Je nesprávne snívať o živote ženy v domácnosti?
preco v dnesnej dobe muzi nechcu aby zena zostala doma, bola zenou v domacnosti, v niektoeych kulturach je to stale popularne az vyzadovane, dlhe roky som zila v egypte a tunisku, kde som robila delegatku cez leto.
videla som, ze to ide. a zena je doma, pekne sa stara o dom, domacnost, vsetko je vzdy ciste, navarene v hrnci, upratane, zena sa sebe venuje tiez, kamoskam, rodine, viac vznika casu na porozumenie, nie je vystresovana, ukricana matka, ktora nevie co kde skor.
kazda moja kamoska sa mi stazuje v mojom veku, ze nestihaju nevedia co skor, maju deti, pracu 8 hodin denne, domacnost, varenie, ulohy s detmi, nechcem tak zit uprimne. Vidim to aj ja sama na naj kamoskach, rodinnych clenoch... zeny velmi starnu potom, vystresovane, ochoreju vacsinou a pod.
kde takeho muza najst mam 34 rokov.
moj ocko tiez dovolil mamine aby nepracovala uz od 40ky. a uz su na dochodku. stastni a v pohode. ja mam ukoncenu vs, ale mojim snom je byt zena v domacnosti, starat sa o manzela a tiez mat nejaky bocny prijem ktory sama si spravim bud pasivny alebo e commerce, alebo ine. chcem mat proste viac casu na seba, rodinu, dieta, ( chcem jedno), ale nechcem denne 8 hodin chodit do kancla niekde pon- piatok. neviem, kde takeho muza najst. pri zoznamovani sa ma hned kazdy pyta, kde pracujem, ake mam plany do buducna a pod....ked toto poviem, tak muzi zutekaju alebo su prekvapeni, alebo mi povedia, ze tak si chod zit do egypta, ked ti to vyhovuje. nechcem teraz zdvihnut hladinu na Mk, a nechcem ani hadky, prosim slusne jednanie, ale preco muzi su dnes taki? ved muz ma byt ten co prinasa domov peniaze predsa. Poznam asi 3 take pary v mojom okolí, kde to tak funguje a muz zabezpecuje. preco, je to dnes hanba v 21 storoci? ked aj kamoskam poviem, ked sa ma spytaju, co s karierou, ja vravim nic, nechcem toto vobec riesit, chcem sa vydat, starat sa o dom, domacnost, a mat jedno dieta, ktoremu sa budem plne venovat fullt ime na 100%, nebudem unavena, vystresovana. nechapem tomuto zivotu. Dostala som z toho depresie, nespavost a panicke ataky, tetaniu. lebo neviem co dalej s takymto svetom.
Mozno je chyba vo mne ano, urcite, lebo som sa neprisposobila tomnuto svetu,ale zijem niekde v 19 storoci, ale asi hodne ma ovplyvnilo ako zili moji rodicia a tiez ked som zila v arabskych statoch....prosim o konkstruktivne odpovede, co teraz so zivotom
je zle, mat takyto sen??? som naozaj vinna?
V USA je to teraz moda, v style 50tych rokov. Nie je to nespravne, ale nie je to pre kazdy par. Ak je rovnako nastaveny aj muz, preco nie. Ja vidim na tom len 1 riziko - ludia sa menia, muzi aj zeny. Po 20tich rokoch su uplne ini, maju uplne ine nazory a potreby. Muz ma vsak uspesnu karieru, zena zacina od nuly.
Sen mozes mat aky chces a mozno aj najdes chlapa co ti to poskytne. Za mna - ked sa stanes na niekom ekonomicky zavysla, stracas do velkej miery slobodu a pravo rozhodovat o svojom zivote, ked sa zmenia okolnosti. A napriklad ja osobne (aj ked by som to bez problemov zvladol) by som nechcel vedla seba zenu, ktora je odomna zavysla. Mam vztah, v ktorom sme obaja dobrovolne, a nie kvoli ekonomickej situacii.
Ziaden sen nie je zly, len je otazka ci sa aj ten sen da naplnit. Mozno najdes chlapa, ktory ti ho pomoze splnit, ak nie, tak bud budes sama alebo tvoj sen ostane snom.
Sen mozes mat aky chces a mozno aj najdes chlapa co ti to poskytne. Za mna - ked sa stanes na niekom ekonomicky zavysla, stracas do velkej miery slobodu a pravo rozhodovat o svojom zivote, ked sa zmenia okolnosti. A napriklad ja osobne (aj ked by som to bez problemov zvladol) by som nechcel vedla seba zenu, ktora je odomna zavysla. Mam vztah, v ktorom sme obaja dobrovolne, a nie kvoli ekonomickej situacii.
@wade ty si muz a nevadilo by ti to? ale dajme tomu ak by tvoja zena osobnostne rastla stale, nie zakrpatievala...
Ziaden sen nie je zly, len je otazka ci sa aj ten sen da naplnit. Mozno najdes chlapa, ktory ti ho pomoze splnit, ak nie, tak bud budes sama alebo tvoj sen ostane snom.
@viestta no prave lenze ked toto nacrtnem na rande, tak chlap zutekava na slovensku
V USA je to teraz moda, v style 50tych rokov. Nie je to nespravne, ale nie je to pre kazdy par. Ak je rovnako nastaveny aj muz, preco nie. Ja vidim na tom len 1 riziko - ludia sa menia, muzi aj zeny. Po 20tich rokoch su uplne ini, maju uplne ine nazory a potreby. Muz ma vsak uspesnu karieru, zena zacina od nuly.
@veklipo ano, viem, ze v niektorych krajinach to zacina byt modne, a prakticky v celom muslimskom svete, kde som zila roky rokuce, je to ok a zena si moze povedat ci chce pracovat alebo nie,
@anonym_autor kopec žien aj v dnešnej dobe takto žije, aj ja. Len teda ja pracujem z domu cca 3-6h denne za dobrý plat a v okolí mám kopec kamošiek, ktoré to majú rovnako. Nie sú to nereálne predstavy. Ale housewife sa stali až po tom, čo mali deti, nie pred 🙃
@anonym_a336c4 ano, prave aj ja takto chcem zit- presne tak ako to mas ty. A prosim ta, co za pracu vykonavas len takto par hodin denne? celkom ma to len zaujima, zo zvedavosti 🙂to je snad sen kazdej zeny makat iba 3 hodiny denne a mat nejaky prijem a pod. a byt doma v teple domova a venovat sa rodine,
@veklipo prave ano, ze potom zena je maximalne odkazana na muza a na jeho volu- nevolu. moze si s nouon robit co chce a on urcuje pravidla spoluzitia
Dalsia vec je, ze ten muz potom musi nadpriemerne zarabat, alebo ten mini vedlajsi prijem zeny by musel pekne sypat, co znie sice pekne, ale nie je to vzdy tak lahko zrealizovatelne.
@viestta no prave lenze ked toto nacrtnem na rande, tak chlap zutekava na slovensku
@anonym_autor a co je na tom zle, ak chlap nechce taky zivot? Kazdy sa moze rozhodnut. Ty mas predstavu on ma predstavu. Ked sa tie predstavy nezhoduju, tak co bude s tebou dalej riesit?
Páčilo by sa to veľa ženám, ale buďme realistickí. Keď ste mladý pár, zoberiete si hypo na byt a chcete nejak žiť, tak väčšinou to muži nezvládnu utiahnuť z jedného platu. Iné to bolo v minulosti, dnes už pri 2 zarábajúcich zhltnú náklady na bývanie aj 50% príjmu. Takýto servis by ti možno vedel zabezpečiť starší muž, ktorý už ma nejaké zázemie, ale to musíš inde hľadať potom. Je to o prioritách, tiež mám takú známu. Chce len bohatého, nikdy nepracovať, atď. Je sama, má skoro 30, v prenajme. Ja som začala s manželom v prenajatej garsónke, o 2 roky sa sťahujeme do veľkého 4i bytu, teraz sme v 2i. Ale obaja pracujeme a robíme na sebe, stihli sme aj babo. Nehovorím, že jedna z tých ciest je správna. Ale so starším to môže byt na dlhšie hľadanie a deti môžu byt otázne, s mladým to môže byt ľahšie, ale budeš musieť ubrať z nárokov a budeš žienka domáca možno o 20 rokov.
@anonym_a336c4 ano, prave aj ja takto chcem zit- presne tak ako to mas ty. A prosim ta, co za pracu vykonavas len takto par hodin denne? celkom ma to len zaujima, zo zvedavosti 🙂to je snad sen kazdej zeny makat iba 3 hodiny denne a mat nejaky prijem a pod. a byt doma v teple domova a venovat sa rodine,
@anonym_autor tak ja mám fulltime job, len to proste stíham v tomto časovom horizonte, zvyčajne. Samozrejme bývajú aj dni, kedy sa nezastavím a ťahám 12-13h ale to nebýva tak často ani pravidelne, takže to neberiem ako nevýhodu. Robím analytiku ale neidealizuj si home office, často chýba človeku socializácia, či sa len pekne obliecť do práce, nehovoriac o tom, že sa človek musí odosobniť od domáceho prostredia a tiež to, že si vlastne stále v práci 🙂
🍿
@anonym_autor môj sen to rozhodne nie je, mňa domácnosť nebaví. A do práce chodím rada.
Ak chces byť plne závislá na chlapovi a jeho vôli ťa živit tak smelo do toho. Presťahuj sa do tých arabských krajín a môžeš tam byť žienka domáca.
@wade ty si muz a nevadilo by ti to? ale dajme tomu ak by tvoja zena osobnostne rastla stale, nie zakrpatievala...
@anonym_autor Ved pisem, ze vadilo 🙂 uz len to, ze by som vedel, ze je so mnou aj preto, ze dotujem jej "osobnostny rast". A teraz fakt nejde o peniaze. Som rad ze mam vedla seba zenu, ktora napriek tomu, ze ma vie kedykolvke bez problemov poslat do prdele, tak je so mnou 🙂
@anonym_autor autorka skusala si sa zamysliet nad financnou otazkou? Budes si hladat muza ktory zarobi 5k aby ste mohli slusne zit? Alebo si najdes bezneho dobreho muza a prilozis ruku k dielu. A ked ti to s tym nevide? A ty budes vediet hole one a mat 2e v penazenke?
@anonym_autor určite to nie je zlé, len si musíš nájsť partnera, ktorý sníva o tom, že žena bude na ňom úplne závislá a bude poslúchať na slovo. A ja si osobne myslím, že je takých dosť. Len netreba potom zabúdať na zadné vrátka pre prípad, že by sa partnerovi niečo stalo, aby si sa vedela postarať nie len o seba, ale aj oňho po všetkých stránkach. Či keď príde na ťažký úraz, tak podávaš žiadosť o rozvod a hľadáš nového sponzora? Takisto treba myslieť na dôchodok alebo aj na to, že jedného dňa sa manželovi môžem zunovať a pošle ma tak ako som prišla s jednou igelitkou na ulicu. A to ak ešte príde na slovensko inštitút predmanželskej zmluvy, to len baby ako ty zaplačú.
Chcela by si pasívny príjem - ale ten nepríde len tak z ničoho nič, máš z čoho investovať?
Nie je nespravne mat predstavu o zivote aku mas ty. Je dost parov, ktore tak funguju a vyhovuje im to. Ty nechces zazivat stres z toho, ze by si musela chodit do prace, lebo by tvoja rodina bola zavisla od tvojho prijmu, zaroven sa starat a vychovavat dieta, podielat sa na chode domacnosti. Chces si vyberat, ktoru z tychto rol budes plnit. Ale zaroven si musis uvedomit, ze vacsina muzov nechce takto zazivat stres a niest na pleciach celu financnu zataz rodiny. Radsej si vyberu, ze budu plnit vsetky tieto funkcie spolu s partnerkou. A tiez si uvedom, ze vo vacsine povolani, aby rodina dosiahla urcitu zivotnu uroven je potrebny viac ako jeden prijem.
Skúsila som si aj aj. Môj muž by s tým bol OK. Za mňa, nevyhovuje mi byť doma. Potrebujem chodiť do práce, mať príjem, učiť sa nové veci, riešiť pracovné veci, byť medzi ľuďmi. A zvlášť teraz keď už sú deti dospelé si to uvedomujem. Kým boli menšie som o tom uvažovala, a aj som si to skúsila. Ale hneď ako sa pohodlne dalo som išla do práce.
@anonym_autor Ja by som zas utekala, keby mi toto navrhol muž... jednoducho je to o životnom nastavení a ty musíš stretnúť takého, s ktorým to budete mať nastavené rovnako... a tiež si myslím, že je rozdiel, keď to postupne vyplynie zo spoločného života, že máte deti a zistíte, že vám to takto vyhovuje ako na prvom rande uderiť chlapa po hlave tým, že nechcem pracovať a hľadám niekoho kto ma bude živiť 😅
Bolo by lepšie keby si im to oznámila ešte pred rande aby s tebou nestrácali čas. Tak ako si sa ty rozhodla tak sa rozhodli aj oni čo im vyhovuje. Nie si divná len takýto štýl života vyhovuje málo ľuďom.
aj mne by sa to páčilo, a podľa mňa je aj vela mužov, ktorí by to tak chceli, ale žiaľ platy nepustia, každý má hypotéku, a málokto má prácu istú na 100%, takže na mieste sú aj obavy, čo bude, ak by živiteľ o ňu prišiel, alebo nebodaj v príp. úmrtia
vobec nie je zle byt zenou v domacnosti, ak to je spravne osetrene, nastavene a prospesne pre vsetky strany. Samozrejme, ze je to mozne len pre tu ekonomicky vyssiu vrstvu populacie, aby teda zena nebola o nic ukratena v pripade ochorenia ci smrti partnera, alebo v pripade rozvodu (ale tu je potom problem, ze nebude mat ziadnu karieru a ziadne pracovne navyky a neskor sa zamestnat bude velmi tazke)
tak v dnesnej dobe ked nepodedis byt, vidis ake su ceny, jedine, ze by si nasla nejakeho velmi dobre zarabajuceho muza, vela ludi by bolo rado doma a málo fajront, ziadne vstavanie a stresy z prace, ale tak zivot nefunguje, mimochodom dobre, je byt samostatnou, lebo niekedy sa stane, ze muz si taku domasedku moze prestat vazit, alebo sa moze stat cokolvek a budes niekde v azyle, treba mysliet zodpovedne aj voci sebe
Keď máš takéto preferencie, čudujem sa, že si sa vrátila nazad na Slovensko z arabských krajín. Tu takto zmýšľajúceho muža už možno v tvojom reprodukčnom období nestretneš. V arabskom svete by si už pravdepodobne tvoj sen žila.
@anonym_autor v dnešnej emancipovanej dobe keď muži očakávajú 50 na 50 a drahé darčeky na sviatky myslím že nemáš šancu 😅 sex majú na každom rohu, oprat a navarit si väčšinou už tiež zvládnu, nie je doba ako kedysi ked pracovali od rana do neskorého večera a na ženy bola naozaj celá domácnosť, statok a 10 deti
@anonym_autor je to v poriadku ak si to doma tak nastavite. Problem v nasej kulture je : 1) plat - na toto musi muz dostatocne zarobit a stabilny prijem.mat, poistky, .... 2) zena nie je chranena - ak neratam odvody, aby mala dochodok, zdravotne poistenie atd. V pripade rozvodu zena nema istotu nicoho. Nema prijem, nemusi mat ani prax a pracovne navyky. Ak ostane sama ma problem. Nemyslim ze sa to u nas da rozumne osetrit. Predmanzelske zmluvy nemame, nemyslim, ze platenie plnych odvodov napr manzelom je schodne riesenie a nie je ani lacne. Neviem si celkom lredstavit ako by sa to dalo riesit. Nejake prepisy majetku atd mi pridu prilis..
Môžeš, len mu ešte povedz aby ťa zabezpečil keď zostarneš a vymení ťa za mladšiu - t.j. druhá nehnuteľnosť a financie až do dôchodku. Pekná utopia, že 🤣

@anonym_autor kopec žien aj v dnešnej dobe takto žije, aj ja. Len teda ja pracujem z domu cca 3-6h denne za dobrý plat a v okolí mám kopec kamošiek, ktoré to majú rovnako. Nie sú to nereálne predstavy. Ale housewife sa stali až po tom, čo mali deti, nie pred 🙃