Máme sa dobre, lebo nemáme deti
Všade počúvam ako klesá pôrodnosť, že to bude mať na našu spoločnosť negatívne dopady, že mladí sú sebeckí, keď deti nechcú.
S partnerom sme spolu 5 rokov, máme veľmi pekný harmonický vzťah, no od začiatku sme boli obaja naklonení skôr bezdetnemu životu - s tým, že možno to časom prehodnotíme. Obaja máme pod 30 rokov a office prace, s príjmom približne toho vyššieho slovenského priemeru, čoskoro chceme začať riešiť vlastne bývanie.
Od rodiny sme si vypočuli, že sme vlastne v ideálnom nastavení na vlastné dieťa, začali sme to teda trochu viac rozoberať. Na prvý pohľad to tak môže vyzerať, keby sme však v dohľadnej dobe to dieťa mali, môžeme sa rozlúčiť s dovolenkami, zvýšia sa nám vydavky, klesne naša životná úroveň, museli by sme pozerať väčší byt a teda platiť viac. Jednoducho aj napriek tomu, že na slovenské pomery zarábame dobre a žijeme si bez nejakého finančného stresu, dieťa by to podstatne narušilo. Tak mi napadá, od koho sa vlastne v dnešnej dobe očakáva plodenie deti? Áno, v každom prípade a veku je to obeta, ale racionálne by to pre nás ako ľudí v tom "najlepšom veku" na dieťaťa znamenalo iba obmedzenia. Viac párov v mojom okolí to vidí rovnako...
@anonym_autor vsetko by bolo take jednoduche, keby casom nezacali vacsine zien tikat "biologicke hodiny". A aj mnohi muzi neskor predsa len chcu deti.
@anonym_autor ja som vzdala toho mať deti lebo finančne ledva vyzijem zo svojho. Nezarobim veľa no prácu meniť nechcem lebo toto je asi jedina práca kde sa nezodrem a vyberať si tiež nemôžem keďže nie som vzdelana ani veľmi šikovná. A ano, viem že by som mala partnera, ale ten tu nemusí byť navždy, môže od nás odísť a sama by som to nedala.
@anonym_autor vsetko by bolo take jednoduche, keby casom nezacali vacsine zien tikat "biologicke hodiny". A aj mnohi muzi neskor predsa len chcu deti.
@zltalienka vacsine ale nie vsetkym, a pocet ludi ktori su dobrovolne bezdetni sa zvysuje. Mozno aj autorka a jej partner budu jedni z tych ktori sa rozhodnu pre zivot bez deti. Maju cas, pise ze maju pod 30
@anonym_autor pozri, ak to tak cítite obaja, tak nemajte deti, nie je to povinnosť. Dá sa prežiť plnohodnotný život aj bez deti a to ti píšem ako matka. Na svete je deti až až… nemusíš sa cítiť zle preto, že tejto planéte nedáš ďalšie.
@stvura ja som v pohode aj s tým, že dieťa nebudem mať nikdy, skôr to beriem tak neutrálne. Že keby malo byť, tak teraz niekedy by bol asi najlepší čas, vychovať by sme ho zvládli, ale na úkor nejakého nášho štandardu a pohodlia - do toho sa mi veľmi nechce. Tak sme to skôr rozoberali v takej teoretickej rovine, že keby aj, asi by sme neboli úplne spokojní.
@anonym_autor prečo myslíš , že budeš musieť znížiť svoj štandard ja mám veľkú rodinu a neľutujem som šťastná spokojná ja si dokážem aj teraz spolu s manželom užiť aj teraz staršie deti pomôžu a, že nechodím na dovolenky ani nemusím užívam si víkendy na dome , kde mám aj vírivku čiže wellness a najmladšia je tam spokojná vyšantili sa na dvore je autistka a je tam šťastná
@anonym_autor prečo myslíš , že budeš musieť znížiť svoj štandard ja mám veľkú rodinu a neľutujem som šťastná spokojná ja si dokážem aj teraz spolu s manželom užiť aj teraz staršie deti pomôžu a, že nechodím na dovolenky ani nemusím užívam si víkendy na dome , kde mám aj vírivku čiže wellness a najmladšia je tam spokojná vyšantili sa na dvore je autistka a je tam šťastná
@andrejka1974 Klobúk dole, nie každý by toto zvládol. Keby som ja mala postihnute dieťa, zrútil by sa mi celý svet. To už radšej zostať bezdetna.
@mateson2004 tiež ma to pobavilo deti stoja veľmi veľa peňazí a určite to nie je v tom či kúpiš značkové body ako niekto píše;)sú to krúžky, internáty, raz bude chcieť ísť možno študovať na VŠ do zahraničia, okuliare, strojčeky, každú chvíľu topánky, tie najmenšie deti nestoja veľa to príde až časom🙂
@luccija koľko stoja krúžky? 20e na mesiac? Možno 100? Sú krúžky povinné? Je internát povinný? Vysokoškolák si môže zarábať.
Tie úcty za to všetko neprídu naraz. Ešte aj cigáni dokážu obliecť a nasýtiť 10 deti, tak je smiešne, až trápne že sa nad týmto pozastavuju 2 pracujúci ľudia, ktorí vedia ako brániť ďalšiemu nechcenému tehotenstvu.
Nie je to o peniazoch, je to o marnivosti a materiálnych veciach.
@andrejka1974 Klobúk dole, nie každý by toto zvládol. Keby som ja mala postihnute dieťa, zrútil by sa mi celý svet. To už radšej zostať bezdetna.
@anonym_560129 neboj všetko sa dá zvládnuť , ja by som bez deti nemohla byt proste som to tak cítila a som šťastná že mám takú veľkú rodinu , hoci môj najstarší je už z inej generácie a deti nechce ani on ani jeho partnerka snáď mladší raz deti mať budú ešte vnúča nemám ani tak skoro asi nebude nevadí Rianka nám dáva zabrať
@luccija koľko stoja krúžky? 20e na mesiac? Možno 100? Sú krúžky povinné? Je internát povinný? Vysokoškolák si môže zarábať.
Tie úcty za to všetko neprídu naraz. Ešte aj cigáni dokážu obliecť a nasýtiť 10 deti, tak je smiešne, až trápne že sa nad týmto pozastavuju 2 pracujúci ľudia, ktorí vedia ako brániť ďalšiemu nechcenému tehotenstvu.
@simona20201309 áno a ak dieťa bude bolieť zub nedáš 150 eur za zubára, za okuliare stovku a po mesiaci ich dieťa rozbije. Ak napríklad bude zdatné v jazykoch, výmenné pobyty aby fakt aj reálne jazyk ovládal stoja tisícky eur. A napríklad ak pôjde študovať medicínu popri tom sa nedá moc brigádovať a dokonca prvý rok je to problém okrem prázdnin na každej vysokej škole skoro skrz času že prednášky sú celý deň.
@simona20201309 áno a ak dieťa bude bolieť zub nedáš 150 eur za zubára, za okuliare stovku a po mesiaci ich dieťa rozbije. Ak napríklad bude zdatné v jazykoch, výmenné pobyty aby fakt aj reálne jazyk ovládal stoja tisícky eur. A napríklad ak pôjde študovať medicínu popri tom sa nedá moc brigádovať a dokonca prvý rok je to problém okrem prázdnin na každej vysokej škole skoro skrz času že prednášky sú celý deň.
@marsmykkok prečo uvadzas tie najvyššie ceny? 150 som neplatila ešte ani ja u zubára.
Na okuliare sú príspevky.
Ale na takej veterine som bežné nechavala aj 200e....
Keď budeme takto preratavat financie na dieťa tak naozaj o chvíľu ľudstvo vymrie...
Síce nie...trepem... cigáni to zachrania 🤗
@marsmykkok prečo uvadzas tie najvyššie ceny? 150 som neplatila ešte ani ja u zubára.
Na okuliare sú príspevky.
Ale na takej veterine som bežné nechavala aj 200e....
Keď budeme takto preratavat financie na dieťa tak naozaj o chvíľu ľudstvo vymrie...
Síce nie...trepem... cigáni to zachrania 🤗
@simona20201309 "Keď budeme takto preratavat financie na dieťa tak naozaj o chvíľu ľudstvo vymrie..." viacero civilizacii uz skoncilo. Mozno sa blizi koniec tej europskej.
Tak nikto ťa do toho netlačí, ani neočakáva (možno tak najbližšia rodina, vaši rodičia), je to proste len konverzačná téma.
Ťažko vysvetliť, ale to je mať dieťa, či dať na misku váh nejaké pro a contra.. keď som sa nad tým zamýšľala (a jedno dieťa sme už mali), tak som dospela k tomu, že je to takto také úplne .. ako mladí ľudia sme s mužom mali nejaké predstavy o živote, ciele, ktoré sme postupne napĺňali.. mať dobru školu, mať prácu, aj rast kariérne, aj mať vlastnú nehnuteľnosť, aj čo to vidieť zo sveta a vlastne aj mať rodinu, aj keď to vtedy ešte nebola nejaká priorita a extra túžba.. no a keď sme mali dieťa, tak to bolo akoby ďalšie predstavy, či sny, ciele, ktoré sa na tie pôvodné nabalili. Tešiť sa z jeho pokrokov, obyčajných maličkosti, napredovania... Akoby to bol taký iný level, na ktorý sa nabaľujú ďalšie a ďalšie. Nemyslím tým to, že žijem život svojich detí a náplňam si svoje vlastné nedokončené sny cez ne, ale ich sny, ich túžby viem s nimi do istej miery zdieľať, viem sa tešiť s nimi.. a teraz vidím na mojich rodičoch, aké to je, zažívať to opäť a ináč už z pozície starého rodiča. Jednoducho sme mali všetko, čo sme chceli. Iste, našiel by sa lepší, krajší byt.. a ešte ďalšia a ďalšia a ďalšia dovolenka. Ale stále to je "len" byt, "len" dovolenka. Nemali by sme sa o čo snazit... makať, zostať dlhšie, ale na čo, pre koho? Pre seba? Super, treba na sebe makať, dokedy? Pre ďalšiu cestu? Kúpiť si ďalšieho psa? Keby nebolo detí, neboli oni, mala by som pocit, že sme akoby zamrzli v čase.
Na dovolenku pôjdem aj takto.. aj keď je to dočasne možno menšia. Alebo žiadna, lebo je to nepraktické (pre mňa) s malým bábätkom. Ale neskôr pôjdem.
ALE toto je môj pohľad, moje úvahy. Aj tvoj pohľad JE v poriadku.
@simona20201309 "Keď budeme takto preratavat financie na dieťa tak naozaj o chvíľu ľudstvo vymrie..." viacero civilizacii uz skoncilo. Mozno sa blizi koniec tej europskej.
@zltalienka ked budu nase deti take iste,budu posledna generacia.
@zltalienka ked budu nase deti take iste,budu posledna generacia.
@anonym_223e0c a to je uz aj v nasich rukach odovzdat im ine hodnoty ako len vlastnu pohodlnost.
@anonym_223e0c a to je uz aj v nasich rukach odovzdat im ine hodnoty ako len vlastnu pohodlnost.
@zltalienka ano ale vidis kam to aj tak vsetko smeruje.
Nevravim,ze zivot bez deti je zly. Teraz to tak necitis,ale ked budes mat tak 40 a vsetci okolo budu riesit deti,skolu,kruzky,tak si mozes pripadat ako mimozemstan a tak na teba bude aj okolie pozerat. A priprav sa na neustale pripomienky a sudenie okolia. Vypocujes si kadeco na svoju adresu. Zrazu nebudes mat s kym ist von. Kazdy rozprava len o detoch a cely zivot sa toci okolo deti a potom vnucat. Vy budete sami. Pokial je clovek mlady,zda sa mu super byt bezdetni. No pribudajucim vekom ako sa clovek usadi uz to nie je take super ako sa zda.
@anonym_autor najhorsi je tlak okolia. Deti/ alebo len jedno dieta treba mat ked sa na to citime. Ked pride dieta mamke ktora sa na to necitila je to niekedy pre vsetkych tazke
@simona20201309 nebagatelizuj.Vies koľko stojí tanečná, šaty topánky, štartovné na súťažiach, alebo iný krúžok.Internat a čo, ak dieťa býva niekde kde nemá takú možnosť študovat to čo chce musí ísť inam, VŠ nie pri každej škole sa dá brigádovať.Mat dieťa nie je len zasýtiť a obliecť
v osade asi neriešia strojček, okuliare každé 2 roky, vodičák, stužkovú, doučovanie pred prijimackami áno, deti sú radosť, ale nehrajme sa, že " stoja" len malickost.
@anonym_autor ocakava sacjo odctoho kto chce deti. Ze ty ich nechce , nic to nezmeni na tom ze rodit sa budu vzdy.
Nevravim,ze zivot bez deti je zly. Teraz to tak necitis,ale ked budes mat tak 40 a vsetci okolo budu riesit deti,skolu,kruzky,tak si mozes pripadat ako mimozemstan a tak na teba bude aj okolie pozerat. A priprav sa na neustale pripomienky a sudenie okolia. Vypocujes si kadeco na svoju adresu. Zrazu nebudes mat s kym ist von. Kazdy rozprava len o detoch a cely zivot sa toci okolo deti a potom vnucat. Vy budete sami. Pokial je clovek mlady,zda sa mu super byt bezdetni. No pribudajucim vekom ako sa clovek usadi uz to nie je take super ako sa zda.
@marca12 my sme bezdetni, uz 50tnici a okolie nas neriesi a necitime sa ako mimozemstania
@anonym_autor Tento troll dokola vytvara podobne temy, uz tu take bolo. Koho to zaujima, ci anonymny nick chce dieta? Akoze dost sa opakujes
Moja sestra nemá deti rozhodli sa tak s partnerom a majú super zivot su to asi 50nici su spolu 30 rokov a presne ako pises maju svoj standart ziju si pohodovo bez hádok stresu dovolenky vylety a su spolu štastní. Kazdý povie no ved to preto su takí spokojní lebo nemajú deti deti su starost? ja na druhej strane!! mam dve deti som sama niekolko rokov cize samozivitelka o dovolenke si mozem snivat som unavená vycerpana v strese davam detom vsetko co potrebuju milujem ich a som rada ze ich mám, ale moj komfort je ze uplne v riti môj život je iba o detoch a ja som matka nič viac. Takze asi takto.Môj syn ma už 17 a sam ked to porovnáva a vidí ako žiju jeho krsní povie ze deti nechce lebo ked vidi mna s jazykom vyplazenym tak jeho volba je jasná.
@anonym_66bd10 ak by si mala partnera zase by bol ten pohľad iny
@simona20201309 nebagatelizuj.Vies koľko stojí tanečná, šaty topánky, štartovné na súťažiach, alebo iný krúžok.Internat a čo, ak dieťa býva niekde kde nemá takú možnosť študovat to čo chce musí ísť inam, VŠ nie pri každej škole sa dá brigádovať.Mat dieťa nie je len zasýtiť a obliecť
v osade asi neriešia strojček, okuliare každé 2 roky, vodičák, stužkovú, doučovanie pred prijimackami áno, deti sú radosť, ale nehrajme sa, že " stoja" len malickost.
@luccija šak keď na to nemám tak nedám dieťa na drahy krúžok a nechodím po sutaziach. Hovoríš o výdavkoch ktoré nie sú potrebné k životu.
Prečo okuliare každé 2 roky? Ty píšeš o výdavkoch ktoré si naozaj nemôže každý dovoliť.
Tak ono zalezi aj dost na tom ake mas svoje okolie. Ja aj moje kamosky mame vsetky deti a vobec sa o detoch a celkovo starostiach okolo nich nerozpravame. Fakt uz neviem co sa musi stat aby sme spomenuli nejaku skolu napriklad . Vychutnavame si cas spolu ked mame klud od povinnosti
@luccija šak keď na to nemám tak nedám dieťa na drahy krúžok a nechodím po sutaziach. Hovoríš o výdavkoch ktoré nie sú potrebné k životu.
Prečo okuliare každé 2 roky? Ty píšeš o výdavkoch ktoré si naozaj nemôže každý dovoliť.
@simona20201309 tak kto nosi okuliare denno-denne potrebuje po 2 rokoch nove. Je to vec, ktora sa tiez pouzivanim opotrebuje. A dietatu navyse narastie hlava a mozu byt okuliare aj male.
ja som bezdetná a aj plno bezdetných ludí poznám.Napr aj dosť spolužiakov alebo spolužiačok.Takže si dokonca dovolim tvrdiť že viac ich deti nemá ako má.Myslím celkovo od mojej základky až po vš.Takže ja si ako mimozemšťan vôbec nepripadám 😊 sem tam sa ma to niekto spýta či neplanujem ale to je tak všetko.Nikto mi nenadáva len raz si pamätám na jedneho staršieho suseda čo sa staral velmi do toho kedy budem mať, hlavne že sám nežil usporiadane,bol rozvedeny má 3 dievčatá ale ani jedno ho nenavštevuje .. veru dnes je ina doba a viac ludí uprednosťňuje komfort
@simona20201309 tak kto nosi okuliare denno-denne potrebuje po 2 rokoch nove. Je to vec, ktora sa tiez pouzivanim opotrebuje. A dietatu navyse narastie hlava a mozu byt okuliare aj male.
@zltalienka Ja svoje tiež znicim do dvoch rokov, len si myslím, že akurát zakladateľka nebude z tej sorty, kto by si toto nemohol dovoliť.
Podla jej opisu tu by skôr išlo o to, že dieťaťom by sa znížil komfort v zmysle "nejdeme trikrát k moru za rok, ale len raz a malé dovolenky doma" a nie kategória "teraz nám už nevychádza ani ta stanovacka na Šírave".
@zltalienka Ja svoje tiež znicim do dvoch rokov, len si myslím, že akurát zakladateľka nebude z tej sorty, kto by si toto nemohol dovoliť.
Podla jej opisu tu by skôr išlo o to, že dieťaťom by sa znížil komfort v zmysle "nejdeme trikrát k moru za rok, ale len raz a malé dovolenky doma" a nie kategória "teraz nám už nevychádza ani ta stanovacka na Šírave".
@oblecenie99 ved aj okuliare a okuliare je rozdiel. Mne staci obycajny plastovy ram za dvojcifernu hodnotu, ale moj brat (deti nema) ma taky ram, co zvladne poskladanie, potlacenie a neviem co vsetko....lebo si to moze dovolit. Len on nedobrovolne nema deti, nie zeby nechcel.
Obmedzenie, narušilo, obeta..kašli na to. Dieťa musis chcieť a nemá byť vyústenie spoločenského tlaku

@anonym_autor ... To je taká istá otázka, ako napríklad: načo si chcela niekedy dávno svoj prvý vzťah, keď si nikdy predtým žiadny vzťah nezažila? Alebo načo chce niekto milovať niekoho, keď nikdy predtým nikoho nemiloval a nevie aké to je? Alebo načo chceme sex, keď sme ho pred tým nezažili?
@doriiis lenže žiadna z tých vecí nemá tak dlhodobé trvanie ako starostlivosť o dieťa