icon

Manipulácia s mäsom. Je dezinfekcia prehnaná?

avatar
livia1174
Dnes o 08:21

Ahojte, kamarátka to asi trochu preháňa, ale ide teda o manipuláciu s mäsom. Umýva si horúcou vodou a potom ešte mydlom a hneď dezinfikuje. Ako samozrejme nejaká hygiena musi byt ale ona je az posadnutá čistotou. Ako to mate vy ?

Strana
z2
avatar
maranco
Dnes o 08:32

Po toalete si umývaš ruky horúcou vodou a mydlom? Či ti stačí voda bez mydla?

avatar
unicornlady
Dnes o 08:52

Máš na mysli, že robí niečo s mäsom a potom si umyje ruky vodou a mydlom?
To je normálne.

Či umyje sa vodou a mydlom a potom ešte dezinfekciou?

avatar
kiki68
Dnes o 09:08

Moja kamoska, co ma dost odpitvane by spravila to iste 😂😂😂 Ja som cele tehu pouzivala jednorazove rukavice a pri divine stale pouzivam. Mozno som freak, ale nikdy nevies aky mas blby zader, skrabanec na ruke. Niekto ma tu hygienu taku extremnejsiu. Kazdeho vec

avatar
veselo_neveselo
Dnes o 09:32

@livia1174 Pri mase by to takto malo byt 🙂
Tiez aj pouzivat vybranu dosku na krajanie len na maso a aj tu dezinfikovat po pouziti.
Nikdy nevies, radsej viac poumyvat ako menej.

avatar
haley7897
Dnes o 09:36

@livia1174 to co popisujes je štandard. Spolu s doskami, nožmi a nadobami používanými výhradne na mäso. Keby sa dalo tak mám extra aj umývadlo. Keďže to nejde, dezinfikujem po každom použití aj to...

anonym_32d05d
Dnes o 09:51

ja to robím aj pri mäse aj pri vajíčkach, mám osobitne dosku, pokrájané dávam do tanierov, ktoré sú už vyradené a na nič iné ich nepoužívam, mám to tak od vtedy ako sme so synom skončili na infekčnom so salmonelou (doniesol zo škôlky)

avatar
veronikah96
Dnes o 10:06

Robím to isté a nielen pri mäse, ale aj vajíčkach. Na mäso používam tiež vyhradenú dosku a potom ako skočím so spracovaním mäsa, tiež všetko dezinfikujem a nepríde mi to prehnané. Skôr ma prekvapí,ked niekto len utrie pult mokrou handričkou a nechá to tak, z hygienického hľadiska to nestačí....

avatar
lukbe
Dnes o 10:12

A ja som spočiatku myslela, ze aj to mäso tak umyva🤦‍♀️, ruky môže.

avatar
bielasovicka
Dnes o 10:16

Tiež som si myslela ze to mäso umýva mydlom 😄

avatar
livia1174
autor
Dnes o 10:40
@lukbe

A ja som spočiatku myslela, ze aj to mäso tak umyva🤦‍♀️, ruky môže.

@lukbe hej zle som to napísala, ruky samozrejme

avatar
livia1174
autor
Dnes o 10:42
@haley7897

@livia1174 to co popisujes je štandard. Spolu s doskami, nožmi a nadobami používanými výhradne na mäso. Keby sa dalo tak mám extra aj umývadlo. Keďže to nejde, dezinfikujem po každom použití aj to...

@haley7897 samozrejme ze nejaku hygienu treba, napríklad co som si všimla u našich tak oni si vždy len vodou umyli ruky a pri varení sa veľa toho nestíhala az potom, aj naši známi majú malé deti a tiež iba s vodou. Zas známa používa ocot aj na ruky aj potom linku umýva spolu s jarou.

avatar
belllinka
Dnes o 10:58

Ty si neumyvas vobec? To s takymi rukami chytas vsetko ostatne?

avatar
svetlonos
Dnes o 11:04

Mna by zaujimalo, preco ta to trapi? Ja napriklad maso neumyvam, kupujem z obchodi a varim. Prejde varom, vsetko "zle" sa zabije. Ale nic nevidim na umyti ruk mydlom a kludne aj tu dezinfekciu ked stiha. To ze potom dezinfikuje aj pracovnu dosku/ linku je tiez jej osobna vec. Skor mi pride divne zakladat temy o v pohode kamoske s hygienickymi normami. Ja disku, noz hned polejem vriacou vodou z kanvice. Keby mam cas, kludne tu linku tiez po kazdej oraci s masom dezinfikujem. Nevidim na tom nic zle, skor velmi chvalyhodne.

anonym_685fca
Dnes o 11:10

@livia1174 niekto je viac Monk, ale tu sa mi nezdá nic zvláštne.Ja by som zase neumyte mäso nevarila.Nechci vedieť ako sa varí v reštauráciách.ruky si vždy umyjem aj mydlom, ale nepoužívam rukavice nedezinfikujem špeciálne linku.Ovocie a zelenina je často väčšia hrozba ako mäso.Dcera dostala salmonelu z melónu z trhu🙂
Hnojili to nejakou srakorou

anonym_9440ef
Dnes o 11:18
@anonym_685fca

@livia1174 niekto je viac Monk, ale tu sa mi nezdá nic zvláštne.Ja by som zase neumyte mäso nevarila.Nechci vedieť ako sa varí v reštauráciách.ruky si vždy umyjem aj mydlom, ale nepoužívam rukavice nedezinfikujem špeciálne linku.Ovocie a zelenina je často väčšia hrozba ako mäso.Dcera dostala salmonelu z melónu z trhu🙂
Hnojili to nejakou srakorou

@anonym_685fca minule som citala, ze maso sa nema umyvat, lebo tie kvapocky vody, ktore pri tom odfrknu na linku alebo do drezu mozu byt vacsim nebezpecenstvom, ak boli kontaminovane a ty ich neutries, lebo si nevsimnes. Varenim sa vraj z masa odstarnia bakterie.

avatar
haley7897
Dnes o 11:21
@anonym_9440ef

@anonym_685fca minule som citala, ze maso sa nema umyvat, lebo tie kvapocky vody, ktore pri tom odfrknu na linku alebo do drezu mozu byt vacsim nebezpecenstvom, ak boli kontaminovane a ty ich neutries, lebo si nevsimnes. Varenim sa vraj z masa odstarnia bakterie.

@anonym_9440ef hej hej, tiez som to čítala. Akurát by ma zaujímalo o co lepšie je umývať v dreze noz alebo dosku použitú na surové mäso. Nejako to nedomysleli. Takže ja osobne umyvam aj mäso. Proste zvyk. A všetko dezinfikujem

avatar
226lenka
Dnes o 11:22

Najprv som si myslela, že to mäso umýva horúcou vodou a mydlom 🤦 čítam ďalej , tak to po manipulácii s mäsom umýva ruky. Prečo by to malo byť divné, to je normálne, že si hneď idem umyť ruky poriadne s mydlom. Inak, ja sa po manipulácii s mäsom rovno prezliekam

avatar
livia1174
autor
Dnes o 11:22
@belllinka

Ty si neumyvas vobec? To s takymi rukami chytas vsetko ostatne?

@belllinka ale samozrejme ze si ruky umyvam, len nie vždy používam aj dezinfekciu a mydlo sa snažím vždy. Ale nie vždy sa podarí resp. Podľa času. Mam dosť vysušené ruky tak preto.

avatar
haley7897
Dnes o 11:25
@226lenka

Najprv som si myslela, že to mäso umýva horúcou vodou a mydlom 🤦 čítam ďalej , tak to po manipulácii s mäsom umýva ruky. Prečo by to malo byť divné, to je normálne, že si hneď idem umyť ruky poriadne s mydlom. Inak, ja sa po manipulácii s mäsom rovno prezliekam

@226lenka kup si hazmat suit 😆

avatar
livia1174
autor
Dnes o 11:27
@veronikah96

Robím to isté a nielen pri mäse, ale aj vajíčkach. Na mäso používam tiež vyhradenú dosku a potom ako skočím so spracovaním mäsa, tiež všetko dezinfikujem a nepríde mi to prehnané. Skôr ma prekvapí,ked niekto len utrie pult mokrou handričkou a nechá to tak, z hygienického hľadiska to nestačí....

@veronikah96 tak.ano nejakú hygienu treba, len som si všimla ze aj v minulosti ľudia tu čistotu nepreháňali až tak ako dnes.

avatar
pink_lady
Dnes o 11:34

Úplne normalne.

anonym_d19679
Dnes o 11:40
@livia1174

@veronikah96 tak.ano nejakú hygienu treba, len som si všimla ze aj v minulosti ľudia tu čistotu nepreháňali až tak ako dnes.

@livia1174 pochopiteľne že po manipulácii so surovým mäsom umyjem všetko čo s ním prišlo do kontaktu s dostatočne teplou vodou a prípravkom na riad/mydlom, ale načo dezinfikovať? Veď všetko umyjem dôkladne, odmastím ...

anonym_9440ef
Dnes o 11:44
@226lenka

Najprv som si myslela, že to mäso umýva horúcou vodou a mydlom 🤦 čítam ďalej , tak to po manipulácii s mäsom umýva ruky. Prečo by to malo byť divné, to je normálne, že si hneď idem umyť ruky poriadne s mydlom. Inak, ja sa po manipulácii s mäsom rovno prezliekam

@226lenka to keby som sa vzdy po manipulacii s masom mala prezliekat, tak radsej rovno prejdem na vegetariansku stravu :D

avatar
osky
Dnes o 12:05

Ked umyvam ci cistim ryby mäso,vnutornosti...v dreze,samozrejme potom vsetko vyoplachujem vriacou octovou vodou,potom to vyumyvam jarou v horucej vode a este oplachnem horucou vodou.
Hubky aj handry,utierky periem potom na minim.60 dtupnoch ostatne ide do umyvacky-aj doska,kde sa mäso krajalo...
A ja samozrejme poriadne vyumyvat ruky mydlom az po laked.
Sutove mäso nie je srana...

avatar
simona20201309
Dnes o 12:26
@livia1174

@lukbe hej zle som to napísala, ruky samozrejme

@livia1174 ja to umyjem aj 2x, vystriekam s kychunskym savom a dám ešte do umývačky. Hubku na riad po použití vyhadzujem.

anonym_99884e
Dnes o 12:50

Jasne, ze umyvam mydlom a vodou. Kolkokrat sa stane, ze musim od masa odbehnut - zakazdym si umyjem ruky mydlom a vodou. Po skonceni dezinfikujem Sanytolom aj prkno, aj noze, aj linku, aj kuchynsky drez - vsetko, co prislo do styku s masom. Moja kamaratka chytila z masa nejaku bakteriu - noz, ktorym krajala maso nedobre umyla a potom ho pouzila na krajanie paradajky, ktoru zjedla. Bola mesiac v nemocnici. Nestoji mi to za to.

avatar
dadis
Autor odpoveď zmazal
anonym_88cd84
Dnes o 13:58

@livia1174 ruky v rukaviciach, zvlášť doska, pod dosku jednorazova podložka , po skončení všetko vyoctovane, ruky 2x horúca voda a mydlo. Ak mňa niekto prekoná tak tvoja kamoška to určite nebude
( Pracujem na sterilizácii, čiže trošku choroba z povolania )

avatar
veronikah96
Dnes o 14:30
@livia1174

@veronikah96 tak.ano nejakú hygienu treba, len som si všimla ze aj v minulosti ľudia tu čistotu nepreháňali až tak ako dnes.

@livia1174 lenže v tomto prípade to naozaj nie je preháňanie a porovnávať vždy veci s minulosťou nie je úplne adekvátne. Tu ide naozaj o základnú hygienu a pri manipulácii s mäsom je to dôležité (riziko salmonely a kontaminácie), nehovoríme o prehnanom dezinfikovani rúk každých 5 min bez nejakeho dôvodu...napr ja na pulte pripravujem dieťaťu mlieko, raňajky , všetky jedlá a žalúdok dieťaťa je predsa len oveľa citlivejší a teda bez dezinfekcie (po manipulácii s mäsom) by som ho na tom pulte ani náhodou nerobila.

anonym_f7a3be
Dnes o 15:02

@livia1174 každú chvíľu počúvam, že sťahujú voľáke mäso lebo tam našli salmonelu a iné dobroty. Po každej manipulácii s mäsom si 2x umývam ruky s mydlom, dezinfikujem povrch kde som s mäsom pracovala a dosku mam zvlášť len na mäso a ďalšiu zvlášť na iné potraviny. A vôbec si nemyslím, že robím niečo extra, úplný štandard.

Strana
z2