Ako zvládať ochorenie a stres v každodennom živote?
Ocitla som sa v nepríjemnej situácii a neviem ako ďalej. Mám 30, som vydatá, pracujúca na TPP, popri tom študujem v poslednom ročníku Bc štúdia na VŠ ako externistka. Mám chronické ochorenie Menierov syndróm, ktoré mi momentálne sa zhoršilo a mám veľmi časté záchvaty. Termín k lekárke najbližší o mesiac.
Denno-denne mi je zle, mám rôzne príznaky (aj mimo Meniera), bolesti, tuhnutie stavcov, svalov, točenie hlavy, bolesti hlavy každý deň, strach, úzkosť, tráviace problémy, nechutí mi jesť, kožné problémy... je toho veľmi veľa. Keď som bola u Dr, tak mi vynadal, že ja si nemám čo rozhodovať, na čo ma on dá vyšetriť, už sa k nemu bojím ísť. A bojím sa ísť aj do obchodu alebo na prechádzku, že dostanem záchvat. Do toho stíhať prácu a termíny v škole, testy, seminárky... Ja mám pocit, že už nevládzem, nie je dňa, kedy by som sa cítila dobre alebo bola v klude, stále myslím len na to, kedy dostanem záchvat a čo všetko nestíham.
Nedarí sa mi objednať na neurológiu, psychiatrické ambulancie nedvíhajú, volala som xy doktorom aj vo vzdialenejších mestách.
Každý deň beriem lieky na bolesť, čo sa jej neviem zbaviť, všetkého sa bojím, čo so mnou bude... Manžel je síce podporujúci ale aj na ňom vidím, že má toho plné zuby ako mi je stále zle, ostatná rodina býva ďaleko. A ja ich nechcem stále obťažovať, aj keď to prosto sama naozaj nezvládam.
Včera som išla s manželom do Lidla po asi mesiaci skúsiť ako mi bude, bol to akurát čas, kedy tam bolo veľa ľudí a mne bolo príšerne zle fyzicky aj duševne, mala som strach ani neviem z čoho, chcela som utiecť, no zároveň som sa bála, že sa na mňa muž nahnevá, že robím cirkus, že som hysterická a pod.
Nemôžem ísť ani na PN, lebo by sme príjmovo nevyšli s hypotékou a všetkým. Dostávam panické záchvaty, niektoré veľmi silné, vtedy si dám Xanax, čo mám ako SOS na záchvaty, to pomôže ale nie veľa.
Jediné, čo sa mi podarilo, je objednať sa k psychologičke na terapiu, ale to je beh na dlhú trať a ja sa naozaj bojím, že to nedám už ako mi je denno denne zle.
Si preťažená - nabrala si na seba viacej ako zvládaš. Potrebuješ vypnúť, oddýchnuť a dať sa do poriadku. Môžeš trpieť, lebo nemáte na hypo, pokiaľ neskolabuješ úplne a budeš PN rok alebo si teraz proste tú PN dopraj a daj sa za mesiac do poriadku. Alebo vzdaj školu, aj keď na konci to nie je dobré riešenie.
A okrem psychológa skús aj psychiatra, panické záchvaty, úzkosti a depresiu by si nemala riešiť Xanaxom ale AD.
Ešte doplním, že zároveň cítim takú akoby paralýzu, nei som schopná nič spraviť ako kedysi s radosťou, nič ma neteší, do všetkého sa nútim a stojí ma to veľa síl aj ísť psa vyvenčiť, okúpať sa... som unavená, vyčerpaná, bez energie, bez chuti do hocičoho...inakody by som bola úplne natešen´á z Vianoc a atmosféry ale teraz proste nemôžem nič
@anonym_autor musíš ísť na PN a dať sa do poriadku. Veď nemáte deti, ako to, že sa bojíš, že vás dvoch zruinuje nižší príjem na pár týždňov???
Potrebuješ nutne študovať na VŠ? Nedá sa prerušiť štúdium?
@anonym_autor musíš ísť na PN a dať sa do poriadku. Veď nemáte deti, ako to, že sa bojíš, že vás dvoch zruinuje nižší príjem na pár týždňov???
@martinka17 ja sa snažím objednať k psychiatrovi, ale ani v jednej ambulancii mi ani len nedvihli telefón :(
@doriiis školu nechcem už vzdať, keď ma to za tie 3,5 roka stálo tolko sily, energie, peňazí... a prerušiť tiež nechcem, lebo viem že by som stále na to myslela, že sa tam musím ešte vrátiť. Toto je totiž môj druhý pokus, ja som študovala rovnaký odbor aj tesne po strednej a tiež som skončila v poslednom ročníku tesne pred štátnicami presne pre zdravotné problémy, vtedy mi začal ten Menierov syndrom a doteraz lutujem, že som vtedy školu nedokončila. To by som asi šla aj na Mgr, teraz viem, že určite nebudem pokračovať, absolútne to nezvládam. Nie vedomostne alebo tak ale proste tie tlaky, stresy.
@dobromila no ja sa bojím že to nebude pár týždňov ale mesiacov a bojím sa aj toho, že keď bduem doma, vklastne nebudem v klude ale ešte vo väčšom strese, že čo ma čaká v práci po návrate. Ja to neviem asi ani nejak úplne racionálne obhájiť, ale mám proste šéfku, ktorá vo mne už vyvolala taký pocit. Kolegyňa jedna teraz dala výpoveď počas PN aj preto, že ju táto naša šéfka neustále bombarodavala aj na PN a ja si úplne viem ten tlak predstaviť a chcem sa mu vyhnúť
Na tvojom mieste by som školu určite už dokončila, ale dala by som výpoveď v práci a skúsila by som si vybaviť invalidný dôchodok. Manžel nevidí, v akom si stave, že si úplne na dne, nevládzeš a napriek tomu ťa necháva chodiť do práce? Čo to je za chlapa? Nech sa on viac snaží a zarobí toľko, aby ste mali na splácanie hypotéky.
Potrebuješ ísť na PN, opýtať sa manžela či je slepý a hluchý a robiť len toľko koľko vládzeš. Raz skolabuješ a čo potom?
Na tvojom mieste by som školu určite už dokončila, ale dala by som výpoveď v práci a skúsila by som si vybaviť invalidný dôchodok. Manžel nevidí, v akom si stave, že si úplne na dne, nevládzeš a napriek tomu ťa necháva chodiť do práce? Čo to je za chlapa? Nech sa on viac snaží a zarobí toľko, aby ste mali na splácanie hypotéky.
@marci9 invalidný v 30? ja ani neviem ako to funguje... to budem len doma? Nič nerobiť? To sa zbláznim :(
A manžel neviem či nevidí alebo nechce vidieť. On akože pomôže, podporí, ale povie mi, že on nevie, čo má spraviť. On to vníma podla mňa cez optiku, že on má tiež problémy ale "on sa nesťažuje", čo mi teda moc nepomáha, ale snažím sa ho chápať, že to má proste inak. že on "zatne zuby" čo ja už nevlázdem neviem a nechcem robiť. Ale teda téma manžel je ďalší problém, ktor ide do hĺbky. Neraz som si napr vypočula, že on musí piť, aby zvládal to, že som chorá a treba so mňa niekedy postarať. Ale to by bolo na ďalšiu diskusiu aj keď viem, že aj toto si v sebe nosím a nepomáha mi to
@anonym_autor Neviem odkiaľ ste ale v Komárne je doktorka Mudr. Csekesová pracuje v centre poruchy rovnováhy v nemocnici. Možno by Vám lepšie nastavila liečbu na meniera (ak ste tam už neboli). Viem že s menierom žiadajú aj invalidný dôchodok a dostanú nejaké percento, treba vyskúšať. To ale neznamená že budete iba doma, treba preklenúť toto obdobie možno aj liekmi, keď Vám to prešlo do úzkostí. Ja mám "iba" polohové vertigo tiež mi ho diagnosikovala pani doktorka v Komárne a prešlo mi to do úzkostí nakoľko sa to často opakovalo. Menier je závažné ochorenie, poznám ľudí, ktorí ho majú a normálne fungujú pokiaľ nemajú záchvat, len tie začiatky sú veľmi ťažké pre človeka, lebo zrazu je z neho človek odkázaný na druhých.
@anonym_autor Neviem odkiaľ ste ale v Komárne je doktorka Mudr. Csekesová pracuje v centre poruchy rovnováhy v nemocnici. Možno by Vám lepšie nastavila liečbu na meniera (ak ste tam už neboli). Viem že s menierom žiadajú aj invalidný dôchodok a dostanú nejaké percento, treba vyskúšať. To ale neznamená že budete iba doma, treba preklenúť toto obdobie možno aj liekmi, keď Vám to prešlo do úzkostí. Ja mám "iba" polohové vertigo tiež mi ho diagnosikovala pani doktorka v Komárne a prešlo mi to do úzkostí nakoľko sa to často opakovalo. Menier je závažné ochorenie, poznám ľudí, ktorí ho majú a normálne fungujú pokiaľ nemajú záchvat, len tie začiatky sú veľmi ťažké pre človeka, lebo zrazu je z neho človek odkázaný na druhých.
@janka1224 k nej práve chodím, ale nedarí sa nám to dostať nejak veľmi pod kontrolu. Liečim sa u nej cez 3 roky. Išla som k nej preto, že ju vela ludí chválilo aj tu na Koníku, že im pomohla.
Musím si teda naštudovať niečo o tom invalidnom. A máte úplnú pravdu, je to hrozné. Ja tiež viem fungovať celkom ok v obodbí kludu, ale teraz som mala naozaj za measiac okolo 9 záchvatov a podpísalo sa to na mne enormne, hlavne teda na psychike. A je to vlastne taký kruh, že jedno negatívne podporuje druhé. Závraty mi robia paniku a úzkosť a to zase zhoršuje závraty. Aj preto som chcela navštíviť psychiatra, aby som tomu aspoň trochu ulavila, i keď s liekmi, čo už.
@janka1224 k nej práve chodím, ale nedarí sa nám to dostať nejak veľmi pod kontrolu. Liečim sa u nej cez 3 roky. Išla som k nej preto, že ju vela ludí chválilo aj tu na Koníku, že im pomohla.
Musím si teda naštudovať niečo o tom invalidnom. A máte úplnú pravdu, je to hrozné. Ja tiež viem fungovať celkom ok v obodbí kludu, ale teraz som mala naozaj za measiac okolo 9 záchvatov a podpísalo sa to na mne enormne, hlavne teda na psychike. A je to vlastne taký kruh, že jedno negatívne podporuje druhé. Závraty mi robia paniku a úzkosť a to zase zhoršuje závraty. Aj preto som chcela navštíviť psychiatra, aby som tomu aspoň trochu ulavila, i keď s liekmi, čo už.
@anonym_autor ked teraz nepojdes na PN sa poriadne lircit, moze to zajst daleko. Treba si teda na cas znizit splatky hypoteky, zajst do banky a dohodnut sa a jednoducho sa ist liecit.
to vyzerá na panické ataky. Samozrejme nevravím že nemáš aj diagn. ktorú si písala.
na panické ataky skús magnézium a ak nepomôže tak smer psychiater, popr . psycholog - naučí ťa ako s tým pracovať. Len či budeš mať čas že?
@anonym_autor Kľudne choďte k psychiatrovi nastaví Vám liečbu. A tiež by som určite skúsila invalidný, mne na polohové nedajú ale na meniera máte šancu a ešte keď sa liečite tri roky. Ide to veľmi na psychiku a potom presne začne človek trpieť panickými atakmi, lebo len čaká ako sa mu začne točiť hlava. Ja som mala záchvat v marci a až od júla som ako tak začala fungovať.. a toto naše zdravotníctvo.. kým sa človek dostane na neurológiu... katastrofa. Mne napríklad neurológ neveril že sa mi točí hlava, lebo mi to nevidel na očiach, myslím ten nystagmus ( a bodaj by videl) kým ma objednal tak to ustálo. Už mi napísal diagnózu agorafobia, až potom keď mi doktorka v Komárne skutočne diagnostikovala BBPV na pravú stranu, tak uveril. Veľmi som sa hanbila, už som si myslela že si to vymýšľam... Držím Vám veľmi palce.
Vela problemov (najma zdravotnych) narobi strach (rozny: z mozneho zlyhania, zo zdravotneho stavu, z prepracovania, aj neidentifikovatelny atp.). Mozno staci si povedat, ze som iba clovek so svojimi limitmi a znizit si vo svojej hlave naroky na seba sameho, vnutorne prijat chorobu a samozrejme si aj dopriat odpocinok. Proste sa snazit prestat sa bat a povedat si, ze bude tak ako ma byt. Aj v horsom obdobi hladat aj nieco pozitivne. Mozno to uvedomenie si "som iba clovek - no a co" a to, ze sa ti podarilo znizit strach na minimum.
to vyzerá na panické ataky. Samozrejme nevravím že nemáš aj diagn. ktorú si písala.
na panické ataky skús magnézium a ak nepomôže tak smer psychiater, popr . psycholog - naučí ťa ako s tým pracovať. Len či budeš mať čas že?
@deti95060810 "Len či budeš mať čas že?" tak to si si naozaj mohla odpustiť.
@deti95060810 "Len či budeš mať čas že?" tak to si si naozaj mohla odpustiť.
@janka1224 prečo však píše že pracuje a študuje. to že si to blbo zobrala ty - čo už s tebou. zato ja nemôžem. myslené to bolo ok.
@marci9 invalidný v 30? ja ani neviem ako to funguje... to budem len doma? Nič nerobiť? To sa zbláznim :(
A manžel neviem či nevidí alebo nechce vidieť. On akože pomôže, podporí, ale povie mi, že on nevie, čo má spraviť. On to vníma podla mňa cez optiku, že on má tiež problémy ale "on sa nesťažuje", čo mi teda moc nepomáha, ale snažím sa ho chápať, že to má proste inak. že on "zatne zuby" čo ja už nevlázdem neviem a nechcem robiť. Ale teda téma manžel je ďalší problém, ktor ide do hĺbky. Neraz som si napr vypočula, že on musí piť, aby zvládal to, že som chorá a treba so mňa niekedy postarať. Ale to by bolo na ďalšiu diskusiu aj keď viem, že aj toto si v sebe nosím a nepomáha mi to
@anonym_autor Samozrejme, že si môžeš vybaviť invalidný dôchodok aj v 30. Vôbec to neznamená, že už budeš musieť byť stále len doma. Človek, ktorý poberá invalidný dôchodok, sa kľudne môže zamestnať na plný, alebo aj polovičný úväzok, ak sa na to cíti. Ale ak poberáš invalidný dôchodok a ostaneš nejaký čas doma, nemusíš sa hlásiť na úrade práce a štát za teba platí odvody do zdravotnej poisťovne.
... a toto, čo ti vykrikuje manžel, že musí piť, aby zvládal to, že si chorá a treba sa o teba niekedy postarať, je vrchol. Povedz mu, že je to naopak. Že ty si chorá preto, že on pije. Alkoholici radi zvaľujú svoju závislosť na niekoho iného. Namiesto chlastania nech si radšej nájde lepšie platenú robotu, aby si ty nemusela chodiť do práce aspoň kým študuješ.
Kamoska ma invalidny a pracuje.. ked budes zvladat, nie je to problem
@anonym_autor moja blízka osoba sa lieči na meniera XY rokov. Id vždy zamietli. Liečbu nastavili v Komárne ale nedá sa povedať,že je to uz dobre. Trochu jej lieky zmiernili problemy ale žiadna sláva to teda nieje
No ja v tej škole musím nejak prežiť a porobiť všetko do budúceho leta. Je to strašne dlho byť v tomto stave, už len tá predstava je desivá. Ja sa naozaj chcem liečiť a snažím sa dať vyšetriť, len naozaj mám problém sa dovolať, zohnať termín. Mohlo by byť riešenie súkromní lekári, ale to si neviem finančne dovoliť, naozaj. Už len tá terapia, kam chcem začať chodiť, je nákladná, a to nie je najdrahšia.
Ja mám popravde aj problém s tým, že sa snažím stále neikomu inému vyhovieť. Nebyť PN, aby neboli starosti v robote (a teda aby ja som nebola v strese čo si ma všetko počká), aby manžel neťahal sám väčšinu platieb, aby nebol preťažený... ja prosto v myšlienkach neustále riešim iných ludí a neviem sa upratať a riešiť seba - aj zato chcem ísť na terapiu, lebo si uvedmujem, že to takto neni ok.
... a toto, čo ti vykrikuje manžel, že musí piť, aby zvládal to, že si chorá a treba sa o teba niekedy postarať, je vrchol. Povedz mu, že je to naopak. Že ty si chorá preto, že on pije. Alkoholici radi zvaľujú svoju závislosť na niekoho iného. Namiesto chlastania nech si radšej nájde lepšie platenú robotu, aby si ty nemusela chodiť do práce aspoň kým študuješ.
@marci9 toto je pre mňa veľmi ťažké si priznať, aj keď niekde v kúte duše viem, že aj toto sa u mňa cyklí. Ja by som nepovedala o ňom, že je vyslovene alkoholik, ale vypije si, vie že mi to vadí a keď sa ozvem, vytiahne na mňa toto, čo dosť bolí. A nechcem mu "zostať na krku", lebo keď som prvý krát študovala, to bolo finančne na ňom všetko a ja mám stále pocit, že mu to nejak dlžím alebo čo a že už to nemôže byť takto na ňom znovu.
@anonym_autor moja blízka osoba sa lieči na meniera XY rokov. Id vždy zamietli. Liečbu nastavili v Komárne ale nedá sa povedať,že je to uz dobre. Trochu jej lieky zmiernili problemy ale žiadna sláva to teda nieje
@anonym_b66dc1 no tak podobne aj ja. Niečo to asi pomáha ale žiadna sláva. Pátrala dotýčná osoba aj po nejakých iných riešeniach, pridružených diagnózach? Akú liečbu skúšal/a, neviete?
@anonym_b66dc1 no tak podobne aj ja. Niečo to asi pomáha ale žiadna sláva. Pátrala dotýčná osoba aj po nejakých iných riešeniach, pridružených diagnózach? Akú liečbu skúšal/a, neviete?
@anonym_autor skús nájsť psychiatra tu, aj v inom meste:
https://www.topdoktor.sk/search/psychiater-
Ono tá správna podpora partnerovi sa ťažko podáva, fakt človek nevie, čo stále hovoriť, aké správne slová použiť. Hlavne keď to má inak ako ty, že vydrží. Skús mu to verbálne naznačiť, to by ti pomohlo, napríklad pomohlo by mi, keby si ma len objal, nemusíš hovoriť nič. Lebo aj bremeno neustálej podpory je ťažké, nie každý sa cíti niekoho neustále podporovať, po čase tiež môže vyhorieť.
mala by si ísť na PN, lebo to nedáš do dobrého štádia, potrebuješ oddych a zrejme aj partner, je to na vás veľa
boreliozu sisi dala vysetrit? Citala som pribehy ludi s touto diagnozou a mali podobne priznaky. Hlavne pokial to uz ide do neuroboreliozy.
boreliozu sisi dala vysetrit? Citala som pribehy ludi s touto diagnozou a mali podobne priznaky. Hlavne pokial to uz ide do neuroboreliozy.
@katulienkax áno. To som si práve čerstvo tento mesiac dávala tiež preto, že som všličo čítala a začala som pátrať rad za radom... a vyšla mi negatívna. Ja som aj dúfala, že vyjde pozitívna, lebo by som aspoň mala odpoveď, nejakú cestu, smer :( Takto ma to zas len vrátilo na začiatok.
@katulienkax aj štítnu žlazu som si dala a tiež v poriadku
@janka1224 prečo však píše že pracuje a študuje. to že si to blbo zobrala ty - čo už s tebou. zato ja nemôžem. myslené to bolo ok.
@deti95060810 Ospravedlňujem sa , ja som to zle pochopila.
@deti95060810 Ospravedlňujem sa , ja som to zle pochopila.
@janka1224 pohoda. 🙂❤

Ešte doplním, že zároveň cítim takú akoby paralýzu, nei som schopná nič spraviť ako kedysi s radosťou, nič ma neteší, do všetkého sa nútim a stojí ma to veľa síl aj ísť psa vyvenčiť, okúpať sa... som unavená, vyčerpaná, bez energie, bez chuti do hocičoho...inakody by som bola úplne natešen´á z Vianoc a atmosféry ale teraz proste nemôžem nič