icon

Ako zvládnuť prácu a byť v pohode doma?

24. sep 2025

Niekedy rozmyslam silno o com je zivot vlastne ze ci stoji za to driet sa v praci, ked neostava energia na sukromie.
som slobodna matka. mam priatela.
zarobok cca 2200 v hrubom.
male mesto. VS vzdelanie.
nemam cas resp energiu na hobby, som v jednom kole, este aj doma premyslam nad pracou. neviem si nic uzit.

praca mi jemne ide na mozog - mam pocit ze to uplne nezvladam. ze ta praca nie je pre mna…
rozmyslam nad jednoduchsou pracou, kedze ten zarobok nie je aj tak az tak vysoky…ze by som mala lepsiu naladu doma, viac energie… len ci to neolutujem potom.
ze uskromnit sa radsej co sa tyka dovoleniek, a byt viac v klude.
prosim nepiste mi sem odpovede typu, ze : obaja robime v IT, zarobok 8 tisic v cistom…
to je pre mne ina liga, nedosiahnutelne…nezavidim, uzite si to.len nepochopim kedze to nemam.

ako to robite ostatne zeny?? ze zvladate domacnost, pracu, ste v pohode, a aj hobby mate??a este aj vyzerate zdravo a spokojne??

Strana
z2
anonym_a23428
24. sep 2025

@anonym_autor to máš fajn plat.. casto chodím domov až o 19....mám vysokú školu, veľa stresu, práca v zdravotníctve, s ľuďmi, plat 1200 v hrubom.. ja tiež rozmýšľam nad tým, že pôjdem robiť "neodbornu" prácu za rovnaký plat.

zojazoja
24. sep 2025

keby mam 2200 v hrubom tak skáčem dva metre od radosti. Domacnosť nezvladam tak ako by som chcela, ale nevadi mi to. Hobby mám, lebo to ide na úkor domácnosti. skvelo isto nevyzerám 🙂 Prácu zvládam lebo ma baví, aj ked skor ako o pol 6 domov nechodím. a nejdem sa z toho zblazniť. nemožem mať všetko.

anjelicek26
24. sep 2025

Podla mna ako single mama si nejake znizovanie mzdy nemozes moct dovolit... podla mna nezarobis zle, neviem aku altertnativnu pracu si predstavujes? Stale mate vikendy, stale po praci ked je syn u ex ci priatel ci starky postrazia a si vies nieco naplanovat, mozno to chce len prekopat trosku system a urcit si priority, ze raz v tyzdni sport, raz v tyzdni kamosky... nemat energiu/nabeh na burn out - ako problem - tam ti zmena prace nepomoze... ked uz si v takom stadiu, tak par tyzdnov PN a nie zacinat uplne nova praca, kolektiv a praca tam je tiez na 8h...

mane01
24. sep 2025

@anonym_autor ja som to takto mala ked boli deti mensie a nedalo sa pracovat z domu. Na deti som bola tiez sama, niektore dni pokryvala opatrovatelka. Aj tak to bolo o držku niekedy. Dolezite bolo dosledne planovanie. Na hobby nebol cas. Teraz su uz deti vacsie, aj sefa mam lepsieho ako pred tym. Teraz mam cas aj na konicky, deti som viedla k samostatnosti odkedy to len islo. Takze… mozno je toto len obdobie, ktore prejde, ked povyrastu deti. Mne pomohlo velmi uz to, ked 10 rocny vybral sestru zo skolskeho klubu a prisiel s nou domov. Postupne toho bolo viac, co zvladli sami.

anonym_f1e5b9
24. sep 2025

Zárobok je veľmi slušný ale to nie je všetko. Pokiaľ začínaš byť vyhorená a nešťastná treba s tým seknúť. Ja som tiež mala super prácu dobrý zárobok, ale nevedela som oddychovať iba nad prácou som premýšľala, v noci som nespala keď dovolenka tak s mobilom na "zadku" čo ak niekto zavolá a volali.... už som žila iba prácou. Môj zlom nastal keď prišiel nový šéf a ten vyžadoval ešte väčšie nasadenie, tak som s tým sekla. Teraz mám prácu ktorá ma baví , nezarobím veľa ale mám energiu aj čas na deti a muža. Ja neľutujem.

sissy27
24. sep 2025

@anonym_autor asi si to trošku upratať v hlave a možno aj v práci. Máš slušný plat a zbytočne niekto bude rozprávať, že za peniaze si šťastie nekúpiš a podobné žvásty, ale peniaze znamenajú slobodu a možnosti. Určite máš nejaké voľno, tak porozmýšľaj nad tým, čo ťa baví a čo by si chcela. Ja som mala paradoxne najmenej energie v období, keď som "nič" nerobila - len práca a domácnosť. Tiež som si myslela, že nevládzem, nestíham, nemám čas, ale ukázalo sa, že to boli len výhovorky. Začala som znova aktívne športovať - zaberie mi to pár hodín týždenne a aj keď som po tréningu občas vyflusnutá, tak ma to vlastne dobije energiou. Zrazu nebývam unavená, zrazu mám viac času, zrazu mám chuť niečo robiť. Predtým to bolo o tom, že "nestíham ísť cvičiť, lebo som dlho v práci", otočila som to a "nemôžem byť dlho v práci, lebo chcem ísť cvičiť". Spravila som to postupne, najprv som mala 1 hodinu do týždňa, po čase som pridávala. A prekvapenie - už som na nejakých cca 6 hodinách týždenne, ktoré sú len moje. A nemusí to byť šport, kľudne môžeš maľovať obrazy alebo skladať puzzle, ak ťa to baví a vyčistíš si pri tom hlavu.
Z toho slušného platu vieš podľa mňa v pohode zaplatiť 1x v týždni upratovačku, čo ťa odbremení od domácnosti, aspoň od tých väčších vecí.

bomba36
24. sep 2025

Ak si ten typ čo sa nevie odstrihnúť od práce, tak ani zmena zamestnania nebude riešením a budeš si ju nosiť domov.
Neviem presne aký je typ práce, ale skús sa nastaviť tak že ráno prídem, počas pracovnej doby sa sústredím na prácu, urob si v kalendári nejaký timeline kedy sa na čo sústredíš, prioritizovať - čo môže počkať tak počká, urobíš až na to bude priestor. Idem domov - mám voľno, neriešim robotu, ráno ma to tam počká a moja výplata kvôli tomu aj tak vyššia nebude. Ak treba, napr. by ti mohol pomôcť nejaký kouč, ich videá sú aj na sociálnych sieťach bezplatne. Je to len v štádiu myslenia na prácu, alebo ti aj kolegovia, nadriadení volajú po pracovnej dobe?

sissy27
24. sep 2025
@anonym_f1e5b9

Zárobok je veľmi slušný ale to nie je všetko. Pokiaľ začínaš byť vyhorená a nešťastná treba s tým seknúť. Ja som tiež mala super prácu dobrý zárobok, ale nevedela som oddychovať iba nad prácou som premýšľala, v noci som nespala keď dovolenka tak s mobilom na "zadku" čo ak niekto zavolá a volali.... už som žila iba prácou. Môj zlom nastal keď prišiel nový šéf a ten vyžadoval ešte väčšie nasadenie, tak som s tým sekla. Teraz mám prácu ktorá ma baví , nezarobím veľa ale mám energiu aj čas na deti a muža. Ja neľutujem.

@anonym_f1e5b9 kľúčová informácia v tvojom príspevku "mám muža" - a ten muž sa ti postará o dieťa, potiahne financie. Toto autorka nemá. Takže ísť pracovať za minimálku nie je pre ňu riešenie a neprinesie jej to "slobodu", pretože okrem toho, že časovo bude tam kde je teraz, tak ešte jej pribudnú starosti ako zaplatiť účty a kde ubrať na výdavkoch.

janka1224
24. sep 2025
@sissy27

@anonym_f1e5b9 kľúčová informácia v tvojom príspevku "mám muža" - a ten muž sa ti postará o dieťa, potiahne financie. Toto autorka nemá. Takže ísť pracovať za minimálku nie je pre ňu riešenie a neprinesie jej to "slobodu", pretože okrem toho, že časovo bude tam kde je teraz, tak ešte jej pribudnú starosti ako zaplatiť účty a kde ubrať na výdavkoch.

@sissy27 Ale má priateľa a kľúčová informáciu "ísť pracovať za minimálku" nikoho neposielam ani som to nespomenula, predpokladám že ako VŠ si nájde dobre platenú prácu a nemusí to byť 2 200 v hrubom

ingridpisarova
Autor odpoveď zmazal
anonym_b7e989
24. sep 2025
@anonym_f1e5b9

Bola som na tom presne ako píše @anonym_f1e5b9 , u mňa bol zlomom zistené závažné ochorenie dieťaťa. Buď nechám malé dieťa 100km domova samé ale všetko ostatné pôjde bokom. V práci sa ešte pokúsili odhovoriť ma od môjho rozhodnutia, ale už ma nemali ako 🐒 na gumičke, tak ma nadriadeným prestal volať. Po roku pobytu v nemocnici som si našla iný job iba na čiastočný úväzok a keď situácia dovolila tak ďalši na čiastočný úväzok na HO. Ten kľud je na nezaplatenie, platovo som síce hodne pod a priznám sa nemám na nové auto ani na dovolenku All inclusive ale žijeme a sme zdraví a to je hlavné.

natalia328
24. sep 2025

2200 je pre teba nie až taka vysoka??? fuha,... Ja mam 1100 v čistom a teda som rada, že si aj ušetrim.
Po práci sa venujem malej, ale vždy si najdem denne aspon 30min aspon pre seba.

anonym_83321f
24. sep 2025

Za mna je to teda veľmi slušný zárobok. Nešla by som nikam. Ale tak najprv skus rozchodiť siete. Ci nájdeš nieco iné. Lebo ostat bez roboty...

anonym_4965e6
24. sep 2025

2200 je super plat, brala by som, tiež som typ čo robí veci na 110 percent a zbytočne sa trápi aj doma, to nezmeníš zmenou práce

ivik4
24. sep 2025

?????? Nemas az tak vysoky plat ? Slobodne matky ziju z uplne ineho prijmu

samo789
24. sep 2025

nechapem ako z tolko penazi dokazes vyzit.ja mam dva krat tolko, zijem sam a uz tyzden predkoncom mesiaca musim kupovat neznackove veci a namiesto hovadzieho iba bravcove ci kuracie, co ma uz totalne uraza. trebarz pred dvoma mesiacmi som bolna dovolenke a namiesto cabrioletu som musel ako blbec jazdit na obycajnom suvecku. ☹ obdivujemzeny ktore dokazu uzivit rodinu a vystaci im 2200 euro v hrubom.

sissy27
24. sep 2025
@janka1224

@sissy27 Ale má priateľa a kľúčová informáciu "ísť pracovať za minimálku" nikoho neposielam ani som to nespomenula, predpokladám že ako VŠ si nájde dobre platenú prácu a nemusí to byť 2 200 v hrubom

@janka1224 priateľ nemá voči nej, jej dieťaťu a jej výdavkom absolútne žiadnu zodpovednosť. Kľudne sa ešte dnes môže zbaliť a vybavené. A asi keby žili ako manželia, tak nebude zdôrazňovať, že je slobodná matka. Býva v malom meste, takže tam tých pracovných pozícií asi až tak veľa nebude. Skrátka je v úplne inej pozícii ako ty.

samo789
24. sep 2025
@natalia328

2200 je pre teba nie až taka vysoka??? fuha,... Ja mam 1100 v čistom a teda som rada, že si aj ušetrim.
Po práci sa venujem malej, ale vždy si najdem denne aspon 30min aspon pre seba.

@natalia328 1000 v cistom?? do kelu, a este mas deti? to ako zvladas? zijes u rodicov? inak si to neviem predstavit. obdivujem ze todokazete.

natalia328
24. sep 2025
@samo789

@natalia328 1000 v cistom?? do kelu, a este mas deti? to ako zvladas? zijes u rodicov? inak si to neviem predstavit. obdivujem ze todokazete.

@samo789 mám muža 😀
Asi to vyznelo tak, že som tiež slobodná mama. Reagovala som len na margo platu a zabudla som dodať, že nie som slobodna mamina :D

samo789
24. sep 2025
@natalia328

@samo789 mám muža 😀
Asi to vyznelo tak, že som tiež slobodná mama. Reagovala som len na margo platu a zabudla som dodať, že nie som slobodna mamina :D

@natalia328 ten sa da lahko vymenit🙂

vladuska20
24. sep 2025

Mam v priemere tiez v hrubom tolko isto,niekedy viac,niekedy menej,a k tomu rodicak,ale mna praca bavi.Chodim si tam oddychnut a sice robim na smeny,teda aj nocne,vtedy ma zastupi muz vo vsetkom.
Musis si len najst nieco,co ti dobije baterky,nejaku oblubenu cinnost,hobby.
Robotu nemem,mas plat naozaj vyborny.

anonym_b8b310
24. sep 2025

@anonym_autor zásadne otázky, akú mas pracovnú dobu a koľko má dieťa rokov

tiezjedna
24. sep 2025

tak "znížiť príjem a byť v pohode" asi nie je otázka chcem-nechcem, ale či si to reálne môžem dovoliť, nie? Pretož ak nie, tak síce budeš mať viac času, ale budeš v prdeli zase psychicky, pretože budeš musieť škrtiť. Finančná "sloboda" je rovnako dôležitá ako tá časová, tieto veci proste musia byť v rovnováhe.

anonym_345935
24. sep 2025

@anonym_autor ak nedrieš nadčasy a toto zarobíš pri “normohodine”, tak na tvojom mieste by som nevymýšľala. Veď si predstav, že zarobíš o 500€ menej, či by ti bolo v pohode (aj bez partnerovej pomoci).
Doba je neistá, máš dieťa, konsolidácia,….treba vziať do úvahy aj tieto aspekty.
Ja mám 2200€ v čistom, pracujem denné, nočné, piatky, sviatky,…tiež by som si vedela predstaviť byť viac doma, byť doma celé Vianoce,atď,… ale nejde to bohužiaľ. Prácu by som však nemenila hlavne kôli zárobku. Ten pocit, že som fin. nezávislá od partnera je môj motor. Proste som sa v hlave nejak nastavila a zvládam to.

anonym_f320d4
24. sep 2025
@anjelicek26

Podla mna ako single mama si nejake znizovanie mzdy nemozes moct dovolit... podla mna nezarobis zle, neviem aku altertnativnu pracu si predstavujes? Stale mate vikendy, stale po praci ked je syn u ex ci priatel ci starky postrazia a si vies nieco naplanovat, mozno to chce len prekopat trosku system a urcit si priority, ze raz v tyzdni sport, raz v tyzdni kamosky... nemat energiu/nabeh na burn out - ako problem - tam ti zmena prace nepomoze... ked uz si v takom stadiu, tak par tyzdnov PN a nie zacinat uplne nova praca, kolektiv a praca tam je tiez na 8h...

@anjelicek26 nechápem prečo jej radis PN, veď na ňu sa nedá ísť len tak. Mala by si skôr vziať voľno alebo dovolenku. A inak toto je slovenská stránka, samí Slováci, tak tvojmu anglickému výrazu nemusí každý rozumieť.

anjelicek26
24. sep 2025
@anonym_f320d4

@anjelicek26 nechápem prečo jej radis PN, veď na ňu sa nedá ísť len tak. Mala by si skôr vziať voľno alebo dovolenku. A inak toto je slovenská stránka, samí Slováci, tak tvojmu anglickému výrazu nemusí každý rozumieť.

@anonym_f320d4 ktoremu vyrazu nerozumies? Autorka moze ist uplne normalne na PN, ked je vycerpana tak, ako popisuje, treba ist za lekarom. Neda sa na PN ist len tak, ale ona je na hranici burn outu.. problemom je nie len praca, ale cela ta situacia dokopi, proste je unavena zo vsetkeho tak, ze ju uz nic netesi..

janka1224
24. sep 2025
@sissy27

@janka1224 priateľ nemá voči nej, jej dieťaťu a jej výdavkom absolútne žiadnu zodpovednosť. Kľudne sa ešte dnes môže zbaliť a vybavené. A asi keby žili ako manželia, tak nebude zdôrazňovať, že je slobodná matka. Býva v malom meste, takže tam tých pracovných pozícií asi až tak veľa nebude. Skrátka je v úplne inej pozícii ako ty.

@sissy27 bývam na dedine pri malom meste. Neviem ako ty vieš akú mám ja pozíciu, keď tvrdíš že ju mám inú.

anonym_968b54
24. sep 2025
@anjelicek26

@anonym_f320d4 ktoremu vyrazu nerozumies? Autorka moze ist uplne normalne na PN, ked je vycerpana tak, ako popisuje, treba ist za lekarom. Neda sa na PN ist len tak, ale ona je na hranici burn outu.. problemom je nie len praca, ale cela ta situacia dokopi, proste je unavena zo vsetkeho tak, ze ju uz nic netesi..

@anjelicek26 Na vyčerpanie jej lekár PN nedá. Každý si má zariadiť čas na oddych.

sissy27
24. sep 2025
@janka1224

@sissy27 bývam na dedine pri malom meste. Neviem ako ty vieš akú mám ja pozíciu, keď tvrdíš že ju mám inú.

@janka1224 no základ je, že ty máš manžela a teda niekoho, kto je spolu s tebou zodpovedný za účty, výchovu detí, chod domácnosti. Máte dva príjmy. Autorka má jeden príjem, žiadneho manžela. Ty si na dedine pri malom meste vieš vyberať prácu tak aby si bola aj s deťmi aj zarobila? Alebo si vďaka manželovmu príjmu môžeš dovoliť niečo s nižším zárobkom?
Fakt nevidíš rozdiely medzi vami dvoma? To je potom zbytočná debata.

zmrzlinka2021
24. sep 2025

@anonym_autor

Ale je normalne ze z prace si unavena!

Praca je praca, realne podavas vykon. Potom si doma, a mas cas pre seba, relax, svoje hobby, priatelov, rodinu....

Nemozes aj zarabat, mat nejaky standard a NEROBIT. Proste je to o tom, ako ty sama si to nastavis, ci vies si oddychnut po tej praci, ci vies rozlisovat podstatne od balastu

Strana
z2