Ako sa zbaviť závisti voči rodine?
Ahojte, skúsim v skratke, môj otec bol ženatý dva krát, z prvého manželstva má iba mňa. Keď začal podnikať popri práci s kamarátom chodil domov v noci, potom už mal byt v meste a chodil domov iba cez víkend a neskôr až ani vtedy a nasledoval rozvod mala.som vtedy 8.. Mama bola na všetko sama a otcovi sa nechcelo platiť. Nebol pri mne, ked som ho najviac potrebovala. Kým som zmaturovala mama bola na tom zdravotne veľmi zle, lekári jej žial nevedeli pomôcť, jej stav sa stale zhrošoval. Miesto štúdia som musela opatrovať mamu.
Otec sa o pár rokov neskôr oženil, má dvoch synov. Mala som 23 keď mi mama zomrela, otec v tej dobe už predal firmu a s rodinou odišli do zámoria. Pred pár rokmi sa vrátili domov, rok nežijú spolu, akurát sa rozvádzajú.
Otec berie chlapcov na drahé dovolenky, a kupuje im ešte drahšie darčeky. O to viac ma bolí dianie posledných rokov. Mňa nikdy nikde nebral, ledva zaplatil výživné. Ani k sebe ma nepozval. Chcela som za ním vycestovať aby som prvé Vianoce nebola sama, ale nemohla som, údajne by sa mi nemohol dostatočne venovať.
On sa na rodinných stretnutiach akoby chváli, kde všade bol a čo všetko zažil, videl.
Závidím nerastným bratom, zážitky, čas strávený s otcom, celé ich detstvo. Ale aj materiálne veci a istotu v ich živote. Neviem sa odpútať od minulosti a aj po rokoch mi veľmi chýba mama. Som sama na dve deti a mám zdravotné problémy.
Aj ja by som riesila odbornika, to su tazke veci na samovysporiadanie…
To je velmi smutne :(
Mrzi ma to
@anonym_autor Hlavne si uvedom, ze mozno nie otec ale jeho zena zarabala peniaze, viacej penazi. Preco by mala tebe platit?
Vies, druha vec je , ako si sa voci otcovi spravala alebo aj tvoja mama. Mozno ta chcel zobrat a ona nedovolila. 1x, 2x a vzdal to. Mam partnera, ktory ma syna, ktory ma ignoruje, pride 1x rocne v den jeho narodenin, aby si zobral odo mna peniaze. 2x zaplatena lyzovacka v luxusnom hotely, nemal zaujem. Uz nemam ani ja. Pozera pribehy z dovoleniek a ohovara nas ako na neho kasleme.
@anonym_autor Hlavne si uvedom, ze mozno nie otec ale jeho zena zarabala peniaze, viacej penazi. Preco by mala tebe platit?
Vies, druha vec je , ako si sa voci otcovi spravala alebo aj tvoja mama. Mozno ta chcel zobrat a ona nedovolila. 1x, 2x a vzdal to. Mam partnera, ktory ma syna, ktory ma ignoruje, pride 1x rocne v den jeho narodenin, aby si zobral odo mna peniaze. 2x zaplatena lyzovacka v luxusnom hotely, nemal zaujem. Uz nemam ani ja. Pozera pribehy z dovoleniek a ohovara nas ako na neho kasleme.
@anonym_53ef83 prepáč ale si absolútne vedľa, prečo by mi mal platiť vlastný otec? no predsa kvôli rozhodnutiu súdu kde určil výživné. Čo je na tom nepochopiteľné?
Veľa krát som otcovi volala keď už mala vlastny mobill a on nikdy nemal čas. Prečo sa nevenoval v čase pred rozvodom? Také bludy môže napísať iba niekto kto nepoznal moju mamu.
Otec sa všade chváli za aky balík predal svoju firmu. Keď už rok nebýva s manželkou z čoho zaplatil päť týždňov poznávacie ho zájazdu v USA na tri osoby. Z minimálnej mzdy? A mohla by som pokračovať
Ako som sa voči otcovi správala? Ja som čakala a čakala čakala. Celé detstvo celú mladosť a nedočkala som sa. Čakala som že raz príde domov. Čakala že príde na moje narodeniny. Čakala som že mi aspoň zavolá naspäť.
a teraz sa s ním stretávaš na tých rodinných stretnutiach? a konfrontuješ ho?
a teraz sa s ním stretávaš na tých rodinných stretnutiach? a konfrontuješ ho?
@biba_18 áno, asi som to vzduchu keď nepochopil že aj mne chýba rodič, aj mne by padla dobre dovolenka. Stalo sa v minulosti že aj prikývol ale nič z toho nebolo. Od kedy zomrela babka tak ani ma na stretnutia nepozvali
Aj ja by som riesila odbornika, to su tazke veci na samovysporiadanie…
@anonym_346a5c už štvrtý rok bále nevidím moc pokrok
Ja to napíšem hnusne, tak sa ospravedlnujem,ale podľa mňa by si si mala uvedomiť toto -pre neho niesi jeho dieta,nič k tebe necíti ,nie je tam žiadne puto a podľa toho by si aj ty mala brať jeho,len ako niekoho kto ta spravil
Ano, chápem, ze malé dieťa čaká a je mu smutno, ale teraz v dospelosti? Teraz by som naňho kaslala ja. Nie si s tým vyrovnaná, aj preto závidís, ries to s odborníkom.
No srať s prepáčením takého otca. Máš svoje deti. Pre tie ži.
Ano, chápem, ze malé dieťa čaká a je mu smutno, ale teraz v dospelosti? Teraz by som naňho kaslala ja. Nie si s tým vyrovnaná, aj preto závidís, ries to s odborníkom.
@lukbe práve že na mňa to viac dolahlo v dospelosti, keď mama zomrela. My sme bývali v dome po starých rodičoch, kým mala žila jej súrodenci od nej nechceli nič, vedeli že je chorá. Ale po tom čo zomrela chceli predať či vyplatiť podiel.
Ja som sa starala 24/7 o mamu nemala som peniaze. Po zaplatení všetkého mi zostalo akurát na zdieľanú izbu.
Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni svojich rodičov, toto mi raz hovorila kamoška.
Ja som mala izbu kde zateká na dedine pánu Bohu za hrbtom a otec apartmán s výhľadom na more
@lukbe práve že na mňa to viac dolahlo v dospelosti, keď mama zomrela. My sme bývali v dome po starých rodičoch, kým mala žila jej súrodenci od nej nechceli nič, vedeli že je chorá. Ale po tom čo zomrela chceli predať či vyplatiť podiel.
Ja som sa starala 24/7 o mamu nemala som peniaze. Po zaplatení všetkého mi zostalo akurát na zdieľanú izbu.
Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni svojich rodičov, toto mi raz hovorila kamoška.
Ja som mala izbu kde zateká na dedine pánu Bohu za hrbtom a otec apartmán s výhľadom na more
@anonym_autor ty čím skôr prestaneš riesit svojho otca, tým skôr sa ti uľaví
Načo je to dobre takto za váľať v blate minulosti ,robi ti to dobre alebo čo chces dosiahnuť ,zmeniť to nezmeníš
@anonym_autor mozno lepsie takto, nechcem vediet ako sa taky clovek bez svedomia dostal k comi v biznise. Je mi jasne, ze ten ide cez mrtvoly a jeho synovia na to mozu doplatit. Ale tak ja som videla vela zle karmy pretavenej do nestastia, akurat si to na tych ludi roky pockalo. Preto nikomu nic nezavidim, hlavne byt zdravy a vdacny za to, ze nie je horsie. Ja som videla ako sa taki ludia zlozili, ked sa stalo nieco, co uz nekupili ani peniaze. A aj keby sa im nic nestane, mas svoj zivot, svoju hrdost, svoju cestu. Mozno trnistejsiu, ale vies ako a kde kracas. To je podstatne. Neni nic horsie ako clovek, co stratil seba a zamotal sa do vlastnej marnosti existencie.
@anonym_autor mozno lepsie takto, nechcem vediet ako sa taky clovek bez svedomia dostal k comi v biznise. Je mi jasne, ze ten ide cez mrtvoly a jeho synovia na to mozu doplatit. Ale tak ja som videla vela zle karmy pretavenej do nestastia, akurat si to na tych ludi roky pockalo. Preto nikomu nic nezavidim, hlavne byt zdravy a vdacny za to, ze nie je horsie. Ja som videla ako sa taki ludia zlozili, ked sa stalo nieco, co uz nekupili ani peniaze. A aj keby sa im nic nestane, mas svoj zivot, svoju hrdost, svoju cestu. Mozno trnistejsiu, ale vies ako a kde kracas. To je podstatne. Neni nic horsie ako clovek, co stratil seba a zamotal sa do vlastnej marnosti existencie.
@kiki68 prečo by mal byt bez svedomia,možno makal a dobre rozbehol firmu
@kiki68 prečo by mal byt bez svedomia,možno makal a dobre rozbehol firmu
@minenkaa ked zabudol na vlastne dieta, tak velmi vela svedomia nema. Takych som uz stretla vela a to su ludia, co nemaju nijaku stipku svedomia ani v biznise. Proste je to ich osobnost, hoci mozu byt sikovni a moze sa im ozaj darit. Ale keby na nich dojde nejaky problem, tak ho riesia tak, ze to svedomie mat nebudu.
@minenkaa ked zabudol na vlastne dieta, tak velmi vela svedomia nema. Takych som uz stretla vela a to su ludia, co nemaju nijaku stipku svedomia ani v biznise. Proste je to ich osobnost, hoci mozu byt sikovni a moze sa im ozaj darit. Ale keby na nich dojde nejaky problem, tak ho riesia tak, ze to svedomie mat nebudu.
@kiki68 nevieš čo tam bolo,moj muz sa tiež nestretáva roky s deťmi a ma svedomie
@anonym_autor a načo zase riešiš súrodencov svojej mamy? Jasne, ze chceli alebo vyplatiť alebo predať a rozdeliť. Tak to je. Čomu tu nerozumieš? Stále sa len v čomsi vŕtas a cítiš sa ukrivdena. Vyrieš sama seba, a nie otca a rodinu.
@anonym_autor a co otec tvojich deti?
Trochu mi to nesedí. Tvoj otec na teba kaslal celý život, prečo si myslíš ze teraz nebude? A prečo si sa tak veľmi začala o nho zaujímat odrazu?
Nemáš muža, nemáš bývanie, tak si myslíš ze ti akurát on pomôže? Chceš jeho peniaze, to je ten dôvod? Prečo ti nepomôže tvoj bývalý?
@anonym_autor
Ľudia čo už nie sú medzi nami mi nepomôžu. Ale on ti stále je a uživa si život
@anonym_autor To ma mrzí ,že si mala také ťažké a traumatizujúce detstvo aj mladosť. Ak to máš také ťažké určite vyhľadajte pomoc.nespracované traumy sa ponesú s vami. Nebudem opisovať môj zážitok. Ale neberiem to tak..
Ahoj, je mi to luto a verim tomu, ze sa cez to clovek tazko prenasa. Cim skor to ale prestanes riesis, tym lepsie Ti bude, lebo sa oslobodis.
Jasne ze surodenci chceli predat dom a povyplacat sa, to sa bezne robi s nehnutelnostami ked su starki po smrti.
Uz asi preslo dost rokov ked mas aj deti. Dostala si sancu vytvorit si vlastnu rodinu. Ak mas dve deti - co manzel, vase byvanie, zivot? Uz si pravdepodobne niekde inde, aby si stale riesila krivdy stare xy rokov a otca, na ktorom Tvoj zivot ozaj nestoji.
je to smutne, ale aj taky je zivot, mna sklamal muz po dlhych predlhych rokoch spolu a velmi ma to vzalo, otec sa so mnou nestretaval, ze som ho ani na pohrebe nespoznala v truhle, nedavno som videla video, kde jeden terapeut hovoril, ze nemame mat ziadne ocakavania od nikoho, je to tak, ludi neprinutis zit v tvojej iluzii, zmier sa s tym, chod na terapiu a neries jeho vyhlad na more, zivot je niekedy zly, casto kruty a nefer, dolezite je si ho uzivat aj napriek zlym okolnostiam a nejak ho prezit
Tvoj otec ocividne o Teba nema zaujem. Skusala si sa s nim niekedy porozpravat o tvojich pocitoch? Mozno najlepsie je priama rec s nim a navsteva paychologa.
@anonym_autor sustredila by som sa na sucasnost a buducnost svojich deti. Ako su na tom? Aky maju vztah s otcom? Plati? Zaujima sa?Aky mas s nim ty vztah? Citia deti ze maju obidvoch rodicov?
Hlavne neupadni do sebalutosti aby si nezabudala ze teraz tu mas byt pre deti ty (a aj ich otec). Nech sa neopakuju chyby, ktore nastali u teba. Ty si teraz rodic a mas zodpovednost za svoje deti.
Nemyslím si, že je to závisť v pravom zmysle slova, skôr frustrácia z pocitu, že pre tvojho otca nie si rovnako hodná ako tvoji nevlastní bratia. Vyser sa naňho.
@anonym_autor zatrpknutý clovek s pocitom krivdy sa nikdy nepohne dalej. A naopak bude sa mu to vraciat aj v zivote, kym to zo seba neda. Ok tak si nemala realne nikdy otca v pravom slova zmysle. To podla mna nema tak 40% deti. Teba zo zivota vytesnil a neriesi ta. Ok proste to nezmenis. Ty vies zmenit iba seba a svoj zivot. Ty vies dat svojim detom dovolenku niekde pri mori, kupit apartman alebo ist na 5 tyzdnov do ameriky? Nevies. Ale to nie je kvoli otcovi? To kvoli tebe. Ty si si vybrala rolu obete. Ale mohla si si vybrat aj rolu víťaza. Ja ti ukazem, ze aj ja pojdem do tej ameriky a nepotrebujem ta k tomu. Chapes???? Vo vidia tvoje deti? Matku co citi krivdu. Preco nevidia matku, ktora s nimi cestuje po svete? Lebo TY si sa tak rozhodla!!!! Je to tvoja volba!!! Jasne, ze sa ti opakuju zivotne traumy, mas sama dve deti, nemas dost penazi a mas zdravotne problemy. Takze je cas to zmenit. Zmenit seba, zmenit svoje myslenie a pristup. Urob to uz len pre svoje deti aby sa im neopakovala ich trauma. Zacni sebou, napr. rodinne konstelacie, to je take najľahšie. Ale je kopec dalsich metód. Googli, YT. Ked to pochopis, preco sa to deje ale ty to mozes zmenit, zmeni sa ti vsetko. A na otca kasli. To je jeho zivot. Ty mas svoj zivot.
Za mňa si si zvolila rolu - si obeť. Je ti ublížené a trpíš, žiješ vo veľkej krivde a nieje to fér. Zvolila si si ju sama a je iba na tebe či v nej ostaneš.
Vieš myšlienky typu že, sama som doopatrovala svoju mamu a potom súrodenci chceli vyplatit z domu, na ktorý majú právom podiel, alebo to že ty si v izbe kde ti zateká a otec s výhľadom na more. Prípadne toto : " Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni svojich rodičov".
To sú zbytočné blbosti. Naozaj sa prestaň ľutovať. Ničomu to nepomôže. Ja sama som žila v plesnivej izbe, otec neplatil výživné a matka si odišla na dovolenku. A čo? Mojej sestre kúpila auto, zatiaľ čo ja som si musela všetko zaplatit 🙂
Taký je život, ale nikdy by ma nenapadlo závidiet svojej sestre, nič by mi ti nedalo iba zatrpknutosť.
Takže vzchop sa, zober svoj život do vlastných rúk, nikto iný do za teba nespraví. Jedine ty sa vieš postarat o seba.
@anonym_autor nema k tebe žiadny vzťah. Peniaze a výživné mala riešiť tvoja mama, keď to bolo aktuálne...co čakáš? Ze ti spatne vráti peniaze a lásku? Je to smutné...ze zabúda na dcéru,ale lásku si nevynutis.

a čo na to odborník? máš nespracované traumy, to neviem či človek vie sám vedome spracovať - teda, ty zjavne nie ... odborník by pomohol ...