Keď sa na pacienta zabudne
Prešov – Tento text nepíšem zo zlosti, ale zo strachu, že to, čo sa stalo nám, sa môže stať komukoľvek ďalšiemu. Najmä starým a slabým ľuďom, ktorí sa už nevedia sami ozvať.
Moja 72-ročná stará mama je pacientka s kardiostimulátorom, lieči sa na vysoký krvný tlak a berie lieky na riedenie krvi. Po prekonanej chorobe u nej náhle vznikla výrazná slabosť dolných končatín, bolesti chrbta a porucha stability. Zo dňa na deň prestala byť schopná samostatnej chôdze. Stav sa postupne zhoršoval.
Napriek opakovaným vyšetreniam na pohotovosti bola opakovane riešená len infúziami a následne posielaná domov, bez hospitalizácie a bez dôkladného hľadania príčiny. Jej zdravotný stav sa však nezlepšoval – práve naopak.
V deň, keď sme navštívili obvodnú lekárku, babka spadla na zem a nebola schopná sa postaviť. Museli ju zdvíhať štyria dospelí ľudia. Až vtedy bola konečne odoslaná na vyšetrenie do nemocnice.
Na internom oddelení jej bola odobratá krv, dostala vozík a bolo rozhodnuté, že zostáva hospitalizovaná. Mala pridelenú izbu a bola zapísaná v nemocničnom systéme. Napriek tomu však zostala niekoľko hodín sedieť na chodbe na vozíku, bez postele, bez prikrývky, v chladnom prostredí. Ide o staršiu ženu po páde, s výraznou slabosťou a poruchou stability.
Nie preto, že by nebola voľná izba.
Nie preto, že by nebola prijatá.
Ale preto, že sa na ňu jednoducho zabudlo.
Nikto sa nepýtal, či jej je zima. Nikto jej neponúkol posteľ. Nikto nevysvetlil, prečo tam sedí celé hodiny. Až neskôr nám bolo povedané, že „majú veľa práce“.
Rozumieme, že zdravotníctvo je preťažené. Rozumieme, že personál je unavený a poddimenzovaný. Ale zabudnúť na starého pacienta po páde, ktorý čaká na hospitalizáciu na internom oddelení, nie je otázka preťaženia – je to otázka základnej ľudskej dôstojnosti.
Tento článok nepíšem preto, aby som útočila na jednotlivých zdravotníkov. Píšem ho preto, aby sa otvorila diskusia o tom, ako sa zaobchádza s pacientmi, ktorí nie sú hluční, agresívni ani „akútne kričiaci“. O tých, ktorí len potichu sedia a čakajú.
Ak sa toto môže stať 72-ročnej žene na internom oddelení nemocnice, môže sa to stať komukoľvek. A nabudúce to možno nebude „len“ niekoľko hodín na studenej chodbe.
@ibatanecnica prosím ťa, ak si objednávate pacientov, tak asi viem aký prípad mi príde na kontrolu a vyšetrenie. Krásna ukážka toho, ako vysokoškolský vzdelaný člivek MUDr. a možno aj Mgr.sestra nezvláda základný manažment pacienta. Zaujímavé, že keď ja idem na kontrulu, alebo dopytujem termín, dr. aj sestra majú v tabuľke meno pacienta, stav, diagnózu a poznámku, napr. kontrola, obstrek, stacionár, infúzia, prvovyšetrenie, ktoré trvá napr.hodinu. Ide to tam s úsmevom, profesionalitou, kvalitnou diagnostikou a manažmentom pacienta a aj obedom, kávou, wc. Skús sa zamyslieť prečo to môže inde fungovať. Nielen sa posťažovať.
@anonym_9f3af4 ja sa nestazujem. Ale ak ti kolabuje pacient v ambulancii tak sa venujes jemu a tym padom sa ti cas vysetrenia natiahne. Su situacie ktore neovplyvnis. Nemozem davat ku kazdemu objednanemu pacoentovi pol hodiny navyse pre pripad ak by mu zostalo zle. Ak mas 40 ludi objednanychnemozes vsetko nalinkovat na minutu. Mozno na nejakej jednoduchsej ambulancii ale urcite.nie v nemocnici kde chodia aj tazsie stavy. Pacientovi sa stav moze zhorsit z minuty na minutu. Minule sa nam pacientka pozvracala na ambulancii. Kym sme vsetko vycistili tak to chcelo cas. A museli sledovat aj ju. Nemohli jej povedat vas cas vyprsal dalsi je na rade.
Podľa reakcií vidím, že sú tu aj sestričky. Chápem vaše argumenty, beriem množstvo pacientov a málo personálu. Babke však bola pridelená izba, bola poslaná na hospitalizáciu z urgentu. Sedela na chodbe 4 hodiny, či koľko. A ja sa pýtam - to si žiadna sestra, žiadny lekár za 4 hodiny nevšimol, že nemá pacienta na izbe? za celý ten čas sa na ňu nik neprišiel pozrieť, neinformoval sa o jej stave, neskontroloval potrebu podať lieky?
@anonym_e454b9 tak na koníku som zažila možno 2 sestričky, ktoré za tie roky priznali, že sa hanbia za svoje kolegyne. Ináč žiadna sebareflexia.
@huxy presne tak. Sama som zažila, že k nám chodil príbuzný so zbraňou. Riešili sme až cez riaditeľa a nepomohlo nič. Iba sa modliť. Kolegyni pacient vybil zuby. Bývalej dementna babka pichla vidličku pod oko... toto nikto nevidí. Každý vidí len problémy na strane personalu. Raz si ma príbuzní čakali v zime večer na autobusovej zastávke (z rovnakej dediny) aby so mnou ,,skonzultovali" prečo sme ich babku museli uviazat - podotýkam dementnu babku po OP fr.femur CKP, ktorá schádzala z postele, hádzaná po nás plienky a veci z nočného stolíka a utekala nám. Na nočnej sme 2 na 25 pac, na dennej poobede 3 to sa nedá ustriehnuť.
Po prvom páde sme jej dali hrudnu nech to nevyluxuje aby neostala total imobilná a hneď si ma synovia počkali. Toto nevidí nikto. Iba samé sťažnosti ako je sestričkam dobre
@anonym_65eec2 presne. Kniha by sa dala napisat o tom ako sa chovaju miektori pacienti a ich pribuzmi. Ale to je asi OK. Minule prisiel ale 60 rocny pacient a kolegyni hovori- zase ste tu vy'? Vas velmi nemusim. A to.je jedna z najochotnejsich co pre pacienta spravi prve a posledne. Cely cas bol arogantny voci nej.
@anonym_65eec2 presne tak, nik nevidí, ako sa pacienti správajú...staráme sa o nich a ešte nám robia napriek, dokonca slovne či fyzicky napádajú. A aj tak si to odnesú len tie poctivé sestry.
A co sa týka kávičkovania, mobilovania... Niekde sa nestihnú ani naobedovať. Ale to záleží od konkrétnych ľudí, keď je niekto darebák či lenivec, v akejkolvek praci by bol taký.
@huxy ja som minule volala zo.sukromneho mobilu doprovod pre pacienta. Nechali ho na chodbe bez mobilu. Po vysetreni tam sedel vyse pol.hodiny. mali sme vypadok linky tak som volala zo svojho. Cely.tyzden mi vyvolavali co chceli nieco konzultovat. Jasne ze vecer..po zablokovani sa este stazovali ze.ake.sme neochotne im poskytnut informacie ked maju problemy. Niektori uz ani sudnost nemaju
Zablokujem jedno cislo volaju z druheho. Potom uz primarka musela zakrocit aby ai uvedomili ze to.je vez
Ale im to prislk normalne volat mi hocikedy cez den aj cez vikend
Ved som sestricka. Odvtedy som povedala ze.ked bude vypadok nech tam sedia kym nepridu.pribuzni
@anonym_autor ja som s dcérou, ktorá mala akútny zápal slepého čreva sedela na pohotovosti s pánom, čo tam čakal 6 hodín s odumretým prstom na nohe(bol diabetik).
@huxy ja som minule volala zo.sukromneho mobilu doprovod pre pacienta. Nechali ho na chodbe bez mobilu. Po vysetreni tam sedel vyse pol.hodiny. mali sme vypadok linky tak som volala zo svojho. Cely.tyzden mi vyvolavali co chceli nieco konzultovat. Jasne ze vecer..po zablokovani sa este stazovali ze.ake.sme neochotne im poskytnut informacie ked maju problemy. Niektori uz ani sudnost nemaju
Zablokujem jedno cislo volaju z druheho. Potom uz primarka musela zakrocit aby ai uvedomili ze to.je vez
Ale im to prislk normalne volat mi hocikedy cez den aj cez vikend
Ved som sestricka. Odvtedy som povedala ze.ked bude vypadok nech tam sedia kym nepridu.pribuzni
@ibatanecnica toto mi pripomenulo príbeh z pred Vianoc - príbuzní sa mali prísť dohodnúť ohľadom prepustenia v stanovený čas, neprišli, volali sme im z pracovného čísla- nedvíhali, volali sme im z čísla od ich mamy - dvihli, hned zrušili, nakoniec volala kolegyňa zo svojho čísla a to už dvihli a skusali ako by len mamičku nechali co najdlhsie v nemocnici. Toto je pravidelný príbeh. Keď rodičom nechajú radšej vypnutý mobil a nenechajú pin aby im rodicia nevolali a keď ich na to upozorníme, tvária sa akože nič, pravidelne. A ešte jedna pravidelná vec - riešenie prepustenia s mestským úradom keď sa tesne pred termínom prepustenia (ako chron odd máme pevne stanovený dátum) rodina ,,stratí" - nedvíhaju prestanú chodiť na návštevu, len aby si náhodou toho svojho blízkeho nebrali domov. Vyzerá to ako keď vyhodiš psa do útulku a nech si ho prašivca nechajú. A toto robia paradoxne väčšinou tí najväčší sťažovatelia, ktorí sa 3/4 pobytu až do svojej odmlky iba sťažujú. Ďalší príbeh - pani sa mi novembri priznala keď si brala mamu domov, že v decembri jej zavolá rzp na preliečenie do nemocnice - vymysleli si, ze babka nechce jest, 15.12 nám ju preložili na ldch a prvá otázka: necháte si ju tu celé sviatky však? Babku, ktorej nič nie je, len ju nechcú doma.
,,necháte si ju tu ešte 2 týždne kým dorobime bezbariérovu kúpeľňu?" - toto sa pýtala príbuzná, ktorej môj svokor osobne prerábal kúpeľňu za bezbarievu pár mesiacov predtým. Koľko krát sa rodicia tešia domov a deti im medzitým natajno vybavia domov dôchodcov a keď po nich príde prevozová sanitka rovno ich vezie do domova a oni ostanú zmätení. Raz náš bývalý pacient rovno po príchode do DD vyskočil z okna pretože bol tak sklamaný z toho, čo mu deti spravili.
A o návštevách príbuzných s právnikmi a notármi ohľadom prepisovania majetkov ani nehovorím, to je kapitola sama o sebe
Ale napriek všetkému, iba a iba sestry sú otrasne kur** ktoré sa nestarajú.. a príbuzní vždy obetaví a láskaví, ktorí by svoj život obetovali ...
@ibatanecnica toto mi pripomenulo príbeh z pred Vianoc - príbuzní sa mali prísť dohodnúť ohľadom prepustenia v stanovený čas, neprišli, volali sme im z pracovného čísla- nedvíhali, volali sme im z čísla od ich mamy - dvihli, hned zrušili, nakoniec volala kolegyňa zo svojho čísla a to už dvihli a skusali ako by len mamičku nechali co najdlhsie v nemocnici. Toto je pravidelný príbeh. Keď rodičom nechajú radšej vypnutý mobil a nenechajú pin aby im rodicia nevolali a keď ich na to upozorníme, tvária sa akože nič, pravidelne. A ešte jedna pravidelná vec - riešenie prepustenia s mestským úradom keď sa tesne pred termínom prepustenia (ako chron odd máme pevne stanovený dátum) rodina ,,stratí" - nedvíhaju prestanú chodiť na návštevu, len aby si náhodou toho svojho blízkeho nebrali domov. Vyzerá to ako keď vyhodiš psa do útulku a nech si ho prašivca nechajú. A toto robia paradoxne väčšinou tí najväčší sťažovatelia, ktorí sa 3/4 pobytu až do svojej odmlky iba sťažujú. Ďalší príbeh - pani sa mi novembri priznala keď si brala mamu domov, že v decembri jej zavolá rzp na preliečenie do nemocnice - vymysleli si, ze babka nechce jest, 15.12 nám ju preložili na ldch a prvá otázka: necháte si ju tu celé sviatky však? Babku, ktorej nič nie je, len ju nechcú doma.
,,necháte si ju tu ešte 2 týždne kým dorobime bezbariérovu kúpeľňu?" - toto sa pýtala príbuzná, ktorej môj svokor osobne prerábal kúpeľňu za bezbarievu pár mesiacov predtým. Koľko krát sa rodicia tešia domov a deti im medzitým natajno vybavia domov dôchodcov a keď po nich príde prevozová sanitka rovno ich vezie do domova a oni ostanú zmätení. Raz náš bývalý pacient rovno po príchode do DD vyskočil z okna pretože bol tak sklamaný z toho, čo mu deti spravili.
A o návštevách príbuzných s právnikmi a notármi ohľadom prepisovania majetkov ani nehovorím, to je kapitola sama o sebe
Ale napriek všetkému, iba a iba sestry sú otrasne kur** ktoré sa nestarajú.. a príbuzní vždy obetaví a láskaví, ktorí by svoj život obetovali ...
@anonym_65eec2 to ano. Takychto pripadov na oddeleni je kvantum. Ale my me ti najhorsi co sa nestarame. Minule nam pacientku nechali na chodbe a pocurala sa. Volali sme pribuznym ze oni lre nu nemaju nahradne veci. A preco nemala plienku? No lebo oni si mysleli ze vydrzi. A ty mas byt v pohode a vsetko na cas stihat. Alebo si nedaju lieky a potom ti tam kolabuju. Ale zase si na vine ty lebo sa vsetko posunie a ty si nevies zorganizovat cas. Alebo su objednani na 11 hod a oni pridu o 9hod. Potom jasne ked ich zoberies caka dlhsie ten co.je casovo este pred nim alebonsa stazuje ze od 9tej.tam.caka.
@anonym_65eec2 presne. Kniha by sa dala napisat o tom ako sa chovaju miektori pacienti a ich pribuzmi. Ale to je asi OK. Minule prisiel ale 60 rocny pacient a kolegyni hovori- zase ste tu vy'? Vas velmi nemusim. A to.je jedna z najochotnejsich co pre pacienta spravi prve a posledne. Cely cas bol arogantny voci nej.
@ibatanecnica pozri, každý normálny človek vie, že útočí len vulgárny idiot. Neviem, čo je na tom k nepochopeniu, ak sa slušne opýtam, dopytujem sa a sestrička vyskočí ako pittbull. To sa tie ženy nehanbia samé za seba?
Diskusia je o zanedbávaní pacientov. Či ty chceš povedať, že sa to nedeje? My sme si to asi v diskusii všetko vymysleli.
Ja som zažila slušných pacientov, kt. sa báli ozvať, keď mali naložené v plienke viac ako 4 hodiny (a mnohé iné story), len aby neobťažovali. Lebo sestrička ziapala, že sa znova posral. Alebo im schválne nedali piť tekutiny, aby sa veľa nepomočovali. Alebo neprebalili, lebo však poserie sa zas. Oči, aj uši , aj príčetné vedomie ešte mám.
@ibatanecnica pozri, každý normálny človek vie, že útočí len vulgárny idiot. Neviem, čo je na tom k nepochopeniu, ak sa slušne opýtam, dopytujem sa a sestrička vyskočí ako pittbull. To sa tie ženy nehanbia samé za seba?
Diskusia je o zanedbávaní pacientov. Či ty chceš povedať, že sa to nedeje? My sme si to asi v diskusii všetko vymysleli.
Ja som zažila slušných pacientov, kt. sa báli ozvať, keď mali naložené v plienke viac ako 4 hodiny (a mnohé iné story), len aby neobťažovali. Lebo sestrička ziapala, že sa znova posral. Alebo im schválne nedali piť tekutiny, aby sa veľa nepomočovali. Alebo neprebalili, lebo však poserie sa zas. Oči, aj uši , aj príčetné vedomie ešte mám.
@anonym_9f3af4 netvrdim ze sa to nedeje. Ale ked povies A povedz aj B. Ako sa pacienti.chovaju k personalu. Na to nikto nepoukazuje. Vzdy len na jednu stranu
@anonym_9f3af4 netvrdim ze sa to nedeje. Ale ked povies A povedz aj B. Ako sa pacienti.chovaju k personalu. Na to nikto nepoukazuje. Vzdy len na jednu stranu
@ibatanecnica ak si pozrieš diskusiu pozorne, tvrdím, že aj pacienti sú rôzne nátury a povahy a zsravotnícky personál nie je nárazníková zóna.
@deti95060810 to si zabudla, ze schuster dohnal k smrti MUDr Fabiana, tolko ho deptali cela susterovic fajta, ze dostal tusim cmp, mlady chlap 50.rocny...a zasluzily sudruh Dvojplatnicka, jedovaty dedo anakonda🪱 si zije🫤a uziva.
@anonym_fdb3e3 presne, práve Fabian a jeho tím nastavili R. S. adekvátnu a najlepšiu liečbu aká sa len dala, to by bežný ani trochu vip pacient nedostal !
V insbrucku ho prevzali a v podstate liečili podľa slovenského protokolu a na tlačovke to aj potvrdili, že liečba bola nastavená výborne, a tam len drobnosti podľa akutneho stavu riešili. Behali tu okolo neho ako splašene srny, vyrušovali lekárov aby sa "vyjadrili" ale pracovať ich poriadne nenechali, nevedeli vybaviť RTG, CT, prevážali ho ako vrece a ochranka viac zavadzala ako niečo poriadne riešila.
Celá rodina prudila a robila humbuk, viac ako bolo únosné , doslova sa špina valila na Fabiana, predtým vraj blízkeho osobného priateľa - odrazu takmer vraha. Rakúski lekári sa vyjadrili že mu nemajú čo vytknúť, liečbu a všetko riešil lege artis a naj naj najlepšie ako sa v tom čase a v tých možnostiach dalo. Pacient ktorý "umieral pod rukami Fabiana " fotil anakondy, splavoval veltoky, kul rýle, nalieval zahraničné návštevy chlastom, vydával pamäti, knihy aj Cd s jeho " stareckymi spievankami".
A lekár utrápený zomrel ...

@anonym_2e7fc3 ale tak ja by som bola ticho keby sa aspoň ospravedlnili, nie ja som prišla jej odniesť veci pýtam sa na akej izbe je povedali mi to. Idem do izby a ona na chodbe vo vozíku je. A odpoveď od nich máme veľa prace. 5minut im zaberie len ju dat do izby a hotovo. Alebo sa jej spýtať len donesiem vám aspoň deku po kým to tu vyriešime ale vôbec nič. A lekári medzi tým na chodbe sa určite míňali okolo nej dosť za taký čas.
@anonym_autor Zazila som presne toto iste a kadeco horsie. Ludskost v zdravotnictve neexistuje. Sme pre nich len kusy a nikto nic navyse neurobi a smutne,ze uz neurobia ani to,co urobit maju. Cest vynimkam,ale za roky,co som pochodila nemocnice s rodicmi aj svokrovcami,sme zazili vacsinou len zly pristup,neochotu a ignoraciu.