Čo robiť po gymnáziu?
Ahojte,
potrebujem sa niekomu vyrozprávať, lebo som úplne stratená. Išla som na gympel, lebo som v 9. ročníku nevedela, čo chcem robiť. Dúfala som, že sa tam nájdem, ale za tie 4 roky sa to nestalo. Po maturite bol veľký tlak, že „všetci idú na výšku“, tak som išla aj ja – na ekonómiu. Ale vôbec ma to nebaví a necítim sa tam dobre.
Neviem, čo iné by som mohla robiť. Napadla ma pedagogika, ale nemám žiadny predmet, ktorý by som chcela učiť. Mám pocit, že neviem, kam patrím, a že ak výšku nechám, nebudem mať žiadnu šancu sa zamestnať.
Máte niekto podobnú skúsenosť? Čo ste robili, keď ste nevedeli, čo chcete v živote robiť? Pomohol vám niečo ako „rok pauzy“, alebo ste sa našli až neskôr? Prípadne dá sa nájsť zamestanie bez výšky ako gymnazista?
Ďakujem každému, kto odpovie
Popravde s gymnáziom budeš mať asi dosť náročné nájsť dobre platenú prácu. Z nášho ročníka kopec ľudí nepokračovalo na vysokej a išli robiť recepčné, výpomoc do kúpeľov, kadejaké asistentky do firiem a pod. Ale teda nič z toho nebolo dobre platené. Na tvojom mieste by som uvažovala aspoň o nejakom pedagogickom minime alebo urobiť si certifikáty z jazykov. VŠ si vieš dorobiť hocikedy v budúcnosti. Pripadne skúsiť na rok-dva zahraničie, naučiť sa jazyky, cestovať a potom sa vrhneš ma štúdium. To skutočne netušíš, čo by ta bavilo, aké povolanie by ťa lákalo?
@kiarax isla by som do zahranicia, kludne zacala niekde v sezóne ako chyžná alebo casnicka alebo co ti dovoli jazyk. Tam sa ti mozno otvoria nejake moznosti, ze co by si chcela robit. Kamoska isla z gympla robit aupair do Nemecka, lebo nevedela co chce. Spravila si tam Goetheho inštitút jazyk Nemčina. Nakoniec skoncila v korporate v zahranici. Moj kolega nechcel ist po gympli na VS a isiel niekde zbierat jahody do sveta, potom na farmu. Vo februári sa vratil a zacal sa ucit na prijímačky na VS. Ako on hovori, tazka praca ho donútila zistit, co chce studovat 🤔
Ja som ale gymnazistka, a to je na tom asi to najťažšie. Keby som mala aspoň nejaký konkrétny odbor, možno by som to tak neriešila. Ale z gympla som vyšla úplne bez smeru, neviem, čo ma vlastne baví natoľko, aby ma to aj uživilo. To bola moja najvačšia chyba, že som tam išla. V tej dobe som bola v zlej situácií a nevedela som čo toto rozhodnutie bude obnášať.
Popravde, nemám nič, čo by ma vyslovene napĺňalo. Baví ma varenie, ale nie až tak, aby som bola kuchárka. Páčila by sa mi myšlienka byť učiteľkou, ale nemám predmet, ktorý by som chcela vyučovať. Možno by ma skôr bavilo niečo s deťmi . V škôlke alebo na základnej škole, ale neviem, čo presne.
Teraz študujem podnikanie v cestovnom ruchu, ale úprimne, ekonomia ma vôbec nebaví. Nevedela som, že tam bude toľko grafov, paragrafov a teórie, ktorá ma vôbec nezaujíma. Naopak, baví ma učiť sa jazyky, cestovať, spoznávať kultúry. A predstava byť v kancelárii neznie až tak zle.
Možno to zahraničie nie je zlý nápad, ale viem jedine po anglicky.
Ja som ale gymnazistka, a to je na tom asi to najťažšie. Keby som mala aspoň nejaký konkrétny odbor, možno by som to tak neriešila. Ale z gympla som vyšla úplne bez smeru, neviem, čo ma vlastne baví natoľko, aby ma to aj uživilo. To bola moja najvačšia chyba, že som tam išla. V tej dobe som bola v zlej situácií a nevedela som čo toto rozhodnutie bude obnášať.
Popravde, nemám nič, čo by ma vyslovene napĺňalo. Baví ma varenie, ale nie až tak, aby som bola kuchárka. Páčila by sa mi myšlienka byť učiteľkou, ale nemám predmet, ktorý by som chcela vyučovať. Možno by ma skôr bavilo niečo s deťmi . V škôlke alebo na základnej škole, ale neviem, čo presne.
Teraz študujem podnikanie v cestovnom ruchu, ale úprimne, ekonomia ma vôbec nebaví. Nevedela som, že tam bude toľko grafov, paragrafov a teórie, ktorá ma vôbec nezaujíma. Naopak, baví ma učiť sa jazyky, cestovať, spoznávať kultúry. A predstava byť v kancelárii neznie až tak zle.
@kiarax byť v kancli neznie zle? no nie vždy .ň
čumieť do monitoru hodiny - tak to sa ti oči a chrbtica po pár rokoch poďakujú
oslov kariérneho poradcu. úplne vážne sa s ním porozprávaj a zisti čo vlastne chceš.
nemusíš to robiť hneď. ale myslím že okolo 25-ku už budeš v panike a bez poriadnej práce a oslov ho vtedy…
a potom budeš vedieť čo robiť…
alebo ho oslov teraz čím skôr a ušetríš si kopec času 🤷♀️
Chcela som ísť študovať personálny manažment, ale nedostala som sa na neho, hlásilo sa 500 študentov, brali 60. Tak som skončila na ekonómii, ani neviem ako. Prvé dva roky som chcela skončiť, vôbec ma to nebavilo, nenašla som sa v ničom, v systéme.. aj som prerušila štúdium na rok a pracovala som. Potom som sa vrátila, zaťala zuby a doštudovala. Napokon sme sa tam vykreovali veľmi dobrá partia spolužiakov a dodnes sa stretávame. Nenávidenú školu som skončila s červeným diplomom a do a pol štúdiu som sa zamestnala v oblasti HR, kde som už 19ty rok. Poznatky zo školy využívam denne v praxi aj na HR.
@kiarax Ja uz by som dostudovala, aj keby ma to nebavi. Praca a skola je rozdiel. Neviem, ci aj na ekonomickej je mozne si spravit pedagogicke minimum. Urcite lepsia alernatuva, ako studium pedagogiky. Si este mlada, aby si vedela, co ta bavi. A vela ludi robi uplne nieco ine, nez vystudovali.
Dobry psycholog vie urobit rozširené testy a nasmeruje ťa.
@kiarax a teraz si len začala ba VŠ? Lebo ak si teraz v prvom ročníku, čiže ste len začali, daj tomu čas. Ja som za oných čias, keď sa dalo ledva dostať na VŠ, tiež začala študovať ekonómiu a prvý mesiac, dva som tam len pozerala, že čo tu vlastne robím. Bola som zúfalá. Ale doštudovala som s výborným prospechom a aj robím v obore.
@kiarax a teraz si len začala ba VŠ? Lebo ak si teraz v prvom ročníku, čiže ste len začali, daj tomu čas. Ja som za oných čias, keď sa dalo ledva dostať na VŠ, tiež začala študovať ekonómiu a prvý mesiac, dva som tam len pozerala, že čo tu vlastne robím. Bola som zúfalá. Ale doštudovala som s výborným prospechom a aj robím v obore.
@anos18 Hej teraz som tu prvý mesiac. Nie je to o tom, že nevydržím. Viem, že vysoká škola nie je ľahká a že nikomu sa nechce učiť stále. Ale ja cítim, že toto vôbec nie je pre mňa. Vidím, ako ľudí v mojom odbore to baví, rozumejú tomu a sú aktívni, vedia odpoveď na všetko, a ja nič. Snažila som sa, ale čím viac sa do toho nútim, tým viac ma to vyčerpáva. Nie preto, že by som nechcela študovať, ale preto, že mám pocit, že len strácam čas, ktorý by som mohla venovať niečomu, v čom sa nájdem. Viem, že teraz to nemám jasné, ale viem, že nechcem ďalej ísť cestou, ktorá ma robí nešťastnou, no zároveň v tom stále nemám jasno. Preto to chcem ešte teraz vyriešiť, kým nebude neskoro. Zároveň sa cítim strašne zle, že to vzdám. Všetko je také mätúce, ale možno je to len život, keď má človek dvadsať rokov a mám pocit že v tom nie som sama. Preto som sem aj písala, lebo som chcela nájsť ľudí, ktorí sú v rovnakej situácií.
@anos18 Hej teraz som tu prvý mesiac. Nie je to o tom, že nevydržím. Viem, že vysoká škola nie je ľahká a že nikomu sa nechce učiť stále. Ale ja cítim, že toto vôbec nie je pre mňa. Vidím, ako ľudí v mojom odbore to baví, rozumejú tomu a sú aktívni, vedia odpoveď na všetko, a ja nič. Snažila som sa, ale čím viac sa do toho nútim, tým viac ma to vyčerpáva. Nie preto, že by som nechcela študovať, ale preto, že mám pocit, že len strácam čas, ktorý by som mohla venovať niečomu, v čom sa nájdem. Viem, že teraz to nemám jasné, ale viem, že nechcem ďalej ísť cestou, ktorá ma robí nešťastnou, no zároveň v tom stále nemám jasno. Preto to chcem ešte teraz vyriešiť, kým nebude neskoro. Zároveň sa cítim strašne zle, že to vzdám. Všetko je také mätúce, ale možno je to len život, keď má človek dvadsať rokov a mám pocit že v tom nie som sama. Preto som sem aj písala, lebo som chcela nájsť ľudí, ktorí sú v rovnakej situácií.
@kiarax ja si myslím,že máloktorý človek v tvojom veku presne vie, čo chce. Ja som veľmi chcela ísť na medicínu, k ekonómii som mala ďaleko. Na medicínu som sa opakovane nedostala a dostala som na na ekonómiu. Išla som tam.preto, lebo tam študovala sestra. Ona zo strednej ekonomickej, ja z gympla. Prvé mesiace som sa pozerala ako Alenka v ríši divov. Hlavne, keď bolo účtovníctvo. Keby mama nerobila účtovníctvo, neviem,ako by som to zvládla. Nuž a teraz sa účtovníctvom živím. A bavi ma to.
@kiarax tak si zober prvy stupen ZS a nemusis riesit aky predmet. Ak ta to tam taha, tak preco nerobiť s detmi. Na druhej strane jasne, ze z gympla sa ti zda, ze si uplne mimo, lebo si nemala ekonomiku ako študenti z OA. Su viac v obraze. Ale zase to nemusi znamenat to, ze by ta ekonomika nezacala casom bavit. Ja by som nebola na skole, ktora ma nebavi. Bud by som isla von alebo by som si presne podrobne nastudovala co mi skola moze ponuknut. Napriklad nejake studium semestrov v zahranici, programi. Podla toho sa rozhodla. Prvy rocnik je podla mna vsade taky nudný.
probelm je nie gympel, ale ze teba nic nebavi... poznam xy ludi co maju gympel a bez vysky a pracuju. DOkonca ja som si robila vs "neskor" a rozhodla som sa kovli praci, ze dalej ani nebudem pokracovat, skoncila som bc. Ak nevies co ta bavi, zacni skusat.. najdi si brigady, prace, vyskusaj si pracu s ludmi, pracu od pc.. ekonomia je taky zaklad, ze mozno by si nemusela ani ukoncit studium, vyskusaj si marketing atd a zmen si napr. v dalsom roku predmety, alebo prestup na skolu podobnu, daj si uznat kredity ale so zameranim ake chces. Moznosti je xy. Aby si nepovedala, ze si zabila roky studiom. Ak si len teraz zacala, tak by som isla z kratsej cesty, najma ak si sa fakt prihlasila niekam, len aby si niekde bola.
Bohuzial toto si aj vela rodicov neuvedomuje, neusmerni deti.. :( a este sa vytesuju ako sa im dieta tam a onam dostalo.
@kiarax tak si zober prvy stupen ZS a nemusis riesit aky predmet. Ak ta to tam taha, tak preco nerobiť s detmi. Na druhej strane jasne, ze z gympla sa ti zda, ze si uplne mimo, lebo si nemala ekonomiku ako študenti z OA. Su viac v obraze. Ale zase to nemusi znamenat to, ze by ta ekonomika nezacala casom bavit. Ja by som nebola na skole, ktora ma nebavi. Bud by som isla von alebo by som si presne podrobne nastudovala co mi skola moze ponuknut. Napriklad nejake studium semestrov v zahranici, programi. Podla toho sa rozhodla. Prvy rocnik je podla mna vsade taky nudný.
@betulinka1 isla som z gympla a nebola som absolutne mimo, ekonomicke a uctovne veci som davala na Acka ... velmi spravi ZAUJEM o to. Uz v 3tiaku clovek bol ako tak v obraze co asi chce/nechce, nejake sny zo zs boli prec = minimalne ti co chceli byt lekari = to uz vedeli, aj ti co chceli studoavt tazsie skoly = vedeli to. V 4taku sme podla toho vyberali volitelne predmety.
Ano po mesiaci je tazke povedat co koho bavi.. najma na ekonomike, aspon tu v bb, to boli take vseobecne veci prve rocniky.. Ale napr lahko sa prestupovalo na skoly ine :D
@kiarax mimochodom ako po mesiaci vies aka cesta ta robi nestastnou a stastnou?? 🙂) AKo to vyriesis, co si vyberies, ked nevies? a myslis, ze ti riesenie pocitov pomoze nejak? ked vyberies nieco ine, budes zase preberat, ci je to ono, ci nie... a ci ta nieco lepsie necaka...
@kiarax ved anglictina staci . Kedze nema s ani tusenie co ta bavi, tal aspon daco rob. Hlavne aby si nabrala dajake skusenosti, inak sa stratis v zivote
@kiarax pomohlo mi sa po SŠ zamestnať sa, zistil som ze daná práca ma baví tak som sa prihlásil na VŠ (externe) v danom smere v akom pracujem.
Rok pauza v štýle ze sedíš doma alebo cestuješ ti dá akurát tak odpočinok a zážitky ale príliš ti nepomôže vo vyberte vysokej školy.
@kiarax caukoo, z toho co pocuvam by som mozno zvazila ist robit ucitelku 1-4, ked mas atestacie vies byt platena aj 1000€+/mes, nie je to az take narocne vystudovat a zamestnas sa ihned po vs, kedze ucitelov prveho stupna je vzdy malo.
@kiarax caukoo, z toho co pocuvam by som mozno zvazila ist robit ucitelku 1-4, ked mas atestacie vies byt platena aj 1000€+/mes, nie je to az take narocne vystudovat a zamestnas sa ihned po vs, kedze ucitelov prveho stupna je vzdy malo.
@tinkaaaam toto nie je dobrá rada😏
@kiarax zaplať si psychológa spraví ti testy a podľa toho budeš vedieť či máš logiku, empatiu atď či si vôbec kariérny typ, líder, alebo máš rada istotu ..je deťom nedovolím vybrať vs bez testovania jedine, ak by vedeli určite čo chcú robiť.
Mohla si ísť študovať jazyky, logopediu, fyzioterapiu, psychologiu nič z toho by ťa nebavilo?
Ja som počas gymnázia tiež nevedela na akú výšku a išla som na poradenstvo kde podľa rozhovoru a testov sa dalo zistiť na čo mám najlepšie zameranie. Odporučili mi sociálnu prácu a som s ňou nesmierne spokojná. Učím sa to čo ma baví a napĺňa a štúdium mi ide o to ľahšie a bez problémov. Osobne ti vysokú školu odporúčam , lebo z gymnázia nič praktické nevieme. Ver , že keď sa budeš učiť niečo v čom si dobrá a mám predpoklady na to , nebudeš ľutovať .
Keby ťa záujme socialna práca , kľudne sa mi ozvi mailom a bližšie ti to ako študentka 3. Ročníka opíšem. mismeowie@gmail.com
@kiarax ja som chodila na 8 ročné gymnázium, takže som duplom nemala šancu ani rozmýšľať, že čo zo mňa bude. Čo také dievča vo veku piatačky? Mňa zas baví strašne veľa vecí, a nevedela som si vybrať. Verejná správa, politológia, sociálna práca, informatika, hudba spev (všmú), psychológia, šport… Takže som nakoniec skončila na politológii ale neviem čo s tým budem robiť, tak som uvažovala o prestupe na sociálnu prácu alebo zdravotnú, s čím sa v Rakúsku uplatním, keďže tam plánujem ísť. Ale už som na druhom stupni + brigádujem, tak už neviem. Už to nechám tak.
Chodila som na strednú technického smeru, dokonca aj brigádu som mala v odbore, nastúpila som na rovnaký odbor na VŠ a tam som cítila, že to jednoducho nie je pre mňa, hoci ma niektoré veci aj bavili. Chvíľku som ešte pracovala v odbore, potom som si postavila hlavu, išla som na testy, kde mi vyšla humanitná orientácia, rok som pracovala v družine (ŠKD) a išla na VŠ. Do materskej som učila, momentálne som asistentka, pretože chcem, aby moje deti zo mňa niečo mali, nielen spomienku na mamu večne zahrabanú v prípravách a opravách.
Ak inklinuješ k deťom, vieš si urobiť dvojročnú nadstavbu strednú pedagogickú, potom môžeš robiť v ŠKD či asistentku v škole, škôlke, VŠ učiteľstvo, prípadne jazykovku. Možností je veľa.
Možno by nebolo od veci rok skúsiť rôzne brigády, možno by si našla aj tam nejaké nasmerovanie k tomu, čo robiť, čo študovať a ešte by si si aj zarobila.
@kiarax ja som chcela ísť na gympel, išla som. To isté aj výška. Tiež ekonómia. Po rokoch to ľutujem, lebo nielenže som tu školu nedokončila, ale ani v tom odbore nerobím. Radšej som sa mala niečomu vyučiť.

@kiarax isla som podla toho co mi islo najlepsie. skola ma tiez nebavila ale zacala som si popri nej robit kurzy z toho, co ma bavilo, a samozrejme prace rozne na ciastocny uvazok.
Vysoku skolu aj predmety maturitne som vybrala tak, ako co mi najlepsie islo.
Po skole som bola cez jeden program na rok v zahranici, kde som robila v hoteli , a to mi tiez v mnohom pomohlo, potom som bola skoro cely dalsi rok animatorka - neodporucam, niekedy je to ozaj narocne a strasne, ale inspirovalo ma to viac sa ucit dalsi cudzi jazyk. podla toho som si potom tiez nasla pracu, jazyky a schopnosti co som tak nadobudla.
Kamaratka podobne, nevedela co na vysokej skole, isla tam, kde vsetci, po skole rok v zahranici, a tam si zlepsila cudzi jazyk, a potom sa prihlasila za letusku. Robila pre dve rozne spolocnosti letusku cca okolo 5 rokov, a potom neskor robila beznu pracu v korporate, uz lepsie pripravena skusenostami a cudzimi recami. Ziadna uzasna praca, ale nic zle, kancle v korporate, a popri praci sa venuje tomu co ju bavi, zdokonaluje sa v umeleckych smeroch, kurzy malovani a tak, lebo jej to ide.