Máme sa dobre, lebo nemáme deti
Všade počúvam ako klesá pôrodnosť, že to bude mať na našu spoločnosť negatívne dopady, že mladí sú sebeckí, keď deti nechcú.
S partnerom sme spolu 5 rokov, máme veľmi pekný harmonický vzťah, no od začiatku sme boli obaja naklonení skôr bezdetnemu životu - s tým, že možno to časom prehodnotíme. Obaja máme pod 30 rokov a office prace, s príjmom približne toho vyššieho slovenského priemeru, čoskoro chceme začať riešiť vlastne bývanie.
Od rodiny sme si vypočuli, že sme vlastne v ideálnom nastavení na vlastné dieťa, začali sme to teda trochu viac rozoberať. Na prvý pohľad to tak môže vyzerať, keby sme však v dohľadnej dobe to dieťa mali, môžeme sa rozlúčiť s dovolenkami, zvýšia sa nám vydavky, klesne naša životná úroveň, museli by sme pozerať väčší byt a teda platiť viac. Jednoducho aj napriek tomu, že na slovenské pomery zarábame dobre a žijeme si bez nejakého finančného stresu, dieťa by to podstatne narušilo. Tak mi napadá, od koho sa vlastne v dnešnej dobe očakáva plodenie deti? Áno, v každom prípade a veku je to obeta, ale racionálne by to pre nás ako ľudí v tom "najlepšom veku" na dieťaťa znamenalo iba obmedzenia. Viac párov v mojom okolí to vidí rovnako...
Bude to tým, že pôrodnosť celkovo klesá, všade,poviem to blbo,ale ľudia sa už nechcú,teda nemajú potrebu sa množiť,ja si neviem predstaviť (do 2035 bude viac dôchodcov ako prírastkov). Budeme štát na zánik,to neudrží žiadna vláda(práve preto je dobré,keď k nám ešte niekto príde pracovať z iných krajín). Prašť ako uhoď a rozmýšľaj,či sa vážne treba segregovať od ľudí, ktorí sem prichádzajú za lepším životom (a nie,nie všetci sú teroristi a "zvieratá"). Ináč to nevidím lepšie,iba tak že ľudia v dôchodkovom veku budú odkázaní na ľudí s tretích krajín,alebo robotov.
@zuzanita1609 Presne tak, civilizácia, v ktorej sa prestanú rodiť deti, je odsúdená na zánik.
@doriiis A co budes robit ked sa osamostatnia?
dieta ostava v zivote rodica navzdy, tie otazky o osamostatneni su dost mimo - to ked sa dieta odstahuje od rodicov, tak ich prestane zaujimat a prestanu sa stykat a prestanu sa lubit? Rodicia budu zit dalej svoj zivot, to je samozrejme, ved oni neziju zivot dietata, ale zivot s dietatom.
ja si volam s rodicmi kazdy bozi den, navstevujeme sa a to teda byvam dost daleko.
oni o mna ako o dceru nikdy neprisli ani nepridu, aj ked s nimi nebyvam.
a nie je nic krajsie ako žať plody svojej vychovy, ja mam uz takmer dospele deti a su to moji partaci na vylety a aj na debaty a filmy, ten zivot s nimi je nasobne bohatsi ako by bol bez nich - ano viem, ze raz odidu, ale navzdy budu mojimi detmi
Ludia tiez maju deti ked nedokazu svoje zivoty naplnit niecim zmysluplnym inak. Ak to vy dokazete tak bezdetny zivot je uplne validna moznost.
@martinmmartin no neviem, nemyslím si, že ľudia majú deti preto, lebo inak si život nevedia naplniť. Skôr si myslím, že ľudia majú život naplnení a do takéhoto života chcú priviesť dieťa, tak by to aspoň malo byť.
@anonym_autor V tvojom veku som dieta este ani ja nechcela, hoci som vedela, ze ho raz budem chciet. Je uplne v poriadku to takto v tvojom veku citit. Do nicoho sa netlac, este na dieta nie si pripravena. Ak raz budes, tak tvoje argumenty uplne prestanu existovat... a ked nie, tak nie... nie kazdy musi mat deti.
Keby som zacala skor, tak mam 3 deti. Momentalne mam 2, uz teenagerov. Zivot s nimi je uplne super, spolocne dovolenky, sport. Kazdy vek dietata ma to svoje.
Financne urcite nie je dieta narocne . Ty sa rozhodnes si bude chodit v guess gucci alebo kupis bodicka v h&m alebo sinsay .
Skor u teba a u vas ide o to , ze sa nevies vzdat svojho komfortu nic viac . Taky clovek, co sa tohto nevie vzdat , moze mat aj miliony a bude hladat zamienku preco nemat dieta.
Bud chces dieta alebo chces zivotny standard. Moze sa ti podarit udrzat oboje, to sa uplne nevylucuje,ale nie je to iste. Ak by som si mala vybrat medzi pohodlnym zivotom s vyssim standardom a mojimi dvoma autistickymi detmi, vyberiem si vzdy vzdy vzdy zivot s nimi,lebo som silne orientovana na vztahy a nie uplne materialne hodnoty. Malokedy je ta jednoduchsia cesta realne hodnotnejsia. Na druhej strane, je absolutne v poriadku nemat deti, len tie dovody preco nie dobre mat v hlave dokladne upratane...
@anonym_autor Mam 32 rokov, som bezdetna a este do minuleho mesiaca som pri pomysleni na to, ze by som sa stala matkou, videla viacmenej len negativa. Dieta som nejak podvedome chcela ale bolo mi luto vzdat sa svojho standardu. S partnerom naozaj vela cestujeme a toto sa s detmi velmi neda, urcite nie v takej miere a tak slobodne. Ja aj aktivne sportujem, to tiez moc nejde sklbit s babatkom. Som zvyknuta minat na svoj komfort mesacne pomerne dost penazi, o ktore samozrejme pridem ked sa budem doma starat o dieta. A tiez ma trapi aj potencialne znicene telo. Toto vsetko su uplne validne racionalne argumenty ale za posledny mesiac akoby som mala v hlave spinac, ktory sa prepol a hovorim si, ze ja to dieta naozaj chcem. Tak teraz to pomaly zaciname riesit s partnerom a viem, ze to urcite vklude zvladneme. Uzivaj si zivot a ked to ma prist, tak to pride 🙂
Ja si myslím, že keď si na 100% rozhodnutá, tak by si tu ani nepísala...ani ja som nechcela deti a bum...máme dve s malým vekovým rozdielom a poviem ti, je to náročné, ale teraz môžem povedať, že to moje srdce sa naplnilo úplne. Nikdy som necítila taký strach, takú zodpovednosť a takú lásku, človek spozná nepoznané a ver, čím bude dieťa staršie, sloboda ti bude opäť prichádzať.
PS: A do určitého veku na dovolenke za dieťa ani neplatíš. 😁
@anonym_autor Mam 32 rokov, som bezdetna a este do minuleho mesiaca som pri pomysleni na to, ze by som sa stala matkou, videla viacmenej len negativa. Dieta som nejak podvedome chcela ale bolo mi luto vzdat sa svojho standardu. S partnerom naozaj vela cestujeme a toto sa s detmi velmi neda, urcite nie v takej miere a tak slobodne. Ja aj aktivne sportujem, to tiez moc nejde sklbit s babatkom. Som zvyknuta minat na svoj komfort mesacne pomerne dost penazi, o ktore samozrejme pridem ked sa budem doma starat o dieta. A tiez ma trapi aj potencialne znicene telo. Toto vsetko su uplne validne racionalne argumenty ale za posledny mesiac akoby som mala v hlave spinac, ktory sa prepol a hovorim si, ze ja to dieta naozaj chcem. Tak teraz to pomaly zaciname riesit s partnerom a viem, ze to urcite vklude zvladneme. Uzivaj si zivot a ked to ma prist, tak to pride 🙂
@anonym_33761d Ale je mi jasne, ze standard pojde do sr*ciek😀
@anonym_autor áno je to tak ako hovoríte. Príde však obdobie, kedy budete s partnerom už starší, a bude Vám Clivo, budete chcieť mať to svoje potešenie. Ono tak ci tak sa nevyhnete nevyziadanym radam, odporúčaniami atď z okolia. Jednym uchom dnu a druhym von. Mala som podobne nastavenie, a potom pred 40tkou prislo dieťa, ktore sme si obaja priali. Áno, život sa nám otočil, je náročné mat dieta v dnesnej dobe, ale nelutujem, aj ked su dni lepsie a dni narocnejsie,taky je zivot... Tým Vás nechcem presviedčať,že postoj časom zmenite, ako sme ho zmenili my. Vaše rozhodnutie, Vás život a je úplne spravne mat ten svoj názor. Zelam Vam veľa zdravia.
Od koho sa v dnešnej dobe očakáva plodenie detí? - tvoja otázka. Nikto okrem najbližšej rodiny to od teba neočakáva. Deti sú budúcnosť, napr. aj tvoja v starobe. Nemať dieťa bude mať ekonomické, sociálne, emocionálne dopady v budúcnosti. To aký život ti vyhovuje teraz, neznamená, že tak budeš žiť aj o 30rokov. Vekom sa priority, potreby, situácia životná, zdravotná mení.
@anonym_autor Ja som najčastejšie počula od mladších rodín vetu, že "máme sa dobre, lebo deti sú už väčšie". Ja by som nechcela žiť celý život bez dieťaťa/detí, deti prinášajú aj starosti, hlavne v tých prvých rokoch, ale aj radosť a lásku. Finančne to nie je až taká záťaž.
@petronelag pobavila ma veta, že finančně to nie je až taka záťaž. Je to záťaž. Iba také okuliare , rovnátka a podobne " srandy" . V dnešnej dobe je dieta veľká finančna záťaž . Tak to proste je.
@anonym_autor vždy je to niečo za niečo. Za vašu pohodlnosť a nadstandard zaplatíš raz samotou
Moja sestra nemá deti rozhodli sa tak s partnerom a majú super zivot su to asi 50nici su spolu 30 rokov a presne ako pises maju svoj standart ziju si pohodovo bez hádok stresu dovolenky vylety a su spolu štastní. Kazdý povie no ved to preto su takí spokojní lebo nemajú deti deti su starost? ja na druhej strane!! mam dve deti som sama niekolko rokov cize samozivitelka o dovolenke si mozem snivat som unavená vycerpana v strese davam detom vsetko co potrebuju milujem ich a som rada ze ich mám, ale moj komfort je ze uplne v riti môj život je iba o detoch a ja som matka nič viac. Takze asi takto.Môj syn ma už 17 a sam ked to porovnáva a vidí ako žiju jeho krsní povie ze deti nechce lebo ked vidi mna s jazykom vyplazenym tak jeho volba je jasná.
Ďakujem za naozaj rôzne názory. Reálne nás nikto do dieťaťa nenúti, skôr sú to len také navadzajuce reči, že dobre zarobíme, budeme mať bývanie, ideálny čas na dieťa. Tak sme sa o tom zacali rozprávať viac, že čo a ako, a či vôbec. Ani jeden z nás dieťa neberie ako nejakú nutnosť, ktorú chce v živote určite raz mať. Keď sme spolu začali chodiť, boli sme toho názoru že sme primladi a do takýchto podmienok dieťa určite nechceme.
Bolo tu spomenuté že dieťa nestojí až toľko, len sa stačí uskromniť - áno, do určitého veku pravdepodobne dá. Ale nebudem predsa šetriť na strave či zdraví dieťaťa. Tiež dovolenky, áno, dajú sa riešiť aj s dieťaťom, no neviem či by som si radšej tu dovolenku nedopustila, ako ísť do neznámeho prostredia s malým dieťaťom a celým jeho príslušenstvom. Asi je pravda, že pri našom nastavení nie je dieťa niečo, do čoho by sme mali ísť.
Deti nie sú zárukou spokojného a šťasného života.
@anonym_autor Je v poriadku, ak dieťa nechceš z akéhokoľvek dôvodu. Je to tvoja voľba. Ale vedz, že to bude voľba na celý život, nech sa rozhodneš akokoľvek.
A k tvojej dileme o tom, ako sa dnes máte bezdetni dobre a ako by sa to zmenilo… Možno áno, ale aj s partnerom sa niektorí majú finančne “horšie” ako by sa mali sami a predsa nám je v páre mnohým lepšie a sme šťastní s niekým kto je “chudobnejší” ako my sami.
Btw boli sme na tom chvíľu čo sa týka “štandardu” podobne ako vy. Potom sme ale dosť zamakali, zili sme si fakt na SR pomery nadštandartne a (až) potom prišlo dieťa, ktoré náš životný komfort absolútne nijako nenarušilo (keby aj, u nás to neboli kritérium pri rozhodovaní)… Tak aj to je možnosť - ak sa ti zdá, že by si sa mala horšie, kedy pre svoju (finančnú) budúcnosť niečo urobiť, ako dnes, keď ste v podstate bez záväzkov?
dieta je najhorsia investicia v zivote.Ano,tu ta budu zeny ktore su do toho zazrate presviedcat o opaku ved mk.Ale realne nevies ci sa nenarodi postihnute alebo vseobecne az za chodu materstva zistovat ci sa na to hodis alebo nie.Potom uz bude fakt neskoroVies prijat aj toto? budes sa potom obetovat alebo ho supnes do nejakeho ustavu? a do tejto zhorsujucej sa doby aj financnej ale aj vseobecne.Nemusite mat peniaze stale, zivot sa meni aj okolnosti.No ja by som si rozmyslela velmi dobre ci ano alebo nie a napisala si vsetko a porovnala dala na papier.Keby mam rozum volakedy.Kto chce mat opicu musi mat vela bananov.Minule tu tato veta zaznela a musim povedat ze pravdiva.Skaredo napisane ale je to tak.A este pozor na to aby si neostala aj sama nevies ci vam vztah vydrzi na cely zivot.5 rokov je este nic co sa vztahu tyka.Ja jedno dieta mam a keby mozem vratit cas tak nie uz nie a to ma nema ani diagnozy.A dovolenka s dietatom? par krat sme skusali ale nic moc.Fakt cakat len kym vyrastie.Nie je to rola pre kazdu zenu
dieta je najhorsia investicia v zivote.Ano,tu ta budu zeny ktore su do toho zazrate presviedcat o opaku ved mk.Ale realne nevies ci sa nenarodi postihnute alebo vseobecne az za chodu materstva zistovat ci sa na to hodis alebo nie.Potom uz bude fakt neskoroVies prijat aj toto? budes sa potom obetovat alebo ho supnes do nejakeho ustavu? a do tejto zhorsujucej sa doby aj financnej ale aj vseobecne.Nemusite mat peniaze stale, zivot sa meni aj okolnosti.No ja by som si rozmyslela velmi dobre ci ano alebo nie a napisala si vsetko a porovnala dala na papier.Keby mam rozum volakedy.Kto chce mat opicu musi mat vela bananov.Minule tu tato veta zaznela a musim povedat ze pravdiva.Skaredo napisane ale je to tak.A este pozor na to aby si neostala aj sama nevies ci vam vztah vydrzi na cely zivot.5 rokov je este nic co sa vztahu tyka.Ja jedno dieta mam a keby mozem vratit cas tak nie uz nie a to ma nema ani diagnozy.A dovolenka s dietatom? par krat sme skusali ale nic moc.Fakt cakat len kym vyrastie.Nie je to rola pre kazdu zenu
@anonym_d73da8 Konečne niekto napísal pravdu bez prikrášľovania…
@anonym_d73da8 Konečne niekto napísal pravdu bez prikrášľovania…
@nikoletta1712 poviem ti ako je.Ja sa o dieta co mam staram prikladne.Teda starame.V zivote by som to nedala na sebe znat ze to lutujem.Ale dalsi krat uz naozaj neprosim.Tiez som isla do toho volakedy ze vsetko bude ruzove a dobre.Dieta uz chodi do skoly takze nie je najmensie
Ja si napríklad dovolenku s dieťaťom neviem predstaviť. Podľa mňa to nie je dovolenka. (deti nemám a ani nechcem)
@anonym_autor je to strašne koľko mladých v dnešnej dobe nechce deti. Ale poviem ti na to len jednu vec - bezdetni ľudia netušia o akú lásku a naplnenie v tomto živote prichádzajú
Nemusíš si nasekat 3 kusy. Stačí ti jedno milované dieťa. Malinke bude len chvíľočku, rýchlo ti z neho vyrastie partak. Ja viem pochopiť tie obavy zo straty svojho voľného času, svojho ja, ale bol to len strach z nepoznaného.
Do nekonečna budem vďačná bohu že som stretla muža, ktorý má presvedčil že deti sú zmysel. Nikdy by som nebola zistila, o koľko krajsi, naplnenejsi život budem žiť s mojim dieťaťom.
Žiadne dovolenky, peniaze tohto sveta, kariéra ani nič iné ta nikdy nenaplnia viac, ako vlastne dieťa. Ta krehká bytosť, ktorá bude tvojou kópiou, tvojim obrazom, tvojim malým ja.
Kľudne si vyber vacssi byť, ale bude prázdny. Aj keby si mala 10 psov. (A to som mega psickarka!)
@petronelag pobavila ma veta, že finančně to nie je až taka záťaž. Je to záťaž. Iba také okuliare , rovnátka a podobne " srandy" . V dnešnej dobe je dieta veľká finančna záťaž . Tak to proste je.
@mateson2004 tiež ma to pobavilo deti stoja veľmi veľa peňazí a určite to nie je v tom či kúpiš značkové body ako niekto píše;)sú to krúžky, internáty, raz bude chcieť ísť možno študovať na VŠ do zahraničia, okuliare, strojčeky, každú chvíľu topánky, tie najmenšie deti nestoja veľa to príde až časom🙂
@ivik4 ja nesúhlasím. Užívala som si dovolenku aj s ročným, aj s 3r aj teraz
@simona20201309 hej vsak kazdy za seba
@anonym_d73da8 no, a ja ti zas poviem ze keby mi vztah nevysiel tak nelutujem ze som s nim mala deti. Moje deti su uzasne a chvala bohu zdrave. A k tej dovolenke. Jaky si to udelas takovy to mas. Problem castokrat je ze ideme na dovoenku s babom a ocakavame ze to bude dovolenka ako bez neho.
@anonym_autor je to strašne koľko mladých v dnešnej dobe nechce deti. Ale poviem ti na to len jednu vec - bezdetni ľudia netušia o akú lásku a naplnenie v tomto živote prichádzajú
Nemusíš si nasekat 3 kusy. Stačí ti jedno milované dieťa. Malinke bude len chvíľočku, rýchlo ti z neho vyrastie partak. Ja viem pochopiť tie obavy zo straty svojho voľného času, svojho ja, ale bol to len strach z nepoznaného.
Do nekonečna budem vďačná bohu že som stretla muža, ktorý má presvedčil že deti sú zmysel. Nikdy by som nebola zistila, o koľko krajsi, naplnenejsi život budem žiť s mojim dieťaťom.
Žiadne dovolenky, peniaze tohto sveta, kariéra ani nič iné ta nikdy nenaplnia viac, ako vlastne dieťa. Ta krehká bytosť, ktorá bude tvojou kópiou, tvojim obrazom, tvojim malým ja.
Kľudne si vyber vacssi byť, ale bude prázdny. Aj keby si mala 10 psov. (A to som mega psickarka!)
@simona20201309 zaujímavý a veľmi častý pohľad, že sa človek pripraví o tú lásku ktorú vie dať iba dieťa. Ale ako aj spomínaš, ako mi môže chýbať niečo, čo nikdy nezažijem? Ak ten pocit nepoznám a nebudem poznať, jednoducho budem mať radosť z iných veci, nie?
Podľa mňa to, či si bude niekto niečo v starobe vyčítať a ľutovať že nespravil, závisí viac menej od povahy človeka. Ak je večne nespokojný, nájde si dôvod aj keď bude mať 3 deti.
@simona20201309 zaujímavý a veľmi častý pohľad, že sa človek pripraví o tú lásku ktorú vie dať iba dieťa. Ale ako aj spomínaš, ako mi môže chýbať niečo, čo nikdy nezažijem? Ak ten pocit nepoznám a nebudem poznať, jednoducho budem mať radosť z iných veci, nie?
Podľa mňa to, či si bude niekto niečo v starobe vyčítať a ľutovať že nespravil, závisí viac menej od povahy človeka. Ak je večne nespokojný, nájde si dôvod aj keď bude mať 3 deti.
@anonym_autor ... To je taká istá otázka, ako napríklad: načo si chcela niekedy dávno svoj prvý vzťah, keď si nikdy predtým žiadny vzťah nezažila? Alebo načo chce niekto milovať niekoho, keď nikdy predtým nikoho nemiloval a nevie aké to je? Alebo načo chceme sex, keď sme ho pred tým nezažili?

Dieta je zmena, ktoru sice tusis, ale nevies predpovedat jej dosledky. Napr. Pre mna bolo prve roky lahsie neist na dovolenku, lebo tolko veci. Pobalit, to sme radsej isli k rodicom, kde je k dispozicii aj pracka a podobne. Ale to bolo nase rozhodnutie, su ludia, ktori cestuju s malymi babatkami a su a tym uplne ok.
Ano, na isty cas klesne komfort spania a mozno aj financie (zalezi, co si chces dopriat) ale ked sa z toho maleho cloviecika stane partak, filozof a ukazuje vnimanie sveta cez svoju optiku, je to krasne obdobie. Teraz napr. Chodime vecer Von potme s baterkou, lebo to je super zazitok. Dieta SA Bude tesit z hocakej blbosticky, ktora ho zaujme. Dava zivotu novy rozmer, na ktory mnohi uz v dospelom veku akosi nemyslia, nevnimaju ho.
Mat dieta nie je povinne, kazdy si musi rozmysliet, ci do toho chce ist.