Kopírovanie identity v práci
Ajojte. Stretli ste sa niekedy s týmto? Že by bol vami niekto tak “posadnutý” že by sa začal rovnako obliekať, rovnaku vonavku používať, rovnaký účes, rovnaké voľnočasové aktivity vykonávať a potom to prezentovať, že vlastne ta osoba(originál) opakuje všetko po tej druhej osobe(kopirke)? Ako ste to riešili ak áno. Prostredie kopírovania sa odohráva v práci, takze nedá sa tej osobe vyhnúť, ani ignorovať ten fakt, že v práci je jedna osoba, ktorá chodi identicky oblečená ako vy a prezentuje, že ja opakujem. A nie prácu nebudem kvôli tomu menít, vyhovuje mi pracovny čas a výplata, kvôli deťom v škôlke. Nechcem riskovat hľadať niečo nové a ani nemám dôvod, ja nič zle nerobim
kúp si úplne strelené veci. neviem aký máš štýl - ale ak si doteraz nosila úzke rifle, dojdi v širokých. to si ľudia všimnú kto s tým prišiel skôr. napr… začni si inak upravovať nechty… aj ten účes v pohode zmeň…
mne sa to nikdy nestalo, nepoznám nikoho kto by sa obliekal dobrovolne ako ja 😂😂
Určite by som s touto osobou neriešila súkromné veci, teda aké voľnočasové aktivty robím a podobne, čím menej toho bude vedieť, tým menej môže opakovať... a čo sa týka výzoru, tak hádam každý vidí, kto to mal oblečené prvý a myslím, že väčšine je to aj tak úplne jedno, každá druhá žena vyzerá veľmi podobne a vône všade cítiť rovnaké... a že prezentuje, že ty opakuješ, by som púšťala jedným uchom dnu, druhým von, prípadne jej veľmi ironicky okomentovala... nechápem, že kolegov toto baví počúvať...
@anonym_autor ahoj tak toto zažívala roky moja sestra na strednej škole, bolo to hrozné. Akoby taká iná forma šikany. To dievča začalo podobným obliekaním, makeupom, vlasmi. Postupom času už začalo vyhľadávať identické oblečenie ako nosila moja sestra. Doplnky detto. Časom začala sestru ohovárať ako ju kopíruje a že jej je to nepríjemné. Fakt to dievča bolo podľa mňa choré. Nakoniec jej prebrala aj frajera - áno vážne🙂)) neviem ako ti pomôcť s tým sa nedá nič robiť ja si myslím že toto je nejaká extrémna patologická forma závisti
Ano
Ja by som sa snažila uvedomovať si, že je to veľmi detinské správanie (ktovie, aké psychopatologicke priciny sú za tým), a ze ja môžem byť zodpovedná iba za moje správanie, za iných nie. Môzeš sa od toho odosobnit a uvedomovať si, že teba jej správanie nijako nehodnotí, neovplyvní.... V podstate ze to môže byť jedno, kto ťa napodobňuje a prečo, je to jej problém, nie tvoj. Podľa mňa v práci aj iným dospelým osobám je úplne jedno, ako si oblečená a aký máš účes (pokiaľ to neporušuje dress code). Ty máš byť autentická, spokojná sama so sebou a môže ti byt jedno potom, čo robia ostatní.
Dúfam, že som to vysvetlila pochopiteľne.
@anonym_autor ahoj tak toto zažívala roky moja sestra na strednej škole, bolo to hrozné. Akoby taká iná forma šikany. To dievča začalo podobným obliekaním, makeupom, vlasmi. Postupom času už začalo vyhľadávať identické oblečenie ako nosila moja sestra. Doplnky detto. Časom začala sestru ohovárať ako ju kopíruje a že jej je to nepríjemné. Fakt to dievča bolo podľa mňa choré. Nakoniec jej prebrala aj frajera - áno vážne🙂)) neviem ako ti pomôcť s tým sa nedá nič robiť ja si myslím že toto je nejaká extrémna patologická forma závisti
@anonym_70466f presne takto sa cítim, ja svoj stýl
Meniť nebudem a nech opakuje, však v obchodoch sú tie veci ore každého, ale na vianočnom vecierku sa ku mne dostalo ako ma ohovára, že po nej opakujem, tak som sa tak schuti zasmiala, pretože ja tu osobu reálne vnímam od toho vianočného večierka a od nového roka som ju stretla na tenise(prisaham nikdy som ju tam nevidela-to mame benefit z roboty v jednom konkrétnom centre, ja chodím už vyše polroka a potom som si spomenula, že keď boli black friday mi doniesol kuriér novu raketu do roboty a ona to asi videla😃 ) normálne psycho. Sak nech opakuje ale preco trepe bludy, že na opakujem 🙈
Určite by som s touto osobou neriešila súkromné veci, teda aké voľnočasové aktivty robím a podobne, čím menej toho bude vedieť, tým menej môže opakovať... a čo sa týka výzoru, tak hádam každý vidí, kto to mal oblečené prvý a myslím, že väčšine je to aj tak úplne jedno, každá druhá žena vyzerá veľmi podobne a vône všade cítiť rovnaké... a že prezentuje, že ty opakuješ, by som púšťala jedným uchom dnu, druhým von, prípadne jej veľmi ironicky okomentovala... nechápem, že kolegov toto baví počúvať...
@anonym_1151e4 nikdy som sa s ňou nerozprávala o ničom súkromnom, pár krat sme spolu sedeli na obede kde sme sa bavili, ešte si pamatam, že mi pochválila vonavku, a opýtala sa, ako sa vola tak som poďakovala a povedala jej názov, nikdy z toho nerobim caviky, keď sa niekto opyta. Ale preco trepe, že to ja opakujem po nej😃
Ja by som sa snažila uvedomovať si, že je to veľmi detinské správanie (ktovie, aké psychopatologicke priciny sú za tým), a ze ja môžem byť zodpovedná iba za moje správanie, za iných nie. Môzeš sa od toho odosobnit a uvedomovať si, že teba jej správanie nijako nehodnotí, neovplyvní.... V podstate ze to môže byť jedno, kto ťa napodobňuje a prečo, je to jej problém, nie tvoj. Podľa mňa v práci aj iným dospelým osobám je úplne jedno, ako si oblečená a aký máš účes (pokiaľ to neporušuje dress code). Ty máš byť autentická, spokojná sama so sebou a môže ti byt jedno potom, čo robia ostatní.
Dúfam, že som to vysvetlila pochopiteľne.
@bolarazjedna však ja som spokojna, jedine čo ma vyrušuje, preco prezentuje že ja opakujem, keď sa ani nepoznáme. Je to celé divne. A dosť strašidelne ísť do roboty s pocitom, že tam niekde behá osoba, ktorá ma v pondelok preskenuje, ako som oblecena, any tak prišla v stredu oblečená
kúp si úplne strelené veci. neviem aký máš štýl - ale ak si doteraz nosila úzke rifle, dojdi v širokých. to si ľudia všimnú kto s tým prišiel skôr. napr… začni si inak upravovať nechty… aj ten účes v pohode zmeň…
@biba_18 no toto som aj ním pocedala, že to je nejaká blbosť, že tu babu ani nepoznám a že mozme si všímať kto ako chodi a že nech mi dajú neskôr s odstupom času report na čo prišli 😃
@anonym_70466f presne takto sa cítim, ja svoj stýl
Meniť nebudem a nech opakuje, však v obchodoch sú tie veci ore každého, ale na vianočnom vecierku sa ku mne dostalo ako ma ohovára, že po nej opakujem, tak som sa tak schuti zasmiala, pretože ja tu osobu reálne vnímam od toho vianočného večierka a od nového roka som ju stretla na tenise(prisaham nikdy som ju tam nevidela-to mame benefit z roboty v jednom konkrétnom centre, ja chodím už vyše polroka a potom som si spomenula, že keď boli black friday mi doniesol kuriér novu raketu do roboty a ona to asi videla😃 ) normálne psycho. Sak nech opakuje ale preco trepe bludy, že na opakujem 🙈
@anonym_autor nechcem ťa znepokojovať ale myslím si že toto je ešte len začiatok a bude sa to zhoršovať. Vravím prežívala som to so sestrou takmer tri roky.
ak by ma to obťažovalo, ja by som štýl veru asi zmenila 😏
@bolarazjedna však ja som spokojna, jedine čo ma vyrušuje, preco prezentuje že ja opakujem, keď sa ani nepoznáme. Je to celé divne. A dosť strašidelne ísť do roboty s pocitom, že tam niekde behá osoba, ktorá ma v pondelok preskenuje, ako som oblecena, any tak prišla v stredu oblečená
@anonym_autor tak nech ta opakuje, aj celebrity ľudia opakujú, ber to ako kompliment 🙂
Ja neviem, mne ako kolegyni by bolo šum a fuk ci je Katka oblečená rovnako ako Zuzka a používajú rovnaký parfém... Asi by som to ani nezaregistrovala. Ale aj keby áno, bolo by mi jedno či Katka opakuje Zuzku, či Zuzka Katku....
Možno by pomohlo pozvať tu osobu na kávu a porozprávať sa s ňou úprimne. Nie útočne, ale asertívne, dávať vedieť o tvojich pocitoch, povedať, že to už dlhšie pozoruješ a tebe to veľmi prekáža, je ti to nepríjemné a nech skúsi porozmýšľať, prečo to robí. Určite tým niečo kompenzuje.Možno úprimnosť, a ze si mala odvahu ju s touto témou osloviť a otvorene sa o tom rozprávať, spôsobí ze bude jej to trápne v tom ďalej pokračovať.
Osobne by som sa jej bála, určite je chorá. A začala byť som chodiť rovnako oblečená každý deň, aspoň na čas.
Kamoske sa to stalo, asi nic prijemne .
@anonym_autor súcitim s tebou, tá ,,moja dvojka,, bola veľmi podobná. Vyústilo ho do toho že z určitého dôvodu sa to ďalej nedalo, nestačilo sa chváliť, nestačili jej ani klebety a ohováranie, ona má chcela predčiť. Lepšie auto, luxusnejšia dovolenka, keď sme šli jeden deň lyžovať oni museli aspoň na tri dni .
U mňa zo zdravotných dôvodov prišlo obdobie keď som musela prehodnotiť celý život a moje priority.
Zrazu už značkové oblečenie kabelky a vône vôbec neboli dôležité, šlo mi o život Nuž s údivom som pozeral ako sa tápa. Mala iba 60%úvazok kvôli deťom a to nestačilo na štandard ktorý si vytvorila kopírovanim. Žijeme v malom meste počula som že nahaňala muža do nadčasov a pod. kvôli financiám. Kedysi ma to trápilo. Už mi je to fuk
Mala som taku znamu :D dokonca aj tetovania si davala ten isty motiv ako ja 😂 vyzerala ako moja kopia z wishu.
Ja by som si to nejak nevsimla, keby mi to moja mama nepovedala. Kopirovala aj vlasy 😂 A to v tom case som nosila ruzove vlasy, potom som si dala modrocierne, emo/scene era. S kazdym novym chalanom, co som sa zoznamla, mu hned pisala 😂 raz som jej uz povedala, ze je narusena, tak ma blokla 😂
Vidiet ju kazdy den v praci, neviem co spravim 😂
@anonym_autor tak takéto niečo som veru nezažila. Raz som to videla v seriály Beverlly Hills 90210. Keď jedna dievčina kopírovala Kelly. A z nej, z tej dievčiny sa potom vykľula psychopatka. Ale samozrejme netvrdím, ze toto má byť rovnaký prípad. Ale radšej by som bola obozretná. Je to minimálne divné.
To je chore normalne. Nie nestretla ale ja nie som ten typ, co by chcel niekto kopirovat 😂
tak skus to potiahnut ad absurdum, rozsir nejake info o sebe, ktore nebude pravdive, co ja viem, ze skaces bunjee, alebo ides do Gronska, alebo ze hras sachy, proste daku blbost, ako sa chyti, ja by som sa s nou zahrala daku hru
hlavne jej nikdy nepovedat pravdu o nicom, tak ako si jej priznala vonavku, vsetko skus obratit, prekrutit, co by sa k nej teoreticky mohlo dostat
Zažila som to veľa krát,a vždy mi to bolo úplne jedno.
Kolegine videli a vedeli,na dotyčnej sme sa zasmiali a tým to pre nás haslo.Ber to s tej pozitívnej stránky,má ťa za vzor,páčiš sa jej,chce byť ako ty.
@anonym_autor tak nech ta opakuje, aj celebrity ľudia opakujú, ber to ako kompliment 🙂
Ja neviem, mne ako kolegyni by bolo šum a fuk ci je Katka oblečená rovnako ako Zuzka a používajú rovnaký parfém... Asi by som to ani nezaregistrovala. Ale aj keby áno, bolo by mi jedno či Katka opakuje Zuzku, či Zuzka Katku....
Možno by pomohlo pozvať tu osobu na kávu a porozprávať sa s ňou úprimne. Nie útočne, ale asertívne, dávať vedieť o tvojich pocitoch, povedať, že to už dlhšie pozoruješ a tebe to veľmi prekáža, je ti to nepríjemné a nech skúsi porozmýšľať, prečo to robí. Určite tým niečo kompenzuje.Možno úprimnosť, a ze si mala odvahu ju s touto témou osloviť a otvorene sa o tom rozprávať, spôsobí ze bude jej to trápne v tom ďalej pokračovať.
@bolarazjedna áno aj nás tým som rozmýšľala, ale mne ti pride celkovo jak sci-fi, že pridem za niekym preco po mne opakuješ, jedine s čím ju budem konfrontovať, tak preco ma ohovára, keď sa nepoznáme a premylsam, že pôjdem za vedením, ale aj tak mi to prúdeniami banalita ako na základnej skole, nechcem sa kvôli to u zhadzovať v očiach iných ale zas mám aj svoju hrdosť a nepaci sa mi, keď ma niekto koho vlastne ani nepoznám ohovára, ze opakujem 🙈
Osobne by som sa jej bála, určite je chorá. A začala byť som chodiť rovnako oblečená každý deň, aspoň na čas.
@thereisabear akože popravde mne samotný fakt, že niekto ma rovnaké saty ako ja vôbec neprekáža, akože áno keď som ju cidela v identickom kabáte, identickom sale a identickej kabelke pár dni dozadu striaslo ma😂 ale akože furt si poviem dobre nech sa inšpiruje kaslem na ňu, ale na keru matku rozpráva ue ja opakujem, to jedine mi prekáža
@anonym_autor súcitim s tebou, tá ,,moja dvojka,, bola veľmi podobná. Vyústilo ho do toho že z určitého dôvodu sa to ďalej nedalo, nestačilo sa chváliť, nestačili jej ani klebety a ohováranie, ona má chcela predčiť. Lepšie auto, luxusnejšia dovolenka, keď sme šli jeden deň lyžovať oni museli aspoň na tri dni .
U mňa zo zdravotných dôvodov prišlo obdobie keď som musela prehodnotiť celý život a moje priority.
Zrazu už značkové oblečenie kabelky a vône vôbec neboli dôležité, šlo mi o život Nuž s údivom som pozeral ako sa tápa. Mala iba 60%úvazok kvôli deťom a to nestačilo na štandard ktorý si vytvorila kopírovanim. Žijeme v malom meste počula som že nahaňala muža do nadčasov a pod. kvôli financiám. Kedysi ma to trápilo. Už mi je to fuk
@anonym_5b4672 ja nemám nejaké extrémne drahé značných ani po tom nebazim a áno je to čistá pravda, zdravie je dôležité ako hocico iné a ako si to riešila vlastne? Či nechala si zo odznieť len
@thereisabear akože popravde mne samotný fakt, že niekto ma rovnaké saty ako ja vôbec neprekáža, akože áno keď som ju cidela v identickom kabáte, identickom sale a identickej kabelke pár dni dozadu striaslo ma😂 ale akože furt si poviem dobre nech sa inšpiruje kaslem na ňu, ale na keru matku rozpráva ue ja opakujem, to jedine mi prekáža
@anonym_autor Ahoj autorka, stale sa opakujes v komentoch, ze naco siri, ze ty ju kopirujes. Ved kasli do nej. To ta fakt az tak strasne trapi?🤷♀️ Ona je ocividne prepnuta, cize tam by asi nepomohlo na nu vyliat ani kybel ladovej vody🤦♀️🙈 Nakoniec, ver,ze tych ludi to nebavi pocuvat, ak to pocuvaju od nej castejsie,ako ju kopirujes, tak uz si davno o nej myslia svoje. Mne keby nejaka kolegyna s tymto pilila usi, ze po nej niekto kopiruje, tak by som ju uz slusne poslala do zadku, lebo je to otravne. Ona si sama spravi takto "meno" v ociach druhych,ze sa len dobre strapnuje. Takze uplne vyser na nu, nestoji ti ani za zrnko myslienky v hlave.
Je v poriadku, ak niekto nemá vkus a nechá sa inšpirovať. Toto je ale už za hranicou, zvlášť ak ešte naokolo hovorí, že ju kopíruješ. To je patologické správanie a dotyčná má minimálne nejaký psychiatrický problém sama so sebou, v horšom prípade môže byť kľudne aj nebezpečná.
Akého máte nadriadeného? Poviem ti tak, že keby si za mnou s týmto prišla, tak by som to riešila. S dotyčnou by som si sadla, pýtala sa, prečo to robí, atď, ako jej môžem pomôcť. Ale myslím si, že manažér by mal mať schopnosť všimnúť si, že niekto v tíme nie je úplne v poriadku. Lebo ona nie je a neverím, že toto je jej jediné toxické správanie. Ja by som to riešila, pretože je to choré.
Ak by to robil niekto mne, išla by som za ňou a opýtala sa, ako jej môžem pomôcť, lebo vidím, že asi sa nemá dobre a niečo nie je v poriadku, keď robí takéto veci. Ak by nič, tak pri najbližšej príležitosti, kedy by som vedela, že niečo na mňa povedala, by som ju verejne pred kolegami oslovila, že ak už ma kopíruje, tak si neželám aby o mne šírila nepravdy a že jej odporúčam vyhľadať odbornú pomoc, pretože zdraví ľudia sa takto nechovajú. Mimochodom, kolegovia isto vedia, že ona kopíruje teba a nie ty ju.
Ale, prosim Ta, kasli na nu. Neboj, kolgyne vedia, kto koho kopiruje. Ja som si tym tiez preala, ale mne je to jedno, ja som ja a ona je ona, moj zivot nikto neskopiruje a vizaz je len smetka vo vetre
odpoveď od AI: Ide o patologické napodobňovanie spojené s projekciou.
Chorobné kopírovanie identity druhej osoby (oblečenie, účes, správanie) = problém s vlastnou identitou, nízke sebahodnotenie, závislosť od cudzieho obrazu.
Následné obviňovanie kopírovanej osoby, že napodobňuje späť = projekcia. Človek si nepriznáva vlastné správanie a prenáša ho na druhého, aby sa vyhol pocitu hanby alebo viny.
Často sa to vyskytuje pri:
narcistických črtách,
hraničnej poruche osobnosti,
silnej závisti a potrebe kontroly,
nezrelých obranných mechanizmoch.
Nie je to náhoda ani nedorozumenie. Je to psychologický vzorec.
A nie, nie je to vina tej osoby, ktorá je kopírovaná.
@anonym_autor mne by tiež neprekážalo rovnaké oblečenie, ale to, že si na mňa zasadla chorá osoba. Lebo to musí byť diagnóza, ak to robí v takej miere. Aby si ju raz u seba v obývačke nenašla...

Začni rozprávať že si si kúpila pytóna, urob nejaké foto a uvidis