icon

Ako zvládate melanchóliu zo skracujúcich sa dní?

22. sep 2025

Ahojte. Trápi ma jedna vec... každý rok ťažko znášam toto obdobie kedy sa dni začnú výrazne skracovať. Liečila som sa na depresiu, už neužívam lieky a celé leto som bola ok, mala energiu, zabávala sa, ale toto ma hrozne ubíja. Prídem z práce o 17:30 a vonku ledva stihnem niečo porobiť a už je aj tma. Nám tu ešte aj zacláňa susedovie dom, takže absenciu slnka pociťujem aj 1,5 hodiny pred samotným západom slnka. Mám z toho pokazenú náladu, nemám na nič chuť, nemám chuť sa ani zabávať, vyvoláva to vo mne takú melanchóliu, smútok, a mám pocit že ťahám so sebou dole aj deti. Mám to každý rok, či beriem lieky alebo nie. Energiu naberám niekedy koncom januára a stupňuje sa až do leta, a potom takto v septembri to ide so mnou veľmi rýchlo dolu vodou. Nejaké rady, čo pomáha vám? Ďakujem.

Strana
z2
anonym_b0d0f3
22. sep 2025

@anonym_autor nemám rada leto slnko teplo. Mám rada sychravu melanchólicku jeseň, mne je vtedy strašne dobre 😉

podbel2512
22. sep 2025

Ja zboznujem jesen a zimu. Leto nemam rada.

beata_k
22. sep 2025

@anonym_autor Citim to rovnako. Ja by som prijala leto 365 dni. Mne pomaha sauna. Ano, neda sa kazdy den, ale par dni z toho cerpam energiu.

anonym_f6979f
22. sep 2025

@anonym_autor je mi tak isto.Snazim sa byť veľa vonku na slnko, prechádzky.Uz pár dní som strašne unavená a to sa ešte ani nezmenil čas.Velmi zle psychicky znášam jeseň a zimu

scila
23. sep 2025

@anonym_autor úplne ťa chápem, vždy som neznášala jeseň, skracujúce sa dni, hlavne november, keď už nie je farebné lístie na stromoch, ale hnedé hnije na zemi
Snažím sa presvetliť a spríjemniť dni najviac ako to ide. Do kvetináčov vonku sadím chryzantémy vo svetlých farbách, cyklámeny, okrasné kapusty....V novembri gaultérie a kvitnúce čemerice. Chodím s deťmi do prírody vždy keď to dovolí čas a počasie, pečieme spolu koláče, čítame, pijeme bylinkové čaje, dopĺňam magnézium.
V decembri sa teším na Vianoce a hlavne na 21.12. - na zimný slnovrat a odvtedy mi je hneď lepšie keď si uvedomím, že dni sa začínajú - aj keď pomaličky - predlžovať. V januári zapĺňam parapety rýchlenými cibulovinami...
Treba sa snažiť čo najviac zamestnať aby človek nemal čas na splín a mať okolo seba veľa svetla. Tiež nám susedov dom tieni preto máme rôzne svetielka. Vianočné nechám často niekde obmotané až do jari a večer ich zapínam. A teším sa popri tom na jar 🙂

vroni
23. sep 2025

@anonym_autor, skús "biele svetlo", si to normálne lampy za pár supov a imitujú denné svetlo. Bežne sa používajú na takéto stavy.

anonym_5bef1d
23. sep 2025

Ja milujem jeseň, keď padajú farebné listy zo stromu, príroda je prekrásna, vyrezávanie tekvic s deťmi, chystať jesennú výzdobu. Konečne sa dá dýchať vonku, není hnusne dusno ako cez leto. V lete došla som domov bola som unavená ledva som dýchala, teraz dôjdem z práce a mám energiu na všetko. Vyzdvihnem deti a ideme von do prírody len tak prejsť sa alebo zbierať gaštany, púšťať šarkana keď fúka. A vedela by som písať ešte kopa veci čo sa dá teraz robiť vonku. Aj jemný dážď poteší, alebo keď naprší viac dať si gumáky a ísť von skákať do vody. Mám 2 deti a strašne si to užívame. A keď sa nám nechce ísť von tak vytiahneme spoločenské hry, pozrieme si dobrý film/rozprávku, zapalim si vonnu sviečku a čítame si knihy. Veď jeseň je tak prekrásny.

leonard1997
24. sep 2025

Ja som si to nastavil tak že jesen neznášam, ale zima ešte celkom ujde, lebo viem že po zime už nasleduje jar. Ked je teda jesen, mám kalendár a tam si doslovne odpočítavam dni dokial začne zima, napríklad teraz ešte zostáva 88 dní do zimy, a čím dalej tým sa táto doba viac skracuje, takže si hovorím že každý den som bližšie k zime, a tým sa moja nálada postupne viac a viac zlepšuje, hoci sa nachádzame v jesennom období

Strana
z2