icon

Ako vysvetliť manželovi, že chcem prežiť Vianoce bez cestovania a stresu?

9. dec 2025

Viem ze mozno tu takketo temy su. Ale je mi tazko chcem sa nejak vyrozpravat lebo nemam komu.
Idu vianoce tak ako kazde. Si vyzdobim byt, napeciem atd.. zboznujem vianoce. Od 18tich rokov nebyvam doma.. ale vztahy mame fajn. Mala som partnera s ktorym som bola 8 rokov byvali sme spolu a teraz mam manzela s ktorym som 9 rokov. Prakticky som mimo domov bola kazde jedne vianoce. Nikdy nie sme na vianoce doma. Mame uz aj deti a stale sa niekam musime trepat. Som z toho uz unavena. Od mojich rodicov sme 400km. Proste ked tam ideme je to balenie ze dodavka je malo. Aj s darcekmi pre vsetkych je to nonsens. Ak ostaneme doma tak zas musime ist k svokrovcom lebo ved oni nebudu sami. Ale uprimne ani rodicia ani svokrovci nemaju tie vianoce pekne. Maju svoje zvyky svoje jedla.. a natahuju sa jedna radost. Ja tam sedim a pytam sa preco som tu a takto sa kazdy rok prisposobujem ked doma mozem mat pohodu a klud a ticho atd..
Ma to tiez niekto tak. Ako vysvetlit mamzelovi ze proste by sme mohli byt raz sami. A nikde necestovat nenahlit sa atd.. proste chapem ze rodina ma byt spolu ale co je ta rodina? A ked sa vidime napriklad ako so svokrovcami tak este aj na vianoce a blbe je to ze ked som asi pred 2 rokmi povedala nech pridu k nam tak ze nemam srandovat.

Oni ked mali 30 k rodicom nechodili.. preco sa to od nasej genenraceie ocakava. A este tie reci ze vychovali a sami ostali...

Strana
z3
anonym_46a404
10. dec 2025
@anonym_60fe21

@anonym_46a404 s takým nastavením tam asi veľa nechodia cez rok, keď to je 400 km😉

@anonym_60fe21 to nevieš alebo vieš
a aspon za mna je rozdiel cestovat v lete alebo na jar alebo teraz v zime , preplnene všetko..
skutočne sa tu robí zbytočne drama lebo vianoce

jani_uk
10. dec 2025
@anonym_ae53e8

My sme to takto mali roky pred covidom. K svokre 400km. Ona nervózna, lebo veľa ľudí, veľa roboty, je nervózna, lebo deti malé, vždy sme tam ochoreli, mimo mojej kuchyne som ani ten zemiakový šalát nevedela urobiť bez nervov. Covid nás vykúpil. Štyri roky doma krásne Vianoce. Tento rok znova muž prišiel s tým, že pôjdeme k svokre, kde sa po rozvode nasťahoval aj mužov brat. Povedala som mu, že to nie je dobrý nápad. Že vie, že ja u svokry nevarím a zavesiť jej na krk ďalšie 4 hladné krky, že to nie. Odbil ma, že mama súhlasila. Jasné je, že ona mu nepovie nie, hoci by mala. Ani deti nechcú ísť. Je to možno hnusné, smutné, nemanželské, nepartnerské a neotcovské, ale povedala som mu, nech ide sám. Mama jemu a jeho bratovi rada navarí, užijú si spolu čas, nebude ho to mrzieť a my s deťmi to prežijeme. Tiež som rada doma, mám svoj pokoj, urobiť si veci podľa seba...Toto chcem dopriať aj svokre. Hmm...

@anonym_ae53e8 Moji rodicia tiez byvaju stovky km daleko. Ani na mna nenaliehaju, ani sa neurazaju ak sa tam nenakreslime na StEdRy VeCer. Iba svokra ma s tym problem, ktora byva na 10min od nas. Otravne.

spenat9
10. dec 2025

@anonym_autor akoze ale tu je vadny tvoj muz.. ja nechapem, sak mu normalne poviem ze to je normalna vec ze rodina travi vianoce spolu doma - rodina akoze ty, manzel a deti.. mate si urobit vlastne zvyky, vlastne tradicie, to co on ma ake predstavy ze budete nonstop chodit k jednym alebo druhym.. by som ho velmi rychlo zrusila.. duplom ak deti uz chapu vyznam vianoc a tesia sa z nich.. to by som absolutne neriesila co si muz mysli a povedala ze na viancoe budete doma

sara07
10. dec 2025
@spenat9

@anonym_autor akoze ale tu je vadny tvoj muz.. ja nechapem, sak mu normalne poviem ze to je normalna vec ze rodina travi vianoce spolu doma - rodina akoze ty, manzel a deti.. mate si urobit vlastne zvyky, vlastne tradicie, to co on ma ake predstavy ze budete nonstop chodit k jednym alebo druhym.. by som ho velmi rychlo zrusila.. duplom ak deti uz chapu vyznam vianoc a tesia sa z nich.. to by som absolutne neriesila co si muz mysli a povedala ze na viancoe budete doma

@spenat9 ale ak mamička si dupne, citovo vydiera tak čo ustupi lebo mama , zrejme sa nespyta a nechcete prist vtedy až vtedy ale očkava že naklušu na vianoce ... lebo ona chce také svoje vianoce
ja to chápem, že ten chlap je medzi niekde zaseknuty

krkavcia_mater
10. dec 2025
@jani_uk

@krkavcia_mater Vztahy nie su o jednom datume, takze, chod k nej 25. ked si tak praje, a uzite si pekne ten den, nerob problem tam kde nie je.

@jani_uk ale to už nie je Štedrý deň... polnočná, atmosféra..

spenat9
10. dec 2025
@sara07

@spenat9 ale ak mamička si dupne, citovo vydiera tak čo ustupi lebo mama , zrejme sa nespyta a nechcete prist vtedy až vtedy ale očkava že naklušu na vianoce ... lebo ona chce také svoje vianoce
ja to chápem, že ten chlap je medzi niekde zaseknuty

@sara07 keby moj muz takto prikyvuje na to co chce jeho mamicka v takychto rodinnych veciach tak by som mu rychlo vysvetlila situaciu

jani_uk
10. dec 2025
@krkavcia_mater

@jani_uk ale to už nie je Štedrý deň... polnočná, atmosféra..

@krkavcia_mater No, a? Ved, sprav si atmosferu doma.

krkavcia_mater
11. dec 2025
@jani_uk

@krkavcia_mater No, a? Ved, sprav si atmosferu doma.

@jani_uk To nie je ono,.keď človek nie je vo svojom rodnom dome, s mamou, bratom, vôňou, čo mu pripomína detstvo.. Keď je vás pri stole veľa, ale vlastne stále málo. Keď nechýba mamino objatie, súrodenecke podpichovanie, inter joky, spomienky..

anonym_73960e
Včera o 15:50

Ja som toto zažívala ako dieťa. Rýchlo večera, rozbaliť darčeky, pohrat sa s nimi max 20 min a už sme išli po spievaní. Jedna babka, druhá babka, krsna. Takto do polnočnej. A tak som túžila sedieť doma pri stromčeku a hrať sa s novými hračkami. Keď sme dokázali už komunikovať, povedali sme to rodičom. Našťastie, prišli na kompromis. Posunuli sme našu večeru skoro o 2 hodiny a tak sme od vtedy stihli úplne všetko v pohode. Je to prirodzené, že túžiš byť so svojou rodinou. Dajte si novú tradíciu. Veď k rodičom choďte 25, 26. Tam ten priestor je. Skús sa porozprávať s mužom....

majlo1234
Včera o 16:15

Tiez mame rodicov a svokru 400 km daleko. Kym sme mali len jedno mini dieta, sli sme na stedry den k svokre, kedze ona uz je len sama. Bolo to fajn, nic sme doma nechystali, vsetko nachystala ona🤣 ale od minuleho roka, ked uz aj syn zacal vnimat vianoce, a pribudla mo dcera, sa mi tiez zaziadalo teochu domacej pohody. A tak som muzovi povedala, ze nechcem cestovat na sviatky. On ze ok. Svokru sme pozvali k nam. Ona ze ok. A bolo. Tento rok zase ostavame doma. K rodine pojdeme po sviatkoch. Su to len dni, vsetci su normalni a chapu to🤗

darinkal
Včera o 16:17

@anonym_autor my to máme podobne , len s tým , že to nemáme tak ďaleko. Z nás skôr vzniká hádka kde pôjdeme na štedrý večer / lebo muž si chce dať vínko s rodičmi./ a ja zasa chvdm ísť an k mojim rodičom. A Presne nás štedrý večer je jedna naháňačka na ktorú som už ale zvyknutá presbe ako píšeš pobrať darčeky a ísť po štedrej večeri ako mikulas ovešaná o dom dalej , namiesto oddychu pri rozprávkach.s vinkom a kolacikmi pri stromčeku. Ale ☝️ ide o to … že raz príde doba keď nepôjdete. Rodičia a svokrovci zomrú a nebude kam ísť…. Ostane to ticho o ktorom teraz píšeš. Ani my nemáme rozprávkové vzťahy….ale svokra je celá šťastná keď môže užiť tu atmosféru. A aj moji rodičia keď sa zídeme takto vsezcia aj so sestrou. A ako píšem. Nenazdáme sa a ostane ticho. Nezabudnite na to keď sa budete zasa trepať ovešaná.😌

majlo1234
Včera o 16:24
@anonym_ae53e8

My sme to takto mali roky pred covidom. K svokre 400km. Ona nervózna, lebo veľa ľudí, veľa roboty, je nervózna, lebo deti malé, vždy sme tam ochoreli, mimo mojej kuchyne som ani ten zemiakový šalát nevedela urobiť bez nervov. Covid nás vykúpil. Štyri roky doma krásne Vianoce. Tento rok znova muž prišiel s tým, že pôjdeme k svokre, kde sa po rozvode nasťahoval aj mužov brat. Povedala som mu, že to nie je dobrý nápad. Že vie, že ja u svokry nevarím a zavesiť jej na krk ďalšie 4 hladné krky, že to nie. Odbil ma, že mama súhlasila. Jasné je, že ona mu nepovie nie, hoci by mala. Ani deti nechcú ísť. Je to možno hnusné, smutné, nemanželské, nepartnerské a neotcovské, ale povedala som mu, nech ide sám. Mama jemu a jeho bratovi rada navarí, užijú si spolu čas, nebude ho to mrzieť a my s deťmi to prežijeme. Tiež som rada doma, mám svoj pokoj, urobiť si veci podľa seba...Toto chcem dopriať aj svokre. Hmm...

@anonym_ae53e8 a keby si sa svokry ty napriamo opytala? Zbytocne chodit okolo horucej kase, akoze nechces jej pridavat robotu a chces byt s detmi doma. Mozno by ti rovno povedala my sa doma bavime o vsetkom na rovinu, a ja sa tak aj so svokrou bavim. Aom jej volala, ze ak chce, moze dojst k nam, ze ja nechcem ist s detmi k nej. A ona ze nie, ze chce klud doma🤣 a ja ze ok. Jej syn bol v tom, ze ju proste nalozi a odvezie k nam, ani sa jej nespytal🫣🤣 pre mna proste nepochopitelne

basska_b
Včera o 17:15

My sme takto boli sami, keď sme mali covid. Najlepšie Vianoce to boli. Tiché, pokojne. Len keď nebudeš mať podporu v mužovi, tak to bude ťažké. Mne sa paci, ako to nastavila švagriná. Sú u seba a kto chce, nech sa pridá. Tiež ju to asi stálo nejaký boj. My sme zas s mužom nastavili, že jeden rok doma u seba (prídu aj moji rodicia) a druhý u svokry. Blbé je, že každá rodina ma nejaké svoje zvyky, jedlá a potom sa to bije (kapustnica / rybia polievka, kapor / pstruh, TV ano/nie, čítanie z Biblie ano/nie, pustena hudba ano/nie, no na palicu, najlepšie čím menej ludi, tým lepsie).

basska_b
Včera o 17:17
@darinkal

@anonym_autor my to máme podobne , len s tým , že to nemáme tak ďaleko. Z nás skôr vzniká hádka kde pôjdeme na štedrý večer / lebo muž si chce dať vínko s rodičmi./ a ja zasa chvdm ísť an k mojim rodičom. A Presne nás štedrý večer je jedna naháňačka na ktorú som už ale zvyknutá presbe ako píšeš pobrať darčeky a ísť po štedrej večeri ako mikulas ovešaná o dom dalej , namiesto oddychu pri rozprávkach.s vinkom a kolacikmi pri stromčeku. Ale ☝️ ide o to … že raz príde doba keď nepôjdete. Rodičia a svokrovci zomrú a nebude kam ísť…. Ostane to ticho o ktorom teraz píšeš. Ani my nemáme rozprávkové vzťahy….ale svokra je celá šťastná keď môže užiť tu atmosféru. A aj moji rodičia keď sa zídeme takto vsezcia aj so sestrou. A ako píšem. Nenazdáme sa a ostane ticho. Nezabudnite na to keď sa budete zasa trepať ovešaná.😌

@darinkal Ja si tiež takto vravím, že sak raz nepôjdeme. Len potom je vlastne človek nespokojný stále. Raz mu vadí že sa musí kamsi trepať a keď moje deti vyletia z hniezda, budem plakat do vreckovky, že som sama, prípadne teda sama len s mužom. Stretla som takú dochodkynu v buse. Ona ze by mladým tak rada navarila, pozvala na nedeľný obed a oni furt po výletoch a len foto pošlú. Že ona ich chape... ale mrzí ju to

arletty
Včera o 17:27

My to striedame a tiež 400km. Keď chceme byt doma, poviem ze si chceme vychutnat rozprávky, 24,25,26, pohodu v pyžame, veget, jest oblatky a tak a až potim k nim. Našťastie nebol problem. Ja sa už nervácim keď mame ísť svokrovcom, aj keď su fajn, tiež nemajú take ono Vianoce, u nas su take slavnostnejsie. U mamy čo býva vedľa chodíme pomenej keďže sa vídame pomaly denne😁ale prideme zablahoželať na polhodinku a hajde domo😁 kľudne ostantendoma, nikomu sa nic nestane. ❤️

bluka2
Včera o 17:46

My ideme cez Vianoce na lyzovacku, kaslat na vsetko, co sa “musi”, robit to, co robi radost 🙂

euka210
Včera o 19:04

@anonym_autor chapem. Ako rodina by ste mali byt spolu hlavne vy, ked sa doma citis dobre. Vytvorit si vlastne zvyky a tradicie.
U nas tiez boli trochu ine zvyky u nas, ine v manzelovej rodine. Prve Vianoce s dietatom sme chceli byt sami. Myslim, ze je to dolezite pre terajsiu Tvoju rodinu. My sme skoncili u svokrovcov, takze kompromis. K mojej mame len 100km, ale ideme tam max.na 2 dni. Ked boli deti mensie, tak aj na 3, ale uz sa tam nudia.

dalyn
Včera o 20:56

Na Stredry vecer som zasadne doma s manzelom a detmi. Je to moja rodina. 25/26 ideme k rodine. Zariad si Vianoce tak ako vyhovuju tebe. Ked chces byt doma- bud a ked chces ist cez Vianoce napr. do Dubaja tak chod. Nechapem kde je problem, ved si snad svojpravna nie? 🙂

anonym_da6d5a
Včera o 21:18

My sme zatial vzdy boli u nasich alebo svokrovcov na striedacku.Nejako nam to vyhovovalo.Ziju na vychode, my v Ba, sme spolu malo.A to ma najstarsia dcera uz 10 rokov.Ale tento rok sme sa prestahovali do domu a uz chcem ostat aspon na stedry den doma.Nenahanat sa hned prvu volnu chvilu prec, s troma detmi, darcekmi.Ked si to predstavim, je mi z toho zle.Chcem mat doma klud, byt len my ako rodina.Ked skoncim v praci, v klude ist na trhy, stretnut sa estes kamosmi.Muz s tym tiez este na 100% nesuhlasi, ale bude musiet.

anonym_6d4611
Dnes o 05:16
@anonym_ae53e8

@anonym_ae53e8 Podľa mňa super. Ak tvoj muž bude súhlasiť, je to jedna vyzretá osobnosť. A ak to zvládneš bez výčitiek, si vyzretá osobnosť aj ty. Vianoce sú sviatky pokoja a každý nech sa zariadi. Ty s deťmi budete mať pokoj, svokra bude mať pokoj, možno aj bratia budú mať z toho dobrý pocit, že mama nebola sama.

anonym_6d4611
Dnes o 06:08

Každý to má inak, treba vyskúšať aj ostať doma a potom sa porozprávať, čo komu viac vyhovuje. My sme nemuseli takto ďaleko cestovať, všetko sme mali do 50 km. Keď sme trávili štedrý deň u svokrovcov, nič som nechystala. Za mňa to bolo fajn. Deti videli iné zvyky, večera bola iná. Zobrala som z napečeného na koštovku (ale to by som vzala aj keby sme išli cez sviatky). Ja som napiekla čo sme mali radi, žiadnych 7 druhov, od svokry som dostala závin (skvelý). Svokra nám takto štedrý večer vystrojila možno dvakrát. Potom bola taká ulietaná, že povedala, že nás radi uvidia cez sviatky na kávičku 😉 Moji rodičia vždy chodili k nám cez sviatky, tiež len tak poobede posedieť, ako bežne návšteva, žiadne vyváranie. Darčeky sme odkedy sme mali deti zaviedli tak, že obe strany doručili darčeky k nám a bol jeden Ježiško, tam kde sme trávili štedrý večer. Keď sme boli u svokrovcov, bol len tam, ak doma tak len u nás. Svokrovci nemali veľa peňazí, tak aby deti neboli sklamané z jedného darčeka, prípadne boli roky, keď nedostali od nich nič a ani o tom nevedeli. Keď sa na dome niečo pokazilo a peniaze išli tam. Moje detstvo sú vianoce u babky. Pridali sa aj ujovia a tety, niektorí na štedrý večer, niektorí cez sviatky. Vždy nás bolo veľa. Moja mama nebola na chystanie, varenie pečenie. Bola rada že môže niekam vypadnúť a niekto sa postará. Jasné že u babky sa zapojila do príprav a keď mala toho dosť, išla k tete (sestre) na kávu. Bol socík, takže ničoho nebolo, keď sa to dalo dokopy bolo dosť všetkého. Boli to super vianoce. Skoro vždy bol sneh, bratranci a sesternice sme vyliezli na kopec s inými deckami z dvora a domov sme prišli až keď sme mali premočené overaly a čižmy. Teraz je všetkého dosť, každý si vyzdobí, napečie a chce byť doma, oddýchnuť si. Oddýchli ste si reálne niektoré vianoce? Či už doma alebo na návštevách, ubehne to ako víkend a po sviatkoch v práci nemám pocit že nejaké voľno bolo. Uvedomila som si to cez covid, keď sme nikam nešli a boli doma.

tiezjedna
Dnes o 06:25

@anonym_autor v dobrej viere si prešvihla ten správny okamih - mala si to utnúť s príchodom prvého dieťaťa. Urobiť kompromis, napríklad tak (tak sme to nastavili my), že od prvého potomka sme na Štedrý deň len spolu a medzi sviatkami buď prišla postupne rodina k nám (prestriedali sa) alebo sme ich obrazili my👍

maris5
Dnes o 09:52

Jozo, je najvyssi cas zacat vytvarat tradicie nasej rodiny. Nemam chut trepat vsetky darceky niekam, este tak aby ich deti nevideli, potom naspat. Chcem sa rano zobudit doma a ist spat doma a uzit si svoje Vianoce ako si ich JA pripravim.

srnka79
Dnes o 18:46

@anonym_autor my to mame takto: starka 80 km, pracujuca babka 20 km, mame len 1 dieta. Byt si ozdobim uz na mikulasa, aby sme si cely december uzili doma. Keby sme mali viac deti, tak sme doma aj na stedry den, ale trom sa nam ani neoplati varit😀 a kedze u starkej ma maly este sesterku a pride aj bracho, tak sme tam 2-3 dni, pomaham varit, vsetko s kludom a bez nahlenia. Darceky si riesime pocas roka kedykolvek, nakupy megalomanske a zranicu ignorujeme, pecieme medovniky a mozno este 2-3 kolaciky, moc to nejeme, vsetko kvoli detom. My keciame, chodime von na dvor, kedze maju dom, ak je pocko (sneh), tak labuzo. Deti su stastne, je to ok. Potom zas skocime pozriet druhu babku, druhe maleho sesterky, pobavime sa, zase ziadny stres. Vzdy sa vieme dohodnut, lebo si volame, komunikujeme, kedy sa komu da a vzdy je to v pohode. Ja mam v pecku si kazit sviatky akokolvek. Keby som nechcela ist, nejdem. Keby som chcela byt doma, zostanem. Ak pozvem a da sa im prist, nemam problem. A ked sa raz nase...rdim a toto hnusne pocasie ma dovytaca, tak to zabalim a potiahnem do tepla a nikto mi v tom nezabrani😉 teraz vsak mam chore dieta a dufam, ze do vianoc nepadneme na hubu vsetci, to by bola "parada"😆😆😆. Zdravi ludia maju casto vela casu na pseudoproblemy. Chori si uvedomuju, ze najvacsi dar by bolo zdravie a klud - ci uz s rodinou alebo bez. Ja si to zial (alebo chvalabohu?) teraz jasne uvedomujem, lebo aktualne pazrime do druhej skupiny. Drzim palce, aby ste sa dohodli ako rozumni dospeli, ved ide tolko volnych dni (dv) a prazdniny, uceste si priority a uzite si to👍🥂

Strana
z3