Ako vysvetliť manželovi, že chcem prežiť Vianoce bez cestovania a stresu?
Viem ze mozno tu takketo temy su. Ale je mi tazko chcem sa nejak vyrozpravat lebo nemam komu.
Idu vianoce tak ako kazde. Si vyzdobim byt, napeciem atd.. zboznujem vianoce. Od 18tich rokov nebyvam doma.. ale vztahy mame fajn. Mala som partnera s ktorym som bola 8 rokov byvali sme spolu a teraz mam manzela s ktorym som 9 rokov. Prakticky som mimo domov bola kazde jedne vianoce. Nikdy nie sme na vianoce doma. Mame uz aj deti a stale sa niekam musime trepat. Som z toho uz unavena. Od mojich rodicov sme 400km. Proste ked tam ideme je to balenie ze dodavka je malo. Aj s darcekmi pre vsetkych je to nonsens. Ak ostaneme doma tak zas musime ist k svokrovcom lebo ved oni nebudu sami. Ale uprimne ani rodicia ani svokrovci nemaju tie vianoce pekne. Maju svoje zvyky svoje jedla.. a natahuju sa jedna radost. Ja tam sedim a pytam sa preco som tu a takto sa kazdy rok prisposobujem ked doma mozem mat pohodu a klud a ticho atd..
Ma to tiez niekto tak. Ako vysvetlit mamzelovi ze proste by sme mohli byt raz sami. A nikde necestovat nenahlit sa atd.. proste chapem ze rodina ma byt spolu ale co je ta rodina? A ked sa vidime napriklad ako so svokrovcami tak este aj na vianoce a blbe je to ze ked som asi pred 2 rokmi povedala nech pridu k nam tak ze nemam srandovat.
Oni ked mali 30 k rodicom nechodili.. preco sa to od nasej genenraceie ocakava. A este tie reci ze vychovali a sami ostali...
Neexistuje sila, ktorá by ma donútila ísť na Vianoce mimo domov, ktorý mám s rodinou - ja, muž a tri deti. Moja mamina je sama, ona príde k nám, keď chce, mali sme už na vianoce 2x nečakaných hostí … nemám s tým problém. Ale aby som išla niekam, kde mi je zle, necítim sa tam dobre, tak to na Vianoce neexistuje. My máme pohodičku, rozprávky, hry, úplne je to len o našej rodine a je to tak super. Po rodine chodíme potom od 27.12, prípadne Silvester trávime so širšou rodinou.

My sme tuto temu otvorili este pred detmi. Povedali sme si, že ak bude 1 dieťa, tak asi pojdeme k našim na štedrý den, ale ak už budu dve a viac, tak sme doma. 1 nikdy nebolo, boli rovno 2, takže sme mali Vianoce vždy doma. S tým, že 25. a 26. vacsinou striedačka u nášich a u svokry (kedysi aj u tety, lebo bratranec prišiel do mesta a ma par dni pred Vianocami narodeniny). Nevadi mi to, tešim sa na to,a le teda je to v ramci jedneho mesta. Každe je uplne iné,a le stretneme sa a pokecame (najeme sa 😀 😀 😀 ), obzrieme stromček a tak. Zvykla som piecť len linecke a pripadne ešte jedne kolač, robila som len štedrovečernu večeru a všetko ostatne sme mali inde na dalsie dni..... Tento rok vysielam piecť moje dcery k mojej mame..... Už ani doma nepečeme..... Pohodové sviatky vždy tak ako nam vyhovuje a aby sme to v klude dali a užili si...... Niečo máme stále a niečo meníme. Proste prisposobujeme detom, nam, okolnostiam. Su zvyky čo sa nemenia a sú veci , ktoré meníme, lebo sa nemienime uštvať. My to máme tak ako to vyhovuje nám. Deti rastú, my "stárneme".