icon

Ako zvládnuť dieťa s inou sexuálnou orientáciou?

7. dec 2025

Baby, úprimne, ešte predýchavam šok... ale...zahliadla som, ako si dcéra (12r) písala do denníka, že miluje nejaké dievča a dúfa, že raz bude aj ona rovnako milovať ju. K menu si dokreslila samé srdiečka. Nechcela som ju nijako konfrontovať, lebo to boli jej intímne zápisky, len som ticho odišla. Ale celý večer ma to trápi a zožiera. Ako, jasné, že ju budem mať rovnako rada bez ohľadu na jej orientáciu, ale ako mama som si určite predstavovala, že raz budeme spolu riešiť chlapcov a neskôr vyberať svadobné šaty. Myslíte, že v tomto veku to ešte môžu byť zmätočné myšlienky vplyvom hormónov, alebo je už sexuálna orientácia vyhranená a dieťa v tom má jasno? Vôbec neviem, ako sa mám zachovať, ako s ňou komunikovať, aby sa nezablokovala. Prežívam explóziu emócií a veľmi ma to trápi ☹ Máte niektorá dieťa s inou orientáciou, ako ste tieto veci prežívali?

anonym_dfdbfd
7. dec 2025
@stellarstar

@anonym_dfdbfd iná vec je denník a iná vec je fb, wa... mám

@stellarstar Ano? No mas pravdu, ono v denniku ti moze napovedat s kym sa stretava a je vo fyzickom kontakte, co dokonca nemusis zistit ani na fa, wa...

biba_18
7. dec 2025

@anonym_dfdbfd môžeš to urobiť inak ako to tajne čítať… dúfaj že sa to dieťa nikdy nedozvie..

anonym_dfdbfd
7. dec 2025
@biba_18

@anonym_dfdbfd môžeš to urobiť inak ako to tajne čítať… dúfaj že sa to dieťa nikdy nedozvie..

@biba_18 robim to aj tak aj tak. a zistila som ze mi dieta 100% doveruje. ty to tvojim pristupom nemas sancu zistit. dokonca ani nemusis vediet co a kde tvoje dieta riesi.

lebo najdolezitejsie je dat absolutnu nezavislost 12 rocnemu dietatu, nezasahovat do sukromia 12 rocneho dietata a nedajboze ho "vychovavat", lebo to by bol zasah do jeho identity? 🙄

biba_18
7. dec 2025

@anonym_dfdbfd dôveruje ti lebo nevie že klameš. preto vravím že dúfaj že sa to nedozvie 😏 nie kvôli tebe - kvôli dieťaťu…

anonym_dfdbfd
7. dec 2025
@biba_18

@anonym_dfdbfd dôveruje ti lebo nevie že klameš. preto vravím že dúfaj že sa to nedozvie 😏 nie kvôli tebe - kvôli dieťaťu…

@biba_18 Neklamem je v nicom. Ona mi nikdy nenaznacila, ze sa nesmiem dennika dotknut, bezne ho ma na stole. Nie je to nejaka "tajnost". My sa v nasej rodine nehrame na skryvacky.

biba_18
7. dec 2025

@anonym_dfdbfd takže ak to má na stole, určite si tam nepíše že sa jej páči tomáš a má pekný zadok 😏 mocno pochybujem že by s tebou toto chcela zdieľať… ale budiš… 🤷‍♀️

anonym_79563f
7. dec 2025
@anonym_dfdbfd

@stellarstar Tak ja si napr. tiez prelistujem dennik mojho dietata. A vobec v tom nevidim problem. Hovori sa tomu rodicovstvo.

@anonym_dfdbfd prelistuj si správy na sieťach, denník je niečo, čo ti do rúk v žiadnom prípade nepatrí.

barborab1411
7. dec 2025
@anonym_dfdbfd

@biba_18 Neklamem je v nicom. Ona mi nikdy nenaznacila, ze sa nesmiem dennika dotknut, bezne ho ma na stole. Nie je to nejaka "tajnost". My sa v nasej rodine nehrame na skryvacky.

@anonym_dfdbfd nikdy nenaznacila že sa ho nemôžeš dotknúť?Pretože Ti verí,že rešpektujeme že to je miesto kam si píše svoje myšlienky a nikto ich nečíta.Inak by si to písala inam...naozaj toto dôvere medzi vami nepomôže.

haley7897
7. dec 2025
@anonym_79563f

@haley7897 nebude tu trošku problém skôr v rodičoch? Ja neviem ale od malička sa bavím so svojimi deťmi, že sú chlapci, raz si nájdu manželku,… ak by aj neboli hetero, nebude mi to prekážať ale vedia o tom, že nie sú ceruzka, dievča, bezpohlavní a že aj syn, ktorý miluje ružovú, je v poriadku, lebo ružová je tiež len farba… Ja som vyrastala na Jeffree Star a vôbec som nevidela problém v namaľovanom mužovi, ani to neovplyvnilo môj úsudok o orientácii, dokonca vtedy vyhral aj ten typek v šatách a bradov (nespomeniem si na meno) eurovision. Ja nemám pocit, že je to extra podsúvané ale som rada, že je to konečne normalizované a títo ľudia nie sú vo vzťahu len preto, že sa patrí mať už napr rodinu, ako tomu bolo v minulej ére.

@anonym_79563f vies co ono to ani nieje o pár homosexuálne orientovaných ľuďoch v médiách, alebo známych transgender ľuďoch. Vždy tu boli, nikdy to nebol problém. Gay sa neda chytiť ako chrípka. Ono je to skôr non-stop nenápadne podsuvanie odkazu "je normálne byt gay", "je ok ak sa necítiš byt dievča" zľava - sprava. A to do bodu ked sa dieťa začne tou myšlienkou zaoberať. Častokrát to nieje hlavný motív (napríklad vo filme), ale vedľajší charakter je gay. Je to takto podsuvane všade. A to mas ako s reklamou, ani si neuvedomujes ako to pôsobí ma tvoje podvedomie. Sto násobne horšie s deťmi ktoré su oveľa ľahšie ovplyvnitelne a aj podprahove info nasavaju ako spongie. A ja netvrdím, ze po podsunuti takéhoto odkazu sa z človeka stane gay, určite ho to ale vie "rozhodiť", zneistit, dotlacit k experimentom a do situácií do ktorých by sa inak nepustil. Co sa týka rodičov a ich , nášho vplyvu, jasne, môžeme komunikovať a určite to ma vplyv, ale pravdou je, ze deti žijú v paralelne v dvoch svetoch, jeden je s nami a druhy je ten s kamarátmi. Definitivne u teenagerov. Informácie od skupiny rovesníkov majú inú validitu ako od rodiča generacne inde.
A prečo som napísala (vidím, ze to niektorých aktivovalo 😆) ,ze by som tu tému s nou ani otvorene nerozoberala aby som nezivila myšlienku ktorú možno ani nemala? To je podobne ako s terapiou ktorú netreba. Moze páchať viac škody ako úžitku. Môže akurát vniesť neistoty ktoré tam predtým neboli.

haley7897
7. dec 2025
@anonym_79563f

@haley7897 nebude tu trošku problém skôr v rodičoch? Ja neviem ale od malička sa bavím so svojimi deťmi, že sú chlapci, raz si nájdu manželku,… ak by aj neboli hetero, nebude mi to prekážať ale vedia o tom, že nie sú ceruzka, dievča, bezpohlavní a že aj syn, ktorý miluje ružovú, je v poriadku, lebo ružová je tiež len farba… Ja som vyrastala na Jeffree Star a vôbec som nevidela problém v namaľovanom mužovi, ani to neovplyvnilo môj úsudok o orientácii, dokonca vtedy vyhral aj ten typek v šatách a bradov (nespomeniem si na meno) eurovision. Ja nemám pocit, že je to extra podsúvané ale som rada, že je to konečne normalizované a títo ľudia nie sú vo vzťahu len preto, že sa patrí mať už napr rodinu, ako tomu bolo v minulej ére.

@anonym_79563f oh a btw. Ružová bola kedysi originálne považovaná za chlapcensku farbu, syn ju len berie naspäť 💪🏼😆
Ale teda dnes znova všeobecne vidíš ružovú u chlapov a nikto nad tym nezdvihne obocie

anonym_a59f74
7. dec 2025

co ti poviem ja som sa tiez cca v tom veku zalubila do baby a veru nezmenilo sa to.Ale zaroven sa mi pacia aj muzi.Viem zit aj s chlapom aj so zenou.U niekoho len hormony a u niekoho to ostane.Ale tak viac preferujem byt so zenou s chlapmi mi to velmi nejde pridu mi ako z inej panety

anonym_dfdbfd
7. dec 2025
@haley7897

@anonym_79563f vies co ono to ani nieje o pár homosexuálne orientovaných ľuďoch v médiách, alebo známych transgender ľuďoch. Vždy tu boli, nikdy to nebol problém. Gay sa neda chytiť ako chrípka. Ono je to skôr non-stop nenápadne podsuvanie odkazu "je normálne byt gay", "je ok ak sa necítiš byt dievča" zľava - sprava. A to do bodu ked sa dieťa začne tou myšlienkou zaoberať. Častokrát to nieje hlavný motív (napríklad vo filme), ale vedľajší charakter je gay. Je to takto podsuvane všade. A to mas ako s reklamou, ani si neuvedomujes ako to pôsobí ma tvoje podvedomie. Sto násobne horšie s deťmi ktoré su oveľa ľahšie ovplyvnitelne a aj podprahove info nasavaju ako spongie. A ja netvrdím, ze po podsunuti takéhoto odkazu sa z človeka stane gay, určite ho to ale vie "rozhodiť", zneistit, dotlacit k experimentom a do situácií do ktorých by sa inak nepustil. Co sa týka rodičov a ich , nášho vplyvu, jasne, môžeme komunikovať a určite to ma vplyv, ale pravdou je, ze deti žijú v paralelne v dvoch svetoch, jeden je s nami a druhy je ten s kamarátmi. Definitivne u teenagerov. Informácie od skupiny rovesníkov majú inú validitu ako od rodiča generacne inde.
A prečo som napísala (vidím, ze to niektorých aktivovalo 😆) ,ze by som tu tému s nou ani otvorene nerozoberala aby som nezivila myšlienku ktorú možno ani nemala? To je podobne ako s terapiou ktorú netreba. Moze páchať viac škody ako úžitku. Môže akurát vniesť neistoty ktoré tam predtým neboli.

@haley7897 Absolutne s tebou shulasim. Ono na Sk je to momentalne este relativne nove a hlavne IN. Na zapade toho maju uz ludia plne zuby a vidia dosledky tejto kampane a na stastie aj vplyvni ludia sa zacinaju pomaly ozivat proti tejto masazi na malych detoch

anonym_dfdbfd
7. dec 2025
@anonym_79563f

@anonym_dfdbfd prelistuj si správy na sieťach, denník je niečo, čo ti do rúk v žiadnom prípade nepatrí.

@anonym_79563f Ako spravy?

anonym_dfdbfd
7. dec 2025
@barborab1411

@anonym_dfdbfd nikdy nenaznacila že sa ho nemôžeš dotknúť?Pretože Ti verí,že rešpektujeme že to je miesto kam si píše svoje myšlienky a nikto ich nečíta.Inak by si to písala inam...naozaj toto dôvere medzi vami nepomôže.

@barborab1411 My v rodine nemame voci sebe tajnosti, jej dennik pre nu neznamena nieco co chce predo mnou skryvat, nie je tam nic co by chcela tajit a tym aj k denniku nepristupuje tak.
A ano veri a doveruje mi. A vsetko co si so mnou preberie ma nasledne napisane do dennika.
Ale ako tu sledujem vase odpovede, nie v kazdej rodine to tak je. Takze nakukunut do TAJNEHO dennika vasho dietata nemusi byt na skodu (mozno sa tam nieco o svojom 12 rocnom dietati dozviete, kedze VASE dieta potrebuje mat pred vami tajnosti).

maria1989
7. dec 2025

@anonym_autor co sa tyka svadobnych siat, verim, ze sa nasa spolocnost raz posunie vpred, a budu mozne aj sobase parov rovnakeho pohlavia.

barborab1411
7. dec 2025
@anonym_dfdbfd

@barborab1411 My v rodine nemame voci sebe tajnosti, jej dennik pre nu neznamena nieco co chce predo mnou skryvat, nie je tam nic co by chcela tajit a tym aj k denniku nepristupuje tak.
A ano veri a doveruje mi. A vsetko co si so mnou preberie ma nasledne napisane do dennika.
Ale ako tu sledujem vase odpovede, nie v kazdej rodine to tak je. Takze nakukunut do TAJNEHO dennika vasho dietata nemusi byt na skodu (mozno sa tam nieco o svojom 12 rocnom dietati dozviete, kedze VASE dieta potrebuje mat pred vami tajnosti).

@anonym_dfdbfd moja dcéra mi povedala všetko a napriek tomu som jej neliezla do denníka 😉

anonym_dfdbfd
7. dec 2025
@barborab1411

@anonym_dfdbfd moja dcéra mi povedala všetko a napriek tomu som jej neliezla do denníka 😉

@barborab1411 Ty nie a ja ano. 🙂

unbeholfen
8. dec 2025

@anonym_autor to by aj Maroš rád vedel…

julish
8. dec 2025

@anonym_autor niektore moje kamosky tvrdia, ze o lesbickej orientacii vedeli uz v predskolskom veku

anonym_2f55bf
8. dec 2025
@haley7897

@martinmmartin ja som dospelá a predpokladám, ze aj ty. Pracujem s mladými ľuďmi a vidím ako dnešná doba vyvoláva zmätok, falošný pocit, ze by mali zvážiť ci su naozaj hetero, či su naozaj pohlavia ake im bolo pridelené pri narodení...
5 ročná mi minulý rok prišla zo školy s tym, ze co je "gender reassignment " ze im o tom učiteľka rozprávala...
Tu sa bavíme o 12 ročnom dievčati, nie o dospelom ktoreho propaganda neovplyvní. Lgbt agenda ide z každého druhého tik tok videa, youtube atd.

@haley7897
pred 30 rokmi Lgbt propagácia ešte nebola a tiež som sa zamilovala do ženy. 🤔
a bola som dospelá

haley7897
8. dec 2025
@anonym_2f55bf

@haley7897
pred 30 rokmi Lgbt propagácia ešte nebola a tiež som sa zamilovala do ženy. 🤔
a bola som dospelá

@anonym_2f55bf naozaj píšem tak nejasne? Ja netvrdím, ze lgbt propaganda mení sexuálnu orientáciu. Píšem o vplyve na mladých ľudí (co sa teba netýkalo) a vytvárania umelého dojmu, ze by mali zvažovať a experimentovat týmto smerom aj keď pôvodne také myšlienky nemali.

anonym_2f55bf
8. dec 2025
@haley7897

@anonym_2f55bf naozaj píšem tak nejasne? Ja netvrdím, ze lgbt propaganda mení sexuálnu orientáciu. Píšem o vplyve na mladých ľudí (co sa teba netýkalo) a vytvárania umelého dojmu, ze by mali zvažovať a experimentovat týmto smerom aj keď pôvodne také myšlienky nemali.

@haley7897
tak keď ťa rovnaké pohlavie nepriťahuje, tak sa môže celé Lgbt postaviť aj na hlavu, či?

haley7897
8. dec 2025
@anonym_2f55bf

@haley7897
tak keď ťa rovnaké pohlavie nepriťahuje, tak sa môže celé Lgbt postaviť aj na hlavu, či?

@anonym_2f55bf naozaj si nemyslím, ze píšem az tak nejasne. Uz som sa k tomu vyjadrila. Nechce sa mi opakovat len preto, ze si došla k diskusii až teraz

anonym_e5da75
8. dec 2025
@haley7897

@martinmmartin ja som dospelá a predpokladám, ze aj ty. Pracujem s mladými ľuďmi a vidím ako dnešná doba vyvoláva zmätok, falošný pocit, ze by mali zvážiť ci su naozaj hetero, či su naozaj pohlavia ake im bolo pridelené pri narodení...
5 ročná mi minulý rok prišla zo školy s tym, ze co je "gender reassignment " ze im o tom učiteľka rozprávala...
Tu sa bavíme o 12 ročnom dievčati, nie o dospelom ktoreho propaganda neovplyvní. Lgbt agenda ide z každého druhého tik tok videa, youtube atd.

@haley7897 prosím ta, 5 ročná už chodí do školy? A neverím ze to slovo gender neviemco vie vôbec vysloviť.

haley7897
8. dec 2025
@anonym_e5da75

@haley7897 prosím ta, 5 ročná už chodí do školy? A neverím ze to slovo gender neviemco vie vôbec vysloviť.

@anonym_e5da75 ano, u nas začínajú školu v 4 rokoch. A vysloviť to vedela normálne, inak by som nikdy neuhadla o com hovorila, lebo by mi ani vo sne nenapadlo, ze o tom mohla niekde v jej veku počuť. U nas maju deti povinne pridanu do výuky prednášku o telesnej autonomii, jednoducho podané, kedy a kto sa ich moze dotýkať, kto je bezpečný dospelý a pod. A ich bývalá učiteľka tam nejako priplietla aj gender reassignment.

betulinka1
8. dec 2025

@anonym_autor uprimne ja som bola presvedčená, ze to uz deti vedia od mala. Ale cim viac pocuvam podcastov na temy ako zmena pohlavia, tak mam pocit, ze nejake percento deti len nevie pomenovat tie pocity. Velmi pekne to vysvetluju ludia, co si napriklad presli zmenou pohlavia a potom podstupujú detranziciu, cize spat. Ked si odmysli poslucháč hnev tych ludi, tak vlastne pochopi, ze zle chápali svoje pocity. Tvoja dcera je mladučká, Citi lasku ku kamarátke ale to nemusi byt laska v pravom slova zmysle. Popocuvaj si nejake podcasty na temu detranzicie hlavne mladych ludi, kde hovoria o tych ich myšlienkach. A ked to budes mat trosku naštudované, tak by som dcérou hodila rec. Ako ona vlastne vníma lasku. Ci ta laska ku kamarátke nie je len laska ku kamarátke. Ze tie pocity su v poriadku. Nedaj najavo, ze je nieco zle. Iba náhod temu lasky zena k zene a muz k muzovi. Trosku sa o roznych formách lasky porozpravajte.

bielasovicka
Autor odpoveď zmazal
bielasovicka
8. dec 2025
@haley7897

@anonym_e5da75 ano, u nas začínajú školu v 4 rokoch. A vysloviť to vedela normálne, inak by som nikdy neuhadla o com hovorila, lebo by mi ani vo sne nenapadlo, ze o tom mohla niekde v jej veku počuť. U nas maju deti povinne pridanu do výuky prednášku o telesnej autonomii, jednoducho podané, kedy a kto sa ich moze dotýkať, kto je bezpečný dospelý a pod. A ich bývalá učiteľka tam nejako priplietla aj gender reassignment.

@haley7897 vidím ze nebyvas na sk. Som nevedela ze tam už tak skoro začínajú školu. Ale aj tak, také malé deti už učiť na tieto veci, no neviem.... Som prekvapená.

haley7897
8. dec 2025
@bielasovicka
Odpoveď bola zmazaná

@bielasovicka ono to nieje standardne súčasťou prednášky. Ma to byt veku primerane. Dostali knižky, spievali pesničky o tuším krokodilovy či kỳ das to bol a jeho nohaviciach. Celé take detské. Idealne by bolo keby takéto temy nebolo treba rozoberať, ale realita je iná. Žiaľ, veľa detí je zneuzivanych, veľmi castokrat v rodinách, takže je to potrebné a nemala som s tým problém. Preco sa tam jej učiteľka rozhodla otvoriť túto tému naozaj netuším. Najskôr som myslela, ze sa na to niektoré z detí opytalo, mohli to niekde počuť, vidieť v rodine. Dcéra ale tvrdila, ze nie, ze to nebola odpoveď na žiadnu otázku.

denithestrange1993
8. dec 2025

@anonym_autor to co si si predstavovala je len tvoj problem. Moze to byt faza ale nemusi. A ohladom preberania chlapcov,v zivote som s mamou neriesila opacne pohlavie, len som im predstavila partnera uz ked na to prislo. Toto fakt nie je ziadna tragedia. Nabuduce si necitaj jej sukromne veci ak nechces byt zaskocena.