Dokončili by ste vysokú školu kvôli rodičom?
Viete prihlasil som sa na energeticku a enviromentalnu techniku (strojarstvo) som si myslel ze ma to bude bavit a opak je pravdou. Neviem nebavi ma ten odbor a byt bez penazi a chcel by som pracovat ale rodicia hovoria ze by ma nikde nezobrali. Mam 21 vyhlasku,maturitu, a vselijake certifikaty len nemam prax (iba skolsku). Neviem co by ste mi odporucali?
dostuduj a najdi si nejaku brigadu popri VS
@lukas225 ved vieš požiadať o IŠP a popri škole aj pracovať alebo brigadovat
Ahoj. V ktorom si ročníku? Z pozicie veku asi tvojich rodičov, radim doštudovať. VS ti predĺži mladosť a dá rozhľad, komplexný prehlad v odbore, odbornosť, ktorú krátkymi kurzami nezískas. Popri práci sa dá brigádovať. Zivot študenta je skromnejší. Ale aj v tom je nakoniec fajn. Len sa treba zamerať na to, čo ozaj potrebuješ, nie len čo chceme a môžu si dovoliť ini. Strojnícka je z technických škôl jedna z najťažších. Ale keď si sa tam dostal, zrejme ti to v hlave dosť dobre funguje a máš potenciál. A tvoju rodičia ho vidia. Tie roky rýchlo ubehnu. Keď sa nasytis vecami, ktoré sa dajú za peniaze kúpiť, toto by si mohol časom ľutovať. Pohutaj čo reálne potrebuješ a či to "utrpenie" na výške je tak veľké,že by si ju radšej zavesil na klinec. Drž sa
@lukas225 Ja osobne som VS nechala, sice som uz popri VS aj pracovala a nejako som si v tej praci uvedomila, ze to co studujem mi moc nepomoze pri kariere a prislo mi to ako strata casu a energie...skrz praxe som sa vypracovala aj karierne tam, kde som povodne chcela. Samozrejme zdokonalovala som sa popri praci v jazyku a absolvovala som aj rozne skolenia.
Ja teda nelutujem, ze som VS nechala, ale vedela som aj co chcem a sustredila som sa na to.
studuj. Strojárov je síce veľa, ale ty nemáš strojársky odbor, takže uplatnenie isto nájdeš.
Ja som sa bala doma povedať že chcem ukončiť vysokú školu, že ma to tam nebaví… tak som tam radšej chodila .. potsupne som si zvykla, školu dokončila, pracujem v odbore. Je to neobvyklý odbor, už teraz je nás nedostatok.. som Ing. a teraz som rada že som sa to pred 15 rokmi bala doma povedať 🤣
Strojárov je malo a platia ich sakra dobre...
Strojárov je malo a platia ich sakra dobre...
@enmery no, to by som netvrdila. Som strojár, Ing, aj manžel a platovo je na tom lepšie chlap z CNC ako ja. Platovo čistá bieda. 1100 E v čistom.
Ja som sa bala doma povedať že chcem ukončiť vysokú školu, že ma to tam nebaví… tak som tam radšej chodila .. potsupne som si zvykla, školu dokončila, pracujem v odbore. Je to neobvyklý odbor, už teraz je nás nedostatok.. som Ing. a teraz som rada že som sa to pred 15 rokmi bala doma povedať 🤣
@anonym_1823fe 😀 perfektne. Ja som v duchu mala chuť ukončiť výšku pomaly kazdym ťažkým skuskovym. Ale bavila ma, to je podstatné. Nevzdala som sa a dnes robím v odbore, ktorý ma napĺňa.
@enmery no, to by som netvrdila. Som strojár, Ing, aj manžel a platovo je na tom lepšie chlap z CNC ako ja. Platovo čistá bieda. 1100 E v čistom.
@anonym_8aa65a Tak sa asi za seba nevieš postaviť...reálne, čo bude ten chlapec robiť bez školy?Ddkladať tovar?To ho uživí a bude baviť dokedy? Niekedy sa treba premôcť, ved už niečo odstudovane má.
@anonym_8aa65a
hm... ex je strojar, vypracoval sa na managera, ma pod sebou par ludi, pracuje v obore, na plat sa nestazuje.
Asi aj zakezi, co s tou skolou robis a ake nazbieras skusenosti. Hned po skole to tiez mal inak ako teraz po rokoch.
@lukas225 normálne sa zamestnaj. Iste sa nájde veľa miest, kde Ťa vezmú, dobrý plat Ti vysoká škola nezaručí.
vyštudovala som vš stroj . a sedím doma pri dieťati ZŤP. Slov. je krajina zázrakov.
nikdy nevieš ako sa situácia zvrtne a čo ťa v živote stretne.
@anonym_8aa65a
hm... ex je strojar, vypracoval sa na managera, ma pod sebou par ludi, pracuje v obore, na plat sa nestazuje.
Asi aj zakezi, co s tou skolou robis a ake nazbieras skusenosti. Hned po skole to tiez mal inak ako teraz po rokoch.
@svetlonos mám prax v obore 10 rokov. Takže žiadny absolvent.
@anonym_8aa65a Tak sa asi za seba nevieš postaviť...reálne, čo bude ten chlapec robiť bez školy?Ddkladať tovar?To ho uživí a bude baviť dokedy? Niekedy sa treba premôcť, ved už niečo odstudovane má.
@enmery nikde som nepísala, že nemá študovať. Práveže naopak. Ak ho to aj nebaví, tak nech ju vyštuduje, nemá strojársky odbor, má energeticku a enviromentalnu techniku a možno nájde uplatnenie. Akákoľvek VŠ je len k dobru.

urcite dostuduj strojarov je malo