Máme sa dobre, lebo nemáme deti
Všade počúvam ako klesá pôrodnosť, že to bude mať na našu spoločnosť negatívne dopady, že mladí sú sebeckí, keď deti nechcú.
S partnerom sme spolu 5 rokov, máme veľmi pekný harmonický vzťah, no od začiatku sme boli obaja naklonení skôr bezdetnemu životu - s tým, že možno to časom prehodnotíme. Obaja máme pod 30 rokov a office prace, s príjmom približne toho vyššieho slovenského priemeru, čoskoro chceme začať riešiť vlastne bývanie.
Od rodiny sme si vypočuli, že sme vlastne v ideálnom nastavení na vlastné dieťa, začali sme to teda trochu viac rozoberať. Na prvý pohľad to tak môže vyzerať, keby sme však v dohľadnej dobe to dieťa mali, môžeme sa rozlúčiť s dovolenkami, zvýšia sa nám vydavky, klesne naša životná úroveň, museli by sme pozerať väčší byt a teda platiť viac. Jednoducho aj napriek tomu, že na slovenské pomery zarábame dobre a žijeme si bez nejakého finančného stresu, dieťa by to podstatne narušilo. Tak mi napadá, od koho sa vlastne v dnešnej dobe očakáva plodenie deti? Áno, v každom prípade a veku je to obeta, ale racionálne by to pre nás ako ľudí v tom "najlepšom veku" na dieťaťa znamenalo iba obmedzenia. Viac párov v mojom okolí to vidí rovnako...
Prosim Ta autorka zas tak strasne neprehanaj 😃. Pripominas mi kamosku kt. Otehotnela v 31tke a nariekala ze budu musiet znizit standard a teraz ked uz dieta ma skoro 2 roky tak vravi ze mala mat dieta ovela ovela skor.
Mnohi sa mame lepsie nez sme sa mali predtym ako sme mali dieta. Vsak to je len na Vas ako si zariadite a navyse nik Ti nekaze mat 3 hladne krky na starost. Ja mam aj budem mat 1. Vobec sme o ziadny ,,luxus" neprisli
@stvura ja som v pohode aj s tým, že dieťa nebudem mať nikdy, skôr to beriem tak neutrálne. Že keby malo byť, tak teraz niekedy by bol asi najlepší čas, vychovať by sme ho zvládli, ale na úkor nejakého nášho štandardu a pohodlia - do toho sa mi veľmi nechce. Tak sme to skôr rozoberali v takej teoretickej rovine, že keby aj, asi by sme neboli úplne spokojní.
@anonym_autor nuž toto hovorili aj brat so švagrinou. Svet vidíš ako kôň s klapkami na očiach. Vieš čo, rob si ako chceš. Brat sa rozviedol a má rozvedenú s 2deťmi.
Nikto žiadnu ženu nedržal silou mocou doma 3roky, už moja mama v sedemdesiatych rokoch minulého storočia šla do práce po roku. Dokonca môžeš mať aj opatrovateľku. Nikto žiadnu ženu nenúti kupovať všetky tie blbosti z reklamy. Všetko sa dá kúpiť za pár šupoy v bazároch. A v neposlednom rade chlap ak chce tak ťa nechá s dieťaťom aj bez.
Mať vzťah kvôli výhodám alebo kvôli láske? mať dieťa kvôli vyhodam alebo láske? Každý vie čo mu je bližšie a každého vec
Deti niečo zoberú a veľa dajú. To obdobie kedy je dieťa malé, treba sa prispôsobovať spánkom, veľa toho ešte nechápe je paradoxne velmi krátke. Väčšinu života je to plnohodnotný parťák na dlhé debaty a spoločné záujmy. Deti dodajú do života takú iskru, radosť z bežných vecí, ktoré už nás dospelých tak netešia. Tá radosť keď im kúpiš zmrzlinu, zoberieš do zoo, kúpiš autíčko za 3€ to proste stoji za to. Nenastavuj sa hneď čo ti dieťa zoberie. Áno, životná úroveň klesne, ale dá sa pred dieťaťom vytvoriť rezerva na obdobie počas rodičovskej. A stále sú to len 3roky. A nie si povinna byť 3 roky doma. Čo sú 3 roky uskromnenia sa oproti dalsim desiatkam rokov života čo budete obaja makať a platy vam budú rásť. Ale nie si povinna deti mať. Len také dôvody aké uvádzaš by sami o sebe pre mna neboli dostatočné aby som sa rozhodla deti nemat
@anonym_autor pre mna je toto zvlastne zmyslanie. A ak rozmyslas takto tak asi nie si zrela mat dieta. Lebo keby si bola, tak to neberies takto ze ta to obmedzuje a mas vacsie vydavky a prides o dovolenky atd. A navyse to tak vobec nemusi byt. Dcera nemala ani rok ked sme boli na dovolenke a bolo to super. Len to je ten rozdiel, ze my sme sa tesili ze je s nami dalsi maly cloviecik a nevadilo nam ze sa tam nevyspime , nebudeme cele dni lezat na plazi a budeme sa musiet prisposobit dietatu.
@michaelam2 Aj my sme s mužom chceli mať dieťa a vôbec nám nevadilo, že sú s ním aj problémy, že v noci plače a pod. A na dovolenku sme chodili prvé tri roky len na Liptov, lebo tam bývala sestra a od troch rokov už chodil s nami normálne všade, ani sme sa ktovieako neobmedzovali finančne, mali sme aj niečo našetrené a čím mal viac rokov, tým bol samostatnejší.
za mna rozmyslas dobre, casom ta ale hormony a priroda mozu prevalcovat a nemusi sa darit, preto by som odporucila cim skor zmrazenie vajicok.
Pekné ráno prajem milé autorky/autori, to máme zasa debatu kde sa môžeme rozdeliť na dva tábory! Budem oponovať že vidieť dieťa ako finančný a najmä časový záväzok neznamená že nie sú "pripravený" na deti, skôr, že dokážu o nich premýšľať nad rámec toho že 'ale ja už by som chcela kočíkovať' a 'veď kto mi dá pusu na dobrú noc a povie mi ľúbim ťa každý večer'. Možno zabúdame, že v minulosti mala rodina zo 3-5 detí nie pretože by mali nekonečnú lásku k materstvu, ale pretože úmrtnosť bola vysoká, na manuálnu prácu neboli stroje a na statku sa zišlo veľa rúk. To je skôr prežitok modernej doby, že si môžeme zvoliť kedy ich budeme mať, s kým, ako ich vychováme, kde budú študovať a pod.
Samozrejme že ťa dieťa obmedzuje. A bude vyťažovať. A bude limitovať. Zrazu pokojný večer bez Peppa Pig či Paw Patrol alebo troch rozprávkových kníh na čítanie bude luxus. Možnosť vyspať sa 6 hodín bez prerušenia bude hotový wellness. A večera pri sviečkach? All-inclusive, čo tam že je to v krčme a vlastne je to pizza s kolou, hlavne že je ticho. To že niekto iný má pohodové dieťa s ktorým sa dá cestovať, chodiť na dovolenky, nemá zdravotné ani iné komplikácie, v noci prespí, neznamená že budete rovnaký prípad.
Čo je na tom zlé že dieťa si je vedomé toho že je na príťaž? Pretože faktuálne je. Je to rovnaká biela lož ako to že Ježiško nosí darčeky, nehovoríme to pretože chceme zachovať nejaké dekórum pred spoločnosťou, možno pred samými sebou že sme dobrí, obetaví rodičia. Tiež si uvedomujem že keby neexistujem tak moja matka sa mohla mať omnoho lepšie než to čo jej život nahral. Ale zase to netreba brať čierno-bielo, že existujú iba dva protipóly v ktorom sa buď obetujeme úplne alebo vôbec. Deti nebudú trpieť ak ich na dovolenku nevezmete a pôjdete bez nich (návšteva babky ich nadchne podobne), na víkend si zajednáte opatrovanie. Víkendová návšteva Zoo a "vzdelávacie aktivity" sú tiež skôr pre radosť rodiča než ideťaťa (ruku na srdce, pamätáme si z detstva výlety ale určite nie všetky). Z veľa vecí sa dá vykorčuľovať bez toho aby ste sa museli rozkúskovať. Stačí byť kreatívny (a trochu aj sebeckí)!
ja sa vzdy cudujem preco niekto bezdetny vobec travi cas na konovi
Tiež žijeme podobne,s tým rozdielom,že ja som "chvíľu" bola tehotná ale potratila som. Môj chlap sa "tváril" , že je ok, nebol,cítila som to. Ja som sa chvíľu trápila,že nemôžem donosiť, udržať 😔.Nakoniec sme sa zhodli na tom, že sa ľúbime tak či tak,či s babom,či bez neho. Mne už odzvonilo 40,bojím sa úprimne a môjmu chlapovi 50,ten sa nebojí, ale ma rešpekt. Fungujeme stále tak isto ako na začiatku,stále zaľúbení, stále ma len tak cmukne, pohladká,stále mi povie,že mi to sekne,stále mu poviem, že je môj sexi šikovný chlap (aj keď len umyje riad) 😁. My sme sa proste našli a bábo by bol len "bonus" k našej láske. (Ináč máme kone, psi, mačky, sliepky,zaju a rozmýšľame nad jahnuatkami-lenže on to bude chcieť jesť,mne to nie je po vôli,keď dostanú meno) 🤭.
Mame sa dobre, pretože deti máme. Peniaze a ,,štandard" sú síce fajn, ale mne by nič nedávalo zmysel bez detí. Načo zarábať, keď nie je komu? Míňať na seba by ma nebavilo, to prestane baviť každého po čase. To prázdno v sebe musí byť hrozne.
Mat deti bolo jedno z najlepších rozhodnutí v živote a práve vďaka nim sa mám lepšie.
@anonym_autor " deti sú najväčšia životná komplikácia" odznelo vo filme, a ja, hoci ich mám dávam dávam tomuto výroku za pravdu. 🫣
@anonym_4be14f a prečo nie? Veď to nie je len k deťoch, aj o sexe, manželstve, rodine, peniazoch, kariére, zdraví, duchovne, ... o Bohu o všetkom.
@anonym_4be14f Som bezdetná a ak si si nevšimla, tak sa tu nerozoberá len “ príkrmy, kakáme, spinkáme, zúbky nám idú”…
Posledne roky ked si vsimnete diskusie tak tie su o detoch kolko tak... z 10% ? 😃 20 max
Mame sa dobre, pretože deti máme. Peniaze a ,,štandard" sú síce fajn, ale mne by nič nedávalo zmysel bez detí. Načo zarábať, keď nie je komu? Míňať na seba by ma nebavilo, to prestane baviť každého po čase. To prázdno v sebe musí byť hrozne.
Mat deti bolo jedno z najlepších rozhodnutí v živote a práve vďaka nim sa mám lepšie.
@doriiis A co budes robit ked sa osamostatnia?
@doriiis A co budes robit ked sa osamostatnia?
@martinmmartin ... No budem žiť samozrejme aj pre seba. Nám sa to tak aj v podstate deje, keďže starší má 15 rokov už. Deti nás už až tak nepotrebujú, takže mnohokrát sa s mužom pristihneme, že sme jak slobodní 30 tnici. Ale stále je tam to, že toto a toto pre deti. Že deti potrebujú to a to.Mat deti je pridaná hodnota v živote.
Áno, bez detí by som mala viac peňazí, ale bola som oveľa chudobnejšia, smutnejšia.
Tak deti mas kvoli tomu, ze ich chces, nie, ze mas vek ci tvoje okolie ti naznacilo... dieta je cast teba, citis lasku, si pre neho to najdolezitejsie na svete... btw. my mame viacero deti a zijeme v tom hornom priemere, financne nam nic nechyba aj tak. Narocne je to hlavne casovo, v klude si sadnut a vypit po praci kavu utopia este par rokov... ale to prejde a deti ostanu.... Robte ako to citite vy, objektivne - mat dieta je velmi obmedzujuce, mas pravdu. Len momentalne nevidis tie prinosy, co ti to dieta kazdy den da, ked ta objime... takze asi mate este s detmi cas...
@anjelicek26 vies co milujem? Teraz sme boli s vacsimi (12 a 10 rokov) u lekarky na odbery a to je uz take super, vyaoki su ako ja (vsak to nie je problem prerast 152 cm 😅), ale ten veget. Ze su rozumni, partaci, porozpravame sa v klude, zavtipkuju s doktorkou, ked si predstavim, ako som hlavne dceru musel drzat a vrestala tak, ze nebolo mozne krv odobrat. Alebo teraz prisla za mnou, ze mamiiii, vsak to Vy davate darceky na Vianoce? Ja som len prikyvla a urobila psssst a ona ze ja sa tak tesim, ze s Tebou budem kupovat vsetkym malym detom, surodencom, bratrancom. Ze su mudri, rozumni, maju dobre srdce, dobre sa ucia, hudobne nadani a vidim, co mozu priniest do tejto spolocnosti a ta moja hrdost, ze su moji 🥰. Ta predstava, ze by som mala 42 rokov a ziadne deti, ma desi. Taka som teraz spokojna uz, a hoci ti mladsi este daju zabrat, stoji to za to. Aj za tie obety, obcas chaos, obcas uskromnenie. Po rokoch sme v lete boli na dovolenke, len v tom trapnom Chorvatsku, ale ja to tam milujem tak ci tak. Vracali sme sa spat o 4 dnoch, lebo nam umierala v nemocnici babicka. Hodnotu rodiny nevycislis ziadnou dovolenkou. Ani nam nepadlo nevratit sa a nechat dovcu dovcou. Chceli sme ju stihnut, rozlucit sa. Nestihli sme.
Taky moj pohlad, po jednej unavnej "nocnej", ked mi bolo zle a malej tiez.
@anonym_autor hodnotu rodiny a deti ocenis asi az ked ju mas a retrospektivne, ked budes mat velke deti a mozno vnucata. Prilisne racionalizovanie tomu nepomaha. Ludia nemaju deti s rozumu vacsinou, ale skor z emocionalnych dovodov. Ale moje nastavenie je take, ze skor ako na svoje pohodlie, myslim na druhych. To bude aj o celkovom zivotnom nastaveni.
Posledne roky ked si vsimnete diskusie tak tie su o detoch kolko tak... z 10% ? 😃 20 max
Bude to tým, že pôrodnosť celkovo klesá, všade,poviem to blbo,ale ľudia sa už nechcú,teda nemajú potrebu sa množiť,ja si neviem predstaviť (do 2035 bude viac dôchodcov ako prírastkov). Budeme štát na zánik,to neudrží žiadna vláda(práve preto je dobré,keď k nám ešte niekto príde pracovať z iných krajín). Prašť ako uhoď a rozmýšľaj,či sa vážne treba segregovať od ľudí, ktorí sem prichádzajú za lepším životom (a nie,nie všetci sú teroristi a "zvieratá"). Ináč to nevidím lepšie,iba tak že ľudia v dôchodkovom veku budú odkázaní na ľudí s tretích krajín,alebo robotov.
@anonym_autor človek vekom prehodnotí priority.Jedneho dňa ma prestalo baviť chodiť po kozmetikach, plánovať výlety už som cítila, že to je len zaplnanie prázdneho času a chcem dieťa chýbalo mi niečo viac.Mozno ešte neprišiel u teba čas.Ale, ak sa na to pozeráš takto, že čo dieťa zoberie tak zoberie veľa aj peňazí, energie, času buď chces a si ochotná sa niečoho vzdať, alebo nechceš.Vzdy to je o prioritách.Teraz to nie je pre teba priorita
Pokým nemáš dieťa nevieš aké to je, mňa to napríklad napĺňa najviac na svete, neobmedzujú má deti v ničom, je to tak ako každý chce mať, takže jedna pani povedala, buď chces dieťa alebo nechceš, nikdo nič od teba neočakáva
@anonym_autor super otázka. Takže keď budeš mať 60, nepôjdeš k doktorovi, do potravín a podobne. Lebo kto bude študovať za doktora, alebo uvarí jedlo v reštaurácii, alebo vypestuje a dochová jedlo, ktoré budeš jesť. Žeby tie deti??? Takže tvoj plán si je to do smrti všetko robiť sama. Aj tak sa dá. V 80ke okopávať na poli. Tá predstava sa ti ako páči?
@stvura ja som v pohode aj s tým, že dieťa nebudem mať nikdy, skôr to beriem tak neutrálne. Že keby malo byť, tak teraz niekedy by bol asi najlepší čas, vychovať by sme ho zvládli, ale na úkor nejakého nášho štandardu a pohodlia - do toho sa mi veľmi nechce. Tak sme to skôr rozoberali v takej teoretickej rovine, že keby aj, asi by sme neboli úplne spokojní.
@anonym_af5de7 no ja som 2 a 2 roky studovala v cudzine, vela cestovala aj pocas prvych rokov prace, lebo to jej povaha vyzadovala a teraz si uzivam klud, zahradu - v zime lyzovanie, v lete more...ako da sa cestovat s deckami, to nie je problem, len uz je to ine, lebo musis program voli to bavi aj ich...u nas uz znova zacina cestovanie s muzom bez obmedzenia, kedze najmladsi ma 13r a uz nemusim obiehat vsetky vojenske muzea a "vesmirne veci" na dovolenkach 🙂...moj plan v buducich 2r je Cesta Cinou s Dvorakom, tak dufam ze nam to v zdravi vyjde s muzom.
@anonym_autor ved uvidis casom, len aby nebolo neskoro (ja ked prehodnocujem spatne tak by bolo najidealnejsie mat deti uz na vyske - aspon jedno)
@anonym_autor nam deti znizili zivotny standard, samozrejme,keby nie deti,mam o stovky Eur mesacne viac.no nikdy,nikdy by som to nechcela inak ,ani som nikdy neolutovala ,ze su tu. Zivot nie je o pohodli a komforte.aj ten tvoj je docasny,raz pominie,skus hladat hodnoty inde..
Planéta je preľudnená, takže tie frázy že deti sa robia pre dobro všetkých dnes naozaj neplatia, pre dobro všetkých je aby nás bolo menej a aby prírodné zdroje sa nevyčerpali. 😉 Dieťa sa robí zo sebeckých dôvodov, že ho človek chce, nie pre spoločnosť. Ak to tak necítite s partnerom je to ok.
@marsmykkok deti su aj preto,lebo laska a evolucia😀never konspiraciam o preludneni,to su blbosti.planeta je pre ludi,nie naopak.skor ide o to,kde sme to s planetou dotiali svojou nezodpovednostou a materializmom.ale nie rodenim deti!🙈
necitam komenty, urcite sa budem opakovat 🙂 ale - ano, dieta stoji vela casu a penazi (a nervov), ale naucis sa pri nom veci o sebe a o partnerovi, ktore si netusila, neskutocne ta posunie v zivote a zaroven to, ze sledujes, ako vyrasta, ako sa uci, aka osobnost z neho rastie, je taky zazitok, ktorej sa nevyrovna ziadna dovolenka ani materialna vec. a je to neprenosna skusenost. ja som tiez nikdy nebola typ, ze juuu, deticky, chcem ich milion, mam jedno, mala som ho ako 30r planovane, s muzom sme sa zhodli, ze jedno staci, ale to jedno si teda uzivam 🙂
@marsmykkok deti su aj preto,lebo laska a evolucia😀never konspiraciam o preludneni,to su blbosti.planeta je pre ludi,nie naopak.skor ide o to,kde sme to s planetou dotiali svojou nezodpovednostou a materializmom.ale nie rodenim deti!🙈
@anonym_ab5873 konšpirácie o preľudnení? Prečo si myslíš, že sú to konšpirácie? Si nejaký odborník? 🤔 Myslím, že v zahraničí existujú nejaké serióznejšie výskumy, predpovede a pod. zaoberajú sa tým viaceré vedné disciplíny. Nemyslím, že sú to konšpirácie.
@anonym_autor pokial podľa teba mat znamená sa obetovať, tak ho potom naozaj nemaj.
Keby takto sebecký rozmýšľali všetci, tak už sme dávno vymreli.
@anonym_ab5873 😁 preludnení. Naša planéta má stále oblasti, ktoré sme ešte stále neobjavili, nevideli,neosídlili (a nech to tak ostane) 😏. Po rokoch sa môžeme "tešiť" na sťahovanie buď na mokré, zasnežené púšte, alebo teplé, priaznivé nám póly. Ľadové medvede sa zmenia, prispôsobia,len čo my... 😁
@anonym_ab5873 konšpirácie o preľudnení? Prečo si myslíš, že sú to konšpirácie? Si nejaký odborník? 🤔 Myslím, že v zahraničí existujú nejaké serióznejšie výskumy, predpovede a pod. zaoberajú sa tým viaceré vedné disciplíny. Nemyslím, že sú to konšpirácie.
@anonym_2e136b ano,som odbornicka v tejto oblasti. Rozumiem co pisem ,aj vidim hlbkovo do temy

@zuzana76 mám lebo sa pritrafilo, nijak som sa mu nebránila ani som ho nijak aktívne neriešila ... proste bolo ... nemala som v hlave paniku že nechcem dieťa za žiadnych okolností, proste to je život, ľudia majú deti, alebo nemajú, proste tak to je ...