Manipulácia s mäsom. Je dezinfekcia prehnaná?
Ahojte, kamarátka to asi trochu preháňa, ale ide teda o manipuláciu s mäsom. Umýva si horúcou vodou a potom ešte mydlom a hneď dezinfikuje. Ako samozrejme nejaká hygiena musi byt ale ona je az posadnutá čistotou. Ako to mate vy ?
Máš na mysli, že robí niečo s mäsom a potom si umyje ruky vodou a mydlom?
To je normálne.
Či umyje sa vodou a mydlom a potom ešte dezinfekciou?
Moja kamoska, co ma dost odpitvane by spravila to iste 😂😂😂 Ja som cele tehu pouzivala jednorazove rukavice a pri divine stale pouzivam. Mozno som freak, ale nikdy nevies aky mas blby zader, skrabanec na ruke. Niekto ma tu hygienu taku extremnejsiu. Kazdeho vec
@livia1174 Pri mase by to takto malo byt 🙂
Tiez aj pouzivat vybranu dosku na krajanie len na maso a aj tu dezinfikovat po pouziti.
Nikdy nevies, radsej viac poumyvat ako menej.
ja to robím aj pri mäse aj pri vajíčkach, mám osobitne dosku, pokrájané dávam do tanierov, ktoré sú už vyradené a na nič iné ich nepoužívam, mám to tak od vtedy ako sme so synom skončili na infekčnom so salmonelou (doniesol zo škôlky)
Robím to isté a nielen pri mäse, ale aj vajíčkach. Na mäso používam tiež vyhradenú dosku a potom ako skočím so spracovaním mäsa, tiež všetko dezinfikujem a nepríde mi to prehnané. Skôr ma prekvapí,ked niekto len utrie pult mokrou handričkou a nechá to tak, z hygienického hľadiska to nestačí....
A ja som spočiatku myslela, ze aj to mäso tak umyva🤦♀️, ruky môže.
Tiež som si myslela ze to mäso umýva mydlom 😄
@livia1174 to co popisujes je štandard. Spolu s doskami, nožmi a nadobami používanými výhradne na mäso. Keby sa dalo tak mám extra aj umývadlo. Keďže to nejde, dezinfikujem po každom použití aj to...
@haley7897 samozrejme ze nejaku hygienu treba, napríklad co som si všimla u našich tak oni si vždy len vodou umyli ruky a pri varení sa veľa toho nestíhala az potom, aj naši známi majú malé deti a tiež iba s vodou. Zas známa používa ocot aj na ruky aj potom linku umýva spolu s jarou.
Ty si neumyvas vobec? To s takymi rukami chytas vsetko ostatne?
Mna by zaujimalo, preco ta to trapi? Ja napriklad maso neumyvam, kupujem z obchodi a varim. Prejde varom, vsetko "zle" sa zabije. Ale nic nevidim na umyti ruk mydlom a kludne aj tu dezinfekciu ked stiha. To ze potom dezinfikuje aj pracovnu dosku/ linku je tiez jej osobna vec. Skor mi pride divne zakladat temy o v pohode kamoske s hygienickymi normami. Ja disku, noz hned polejem vriacou vodou z kanvice. Keby mam cas, kludne tu linku tiez po kazdej oraci s masom dezinfikujem. Nevidim na tom nic zle, skor velmi chvalyhodne.
@livia1174 niekto je viac Monk, ale tu sa mi nezdá nic zvláštne.Ja by som zase neumyte mäso nevarila.Nechci vedieť ako sa varí v reštauráciách.ruky si vždy umyjem aj mydlom, ale nepoužívam rukavice nedezinfikujem špeciálne linku.Ovocie a zelenina je často väčšia hrozba ako mäso.Dcera dostala salmonelu z melónu z trhu🙂
Hnojili to nejakou srakorou
@livia1174 niekto je viac Monk, ale tu sa mi nezdá nic zvláštne.Ja by som zase neumyte mäso nevarila.Nechci vedieť ako sa varí v reštauráciách.ruky si vždy umyjem aj mydlom, ale nepoužívam rukavice nedezinfikujem špeciálne linku.Ovocie a zelenina je často väčšia hrozba ako mäso.Dcera dostala salmonelu z melónu z trhu🙂
Hnojili to nejakou srakorou
@anonym_685fca minule som citala, ze maso sa nema umyvat, lebo tie kvapocky vody, ktore pri tom odfrknu na linku alebo do drezu mozu byt vacsim nebezpecenstvom, ak boli kontaminovane a ty ich neutries, lebo si nevsimnes. Varenim sa vraj z masa odstarnia bakterie.
@anonym_685fca minule som citala, ze maso sa nema umyvat, lebo tie kvapocky vody, ktore pri tom odfrknu na linku alebo do drezu mozu byt vacsim nebezpecenstvom, ak boli kontaminovane a ty ich neutries, lebo si nevsimnes. Varenim sa vraj z masa odstarnia bakterie.
@anonym_9440ef hej hej, tiez som to čítala. Akurát by ma zaujímalo o co lepšie je umývať v dreze noz alebo dosku použitú na surové mäso. Nejako to nedomysleli. Takže ja osobne umyvam aj mäso. Proste zvyk. A všetko dezinfikujem
Najprv som si myslela, že to mäso umýva horúcou vodou a mydlom 🤦 čítam ďalej , tak to po manipulácii s mäsom umýva ruky. Prečo by to malo byť divné, to je normálne, že si hneď idem umyť ruky poriadne s mydlom. Inak, ja sa po manipulácii s mäsom rovno prezliekam
Najprv som si myslela, že to mäso umýva horúcou vodou a mydlom 🤦 čítam ďalej , tak to po manipulácii s mäsom umýva ruky. Prečo by to malo byť divné, to je normálne, že si hneď idem umyť ruky poriadne s mydlom. Inak, ja sa po manipulácii s mäsom rovno prezliekam
@226lenka kup si hazmat suit 😆
Robím to isté a nielen pri mäse, ale aj vajíčkach. Na mäso používam tiež vyhradenú dosku a potom ako skočím so spracovaním mäsa, tiež všetko dezinfikujem a nepríde mi to prehnané. Skôr ma prekvapí,ked niekto len utrie pult mokrou handričkou a nechá to tak, z hygienického hľadiska to nestačí....
@veronikah96 tak.ano nejakú hygienu treba, len som si všimla ze aj v minulosti ľudia tu čistotu nepreháňali až tak ako dnes.
Úplne normalne.
@veronikah96 tak.ano nejakú hygienu treba, len som si všimla ze aj v minulosti ľudia tu čistotu nepreháňali až tak ako dnes.
@livia1174 pochopiteľne že po manipulácii so surovým mäsom umyjem všetko čo s ním prišlo do kontaktu s dostatočne teplou vodou a prípravkom na riad/mydlom, ale načo dezinfikovať? Veď všetko umyjem dôkladne, odmastím ...
Najprv som si myslela, že to mäso umýva horúcou vodou a mydlom 🤦 čítam ďalej , tak to po manipulácii s mäsom umýva ruky. Prečo by to malo byť divné, to je normálne, že si hneď idem umyť ruky poriadne s mydlom. Inak, ja sa po manipulácii s mäsom rovno prezliekam
@226lenka to keby som sa vzdy po manipulacii s masom mala prezliekat, tak radsej rovno prejdem na vegetariansku stravu :D
Ked umyvam ci cistim ryby mäso,vnutornosti...v dreze,samozrejme potom vsetko vyoplachujem vriacou octovou vodou,potom to vyumyvam jarou v horucej vode a este oplachnem horucou vodou.
Hubky aj handry,utierky periem potom na minim.60 dtupnoch ostatne ide do umyvacky-aj doska,kde sa mäso krajalo...
A ja samozrejme poriadne vyumyvat ruky mydlom az po laked.
Sutove mäso nie je srana...
Jasne, ze umyvam mydlom a vodou. Kolkokrat sa stane, ze musim od masa odbehnut - zakazdym si umyjem ruky mydlom a vodou. Po skonceni dezinfikujem Sanytolom aj prkno, aj noze, aj linku, aj kuchynsky drez - vsetko, co prislo do styku s masom. Moja kamaratka chytila z masa nejaku bakteriu - noz, ktorym krajala maso nedobre umyla a potom ho pouzila na krajanie paradajky, ktoru zjedla. Bola mesiac v nemocnici. Nestoji mi to za to.
@livia1174 ruky v rukaviciach, zvlášť doska, pod dosku jednorazova podložka , po skončení všetko vyoctovane, ruky 2x horúca voda a mydlo. Ak mňa niekto prekoná tak tvoja kamoška to určite nebude
( Pracujem na sterilizácii, čiže trošku choroba z povolania )
@veronikah96 tak.ano nejakú hygienu treba, len som si všimla ze aj v minulosti ľudia tu čistotu nepreháňali až tak ako dnes.
@livia1174 lenže v tomto prípade to naozaj nie je preháňanie a porovnávať vždy veci s minulosťou nie je úplne adekvátne. Tu ide naozaj o základnú hygienu a pri manipulácii s mäsom je to dôležité (riziko salmonely a kontaminácie), nehovoríme o prehnanom dezinfikovani rúk každých 5 min bez nejakeho dôvodu...napr ja na pulte pripravujem dieťaťu mlieko, raňajky , všetky jedlá a žalúdok dieťaťa je predsa len oveľa citlivejší a teda bez dezinfekcie (po manipulácii s mäsom) by som ho na tom pulte ani náhodou nerobila.
@livia1174 každú chvíľu počúvam, že sťahujú voľáke mäso lebo tam našli salmonelu a iné dobroty. Po každej manipulácii s mäsom si 2x umývam ruky s mydlom, dezinfikujem povrch kde som s mäsom pracovala a dosku mam zvlášť len na mäso a ďalšiu zvlášť na iné potraviny. A vôbec si nemyslím, že robím niečo extra, úplný štandard.


Po toalete si umývaš ruky horúcou vodou a mydlom? Či ti stačí voda bez mydla?