icon

Dokončili by ste vysokú školu kvôli rodičom?

lukas225
Dnes o 13:09

Viete prihlasil som sa na energeticku a enviromentalnu techniku (strojarstvo) som si myslel ze ma to bude bavit a opak je pravdou. Neviem nebavi ma ten odbor a byt bez penazi a chcel by som pracovat ale rodicia hovoria ze by ma nikde nezobrali. Mam 21 vyhlasku,maturitu, a vselijake certifikaty len nemam prax (iba skolsku). Neviem co by ste mi odporucali?

brontofuz
Dnes o 13:11

urcite dostuduj strojarov je malo

nyusika
Dnes o 13:13

dostuduj a najdi si nejaku brigadu popri VS

mikitilik29
Dnes o 13:18

@lukas225 ved vieš požiadať o IŠP a popri škole aj pracovať alebo brigadovat

anonym_a5b90b
Dnes o 13:27

Ahoj. V ktorom si ročníku? Z pozicie veku asi tvojich rodičov, radim doštudovať. VS ti predĺži mladosť a dá rozhľad, komplexný prehlad v odbore, odbornosť, ktorú krátkymi kurzami nezískas. Popri práci sa dá brigádovať. Zivot študenta je skromnejší. Ale aj v tom je nakoniec fajn. Len sa treba zamerať na to, čo ozaj potrebuješ, nie len čo chceme a môžu si dovoliť ini. Strojnícka je z technických škôl jedna z najťažších. Ale keď si sa tam dostal, zrejme ti to v hlave dosť dobre funguje a máš potenciál. A tvoju rodičia ho vidia. Tie roky rýchlo ubehnu. Keď sa nasytis vecami, ktoré sa dajú za peniaze kúpiť, toto by si mohol časom ľutovať. Pohutaj čo reálne potrebuješ a či to "utrpenie" na výške je tak veľké,že by si ju radšej zavesil na klinec. Drž sa

oceanahory
Dnes o 13:28

@lukas225 Ja osobne som VS nechala, sice som uz popri VS aj pracovala a nejako som si v tej praci uvedomila, ze to co studujem mi moc nepomoze pri kariere a prislo mi to ako strata casu a energie...skrz praxe som sa vypracovala aj karierne tam, kde som povodne chcela. Samozrejme zdokonalovala som sa popri praci v jazyku a absolvovala som aj rozne skolenia.
Ja teda nelutujem, ze som VS nechala, ale vedela som aj co chcem a sustredila som sa na to.

pe_mi
Dnes o 13:33

@lukas225 ahoj, rodičia ti nikdy nebudú chcieť zle. Chcú pre teba dobre. Doštuduj , strojárov je a ešte bude menej a menej.
Dotiahni to do konca , veľa úspechov 😌
Plus benefit pre teba, predĺžiš si mlaaadiii
Napracuješ sa ešte roky rokúce

btus
Dnes o 13:36

studuj. Strojárov je síce veľa, ale ty nemáš strojársky odbor, takže uplatnenie isto nájdeš.

anonym_1823fe
Dnes o 13:45

Ja som sa bala doma povedať že chcem ukončiť vysokú školu, že ma to tam nebaví… tak som tam radšej chodila .. potsupne som si zvykla, školu dokončila, pracujem v odbore. Je to neobvyklý odbor, už teraz je nás nedostatok.. som Ing. a teraz som rada že som sa to pred 15 rokmi bala doma povedať 🤣

enmery
Dnes o 13:56

Strojárov je malo a platia ich sakra dobre...

anonym_8aa65a
Dnes o 14:05
@enmery

Strojárov je malo a platia ich sakra dobre...

@enmery no, to by som netvrdila. Som strojár, Ing, aj manžel a platovo je na tom lepšie chlap z CNC ako ja. Platovo čistá bieda. 1100 E v čistom.

anonym_a5b90b
Dnes o 14:05
@anonym_1823fe

Ja som sa bala doma povedať že chcem ukončiť vysokú školu, že ma to tam nebaví… tak som tam radšej chodila .. potsupne som si zvykla, školu dokončila, pracujem v odbore. Je to neobvyklý odbor, už teraz je nás nedostatok.. som Ing. a teraz som rada že som sa to pred 15 rokmi bala doma povedať 🤣

@anonym_1823fe 😀 perfektne. Ja som v duchu mala chuť ukončiť výšku pomaly kazdym ťažkým skuskovym. Ale bavila ma, to je podstatné. Nevzdala som sa a dnes robím v odbore, ktorý ma napĺňa.

enmery
Dnes o 14:07
@anonym_8aa65a

@enmery no, to by som netvrdila. Som strojár, Ing, aj manžel a platovo je na tom lepšie chlap z CNC ako ja. Platovo čistá bieda. 1100 E v čistom.

@anonym_8aa65a Tak sa asi za seba nevieš postaviť...reálne, čo bude ten chlapec robiť bez školy?Ddkladať tovar?To ho uživí a bude baviť dokedy? Niekedy sa treba premôcť, ved už niečo odstudovane má.

svetlonos
Dnes o 15:07
@anonym_8aa65a

@anonym_8aa65a
hm... ex je strojar, vypracoval sa na managera, ma pod sebou par ludi, pracuje v obore, na plat sa nestazuje.
Asi aj zakezi, co s tou skolou robis a ake nazbieras skusenosti. Hned po skole to tiez mal inak ako teraz po rokoch.

anonym_4738fb
Dnes o 15:09

@lukas225 normálne sa zamestnaj. Iste sa nájde veľa miest, kde Ťa vezmú, dobrý plat Ti vysoká škola nezaručí.

anonym_86f080
Dnes o 15:18

vyštudovala som vš stroj . a sedím doma pri dieťati ZŤP. Slov. je krajina zázrakov.
nikdy nevieš ako sa situácia zvrtne a čo ťa v živote stretne.

anonym_8aa65a
Dnes o 15:35
@svetlonos

@anonym_8aa65a
hm... ex je strojar, vypracoval sa na managera, ma pod sebou par ludi, pracuje v obore, na plat sa nestazuje.
Asi aj zakezi, co s tou skolou robis a ake nazbieras skusenosti. Hned po skole to tiez mal inak ako teraz po rokoch.

@svetlonos mám prax v obore 10 rokov. Takže žiadny absolvent.

anonym_8aa65a
Dnes o 15:37
@enmery

@anonym_8aa65a Tak sa asi za seba nevieš postaviť...reálne, čo bude ten chlapec robiť bez školy?Ddkladať tovar?To ho uživí a bude baviť dokedy? Niekedy sa treba premôcť, ved už niečo odstudovane má.

@enmery nikde som nepísala, že nemá študovať. Práveže naopak. Ak ho to aj nebaví, tak nech ju vyštuduje, nemá strojársky odbor, má energeticku a enviromentalnu techniku a možno nájde uplatnenie. Akákoľvek VŠ je len k dobru.