tak lahko vystresovat, ako kedysi.

10. viac chuti a casu len si tak uzit prirodu, zvieratka, cas s rodinou, pohlad na nebo.

11. menej toxickych ludi. Nebojim sa uz mat menej kontaktov, menej travit cas so skupinami a ludmi , kde mi vlastne vobec nie je dobre, len aby som
akoze bola ohromne spolocenska, ako sa mi to kedysi zdalo nutne.

12. staroba sa blizi ... musim sa pomalicky pripravovat - ale znamena to , ze budem este o to menej nervozity a stresu mat, pridavam k tomu aj radost, ze uz tu nie su stresy a strachy ako kedysi, a pridavam sucit k mladym. vnimam ich ako vystrasene nervozne deturence, ako som kedysi bola ja, ked sa sustredim na sucit voci nim, citim sa lepsie celkovo voci sebe a svetu.

13. ludia sa ku mne spravaju uctivejsie ako kedysi, lebo uz nevidia mlade decko 😅

14. menej muzov na verejnosti ma uchylne obtazuje, tak mam menej strachu.
na zoznamkach sa ale nic nezmenilo, na veku nezalezi, obtazuju kazdu....

15. dari sa mi viac milovat svoje telo a vidiet sa ako krasna, aj ked nie mlada. paradoxne,z mladosti mam pekne fotky ale pamatam si, aka som bola
neustale zo svojho vyzoru nestastna. teraz sa viac snazim usmiat sa na seba uprimne do zrkadla a ked sa mi niekedy nejaka fotka nepaci, uz to neriesim. ❤

drzim palce, nech co najskor najdes v sebe aj pre seba takyto zoznam, taky, co bude tebe robit obrovsku radost!

autor
6. okt 2025

Zeny ja mam jednu novsiu susedu.Normalne nadvazovala kontakt,proatelska,dlhsiu dobu az kym sa ma medzi recou nespytala kolko mam rokov.Ostala v soku,ze to by na mna nikdy nepovedala,tipovala mi tak 6-7 rokov menej a odvtedy jej zaujem opadol.Trochu ma to mrzelo veru.Aj tu som to tak navnimala ze akoby som bola stara?!

tamtamka26
6. okt 2025
@anonym_453a43

@anonym_autor tieto fora su zvlastne. Ked pisu zeny o otehotneni tak 40 sa im zda este ok mat dieta. A ked sa pise o tom ako sa my zeny citime v tomto veku tak je to realna pravda ze sme unavenejsie, mame radi svoj pokoj, priberame… Toto by mali citat matky ktore sa chystaju mat dalsie dieta v 40 (ak prve dieta tak je to podla mna ok, ale dalsie dieta v takom veku je vyzva, hlavne v 45 nahanat skolka a este sa starat o prve). Velmi si prajem aby mi niekto povedal pravdu ako sa citi zena po 40, lebo v realnom zivote sa zeny nepriznaju ze je to vsetko tazsie, hlavne s malym dietatom, kazdy sa tvari ze pohoda

@anonym_453a43 ja ti poviem, kamoška mala prvé v 38, druhé v 40ke. teraz má jedno 3,5 a druhé takmer rok a nedáva to. ale že absolútne to nedáva, nezvláda nočné vstávanie, nezvláda obdobie vzdoru toho väčšieho, chcela by si oddýchnuť aj cez deň, spomaliť, ale nemá kedy.... partner chodí na noc do prác, čiže cez deň dospáva a keďže je podnikateľ, tak ak nespí, vybavuje a len málokedy je nápomocný (lebo sa mu tiež už nechce v 44ke). aj sama povedala, že to je tak, keď si 40nici urobia deti... a to sú spolu od VŠ, čiže sa nezoznámili neskoro a preto mali neskoro deti...

simsalabim
6. okt 2025
@anonym_autor

Zeny ja mam jednu novsiu susedu.Normalne nadvazovala kontakt,proatelska,dlhsiu dobu az kym sa ma medzi recou nespytala kolko mam rokov.Ostala v soku,ze to by na mna nikdy nepovedala,tipovala mi tak 6-7 rokov menej a odvtedy jej zaujem opadol.Trochu ma to mrzelo veru.Aj tu som to tak navnimala ze akoby som bola stara?!

@anonym_autor toto nechapem, ja mam 81 rocnu kamaratku…ja mam 55… spoznali sme sa na plavarni. Dolezite su spolocne zaujmy.

tamtamka26
6. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor možno by si si s ňou ani nemala čo povedať, možno mala len svetlú chvíľku a už teraz nemá... okašlať ju 😀 ja mám po 40ke a veru to ani nestíham vnímať (a to mám deti veľké). ale keď raz príde 50, to už sa budem mať na pozore.... :-/

simca06022011
6. okt 2025

@anonym_autor ja si to uz radsej neuvedomujem :DD vazne.. minuly tyzden som to tak preberala v sebe, ze mam 42 za tyzden (dokonca to musim vzdy preratavat ci naozaj, lebo nestiham to riesit) a vobec sa na to necitim, furt ako nejaka 20tnicka.. ked porovnam svojich rodicov v 40tke so mnou diametralne rozdiely su tam :DD A trosku im aj zavidim, oni mali 38r na mojej stuzkovej :D tu vidno ako vek je len cislo... viac ma vytaca ze po 40tke uz hadam som len na liekoch od bolesti :DDD
No a .. nemladneme :DD

pink_lady
6. okt 2025

tak nerieš debiliny, ani na modrom koni a ŽI!!! život je len jeden a áno, je sakra krátky. Zajtra tu už byť nemusíš

karolina196
6. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Keď som dosiahla vek 40,tak tiež prišla na mňa chvílkova depresia z veku.Ale ako rýchlo prišla,tak aj rýchlo odišla.Je to naozaj len o vnímaní samej seba a nie o našom veku.Vyzerám tiež na menej,obliekam sa moderne,cvičím,starám sa o pleť,ale hlavne,starám sa o svoje duševné zdravie.Tiež mám trošičku strach s pribudajúcimi ďalšími rokmi,ale vždy si poviem,že pokial ma netrápia nejaké závažné zdravotné problémy,tak zvyšok by mal byť malina.Suseda má potom zvláštne vnímanie,lebo u mňa,keď sa ludia dozvedia,že nemám 30,ale 40r.,tak naopak,obdivujú ma a hlavne moju pozitivitu.Pokiaľ nie si vážne chorá,riešiš ozaj hlúposti 😉

karolina196
6. okt 2025
@daniela232

@daniela232 Toto ma mrzí.Chcela som o tomto napísat autorke.Neprekonala som rakovinu,ale mám ju v pamati ako nejakú výstrahu,keď mi chodia hlavou nezmysly.Ľudia ozaj niekedy riešia hlúposti a na druhej strane iní bojujú o život.Prajem veeeeeľa zdravíčka na dlllllhe roky. ❤️

slovakboy
6. okt 2025

@anonym_autor som muž, ale prežíval som niečo podobné. Dávaš výborne postavenú otázku. Ako sa vyrovnať … Ako sa k tomu vnútorne postaviť. …Som vďačná… trošku pesimistické, ale pochopiteľné: Už to bude len horšie… To je tvoja obava, ktorá ťa trápi.
Na vyrovnanie sa a na zmenu vnútorného postoja potrebuješ čas. Už to, že si túto otázku kladieš a pýtaš sa aj tu na fóre je dobrý krok. Doteraz všetko šlo a nemusela si sa týmto zaoberať. Musela si sa ale zaoberať inými problémami. A vyriešila si ich. Tento je len nový. Niekomu funguje si to nevšímať, to ale môže a nemusí viest k odsúvaniu. Nevšímať si to budeš neskôr, keď sa s tým vyrovnáš. Lepšie slovo ako vyrovnanie je prijatie. Prijatie nie len toho, že máš 40, ale aj prijatie toho, že máš tieto malé strachy. Môžem ich mať. Neničia ma. Sú otravné, ale sú aj horšie strachy. Keď prídu myšlienky nepotláčaj ich, ale ani ich nerozvíjaj. Myšlienku zastav a prijmi. Nezahoď ale ani nepridávaj tej myšlienke ďalšiu odvodeninu. Vidíš starších ľudí čo majú problémy, to ešte neznamená, že ich budeš mať rovnaké. Všímaj si aktuálne zmeny na tele a prijmi ich a maj ich rada. Maj rada svoje vrásky a šediny. Pozri si v mojom profile fotku starej indiánky a povedz či nie je pekná. Staroba ľudí nerobí škaredšími. Len viac vyzdvihne ich ducha a premietne ho do pohľadu očí. Všimni si staré mníšky, aký majú výraz tváre a porovnaj ho s človekom, ktorý je neustále nahnevaný na celý svet. Prídu zdravotné problémy, ale keď budeš počúvať svoje telo a dopraješ mu oddych, primeranú fyzickú záťaž a budeš dodržiavať nejaké základy správnej životosprávy, bude ti dlho fungovať. Neboj sa chodiť na lekárske prehliadky a nauč sa tešiť z každej maličkosti. Zo všednosti si urob malý zázrak. Chce to cvik. Sám sa to učím. Zabudol som na tvoje slovo Vďačná. To je dobrý postoj. Vďačnosť a jej časté vzbudzovanie v mysli a v tichu ti prinesie veľký pokoj.

kiwi3
6. okt 2025

kolena bolia v 40? 😨 ja mam 41, o necele dva mesiace rodim a este sa mi nepodarilo ani viditelne pribrat. neviem, ci som nejak mimo alebo co... jediny rozdiel, ze uz po mne chlapi nevypiskuju (mozno ale aj celkovo zmena v spolocnosti? neviem), ale vlastne, vdakabohu, ze je to tak. konecne pokoj. netreba sa brat prilis vazne, trochu sa o seba starat a nemysliet negativne...

zitaje
6. okt 2025

Nečítala som reakcie, len ti napíšem z vlastnej skúsenosti - ja som si štyridsiatku ani poriadne nevšimla. V 43 som ešte porodila posledné dieťa a ono sa to začalo až pár rokov potom. Teraz na prahu 50-ky už áno, už naozaj vnímam, že je mladosť v háji, že už niektoré veci lepšie nebudú, ale na druhej strane vidím aj pozitíva - prestala som si farbiť vlasy a teším sa zo šedín, deti mi pomaly odrastajú a nie je to vôbec zlé, teda ak sa neozvú zrovna nejaké zdravotné problémy.
Takže zhrniem to: za mňa je 40 rokov ešte úplne v pohode vek a hlavne "potom už je len 50" - to si ako myslela? Potom je tu ešte aj 60, aj 70, život sa neskončí tým, že človek dosiahne nejaký vek.
Takže hlavu hore a teš sa zo svojej štyridsiatky!
@anonym_autor

slavomira236
6. okt 2025

@anonym_autor ja uz budem mat tu 50 tku coskoro..

evkatk
6. okt 2025

Kedysi za mlada bol pre mňa každý po štyridsiatke starký jednou nohou v hrobe. To do dňa, kým som ju nedosiahla. To je vek, kedy si človek začne uvedomovať, že aj jeho sa týka starnutie. Povedala som si nevadí a hranicu staroby som preložila o 50 rokov, teda na 90 rokov a snažila som sa žiť tak, aby som sa staroby nielen dožila, ale si ju aj užila. Moje najbližšie jubileum bude 80 -ka a teším sa, že do staroby mám ešte 10 rokov mladosti.

autor
6. okt 2025
@kiwi3

kolena bolia v 40? 😨 ja mam 41, o necele dva mesiace rodim a este sa mi nepodarilo ani viditelne pribrat. neviem, ci som nejak mimo alebo co... jediny rozdiel, ze uz po mne chlapi nevypiskuju (mozno ale aj celkovo zmena v spolocnosti? neviem), ale vlastne, vdakabohu, ze je to tak. konecne pokoj. netreba sa brat prilis vazne, trochu sa o seba starat a nemysliet negativne...

@kiwi3 20 rokov som aktivne tancovala,ver mi,naozaj to maju moje nohy a kolena mat z coho.S tymto som tak trochu pocitala,ale uz doplnam kolagen 😄

autor
6. okt 2025
@slovakboy

@anonym_autor som muž, ale prežíval som niečo podobné. Dávaš výborne postavenú otázku. Ako sa vyrovnať … Ako sa k tomu vnútorne postaviť. …Som vďačná… trošku pesimistické, ale pochopiteľné: Už to bude len horšie… To je tvoja obava, ktorá ťa trápi.
Na vyrovnanie sa a na zmenu vnútorného postoja potrebuješ čas. Už to, že si túto otázku kladieš a pýtaš sa aj tu na fóre je dobrý krok. Doteraz všetko šlo a nemusela si sa týmto zaoberať. Musela si sa ale zaoberať inými problémami. A vyriešila si ich. Tento je len nový. Niekomu funguje si to nevšímať, to ale môže a nemusí viest k odsúvaniu. Nevšímať si to budeš neskôr, keď sa s tým vyrovnáš. Lepšie slovo ako vyrovnanie je prijatie. Prijatie nie len toho, že máš 40, ale aj prijatie toho, že máš tieto malé strachy. Môžem ich mať. Neničia ma. Sú otravné, ale sú aj horšie strachy. Keď prídu myšlienky nepotláčaj ich, ale ani ich nerozvíjaj. Myšlienku zastav a prijmi. Nezahoď ale ani nepridávaj tej myšlienke ďalšiu odvodeninu. Vidíš starších ľudí čo majú problémy, to ešte neznamená, že ich budeš mať rovnaké. Všímaj si aktuálne zmeny na tele a prijmi ich a maj ich rada. Maj rada svoje vrásky a šediny. Pozri si v mojom profile fotku starej indiánky a povedz či nie je pekná. Staroba ľudí nerobí škaredšími. Len viac vyzdvihne ich ducha a premietne ho do pohľadu očí. Všimni si staré mníšky, aký majú výraz tváre a porovnaj ho s človekom, ktorý je neustále nahnevaný na celý svet. Prídu zdravotné problémy, ale keď budeš počúvať svoje telo a dopraješ mu oddych, primeranú fyzickú záťaž a budeš dodržiavať nejaké základy správnej životosprávy, bude ti dlho fungovať. Neboj sa chodiť na lekárske prehliadky a nauč sa tešiť z každej maličkosti. Zo všednosti si urob malý zázrak. Chce to cvik. Sám sa to učím. Zabudol som na tvoje slovo Vďačná. To je dobrý postoj. Vďačnosť a jej časté vzbudzovanie v mysli a v tichu ti prinesie veľký pokoj.

@slovakboy Pocuvaj si fakt dobry!Pevne verim,ze s tymto darom,ktory mas aktivne pracujes aj v sukromnej ci profesnej sfere.Keby moj muz takto vnimal a komunikoval tak som najstastnejsia zena na svete 😄😄
A za ten obsah dakujem.Beriem si z neho aj vdaka forme,akou si mi to napisal.
Fakt klobuk dole akym sposobom vies komunikovat 👍

anonym_43d34a
6. okt 2025
@evkatk

Kedysi za mlada bol pre mňa každý po štyridsiatke starký jednou nohou v hrobe. To do dňa, kým som ju nedosiahla. To je vek, kedy si človek začne uvedomovať, že aj jeho sa týka starnutie. Povedala som si nevadí a hranicu staroby som preložila o 50 rokov, teda na 90 rokov a snažila som sa žiť tak, aby som sa staroby nielen dožila, ale si ju aj užila. Moje najbližšie jubileum bude 80 -ka a teším sa, že do staroby mám ešte 10 rokov mladosti.

@evkatk ja si pamätám - nemala som ešte ani 30 a na inom mamičkovskom fóre som jednej po 40ke napísala, že snáď v TAKOM veku sa už ani nesexuje!! no riadne sa urazila, že či si má nacvičovať skok do truhly už! 😀

tiezjedna
6. okt 2025
@martin96321

@tiezjedna 🤣😂 clovek ma vekom nizsie naroky a skor sa unavi. Mozno to je ten pocit z lepsieho sexu😇 Ale hlavne ze chuti.

@martin96321 ani nie... pri nižšom apetíte ťažko obšukáš terasu, bazén a saunu na jeden záťah 😈 😉

anonym_fe27f1
6. okt 2025

@anonym_autor tak uz len truhlu kupit😁

anonym_d4d6ea
6. okt 2025

Normálne, ráno vstaneš a robíš to, čo vždy. Robíš čo môžeš 😀 okrem toho, čo si už vymenovala, môžeš byť vďačná aj za to, že ti život dáva čas a priestor zamýšľať sa nad takýmito blbosťami.