icon

Ako sa vyrovnať so štyridsiatkou?

1. okt 2025

Uprimne,neviem ako sa k tomu tak sama pre seba vnutorne postavit.Som vdacna, ze som tu,ze mam to privilegium zit a starnut,mam vsetko co som si vysnivala do tohto veku,veru na ten vek ani velmi nevyzeram,ale predsa len...40tka je tu.A po nej uz len 50tka 😱. Ze ako jrntonta pesnicka o tej korytnackr...?Uz to bude len horsie a horsie po kazdej stranke -a realne neviem ci za touto vetou dat bodku ci otaznik.
Tak teda ako ste to prezivali vy?Ako to zvladnut? Necitim sa v tom celom uvedomeni, ze mam 40 vobec prijemne.

Strana
z4
anonym_3b8e52
6. okt 2025

Mam 44..neviem si predstavit sa v tomto veku starat o male dieta, moje maju 16 a 18. Nie preto, ze by som sa citila unavena, ale ze si teraz konecne uzivam zivot, ktory som si v mladosti uziit nejako nestihla. Ja prezivam teraz najlepsie obdobie mojho zivota - plne lasky, 2 prac, ucenia, povysenia, vybornych priatelov, kolegov a dobreho zdravia a financneho zabezpecenia. Dokedy to bude trvat netusim, ale dakujem Bohu, ze to takto mam, lebo viem, ze vela ludom mnoho z toho, co mam, chyba. Zivot ma aj tieniste stranky - horsi zdravotny stav rodicov, zivot na SK je stale komplikovanejsi, uz nevyzerame na 20 🙂, menstruaciu mam po 26dnoch a dost bolestivu, pribrala som par kileciek, zrak do dialky sa mi zhorsil. Ale stale je tu vela pozitivneho.

anonym_5bdb6f
6. okt 2025

Máš muža a deti? Mne ťahá na 36 a som slobodná. Mnohí mi tipujú pár rokov menej, ale mňa tém vek desí. Uvedomujem si hádam posledné možné roky na materstvo a čas ubieha veľmi rýchlo. Neviem ako si ma človek roky potom užívať

dager
Autor odpoveď zmazal
anonym_d4d6ea
6. okt 2025
@anonym_5bdb6f

Máš muža a deti? Mne ťahá na 36 a som slobodná. Mnohí mi tipujú pár rokov menej, ale mňa tém vek desí. Uvedomujem si hádam posledné možné roky na materstvo a čas ubieha veľmi rýchlo. Neviem ako si ma človek roky potom užívať

@anonym_5bdb6f bola som tam kde ty. Rodila som na poslednú chvíľu ako 37 ročná. Môžem ti povedať, že je to fest náročné vedieť, že keď moje decko dochodi školy, ja budem mať po 60ke. Ak dozijem. Čiže ma už nič moc nečaká. Možno. Ale nič neľutujem a nič mi nechýba, mala som dosť času užiť si slobodný život a teraz sa môžem plne odovzdať dieťaťu. Skús si spraviť zoznam toho, čo by si ešte chcela stihnúť kým porodíš. A možno o 20nrokov zistíš, že nie si ani v polovici zoznamu a ani si si nevšimla, že nemáš dieťa. Vždy je čo robiť so životom, nie je dieťa jediný cieľ. Ja som to takto vždy vnímala a to, že som mama, vnímam ako obrovský dar. No zároveň presne viem, čo by som robila, keby som tento dar nedostala. (Pretože som sa musela pripraviť aj na túto možnosť.) Požívala by som denne ten ďalší najväčší dar, ktorý človek dostáva do vienka - slobodu.

zmrzlinka8
6. okt 2025
@anonym_30d05d

@anonym_autor Prsne takto rozmýšľam aj ja,a to budem mať onedlho ešte len 36.
Tak si hovorím že ešte pokým človek môže začať svoj vek tým tridsať.....či už jeden, šesť alebo osem, ešte stále to znie tak krásne, mlado a málo 🤗
Viem už teraz že Po 40-tke už to tak znieť nebude lebo predsa len ani sa človek nenazdá a 50 na krku.

@anonym_30d05d ale ani po 50 sa život nezastaví a stále to budeš ty... vo vnútri mladá.

autor
6. okt 2025
@anonym_5bdb6f

@anonym_5bdb6f Ano mam manzela aj deti.Som za to vdacna lebo naozaj vidim okolo seva vela zien mojho veku ktore su bezdetne a alobodne a viem si predstavit,ze to by som znasala asi este horsie.

anonym_cfc337
7. okt 2025

@anonym_autor Tiez som niekedy po 40-ke zazila sok, lebo som mala pocit, ze ako rychlo to zrazu v istom momente islo dole - strata pruznosti pokozky, ubytok svalov a ich ochabnutie za tych istych fyzickych podmienok, prve sive vlasy a podobne. Bol to velmi negativny sok pre mna, najmä z hladiska "zenstva". Vedela som, ze sa viem namalovat a pekne obliect, ale takisto som vedela, aka je realita "pod tym vsetkym". Postupne sa prestanu za tebou otacat chlapi, resp. za zacnu otacat ti stari. Postupne tento moj pocit odplynul, asi som si zvykla na novu ja, ale obavam sa dalsich faz, najmä ked vidim v okoli zeny, u ktorych velmi vidno, ako ich menopauza negativne zmenila, teda vyzorovo. Ze su z nich sprepacenim "babky", mozu robit co chcu - su to proste nahodene babky.

zmrzlinka8
8. okt 2025
@anonym_cfc337

@anonym_autor Tiez som niekedy po 40-ke zazila sok, lebo som mala pocit, ze ako rychlo to zrazu v istom momente islo dole - strata pruznosti pokozky, ubytok svalov a ich ochabnutie za tych istych fyzickych podmienok, prve sive vlasy a podobne. Bol to velmi negativny sok pre mna, najmä z hladiska "zenstva". Vedela som, ze sa viem namalovat a pekne obliect, ale takisto som vedela, aka je realita "pod tym vsetkym". Postupne sa prestanu za tebou otacat chlapi, resp. za zacnu otacat ti stari. Postupne tento moj pocit odplynul, asi som si zvykla na novu ja, ale obavam sa dalsich faz, najmä ked vidim v okoli zeny, u ktorych velmi vidno, ako ich menopauza negativne zmenila, teda vyzorovo. Ze su z nich sprepacenim "babky", mozu robit co chcu - su to proste nahodene babky.

@anonym_cfc337 no žiaľ nikoho to neobíde.
vo vyššom veku sa aj na tie "babky" budeš dívať inak, keď budú v tvojom veku alebo mladšie 😉
všetko je vecou pohľadu.
starnutie stopneme len vtedy, ked už tu nebudeme.
možno by sme sa mali skúsiť pozrieť pod fasádu človeka, o tom je zrelosť

liusa82
8. okt 2025

ja sa vôbec nebojím starnutia.Veď dnes máš tolko možností sa udržiavať.Kolké vyzeraju lepšie po 40,50 ako za mladi teda ak sa udržiavajú.V tomto kozmetickom smere nemám vôbec bobky ale zdravičko aby bolo dobré a fungovalo to je hlavné.Ostatné sa vždy nejako dá

anonym_cfc337
8. okt 2025
@zmrzlinka8

@anonym_cfc337 no žiaľ nikoho to neobíde.
vo vyššom veku sa aj na tie "babky" budeš dívať inak, keď budú v tvojom veku alebo mladšie 😉
všetko je vecou pohľadu.
starnutie stopneme len vtedy, ked už tu nebudeme.
možno by sme sa mali skúsiť pozrieť pod fasádu človeka, o tom je zrelosť

@zmrzlinka8 Asi si nepochopila moj prispevok.

mandarinka555
8. okt 2025

@anonym_autor Všetci starneme, tak čo riešiš trápnych štyridsať? To si si nejako naivne myslela, že stále budeš mať 25 a budeš tak vyzerať a žiť ďalších tisíc rokov? Lebo ináč nerozumiem tomu tvojmu lamentovaniu🙈

Strana
z4