Financovanie luxusného života rómskych rodín
Na začiatok - toto nie je priestor na rasizmus, ani žiadne názory v tomto smere. Len sú tu mamičky , ktoré vidia do mnohých vecí viac a preto by ma zaujímalo ich názor. Slušne žijúcich Rómov obdivujem, majú to oveľa ťažšie ako ostatní a tých ostatných je mi ľúto, nie je naším právom kohokoľvek posudzovať a nie o tom má byť táto diskusia! Len už dlho premýšľam nad tým, odkiaľ majú niektorí úplne bežní, či dokonca podľa sociálnych kritérií , rómovia s nízkymi príjmami, na Slovensku dostatok financií na zriadenie luxusného bývania, na bývanie celkovo a všetko vysoko štandardne pôsobiace k tomu patriace? Napadlo mi to, keď som opakovane videla v Bez servítky, či vo Výmene manželiek rómskych súťažiacich, ktorí boli napr. nezamestnaní, upratovačky a pod. a nie, nevyzerali, že je ich partner megaúspešný podnikateľ 🙂, príde mi to nepochopiteľné, keďže v rovnakých podmienkach žijú tisíce v hrozných podmienkach v osadách a pod.
V luxuse žijú len olašaci, bežní určite nie
čo považujes za luxus? bežne ako "my" žiju mnohi romovia, ktorí pracuju, maju nahor na hypoteky ako aj ostatni pracujuci, naucii sa setrit a mysliet na buducnost, co osadovi nedokazu...
boli doby, ked chodili do Anglicka pracovat a oni su rodinne zalozeni, cize ked jeden zarobi posiela domov, na poste vkuse vyberaju tisicky cez western union
@anonym_e903c9 presne. Bežný buď pracujú (čo aj naozaj pracujú)alebo žijú s prídavkov .
@anonym_d6fa21 ono chodili väčšina kradnúť do Nemecka hlavne olašský..
@anonym_autor co? Ja bežná predavačka, manžel bežný zamestnanec vo fabrike, máme 3 deti, vlastný dom, pekne zariadený, čisto, sme šťastní, máme rezervu na účte... Nie sme Rómovia....sama píšeš, že nejdeš posudzovať a aj tak to robíš. Aj Rómovia majú úvery, bývajú medzi bielymi, deti chodia do škôlky, školy, aj dokonca na vysokú školu.
Tí v osade majú tiež možnosť, ale nechcú. A sú aj takí, ktorí odišli, v čase, keď sa ešte oplatilo, do Belgicka, Anglicka a teraz sa vracajú a tu kupujú domy, autá...
A potom sú úžerníci, ktorí sa priživujú na tých, ktorí nemajú nič, požičajú im 50e na stravu, ale zoberú 100e a tak ďalej.
@anonym_autor A nenechaj sa oklamať..väčšina zuhe navonok podľa tvojho úsudku "luxusný život "a v dlhoch. Jasné, že pár chodí aj vonku robiť, ale aj podvody, kradnú atď...
casto uzera a obchodovanie s ludmi..
Aj v osadach su domiska a tie patria uzernikom z ich vlastnych radov. Dalsi ziju alebo robia v zahranici, niektori podnikaju v stavebnictve, vykopove prace apod. Len z davok sa zbohatnut neda.
Je jedno či je biely, tmavý, žltý či čierny. Ak sa dá dole koža, sme úplne rovnaký. A tak budem adresovať môj príspevok. Ľudia na celom svete sa majú rovnako. Vždy boli sociálne, ekonomické rozdiely. Čiže ak sú šikovný, a to je jedno či poctivo alebo podvodom...tak si žijú dobre, je to tak všade 💪😎
Je jedno či je biely, tmavý, žltý či čierny. Ak sa dá dole koža, sme úplne rovnaký. A tak budem adresovať môj príspevok. Ľudia na celom svete sa majú rovnako. Vždy boli sociálne, ekonomické rozdiely. Čiže ak sú šikovný, a to je jedno či poctivo alebo podvodom...tak si žijú dobre, je to tak všade 💪😎
@telefon00 ...a slusnost, bezuhonnost (ciste svedomie) tie prijmy zvacsa vyrazne limituje.
v prvom rade, nemozes posudzovat ich zivotnu uroven (fiancnu) na par sutaziacich co vidis. To je uplne mizive percento z celej populacie na slovensku. A normalne pracuju. Vela chlapov robi robosov na cierno. Zeny rozne, tiez rozne upratovacky atd. Ich naklad na zivot je ovela nizsi ako beznej populacie (myslim bezne vydaje ako auto, benzin, kozmetika, restauracie, najom-zije ich viac generacii v kope....). Napriklad ja som minule letela do londyna a taka 1/3 bola v lietadle bola romov. Dost ma to prekvapilo ale zjavne tam tiez chodia za pracou.
v prvom rade, nemozes posudzovat ich zivotnu uroven (fiancnu) na par sutaziacich co vidis. To je uplne mizive percento z celej populacie na slovensku. A normalne pracuju. Vela chlapov robi robosov na cierno. Zeny rozne, tiez rozne upratovacky atd. Ich naklad na zivot je ovela nizsi ako beznej populacie (myslim bezne vydaje ako auto, benzin, kozmetika, restauracie, najom-zije ich viac generacii v kope....). Napriklad ja som minule letela do londyna a taka 1/3 bola v lietadle bola romov. Dost ma to prekvapilo ale zjavne tam tiez chodia za pracou.
@anonym_d4d077 ...aspoň väčšina z nás naivných(?) myslí, že za poctivou, legálnou prácou.
Niektori chodia po fuskach, niektori ilegalne, niektori maju normalne zamestnanie na Svk alebo vonku … napr ti co pracuju v betonarkach a stavbach atd maju dobre vztahy a zabezpecia material atd takze dom svojpomocne za minimum + fusky. Boli casy ked nosili € zo zahranicia, niektori chodia zbierat do DE veci, ked je zber stareho nabytku atd noc predtym povyberaju … opravia predaju a je to cisty zisk … kazdy valci ako umi … ale to co vidis v nejakom programe nie je 100% totozne s realitou, nejaka TV je na zabavu …ukazu, co chce vidiet divak … normalni standardni ludia su nudni, na to telku nezapne nikto. Pritahuju len extremy a poovica ludi su herci neprofesionali a byvanie patri bohvie komu … takze nad tym by som sa nepozastavovala vobec
Ďakujem všetkým za komentáre, naozaj za tým netreba vidieť nič iné, len otázku zo zvedavosti a záujem o pohľady a názory druhých 🙂. A špeciálne je táto otázka nasmerovaná na Rómov preto, lebo viem že vo všeobecnosti majú ťažké uplatniť sa bežne.
Pre bližšiu predstavu, nemyslím nejaké gýčové "luxusné" vyzerajúce tretky a akože prerobený byt/som s dvadsiatimi vežičkami a levmi, aj keď absolútne nemám nič proti tomu, keď sa niekomu páči niečo také, je to každého osobná vec, myslím naozaj krásne, vkusne, moderne, štýlovo a draho vyzerajúci priestor.
@anonym_autor no stále si nenapísala čo je u teba luxus.
Tie relácie o ktorých si písala vôbec nepozerám, takže posúdiť neviem. Mám iba trochu prehľad o tých ktorí žijú v mojom okolí, bývam v malej obci , nie je tu veľa Rómov a žijú usporiadaný život. Iba jeden bol odsúdený za krádež aj to pred viac ako 15r, chlapec mal vtedy čerstvých 18 a partia ho nahuckala údajne, ale od kedy je doma pracuje v stavebníctve. Jeho matka je opatrovateľka v Rakúsku sestra na md. Je rozvedená. Ďalšia rodina chlap má vzaračskú firmu, má ozaj kvalitnú prácu, manželka mu robí asistentku v zš majú dve deti, nebývajú s rodičmi. Jeho rodičia sú už na dôchodku a svokrovci už nežijú, ale vždy pracovali. Jeho sestra aj švagor pracujú, majú jedno dospelé vs vzdelané dieťa, ktoré je tiež zamestnané. Ďalšia rodina, ktorá tu býva žije slabšie, pani opatruje vlastné ťažko postihnuté vnúča, je vdova. Ale to aj keby bola biela či žltá by mala v živote ťažké. Potom tu máme prázdny dom, celá rodina (rodičia,deti, vnúčatá)je v Nemecku chodia domov 2x za rok. A jeden dôchodca, vdovec.Ten bol tiež.raz vo väzení, ale nie za krádež,ale za to že v bývalom Československu sa muselo pracovať a jemu sa za mladi nechcelo tak ho ,,posadili do chládku,,.
Ale veľa rodín, kde sú dospelé deti žije stále pokope, vezmi si, že ti doma 5-6 ľudí zarába 800€. Máte sa kráľovsky, majú niekoho z rodiny v zahraničí a ten posiela peniaze, kopec vecí, šperkov a peňazí sa tam dedí nazoaj dlhé roky. Fungujú na iných princípoch ako my.
@anonym_autor mňa skôr serú tie celé tlupy cigánov, ktorí chodia počas dňa na nákup potravín, od najstaršieho po najmladšieho pravdepodobne nikto nikde nechodí do roboty ..kto by ich aj zamestnal,myslím naozaj takých tých špinavých, bezzubych, čo vidíš už na tvári ,že su mimo
A košíky nákupné také plne, že dovi
Privezú sa autom, samozrejme ztp preukaz dostali
Podľa mňa štát a dávky , z čoho iného
Čo už ozaj každý cigáň má dg, že majú toľko príjmov?
Na druhú stranu si poviem, dostanú pokutu, nezaplatia
Revízor ich chytí ,nezaplatia
V škole poplatky neplatia, lebo decká nechodia
Krúžky neplatia, lebo deti nechodia
Neplatia energie , sú na čierno
Poistky,či už na auto alebo bývanie, životné poistky neplatia
Nedoplatky za vyúčtovanie v rámci bývania neplatia, veď aj aké ,že?
Oblečenie neplatia, kradnú
Oni majú fakt čistý príjem, oni sa ničoho a nikoho neboja
@anonym_autor veľmi veľa ľudí točí bez servítky v požičaných bytoch napr. Cez airBnb(boli točiť aj v našich nehnutelnostiach, tak viem), alebo v dome člena rodiny. Málokto pustí ľudí priamo k sebe domov.
@anonym_autor veľmi veľa ľudí točí bez servítky v požičaných bytoch napr. Cez airBnb(boli točiť aj v našich nehnutelnostiach, tak viem), alebo v dome člena rodiny. Málokto pustí ľudí priamo k sebe domov.
@ernesternst skôr by som povedala , že sa idú hrať ludia, keď si na natáčanie požičiavajú byty
Ešte ani jeden som nevidela taký obyčajný byt
To len veľkolepé byty aby sa ukázali, na čo sami nemajú
Nuž rozhodne to nie zo soc.davok... napriek rozšírenemu názoru, že ide o ťažké tisíce, z toho fakt nezbohatnu.
Buď su to úžerníci - to budú tie domiská v osadách.
Alebo sú v zahraničí..
@ernesternst skôr by som povedala , že sa idú hrať ludia, keď si na natáčanie požičiavajú byty
@anonym_a8fcbc hlavne sa nebude celý štáb trepať na druhú stranu republiky, takže preto si ľudia byty prenajímajú.
Mimochodom, už som si dávno všimla, že v bez servítky tie byty mi nesedia a nejde o financie alebo o konkrétneho človeka ale boli tam viac krát a úplne iný byt a pritom sa vyjadrili ako dlho tam bývajú
Takže skôr si myslím, že veľa v tv je len na oko
@anonym_a8fcbc pozri si reprízu Bez servitky z utorka, tam uvidís taký obyčajný cigánsky byt
@anonym_autor v bez servítky mávajú vo väčšine prípadov požičaný alebo prenajatý byt
@anonym_a8fcbc toto je sväta pravda.Poznam jednu babu od nás čo tam bola v bez servitky a tiež si takto požičala byt akože býva v centre mesta v Ba no dobre som sa nasmiala a pritom jej maminu poznám lebo kozmetička u nás v meste katastrofa ako sa tam klame.Jej dcéra v živote v Ba nebývala ani nebýva a tipujem že väčšina sa tam chváli cuzdím perím 🤦♀️
a navyše, ona by na taký byt ako tam bol prezentovaný v živote nenaškriabala.Ani na prenajom a na kúpu už absolútne nie.My bývame na západe takže k nej domov z Ba by to ozaj nebolo ďaleko.Všetko sa zas len v Ba nenatáča
No, ja ich nebudem pausalne sudit, lebo neviem o ich zivote nic, ale napriklad partia "falosnych asfalterov" (bolo to aj v STV ci Denniku N), tak tam sa sefinko fotil na facebooku s hrstou bankoviek, co od ludi podvodom a vyhrazkami vymamil. Moja mama vzdy vravela, ze k velkemu bohatstvu sa clovek zriedka dostane poctivou pracou
romska ziacka v triede bola doslova ovesana zlatom. Len sa usmiala a povedala, to musite vediet v tom chodit. Moja mama ma dala do domova a aj teta dala dceru do domova. Moja mama si zobrala tetinu dceru do pestunskej starostlivosti a teta si zobrala mna do pestunskej starostlivosti a dostavaju za to vela penazi.

boli doby, ked chodili do Anglicka pracovat a oni su rodinne zalozeni, cize ked jeden zarobi posiela domov, na poste vkuse vyberaju tisicky cez western union