icon

Keď sa na pacienta zabudne

10. jan 2026

Prešov – Tento text nepíšem zo zlosti, ale zo strachu, že to, čo sa stalo nám, sa môže stať komukoľvek ďalšiemu. Najmä starým a slabým ľuďom, ktorí sa už nevedia sami ozvať.

Moja 72-ročná stará mama je pacientka s kardiostimulátorom, lieči sa na vysoký krvný tlak a berie lieky na riedenie krvi. Po prekonanej chorobe u nej náhle vznikla výrazná slabosť dolných končatín, bolesti chrbta a porucha stability. Zo dňa na deň prestala byť schopná samostatnej chôdze. Stav sa postupne zhoršoval.

Napriek opakovaným vyšetreniam na pohotovosti bola opakovane riešená len infúziami a následne posielaná domov, bez hospitalizácie a bez dôkladného hľadania príčiny. Jej zdravotný stav sa však nezlepšoval – práve naopak.

V deň, keď sme navštívili obvodnú lekárku, babka spadla na zem a nebola schopná sa postaviť. Museli ju zdvíhať štyria dospelí ľudia. Až vtedy bola konečne odoslaná na vyšetrenie do nemocnice.

Na internom oddelení jej bola odobratá krv, dostala vozík a bolo rozhodnuté, že zostáva hospitalizovaná. Mala pridelenú izbu a bola zapísaná v nemocničnom systéme. Napriek tomu však zostala niekoľko hodín sedieť na chodbe na vozíku, bez postele, bez prikrývky, v chladnom prostredí. Ide o staršiu ženu po páde, s výraznou slabosťou a poruchou stability.

Nie preto, že by nebola voľná izba.
Nie preto, že by nebola prijatá.
Ale preto, že sa na ňu jednoducho zabudlo.

Nikto sa nepýtal, či jej je zima. Nikto jej neponúkol posteľ. Nikto nevysvetlil, prečo tam sedí celé hodiny. Až neskôr nám bolo povedané, že „majú veľa práce“.

Rozumieme, že zdravotníctvo je preťažené. Rozumieme, že personál je unavený a poddimenzovaný. Ale zabudnúť na starého pacienta po páde, ktorý čaká na hospitalizáciu na internom oddelení, nie je otázka preťaženia – je to otázka základnej ľudskej dôstojnosti.

Tento článok nepíšem preto, aby som útočila na jednotlivých zdravotníkov. Píšem ho preto, aby sa otvorila diskusia o tom, ako sa zaobchádza s pacientmi, ktorí nie sú hluční, agresívni ani „akútne kričiaci“. O tých, ktorí len potichu sedia a čakajú.

Ak sa toto môže stať 72-ročnej žene na internom oddelení nemocnice, môže sa to stať komukoľvek. A nabudúce to možno nebude „len“ niekoľko hodín na studenej chodbe.

jamimo
10. jan 2026
@birika

stalo sa nieco podobne aj u nas - viezla som manzela v nosi 23,00 na urgent s vysokym tlako. Vzali ho hned, nasadili infuziu a ja som cakala na chodbe. O chvilu priviezli stareho pana (tiez tam s nim nikto z rodiny nebol), vysetrili ho a vyviezli na chodbu vedla nas, niekoho cakajucich. Starky bol v pyzame a prikryty len postelnou plachtou....piati ludia, co sme tam sedeli sme povyzliekali kabaty a vetrovky a starkeho sme zabalili, lebo ho triaslo od zimy. Medzitym prisla jeho vnucka, vyzliekla tiez kabat a potom robila poriadky....panicku, narobila taky poplach, ze sa nam prisla ospravedlnit sestricka, ze uplne zab udla, ze mu ma priniest z oddelenia paplon

@birika pravdu máš, človek v prievane, odparkovaný na posteli, vek 80 rokov, kosť a koža, to je častý obraz nemocničných chodieb, vedľa personál ťukajúci do mobilu s pazúrmi, alebo rehotajúce sa, akokeby tam pacient ani nebol.

anonym_65eec2
10. jan 2026
@huxy

@jamimo to že si nezažila útoky, krik či agresiu, neznamená, že sa to tiez nedeje. Spolužiačka z urgentu by ti mohla o tom rozpravať, čo všetko musia zažívať. Ku nám raz musela prísť policajná hliadka, lebo príbuzní vyvádzali a vyhražali sa aj zabitím personálu. To že pacient kopne zdravotníka, vulgárne nadáva...tiež je to žial už bežné..a deje sa to, len to mnohí za zatvorenými dverami nevidia

@huxy presne tak. Sama som zažila, že k nám chodil príbuzný so zbraňou. Riešili sme až cez riaditeľa a nepomohlo nič. Iba sa modliť. Kolegyni pacient vybil zuby. Bývalej dementna babka pichla vidličku pod oko... toto nikto nevidí. Každý vidí len problémy na strane personalu. Raz si ma príbuzní čakali v zime večer na autobusovej zastávke (z rovnakej dediny) aby so mnou ,,skonzultovali" prečo sme ich babku museli uviazat - podotýkam dementnu babku po OP fr.femur CKP, ktorá schádzala z postele, hádzaná po nás plienky a veci z nočného stolíka a utekala nám. Na nočnej sme 2 na 25 pac, na dennej poobede 3 to sa nedá ustriehnuť.
Po prvom páde sme jej dali hrudnu nech to nevyluxuje aby neostala total imobilná a hneď si ma synovia počkali. Toto nevidí nikto. Iba samé sťažnosti ako je sestričkam dobre

danniiee8
Autor odpoveď zmazal
jamimo
10. jan 2026
@huxy

@jamimo to že si nezažila útoky, krik či agresiu, neznamená, že sa to tiez nedeje. Spolužiačka z urgentu by ti mohla o tom rozpravať, čo všetko musia zažívať. Ku nám raz musela prísť policajná hliadka, lebo príbuzní vyvádzali a vyhražali sa aj zabitím personálu. To že pacient kopne zdravotníka, vulgárne nadáva...tiež je to žial už bežné..a deje sa to, len to mnohí za zatvorenými dverami nevidia

@huxy nikde nepopieram, že sa to nedeje. Píšem, že aj pacienti sú rôzne nátury a.personál nie je nárazníková zóna. (Čítala si asi nepozorne.)
Napriek tomu si stojím za tým, čo som kde videla, zažila a riešila. Neboj ja som mala tiež rôznu klientelu, pracovala som dlhé roky v sociálnej oblasti, ešte viem diferencovať neprofesionalitu, drzosť, aroganciu, a prehnitý systém.

anonym_c22a51
10. jan 2026

Aj manželová babka si tým nedávno prešla v Prešove. Ešte aj jej kabelku odovzdali úplne inej seniorke. Až nám zavolali z barličky, že ich pacientka došla s cudzou kabelou. Asi naozaj nemajú čas.
Ja mám skúsenosť inú, keď som bola na nadštandarde v monobloku, nebolo dňa, keby som nemala na izbe rôzne sestričky počas celého pobytu. Inak by si ma ani nevšimli 😇 ale keďže chceli tú izbu pre niekoho iného, tak boli u mňa varené pečené. A naozaj zaujímala ich len izba, nie môj zdravotný stav 😹 bolo to vtipné.

huxy
10. jan 2026
@anonym_65eec2

@huxy presne tak. Sama som zažila, že k nám chodil príbuzný so zbraňou. Riešili sme až cez riaditeľa a nepomohlo nič. Iba sa modliť. Kolegyni pacient vybil zuby. Bývalej dementna babka pichla vidličku pod oko... toto nikto nevidí. Každý vidí len problémy na strane personalu. Raz si ma príbuzní čakali v zime večer na autobusovej zastávke (z rovnakej dediny) aby so mnou ,,skonzultovali" prečo sme ich babku museli uviazat - podotýkam dementnu babku po OP fr.femur CKP, ktorá schádzala z postele, hádzaná po nás plienky a veci z nočného stolíka a utekala nám. Na nočnej sme 2 na 25 pac, na dennej poobede 3 to sa nedá ustriehnuť.
Po prvom páde sme jej dali hrudnu nech to nevyluxuje aby neostala total imobilná a hneď si ma synovia počkali. Toto nevidí nikto. Iba samé sťažnosti ako je sestričkam dobre

@anonym_65eec2 presne tak, nik nevidí, ako sa pacienti správajú...staráme sa o nich a ešte nám robia napriek, dokonca slovne či fyzicky napádajú. A aj tak si to odnesú len tie poctivé sestry.
A co sa týka kávičkovania, mobilovania... Niekde sa nestihnú ani naobedovať. Ale to záleží od konkrétnych ľudí, keď je niekto darebák či lenivec, v akejkolvek praci by bol taký.

huxy
10. jan 2026
@jamimo

@huxy nikde nepopieram, že sa to nedeje. Píšem, že aj pacienti sú rôzne nátury a.personál nie je nárazníková zóna. (Čítala si asi nepozorne.)
Napriek tomu si stojím za tým, čo som kde videla, zažila a riešila. Neboj ja som mala tiež rôznu klientelu, pracovala som dlhé roky v sociálnej oblasti, ešte viem diferencovať neprofesionalitu, drzosť, aroganciu, a prehnitý systém.

@jamimo viem co si písala ale zaroveň si písala, že si to zo strany pacienta nezažila, krik, aroganciu či útoky. Deje sa to, pomerne často, dokonca na oddeleniach, kde by si si to vôbec nepredstavovala.

oslo1
10. jan 2026

Vcera sme akurat mali v robote schodzu ohladom toho, ako je u nas 0 tolerance, to znamena, ako sa nemaju napadat zdravotnicky personal. Opak je pravdou, A to sme riesili iba sexualne napadanie, take bezne facky a sproste reci to sme iba prehliadli.

ALe spat k veci. To, ze rodina, pacienti su agresivni, nie je dovod na to, aby sa pacient zabudol na chodbe. Ano , staff je pretazeny, prid do uk, tu to je katastrofalne, momentalne na vsetko su district nurses, len aby pacienti nemuseli ist do nemocnice. Tento rok je naozaj narocny.

Za pacienta v nemocnici ma niekto zodopodvenost, v uk sa to vola Duty of care, v skratke, je to zariadenie, v ktorom sa chory nachadza, niekto ho na tu stolicku polozil, tak ten clovek ma za neho zodpovednost az kym neda hlasenie niekomu a toto NEZDOKUMENTUJE , co nie je psano, nie je dano.

CO sa tyka toho, ze tu niekto riesil, ze na oddeleni je sama s 25 pacientami na oddeleni, toto je chyba vedenia. Som byvala stanicna na oddeleni a pacient jednoducho nesiel na vysetrenie, ked som mala malo personalu, SAFETY first. Ked sa mi niekto spadol z postele, alebo sme resuscitovali (velmi casto), tak som potrebovala mat urcity pocet personalu na oddelni. Stalo sa, ze aj lekar isiel na CT s pacientom, aby ho mal urobene.
Na taketo ukony je ale extra personal v nemocnici a pokial budu sestry iba suchat s nohami, tak sa nic nevyriesi. Niekto vyhral audit na porters, aby chodili s pacientami, tak nech tych porterov doda. Kazdy den po skonceni sichty som pisala incident report, kazdy jeden den, potom pridali porterov. Toto iste robili aj porodne baby a tiez im potom pridali. A toto iste som robila aj so sestrami, nebol plny pocet, tak isiel incident report, lebo potom boli urazy pacientov, neskore lieky podane, samozrejme aj s chybami, vysoka chorobnost sestier a podobne. Ulohou stanicnej a vrchnej sestry na oddelni je v prvom rade starostlivost o jej staff a az potom o pacientov. Ked jej staff vyhori, tak kto sa bude o tych pacientov starat.
My sme potom uz povedali rodine, ze bud pojde s pacientom na vysetrenie, alebo vysetrenie jednoducho nebude urobene, lebo neni staff.

anonym_7a944e
10. jan 2026
@anonym_65eec2

Tak možno sa nepostarali o tvoju babku, starého krehkeho človeka, pretože sa starali o 20 ďalších, ktorí boli akútnejší? S príjmom pacienta ie fakt veľa roboty, nemysli si, že dať ho na izbu je všetko. Možno tam fakt práve nebol personál, ktorý by to spravil, pretože niekde niečo robili. Pracujem na LDCh, čo je v podstate interné s oveľa horsimi stavmi a neraz ostanem na oddelení s 25 pacientmi SAMA, pretože všetci sú s pacientmi na vyšetreniach. V tom prípade sa neroztrhnem a keď si mám vybrať bežať k babke ktorá sa dusí alebo k babke ktorá čaká na uloženie posteľ.. smola. Viem, že za môj príspevok budem zhejtovana do nepričetna, avšak každý príbuzný vidí len toho svojho a nikto nevidí ďalších 20 chorých ľudí. Žiaľ väčšinou zo skúseností, tí ktorí najviac kričia najmenej potrebujú pomoc - nehovorím, že je to tvoj prípad ale väčšinou. Naposledy keď som odsavala pacientku dusiacu sa hlienmi došla za mnou iná príbuzná so žiadosťou, že treba jej mamičke natrieť päty, pretože ich ma suché a nech láskavo idem lebo doniesla masť.. toto je realita slovenského zdravotníctva. Ako píšeš- personál je poddimenzovaný. Veľakrát si prvý krát sadneme k jedlu a káve okolo 13-14tej, práve keď sú návštevné hodiny a práve keď všetci vidia, že iba sedíme a žereme. Viem - v každom povolaní sa človek narobí a my sme si to svoje vybrali a prosím, nevypisuj idiotiny, keď nevieš aká bola skutočná situácia. A ďalšia vec - boli skutočne voľné lôžka? Možno boli len odídeni pacienti a postel nebola prezlečená a vydezinfikovaná. Možno boli na izbe volne postele, pretože to bola izolácia. Milujem príbuzných, ktorí prejdú oddelenie, pozerajú do okienok a vidia ,,tam na 5 6 a 11tke máte len po jedného pacienta, presťahujte mamičku tam. Na dvojke sa jej nepáči." Sťažujú sa hundraju ale že na izbách je po jeden pacient, pretože sú izolácie mrsy, cpe, covid, to nevidia. Fakt. Čakám na kritiku ale toto je pravda. A omnoho viac

@anonym_65eec2 prosím ťa ty choď radšej pracovať do kravína - aj to budem ľutovať tie kravičky lebo s takýmto prístupom to potom takto v zdrav. vyzerá.
Prečo prosím ťa pracuješ s chorými ľuďmi? si myslíš že v iných odvetviach to vyzerá lepšie? Všade majú ľudia určité normy ktoré musia spraviť za prac. čas. Nikde nesedia pri káve pol dňa.

deti95060810
10. jan 2026

autorka prečo to píšeš tu na MK? Myslíš že sa to pohne niekde ďálej? nie, nepohne.
Napíš sťažnosť na nemocnicu kde ležal tvoj príbuzný, popr. kontaktuj média napr. ČAS na hornej lište nájdeš "TIP od Vás". https://www.cas.sk/
či s tým niečo dosiahneš je však dosť otázne.

autor
10. jan 2026
@deti95060810

autorka prečo to píšeš tu na MK? Myslíš že sa to pohne niekde ďálej? nie, nepohne.
Napíš sťažnosť na nemocnicu kde ležal tvoj príbuzný, popr. kontaktuj média napr. ČAS na hornej lište nájdeš "TIP od Vás". https://www.cas.sk/
či s tým niečo dosiahneš je však dosť otázne.

@deti95060810 ja som chcela aj hlavné na to upozorniť aby si ľudia dávali aj pozor 🙂 samozrejme ako som už písala bude sa dávať aj sťažnosť.

deti95060810
10. jan 2026
@anonym_autor

@deti95060810 ja som chcela aj hlavné na to upozorniť aby si ľudia dávali aj pozor 🙂 samozrejme ako som už písala bude sa dávať aj sťažnosť.

@anonym_autor to je predsa známe už min. 10 rokov že v našich nemocniciach ročne zomrie 3000 ľudí úplne zbytočne. Nedostanú adekvátnu zdr. starostlivosť.
si zober býv. prezidenta Šustera. Na sk mu dávali 1 perc. na vyliečenie a v Rakúsku ho vyliečili za niekoľko mesiacov. a asi celkom dobre keď pán nedávno oslávil 92 rokov a darí sa mu naďalej celkom dobre. možno si ešte niekto pamätá jeho zdr. problémy pred 25 r.
zober si Fica. Tiež sa radšej zveril do rúk lekárom v Izraeli ako na sK. operovali mu srdce a keďže to bolo min. 10 r. dozadu vyzerá to že úplne úspešne.
a to nehovorím o jeho zraneniach po atentáte. 4 krát podstrelený a o 2 týždne prepustený domov. keby to bol obyčajný človek tak je už na cmiteri.
ale tak nie každý má na zdr. starostlivosť v zahraničí. nie každý má konexie ako premiér, prezident a pod.

anonym_81169f
10. jan 2026

Našu babku hospitalizovali v noci, ráno sme jej niesli veci a že treba prísť keď budú návštevné hodiny, išli sme preč a o chvíľu volali že zomrela.
Ona už bola stuhnutá s otvorenými ústami čo sa pomoci nedovolala až vtedy ráno keď sme tam boli ju išli pozrieť. Večer ju zložili na posteľ a ostala aj v tom oblečení.

anonym_2309c2
10. jan 2026
@anonym_2e7fc3

@anonym_autor nechapem, bolo ti povedane, ze maju vela roboty, tak co riesis, ze sa na nu zabudlo? Urcite sa na nu nezabudlo, vedeli o nej, ale jednoducho nestihaju, ved interne oddelenia su najviac vytazene oddelenia v nemocniciach, ved si len predstav takeho stareho cloveka - leziaka - treba ho pravidelne polohovat, prebalovat, krmit, odsavat, nosit na vysetrenia… a aj to musis vacsinou aspon dvaja vela z toho robit, a takych pacientov tam maju isto teraz vela a este ked sa im tam niekto zhorsi a musia akutne riesit niekoho prave, tak, holt, nestiha sa. Ja si nebranim nikoho, ale pokial bola tvojej mame u nich poskytnuta adekvatna zdravotna starostlivost pocas hospitalizacie, tak toto mi pride ako zbytocne pranierovanie na socialnych sietach. Stazovala si sa priamo primarovi, vrchnej sestre? Podala si staznost na riaditelstvo nemocnice? Lebo ak nie, a len teraz tu buris internetove vody, tak to nema ziaden zmysel. Jedine vidno, ake je povolanie sestry, sanitara, ci lekara nevdacne.

@anonym_2e7fc3 Prepáčte, ale autorka kritizuje právom, lebo:1.Vzdy, keď ostávame v nemocnici my, či niekto z našich najbližších, robíme to s dôverou a nádejou, že nám pomôžu.2.Zabudnut na niekoho, na niečo sa dá, keď to nemám na očiach, ale človek na chodbe, sediaci na vozíku sa nedá prehliadnuť.3.Nevidim dôvod, prečo by o tejto skúsenosti nemohla autorka napísať na MK.4.Verim, dúfam, tvrdím, že to bola ojedinelá skúsenosť, ojedinelé zlyhanie, ktoré ale ako priamy účastník by som určite ken tak nehodila za hlavu a neospravedlnila tým často používaným, že mali veľa práce,ze nestíhali a ze je to vizitka zdravotníctva.Je to predovšetkým vizitka každého jedného zamestnanca daného oddelenia, ktorý prešiel okolo pacienta a nevšímal si ho

anonym_fdb3e3
10. jan 2026
@anonym_65eec2

@anonym_65eec2 preco si ku "konzultacii" nevolala Policiu🙆

anonym_fdb3e3
10. jan 2026
@anonym_2309c2

@anonym_2e7fc3 Prepáčte, ale autorka kritizuje právom, lebo:1.Vzdy, keď ostávame v nemocnici my, či niekto z našich najbližších, robíme to s dôverou a nádejou, že nám pomôžu.2.Zabudnut na niekoho, na niečo sa dá, keď to nemám na očiach, ale človek na chodbe, sediaci na vozíku sa nedá prehliadnuť.3.Nevidim dôvod, prečo by o tejto skúsenosti nemohla autorka napísať na MK.4.Verim, dúfam, tvrdím, že to bola ojedinelá skúsenosť, ojedinelé zlyhanie, ktoré ale ako priamy účastník by som určite ken tak nehodila za hlavu a neospravedlnila tým často používaným, že mali veľa práce,ze nestíhali a ze je to vizitka zdravotníctva.Je to predovšetkým vizitka každého jedného zamestnanca daného oddelenia, ktorý prešiel okolo pacienta a nevšímal si ho

@anonym_2309c2 denne "zazitky"

anonym_65eec2
10. jan 2026
@anonym_7a944e

@anonym_65eec2 prosím ťa ty choď radšej pracovať do kravína - aj to budem ľutovať tie kravičky lebo s takýmto prístupom to potom takto v zdrav. vyzerá.
Prečo prosím ťa pracuješ s chorými ľuďmi? si myslíš že v iných odvetviach to vyzerá lepšie? Všade majú ľudia určité normy ktoré musia spraviť za prac. čas. Nikde nesedia pri káve pol dňa.

@anonym_7a944e by ma zaujímalo v akej opičiarni a ci vôbec pracuješ ty keď už sa tu takto chceme urážať ako v nejakej tretej cenovej. Nikdy by som si nedovolila súdiť prácu o ktorej viem totálne nič. Toto ľudia s IQ nerobia.

anonym_65eec2
10. jan 2026
@anonym_fdb3e3

@anonym_65eec2 preco si ku "konzultacii" nevolala Policiu🙆

@anonym_fdb3e3 riešilo sa to oficiálne cez riaditeľa a áno - skrz riaditeľa a nemocničného právnika aj s políciou. Žiadna sme nemala odvahu len tak volať políciu, keďže chodil hocikedy, aj mimo návštevných hodín, kedy sme na službe 2-3 (poobede, v noci a cez vikendy) - z toho jedna pravidelne odbieha (nosenie odberov atď.. ). Toto nikto neriskoval. Bol napomenutý, upozornený ale veľmi známa firma na ktoreho si vzhľadom na jeho postavenie a konexie ani polícia nedovolila viac.

anonym_fdb3e3
10. jan 2026
@anonym_65eec2

@anonym_fdb3e3 riešilo sa to oficiálne cez riaditeľa a áno - skrz riaditeľa a nemocničného právnika aj s políciou. Žiadna sme nemala odvahu len tak volať políciu, keďže chodil hocikedy, aj mimo návštevných hodín, kedy sme na službe 2-3 (poobede, v noci a cez vikendy) - z toho jedna pravidelne odbieha (nosenie odberov atď.. ). Toto nikto neriskoval. Bol napomenutý, upozornený ale veľmi známa firma na ktoreho si vzhľadom na jeho postavenie a konexie ani polícia nedovolila viac.

@anonym_65eec2 myslela som tu bus zastavku, to bola asi taka ferovecka - 10:1?🙃

anonym_fdb3e3
10. jan 2026
@deti95060810

@anonym_autor to je predsa známe už min. 10 rokov že v našich nemocniciach ročne zomrie 3000 ľudí úplne zbytočne. Nedostanú adekvátnu zdr. starostlivosť.
si zober býv. prezidenta Šustera. Na sk mu dávali 1 perc. na vyliečenie a v Rakúsku ho vyliečili za niekoľko mesiacov. a asi celkom dobre keď pán nedávno oslávil 92 rokov a darí sa mu naďalej celkom dobre. možno si ešte niekto pamätá jeho zdr. problémy pred 25 r.
zober si Fica. Tiež sa radšej zveril do rúk lekárom v Izraeli ako na sK. operovali mu srdce a keďže to bolo min. 10 r. dozadu vyzerá to že úplne úspešne.
a to nehovorím o jeho zraneniach po atentáte. 4 krát podstrelený a o 2 týždne prepustený domov. keby to bol obyčajný človek tak je už na cmiteri.
ale tak nie každý má na zdr. starostlivosť v zahraničí. nie každý má konexie ako premiér, prezident a pod.

@deti95060810 to si zabudla, ze schuster dohnal k smrti MUDr Fabiana, tolko ho deptali cela susterovic fajta, ze dostal tusim cmp, mlady chlap 50.rocny...a zasluzily sudruh Dvojplatnicka, jedovaty dedo anakonda🪱 si zije🫤a uziva.

anonym_65eec2
10. jan 2026
@anonym_fdb3e3

@anonym_65eec2 myslela som tu bus zastavku, to bola asi taka ferovecka - 10:1?🙃

@anonym_fdb3e3 jaj toto 🙂 k žiadnemu nejakému napadnutiu nedošlo to zasa nie ale strach som mala poriadny, vieš si predstaviť ako keď vystúpiš v zime v tme o 19tej na tmavej zastávke, poriadne nikde nikoho a tam ťa stopnú dvaja muži. Veľmi nepríjemný rozhovor, niekedy sa žiaľ príbuzným nedá vysvetlit, že občas treba pacienta žiaľ fixovať aby si viac neublížil.. už len to, že vidíš ako idú k tebe a oslovujú ťa neznámi muži ti nazenie strach.
A po pravde - asi by som sa aj bála pred nimi vytiahnuť mobil a volať.

anonym_42e2a7
10. jan 2026

@anonym_autor ďakujem za info. Keď sa nám toto náhodou stane, že bude niekto starší z rodiny potrebovať hospitalizáciu, ani sa nepohnem od rodiča/svokrovcov, kým si nebudem na 100% istá, že je všetko zabezpečené.

alenka58
10. jan 2026
@anonym_42e2a7

@anonym_autor ďakujem za info. Keď sa nám toto náhodou stane, že bude niekto starší z rodiny potrebovať hospitalizáciu, ani sa nepohnem od rodiča/svokrovcov, kým si nebudem na 100% istá, že je všetko zabezpečené.

@anonym_42e2a7 to je od teba milé tak by to malo byť

ibatanecnica
10. jan 2026
@anonym_2e7fc3

@anonym_autor nechapem, bolo ti povedane, ze maju vela roboty, tak co riesis, ze sa na nu zabudlo? Urcite sa na nu nezabudlo, vedeli o nej, ale jednoducho nestihaju, ved interne oddelenia su najviac vytazene oddelenia v nemocniciach, ved si len predstav takeho stareho cloveka - leziaka - treba ho pravidelne polohovat, prebalovat, krmit, odsavat, nosit na vysetrenia… a aj to musis vacsinou aspon dvaja vela z toho robit, a takych pacientov tam maju isto teraz vela a este ked sa im tam niekto zhorsi a musia akutne riesit niekoho prave, tak, holt, nestiha sa. Ja si nebranim nikoho, ale pokial bola tvojej mame u nich poskytnuta adekvatna zdravotna starostlivost pocas hospitalizacie, tak toto mi pride ako zbytocne pranierovanie na socialnych sietach. Stazovala si sa priamo primarovi, vrchnej sestre? Podala si staznost na riaditelstvo nemocnice? Lebo ak nie, a len teraz tu buris internetove vody, tak to nema ziaden zmysel. Jedine vidno, ake je povolanie sestry, sanitara, ci lekara nevdacne.

@anonym_2e7fc3 presne. My sme nemali ani kedy ist na wc alebo sa len vody napit. Kazdy cakal ze.hned a hned. Teraz robim v ambulancii. Niekedy cakaju pacienti aj vyse.hodiny na vysetrenie. Kazdy potrebuje iny cas na vysetrenie a velakrat sa stane ze.pacient kolabuje. Tak sa venujeme.jemu a vsetko ostatne musi pockat. A k tomu kopu telefonatov ktore ani nemame sancu zdvihnut alebo riesime ine veci tiez dolezite o ktorych nemaju ludia ktori tam nepracuju ani ponatia. A potom mi niekto on10 hod povie. Ved vy aj kavy stihate ano tu ktoru mam od 6.30 spravenu a studenu. To ze k mitam bez prestavky od 7 hod niekedy az do 13.30 kym idem.na obed to nevidi nikto
.medzitym len narychlo.hodim do seba nejaku drobnost.

anonym_c8b3a4
Včera o 09:25
@janinah

Zdroj? Autor?

@janinah nemusí udávať zdroj, stalo sa to pred tokom môjmu mužovi, že na neho jednoducho zabudli. Preradili ho z oddelenia na oddelenie, ale ken fyzicky, až keď prešla noc., ráno a nič, nedostával ani infúzie, ani antibiotiká, čakal že bude vizita, ale nič, tak začal robiť poriadky, aj keď pre človeka pripútaného k posteli je to zložité. Ešte že mal mobil a nabíjačku, tak som tam bežala ja, v tej nemocnici ma už v živote nič neprekvapí, nebolo to prvý krát, čo sme tam boli užasnutí prístupom, ale žiaľ RZP ho odviezla tam

anonym_9f3af4
Včera o 09:32
@anonym_81169f

Našu babku hospitalizovali v noci, ráno sme jej niesli veci a že treba prísť keď budú návštevné hodiny, išli sme preč a o chvíľu volali že zomrela.
Ona už bola stuhnutá s otvorenými ústami čo sa pomoci nedovolala až vtedy ráno keď sme tam boli ju išli pozrieť. Večer ju zložili na posteľ a ostala aj v tom oblečení.

@anonym_81169f moja kamarátka zomrela okolo pol 4 ráno, na JIS, našli ju o pol 8. Kde bol personál s nočnej smeny?

anonym_9f3af4
Včera o 09:41
@ibatanecnica

@anonym_2e7fc3 presne. My sme nemali ani kedy ist na wc alebo sa len vody napit. Kazdy cakal ze.hned a hned. Teraz robim v ambulancii. Niekedy cakaju pacienti aj vyse.hodiny na vysetrenie. Kazdy potrebuje iny cas na vysetrenie a velakrat sa stane ze.pacient kolabuje. Tak sa venujeme.jemu a vsetko ostatne musi pockat. A k tomu kopu telefonatov ktore ani nemame sancu zdvihnut alebo riesime ine veci tiez dolezite o ktorych nemaju ludia ktori tam nepracuju ani ponatia. A potom mi niekto on10 hod povie. Ved vy aj kavy stihate ano tu ktoru mam od 6.30 spravenu a studenu. To ze k mitam bez prestavky od 7 hod niekedy az do 13.30 kym idem.na obed to nevidi nikto
.medzitym len narychlo.hodim do seba nejaku drobnost.

@ibatanecnica prosím ťa, ak si objednávate pacientov, tak asi viem aký prípad mi príde na kontrolu a vyšetrenie. Krásna ukážka toho, ako vysokoškolský vzdelaný člivek MUDr. a možno aj Mgr.sestra nezvláda základný manažment pacienta. Zaujímavé, že keď ja idem na kontrulu, alebo dopytujem termín, dr. aj sestra majú v tabuľke meno pacienta, stav, diagnózu a poznámku, napr. kontrola, obstrek, stacionár, infúzia, prvovyšetrenie, ktoré trvá napr.hodinu. Ide to tam s úsmevom, profesionalitou, kvalitnou diagnostikou a manažmentom pacienta a aj obedom, kávou, wc. Skús sa zamyslieť prečo to môže inde fungovať. Nielen sa posťažovať.

anonym_e454b9
Včera o 09:59

Podľa reakcií vidím, že sú tu aj sestričky. Chápem vaše argumenty, beriem množstvo pacientov a málo personálu. Babke však bola pridelená izba, bola poslaná na hospitalizáciu z urgentu. Sedela na chodbe 4 hodiny, či koľko. A ja sa pýtam - to si žiadna sestra, žiadny lekár za 4 hodiny nevšimol, že nemá pacienta na izbe? za celý ten čas sa na ňu nik neprišiel pozrieť, neinformoval sa o jej stave, neskontroloval potrebu podať lieky?

autor
Včera o 14:11
@anonym_e454b9

Podľa reakcií vidím, že sú tu aj sestričky. Chápem vaše argumenty, beriem množstvo pacientov a málo personálu. Babke však bola pridelená izba, bola poslaná na hospitalizáciu z urgentu. Sedela na chodbe 4 hodiny, či koľko. A ja sa pýtam - to si žiadna sestra, žiadny lekár za 4 hodiny nevšimol, že nemá pacienta na izbe? za celý ten čas sa na ňu nik neprišiel pozrieť, neinformoval sa o jej stave, neskontroloval potrebu podať lieky?

@anonym_e454b9 práveže sa ona ozvala aj ze čo keď šiel niekto okolo ale bola len odpoveď spýtam sa zistím a prídem ale to x krát to isté a nikto nič po kým som neprišla ja. Ešte keď ju dávali na izbu bola som pri tom, povedala sestričke ze ako dlho tam bola a odpoveď od sestričky ešte arogantne nie ze prepáčte alebo krajšie povedať ale arogantne a vy tu neste sama mame veľa práce my sme na vás nezabudli. Ja sa len to pýtam ako nemohli zabudnúť keď tam bola 4 hodiny.

anonym_e454b9
Včera o 14:31
@anonym_autor

@anonym_e454b9 práveže sa ona ozvala aj ze čo keď šiel niekto okolo ale bola len odpoveď spýtam sa zistím a prídem ale to x krát to isté a nikto nič po kým som neprišla ja. Ešte keď ju dávali na izbu bola som pri tom, povedala sestričke ze ako dlho tam bola a odpoveď od sestričky ešte arogantne nie ze prepáčte alebo krajšie povedať ale arogantne a vy tu neste sama mame veľa práce my sme na vás nezabudli. Ja sa len to pýtam ako nemohli zabudnúť keď tam bola 4 hodiny.

@anonym_autor veď presne o tom hovorím. Nie raz som bola v nemocnici, hneď po príjme za mnou vždy prišla sestrička, riešila so mnou základné veci, prišiel izbový lekár, prešiel so mnou moje ťažkosti a nariadil liečbu. To isté, keď som šla s dcérou, mala v tom čase 17, už som tam s ňou neostávala, ale odišla som až po konzultácii s lekárom alebo vrchnou sestrou. Čudujem sa, že na tej izbe nikomu nechýbala - za 4 hodiny do izby nikto nevkročil, aby ju skontroloval? a zistil, že tam vlastne nie je??