Je nesprávne snívať o živote ženy v domácnosti?
preco v dnesnej dobe muzi nechcu aby zena zostala doma, bola zenou v domacnosti, v niektoeych kulturach je to stale popularne az vyzadovane, dlhe roky som zila v egypte a tunisku, kde som robila delegatku cez leto.
videla som, ze to ide. a zena je doma, pekne sa stara o dom, domacnost, vsetko je vzdy ciste, navarene v hrnci, upratane, zena sa sebe venuje tiez, kamoskam, rodine, viac vznika casu na porozumenie, nie je vystresovana, ukricana matka, ktora nevie co kde skor.
kazda moja kamoska sa mi stazuje v mojom veku, ze nestihaju nevedia co skor, maju deti, pracu 8 hodin denne, domacnost, varenie, ulohy s detmi, nechcem tak zit uprimne. Vidim to aj ja sama na naj kamoskach, rodinnych clenoch... zeny velmi starnu potom, vystresovane, ochoreju vacsinou a pod.
kde takeho muza najst mam 34 rokov.
moj ocko tiez dovolil mamine aby nepracovala uz od 40ky. a uz su na dochodku. stastni a v pohode. ja mam ukoncenu vs, ale mojim snom je byt zena v domacnosti, starat sa o manzela a tiez mat nejaky bocny prijem ktory sama si spravim bud pasivny alebo e commerce, alebo ine. chcem mat proste viac casu na seba, rodinu, dieta, ( chcem jedno), ale nechcem denne 8 hodin chodit do kancla niekde pon- piatok. neviem, kde takeho muza najst. pri zoznamovani sa ma hned kazdy pyta, kde pracujem, ake mam plany do buducna a pod....ked toto poviem, tak muzi zutekaju alebo su prekvapeni, alebo mi povedia, ze tak si chod zit do egypta, ked ti to vyhovuje. nechcem teraz zdvihnut hladinu na Mk, a nechcem ani hadky, prosim slusne jednanie, ale preco muzi su dnes taki? ved muz ma byt ten co prinasa domov peniaze predsa. Poznam asi 3 take pary v mojom okolí, kde to tak funguje a muz zabezpecuje. preco, je to dnes hanba v 21 storoci? ked aj kamoskam poviem, ked sa ma spytaju, co s karierou, ja vravim nic, nechcem toto vobec riesit, chcem sa vydat, starat sa o dom, domacnost, a mat jedno dieta, ktoremu sa budem plne venovat fullt ime na 100%, nebudem unavena, vystresovana. nechapem tomuto zivotu. Dostala som z toho depresie, nespavost a panicke ataky, tetaniu. lebo neviem co dalej s takymto svetom.
Mozno je chyba vo mne ano, urcite, lebo som sa neprisposobila tomnuto svetu,ale zijem niekde v 19 storoci, ale asi hodne ma ovplyvnilo ako zili moji rodicia a tiez ked som zila v arabskych statoch....prosim o konkstruktivne odpovede, co teraz so zivotom
je zle, mat takyto sen??? som naozaj vinna?
@anonym_autor je to v poriadku a podľa mna najdes aj takéto muža, len je to ťažšie. To, že maju kamosky iný nazor, tak je to v poriadku. Každá žena túži po niečom inom.
Väčšina chlapov mení názor práve po narodení dieťaťa. Obzvlášť, ak je dieťa náročné a muž je plne zapojený do starostlivosti a vidí, že to fakt nie je dovolenka. U nás to tiež dopadlo tak, že po skončení RD sme boli s mužom dohodnutí, že ja si nájdem prácu na pár hodín, aby som sa ďalej mohla starať o dieťa, lebo jeho práca bola a je veľmi náročná a nevyspytateľná na čas. Môj proste nestíhal škôlku a pod. Ja som si postupne vybudovala malý biznis a ostalo to tak dodnes, aj keď je dieťa už dospelé. Ja nezarobim dáko veľa, ale stačí mi to, muž finančne zabezpečuje domácnosť a robí to rád. Už x-krát sme sa bavili, že či nejdem robiť niekam naplno, ale vždy dospejeme k tomu, že nám to obom takto vyhovuje. Dieťa je už síce z domu, ale riešim teraz už rodičov, ktorí sú odkázaní na našu pomoc. A pre rypalky, na dôchodok si šetrím a nehnuteľnosť mám tiež svoju. Lebo to býva najčastejšia vec, ktorú ti ženy vytknu a majú pravdu, lebo vždy treba myslieť aj na to, čo bude, nie len na to, čo je teraz.
Tak moja susedka tak žije , tri deti a je doma možno už 15 rok. Cvičí , stará sa o seba, o záhradu a dom a celkovú prevádzku domácnosti. Vidieť na nej že je spokojná a šťastná . Reči okolia ju evidentne vôbec netrápia .
Ja ti trochu rozumiem.Po skončení materskej som nechcela späť do práce a chcela som ostať doma.Aj som bola pár rokov, ale začala so trpieť -velmi som vnímala,ako mnou opovrhujú všetci,vrátane najbližšej rodiny.Stal sa zo mňa samotár a práca ma zachránila.Navyše sa pri mužovi cìtim teraz sebavedomejšie,atraktívnejšie a nie ako chudina závislá od neho.Polovica manželstiev krachne.Je dobrè nebyť závislá.Aký budeš mať dôchodok? Tak aj do budúcna pozerám. To o čom snívaš nie je nereálne, ak si krásna žena a ulakomíš sa napr.na staršieho.Ale aj ten ťa môže nechať,zomrieť atď.A chcel by ťa vôbec nejaký muž?Podĺa tvojho vlastného opisu-neuraz sa,ale si labilná už teraz.Neviem,či do trosky sa niekto bezhlavo zamiluje a bude túžiť ju do smrti živiť.
@anonym_autor určite to nie je zlé, len si musíš nájsť partnera, ktorý sníva o tom, že žena bude na ňom úplne závislá a bude poslúchať na slovo. A ja si osobne myslím, že je takých dosť. Len netreba potom zabúdať na zadné vrátka pre prípad, že by sa partnerovi niečo stalo, aby si sa vedela postarať nie len o seba, ale aj oňho po všetkých stránkach. Či keď príde na ťažký úraz, tak podávaš žiadosť o rozvod a hľadáš nového sponzora? Takisto treba myslieť na dôchodok alebo aj na to, že jedného dňa sa manželovi môžem zunovať a pošle ma tak ako som prišla s jednou igelitkou na ulicu. A to ak ešte príde na slovensko inštitút predmanželskej zmluvy, to len baby ako ty zaplačú.
Chcela by si pasívny príjem - ale ten nepríde len tak z ničoho nič, máš z čoho investovať?
@sissy27 presne toto sa obávam..že keď nastane ťa chvíľka...čo potom..kebyže partnerovi sa niečo stane ja nič mať nebudem a podobne.
Tak moja susedka tak žije , tri deti a je doma možno už 15 rok. Cvičí , stará sa o seba, o záhradu a dom a celkovú prevádzku domácnosti. Vidieť na nej že je spokojná a šťastná . Reči okolia ju evidentne vôbec netrápia .
@anonym_ecd327 áno aj ja poznám takých dosť
@sissy27 presne toto sa obávam..že keď nastane ťa chvíľka...čo potom..kebyže partnerovi sa niečo stane ja nič mať nebudem a podobne.
@anonym_autor preto je alternativa pracovat aspoñ na ciastocny uvazok a doplacat si odvody (toto neviem ci sa da), nestratis pracovne navyky, kontakt s okolim, nebudes ukratena o dochodok a v praci sa prilis nepretrhnes.
@anonym_autor Podla mna si to idealizuješ...mne vyhovuje praca na 0,5 úväzok....má klud , čas na seba aj na deti...ale neni môj sen stáť pri hrncoch a neustále upratovať . Mám taký plat že nemusím toľko pracovať. Treba mať koníčky a myslieť aj na seba ja napriklad milujem tvorenie a cvičenie. Takže dom sa mi neleskne a ani sa neuštvem v kuchyni ale takto som štastná. Môj muž ma nebuzeruje on je rád keď som ja spokojná ..
Pises: ..., chcem sa vydat, starat sa o dom, domacnost, a mat jedno dieta, ktoremu sa budem plne venovat fullt ime na 100%, nebudem unavena, vystresovana. nechapem tomuto zivotu. Dostala som z toho depresie, nespavost a panicke ataky, tetaniu. lebo neviem co dalej s takymto svetom.
Podla mna ani tak nechces byt zena v domacnosti, ako skor to, ze sa ti nechce pracovat. Aby mal niekto depresie a panicke ataky z toho, ze by mal pracovat? Mne keby toto partner povedal, tak by som ho kopla do zadku. Aby si z tych romantickych predstav neprecitla v 50, ked si muz najde mladsiu, krajsiu a emancipovanejsiu a ty zostanes s holym zadkom, bez prostriedkov a bez buducnosti. Je tu takych pribehov dost. Hrda domanicnerobička po 20 rokoch dostane od partnera vypoved a zrazu je problem. Nic nema a na dochodok si nenasporila. Aj krasa uz pominula, takze dalsi sponzor nie je na obzore.
@anonym_autor Vsak polka MK hnije doma a necha sa zivit manzelom, nechapem....pre mna su zeny v domacnosti vacsinou tie, ktorym sa nechce pracovat, nemaju karierne ambicie, pripadne nemaju dostatocne vzdelanie a kvalifikaciu, aby zarobili a neoplati sa im to.
Mam skor dojem, ze vacsine chlapov vyhovuje, ze sa staraju o domacnost, mna by porazilo byt doma
@veklipo prave ano, ze potom zena je maximalne odkazana na muza a na jeho volu- nevolu. moze si s nouon robit co chce a on urcuje pravidla spoluzitia
@wade ja suhlasim s tebou..
@anonym_autor mne by to vadilo. Mas ine nastavenie. Preco chces byt na niekom zavisla? A preco si myslis, ze toto vswtko je ulohou z3ny? Rodina je predsa spolocna, starostlivost, radost a rovnako zodpovednost je spolocna.
@anonym_autor Vsak polka MK hnije doma a necha sa zivit manzelom, nechapem....pre mna su zeny v domacnosti vacsinou tie, ktorym sa nechce pracovat, nemaju karierne ambicie, pripadne nemaju dostatocne vzdelanie a kvalifikaciu, aby zarobili a neoplati sa im to.
Mam skor dojem, ze vacsine chlapov vyhovuje, ze sa staraju o domacnost, mna by porazilo byt doma
@anonym_fe1a32 alebo sú veľmi šikovné a nechcú prežiť život pendlovaním medzí prácou , deťmi a mužom .Svoje abície si plnia inak ako v práci .
Realne, tazko nezakrpatievas ako žena v domacnosti. Ok, začneš študovať vs, čo za 5 rokov, spravíš si ešte jednu a čo potom, ako sa budeš udržiavať? Mne je odstrašujúcim prípadom moja svokra. Skoro cely zivot žena v domacnosti ako 60 ročnú ju opustil partner, nastúpili depresie, psychicke problemy, atrofia mozgu a v 65 skoncila ako šalát, čo nevie o sebe a to ju už na zakladnej skole presunuli do inej skoly pre nadané deti, chodila na jedno z najlepších gymnázií v Ba. Vedela vyborne jazyky. Celé dni nič nerobila, len hrala hry na pocitaci a pozerala telku, vyvinula sa u nej socialna fobia. Nehovorim, že atrofiu mozgu má len z toho, ale sama doktorka povedala, že jej zivotny styl k tomu jednoznacne prispel. Nebudem hovorit ani o tom, že keby ju deti nepodržali, tak skončí na ulici, nemá ziaden majetok, je umiestnená v specializovanom zariadení, kde ja musím tlacit na to, aby ju vôbec niekto chodil navštevovať (o deti sa ako žena v domacnosti tiež boh vie ako nestarala). Ja som za to, aby pracovali obaja rodičia (zasmiala som sa nad tým podnikaním a e-commercr, lebo to nie je praca 8-16, ale 24/7). Lebo aj keby len ten druhy pracoval priemernú robotu, tak do toho rozpoctu donesie 15 000 ročne a to už má zásadný vplyv na finančnú uroven rodiny. Keby sa aj len tie peniaze odkladali, tak za 10 rokov vieš kúpiť vlastnému dietatu byt.
Na Slovensku to nie je veľmi vhodné, byť iba ženou v domácnosti a už vôbec nie pri jednom dieťati. Aj mať 34 rokov to je už dosť veľa, väčšina mužov si pohľadá radšej mladšiu. A muži sa menia, možno sa nájde nejaký, ktorý teraz by na to aj pristal, ale môže si to skoro rozmyslieť, nie je isté ako sa bude dariť otehotnieť, či bude dieťa zdravé alebo ak by chcel aj viac deti.
Keď má žena VŠ tak by mala mať prácu, v prípade starostlivosti o dieťa by mohol byť aj menší úväzok, pri dobrom plate je to celkom výhodné a ďalej sa zdokonaľovať vo svojej profesii. Nedá sa spoliehať na muža, teraz manželstvá nebývajú na celý život, rozvody sú bežné, aj rôzné dg. sa objavujú už aj u mladších mužov. Byť sebestačná finančne, to by mal byť cieľ ženy, nie očakávať takýto štýl života, to si mala začať žiť v tých krajinách Egypte, Tunisku, či arabských krajinách.
@anonym_autor nie je to zle, chces zit bez stresu, ale najst takeho partnera na slovensku bude tazke, takze skor lovit medzi bohatymi arabmi, alebo v latinskej amerike, tam uznavaju tento zivotny styl, podotykam bohatymi, lebo niekto, kto pracuje ako predavac ta neuzivi, musi to byt pravnik, lekar, podnikatel.
Autorka, ja takto žijem. Istý čas som pracovala na polovičný úväzok, to bolo úplne super, práca bola 8-12tej, ale viac menej to bolo na mne ako si ten pracovný čas zadelím. Aj šéfov som mala fajin, aj kolektív, veľmi som tam chcela zostať, ale bohužial bola som tam len ako dočasná výpomoc. Aj keď vzdelanie som mala také isté ako jeden môj šéf, a vyššie ako druhý.
Som doma kôli práci môjho muža, cestuje po svete, sme často s dcérou samé. Síce bývame neďaleko mojich rodičov ktorý pomôžu keď musia, ale sú radi keď nemusia.
Ono je to veľmi pohodlný život, čo si budeme hovoriť, aj kolegyne mi závideli. Ale vieš čo? Roky idú, prax žiadna, občas myslím na to ako to bude keď budem na dôchodku lebo človek nikdy nevie čo ho čaká. Síce sú poistky ktoré by ma mali ako tak zabezpečiť. Ale vždy je možnosť že muž si nájde druhú... Aj keď samozrejme hovorí že nie, ale ja už nemám 25 rokov aby som bola naivná.
Na druhej strane si sama nahováram že šak bude to ok, keď ma prepadnú myšlienky na budúcnosť. A jedno na čom trvám je kvalitné vzdelanie našej dcéry a stále jej hovorím že je dôležité aby sa v živote vedela sama o seba postarať a nebola nikdy na nikom závislá. Lebo ja som sa síce obetovala, aj keď je to pohodlný príjemný život, to nepopieram. Ale nechcem aby aj ona takto žila keď bude dospelá.
Takže na jednej strane je to fajin, ale na to musia byť dvaja ktorý to takto chcú. A chlap nesmie byť lakomec, nesmie ti vyčítať že doma "nič" nerobíš.
A stretávam sa aj s výčitkami od rodiny. Že nemusím ísť do roboty, môžem si dovoliť byť doma.... že som lenivá, ale veď ja na to mám aby som mohla byť doma. Nie sú to pekné takéto závistlivé poznámky, povedané len tak medzi rečou.
Ja ako žena by som nechcela, byť žienka domáca a byť finančne odkázaná na muža, ale to neznamená že po šichte v práci, ma čaká ešte sichta doma.
Ale poznám pár párov kde to tak je. Takže určite existujú aj taki muži ktorým vyhovuje model , žena v domácnosti a chlap tu domácnosť financuje
Ja ako žena by som nechcela, byť žienka domáca a byť finančne odkázaná na muža, ale to neznamená že po šichte v práci, ma čaká ešte sichta doma.
Ale poznám pár párov kde to tak je. Takže určite existujú aj taki muži ktorým vyhovuje model , žena v domácnosti a chlap tu domácnosť financuje
@sense Ani ja. Nebavilo by ma byt len doma, potrebujem socializaciu, pocit, ze som uzitocna aj v praci a aj vlastne peniaze.
Za mňa sú takéto ženy lenivé, až strach. Dostať panické ataky, lebo by som mala ísť do roboty :D
Kazdy z nas chce nejaky model, ty musis najst partnera, ktory chce zenu zivit a chape, ze za to dostane protihodnotu v inej podobe.
Problem ale je, ze u nas vacsina chlapov to ma zvlastne a zena potom casto skonci rozvedena s holym zadkom 🤷♀️ takze prosim ta vyberaj dobre, chlapa, ktory ta stale bude vnimat ako partnerku, ktora mu poskytuje servis a starostlivost a nie ako sluzku, ktoru zivi.
Ja si to predstavit neviem ale tak ja zasa az choro potrebujem byt financne nezavisla. A tak som si nasla partnera, ktory rovnako ako ja participuje v domacnosti, starostlivosti a zasa ja participujem financne. Nasla som ja, najdes aj ty...len to nemusi byt jednoduche.
Boze taky dlhy prispevok, stacilo napisat - nechce aa mi robit, hladam sugar daddyho.
Za mna - ano, je to hanba ak zdrava zena v produktivnom veku sedi doma a jej highlightom tyzdna je ist na gellace.
@viestta no prave lenze ked toto nacrtnem na rande, tak chlap zutekava na slovensku
@anonym_autor neviem či to je veta, ktorú by som chcela ako chlap počuť na rande. Akože úprimne, keby sa chcel chlap stretnúť s upratovačkou, tak si ju zaplatí, lebo pri randení nevidím žiadny benefit navyše mať doma ženu , okrem toho že mu bude zavesená na krku a bude to musieť financovať. Ako som spomenula, takáto situácia prichádza až po tom, čo pár má deti a vyhovuje to obom stranám. Ja som chodila aj po deťoch do práce, prišla však pracovná ponuka nechodiť do office a byť viac doma, tak som to prijala ale nepoznám žiadnu ženu, ktorá by hneď do vzťahu šla s tým, že ide byť doma, skôr sa to po rokoch vyvinulo ako lepší nápad a väčší prínos do života oboch.
Ja by som však bez príjmu doma neostala. 1. Rada veľa míňam a keby muž videl každú transakciu, tak ma pošle na liečenie 2. Keď je žena samostatná, muž v nej nemá takú istotu, že mu nezdrhne a teda drží si k nej väčší rešpekt a úctu (vypozorované z okolia) 3. Keby sa náhodou stane najhoršie, ty budeš s prázdnym životopisom a možno deťmi hľadať prácu, ver mi, tvoje možnosti budú značne okresané.
Ale veď autorka vedela ako sa žije na Slovensku a vymyslieť si takúto predstavu, ktorá je dosť nereálna a keď sa jej to nedarí naplniť, tak dostať depresie, to neviem aké je myslenie, veď v živote to tak chodí, že niečo vyjde a niečo nie a nikto zato nekončí v depresiách. Treba si nájsť primeranú prácu, využiť jazykové schopnosti a skúšať hľadať aj partnera s podobnými záujmami.
@anonym_autor ani sa mi to nechce čítať celé..
Nesprávne?
Kto to určuje?
Každý nech si žije podľa svojich možností, schopnosti s preferencií. Len si musíš nájsť rovnako nastaveného muža.
A odporúčam ti poriešiť aj svoje finančné záležitosti tak, aby si na prahu staroby, neostala na ulici a s čerstvými vreckami, to vidím ako najväčšie riziko
Ja osobne by som do toho dlhodobo nešla, mám rada svoju nezávislosť a fungovanie v rovnocennom vzťahu.
@anonym_autor v nasej kulture toto nebolo nikdy ani podporovane, ani vyzadovane. Zeny pracovali vzdy. Kym neboli fabriky, tak doma okolo hospodarstva. Spolu s muzom a detmi. Sluzky na panstvach tiez boli vzdy. A do fabrik sa tiez presunuli relativno rychlo, hoci prvi isli muzi. Neratam vrstvu bohatych.
A pokial mas "depresie, nespavost a panicke ataky, tetaniu" tak neviem neviem ci najdes v nasej krajine muza co by splnal Tvoje poziadavky.
Najskor sa zabezpec, potom najdi spravneho partnera a potom uzivaj roky pani domacej. Musis uvazit, co potom, keby umrel v 45 rokoch? Utiahnes vsetko sama? Ok poistka je fajn vec. Ale alternativa, ze mu preskoci a donesie si podstatne mladsi model? V tomto pripade nemas poistku takze, sen sa rozplynul, roky utiekli a kro uz zobere 55-60 rocnu za ozdobu domacnosti? Moj marovky kolega mi vysvetloval, ze oni si v urcitom veku zoberu ako dalsiu zenu v pomaly dochodkovom veku a staraju sa o nu … uz som ale zabudla na dovod… len na Svk to asi fungovat nebude
Áno je to ťažké skĺbiť materstvo, domácnosť a robotu. Autorka baby ti ti už písali. Ak by ti nevadil starší zabezpečený chlap tak kľudne choď do toho.
Nemôžeš sa ale čudovať, že mladých chlapov, pokiaľ to teda nie sú milionári, ktorí doslova hľadajú ozdobu, alebo psychopati a tyrani, ktorí chcú ženu vlastniť a v podstate vaznit, tvoja úprimnosť odradí. Automatický si ťa zaradia do kolónky prizivnicka a s touto nálepkou sa prezentujes aj pred ďalšími chlapmi...na druhej strane si uvedom, že v súčasnosti jeden človek musí mať dve roboty aby uživil celú rodinu. Chcela by si taký vzťah kde by bol chlap vkuse v robote?
@anonym_autor podla mna si choro upnuta na tuto predstavu (a pomlcim, ze mas z toho depresie a uzkostne stavy). A to ti hovorim z pozicie zienky domacej. Toto nikdy nebol moj zivotny ciel, ani nie je, ale je to cesta- ciastocna, ako sa dostat k cielu. Nikdy som nemala problem s pracou, ani tahat za dvoch, ak by to bolo nutne. Takisto ani moj muz a ano, boli casy, ked mal dve prace a ja som bola doma- bola to nasa dohoda a vieme, preco sme to vtedy riesili takto. Ale bolo to docasne. Hlavne to je u kazdeho paru individualne a nemozes ocakavat, ze cely zivot budes doma, niekto ti bude davat vreckove na minanie, sem tam utries prah, urobis desiatu-obed a zivot perlicka - v sk podmienkach musis najst dobre prachateho sponzora alias manzela a "vyboxovat" najlepsie podmienky pre seba tak, ze aj ked zomrie ci opusti ta, neostanes s holou ....igelitkou pred domom. Pomlcim aj o tom, ze v slovenskycv chlapoch sa vytratila zodpovednost a na prvom mieste je vlastny egoizmus. Tych par vynimiek je naozaj ako ihiel v kope sena.
Cize ti ludia, co ti radia, hladat nie na slovensku (ale napriklad v arabskych krajinach) nie su daleko od pravdy a ked je tvojim zivotnym cielom nepracovat, mas skor nadej na uspech tam....
@anonym_autor si vezmi nejakeho moslima a mozes to mat

Ver mi, že aj mne takéto niečo veľakrát napadlo 😀 Ale keď si predstavím, aké by to bolo v realite, hneď ma to prejde. Ja by som sa doma zbláznila. Vkuse sa len starať o domácnosť, nemať svoj stály príjem, nerobiť nič pre seba, neposúvať sa v podstate nikam, to by ma nesmierne ubíjalo. Ale tak každá sme iná, no 🙂 Ale ani by si neverila, koľko žien takto žije, mám aj jednu známu, ktorá proste nič nevie robiť, našla si muža, ktorý sa o ňu a vlastne o všetko stará a ona je len doma a varí, perie, žehlí, upratuje.